Review Detail

7.0 1 10 0.5
Dreamfall Chapters Review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.0

[img]https://i.imgur.com/hq2QzFj.png [/img]
Πάντα αναρωτιόμουν τι είναι τα όνειρα, ειδικά όταν μικρός έβλεπα φαντασμαγορικές, περίεργες περιπέτειες. Έτσι όταν έπιασα στα χέρια μου το Dreamfall: The Longest Journey το θέμα που πραγματευόταν, τα όνειρα, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Πρώτα έπαιξα το 2ο μέρος της σειράς και έτσι δεν είχα καταλάβει πολλά πράγματα στο παιχνίδι. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τη σειρά καλό είναι να τα πάρει μονοκόμματα γιατί η ιστορία του παιχνιδιού περιέχει δεκάδες πρόσωπα και γεγονότα που μπορεί να μπερδέψουν.

To Dreamfall Chapters είναι το τρίτο μέρος της σειράς, η οποία ξεκίνησε το 1999 με το TheLongestJourney και προς το παρόν το τελευταίο. Παραγωγός είναι ο Νορβηγός Ragnar Tørnquist  και developer οι εταιρείες Red Thread Games και η Blink Studios. Το παιχνίδι είναι single player point-and-click adventure και κυκλοφόρησε σε στυλ επεισοδίων τα οποία έφτασαν τα 5 στον αριθμό και μπορείτε να τα βρείτε όλα μαζί στο Steamγια 22,99€.

 

ΠΛΟΚΗ:

Όπως είπα και στην αρχή αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο παιχνίδι πρέπει να έχει παίξει τα πρώτα 2, καθώς η ιστορία είναι, περιλαμβάνει πολλούς χαρακτήρες και πολλά γεγονότα. Το Dreamfall Chapters είναι όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια ανάμεσα σε δύο Σύμπαντα, τη Stark, μια cyberpunk μελλοντική Γη και την Arcadia, ένα μέρος γεμάτο μαγεία. 

Το παιχνίδι πηγαίνει εναλλάξ πότε στον ένα κόσμο και πότε στον άλλο και ελέγχουμε 2 χαρακτήρες, την αξιαγάπητη Zoe Castillo και τον σκληροτράχηλο πολεμιστή Kian Alvane. Οι 2 τους προσπαθούν με ελάχιστους συμμάχους να σταματήσουν, ο καθένας στον δικό του κόσμο, μια πλεκτάνη που σχεδιάζει την υποδούλωση των δύο κόσμων κλέβοντας τα όνειρα των κατοίκων τους! Σε κάποια σημεία της ιστορίας θα αναλάβετε και τον έλεγχο ενός τρίτου, μυστήριου χαρακτήρα, του οποίου ο ρόλος και το ποια είναι πραγματικά θα αποκαλυφθεί στο φινάλε του παιχνιδιού. 

Το παιχνίδι ξεκινάει από εκεί που τελείωσε το δεύτερο μέρος της σειράς.(Δεν αναφέρω το που ακριβώς για λόγους spoiler) Οι επιλογές που θα κάνετε μέσα στο παιχνίδι θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τις σχέσεις σας με τους άλλους χαρακτήρες αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας. Γενικά το σενάριο το βρήκα να έχει αρκετά κενά αλλά και αναπάντητα ερωτήματα, σε κάποια σημεία ένιωθα να έχανα το νόημα και να μπερδευόμουν. Αναγκάστηκα να ψάξω μετά στο googleγια να καταλάβω αλλά και να θυμηθώ κάποια πράγματα. Η ιστορία έχει κάποιες δυνατές στιγμές και το δυνατό από κάθε άποψη φινάλε(πάντα το ίδιο είναι, δεν υπάρχουν διαφορετικά) θα αποζημιώσει μέχρι ένα βαθμό τα όποια αρνητικά.

GAMEPLAY:

Το παιχνίδι είναι point-and-click adventure με την κίνηση των χαρακτήρων να είναι απλοϊκή. Μπορείτε να κάνετε interact σχεδόν με τα πάντα στο κόσμο, από χαρακτήρες μέχρι διάφορα αντικείμενα, με τους ήρωες μας να σχολιάζουν αυτό που κάνετε κλικ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με άλλους χαρακτήρες θα πρέπει συχνά να διαλέγετε τι θα πείτε ή τι θα κάνετε, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στη συνέχεια της ιστορίας. Τεράστιο αρνητικό οι άθλιοι γρίφοι του παιχνιδιού. Οι γρίφοι τις περισσότερες φορές δεν βγάζουν κανένα νόημα και δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ σειρά λογικών επιλογών για να τους λύσετε. Οι περισσότεροι είναι τελείως στην τύχη και εδώ έρχεται να προστεθεί άλλο ένα πρόβλημα, ή έλλειψη καθοδήγησης. Πέρα από 1-2 φράσεις δεν υπάρχει τίποτε άλλο για το τι πρέπει να κάνετε και που πρέπει να πάτε, έτσι πρέπει να προσέχετε πολύ τις ομιλίες με τους άλλους αλλά και το χώρο που βρίσκεστε, καθώς δεν υπάρχει εύχρηστος χάρτης, πέρα από κάτι πινακίδες που θα συναντάτε στους δρόμους. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην χρήση της κάμερας και στην αλληλεπίδραση των αντικειμένων, καθώς πολλές φορές θα χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα για να βρείτε τον τρόπο να προχωρήσετε το παιχνίδι. 

