Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Keyword

Ελλάδα: Γενική Συζήτηση/Επικαιρότητα

14 Sep 2017 19:45 #205490 by Μάνος Γρυπάρης
Απαράδεκτο αυτό που έγινε.
Είναι βλαβερό για την υγεία και εμείς οι άτυχοι που μένουμε Νότια Προάστια θα έχουμε θέμα με δύσπνοιες, αλλεργίες κτλ.
Μέχρι την Βάρη έχει φτάσει και συνεχίζει κι άλλο.

2.200 τόνοι μαζούτ και 370 τόνοι πετρελαίου. Δεν μπορώ να φανταστώ για πόσα χρόνια θα υπάρχει αυτή η καταστροφή.

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

15 Sep 2017 10:59 #205511 by Παναγιώτης Πολυδεύκης
Ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφής θα κρατήσει σίγουρα χρόνια. Καταστροφή όχι μόνο για εμάς αλλά και για το οικοσύστημα. Τέρμα τα μπάνια, τα ψαρέματα. Πραγματικά ντροπή και πρέπει να πέσουν κεφάλια.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

16 Sep 2017 20:41 #205566 by Aνέστης Αδαμίδης
Εμένα μου άρεσαν οι τύποι που πήγαν για μπάνιο επειδή τα νερά είναι "καθαρά" και όταν έβγαιναν είχαν μαύρα πόδια από την πίσσα! Οι βλάκες... Και έλεγαν ότι είναι μια χαρά το νερό... Όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν τα επιπρόσθετα χέρια, τότε να τους δω.
The following user(s) said Thank You: Παναγιώτης Πολυδεύκης

Please Log in or Create an account to join the conversation.

17 Sep 2017 16:40 #205607 by Μάνος Γρυπάρης
Ξεχάστε το μπάνιο στην Αθήνα.
Ξεχάστε και τα ψάρια επίσης.

Οι παραλίες σε Σαλαμίνα, Φάληρο, Αλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα απαγορευτικές για τους ανθρώπους, ενώ έντονοι οι φόβοι για τις τοξικές ουσίες που μπορεί να περάσουν μέσα από την τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο.

Θαλάσσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον άνθρωπο.

Αυτό αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace μιλώντας για τη σοβαρή ρύπανση που προκάλεσε στις ακτές της Αττικής η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει μετατοπιστεί σε παραλίες της Αττικής, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, όπου το πρόβλημα παρατηρείται σε 1,5χλμ ακτογραμμής» επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ. Αναμφισβήτητα η μόλυνση επιφέρει ένα πλήγμα στον τουρισμό αυτή την περίοδο […] από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και γίνει μία συστηματική παρατήρηση των βιολογικών και χημικών δεικτών των υδάτων και των ακτών, του χρόνου έχουμε τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουμε άμεσο πρόβλημα».

Για τον κ. Ιμπραήμ μείζον ζήτημα αποτελεί η διαφάνεια, η παρακολούθηση, η πληροφόρηση και η συστηματική συνέχιση των ερευνών μετά την πλήρη απορρύπανση του οικοσυστήματος, αλλά και η απόδοση των ευθυνών για την οικολογική καταστροφή στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Καταλήγοντας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικείμενες εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο, λέγοντας «το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει νέο δυστύχημα αλλά πότε».

«Η πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος από την πετρελαιορύπανση απαιτεί πολλά χρόνια»
Ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων ερευνών του WWF τονίζει πως «οι τοξικές επιπτώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα είναι άμεσες, αλλά και χρόνιες. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή φυσιολογίας και συμπεριφοράς».

Και συνεχίζει: «Μέσω της βιοσυσσώρευσης τοξικές ουσίες περνάνε μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο. Επιπλέον, παρατηρείται εποίκιση του οικοσυστήματος από είδη ξενιστές, ενώ προκαλείται μία σοβαρή ανισορροπία».

Όσον αφορά τον άνθρωπο, η ρύπανση επηρεάζει οποιαδήποτε παράκτια δραστηριότητα, σύμφωνα με τον κ. Παξιμάδη.

