Diablo 4 video review

Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Diablo 4 video review

Diablo 4 video review

Ραντεβού στην κόλαση.

Το Diablo είναι το πιο γνωστό RPG της Blizzard. Ξεκίνησε το 1997, τo Diablo 2 to 2000 ήταν κατά πολλούς η καλύτερη έκδοση όλων των εποχών και από εκεί και πέρα η Blizzard μας χαρίζει ένα Diablo ανά μία δεκαετία. Το Diablo 3 παραήταν casual με το σύστημα levelling που είχε αλλά ευτυχώς το Diablo 4 είναι πιο κοντά σε ότι περιμέναμε σε θέμα gameplay.

Σύμφωνα με το σενάριο, η Lilith, κόρη του Μίσους, επιστρέφει και είναι η πανίσχυρη εχθρός εδώ, αφού φέρνει μαζί της μία στρατιά από δαίμονες. Καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε classes:
Barbarian, Necromancer, Sorcerer, Rogue ή Druid.
Ο Barbarian παίζει με melee επιθέσεις.
Ο Necromancer κάνει spawn minions για να τον βοηθούν στη μάχη
Ο Sorcerer χρησιμοποιεί μαγεία για να επιτεθεί και να αμυνθεί
Ο Rogue χρησιμοποιεί τόξα, crossbows, παγίδες και κάνει Shadow , Poison και Cold damage.
Τέλος ο Druid, χρησιμοποιεί όπλα, παίρνει την μορφή ζώων και εκτελεί earth and storm magic.

Σε κάθε χαρακτήρα υπάρχει επιλογή για άντρα ή γυναίκα και customizations στην εμφάνιση. Επίσης υπάρχουν 4 επίπεδα δυσκολίας και στην αρχή μέχρι να τερματίσετε το παιχνίδι παίζετε στο πρώτο ή το δεύτερο. Και υπάρχει και Hardcore mode όπου εκεί αν χάσετε τον χαρακτήρα σας τότε πεθαίνει εντελώς και δεν μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ξανά!

Το user interface του Diablo 4 είναι σε γενικές γραμμές πολύ εύκολο για να το μάθει κάποιος, ακόμα και αν είναι αρχάριος στα RPG. Επίσης δεν χρειάζεται να έχετε παίξει τα προηγούμενα Diablo, αν και είναι ευχάριστο το ότι υπάρχουν κάποιες αναφορές και easter eggs μέσα στο παιχνίδι σε τοποθεσίες και μουσικές που έχουμε συναντήσει σε προηγούμενες εκδόσεις.

Κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικά skills που χρησιμοποιεί στη μάχη. Σε κάθε level up παίρνετε ένα skill point και το ξοδεύετε σε όποιο skill θέλετε. Τα skills βρίσκονται σε ένα skill tree, το οποίο αποτελείται από ομάδες. Όταν ξοδέψετε ένα συγκεκριμένο αριθμό από skill points τότε ξεκλειδώνετε την επόμενη ομάδα.
Η λογική στα PC είναι αριστερό κλικ για την light επίθεση και δεξί κλικ για την βαριά επίθεση που απαιτεί την χρήση resource. Άρα υπάρχουν διάφορα skills που αφορούν αυτές τις δύο επιθέσεις και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα skill σε κάθε κατηγορία.

Επίσης υπάρχουν και 4 active skills που χρησιμοποιείτε στην οριζόντια μπάρα με τα πλήκτρα 1 έως 4. Άρα έχετε δεκάδες skills που μπορείτε να διαλέξετε για να βάλετε εκεί. Τα active skills έχουν ένα cooldown ορισμένων δευτερολέπτων το καθένα. Τόσο τα skills των δύο βασικών επιθέσεών σας, όσο και τα 4 active skills παίρνουν έως 4 αναβαθμίσεις, φτάνουν δηλαδή μέχρι το Level 5 το καθένα και επίσης μπορείτε να ξεκλειδώσετε και τρία upgrades στο καθένα. Τέλος, υπάρχουν και Passive skills που φτάνουν μέχρι το Level 3.

Το καλό στο Diablo 4 είναι ότι μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή μετανιώσετε για τα skill points που ξοδέψατε, να αφαιρέσετε πόντους από ένα skill και να τους δώσετε σε άλλο skill, ξοδεύοντας απλά ένα ποσό από gold.

Το AI των εχθρών ολοένα και αυξάνεται όσο προχωράτε στο παιχνίδι και βέβαια ανάλογα με το level που παίζετε. Η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στα boss fights αλλά και σε κάποια mini bosses, καθώς ορισμένα από αυτά μπορούν να σας κόψουν μεγάλο damage. Πολλοί χρήστες έχω δει ότι έχουν προτίμηση σε Sorcerer και Barbarian. Παρότι ο Βάρβαρος έχει φάει nerf, πετσοκόβει ακόμα. Αρκετές φορές βλέπω να παίζει και ο Rogue. Εγώ μια ζωή έπαιζα με melee ήρωες αλλά φέτος χρησιμοποιώ μια Sorceress. Πάντως θεωρώ ότι στο Diablo 4 υπάρχει καλό balancing στους χαρακτήρες.

