Reviews written by Παναγιώτης Πολυδεύκης

11 results - showing 1 - 10
1 2
Ordering
February 23, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
0.5
Reviews
Dead Rising

Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο genre που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο εκτεταμένα σε ταινίες, κόμικ και παιχνίδια όπως το zombie genre, το οποίο είναι από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως. Από τις φημισμένες ταινίες του George Romero μέχρι τα Resident Evil της Capcom, οι ιστορίες με ζόμπι πάντα με εξίταραν και τις λάτρευα. Πέρα από τα θρυλικά Resident Evil η Capcom έχει δημιουργήσει ακόμη μια σειρά με ζόμπι, τα Dead Rising. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 2006 μόνο για Xbox 360 και στη συνέχεια έγινε release το 2016 για PS4, Xbox One και για PC που το έπαιξα εγώ.

ΠΛΟΚΗ

Ο πρωταγωνιστής μας Frank West είναι ένας δημοσιογράφος, ο οποίος με τη βοήθεια ενός πιλότου ελικοπτέρου, καταφτάνει κρυφά στην πόλη Willamette για να ανακαλύψει το γιατί ο στρατός απέκλεισε από τον υπόλοιπο κόσμο την περιοχή και δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει. Από ψηλά βλέπουν την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη και τους ζωντανούς νεκρούς που τη λυμαίνονται και αφού ο πιλότος αποφύγει τον στρατό αφήνει τον Frank στο τεράστιο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Εκεί ο Frank θα συναντήσει αρκετούς επιζώντες και έχει στη διάθεση του 3 ημέρες, μέχρι να επιστρέψει να τον πάρει το ελικόπτερο, για να ανακαλύψει τι έχει πραγματικά συμβεί ώστε να το βγάλει στη δημοσιότητα και ταυτόχρονα να βοηθήσει όσους ανθρώπους μπορεί από αυτούς που έχουν παγιδευτεί στο εμπορικό κέντρο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά endings, ανάλογα με το τι κάνετε κατά την διάρκεια των cases.

GAMEPLAY

Υπάρχουν 2 modes, το ένα ξεκλειδώνεται αφού τερματίσεις και σε αφήνει να κάνεις roaming για όσο αντέξεις στο εμπορικό κέντρο, χωρίς χρόνο. Το αρχικό mode σου δίνει στη διάθεση σου ακριβώς 72 ώρες που μετρούν σε κανονικό χρόνο όσο παίζεις το παιχνίδι. Πρέπει μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο εκτός από το να επιζήσεις, να επιλύσεις όλα τα cases της κεντρικής υπόθεσης και να βοηθήσεις εάν θες όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς, τους οποίος είτε τους λες να σε ακολουθήσουν, είτε σε ειδικές περιπτώσεις τους κουβαλάς ή βοηθάς εσύ. Στο να σε ακολουθούν πάντως θα σας σπάσουν τα νεύρα διότι πολλές φορές δεν ακολουθούν τις εντολές και πάνε αλλού για αλλού, καθυστερούν, και μπλέκονται με τα ζόμπι πολύ εύκολα. Υπάρχει τουλάχιστον η δυνατότητα να τους δώσεις όπλα για να αμυνθούν και αντικείμενα για να κάνουν heal.Όλα τα cases και του main quest και τα side quest, είναι σε χρονικό όριο και αν τελειώσει σε κάποιο το time limit το χάνεις. Αν χαθεί κάποιο από τα main cases τότε έχεις game over. Από τα side quest μπορείς να επιλέξεις το αν θα τα κάνεις όλα μιας και ο χρόνος πάντα τρέχει. 

Στο παιχνίδι υπάρχει level up σύστημα και μπάρα που γεμίζει όσο κάνεις πράγματα, από το να σκοτώνεις ζόμπι, να φέρνεις εις πέρας αποστολές αλλά και να τραβάς ειδικές φωτογραφίες, με αρκετές από αυτές να σου δίνουν πολλούς πόντους, ανάλογα το τι αφορούν. πχ μια συγκινητική φωτογραφία δίνει εξτρα πόντους, όπως και μια βίαιη. Καθώς ανεβαίνεις  level γίνεσαι πιο δυνατός, κουβαλάς περισσότερα πράγματα και μαθαίνεις πολλά fighting combos για να πολεμάς τους νεκρούς ευκολότερα.

Στην αρχή πολλοί από τους χώρους του κέντρου είναι κλειστοί και η διαδρομές που μπορείς να μετακινηθείς περιορισμένες, κάτι που σε δυσκολεύει αρκετά όταν προσπαθείς να σώσεις επιζώντες. 

Για όπλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Από απλά μαχαίρια, μπαστούνια του baseball, μέχρι κλαδευτήρια, πλαστικά μανεκέν και μηχανές του γκαζόν! Υπάρχουν ευφάνταστοι τρόποι για να αποτελειώσεις τα ζόμπι και πραγματικά σε αυτό το κομμάτι το παιχνίδι είναι επικό. Υπάρχουν επίσης δεκάδες πράγματα που μπορούν να σε κάνουν heal και τα βρίσκεις σχεδόν παντού μέσα στο εμπορικό κέντρο, καθώς και φιλμ για την φωτογραφική μηχανή μιας και μπορείς να τραβήξεις μόνο 30 φωτογραφίες κάθε φορά. Ο χειρισμός πάντως, τόσο στην επιλογή όπλων από κάτω αλλά και στην μετακίνηση είναι λίγο ατσούμπαλος και μπορεί να σας σπάσει τα νεύρα μέχρι να το συνηθίσετε. 

Υπάρχει ένα κεντρικό "λόμπι" σαν λεβητοστάσιο-αποθήκη, το οποίο λειτουργεί ως βάση και εκεί βρίσκονται όσοι άνθρωποι καταφέρνεις να σώσεις, πέρα από 2-3 άτομα που βρίσκονταν ήδη εκεί και παίζουν ρόλο στην ιστορία. Υπάρχει σημείο για save(ένας καναπές) και πέρα από αυτό μπορείς να αποθηκεύσεις την πρόοδο σου σε τουαλέτες μέσα στο mall οι οποίες λειτουργούν ως safe room. 

Οι πιθανότητες αποτυχίας στο πρώτο playthrough είναι μεγάλες, αλλά μη σας στεναχωρεί αυτό καθώς αν το ξανά ξεκινήσετε από την αρχή σας αρχίζει με όλα τα stats που είχατε ήδη μαζέψει, κάνοντας πολύ πιο εύκολο το παιχνίδι.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα καλά, ακόμα και για την εποχή του. Δεν ξέρω αν έφταιγε και το port στο PC, αλλά ο σχεδιασμός των χαρακτήρων δεν είναι τίποτε το ξεχωριστό. Το περιβάλλον είναι σίγουρα καλύτερο σε γραφικά, με πολλές λεπτομέρειες στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, αλλά δεν απορρέει κάποια επιβλητική ατμόσφαιρα όπως πχ το Mansion ή το Αστυνομικό Μέγαρο στα Resident Evil. Βέβαια είναι και διαφορετικού στυλ παιχνίδι.
 Η σκίαση στο παιχνίδι για μένα ήταν κάκιστη και πολλά από τα εφέ όταν σκοτώνεις ζόμπι τα βρήκα κωμικοτραγικά. Η κίνηση των χαρακτήρων αλλά και των ζόμπι είναι επίσης μέτρια, ουσιαστικά σαν ρομποτική και την βρήκα μονότονη. Τουλάχιστον βλέπουμε ορδές από δεκάδες ζόμπι στην οθόνη μας χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση στα frames.

ΗΧΟΣ

Ενώ έχουμε καλό voice acting και ικανοποιητικούς διαλόγους,  αυτό δυστυχώς κρατάει μόνο στα cutscenes...Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και όταν κάνεις διάλογο με άλλους χαρακτήρες δεν υπάρχει καθόλου ήχος, πέρα από ελάχιστα επιφωνήματα ή λέξεις. Απαράδεκτο για μένα. Τουλάχιστον οι κραυγές και τα μουγκρητά των ζόμπι έχουν αποδοθεί αρκετά καλά και διαχέουν τους χώρους του mall, είτε βρίσκεστε κοντά τους, είτε σε ασφαλή σημεία και τα ακούτε από μακριά. Η μουσική ικανοποιητική, ειδικά στα boss fights αλλά και κατά τις διαδρομές σας στο mall, όπου είτε ακούγονται τραγουδάκια από εγκαταλειμμένα καταστήματα, είτε μικρά σποτάκια.

ΘΕΤΙΚΑ

- Ισορροπημένη δόση δράσης και χιούμορ
- Πολύ splatter, δεκάδες ζόμπι για να σκοτώσετε με ένα σωρό τρόπους
- Το concept με το χρονικό όριο
- Τεράστιο replay value
- Η δυνατότητα εξερεύνησης του τεράστιου εμπορικού κέντρου

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

- Μέτρια γραφικά
- Έλλειψη voice acting πέρα από τα cutscenes
- Δύστροπος χειρισμός. January 22, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.5
Reviews
Abzu


Το Abzu είναι ένα single player adventure από την Giant Squid και κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016. Το παιχνίδι είναι εμπνευσμένο από τον μυθολογικό θεό του νερού των Σουμέριων, τον Abzu, ο οποίος ενώθηκε με την θεά των Ωκεανών Tiamat, για να δημιουργήσουν τη ζωή στο πλανήτη.

Στο παιχνίδι ελέγχουμε ένα δύτη ο οποίος ξυπνάει σε έναν απέραντο ωκεανό χωρίς να γνωρίζουμε το πώς βρέθηκε εκεί.  Δεν υπάρχουν καθόλου διάλογοι και η αφήγηση γίνεται ουσιαστικά μέσω cutscenes και των πραγμάτων που συναντάμε στη θάλασσα. Χωρίς να γνωρίζουμε το τι συμβαίνει στο παιχνίδι(δεν αναφέρω τον σκοπό του δύτη  για λόγους spoiler) ξεκινάμε να εξερευνούμε τον ωκεανό ο οποίος βρίθει από κάθε λογής ζωή. Πολύχρωμα φυτά, ψάρια, μαλάκια και οστρακοειδή αλλά και διάφορα βυθισμένα με μυστήριες τοιχογραφίες ερείπια ενός αρχαίου(;) πολιτισμού. Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται θα αρχίσουμε να σχηματίζουμε μια ιδέα για το τι συμβαίνει και θα φτάσουμε σε ένα όμορφο και μαγευτικό φινάλε. Η δύναμη για μένα του παιχνιδιού είναι ο πανέμορφος σε χρώματα κόσμος του ο οποίος σου δίνει μια γεμάτη οπτική εμπειρία.

 Gameplay

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός, απλά κατευθύνουμε το δύτη μέσα στον ωκεανό εξερευνώντας τα μέρη από τα οποία περνάμε, λύνοντας απλούς γρίφους, χαζεύοντας τα πλάσματα που συναντάμε και αποφεύγοντας πιθανούς κινδύνους. Σε αρκετά σημεία υπάρχει η επιλογή να κάνουμε συλλογισμό, παρακολουθώντας τους θαλάσσιους οργανισμούς. Πέρα από το να δούμε τα πλάσματα η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν προσφέρει κάτι περισσότερο. 

Υπέροχη η δυνατότητα να κρατηθούμε από διάφορα ψάρια και άλλα πλάσματα και να τα αφήσουμε να μας μεταφέρουν αυτά ή να τα κατευθύνουμε οι ίδιοι όπου θέλουμε! Η εξέλιξη του παιχνιδιού είναι γραμμική, δηλαδή περνάμε από συγκεκριμένα περιβάλλοντα και προχωράμε σιγά σιγά στο επόμενο μέρος. Η διάρκεια του είναι πολύ μικρή αλλά λόγο της εξερεύνησης μπορεί να πάρει όσο εσείς νομίζετε.

 Γραφικά.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μαγευτικά με υπέροχα χρώματα και σε συνδυασμό με την ιδέα του παιχνιδιού, δηλαδή την εξερεύνηση ενός ωκεανού προσφέρει μια πανέμορφη οπτική εμπειρία που θεωρώ ότι θα σας μείνει αξέχαστη. Τα χρώματα του περιβάλλοντος και των τοπίων, τα χρώματα ο σχεδιασμός και η κίνηση των πλασμάτων και ο υπέροχος φωτισμός είναι όλα εξαιρετικά δίνοντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Η ομορφιά που θα συναντήσετε θα σας κάνεις πολλές φορές να κάτσετε και να χαζεύετε τα τοπία αλλά και τα πλάσματα. Πραγματικά μεγευτικό!

 Ήχος.