Το πετρέλαιο γίνεται ένα με το νερό και αναδύεται ξανά
Παράλληλα, ο o Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Στέφανος Νταϊλιάνης τονίζει ότι «Από την στιγμή που η πετρελαιοκηλίδα θα φτάσει σε μια ακτή, το πιο πιθανό είναι να υποστούν τα βαριά σφαιρίδια του πετρελαίου μια καταβύθιση. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες θα υπάρχουν μέσα στα ιζήματα των παράκτιων περιοχών και ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, μπορεί εποχιακά να επιστρέφουν στο υδάτινο περιβάλλον, εκεί δηλαδή που κάνουν μπάνιο οι λουόμενοι. Άρα για χρονικό διάστημα μερικών ετών αυτές οι περιοχές που έχουν υποστεί αυτού του είδους την ρύπανση θα είναι ακατάλληλες για κολύμβηση».

«Με τον καιρό, πετρέλαιο και νερό θα γίνουν ένα. Επίσης θα υποστούν μια βιοχημική αποικοδόμηση με αποτέλεσμα να έχουμε μια συνεχόμενη διεργασία σε αυτές τις περιοχές. Ακόμη και να φαίνεται καθαρή μια περιοχή δεν μας εγγυάται κανείς ότι δεν θα εμφανιστούν με το πέρας του χρόνου, ακόμη και ετών, τέτοια κλάσματα πετρελαίου».

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μην κολυμπάτε και μην κάνετε βόλτα στις μολυσμένες παραλίες
Εντωμεταξύ, την αποφυγή της κολύμβησης και την έκθεση σε περιοχές με ρύπανση προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Συνιστάται από το κλιμάκιο σε πρώτο χρόνο η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση.

Ειδική οδηγία για έγκυες και ευπαθείς ομάδες
Ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολόγιας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας, έδωσε "απαγορευτικό" στις εγκυμονούσες γυναίκες αλλά και στις ευπαθείς ομάδες να μην πλησιάζουν καν στις μολυσμένες παραλίες.

Η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, επεσήμανε. «Αν η ρύπανση δημιουργήσει πρόβλημα στα βράχια, χρειάζεται πλύσιμο με ειδικό σαπούνι. Αυτό ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Μπορεί να περπατήσει δίπλα, να καθίσει και να εκτεθεί».

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)
Attachments:
The following user(s) said Thank You: Παναγιώτης Πολυδεύκης

Please Log in or Create an account to join the conversation.

20 Sep 2017 19:18 #205755 by Παναγιώτης Πολυδεύκης
Δια βίου αφαίρεση διπλώματος σε μεθυσμένους οδηγούς


Δια βίου θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης σε μεθυσμένους οδηγούς, που έχουν συλληφθεί για τον ίδιο λόγο και στο παρελθόν, σύμφωνα με προωθούμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε το πρωί με μητέρες θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και τους παρουσίασε τις υπό διαβούλευση νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σχετικά με την αυστηροποίηση του πλέγματος διοικητικών κυρώσεων για τις περιπτώσεις πρόκλησης θανατηφόρου ατυχήματος από οδηγό υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Αυτές θα είναι:

-αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για μακρό χρονικό διάστημα.

-Σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής παράβασης ΚΟΚ από τον ίδιο οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ, προβλέπεται η δια βίου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού οχήματος.

Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι ήδη προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις εγκατάλειψης θυμάτων από ασυνείδητους οδηγούς, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία για την επανεξέταση των διοικητικών προστίμων που προβλέπονται στον ΚΟΚ.

ΠΗΓΗ: insider.gr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

21 Sep 2017 14:26 #205777 by Παναγιώτης Πολυδεύκης
Έξι γιατροί Δημοσίων Νοσοκομείων έχουν προσβληθεί από ιλαρά

Το τελευταίο τετράμηνο δηλώθηκαν περίπου 160 περιστατικά της ασθένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι νέοι σε ηλικία - γεννηθέντες μετά το 1970 - που σημαίνει ότι ή ήταν ανεμβολίαστοι ή είχαν κάνει κατά την παιδική ηλικία μόνο μια δόση του εμβολίου που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή (το πρώτο εμβόλιο για την ιλαρά ήταν μονοδύναμο και τα παιδιά δεν έκαναν δύο δόσεις όπως σήμερα).


Οι υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό καθώς το τελευταίο τετράμηνο δηλώθηκαν περίπου 160 περιστατικά ιλαράς - εκ των οποίων τα 60 τις τελευταίες 17 μέρες. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα, συνολικά, μόλις δύο περιστατικά. Οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για επιδημική έξαρση και καλούν όλους όσοι είναι ανεμβολίαστοι να θωρακιστούν έναντι του ιού και να μην υποτιμούν αυτή την ιδιαιτέρως μεταδοτική νόσο. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει και τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν με την πρώτη αλλαγή του καιρού.