ΓΡΑΦΙΚΑ:

Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι το εξεζητημένο, έχουν όμως μια ιδιαίτερη ομορφιά, ειδικά ο σχεδιασμός των πόλεων, με την cyberpunk Europolis να ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά της και την μαγική Marcuria για την ομορφιά και τα χρώματά της. Τα models των πρωταγωνιστών δεν ξεχωρίζουν, θα τολμήσω να πω ότι στο Dreamfall: The Longest Journey, παιχνίδι του 2006, μου άρεσαν περισσότερο. Συναντάμε πρόβλημα τόσο στις κινήσεις των χαρακτήρων μας αλλά και των NPC, όπου πολλές φορές μοιάζουν τελείως αφύσικες και ρομποτικές. Το lip sync για μένα είναι απαράδεκτο και αφήνει άσχημες εντυπώσεις. 

ΗΧΟΣ:

Το soundtrackτου παιχνιδιού είναι εξαιρετικό, γεμάτο συναίσθημα και ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του παιχνιδιού. Αφήνει πολύ θετικές εντυπώσεις και τα tracks που παίζουν κολλάνε με τα γεγονότα που διαδραματίζονται. Τα ηχητικά εφέ δεν μπορώ να πω ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αρκετά συνηθισμένα. Όσον αφορά το voice acting προσωπικά δε μου φάνηκε κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από 3-4 σημαντικούς χαρακτήρες, οι περισσότεροι ήταν τελείως άχρωμοι στο ρόλο τους. Αυτό, σε συνδυασμό με το τραγικό lip sync δίνει δυστυχώς μια άσχημη εντύπωση, που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει προφανώς τσαπατσοδουλειά. 

 

ΘΕΤΙΚΑ:

-          Βαθύ αν και περίπλοκο σενάριο
-          Όμορφος σχεδιασμός των κόσμων
-          Υπέροχο soundtrack
-          Επιλογές που επηρεάζουν και καθορίζουν την εξέλιξη της ιστορίας

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

-          Μέτριο σε γενικές γραμμές voiceacting, με άθλιο lipsync
-          Τραγικοί γρίφοι
-          Έλλειψη ικανοποιητικής καθοδήγησης
-          Θα πρέπει να έχετε παίξει αναγκαστικά τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλιώς η ιστορία δεν θα βγάζει νόημα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

Γραφικά: 7

Ήχος: 7

Gameplay: 6

Αντοχή: 8

Σενάριο: 8

Γενικά: 7,2

 

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι με άφησε με ένα γλυκόπικρο αίσθημα, το εξαιρετικό, δυνατό φινάλε το έσωσε για μένα. Κακώς αποφάσισαν να το κάνουν με επεισόδια, ειδικά όταν έκαναν τεράστιο χρονικό διάστημα να τα βγάλουν(3 χρόνια να ολοκληρωθεί…)Καλύτερα να έπαιρναν τον χρόνο τους και να έβγαζαν ένα ολοκληρωμένο και μαζεμένο παιχνίδι. Φαίνεται ότι έχουν κάνει βιαστική και πρόχειρη δουλειά τόσο στο σχεδιασμό του παιχνιδιού αλλά και στην απόδοση του σεναρίου. Παρόλα αυτά το παιχνίδι θα αφήσει θετικές εντυπώσεις στους φανς αλλά και ένα whatif? Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο παιχνίδι σε όλους τους τομείς. 

Όσοι έχετε παίξει τα προηγούμενα και θέλετε να δείτε το τέλος του τεράστιου και μαγευτικού ταξιδιού, δώστε του μια ευκαιρία, ειδικά αν το βρείτε σε προσφορά.

April Ryan lives for ever <3 !

 

 

1g3hjFr.jpg
Report this review Was this review helpful? 0 0

Comments

128 results - showing 1 - 10
1 2 3 4 5 ... »
Ordering
Already have an account?
(Updated: December 06, 2017) June 07, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
November 22, 2017
Κρίμα όντως,μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερο το παιχνίδι.Παρ' ολα αυτά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και χαίρομαι που την έζησα.
December 06, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
December 06, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
December 06, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
December 06, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
December 06, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
December 06, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
December 06, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
December 06, 2017
01/01/1967
W
wxpjlqph
128 results - showing 1 - 10
1 2 3 4 5 ... »
Notification