Αν και δεν έχουμε καθόλου διάλογους αυτό δεν επηρεάζει τον ηχητικό τομέα του παιχνιδιού. Οι ήχοι τόσο της θάλασσας αλλά και των πλασμάτων που θα συναντήσετε σε συνδυασμό με ένα υπέροχο και μελωδικό soundtrackείναι υπεραρκετά. Η μελωδία και οι νότες που θα ακούτε ταιριάζουν πολύ στο παιχνίδι αλλά και στα γεγονότα που θα συμβαίνουν είτε στην εξερεύνηση είτε όταν θα υπάρχει κίνδυνος και θα σας γεμίζουν με συναίσθημα.

 ΘΕΤΙΚΑ:

-          Πανέμορφος σχεδιασμός στον υποθαλάσσιο κόσμο με πανέμορφα τοπία και υπέροχα πλάσματα.
-          Εξαιρετικό σαν concept
-          Υπέροχο soundtrack
-          Δυνατότητα εξερεύνησης για όσο θέλετε προσφέροντας παραπάνω από ένα playthrough.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

-          Πολύ μικρή διάρκεια
-          Μηδαμινός βαθμός δυσκολίας
-          Προβλήματα στο χειρισμό αν παίζετε με mouseκαι keyboard.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

ΠΛΟΚΗ/ΣΕΝΑΡΙΟ: 7,5

ΓΡΑΦΙΚΑ: 8

ΗΧΟΣ: 9

GAMEPLAY: 7,5

ΑΝΤΟΧΗ: 5,5

ΓΕΝΙΚΑ: 7,5

Το Abzu είναι μια πανέμορφη οπτικοακουστική εμπειρία που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Αν το βρείτε σε discount δώστε του μια ευκαιρία και βυθιστείτε στον μαγευτικό του κόσμο για να γνωρίσετε τους κατοίκους του αλλά και διάφορες μυθολογίες με τις οποίες έχει σχέση το παιχνίδι.

 

 

 

ABZUReviewFeat.jpg
November 21, 2017
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.0
Dreamfall Chapters Review


[img]https://i.imgur.com/hq2QzFj.png [/img]
Πάντα αναρωτιόμουν τι είναι τα όνειρα, ειδικά όταν μικρός έβλεπα φαντασμαγορικές, περίεργες περιπέτειες. Έτσι όταν έπιασα στα χέρια μου το Dreamfall: The Longest Journey το θέμα που πραγματευόταν, τα όνειρα, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Πρώτα έπαιξα το 2ο μέρος της σειράς και έτσι δεν είχα καταλάβει πολλά πράγματα στο παιχνίδι. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τη σειρά καλό είναι να τα πάρει μονοκόμματα γιατί η ιστορία του παιχνιδιού περιέχει δεκάδες πρόσωπα και γεγονότα που μπορεί να μπερδέψουν.

To Dreamfall Chapters είναι το τρίτο μέρος της σειράς, η οποία ξεκίνησε το 1999 με το TheLongestJourney και προς το παρόν το τελευταίο. Παραγωγός είναι ο Νορβηγός Ragnar Tørnquist  και developer οι εταιρείες Red Thread Games και η Blink Studios. Το παιχνίδι είναι single player point-and-click adventure και κυκλοφόρησε σε στυλ επεισοδίων τα οποία έφτασαν τα 5 στον αριθμό και μπορείτε να τα βρείτε όλα μαζί στο Steamγια 22,99€.

 

ΠΛΟΚΗ:

Όπως είπα και στην αρχή αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο παιχνίδι πρέπει να έχει παίξει τα πρώτα 2, καθώς η ιστορία είναι, περιλαμβάνει πολλούς χαρακτήρες και πολλά γεγονότα. Το Dreamfall Chapters είναι όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια ανάμεσα σε δύο Σύμπαντα, τη Stark, μια cyberpunk μελλοντική Γη και την Arcadia, ένα μέρος γεμάτο μαγεία. 

Το παιχνίδι πηγαίνει εναλλάξ πότε στον ένα κόσμο και πότε στον άλλο και ελέγχουμε 2 χαρακτήρες, την αξιαγάπητη Zoe Castillo και τον σκληροτράχηλο πολεμιστή Kian Alvane. Οι 2 τους προσπαθούν με ελάχιστους συμμάχους να σταματήσουν, ο καθένας στον δικό του κόσμο, μια πλεκτάνη που σχεδιάζει την υποδούλωση των δύο κόσμων κλέβοντας τα όνειρα των κατοίκων τους! Σε κάποια σημεία της ιστορίας θα αναλάβετε και τον έλεγχο ενός τρίτου, μυστήριου χαρακτήρα, του οποίου ο ρόλος και το ποια είναι πραγματικά θα αποκαλυφθεί στο φινάλε του παιχνιδιού. 

Το παιχνίδι ξεκινάει από εκεί που τελείωσε το δεύτερο μέρος της σειράς.(Δεν αναφέρω το που ακριβώς για λόγους spoiler) Οι επιλογές που θα κάνετε μέσα στο παιχνίδι θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τις σχέσεις σας με τους άλλους χαρακτήρες αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας. Γενικά το σενάριο το βρήκα να έχει αρκετά κενά αλλά και αναπάντητα ερωτήματα, σε κάποια σημεία ένιωθα να έχανα το νόημα και να μπερδευόμουν. Αναγκάστηκα να ψάξω μετά στο googleγια να καταλάβω αλλά και να θυμηθώ κάποια πράγματα. Η ιστορία έχει κάποιες δυνατές στιγμές και το δυνατό από κάθε άποψη φινάλε(πάντα το ίδιο είναι, δεν υπάρχουν διαφορετικά) θα αποζημιώσει μέχρι ένα βαθμό τα όποια αρνητικά.

GAMEPLAY:

Το παιχνίδι είναι point-and-click adventure με την κίνηση των χαρακτήρων να είναι απλοϊκή. Μπορείτε να κάνετε interact σχεδόν με τα πάντα στο κόσμο, από χαρακτήρες μέχρι διάφορα αντικείμενα, με τους ήρωες μας να σχολιάζουν αυτό που κάνετε κλικ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με άλλους χαρακτήρες θα πρέπει συχνά να διαλέγετε τι θα πείτε ή τι θα κάνετε, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στη συνέχεια της ιστορίας. Τεράστιο αρνητικό οι άθλιοι γρίφοι του παιχνιδιού. Οι γρίφοι τις περισσότερες φορές δεν βγάζουν κανένα νόημα και δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ σειρά λογικών επιλογών για να τους λύσετε. Οι περισσότεροι είναι τελείως στην τύχη και εδώ έρχεται να προστεθεί άλλο ένα πρόβλημα, ή έλλειψη καθοδήγησης. Πέρα από 1-2 φράσεις δεν υπάρχει τίποτε άλλο για το τι πρέπει να κάνετε και που πρέπει να πάτε, έτσι πρέπει να προσέχετε πολύ τις ομιλίες με τους άλλους αλλά και το χώρο που βρίσκεστε, καθώς δεν υπάρχει εύχρηστος χάρτης, πέρα από κάτι πινακίδες που θα συναντάτε στους δρόμους. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην χρήση της κάμερας και στην αλληλεπίδραση των αντικειμένων, καθώς πολλές φορές θα χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα για να βρείτε τον τρόπο να προχωρήσετε το παιχνίδι. 

ΓΡΑΦΙΚΑ:

Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι το εξεζητημένο, έχουν όμως μια ιδιαίτερη ομορφιά, ειδικά ο σχεδιασμός των πόλεων, με την cyberpunk Europolis να ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά της και την μαγική Marcuria για την ομορφιά και τα χρώματά της. Τα models των πρωταγωνιστών δεν ξεχωρίζουν, θα τολμήσω να πω ότι στο Dreamfall: The Longest Journey, παιχνίδι του 2006, μου άρεσαν περισσότερο. Συναντάμε πρόβλημα τόσο στις κινήσεις των χαρακτήρων μας αλλά και των NPC, όπου πολλές φορές μοιάζουν τελείως αφύσικες και ρομποτικές. Το lip sync για μένα είναι απαράδεκτο και αφήνει άσχημες εντυπώσεις. 

ΗΧΟΣ:

Το soundtrackτου παιχνιδιού είναι εξαιρετικό, γεμάτο συναίσθημα και ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του παιχνιδιού. Αφήνει πολύ θετικές εντυπώσεις και τα tracks που παίζουν κολλάνε με τα γεγονότα που διαδραματίζονται. Τα ηχητικά εφέ δεν μπορώ να πω ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αρκετά συνηθισμένα. Όσον αφορά το voice acting προσωπικά δε μου φάνηκε κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από 3-4 σημαντικούς χαρακτήρες, οι περισσότεροι ήταν τελείως άχρωμοι στο ρόλο τους. Αυτό, σε συνδυασμό με το τραγικό lip sync δίνει δυστυχώς μια άσχημη εντύπωση, που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει προφανώς τσαπατσοδουλειά. 

 

ΘΕΤΙΚΑ:

-          Βαθύ αν και περίπλοκο σενάριο
-          Όμορφος σχεδιασμός των κόσμων
-          Υπέροχο soundtrack
-          Επιλογές που επηρεάζουν και καθορίζουν την εξέλιξη της ιστορίας

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

-          Μέτριο σε γενικές γραμμές voiceacting, με άθλιο lipsync
-          Τραγικοί γρίφοι
-          Έλλειψη ικανοποιητικής καθοδήγησης
-          Θα πρέπει να έχετε παίξει αναγκαστικά τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλιώς η ιστορία δεν θα βγάζει νόημα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

Γραφικά: 7

Ήχος: 7

Gameplay: 6

Αντοχή: 8

Σενάριο: 8

Γενικά: 7,2

 

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι με άφησε με ένα γλυκόπικρο αίσθημα, το εξαιρετικό, δυνατό φινάλε το έσωσε για μένα. Κακώς αποφάσισαν να το κάνουν με επεισόδια, ειδικά όταν έκαναν τεράστιο χρονικό διάστημα να τα βγάλουν(3 χρόνια να ολοκληρωθεί…)Καλύτερα να έπαιρναν τον χρόνο τους και να έβγαζαν ένα ολοκληρωμένο και μαζεμένο παιχνίδι. Φαίνεται ότι έχουν κάνει βιαστική και πρόχειρη δουλειά τόσο στο σχεδιασμό του παιχνιδιού αλλά και στην απόδοση του σεναρίου. Παρόλα αυτά το παιχνίδι θα αφήσει θετικές εντυπώσεις στους φανς αλλά και ένα whatif? Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο παιχνίδι σε όλους τους τομείς. 

Όσοι έχετε παίξει τα προηγούμενα και θέλετε να δείτε το τέλος του τεράστιου και μαγευτικού ταξιδιού, δώστε του μια ευκαιρία, ειδικά αν το βρείτε σε προσφορά.

April Ryan lives for ever <3 !

 

 

1g3hjFr.jpg
October 23, 2017
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
Tales from the Borderlands


Βλέποντας τους τίτλους τέλους να εμφανίζονται και το πανέμορφο ακουστικά τραγούδι που έπαιζε, ένα χαμόγελο φώτιζε το πρόσωπό μου. Όταν ένα παιχνίδι σε κάνει στο τέλος να χαμογελάς και να το σκέφτεσαι τότε σίγουρα ήταν καλό, καθώς σου προσέφερε μια αξιόλογη εμπειρία. Αυτό έγινε και στη δική μου περίπτωση με το Tales from the Borderlands για το οποίο θα γράψω και στη σχετική ανάλυση.

Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που μου είναι αντιπαθείς για διάφορους λόγους. Μια από αυτές είναι η Telltale, λόγο των γεμάτων σε προβλήματα στο τεχνικό κομμάτι παιχνιδιών της και φυσικά με την τεράστια για μένα απάτη που είναι το “The story is tailored by your choices”. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα της τα παιχνίδια έχουν συγκεκριμένο τέλος και ότι επιλογές και να διαλέξεις θα σε οδηγήσουν σε αυτό, με λίγα λόγια έχουμε το λεγόμενο “illusion of choice”. Παρά τη διαρκή μου γκρίνια για τη συγκεκριμένη εταιρεία και τους τίτλους της, κάποια από τα παιχνίδια της είναι αρκετά καλά. Το Tales from the Borderlands είναι graphic adventure και ακολουθεί τη κλασσική συνταγή των παιχνιδιών της Telltale καθώς η ιστορία του εξελίσσεται σε 5 επεισόδια. Βασίζεται στο κόσμο της διάσημης και πετυχημένης σειράς παιχνιδιών  Borderlands και η ιστορία που θα δείτε είναι canonμε το σύμπαν της όλης σειράς, οπότε ετοιμαστείτε να επισκεφτείτε γνώριμα και μη μέρη στη Pandora καθώς και γνωστούς αλλά και νέους χαρακτήρες.

 

ΠΛΟΚΗ:

Καταρχάς δεν χρειάζεται να έχει παίξει κάποιος τα παιχνίδια της σειράς Borderlands, καθώς εδώ η ιστορία είναι αυτόνομη αν και όπως ανέφερα πριν είναι canon. Σου εξηγεί τα περισσότερα που χρειάζεται να ξέρεις, απλά όσοι έχουν γνωρίσει τον κόσμο της Pandoraθα καταλάβουν ευκολότερα κάποια πράγματα και καταστάσεις.