Ήδη κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκαν τους καταυλισμούς της Αττικής για τον εμβολιασμό των παιδιών. Το σχέδιο αναμένεται να επεκταθεί στους καταυλισμούς της υπόλοιπης χώρας.

Πηγή: tovima.gr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

25 Sep 2017 22:36 #206019 by Παναγιώτης Πολυδεύκης
Πρόστιμο 6,3 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ


Η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) επέβαλε σήμερα διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΤΕ (νυν όμιλος εταιρειών «COSMOTE A.E.»).

Το πρόστιμο ήρθε μετά από καταγγελίες που έκαναν οι εταιρείες HOL (πλέον εξαγορασμένη από την Vodafone) και Wind, καθώς και αναφορές των τεχνικών των εταιρειών Forthnet και Cyta. Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ΟΤΕ "προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της μέσω της πρακτικής της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο, σε βάρος των παραπάνω εταιρειών και υπέρ του λιανικού της άκρου, για χρονικό διάστημα 3 ετών (2012-2014)".

Το πρόστιμο 6,3 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από τις εξής παραβάσεις:
- 2,8 εκατομμύρια ευρώ για παράβαση των κανονιστικών υποχρεώσεών της περί μη διακριτικής μεταχείρισης.
- 3,5 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Για το συνολικό ποσό η ΕΕΤΤ συνεκτίμησε τη χρονική διάρκεια της παράβασης, τη φύση και τη σοβαρότητά της, το όφελος που αποκόμισε ο ΟΤΕ, την οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στους ανταγωνιστές της, την αρχή της αναλογικότητας, την ανάγκη αποτροπής παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον και τις γενικότερες επιπτώσεις της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά και τους καταναλωτές.

Η απάντηση του ΟΤΕ
"Σε συνέχεια ανακοίνωσης της ΕΕΤΤ σχετικά με την επιβολή προστίμου στον ΟΤΕ, η εταιρεία απάντησε με δελτίο τύπου:
• Η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι αβάσιμη και ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του.
• H EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση. Οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ (Κανονισμός Χονδρικής RUO-Regulated Unbundled Offer).
• H EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημία. Οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν. Αντίθετα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση.
• Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ κατέχουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς από τον ΟΤΕ, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος από πλευράς ΕΕΤΤ περί «προστασίας του ανταγωνισμού». Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕΤΤ, με τις τιμωρητικές αποφάσεις εναντίον του ΟΤΕ, τα προσκόμματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη δικτύων και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αντί να προωθεί τις επενδύσεις, κρατάει την αγορά και τη χώρα πίσω και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Με τις πρακτικές της, η ΕΕΤΤ περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών της χώρας σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς τιμωρεί τη μόνη εταιρεία που υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις, πάνω από το 65% του συνόλου του κλάδου, για να δημιουργήσει τα δίκτυα του μέλλοντος τώρα.
Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει επανειλημμένα στο παρελθόν καταγγείλει στην ΕΕΤΤ αθέμιτες συμπεριφορές προσέλκυσης πελατών από παρόχους, αλλά και περιπτώσεις δημιουργίας προσκομμάτων σε πελάτες που θέλουν να επιστρέψουν στον ΟΤΕ. Για την τύχη αυτών των καταγγελιών, ο ΟΤΕ δεν έχει καμία ενημέρωση από την ΕΕΤΤ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΕΤΤ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου ενώ επέδιδε το 103 σελίδων κείμενο της Απόφασης στον ΟΤΕ".

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Sep 2017 10:46 #206165 by Παναγιώτης Πολυδεύκης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη -«Θάφτηκε» στη λάσπη


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Σαμοθράκη μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που τη χτύπησαν το βράδυ της Δευτέρας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές ακόμα και σε βασικές υποδομές.

Η καταιγίδα μετά τη Σαμοθράκη πέρασε και από τη Θάσο, προκαλώντας και εκεί καταστροφές. Όσον αφορά στη Σαμοθράκη, οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη Χώρα -η οποία έχει θαφτεί στην κυριολεξία κάτω από τόνους λάσπης- είναι ανυπολόγιστες. Το Κέντρο Υγείας του νησιού έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να αποσταλεί από τη Θράκη ειδικός κινητός εξοπλισμός, ενώ το νησί έχει μείνει και χωρίς δημαρχείο, καθώς υποχώρησε πλήρως τοίχος του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν. «Κατέβηκε το βουνό και διαπέρασε το κτίριο», δήλωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε, ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας.

