Gran Turismo (PSP)

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PSP  

Το μεγαλύτερο παιχνίδι αγώνων ταχύτητας της Sony έφτασε επιτέλους στο PSP!

Το μεγαλύτερο παιχνίδι αγώνων ταχύτητας της Sony έφτασε επιτέλους στο PSP!

Το μεγαλύτερο παιχνίδι αγώνων ταχύτητας της Sony έφτασε επιτέλους στο PSP!

Λίγους μήνες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του Gran Turismo 5, η Polyphony Digital μεταφέρει επιτέλους το διάσημο παιχνίδι αγώνων ταχύτητας για πρώτη φορά στο PSP. Όσο κι αν η ανάπτυξη του GT5 στο Playstation 3 επηρεάστηκε από το mini Gran Turismo, η αλήθεια είναι ότι η Sony χρώσταγε τον συγκεκριμένο τίτλο στους χρήστες της φορητής της κονσόλας. Ευτυχώς κάλλιο αργά παρά ποτέ.Gameplay
Στην πρώτη σας γνωριμία με το βασικό μενού του παιχνιδιού, ενδέχεται να προσγειωθείτε…απότομα, καθώς θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει Career Mode! Προφανώς αυτό συνέβη λόγω περιορισμένης χωρητικότητας στο δισκάκι UMD. Τα διαθέσιμα Modes είναι το Single Player, τα Challenges και το Ad Hoc, ώστε να μπορέσετε να παίξετε το παιχνίδι με φίλους σας.

Το Single Player mode περιλαμβάνει τρία επιμέρους modes. Το Time Trial, το Single Race και το Drift Trial. Τα Time Trials είναι τα κλασικά δοκιμαστικά στα οποία προσπαθείτε να κάνετε τον καλύτερο δυνατό χρόνο. Στο Single Race συμμετέχετε σε απλούς αγώνες οδήγησης στους οποίους επιλέγετε την πίστα και τον αριθμό γύρων. Ουσιαστικά είναι το μόνο ενδιαφέρον mode του παιχνιδιού, δεδομένου ότι απουσιάζει η επιλογή καριέρας. Τέλος, το Drift είναι απλά μια ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει μέσα σε 3-4 στροφές να πραγματοποιήσετε drifts τα οποία καταμετρούνται μόνο σε προκαθορισμένα σημεία (από την μία σημαία στην άλλη) και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποια αλλαγή στο χειρισμό του αυτοκινήτου, ώστε να μπορέσετε να μπείτε στις στροφές «με τις μπάντες».Τα Challenges είναι μία μορφή προπόνησης και μια καλή ευκαιρία να κερδίσετε χρήματα εύκολα και γρήγορα. Στόχος σας εδώ είναι να ολοκληρώσετε μίνι προκλήσεις που διαρκούν μόλις λίγα δευτερόλεπτα (15”-30” για την ακρίβεια). Κάθε πρόκληση δίνει χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο βραβείο, ανάλογα με τα δευτερόλεπτα που θα κάνετε. Το πιθανότερο όμως είναι να κερδίζετε πάντοτε το χάλκινο βραβείο ή να ξεφεύγετε πέραν του χρόνου του χάλκινου, άρα να χρειάζεται να επαναλάβετε την διαδικασία. Πάντως στην πράξη, περισσότερο διαρκεί ο χρόνος φόρτωσης κάθε πίστας παρά το ίδιο το challenge! Όλα τα Challenges χωρίζονται σε επίπεδα. Κάθε επίπεδο έχει έξι δοκιμασίες. Μόνο αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε όλες τις δοκιμασίες θα μπορέσετε να περάσετε στο επόμενο επίπεδο. Με εξαίρεση το επίπεδο A, τα επόμενα επίπεδα σας δίνουν πάντοτε μία εναλλακτική δίοδο για να προχωρήσετε. Στα επίπεδα B και C για παράδειγμα θα πρέπει να ολοκληρώσετε μόνο το ένα επίπεδο για να φτάσετε στα D και E. Από αυτά θα χρειαστεί πάλι να ολοκληρώσετε το ένα από τα δύο για να φτάσετε στα F και G κ.ο.κ.