Για πρώτη φορά σε παιχνίδι της Telltale ελέγχουμε δύο διαφορετικούς χαρακτήρες. Τον Rhysκαι την Fiona. Ο Rhys είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της πανίσχυρης εταιρείας Hyperion, ο οποίος έχει ως είδωλο του τον πλέον νεκρό ιδιοκτήτη της εταιρείας, τον θρυλικό στο κόσμο της Pandora Handsome Jack. Σκοπός του είναι να αναρριχηθεί στην ηγεσία της εταιρείας με κάθε δυνατό τρόπο και να αναλάβει την εξουσία ώστε να συνεχίσει το έργο του ειδώλου του. Πιστός ακόλουθος του ο καλύτερος του φίλος και συνεργάτης Vaughn. Στην προσπάθεια τους να φέρουν εις πέρας τα σχέδια τους πέφτουν πάνω στον ανταγωνιστή του Rhys, Hugo Vasquez ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες τους ρίχνει βαθμό και τους κάνει απλούς καθαριστές. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να εκδικηθούν τον Vasquez, πηγαίνοντας κρυφά στη θέση του για να κλείσουν μια τεράστια δουλειά στο πλανήτη της Pandora και να τον ανατρέψουν. Τα πράγματα όμως θα αρχίζουν να παίρνουν αναπάντεχες τροπές με κάθε κίνηση τους! 

Στην Pandora, θα συναντήσουμε μέσω του Rhys την Fiona, μια στιλάτη απατεώνισσα με τεράστια ικανότητα στο να ξεγελάει και να κατευθύνει τους άλλους για τους δικούς της δόλιους σκοπούς. Η Fionaθα βρεθεί μπλεγμένη στη δουλειά που θέλουν να κλείσουν ο Rhysκαι ο Vaugnκαι οι μοίρες των ατόμων που θα συμμετέχουν σε αυτή θα μπλέξουν μαζί και θα τους οδηγήσουν σε μια τεράστια περιπέτεια γεμάτη κινδύνους, ανελέητο κυνηγητό αλλά και κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως έχουμε συνηθίσει με το χιούμορ και το στυλ των Borderlands. Το φινάλε είναι σχεδόν πάντα το ίδιο, αλλά είναι από τα λίγα παιχνίδια της Telltale που βλέπουμε διαφοροποιήσεις σε αρκετά πράγματα με βάση τις επιλογές μας, κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα. Η ιστορία του θα σας προσφέρει μοναδικούς χαρακτήρες, αγωνία, μυστήριο, ρομάντζο, ανατροπές, τρελό γέλιο και άφθονη δράση! Όλα αυτά θα ενωθούν σε ένα εκρηκτικό μείγμα που θα σας προσφέρει μια αξέχαστη και γεμάτη εμπειρία!

GAMEPLAY:

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι έχει τους μηχανισμούς που είχαμε δει και σε προηγούμενους τίτλους της Telltale.  Το παιχνίδι είναι point and click με λίγους τελείως απλοϊκούς γρίφους, του τύπου να συνδυάζεις 1-2 αντικείμενα για να κάνεις κάτι άλλο, πράγμα που ελάχιστα θα σας δυσκολέψει καθώς σχεδόν πάντα όλα είναι καθοδηγούμενα. Αυτό που βλέπουμε συχνά είναι όπως και σε όλα τα παιχνίδια της Telltale τα quick-time events. Για να κάνετε πράγματα όπως να ανοίγετε κιβώτια, πόρτες κλπ θα πατάτε συγκεκριμένα πλήκτρα που θα εμφανίζονται, πότε μια φορά και πότε συνεχόμενα, μεμονωμένα ή με συνδυασμούς. Επίσης τα συναντάμε και στις σκηνές δράσης όπου θα πρέπει να είστε γρήγοροι για να αποφεύγετε τους κινδύνους αλλά και να επιτίθεστε. Το παιχνίδι έχει μηδαμινή δυσκολία καθώς και να πεθάνετε(δεν μου έτυχε ποτέ) θα βγείτε από κοντινό checkpoint. 

Ευχάριστη έκπληξη είναι το ότι συναντάμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους άλλους τίτλους της εταιρείας, καθώς οι πρωταγωνιστές μας έχουν ο καθένας τους ξεχωριστές ικανότητες. Ο Rhys έχει την ικανότητα μέσω ενός εμφυτεύματος να σκανάρει την κάθε περιοχή για να βρίσκει σημεία αλληλεπίδραση που χρειάζονται για να προχωρήσεις, πληροφορίες για αυτό που σκανάρετε με σπαρταριστές λεπτομέρειες και χαρακτηρισμούς με το μοναδικό στυλ των Borderlandsαλλά και να χακάρει οτιδήποτε ηλεκτρονικό. Η Fiona έχει την ικανότητα του looting, να βρίσκει δηλαδή χρήματα σε κιβώτια, σκουπίδια κλπ ακριβώς όπως και στα Borderlands. Επίσης έχει στη διάθεση της ένα πιστόλι που διαθέτει σφαίρες με διαφορετικά elements, αλλά δεν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε εσείς, μόνο σε συγκεκριμένα quick-time events. 

Η ιστορία θα διαδραματίζεται μέσα από τα μάτια και των 2 πρωταγωνιστών καθώς θα ελέγχετε πότε τον έναν και πότε τον άλλον. Σε πολλές περιπτώσεις φυσικά θα πρέπει να συνεργαστούν για να προχωρήσουν αλλά ακόμα και τότε θα έχουν ως απώτερο σκοπό το συμφέρον τους!

ΓΡΑΦΙΚΑ:

Η Telltale γενικά έχει μείνει στα ίδια και στα ίδια και αυτό συναντάμε και εδώ, cel-shaded γραφικά που πάντως είναι αρκετά κοντά σε αυτό που έχουμε γνωρίσει στα Borderlands και όσοι έχουν παίξει και είναι fansτης σειράς θα νιώσουν «σαν στο σπίτι τους». Υπάρχουν τα κλασσικά θέματα που έχουν γενικότερα οι δημιουργίες της Telltale, όπως μικρό-κολλήματα και πτώση στο framerate αλλά γενικά η ποιότητα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, ίσως λόγω του ότι το στυλ ταιριάζει όπως ανέφερα και πριν με την αισθητική των Borderlands. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ξεχωριστά στο σχεδιασμό, τόσο στους νέους αλλά και στους γνωστούς χαρακτήρες με τον καθένα να έχει το δικό του μοναδικό στυλ. Οι εκφράσεις στα πρόσωπα είναι καλές, σίγουρα ανώτερες από άλλα παιχνίδια της εταιρείας που έχω δει. Το οπτικό κομμάτι του παιχνιδιού αν και δεν είναι τρομερό  έχει τη δικιά του ομορφιά που μαζί με τον εξαιρετικό ηχητικό τομέα, για τον οποίο γράφω παρακάτω, αφήνει θετικές εντυπώσεις σαν μίξη.

ΗΧΟΣ:

To voice acting παίρνει άριστα καθώς συναντάμε σπουδαία ονόματα του χώρου όπως Laura Bailey, Troy Barker, Chris Hardwick και άλλους, οι οποίοι δίνουν πνοή και δυναμισμό στους χαρακτήρες τους. Οι φωνές των ηθοποιών ταιριάζουν απόλυτα με τους χαρακτήρες τους και γίνονται ένα με αυτούς. Το soundtrackείναι εκπληκτικό, με εξαιρετικά τραγούδια που ταιριάζουν με το ύφος του παιχνιδιού και θεωρώ πως θα κολλήσετε μαζί τους για κάποιο διάστημα. Η openingσκηνή που έχει το κάθε επεισόδιο είναι πραγματικά κινηματογραφική και η μουσική το πάει σε άλλο επίπεδο! 

 

ΘΕΤΙΚΑ:

-          Εξαιρετική πλοκή με πολλές ανατροπές
-          Υψηλού επιπέδου voice acting
-          Αξέχαστο soundtrack
-           Υπέροχοι χαρακτήρες
-          Πιστό στην αισθητική των Borderlands, ειδικά με το εξαιρετικό χιούμορ!
-          Οι επιλογές μας παίζουν ρόλο στο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε αρκετούς τομείς.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

-          Μικρο-προβλήματα στο τεχνικό κομμάτι
-          Λίγες καινοτομίες από την Telltaleστο gameplay
-          Μηδαμινή δυσκολία. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

Γραφικά: 8

Ήχος: 10

Gameplay: 8

Αντοχή: 7,5

Σενάριο: 9

Γενικά: 8,5

 

Για μένα το καλύτερο παιχνίδι της Telltale, εξαιρετικό είτε έχετε παίξει τα Borderlandsείτε όχι, θα σας μείνει αξέχαστο σαν εμπειρία!

April 22, 2017
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
Resident Evil HD Remaster (PC Version)

Το Resident Evil HD Remaster είναι επανέκδοση του θρυλικού survival horror της Capcom που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1996. Από τότε έχουν βγει πάρα πολλά παιχνίδια της σειράς και κάποια remaster. Το συγκεκριμένο κυκλοφόρησε το 2015. Το παιχνίδι περιέχει ανανεωμένα γραφικά, νέες προσθήκες σε τοποθεσίες, εχθρούς και αντικείμενα και ανανεωμένα cutscenes. Το έπαιξα σε PC με χειριστήριο xbox 360 για windows και πήρε 7,8 ώρες να το τελειώσω με την Jill και 7,5 με τον Chris.

ΠΛΟΚΗ:

Το παιχνίδι, όπως και το αρχικό, διαδραματίζεται στα Arklay mountains τον Ιούλιο του 1998, όπου η Alpha Team των S.T.A.R.S.( Special Tactics and Rescue Service) καταφτάνει στα περίχωρα μιας έπαυλης, όπου υπήρχαν μαρτυρίες για εμφάνιση φαγωμένων ανθρώπων και άλλων αγνοούμενων. Σκοπός της Alpha Team είναι να έρθει σε επαφή με την Bravo Team η οποία είχε σταλεί πριν από αυτούς και χάθηκε η επικοινωνία. Καθώς φτάνουν στην έπαυλη βλέπουμε ένα cinematic γεμάτο δράση όπου οι πρωταγωνιστές μας Albert Wesker, Chris Redfield, Barry Burton και Jill Valentine καταφεύγουν στο εσωτερικό της έπαυλης. Εκεί ξεκινάει η δική τους περιπέτεια που θα εξελιχθεί σε εφιάλτη, προσπαθώντας να επιβιώσουν από τις απειλές που κρύβει η μυστήρια έπαυλη.

GAMEPLAY:

Αρχικά μας δίνεται η επιλογή για 2 διαφορετικά σενάρια με το να διαλέξουμε έναν από 2 χαρακτήρες, τον Chris Redfield ή την Jill Valentine. Τερματίζοντας το παιχνίδι ξεκλειδώνονται περισσότερες επιλογές σε εμφάνιση αλλά και όπλα και φυσικά ανώτερο επίπεδο δυσκολίας όπου μειώνονται οι βοήθειες που παίρνεις σε save spots, σφαίρες, σύστημα στόχευσης κλπ. Οι δύο χαρακτήρες έχουν αρκετές διαφορές στα playthrough τους, τόσο στις ικανότητες τους αλλά και σε αρκετά πράγματα που συναντούν κατά τη διάρκεια της περιπέτειας τους. Ο Chris για παράδειγμα είναι πιο σκληροτράχηλος και αντέχει περισσότερα χτυπήματα, αλλά έχει μικρότερο intentory σε σχέση με της Jill, η οποία όμως είναι περισσότερο ευάλωτη και αποφεύγει πιο δύσκολα επιθέσεις. Υπάρχουν και αρκετές διαφοροποιήσεις στον εξοπλισμό, για παράδειγμα ο Chris ξεκινάει μόνο με μαχαίρι και αναπτήρα, ενώ η Jill με πιστόλι και lockpick. Στα σενάρια τους υπάρχουν αρκετές διαφορές τις οποίες θα συναντήσετε παίζοντας και με τους δύο.

Το παιχνίδι είναι σε προοπτική τρίτου προσώπου με την κάμερα να μετατοπίζεται ανάλογα με τις κινήσεις σας στο χώρο. Δυστυχώς πολλές φορές η κάμερα δημιουργεί πρόβλημα στη στόχευση αλλά και στην αποφυγή εχθρών καθώς είναι δύσχρηστη και έτσι αυξάνει τη δυσκολία σε πολλά σημεία.