Για την μεταφορά σας αρχικά θα είστε με τα πόδια και αργότερα με mounts, ενώ υπάρχει και fast travel. Ξεκλειδώνετε κάθε φορά το checkpoint κάθε πόλης για να πηγαίνετε απ’ τη μία πόλη στην άλλη, ενώ επιστρέφετε στο checkpoint που έχετε δηλώσει απλά κάνοντας teleport με το πλήκτρο “T”.
Κάθε όπλο έχει durability και θα πρέπει να επισκευάζετε τα όπλα στους blacksmiths. Επίσης, το loot που βρίσκετε μπορείτε να το πουλάτε ή να το κάνετε salvage και έτσι έχετε υλικά για crafting. Υπάρχει επίσης alchemist για τα potion σας, ενώ μπορείτε στον εξοπλισμό σας να βάλετε και enchants.
Από σεναριακής άποψης, προσωπικά δεν τρελάθηκα για το σενάριο, πέρα από τα σημεία στα οποία γινόντουσαν αναφορές στη Lilith ή εμφανιζόταν η ίδια η Lilith, η οποία είναι αρκετά τρομακτική. Σε κάποιες φάσεις το σενάριο έχει κι ορισμένες συγκινητικές στιγμές, δεν έχει όμως το βάθος, την ουσία και κάποιες φορές την απλότητα που χρειάζεται.

Ο κόσμος του Diablo 4 είναι αρκετά σκοτεινός και μουντός και παρατήρησα ότι στο μεγαλύτερο μέρος του στερείται ποικιλομορφίας. Δηλαδή πέρα απ' τα σκοτεινά περιβάλλοντα μην περιμένετε να δείτε ηλιόλουστα μέρη και εδάφη όπως έρημος ή βλάστηση. Στις πόλεις και στα dungeons υπάρχουν επίσης λίγες παραλλαγές. Τα animations των χαρακτήρων είναι ομαλά, ο σχεδιασμός προσώπων τους πολύ καλός και το voice acting λεπτομερές. Το μεγάλο μας παράπονο είναι στο performance, αφού το παιχνίδι είναι always online και οι servers του παιχνιδιού τις πρώτες μέρες μας αποσύνδεαν ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχει πάντοτε lag όταν βρίσκεστε σε χώρους που υπάρχουν πολλοί χρήστες μαζί, όπως π.χ. όταν μπαίνετε σε πόλη.

Η συνολική διάρκεια του Diablo 4 στο βασικό story είναι γύρω στις 20 ώρες αλλά αν θέλετε να κάνετε τα πάντα μέσα στο παιχνίδι, δηλαδή να το τερματίσετε σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας και να φτάσετε κοντά στo level 100 θα χρειαστείτε καμιά 100αριά ώρες. Το gameplay έχει αρκετό βάθος και δυνατότητες για να παίξετε όπως θέλετε, αφού μπορείτε να παίξετε τα βασικά quests, τα secondary, να εξερευνήσετε dungeons και άλλες δραστηριότητες και γενικά να το πάτε με speedrun ή με το πάσο σας. Επίσης, υπάρχει και PvP, αν θέλετε. Συμβουλή μας είναι βέβαια, αν παίζετε με Hardcore χαρακτήρα ΜΗΝ ενεργοποιήσετε το PvP γιατί έτσι θα πεθάνετε για πάντα!
Σύνοψη
Το Diablo 4 είναι σίγουρα ένα βήμα παραπάνω ως προς το gameplay σε σύγκριση με το Diablo 4, μιας και η Blizzard διέθεσε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να μας προσφέρει το ιδανικό skill system, εύχρηστο user interface, σωστό balancing στους χαρακτήρες και πολλά extras στο gameplay, όπως το crafting, τα upgrades, τα mounts κ.ο.κ.

Συν τις άλλοις, τα cutscenes παρουσιάζουν σωστά την ιστορία, παρά την όποια “κοιλιά” κάνει το σενάριο ανά διαστήματα, ενώ σίγουρα στα αρνητικά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το always online και τα προβλήματα των servers σε θέμα σύνδεσης (σ.σ. κάτι που έχει κοστίσει σε κάποιους μέχρι και hardcore χαρακτήρες), αλλά και τις μικροσυναλλαγές. Εν κατακλείδι όμως, σε θέμα διάρκειας, οι 20 ώρες που απαιτούνται για να το τερματίσετε και οι σχεδόν 100 για να κάνετε τα πάντα μέσα στο παιχνίδι, σίγουρα θα σας αποζημιώσουν.

Αναλυτικό review υπάρχει στο GameWorld.gr στην έκδοση για PS5 και εγώ στο video review του παραπάνω βίντεο σας αναλύω την έκδοση για PC. Δείτε επίσης τα gameplay video μας που βρίσκονται εντός του review και τα λέμε στον κόσμο του Sanctuary.

Αποκτήστε το Diablo 4 από το AllKeyShop στην καλύτερη τιμή της αγοράς για PS5.

Διαβάστε το review του Diablo 4 και συζητήστε για αυτό στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.