Οι τομείς εξάσκησής σας ξεκινούν από τα βασικά. Αρχικά μαθαίνετε το φρενάρισμα, μετά το πως να στρίβετε, αργότερα πως να συμπεριφέρεστε σε εναλλακτικές στροφές, ώσπου κάποια στιγμή φτάνετε στις προσπεράσεις άλλων αυτοκινήτων. Όπως και να ‘χει, όλα τα challenges είναι στην πλειοψηφία τους βαρετά και ένα αναγκαίο κακό με μόνο σκοπό να μαζέψετε χρήματα και να αγοράσετε καλύτερα αυτοκίνητα.Μπορεί η απουσία του Career Mode να σας ενοχλήσει, ωστόσο ως ανταπόδοση θα έχετε στη διάθεσή σας να επιλέξετε πάνω από 800 αυτοκίνητα και 35 πίστες! Το αρχικό σας αυτοκίνητο είναι ένα Renault Megane 2. Στην πορεία όμως, όποτε επισκέπτεστε το “Car Dealerships” από το βασικό μενού, θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε ακριβότερα αυτοκίνητα. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει κανονική λίστα αλλά μόνο τέσσερις κατασκευαστές και κάποιες προτάσεις αυτοκινήτων τους. Οι κατασκευαστές αυτοί αλλάζουν όποτε κερδίζετε πόντους, άρα θα πρέπει να ελέγχετε συχνά το μενού αυτό ώστε να πετύχετε τον κατασκευαστή ή το αυτοκίνητο τις αρεσκείας σας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε εταιρείες όπως Alpha Romeo, Mitsubishi, Subaru, Lambroghini, Toyota κ.α. Από τα εκατοντάδες αυτοκίνητα θα βρείτε παλιά και νέα μοντέλα, συνηθισμένα ή και σπάνια. Υπάρχουν πολυτελή αυτοκίνητα όπως η Lamborghini Countach, μέχρι και απρόσιτα συλλεκτικά αγωνιστικά όπως η Minolta Toyota Race του ’89 που με αξία αγοράς στα τρία εκατομμύρια είναι ένα άπιαστο όνειρο! Αν στα πρώτα σας βήματα ολοκληρώσετε αρκετά Challenges, ένα ποσό γύρω στις 200.000 είναι αρκετό για να αγοράσετε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και να βγάλετε εις πέρας με ευκολία όλες τις κούρσες χαμηλών επιπέδων. Κρατήστε επίσης κι ορισμένα χρήματα στην άκρη, καθώς κάποια αυτοκίνητα δεν μπορούν να τρέξουν σε δυσμενείς συνθήκες, όπως χιόνι ή λάσπη, όπου χρειάζονται καθαρά αγωνιστικού τύπου οχήματα.Οι διαθέσιμες κούρσες του παιχνιδιού περιλαμβάνουν γνωστές πίστες όπως Τόκιο, Ταϊτή, Suzuka, Ελβετικές Άλπεις, Σεούλ, Σιάτλ, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Γκραν Κάνυον κ.ο.κ. Όλες τους έχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο το οποίο και θα πρέπει να φτάσετε ώστε να συμμετάσχετε σε αυτές.. Όσο κερδίζετε challenges και Single Races τόσο αυξάνετε τους πόντους σας, άρα και το επίπεδό σας. Απώτερος στόχος σας είναι να ξεκλειδώσετε τις πίστες του επιπέδου A. Πρακτικά δηλαδή, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κάποιο τουρνουά, θα πρέπει απλά να παίξετε όλες τις πίστες, ώστε να…πείσετε τον εαυτό σας ότι καταφέρατε κάτι. Το A.I. είναι δυστυχώς απογοητευτικό, καθώς οι αντίπαλοί σας οδηγούν σαν αρχάριοι και δεν κάνουν σοβαρούς ελιγμούς για να σας προσπεράσουν. Γενικά με ένα καλό αυτοκίνητο είναι σχεδόν αδύνατο να χάσετε, εκτός κι αν στουκάρετε στην κυριολεξία κάθε λίγα μέτρα.

Μετά από πάρα πολλές αναβολές και αναμονή αρκετών ετών, το Gran Turismo έρχεται επιτέλους στο PSP και παρά τις σοβαρές ελλείψεις του αφήνει τουλάχιστον θετικές εντυπώσεις για το μέλλον.Αν ψάχνετε για το πως θα κάνετε upgrade το αυτοκίνητό σας, προσθέτοντάς του νέες μηχανές, αεροτομές, σπόιλερ ή και nitro, τότε βρίσκεστε σε λάθος παιχνίδι! Κάθε όχημα αγοράζεται και πουλιέται όπως είναι. Το μόνο που σας προσφέρεται είναι η αλλαγή των ελαστικών του (κάθε μοντέλο έχει διαφορετικά ελαστικά) και η ρύθμιση σε TCS, ASM, γενικότερο χειρισμό αυτοκινήτου, καθώς και το Active Steering (δηλαδή το πως θα στρίβει το όχημά σας).Το Ad Hoc είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον mode αρκεί να βρείτε κι άλλον φίλο σας με PSP για να μπορέσετε να παίξετε παρέα. Μέσω Ad Hoc μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι τέσσερις χρήστες, ενώ και η επιλογή Share & Trade, μέσω της οποίας μπορείτε να ανταλλάξετε τα αυτοκίνητα που αποκτήσατε μεταξύ σας.

