Apple vs Epic Games: Οι αποφάσεις των δικαστηρίων

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Apple vs Epic Games: Οι αποφάσεις των δικαστηρίων

Apple vs Epic Games: Οι αποφάσεις των δικαστηρίων

Η Epic Games έχασε την δίκη κι ετοιμάζει νέα αγωγή. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 10/9/21 - Οι developers του App Store θα μπορούν πλέον να χρεώνουν τους gamers σε δικά τους sites] Η Epic Games κέρδισε την μάχη για αθέμιτο ανταγωνισμό ενάντια στην Apple, που όμως αθωώθηκε για 9 κατηγορίες. H Epic Games θα κληθεί να πληρώσει 12 εκατομμύρια δολάρια για παραβίαση του συμβολαίου που υπέγραψε με την Apple, ωστόσο η τελευταία καλείται να πάρει τεράστιες αποφάσεις στο App Store, που θα "λύσουν τα χέρια" σε όλους τους developers. Πέρα από την συνδρομή που ενδέχεται να καταργηθεί, η Apple θα πρέπει να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών.

Η δίκη μεταξύ Apple και Epic Games έκλεισε με την παρακάτω απόφαση. Η δικαστής Yvonne Gonzalez-Rogers κατέληξε στο ότι δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η Apple έχει μονοπωλιακή τακτική, ωστόσο κρίθηκε ότι παραβιάζει νόμους περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε αυτό η δικαστής τάχθηκε υπέρ της Epic Games, ενώ η Apple αθωώθηκε σε άλλες εννέα κατηγορίες.

Ωστόσο, η μία κατηγορία στην οποία η Apple κρίθηκε ένοχη, αφορά την παραβίαση νόμων περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι: "Η συμπεριφορά της Apple στην επιβολή περιορισμών είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Απαιτούνται μέτρα για την εξάλειψη αυτών των διατάξεων. Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό, θα αυξήσει την διαφάνεια, θα αυξήσουν τις επιλογές και την ενημέρωση των καταναλωτών, διατηρώντας παράλληλα το οικοσύστημα iOS της Apple. Το δικαστήριο δεν απαιτείται να κάνει μικροδιαχείριση.

Η τελική ετυμηγορία περιορίζει την Apple από το να εμποδίζει τους developers να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν στα apps τους τα metadata buttons, τα εξωτερικά links ή άλλες ενέργειες που στέλνουν τους πελάτες σε μηχανισμούς αγοράς. Σε αυτά συγκαταλέγονται και οι in-app αγορές αλλά και η επικοινωνία με πελάτες μέσω διάφορων τρόπων, όπως η εγγραφή στο App.

Η απόφαση αυτή είναι κρίσιμη και θα έχει συνέπειες όχι μόνο υπέρ της Epic Games, αλλά και για όλους τους developers του App Store. Αυτό σημαίνει ότι βάση νόμου θα μπορούν να παρακάμψουν το ποσό που απαιτεί η Apple να πληρώσουν για να δημοσιεύσουν περιεχόμενο στο iOS.

Η Epic Games θα πρέπει να πληρώσει στην Apple 12 εκατομμύρια δολάρια διότι παραβίασε το μεταξύ τους συμβόλαιο πέρυσι. Αντίστοιχα, η Apple έχει 90 ημέρες να προχωρήσει στην αλλαγή και να αφήσει τους developers να δημοσιεύουν ελεύθερα τα apps τους και να ωθούν τους χρήστες τους στο να πληρώσουν όπου οι ίδιοι επιθυμούν και όχι υποχρεωτικά μέσω του App Store".

Πριν από μερικές ώρες, η Apple εμπόδισε την επανείσοδο του Fortnite στο App Store της Νοτίου Κορέας. Η κυβέρνηση της χώρας αντίστοιχα, εμπόδισε την Apple στο να ωθεί τους developers στο να πληρώνουν οι χρήστες μόνο εντός του App Store.

Αμφότερες οι δύο εταιρείες μπορούν να ασκήσουν έφεση προς την απόφαση, η οποία φαινομενικά δικαιώνει την Apple, λόγω της αποζημίωσης των 12 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά με μια πιο προσεκτική εξέταση, όχι μόνο η Epic Games θα μπορεί να βγάλει χρήματα απευθείας από τους gamers που παίζουν Fortnite mobile, αλλά αυτό θα μπορούν να το κάνουν για τα games τους δεκάδες χιλιάδες developers, κάτι που σημαίνει ότι η Apple θα χάσει υπέρογκα ποσά στο μέλλον.

[UPDATE: 10/8/23 - Η Apple δικαιούνται να χρεώνει 30% στο App Store] Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής απεφάνθη ότι η Apple έχει κάθε δικαίωμα να χρεώνει 30% προμήθεια τους developers για τα έσοδα που αποκτούν από το App Store.

Την απόφαση έβγαλε η δικαστής Elena Kagan στο δικαστήριο του San Francisco.

[UPDATE 2: 18/1/24 - Απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο] Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την τελευταία αγωγή της Epic Games κατά της Apple και ο CEO της πρώτης Tim Sweeney ανακοίνωσε μια νέα αγωγή. Θυμίζουμε ότι η Apple είχε απαγορεύσει στο Fortnite να είναι διαθέσιμο στο App Store επειδή η Epic Games ήθελε να μπορεί να χρεώνει τους χρήστες στο site για για μικροσυναλλαγές ώστε να παρακάμψει το 30% προμήθεια της Apple. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2020.

Ο Tim Sweeney δήλωσε: "Η δικαστική διαμάχη για το άνοιγμα ανταγωνιστικών stores στο iOS και στο άνοιγμα πληρωμών χάθηκε στις ΗΠΑ. Είναι ένα κακό αποτέλεσμα για όλους τους developers".

Τουλάχιστον, η Apple υποχρεούται να επιτρέπει στους developers να βάζουν στα games τους links και menu buttons που παραπέμπουν σε άλλους τρόπους πληρωμής.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου, η Apple θα επιτρέπει πλέον στους developers να στέλνουν email στους gamers που κάνουν εγγραφή στα apps τους. Συζητήστε περισσότερα για την διαμάχη Epic Games vs Apple στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.