Για να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα το κάνετε πατώντας παύση και μπαίνοντας στο inventory, κάτι που σας δίνει σημαντικό χρόνο όταν αντιμετωπίζετε εχθρούς. Το παιχνίδι έχει manual και auto target σύστημα για να διευκολύνει στη μάχη. Υπάρχουν πάρα πολλοί γρίφοι, κάποιοι εύκολοι κάποιοι πιο δύσκολοι και αρκετά αντικείμενα που πρέπει να μαζέψετε.
Ένα από τα αρνητικά του παιχνιδιού είναι το backtracking που θα χρειαστεί να κάνετε ψάχνοντας για συγκεκριμένα αντικείμενα και να βρείτε που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Σε κάποιες φάσεις καταντάει κουραστικό.

Μπορείτε να κάνετε save μόνο σε συγκεκριμένα safe spots όπου συναντάτε μια γραφομηχανή και χρησιμοποιώντας ink το οποίο βρίσκετε σε διάφορα σημεία. Προσοχή γιατί δεν έχετε άπειρα save! Στα safe spots θα συναντάτε συνήθως και μπαούλα στα οποία φυλάτε τα αντικείμενα που δεν χωράνε ή δεν χρειάζονται κατευθείαν.
Το παιχνίδι απαιτεί αρκετό ψάξιμο και καλό είναι να κάνετε όσο μπορείτε οικονομία σε σφαίρες και resources, καθώς θα συναντήσετε αρκετές δυσκολίες αν δεν έχετε εμπειρία από παιχνίδια της σειράς.

Επίσης σημαντικό είναι να διαβάζετε τα notes που θα βρίσκετε, αφενός γιατί θα σας βοηθήσουν στο να κατανοήσετε το lore του παιχνιδιού και τι έχει συμβεί, αφετέρου θα σας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τους εχθρούς που θα αντιμετωπίζετε και τις αδυναμίες που μπορεί να έχουν. Αυτό είναι σημαντικό ακόμα και αν έχετε παίξει την αρχική έκδοση, καθώς έχουν προστεθεί πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να κάνουν το παιχνίδι αρκετά δύσκολο αν δεν προσέξετε.

Υπάρχουν αρκετά boss fights και θα αντιμετωπίσετε πάρα πολλούς εχθρούς, ο καθένας με τις δικές τους δυσκολίες και αδυναμίες. Υπάρχει πληθώρα όπλων, από καραμπίνα μέχρι ρουκετοβόλο και το πανίσχυρο magnum pistol!
Σφαίρες βρίσκετε σε διάφορα σημεία καθώς και heals, είτε σε μορφή herbs(υπάρχουν 3 είδη που συνδυάζονται μεταξύ τους για διάφορα αποτελέσματα, πχ heal από poison) είτε σε μορφή health kit ή sprey.

Σημαντικότατη η προσθήκη των defensive items, αντικειμένων όπως μαχαίρια ή tazer που σας προστατεύουν από το πρώτο hit από εχθρούς, απωθώντας και τραυματίζοντας τους.

ΓΡΑΦΙΚΑ:

Το παιχνίδι έχει εξαιρετικά γραφικά, με όμορφα σχεδιασμένα μοντέλα των χαρακτήρων και των εχθρών με πολλές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Τα εφέ όταν πυροβολείτε τους εχθρούς και όταν τους σκοτώνεται είναι υπέροχα, το ίδιο και όταν δέχεται επίθεση ο χαρακτήρας σας.

Ρεσιτάλ έχει δοθεί στην δημιουργία των περιβαλλόντων χώρων με την έπαυλη αλλά και όλους τους άλλους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, να είναι καλοσχεδιασμένοι με πολλές λεπτομέρειες και σκιές. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τα καλοσχεδιασμένα γραφικά και τον ήχο για τον οποίο θα γράψω παρακάτω, είναι επιβλητική, από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη που έχω δει σε βιντεοπαιχνίδι. Οι διάδρομοι με τα παράθυρα, τα τούνελ, και άλλες τοποθεσίες όπως δάση και υπόνομοι θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε. Πραγματικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα custscenes είναι και αυτά καλά στο σύνολο τους με κάποιες εξαιρέσεις που συναντάμε μερικά να είναι πρόχειρα και απότομα.

ΗΧΟΣ:

Στο ηχητικό κομμάτι το παιχνίδι είναι σχεδόν τέλειο. Οι ήχοι από τα περιβάλλοντα είναι απίστευτοι, καθώς ακούγονται καιρικά φαινόμενα αλλά και πράγματα που συμβαίνουν μέσα στους χώρους. Οι θόρυβοι που κάνουν τα πλάσματα που θα συναντήσετε είναι ανατριχιαστικοί αλλά θα σας δίνουν και την αίσθηση του αν βρίσκονται ή όχι κοντά σας, κάτι πολύ σημαντικό για να τους αποφύγετε αν χρειαστεί. Ο συνδυασμός ηχητικού τομέα και γραφικών είναι άριστος, θα σας μείνει αξέχαστη η εμπειρία του, τόσο από την ομορφιά στην εκτέλεση του αλλά και στα συναισθήματα που θα προκαλέσει.

Το soundtrack του παιχνιδιού είναι απίστευτο, με πολλές μελωδίες μέσα στο παιχνίδι να αποτυπώνονται καλά στο μυαλό μας, ειδικά η απίστευτη μουσική στα save spots, όπου καταφέρνει να είναι χαλαρωτική και μυστήρια ταυτόχρονα.

Αρνητικό όμως για μένα είναι το voice acting που το βρήκα μέτριο, ψυχρό και οι διάλογοι, ως συνήθως στα περισσότερα Resident Evil, είναι, για μένα τουλάχιστον, κακοδουλεμένοι και κωμικοτραγικοί. Σε αρκετές φάσεις συναντάμε και προβλήματα στο lip sync.

ΘΕΤΙΚΑ:

- Εξαιρετικά γραφικά και ήχος που προσδίδουν μια απίστευτη ατμόσφαιρα
- Εξαιρετικό σενάριο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές
- Αυξημένο και με εξαιρετική απόδοση το survival horror στοιχείο
- Αξέχαστοι εχθροί
- Ο βαθμός πρόκλησης του παιχνιδιού, τα λάθη δεν συγχωρούνται
- Φτηνή τιμή διάθεσης σε σχέση με αυτό που προσφέρει.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

- Δύσχρηστη, προβληματική κάμερα
- Μέτριο voice acting και μέτριοι διάλογοι
- Κουραστικό σε κάποια σημεία backtracking

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Σενάριο: 9
Γενικά: 8,6

Ο τρόμος όπως έπρεπε να είναι! Ένα απίστευτο remake του θρυλικού survival horror και για νέους και για παλιούς παίχτες καθώς η προσθήκη αρκετών νέων πραγμάτων σε όλους τους τομείς το κάνει μια μοναδική εμπειρία! Must have για τους fans της σειράς και όσους θέλουν να ξεκινήσουν τώρα. Στο steam πωλείται για μόλις 19,99 ευρώ.
Θέλω remake του 2, του 3 και του Code Veronica οπωσδήποτε, αν κρατήσουν την ίδια συνταγή η επιτυχία είναι δεδομένη.October 24, 2016
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Reviews
Shadow Warrior

Shadow Warrior

Το Shadow Warrior είναι μια σειρά παιχνιδιών που ξεκίνησε το 1997 και έχει βγάλει συνολικά 5 παιχνίδια με το Shadow Warrior 2 να είναι το πιο πρόσφατο. Το Shadow Warrior είναι ένα action first person shooter και είναι reboot του παιχνιδιού του 1997 και το έφτιαξε η Πολωνική Flying Wild Hog. Μου πήρε περίπου 12 ώρες να το τελειώσω και το αγόρασα στα summer sales στο Steam.

ΠΛΟΚΗ:
Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Lo Wang ενός πολύ επικίνδυνου πληρωμένου δολοφόνου που δουλεύει για τον ζάμπλουτο επιχειρηματία Orochi Zilla ο οποίος ελέγχει όλη την βιομηχανία της Ιαπωνίας και είναι και συλλέκτης σπάνιων αντικειμένων. Στέλνει τον Wang για να αγοράσει με κάθε κόστος το αρχαίο και σπαθί Nobitsura Kage από έναν φημισμένο συλλέκτη, τον Mizayaki. Ενώ η αποστολή του Wang φαινόταν αρχικά απλή θα εξελιχθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό και μακελειό για το θρυλικό σπαθί, με γιάκουζα, πληρωμένους δολοφόνους και χιλιάδες δαίμονες στο κατόπι του! Η ιστορία έχει αρκετές ανατροπές στην πλοκή και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον καθώς το παιχνίδι πέρα από δράση και το αιματοκύλισμα είναι γεμάτο με χιούμορ και πολλά, πάρα πολλά easter eggs και references.
GAMEPLAY:
Το παιχνίδι είναι single player first person action/shooting και στη διάθεσή μας έχουμε ένα πραγματικό οπλοστάσιο από κατάνα, αυτόματα όπλα, καραμπίνα, βαλλίστρα και ρουκετοβόλο όπου κάποια από αυτά μπορούν να είναι dual wielding! Με το κατάνα, το οποίο είναι και το βασικό όπλο και αποτελεσματικότερο όπλο, ο Wang μπορεί να χρησιμοποιήσει αρκετά combo για να εξολοθρεύσει τις ορδές των εχθρών. Οι ικανότητες του Wang μπορούν να εξελιχθούν με διάφορα αντικείμενα και λεφτά που μαζεύεις στο παιχνίδι. Με τα λεφτά μπορείς να αναβαθμίζεις τα όπλα σου, βάζοντας τους παραπάνω σφαίρες, παραπάνω βολές κλπ Μετά έχουμε τα Karma Points τα οποία μαζεύεις ανάλογα με το πόσο καλά τα πας σε κάθε μάχη και με αυτά ανεβάζεις από το ειδικό μενού το healing, το damage που κάνεις αλλά και μαθαίνεις κινήσεις για το κατάνα οι οποίες κάνουν τρομερή δουλειά στη μάχη. Τέλος έχουμε τα Ki Crystals τα οποία βρίσκεις μέσα στο παιχνίδι και με αυτά μαθαίνεις διάφορες κινήσεις που σε βοηθάνε στη μάχη. Το Health ανεβαίνει είτε από health packs που βρίσκεις ή με μια ικανότητα που σου επιτρέπει να κάνεις heal ακόμα και μέσα στη μάχη.
Εχθροί υπάρχουν πάρα πολλοί και διαφέρουν τόσο σε εμφάνιση, ιδιότητες και δυσκολία. Πολλοί απαιτούν συγκεκριμένη στρατηγική για να τους κερδίσεις και κάποιοι είναι αρκετά εκνευριστικοί. Αντιμετωπίζεις κυρίως ορδές από δαίμονες, άλλοι πετούν, άλλοι έρχονται με κατάνα, άλλοι με ασπίδες, υπάρχουν μάγοι και κάτι ασταμάτητα κτήνη με πανοπλία που δεν τρώνε ζημιά παρά μόνο σε ένα σημείο. Υπάρχουν και boss fights τα οποία πραγματικά θα μείνουν αξέχαστα, κάθε boss είναι μοναδικό (εμφάνιση, δυνάμεις) και σχετικά δύσκολο καθώς μπορείς να τους κάνεις ζημιά μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές και με 2-3 hit σε βγάζουν ΚΟ.
Η εξέλιξη του παιχνιδιού γίνεται μέσα από chapters( 17 + πρόλογο) στα οποία καλείσαι να αντιμετωπίσεις κυριολεκτικά ασταμάτητες ορδές από δαίμονες και μαζεύεις διάφορα κλειδιά και λύνεις μερικούς πανεύκολους γρίφους για να προχωρήσεις. Στο τέλος κάθε chapter σου δείχνει πριν συνεχίσεις τα στατιστικά της πίστας που μόλις τελείωσες.
Αντιμετώπισα κάποια θέματα όταν προσπαθούσα να κάνω combos πατώντας πολλά πλήκτρα, το keyboard + mouse δεν είναι και ότι καλύτερο για να παίξεις. Κολλήματα και πρόβλημα στην απόκριση των εντολών όταν πατούσα αρκετά πλήκτρα μαζί, ειδικά εν μέσω μάχης ήταν εκνευριστικό.
ΓΡΑΦΙΚΑ:
Το παιχνίδι έχει πολύ καλά γραφικά και έντονα χρώματα, προσεγμένο σχεδιασμό τόσο στα περιβάλλοντα αλλά και στους εχθρούς. Τα τοπία τα οποία συναντάς είναι πραγματικά εκπληκτικά και έχουν μοναδική και ατμοσφαιρική αισθητική. Εκεί όμως που το παιχνίδι παίρνει άριστα είναι όταν ξεκάνεις τους αντιπάλους σου! Κεφάλια, χέρια, πόδια φεύγουν πέρα δώθε, αίματα, εντόσθια, πετάγονται, πραγματικό ΜΑΚΕΛΕΙΟ! Η απεικόνιση σε όλο αυτό είναι απίστευτη και πωρωτική! Με το κατάνα κυριολεκτικά τους πετσοκόβεις, ακόμα και τα πτώματά τους! Τα μοντέλα των ανθρώπων πάντως δεν ήταν τόσο λεπτομερή και φαίνονταν κάπως ξεθωριασμένα. Παρόλα αυτά προσωπικά κουραζόμουν εύκολα γιατί το παιχνίδι έχει πολύ έντονα χρώματα και φωτισμό και έπαιζα περίπου 1-2 chapter τη μέρα. Επίσης σε κάποια σημεία υπήρχαν θεματάκια με το frame rate, κυρίως όταν γινόταν ο χαμός σε μάχη.
ΗΧΟΣ:
Η μουσική γενικά δεν μπορώ να πω ότι μου έμεινε, δεν ήταν κάτι τρομερό, σε κάποια σημεία όμως είχε αρκετά ωραία μελωδία. Το voice acting θεωρώ ότι ήταν αρκετά καλό με τον εκπληκτικό Jason Liebrecht(έχει δώσει τη φωνή του σε πολλά άνιμε( Full Metal Alchemist, Index, D.Gray-man) και πολλά άλλα παιχνίδια(Borderlands, Street Fighter) να δίνει ρεσιταλ. Γενικά οι φωνές των main characters ήταν αρκετά καλές. Οι φωνές των τεράτων είναι εξαιρετικές τόσο με τις κραυγές που κάνουν όταν κάνουν επίθεση αλλά και όταν πεθαίνουν. Οι ήχοι από τα όπλα είναι και αυτοί ξεχωριστοί με τους ήχους του κατάνα όταν πετσοκόβει να κλέβουν την παράσταση!