Γραφικά
Ξέρουμε ότι οι προγραμματιστές της Polyphony Digital είναι ικανότατοι, αλλά στην περίπτωση του Gran Turismo είναι εμφανές ότι προτίμησαν να χωρέσουν στο UMD δισκάκι την ποσότητα και όχι την ποιότητα. Ο σχεδιασμός των –εκατοντάδων- αυτοκινήτων που υπάρχουν στο παιχνίδι είναι αρκετά καλός για τα δεδομένα του PSP, με κάποιες ενστάσεις που αφορούν την κίνησή τους, καθώς όλα τους μοιάζουν να κινούνται σαν μαριονέτες. Αντίστοιχα, τα περιβάλλοντα μπορεί να έχουν πολύ καλό σχεδιασμό, αλλά οι θεατές είναι μονίμως ακίνητοι, δίνοντάς σας την αίσθηση ότι πρόκειται για χάρτινες φιγούρες.Οι τέσσερις κάμερες του παιχνιδιού δίνουν μια πολύ καλή οπτική, αν και η κάμερα από το cockpit του οδηγού είναι κάκιστα σχεδιασμένη και χωρίς την παραμικρή λεπτομέρεια. Τα physics των αυτοκινήτων είναι επίσης μέτρια, με εξαίρεση ορισμένα σπινιαρίσματα σε off-road οδήγηση, ενώ απουσιάζει πλήρως το οποιοδήποτε σύστημα καταστροφής.

Ήχος
Οι ήχοι από τις μηχανές ακούγονται ρεαλιστικά αλλά δεν δείχνουν να διαφέρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους. Απ’ την άλλη, το κοινό δραστηριοποιείται κυρίως στα drifts με διάφορα αυτοματοποιημένα χειροκροτήματα ή γιουχαρίσματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία και να ακούγονται σε περισσότερα σημεία. Για την μουσική των μενού δεν χωράνε ιδιαίτερα σχόλια, καθώς τα 2-3 κομμάτια καταντούν σύντομα βαρετά και αντ’ αυτού σας δίνεται η δυνατότητα από ένα σημείο κι έπειτα να εισάγετε τα δικά σας mp3.Επίλογος
Ένα παιχνίδι racing χωρίς ένα στοιχειώδες Career Mode είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι. Ποιος ο λόγος άλλωστε να βάζεις τόσα αυτοκίνητα και τόσες κούρσες σε ένα παιχνίδι και να παρέχεις δυνατότητα προβολής των replays κάθε αγώνα, όταν επί της ουσίας δεν μπορείς να προσφέρεις στο χρήστη ένα απλό τουρνουά; Αυτή είναι λοιπόν η μεγαλύτερη αδυναμία του Gran Turismo στο PSP η οποία σε συνδυασμό με τους αργούς χρόνους φόρτωσης και τον περιορισμό των τεσσάρων αυτοκινήτων σε κάθε αγώνα, συνθέτουν ένα σύνολο σοβαρών μειονεκτημάτων. Απ’ την άλλη, το gameplay του παιχνιδιού είναι απλά απίστευτο, ενώ αν σας αρέσει να ψάχνεστε αγοράζοντας αυτοκίνητα ή αν έχετε φίλους με PSP και θέλετε να στήσετε ένα τουρνουά μεταξύ σας, τότε έχετε έναν σοβαρό λόγο να προτιμήσετε την φορητή έκδοση του Gran Turismo. Αν στο μέλλον η Sony διαθέσει πακέτο αναβάθμισης του παιχνιδιού μέσω του PSP Go και προσθέσει κάποιο Career Mode τότε σ’ αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι.

Θετικά:


- Πάνω από 800 αυτοκίνητα
- 35 πίστες κάθε είδους
- Απλός χειρισμός
- Διασκεδαστικό όταν παίζεται μέσω σύνδεσης Ad Hoc

Αρνητικά:
- Δεν υπάρχει Career Mode αλλά ούτε και Online παιχνίδι
- Βαρετά Challenges
- Έλλειψη μουσικών κομματιών
- Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης
- Δεν υπάρχουν ουσιαστικά upgrades στα αυτοκίνητα
- Μικρή διάρκεια ζωής

 

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.3

Ένα Gran Turismo με εθιστικό gameplay το οποίο όμως λόγω της έλλειψης των απαραίτητων modes δεν μπορεί να σας κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 1000giorgos (Level 17) 12/10/2009 18:12
Μπραβο για το review Μανο αν κ εχω αμφιβολιες για το παιχνιδι.
#2 tsimisde (Level 7) 22/10/2009 17:24
career mode που ειναι???
#3 paris1985 (Level 3) 11/02/2011 17:03
fovero paixnidi....
#4 napster85 (Level 23) 11/02/2011 17:03
no career mode = το βαριέσαι εύκολα !
#5 redmits (Level 3) 11/02/2011 17:03
Εγω διασκεδασα αρκετα παντως με το παιχνιδακι
Score 7.3
8 User Score
(1 vote )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Polyphony Digital
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 1/10/2009
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification