Η Capcom κατηγορείται από δημιουργούς ότι έκλεψε γραφικά για τα Resident Evil και Devil May Cry

Hot
Η Capcom κατηγορείται από δημιουργούς ότι έκλεψε γραφικά για τα Resident Evil και Devil May Cry

Η Capcom κατηγορείται από δημιουργούς ότι έκλεψε γραφικά για τα Resident Evil και Devil May Cry

Η Capcom έληξε το θέμα εξωδικαστικά. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 10/5/21 - Ο Ολλανδός σκηνοθέτης Richard Raaphorst κατηγορεί την Capcom για αντιγραφή στο Resident Evil Village] Ένας Ολλανδός σκηνοθέτης ταινιών, ισχυρίζεται ότι η Capcom αντέγραψε ένα σχέδιό του για ένα τέρας και το εισήγαγε χωρίς την άδειά του στο Resident Evil Village.

Ο Richard Raaphorst, ο οποίος σκηνοθέτησε το Frankenstain's Army το 2013, μοιράστηκε με το κοινό μερικές εικόνες στο προφίλ του στο LinkedIn, συγκρίνοντας το τέρας που σχεδίασε για την ταινία του και το τέρας που εισήγαγε η Capcom στο Resident Evil Village. Το εν λόγω πλάσμα μοιάζει αρκετά με Big Daddy που έχει κολλημένο στο κεφάλι έναν ανεμιστήρα όπως θα δείτε στην πρώτη εικόνα, ενώ η δεύτερη απεικονίζει τόσο το τέρας στην ταινία του Raaphorst αλλά και το τέρας του Resident Evil Village.

Ο Raaphorst δήλωσε: "Το 2013 σκηνοθέτησα την ταινία μου Frankenstain's Army. Είναι μία τρελή ταινία για τέρατα η οποία είναι γεμάτη με πλάσματα τα οποία σχεδίασα, ένα από τα οποία έχει χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδειά μου ή έστω μία αναφορά στο Resident Evil Village."

Ο χρήστης του Twitter, CloneKorp δήλωσε επίσης στο thread ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα πλάσματα της ταινίας του Raaphorst τα οποία μοιάζουν με τα τέρατα του Resident Evil Village. Ο Raaphorst απάντησε στον CloneKorp: "Ω! φίλε, αυτό είναι χειρότερο απ' ότι νόμιζα. Στην αρχή νευρίασα, μετά αισθάνθηκα περηφάνια και τώρα τα βλέπω αυτά και στεναχωρήθηκα."

Ο Raaphorst είπε επίσης ότι θέλει να κάνει ξεκάθαρο πως δεν γνωρίζει εάν η Capcom το έκανε εσκεμμένα αλλά "το περιεχόμενο είναι κάτι παραπάνω από σύμπτωση" και ότι αν η Capcom τον ειδοποιούσε από πριν θα αισθανόταν πολύ κολακευμένος. Ο Ολλανδός σκηνοθέτης δήλωσε μάλιστα ότι δεν σκοπεύει να κινηθεί νομικά και ότι απλά ελπίζει η Capcom να του δώσει τα εύσημα. Η Capcom δεν έχει πάρει θέση για το ζήτημα μέχρι στιγμής.

[UPDATE: 6/6/21 - Αγωγή προς την Capcom από Πολωνέζα Φωτογράφο για τα Resident Evil 4 και Devil May Cry] Μία αγωγή προς την Capcom για άλλου είδους αντιγραφές, έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά, ένα μήνα μετά την προγενέστερη ιστορία.

Η φωτογράφος και designer Judy A. Juracek, κατηγορεί την Capcom ότι αντέγραψε δημιουργικά που έχει ως πνευματική της ιδιοκτησία, από το Devil May Cry, μέχρι και το Resident Evil 4, μία περίπτωση που φαίνεται πιο σημαντική. Για το RE4, η αγωγή λέει ότι έγινε αντιγραφή στο λογότυπο και σε σύμβολα.

Η αγωγή κατατέθηκε στο δικαστήριο του Connecticut την Παρασκευή. Ως αποδεικτικό παρουσιάστηκε ένα βιβλίο της δημιουργού, με την ονομασία Surfaces, που αποτελεί μία οπτική έρευνα για γραφίστες, αρχιτέκτονες και designers που περιλαμβάνει 1200 φωτογραφίες και textures. Κυκλοφόρησε σε CD το 1996 και κατοχυρώθηκε εμπορικά, άρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα συγκεκριμένα πνευματικά δικαιώματα.

Η Juracek ισχυρίζεται ότι η Capcom χρησιμοποίησε τουλάχιστον 80 φωτογραφίες χωρίς άδεια σε 200 περιπτώσεις. Την κατηγορεί ωστόσο και για φωτογραφίες, όπως το θρυμματισμένο γυαλί που χρησιμοποιήθηκε για το λογότυπο του Resident Evil 4, κάτι που θα μπορούσε ωστόσο να επινοηθεί από οποιονδήποτε. Η Juracek δήλωσε ότι πήρε αυτή την φωτογραφία στην Ιταλία. Ωστόσο, επειδή οι φωτογραφίες είναι πολλές, η φωτογράφος κατηγορεί και την Capcom για μία φωτογραφία έπαυλης, την οποία τράβηξε στο Rhode Island του Newport και η οποία αξιοποιήθηκε στη δημιουργία του Resident Evil 4. Η συγκεκριμένη έπαυλη είναι κλειστή για τον κόσμο και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφήσεις.

Δείτε αναλυτικά ορισμένες φωτογραφίες.

Τα αποδεικτικά στοιχεία της Juracek είναι η παραβίαση δεδομένων στη βάση της Capcom, που έγινε από hackers το 2020. Με αυτή την παραβίαση, οι hackers έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες υψηλής ποιότητας από artwork που χρησιμοποιήθηκε στο Resident Evil και σε άλλα games. Ακόμα και τα ονόματα αρχείων που βρέθηκαν στους σκληρούς δίσκους της Capcom ήταν ολόιδια με αυτά που έδωσε η Πολωνέζα στο CD Surfaces, κάτι που δείχνει ότι οι γραφίστες της Capcom χρησιμοποίησαν ως έμπνευση τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Οι δικηγόροι της φωτογράφου αναφέρουν ότι με 80 αρχεία, δεν υπάρχει περίπτωση σύμπτωσης.

Η Juracek ζητάει αποζημίωση 12 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και 2.500 - 25.000 δολάρια για κάθε φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε. Η Capcom αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή.

[UPDATE 2: 8/2/22 - Η Capcom έληξε το θέμα εξωδικαστικά] Η Capcom φέρεται να έλυσε το θέμα εξωδικαστικά, πληρώνοντας ουσιαστικά τον δημιουργό των φωτογραφιών. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο ενάγων απέσυρε χθες 7 Φεβρουαρίου την αγωγή αποζημίωσης που είχε υποβάλει. Προφανώς το νομικό τμήμα της Capcom τον αποζημίωσε, ώστε η δίκη να μην γίνει ποτέ και να μην δοθεί έκταση στο θέμα.

Διαβάστε το review του Resident Evil Village και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.