ΘΕΤΙΚΑ:

- Καταιγιστικός ρυθμός στο παιχνίδι με διαρκή δράση και σενάριο που κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
- Υπέρμετρη βία, πραγματικό μακελειό! ΠΩΡΩΣΗ!
- Πολύ καλά γραφικά ειδικά στα περιβάλλοντα και στο κομμάτιασμα των εχθρών.
- Αρκετά όπλα και πληθώρα upgrades για τον χαρακτήρα.
- Πάρα πολλά easter eggs και references!
- Εξαιρετικοί και πολλές φορές κωμικοί διάλογοι με εξαιρετικό voice acting.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

- Το φινάλε αφήνει κάποια πράγματα ανεξήγητα(λογικά θα συνεχίζει στο 2 που βγήκε πρόσφαρα από εκεί που σε άφησε)
- Προβλήματα σε κάποια σημεία στο frame rate
- Πρόχειρα γραφικά στην απεικόνιση των human models
- Η μουσική δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο
- Το μεγαλύτερο αρνητικό ο προβληματικός χειρισμός με keyboard+mouse στην χρήση πολλών πλήκτρων μαζί για combos

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

- ΓΡΑΦΙΚΑ: 8
- ΗΧΟΣ: 7,5
- GAMEPLAY: 9
- ΑΝΤΟΧΗ: 7,5
- ΠΛΟΚΗ: 8

ΓΕΝΙΚΑ: 8

Ότι πρέπει για τους fans των παλιών Shadow Warrior και φυσικά για τους λάτρεις των παιχνιδιών με πολύ δράση. Μια ξεχωριστή action-shooting εμπειρία.

YOU DON’T MESS WITH THE WANG

September 04, 2016
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Danganronpa 2: Goodbye Despair

Έχοντας παίξει το πρώτο μέρος της σειράς, το Danganronpa: Trigger Happy Havoc, το οποίο με εντυπωσίασε με το εξαιρετικό του σενάριο, περίμενα πως και πως τη συνέχεια. Έτσι όταν το δεύτερο μέρος βγήκε στο Steam η αγορά για μένα ήταν μονόδρομος. Η σειρά είναι visual novel adventure. Dangan ronpa στα Αγγλικά σημαίνει: Winning an argument with a bullet κάτι το οποίο είναι και το βασικό στοιχείο του gameplay. Εάν δεν έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι τότε πρέπει να το κάνετε διότι θα καταλάβετε ελάχιστα πράγματα από την ιστορία του δεύτερου. Το παιχνίδι το έπαιξα σε PC όπως και το πρώτο και έχει τεράστια διάρκεια ειδικά αν ασχοληθείτε και με τα επιπλέον modes που προσφέρει. Το main story μου πήρε 35 περίπου ώρες και το έπαιξα με Ιαπωνικό audio.

ΠΛΟΚΗ: Το παιχνίδι ξεκινάει σχεδόν όπως το πρώτο, μια τάξη 16 μαθητών από το Hope’s Peak Academy ξυπνάει σε ένα απομονωμένο τροπικό νησί(Jabberwock Island) μην έχοντας μνήμη για το πώς έφτασαν εκεί. Το Hope’s Peak Academy είναι μια ακαδημία η οποία μαζεύει μαθητές με ξεχωριστές ιδιότητες και ταλέντο, τους καλύτερους πάνω στο ταλέντο που έχουν με σκοπό όταν αποφοιτήσουν να κάνουν καλύτερο τον κόσμο. ΠΧ Την απόλυτη Φωτογράφο, τον απόλυτο Μάγειρα, τον απόλυτο Μηχανικό κλπ. Εμείς ελέγχουμε τον Hajime Hinata, ο οποίος ξυπνώντας στην ακτή του νησιού έχει και αυτός αμνησία όπως και οι υπόλοιποι, αλλά αντίθετα με τους υπόλοιπους αυτός δεν θυμάται ποιο είναι το ταλέντο του. Προς μεγάλη τους έκπληξη εμφανίζεται ένα μικρό και πρόσχαρο πλάσμα, με εμφάνιση λαγού, η Usami, η οποία τους ενημερώνει ότι είναι η δασκάλα τους και ότι έχουν έρθει εκδρομή στο νησί για να χαλαρώσουν, να γνωριστούν και να δυναμώσουν οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών. Ενώ όλα κυλούν ομαλά και οι μαθητές διασκεδάζουν στο όμορφο τροπικό νησί, εμφανίζεται ο σατανικός Monokuma, ο κακός στο πρώτο παιχνίδι και αυτοαποκαλούμενος διευθυντής του Hope’s Peak Academy, ο οποίος επιτίθεται στην Usami και την εξουσιάζει. Η αρχική ηρεμία και ελπίδα θα μετατραπεί σε εφιάλτη γεμάτο απελπισία. Ο Monokuma ανακοινώνει στους μαθητές ότι είναι αποκλεισμένοι στο νησί και για να φύγουν θα πρέπει να σκοτώσουν κάποιον χωρίς οι υπόλοιποι μαθητές να βρουν ποιος το έκανε όταν θα γίνει δίκη για το φόνο. Αν βρουν ποιος το έκανε τότε ο δολοφόνος εκτελείται, αν όχι εκτελούνται όλοι οι υπόλοιποι και ο δολοφόνος θα φύγει από το νησί. Για να σιγουρέψει ότι θα γίνει το κακό και ότι θα υπάρχει καχυποψία και απελπισία, ο διεστραμμένος Monokuma τους δίνει σταδιακά διάφορα κίνητρα για να γίνουν δολοφονίες. Έτσι ο Hajime Hinata και η παρέα του προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να διαφύγουν από το νησί αλλά και το να μη γίνουν φόνοι. Από περιπέτεια αναψυχής ξεκινάει ένα αιματοβαμμένο ταξίδι με εισιτήριο προς το χάος και την απελπισία. Το πως συνδέονται τα δύο παιχνίδια μεταξύ τους και τι συμβαίνει πραγματικά στο Jabberwock Island θα το δείτε σταδιακά καθώς εξελίσσεται η εκπληκτική πλοκή του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με το πρώτο, εδώ πιστεύω το παιχνίδι σε κάνει σε περισσότερα σημεία να νιώσεις πραγματική απελπισία.

GAMEPLAY: Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Το school life στο οποίο έχετε free time για να μιλήσετε, να γνωρίσετε, να κάνετε δώρα από αντικείμενα που μαζεύετε και να γίνεται φίλοι με τους υπόλοιπους και να εξερευνήσετε το μυστήριο νησί. Το deadly life στο οποίο ερευνάτε το μέρος όπου έγινε μια δολοφονία και μιλάτε με τους υπόλοιπους για να μαζέψετε πληροφορίες οι οποίες λέγονται “truth bullets” και το Class Trial, το τρίτο και σημαντικότερο κομμάτι του παιχνιδιού. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν πολλά από τα στοιχεία που είδαμε στο πρώτο παιχνίδι αλλά έχει γίνει και προσθήκη νέων.

Ο Hajime Hinata έχει δύο μπάρες, την influence, η οποία είναι η ‘’ζωή’’ σας, όπου αν διαλέγετε λάθος επιλογές μειώνεται και αν μηδενιστεί βγάζει game over, αλλά αν διαλέγετε σωστές σταδιακά ξανά γεμίζει. Η δεύτερη είναι η concentration μπάρα η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνει πιο αργά ο χρόνος ώστε να έχετε χρόνο να σκεφτείτε και διαλέξετε τις επιλογές σας.

Το βασικό κομμάτι είναι τα nonstop debates, στα οποία όλοι οι μαθητές λένε διάφορα πάνω στην υπόθεση και σε στοιχεία που έχουν ανακαλύψει. Σκοπός είναι να ανακαλύψετε τα λάθη ή ψέματα πάνω σε αυτό που λένε οι υπόλοιποι, τα οποία εμφανίζονται με κίτρινες φράσεις και λέξεις, τα argue spots και να τα πυροβολήσετε με το σωστό truth bullet ώστε να προχωρήσει το trial και να λάμψει σταδιακά η αλήθεια. Πέρα από τα weak points υπάρχουν και τα agree spots με τα οποία μπορείτε να συμφωνήσετε εάν έχουν δίκιο με το ανάλογο truth bullet και εμφανίζονται με μπλε χρώμα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι δύσκολο και εύκολα το συνηθίζεις. Υπάρχουν και άλλα κομμάτια στο gameplay του trial, αποτελούμενα από διάφορα mini games κάποια από τα οποία είναι εκνευριστικά:

Hagman’s Gambit: Η γνωστή σε όλους μας κρεμάλα η οποία υπήρχε και στο πρώτο παιχνίδι αλλά εδώ είναι λίγο διαφορετική. Σου δίνει μια ερώτηση και πρέπει να βρεις τι θέλει διαλέγοντας με τη σωστή σειρά γράμματα που περνάνε μπροστά από την οθόνη. Για να γραφτεί το κάθε γράμμα πρέπει να το ενώσετε με ένα ίδιο επιλέγοντας τα. Αν επιλέξετε λάθος γράμμα ή διαφορετικά γράμματα ή συγκρουστούν διαφορετικά γράμματα όταν περνούν από την οθόνη χάνετε ζωή. Τα ενωμένα γράμματα μπορείτε είτε να τα βάλετε στα κενά αν νομίζετε ότι είναι σωστά ή να τα διαλύσετε για να κάνετε χώρο για τα υπόλοιπα που περνούν. Αν και είναι challenging, διότι σε βάζει να σκεφτείς τι πρέπει να απαντήσεις, γίνεται αρκετά εκνευριστικό διότι κάποιες ερωτήσεις δεν βοηθάνε πάντα και περιέχει κάποιες λέξεις δύσκολο να τις σκεφτείς. Σταδιακά τα γράμματα περνούν όλο και πιο γρήγορα και αυξάνεται και ο αριθμός τους και αυτό καταντάει αρκετά εκνευριστικό πολλές φορές. Με τη slow time ιδιότητα πάντως γίνεται πιο εύκολο.

Rebuttal Showdown: Όταν κάποιος από τους υπόλοιπους δεν συμφωνεί με τη λογική σας μπαίνετε σε μια λεκτική διαμάχη 1 vs 1 όπου με ένα σπαθί σπάτε αυτά που σας λέει μέχρι να βγει το αδύναμο σημείο του, το οποίο πρέπει να κόψετε έχοντας επιλέξει τη σωστή επιλογή για να κάνετε counter το επιχείρημα του. Με το σπαθί έχετε μόνο συγκεκριμένες προσπάθειες και θέλει προσοχή για να μη ξεμείνετε και χάσετε ζωή.

Logic Dive: Το αγαπημένο μου και πιο όμορφο mini game. Σε αυτό καλείστε να βρείτε τη λογική σειρά σε ένα ερώτημα για να βγάλετε το σωστό συμπέρασμα. Έτσι κάνουμε βουτιά στα βάθη του μυαλού του Hajime, κάνοντας snow boarding μέσα σε μια σωλήνα όπου το τοπίο μοιάζει με διάστημα και πρέπει να αποφεύγεις εμπόδια, να πηδάς από κενά και επιλέγοντας τη σωστή διαδρομή όταν σου βγάζει μια ερώτηση, για να καταλήξεις στο σωστό συμπέρασμα.

Spot Select: Σε αυτό καλείστε να διαλέξετε το σωστό σημείο σε κάτι που σας δείχνουν. Σε κάποια σημεία γίνεται εκνευριστικό διότι είτε δεν καταλαβαίνεις που πρέπει να πατήσεις γιατί δε σου δίνει επαρκής πληροφορίες, είτε το σημείο είναι τόσο μικρό που πρέπει να το βρεις ακριβώς που είναι. Συγκεκριμένα σε μία φάση έπρεπε να επιλέξω κάτι, το οποίο ενώ ήξερα που έπρεπε να πατήσω, πατούσα και δεν γινόταν τίποτα και έχανα ζωή. Μετά από αρκετά retry αναγκάστηκα να το τσεκάρω σε walkthrough video για να δω που έκανα λάθος. Το σκεπτικό μου ήταν σωστό αλλά έπρεπε να πατήσω σε ένα συγκεκριμένο pixel στο σημείο της εικόνας… Ότι να ναι πραγματικά.

Panic Talk Action: Σε αυτό καλείστε να αντιμετωπίσετε τον κατηγορούμενο ο οποίος σας πετάει συνέχεια επιχειρήματα, απειλές και βρισιές. Πρέπει να ακολουθείτε τον μουσικό ρυθμό και να πυροβολείτε αυτά που σας λέει τη σωστή στιγμή ώστε να σπάτε τις άμυνες του και στο τέλος να επιλέξετε με τη σωστή σειρά μία λέξη ή φράση που θα τον αποτελειώσει. Εκνευριστικό σε πολλά σημεία.

Closing Argument: Το τελευταίο mini game στο οποίο καλείστε να συμπληρώσετε σωστά τις εικόνες που λείπουν από ένα κομικ που δείχνει πως έγινε η δολοφονία για να ξεσκεπάσετε μια και καλή το δολοφόνο.

Ένα άλλο νέο κομμάτι στο gameplay είναι το ότι έχετε ένα μικρό κατοικίδιο το οποίο μοιάζει στη Monomi και μεγαλώνει όταν κάνετε συγκεκριμένα βήματα και όταν μεγαλώσει αρκετά σας δίνει δώρα. Πρέπει όμως να το προσέχετε και να το καθαρίζετε αλλά και να του δίνετε δωράκια για να ανεβαίνει η αγάπη του. Αν το αγνοείτε θα ανεβαίνει το despair του.
Πέρα από το main story υπάρχουν άλλα δύο mode:

Magical Girl Miracle Monomi: Σε αυτό ελέγχετε τη Monomi σε ένα mini game και πρέπει να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα νικώντας κάτι εχθρούς που εμφανίζονται. Δεν θέλω να πω περισσότερα διότι περιέχει κάποια στοιχεία που μπορεί να κάνουν σποιλερ.

Island Mode: Το ξεκλειδώνετε αφού τελειώσετε για πρώτη φορά το παιχνίδι και σε αυτό το mode τα πράγματα είναι πολύ χαλαρά χωρίς δολοφονίες, χωρίς τον καταραμένο Monokuma. Σε αυτό κάνετε διάφορα πράγματα που σας λέει η Monomi και μιλάτε και έρχεστε πιο κοντά με όλους τους χαρακτήρες με τους οποίους μπορείτε να πηγαίνετε βόλτα(με τα αγόρια) ή ραντεβού(με τα κορίτσια) σε διάφορα σημεία του νησιού και να τους κάνετε δώρα όπως και στο main story, με σκοπό να τους κάνετε να σας συμπαθήσουν/αγαπήσουν.
Υπάρχει επίσης το Danganronpa IF ένα διαφορετικό storyline το οποίο και αυτό ξεκλειδώνεται όταν τελειώσει το παιχνίδι για πρώτη φορά.

Γενικά το παιχνίδι δεν είναι δύσκολο καθώς ακόμα και αν βγει game over κάνεις retry ακριβώς από το σημείο που έμεινες, αλλά αν θες να το βγάλεις με τη μία, χωρίς λάθη, είναι δύσκολο όχι μόνο λόγο του χειρισμού σε κάποια σημεία αλλά και επειδή πρέπει να σκέφτεσαι πάρα πολύ για να βρεις τη λύση, ειδικά στο nonstop debate.

ΓΡΑΦΙΚΑ: Το παιχνίδι έχει απλοικά γραφικά που μοιάζουν χάρτινα. Τα τοπία και τα μέρη που συναντάς είναι βέβαια όμορφα φτιαγμένα και προσεγμένα και υπάρχουν πολλά μέρη να επισκεφτείς αντίθετα με το πρώτο παιχνίδι που γινόταν μέσα στο σχολείο και ήταν πιο κλειστοφοβικό. Οι χαρακτήρες είναι όμορφα φτιαγμένοι στο σχεδιασμό και θυμίζουν anime με ωραία εναλλαγή στις εκφράσεις τους, ανάλογα με το τι γίνεται τόσο στο school life/free time αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης. Υπάρχει έντονα το στοιχείο που συναντάμε στα anime με τις υπερβολικές εκφράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων. Μην περιμένετε τρομερά πράγματα στο συγκεκριμένο τομέα αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα στο σχεδιασμό.

ΗΧΟΣ: Εδώ το παιχνίδι είναι απίστευτο. Έχουμε μουσικά κομμάτια που υπήρχαν και στο προηγούμενο και έχουν προστεθεί και καινούργια δημιουργώντας μια αξέχαστη ηχητική εμπειρία. Το soundtrack του είναι πραγματικά εκπληκτικό με μουσική που ταιριάζει απόλυτα στο theme του παιχνιδιού και στα γεγονότα που συμβαίνουν. Ειδικά στα class trials έχει εκρηκτικά κομμάτια και ρυθμό που σε πωρώνει! Το voice acting είναι προσεγμένο και υψηλού επιπέδου από όλους τους χαρακτήρες. Τα μόνα αρνητικά που βρήκα ήταν το κάπως επαναλαμβανόμενο μουσικό μοτίβο σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως στο free time. Επίσης όπως και στο πρώτο παιχνίδι δεν υπάρχει audio σε όλους τους διαλόγους(κυρίως στο free time και το deadly life) παρά μόνο από 1-2 επιφωνήματα. Είναι visual novel άλλωστε, αλλά στο class trial που υπάρχει full audio είναι πραγματικά εκπληκτικό το αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με το εκρηκτικό soundtrack έχουμε όπως είπα και παραπάνω μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.

ΘΕΤΙΚΑ:

- Εκπληκτική πλοκή που σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε με συνεχόμενες ανατροπές.

- Εξαιρετικός ηχητικός τομέας με αξέχαστο soundtrack και υψηλού επιπέδου voice acting.

- Τεράστια διάρκεια, μεγαλύτερη από το πρώτο, τόσο στο main story αλλά και με αυτό που προσφέρουν τα επιπλέον mode.

- Υπέροχοι και καλοφτιαγμένοι χαρακτήρες που σε κάνουν άλλους να τους λατρέψεις και άλλους να τους αντιπαθήσεις.

- Το παιχνίδι σε γεμίζει πολλά συναισθήματα, από χαρά, αγωνία μέχρι ανακούφιση και φυσικά απελπισία.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
- Λόγο του retry που σε ξεκινάει από το σημείο που έχασες, χάνεται η όποια δυσκολία έχει.

- Εκνευριστικά σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα mini games.

- Κάπως αχρείαστο fan service σε κάποια σημεία και υπερβολικά σεξουαλικά αστεία.

- Ο χάρτης και η μετακίνηση γενικότερα στο νησί είναι κάπως περίεργη και θέλει χρόνο να το συνηθίσεις καθώς στην αρχή θα φανεί προβληματικό.

- Τα γραφικά αν και όμορφα δεν είναι το δυνατό του σημείο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Gameplay: 7,5
Αντοχή: 9
Σενάριο: 9
Γενικά: 8,3

Το παιχνίδι για μένα είναι εκπληκτικό κυρίως λόγο της πλοκής και της επικής ιστορίας που κρύβεται πίσω από τον κόσμο του Danganronpa. Έχουν βγει και άλλα παιχνίδια(μόνο αυτό και ο προκάτοχος του έχουν βγει για PC), anime και manga που είναι στον κόσμο που γίνονται τα γεγονότα του παιχνιδιού. Για να λυθούν κάποιες απορίες και να ενωθούν τα κομμάτια του παζλ αλλά και να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον κόσμο του Danganronpa, προτείνω, ειδικά σε όσους βλέπουν anime, να δουν το anime που αποτελείται από δύο μέρη και αυτή τη στιγμή είναι ακόμη ongoing. Έχουν βγει 8 επεισόδια για το κάθε μέρος και θα είναι 12 συνολικά το καθένα. Το anime λέγεται Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen και τα δύο μέρη του είναι: Το Zetsubou-hen όπου βλέπουμε τα γεγονότα πριν από τα παιχνίδια και πως φτάσαμε εκεί που φτάσαμε και το δεύτερο είναι το Mirai-hen του οποίου τα γεγονότα εξελίσσονται μετά από όλα τα παιχνίδια που έχουν βγει και μάλλον όπως όλα δείχνουν εκεί θα τελειώσει και η ιστορία. Must have για όσους έχουν παίξει το πρώτο και όσοι δε το έχουν κάνει ας δώσουν μια ευκαιρία στη σειρά, ειδικά αν σας αρέσουν τα visual novel και τα παιχνίδια που λύνεις υποθέσεις.
August 04, 2016
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Reviews
DEUS EX

Το Deus Ex κυκλοφόρησε 17 Ιουνίου του 2000. Παραγωγός και δημιουργός είναι ο Warren Spector που έχει δουλέψει και το System Shock. Είναι ένα cyberpunk action-RPG παιχνίδι το οποίο θεωρείται από τα κορυφαία video games ever, με πάρα πολλά βραβεία και αναφορές από δεκάδες sites και περιοδικά. Το ότι συζητιέται και παίζεται ακόμη λέει πολλά. Υπάρχουν οι εξής δύο ατάκες για αυτό: “Deus Ex, when you mention it someone reinstalls it” και “You either like Deus Ex or you cant get past Liberty Island” Το παιχνίδι έχει επηρεάσει όσο λίγα το gaming και έχει φτιάξει με το franchise του γενικότερα, το δικό του μύθο. Το έχω παίξει σε PC και το έχω τερματίσει 8 φορές. Για μένα είναι το καλύτερο game που έχω παίξει ποτέ. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται στο review που θα γράψω και ελπίζω όσοι δεν το έχουν παίξει και ενδιαφέρονται, το review μου να τους βοηθήσει σε αυτό.

ΠΛΟΚΗ: Βρισκόμαστε στο 2052 εν μέσω παγκόσμιας κρίσης και χάους, καθώς ο ιός “Grey Death” λυμαίνεται τον πλανήτη. Η μόνη γιατρειά από τον αργό και βασανιστικό θάνατο είναι η “Ambrosia”, ένα συνθετικό φάρμακο το οποίο όμως υπάρχει σε μικρή ποσότητα. Ο αβυσσαλέος διαχωρισμός μεταξύ πλούσιων και φτωχών παίζει το ρόλο του σε αυτό, καθώς η Ambrosia διατίθεται πανάκριβα και ελάχιστοι μπορούν να την αποκτήσουν, κυρίως αυτοί οι οποίοι κρίνονται ως απαραίτητοι για να διατηρηθεί η τάξη στις χώρες. Καθώς λοιπόν οι “απλοί” άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το φάρμακο, ξεσπούν σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις και επικρατεί πανικός, τρομοκρατία και θάνατος. Μέσα από τον χαμό ξεπηδούν και πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις. Μία από αυτές, η NSF(National Secessionist Forces), παίρνει υπό την κατοχή της μία μεγάλη ποσότητα Ambrosia. Έτσι αναλαμβάνει δράση η UNATCO(United Nations Anti-Terrorist Coalition) και στέλνει τον τροποποιημένο από νανομηχανές πράκτορα, του οποίο και αναλαμβάνουμε τον έλεγχο, JC Denton, για να αναζητήσει τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και να πάρει πίσω τα κιβώτια με το φάρμακο. Η αρχική αποστολή, μετά το training mission, είναι στο Liberty Island όπου μετά από μάχη με την UNATCO, οι τρομοκράτες κατέλαβαν το Άγαλμα της Ελευθερίας και ξεκινάει έτσι ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Η αρχική αποστολή εξελίσσεται σε μια περιπέτεια πίσω από την οποία κρύβονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις στην αρχή. Δολοπλοκίες, πλεκτάνες και συνομωσίες παγκόσμιου βεληνεκούς με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο JC Denton.

GAMEPLAY: Το παιχνίδι είναι first person και έχει στοιχεία τόσο action με πολύ πιστολίδι αλλά και rpg καθώς φτιάχνεις την εμφάνιση του χαρακτήρα(λίγες επιλογές)ανεβάζεις level πολλές από τις δυνατότητες του Denton και έχει διαλόγους με διαφορετικές επιλογές οι οποίες, ανάλογα το τι διαλέγεις επηρεάζουν και την εξέλιξη της πλοκής αλλά και το μέλλον πολλών χαρακτήρων. Το leveling του Denton γίνεται ως εξής:

1) Ξεκινάς με μερικά skill points που βάζεις σε διάφορες ικανότητες και στη συνέχεια όσο ανακαλύπτεις και κάνεις πράγματα και ολοκληρώνεις αποστολές, παίρνεις επιπλέον points. Ανάλογα με το τι στυλ παιχνιδιού προτιμάτε θα ανεβάζετε και τα ανάλογα skills, αλλά να ξέρετε ότι σε όσα έχετε χαμηλό level θα σας δυσκολεύει στο παιχνίδι η ανάλογη ικανότητα. ΠΧ αν δεν έχετε ανεβάσει το swimming ο Denton θα δυσκολεύεται πάρα πολύ στο νερό ή αν έχετε χαμηλό το sniper όταν πάτε να βαρέσετε με το συγκεκριμένο όπλο θα είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε το στόχο.

2)Πέρα από τα skills, έχετε και τα augmentations(έχετε ήδη 3 στην αρχή) τα οποία θα είναι η πραγματική δύναμη σας. Θα συναντάτε στο παιχνίδι διάφορα canisters που περιέχουν διάφορες ικανότητες τις οποίες μπορείτε να προσθέσετε στο σώμα του ήρωα σε medical bots τα οποία μπορούν και να σας γιατρεύουν. Τα augmentations κάνουν τον Denton να τρέχει πιο γρήγορα, να πηδάει πιο ψηλά, να γίνεται αόρατος, να έχει anti-rocket άμυνα κλπ Αυτά καταναλώνουν ενέργεια την οποία μπορείτε να γεμίσετε είτε με αντικείμενα είτε από συγκεκριμένα ρομποτ μέσα στο παιχνίδι που σας κάνουν recharge. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό στο τι θα κάνετε και πως για να μην βρεθείτε χωρίς ενέργεια για τα augs εν μέσω μάχης. Τα augmentations για να τα ενεργοποιήσετε πατάτε τα κουμπιά F3, F5, F12 κλπ κλπ. Στην αρχή θα σας δυσκολέψει για να θυμάστε τι είναι τι, ειδικά όταν γίνεται μάχη, αλλά θα το συνηθίσετε. Πέρα από αυτά υπάρχουν πολλά γκατζετάκια όπως lockpicks και multitools(ανεβάζοντας level στο αντίστοιχο skill τα χρησιμοποιείτε και ευκολότερα) που θα σας βοηθήσουν όταν συναντάτε δυσκολίες με πόρτες, υπολογιστές και συστήματα ασφαλείας.

Υπάρχει πληθώρα αντικειμένων και όπλων, από σοκολάτες, αναψυκτικά, μπουκάλια με κρασί, μαχαίρι και πιστόλι με silencer, μέχρι πανίσχυρες καραμπίνες, EMP grenades και μπαζούκα. Όπλα βρίσκεις είτε από εχθρούς, είτε σε κιβώτια, ντουλάπες, είτε τα αγοράζεις από διάφορους πωλητές στους οποίους μάλιστα μπορείς και να κάνεις παζάρια ή να πετύχεις εκπτώσεις αν τους βοηθήσεις σε κάτι.
Το παιχνίδι έχει τεράστιες πίστες και στο μέρος το οποίο εξελίσσεται η κάθε αποστολή μπορείτε να το επισκεφτείτε και να το ερευνήσετε όλο, μιλώντας και σε όσους χαρακτήρες συναντήσετε. Υπάρχουν ένα σωρό εφημερίδες και βιβλία τα οποία περιέχουν πάρα πολλές πληροφορίες για το lore του παιχνιδιού και για το τι συμβαίνει στο κόσμο. Σε κάθε μέρος έχετε την κύρια αποστολή και μερικές δευτερεύοντες, οι οποίες όμως μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στη πλοκή αλλά και στο leveling του χαρακτήρα. Μετά από κάθε αποστολή επιστρέφετε στη βάση της UNATCO για debriefing και να πάρετε το μισθό και τα skill point σας για να τα ξοδέψετε.
Εχθροί υπάρχουν πολλοί, από τρομοκράτες, thugs, robots, men in black και φυσικά τροποποιημένους πράκτορες όπως και εσείς. Υπάρχουν και άλλοι τύποι εχθρών που δεν τους γράφω για να είναι έκπληξη. Κάποιοι εχθροί είναι εύκολοι, άλλοι πιο δύσκολοι καθώς σας πολεμούν με ισχυρά όπλα και θέλει διαφορετική στρατηγική ανάλογα με το τι αντιμετωπίζετε.
Για να πετύχετε τις αποστολές υπάρχουν πάντα πολλοί τρόποι. Με εξερεύνηση μπορείτε να βρείτε κρυφά μονοπάτια και πόρτες και έτσι μπορείτε είτε να μπείτε ως ταύρος σε υαλοπωλείο γαζώνοντας τους πάντες, είτε να περάσετε ως φάντασμα με την βοήθεια των augmentations. Το πώς και τι θα κάνετε και τι αποφάσεις θα πάρετε όμως σε κάθε αποστολή, έχει αντίκτυπο στο πως σας βλέπουν οι άλλοι, μπορεί δηλαδή να κάνετε κάτι που εσείς θεωρείται ηθικά σωστό αλλά να μην αρέσει στα αφεντικά ή κάτι άσχημο που θα κάνει τους φίλους σας να σας κριτικάρουν. Το gameplay θα το χαρακτήριζα απαιτητικό, καθώς είναι αρκετά περίεργο, ειδικά στη διαμόρφωση των πλήκτρων και πρέπει να το συνηθίσεις για να μπορέσεις να προχωρήσεις πιο εύκολα στο παιχνίδι. Επίσης η λειτουργία του inventory και των upgrades είναι περίπλοκη.

ΓΡΑΦΙΚΑ: Unreal engine 1 χρησιμοποιεί το παιχνίδι και για την εποχή του πιστεύω είναι καλά. Παρότι όμως είναι σε σχετικά καλό επίπεδο είναι θα έλεγα αρκετά τετράγωνα και αυτό σε πολλούς μπορεί να φαίνεται άσχημα. Πολλά από τα NPC είναι πανομοιότυπα, σαν κλώνοι, κάτι το οποίο το θεωρώ αρνητικό, αν και για την εποχή και την λεπτομέρεια που έχει μπει σε αυτό το παιχνίδι δεν μπορώ να παραπονεθώ ιδιαίτερα. Τα μέρη που επισκέπτεστε είναι ωραία φτιαγμένα και προσδίδουν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο θέμα του παιχνιδιού. Τα cutscenes γίνονται με την in-game engine και όταν συνομιλείς με άλλους χαρακτήρες ο διάλογος γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Το περπάτημα και τρέξιμο των χαρακτήρων είναι κάπως ρομποτικό και μη ρεαλιστικό. Τα εφέ όταν γίνονται εκρήξεις και πέφτει πιστολίδι είναι αρκετά καλά. Ένα επίσης καλό για μένα είναι η σπλατεριά. Οι εχθροί όταν ρίχνεις με μπαζούκα ή χειροβομβίδα ανατινάσσονται γεμίζοντας με αίματα το μέρος. Επίσης αν συνεχίσεις να χτυπάς το πτώμα των εχθρών αυτό μετά από λίγο γίνεται κομμάτια. Το ίδιο γίνεται αν πέσετε ή ρίξετε κάποιον από ψηλά, γίνονται κυριολεκτικά θρύψαλα!

ΗΧΟΣ: Το soundtrack του παιχνιδιού είναι απλά μυθικό. Trance, techno, jazz μέχρι και κλασσική, ότι καλύτερο έχω ακούσει σε παιχνίδι, απίστευτη μουσική που ταιριάζει απόλυτα στο theme του παιχνιδιού. Τόσο τα μουσικά θέματα της κάθε πίστας αλλά και όταν γίνεται μάχη, είναι επικά και μένουν αξέχαστα, δημιουργώντας εξαιρετική ατμόσφαιρα. Το voice acting είναι υψηλού επιπέδου, τόσο στους κυρίως χαρακτήρες αλλά και στους NPC. Οι ήχοι του περιβάλλοντος είναι αρκετά καλοί και με λεπτομέρεια, πχ ο ήχος του αέρα, τα βήματα των χαρακτήρων, αντικείμενα όταν πέφτουν κλπ Εξαιρετικές είναι οι εναλλαγές σε αυτούς τους ήχους πχ όταν σε βλέπουν οι εχθροί, που ενώ μιλούν μεταξύ τους ξαφνικά γίνονται επιθετικοί ή ήχοι των όπλων όταν τα βγάζεις, πυροβολείς και οπλίζεις.

MULTIPLAYER
Το παιχνίδι σχεδιάστηκε μόνο για single player και οι αρχικές εκδόσεις του δεν είχαν multiplayer. Αυτό προστέθηκε αργότερα με patches και περιείχε 3 modes: deathmatch, basic team deathmatch και advanced team deathmatch. Είχε όλα τα όπλα του παιχνιδιού και όλα τα character models για να διαλέξεις αλλά μόνο 5 πίστες που υπήρχαν και στο single player κομμάτι. Αργότερα προστέθηκαν και πολλά custom maps. Το 2014 ανακοινώθηκε από το Gamespy ότι θα σταματούσε τους servers του multiplayer, αλλά παρόλα αυτά δημιουργήθηκαν patches για την συντήρηση και τη συνέχιση του multiplayer mode από το community του παιχνιδιού.

ΘΕΤΙΚΑ:
- Επική πλοκή με εκρηκτικό ρυθμό, δράση, ανατροπές, πλούσιο lore και 3 τερματισμούς που θα μείνουν αξέχαστοι.
- Απίστευτη ατμόσφαιρα
- Εξαιρετικοί χαρακτήρες, ειδικά ο JC Denton από τους καλύτερους και πιο cult πρωταγωνιστές ever με απίστευτο στυλάκι και θεικές ατάκες.
- Άριστος, αψεγάδιαστος ηχητικός τομέας με μυθικό sountrack, ίσως το καλύτερο ever σε παιχνίδι και αξιόλογο voice acting.
- Τέλειοι διάλογοι και επιλογές με αντίκτυπο.
- Ποικίλοι τρόποι να εκτελέσετε τις αποστολές.
- Πληθώρα αντικειμένων και όπλων.
- Τεράστιο replay value διότι είναι απίστευτα εθιστικό και έχει αρκετά μυστικά για να ερευνήσετε + τους διαφορετικούς τερματισμούς.
- Το καλύτερο, αν και θα με πείτε ψυχοπαθή: Το παιχνίδι έχει παιδιά με τα οποία μπορείτε να συνομιλήσετε αλλά και... να σκοτώσετε με οποιονδήποτε τρόπο. Βγάλτε τον Φρέντυ Κρούγκερ από μέσα σας και κατακρεουργήστε όσα παιδάκια σας σπάνε τα νεύρα!(1 είναι απίστευτα σπαστικό και αχάριστο και πήρε αυτό που του άρμοζε όταν το εκτέλεσα με καραμπίνα και πέταξα το κουφάρι του στη θάλασσα.)

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
- Πολύ απαιτητικός χειρισμός που όταν το παίζεις για πρώτη φορά γίνεται κουραστικός.
- Περίπλοκο το leveling και η χρήση του inventory όταν το παίζεις πρώτη φορά.
- Πανομοιότυπα NPC σε σχεδιασμό και voice
- Ξεπερασμένα πλέον γραφικά για την εποχή του ήταν όμως ικανοποιητικά.
- Ο ήχος από τον βηματισμό του πρωταγωνιστή είναι λίγο εκνευριστικός

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
- Γραφικά: 8
- Ήχος: 10
- Gameplay: 8,5
- Αντοχή: 9
- Σενάριο: 10

Γενικά: 9,1

Όπως είπα και στην αρχή είναι το αγαπημένο μου και καλύτερο παιχνίδι που έχω παίξει. Το παιχνίδι θεωρείται από τα κορυφαία ever, όσοι δεν το έχετε παίξει αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, ειδικά αν σκοπεύετε να παίξετε τα Human Revolution και το Mankind Divided που θα κυκλοφορήσει στις 23-8-2016. Όσους πάλι δεν σας ενδιαφέρει ο κόσμος του Deus Ex όπως λέει και η πιο διάσημη ατάκα του JC Denton: WHAT A SHAME.
August 04, 2016
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Reviews
OXENFREE

Το Oxenfree το είχα σταμπάρει καιρό γιατί μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον το setup του. Το αγόρασα στα summer sales και δεν τον μετάνιωσα καθόλου. Είναι ένα 2D indie adventure το οποίο διαδραματίζεται σε ένα νησί με πρώην στρατιωτική βάση, στο οποίο καταφθάνουν η πρωταγωνίστρια Alex, ο προσφάτως θετός αδερφός της Jonas, ο κολλητός της Ren, η φίλη τους Nona και η πρώην του κανονικού αδερφού της Alex, Clarissa. Ας δούμε το setup του:

Στο νησί έχουν σκοπό να μείνουν μία νύχτα και να το ερευνήσουν, καθώς υπάρχουν φήμες ότι είναι στοιχειωμένο. Ο Ren προμηθεύει την Alex με ένα ραδιόφωνο επειδή σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες άλλων παιδιών μπορείς να πιάσεις περίεργες συχνότητες όπου ακούγονται παραφυσικά πράγματα. Μία αθώα περιπέτεια θα εξελιχθεί σε βραδιά τρόμου, καθώς από την εξερεύνηση τους στο νησί, θα δουν ότι κρύβονται πολύ καλά κρυμμένα μυστικά για παλαιότερα γεγονότα που συνέβησαν εκεί και θα έρθουν σε επαφή με φρικιαστικές οντότητες οι οποίες θα κάνουν τους 5 έφηβους να αναρωτιούνται για την ίδια τους την ύπαρξη και θα μετατρέψουν τη ζωή τους κυριολεκτικά σε κόλαση. Το σενάριο του για μένα είναι εξαιρετικό, με πολύ προσεγμένους διαλόγους, έχοντας διαφορετικές επιλογές οι οποίες έχουν αντίκτυπο τόσο στο τι πιστεύουν οι υπόλοιποι για σένα αλλά και στο φινάλε, το οποίο έχει αρκετούς διαφορετικούς τερματισμούς. Το παιχνίδι είναι γεμάτο συναισθήματα, χαρά, συγκίνηση και φυσικά απόγνωση και φόβο. Πιστεύω τους περισσότερους που θα το παίξουν θα τους αγγίξει, ειδικά με τις διαφορετικές εκβάσεις στο φινάλε του.

GAMEPLAY: Όπως έγραψα είναι 2D και μετακινείς την Alex μπροστά, πίσω, πάνω και κάτω καθώς εξερευνείς το νησί και με το ποντίκι ανοιγοκλείνεις το ραδιόφωνο. Μπορείς να ψάχνεις πράγματα καθώς βρίσκεις αντικείμενα που σε βοηθούν στην εξέλιξη του στορυ αλλά και για να προχωρήσεις. Υπάρχουν γρίφοι αλλά είναι ελάχιστοι και καθόλου δύσκολοι. Επίσης υπάρχει χάρτης ο οποίος σας βοηθάει να κατευθυνθείτε στο νησί όταν πρέπει να πάτε κάπου συγκεκριμένα. Το βασικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι με το ραδιόφωνο. Χρησιμοποιώντας και συγχρονίζοντας το ραδιόφωνο ανακαλύπτετε κρυφά μηνύματα σε ναυτικό κώδικα από μία γυναίκα η οποία είχε ερευνήσει το νησί και τα γεγονότα που συνέβησαν πριν πολλά χρόνια και ζούσε σε αυτό. Πέρα από αυτά τα μηνύματα πιάνεις στη συχνότητα διάφορους σταθμούς και σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού ακούς φρικιαστικά πράγματα και ακατανόητους ήχους οι οποίοι σου σηκώνουν την τρίχα. Το ραδιόφωνο είναι το σημαντικότερο αντικείμενο και χάρη σε αυτό προχωράτε στο παιχνίδι. Με τους χαρακτήρες συνομιλείς συνέχεια και υπάρχουν πάντα 3 επιλογές για να απαντήσεις με την σιωπή να είναι πάντα και αυτή μία επιλογή(δεν σας την προτείνω όμως γιατί χαλάει την ομορφιά του interaction) Με το διάλογο γνωρίζεις τόσο τους χαρακτήρες αλλά και το παρελθόν τους. Οι επιλογές που θα κάνετε όπως έγραψα και πιο πάνω έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην εξέλιξη και στο φινάλε του παιχνιδιού. Για να το τελειώσεις παίρνει περίπου 5 ώρες αλλά αν θες να δεις όλους τους τερματισμούς και να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά τότε οι ώρες αυξάνονται αρκετά καθώς θέλει παραπάνω playthrough.

ΓΡΑΦΙΚΑ:
Τα γραφικά αν και είναι απλοϊκά έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά κυρίως με τα χρώματα και τα τοπία που επισκέπτεστε αλλά και αυτά που φαίνονται στο background. Για 2D θεωρώ ότι η ατμόσφαιρα που μεταδίδουν τα γραφικά του είναι αξιόλογη, ειδικά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ηχητικό τομέα που θα γράψω παρακάτω. Οι χαρακτήρες αν και απλοϊκά φτιαγμένοι έχουν όμορφη κίνηση και ειδικά τα πλάσματα που θα συναντήσετε θα σας ανατριχιάζουν, ειδικά όταν θα συμβαίνουν παραφυσικά φαινόμενα.

ΗΧΟΣ: Το παιχνίδι στον ηχητικό τομέα είναι πολύ καλό. Όμορφο soundtrack με μουσική που ταιριάζει στην ατμόσφαιρα και που έχει απότομες και ωραίες εναλλαγές ανάλογα με το τι συμβαίνει. Όταν είναι χαλαρή πραγματικά θα σας ηρεμεί και θα την απολαμβάνετε ενώ όταν θα συμβαίνει κάτι παραφυσικό η απότομη εναλλαγή θα σας μεταφέρει το φόβο και την ανατριχίλα των πρωταγωνιστών. Το voice acting το βρήκα εξαιρετικό και έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από όλους τους χαρακτήρες, είναι γεμάτο ζωντάνια. Οι ήχοι που ακούγονται από το ραδιόφωνο είναι εξαιρετικοί στην ακουστική και πραγματικά ανεβάζουν επίπεδο την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Σε πολλές συχνότητες ένιωθα άβολα και ανατρίχιαζα.

ΘΕΤΙΚΑ:
- Ωραίο setup και υπέροχο σενάριο με απρόβλεπτες εξελίξεις.
- Καλοφτιαγμένοι χαρακτήρες με εξαιρετικό voice acting.
- Εξαιρετικός ηχητικός τομέας.
- Δυνατή ατμόσφαιρα.
- Επιλογές που παίζουν τεράστιο ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού, με αρκετά διαφορετικά φινάλε.
- Υψηλό replayability.
- Το παιχνίδι προσφέρει δυνατά συναισθήματα.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
- Μηδενικός βαθμός δυσκολίας
- Χαμηλή διάρκεια του story αλλά με δυνατότητα για παραπάνω ώρες εφόσον θελήσετε να δείτε τους διαφορετικούς τερματισμούς και όλα τα μυστικά.
- Τσιμπημένη η τιμή του.
- Οι χαρακτήρες σε κάποιες περιπτώσεις φαίνονται πολύ χαλαροί σε σχέση με τις εφιαλτικές καταστάσεις που ζουν.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
ΓΡΑΦΙΚΑ: 7,5
ΗΧΟΣ: 9
GAMEPLAY: 8
ΑΝΤΟΧΗ: 8
ΣΕΝΑΡΙΟ: 8,5

ΓΕΝΙΚΑ: 8,2

Παρά την σχετικά μεγάλη τιμή του και τη μικρή διάρκεια όταν το παίζεται πρώτη φορά, το Oxenfree είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία που θα σας καθηλώσει με τα συναισθήματα που θα σας κάνει να νιώσετε. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, ειδικά αν το βρείτε σε εκπτώση.

July 13, 2016
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
6.0
The Walking Dead: Michonne

THE WALKING DEAD: MICHONNE REVIEW

Γενικά έχω παίξει σχεδόν όλα τα παιχνίδια της Telltale και πέρα από 1-2 θεωρώ ότι κινούνται στην μετριότητα. Είμαι fan του Walking Dead τόσο της σειράς, αλλά και των κομικ και έχω παίξει και τα παιχνίδια της Telltale τα οποία σε γενικές γραμμές ήταν καλά. Έτσι περίμενα κάτι καλό αγοράζοντας το στα summer sales του Steam με έκπτωση. Δυστυχώς όμως το παιχνίδι κινήθηκε στα γνωστά standards των άλλων τίτλων της Telltale, δηλαδή στη μετριότητα. Το έπαιξα ολόκληρο σε PC.

Πλοκή: Το παιχνίδι βασίζεται στο κομικ όπως και τα προηγούμενα της σειράς. Εδώ ακολουθούμε την Michonne, στο διάστημα όπου έφυγε από το γκρουπ του Ρικ στο chapter 126 των κομικ και μας δείχνει τι έκανε όσο βρισκόταν μακριά. Η Michonne βρίσκεται, χωρίς το κατάνα της, σε ένα σκάφος με άλλους 4 άντρες και σε όλο το ταξίδι αντιμετωπίζει τους προσωπικούς της δαίμονες που αφορούν τα γεγονότα που έζησε στην αρχή του outbreak, με τις 2 κόρες της. Το παιχνίδι ακολουθεί το ταξίδι που κάνουν οι 5 ήρωες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματική απειλή, που δεν είναι τα ζόμπι, αλλά οι άνθρωποι, αλλά και με άλλους survivors που χρειάζονται βοήθεια. Ο χαρακτήρας και το mentality της Michonne έχει αποδοθεί άριστα και οι φανς του κομικ θα την λατρέψουν αλλά: Οι χαρακτήρες πέραν της Michonne και του φίλου της και καπετάνιου του πλοίου, είναι ρηχοί. Λόγο της μικρής διάρκειας του παιχνιδιού δεν υπάρχει character development όπως στο story της Clementine και το σενάριο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Gameplay: To gameplay του παιχνιδιού όπως και σε όλα τα υπόλοιπα της Telltale είναι αρκετά απλό. Το παιχνίδι είναι περισσότερο σαν point and click adventure με πάρα πολλά QTE(quick time events) στα οποία πρέπει να πατάτε γρήγορα μερικά πλήκτρα. Επίσης έχει πάρα πολλές επιλογές στους διαλόγους, οι οποίοι η εταιρεία εικάζεται ότι αλλάζουν το πώς εξελίσσεται η ιστορία. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα, γιατί όσες αλλαγές και να γίνονται, το outcome είναι πάντα το ίδιο και καθιστά την πληθώρα επιλογών ανούσια. Ουσιαστικά σου δίνει την ψευδαίσθηση της επιλογής, ότι και καλά μετράνε οι επιλογές σου. Αυτό είναι αρνητικό σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Telltale. Σε ένα σημείο ας πούμε που γινόταν κάτι σημαντικό, έκανα 4 reload για να κάνω διαφορετικές επιλογές στους διαλόγους και κατέληγα στο ίδιο αποτέλεσμα… Αρκετά εύκολο λοιπόν στον χειρισμό χωρίς κάποια καινοτομία από προηγούμενους τίτλους.

Γραφικά: Τα γραφικά είναι ίδια με των περισσότερων παιχνιδιών της Telltale, χάρτινα. Αυτό δίνει μια πρωτότυπη νότα στα παιχνίδια καθώς μοιάζει σαν να έχει ζωντανέψει το κόμικ, δυστυχώς όμως είχα πολλά θέματα με το frame rate και διάφορα κολλήματα σε αρκετά σημεία. Γενικά δεν είδα να προσφέρει κάτι καινούργιο η Telltale.

Ήχος: Ο καλύτερος τομέας του συγκεκριμένου τίτλου. Όμορφο soundtrack το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα του παιχνιδιού. Το voice acting είναι εξαιρετικό, πολύ καλή δουλειά από τους ηθοποιούς σε όλους τους χαρακτήρες ανεξαιρέτως.

ΘΕΤΙΚΑ:
- Εξαιρετικός ηχητικός τομέας με υπέροχο soundtrack και πολύ καλό voice acting.
- Όμορφα γραφικά, παρότι κινούνται στα ίδια επίπεδα με προηγούμενους τίτλους της Telltale
- Πιστό στην απόδοση του χαρακτήρα της Michonne
- Αρκετό splatter και βία

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
- Πολύ μικρή διάρκεια, περίπου 4-5 ώρες το πολύ.
- Προβλήματα με το frame rate και αρκετά glitches.
- Μηδενικός βαθμός δυσκολίας
- Ρηχοί χαρακτήρες πέρα από τους 2 πρωταγωνιστές(φταίει η μικρή διάρκεια)
- Η ψευδαίσθηση ότι μετράνε οι επιλογές. Αυτή η ΚΟΡΟΙΔΙΑ από την Telltale έχει κουράσει…
- Πολύ ακριβό για αυτά που προσφέρει. Σε καμία περίπτωση μην το αγοράσετε full value. Περιμένετε εκπτώσεις.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
- Γραφικά: 7
- Ήχος: 9
- Gameplay: 7
- Αντοχή: 3
- Σενάριο: 5
ΓΕΝΙΚΑ: 6

Καλή ιδέα αλλά με προβλήματα όπως και πολλά άλλα παιχνίδια της Telltale. Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει την τιμή του, αγοράστε το σε εκπτώσεις.

11 results - showing 1 - 10
1 2
Notification