Ήδη δυνάμεις του στρατού ανέλαβαν να καθαρίσουν τους δρόμους γύρω από το Κέντρο Υγείας, αλλά και το ίδιο το κτίριο από τις λάσπες, ώστε να τεθεί σύντομα σε λειτουργία για τους κατοίκους του νησιού.

Αποκομμένο το νότιο τμήμα του νησιού


Τεράστιες είναι οι ζημιές και στην υδροδότηση του νησιού, αλλά και στο οδικό δίκτυο το οποίο έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους ορμητικούς χειμάρρους που σχηματίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και παρέσυραν στο διάβα τους δρόμους και γεφύρια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έπεσε η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, με αποτέλεσμα να αποκοπεί πλήρως το νότιο τμήμα του νησιού.

Κλειστά τα σχολεία

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρο το νησί, τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, επειδή και η μετακίνηση και η πρόσβαση προς αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Το χρονικό της καταστροφής

«Το απόγευμα της Δευτέρας, περί τις 6.30, εκδηλώθηκε καταρρακτώδης βροχή, η σύντομη διάρκεια της οποίας έδειχνε μία συνηθισμένη μπόρα» αναφέρει ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο η ψευδαίσθηση της συνήθους βροχόπτωσης κράτησε πολύ λίγο, καθώς επανερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε «τα ρυάκια μέσα στη Χώρα να μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους, προμηνύοντας ότι ζούμε κάτι ασυνήθιστο».

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».

«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή».

Στις 3.00 κατευθύνεται προς το δημαρχείο προκειμένου να έχει δυνατότητα επικοινωνίας. Στη σύντομη διαδρομή το αυτοκίνητό του κινδυνεύει να παρασυρθεί από την ορμή των νερού που έχει καλύψει το δρόμο και εκτιμώντας τον κίνδυνο, αποφασίζει να το σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια και να επιστρέψει με τα πόδια.

«Στις 4.00, μαζί με τον ένα αντιδήμαρχο περπατάμε στα δρομάκια της Χώρας, με μεγάλη δυσκολία καθώς μας παρέσυραν τα νερά και φτάνοντας στο δημαρχείο βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει ο ένας τοίχος, μέρος της στέγης, ενώ από τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου βγαίνουν καταρράκτες. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζω να ψάχνω κάποιο σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσω εκ νέου με την Πολιτική Προστασία».

«Στις 5.00 βρίσκω ένα καφενείο ανοιχτό, μπαίνω μέσα και δηλώνω παρών για να έχω ένα σταθερό να επικοινωνούν μαζί μου»

«Στις 6.00 μεταβαίνω στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον ίδιο λόγο, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω εκεί. Κατορθώνω όμως να ενημερώσω "κομβικούς" ανθρώπους, όπως ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι στη συνέχεια κινητοποίησαν την κυβέρνηση».

Τρίτη, 7.00 το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας, «αντιμετωπίζουμε όλο το μεγαλείο μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Η εικόνα είναι σοκαριστική. Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Στις 12.00 το πρωί της Τρίτης φτάνει στο νησί κλιμάκιο με τον Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον γ.γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε, τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκο Παπαευσταθίου, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιος, τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, τον βουλευτή της Ν.Δ. Αναστάσιου Δημοσχάκη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο «έγινε μία πρώτη συνολική καταγραφή των ζημιών. Αποφασίστηκε η αποστολή ειδικών μηχανικών για εκτιμήσεις, η κινητοποίηση προσωπικού βοηθητικά στο Κέντρο Υγείας και ηλεκτρομηχανολόγων, ενώ κηρύσσεται το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Το πρωί δεν μπορούσα να βρω φαξ για να στείλω το αίτημα για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τελικά το κάναμε χειρόγραφο. Τώρα πια δεν έχω ούτε χαρτί διαθέσιμο», αναφέρει ο κ. Βίτσας.

Ζημιές και αποκατάσταση


Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των ζημιών, πέραν των προαναφερθέντων, το οδικό δίκτυο έχει σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλά σημεία, έχει πληγεί σοβαρά το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ πολλά προβλήματα εκτιμά ο κ. Βίτσας ότι υπάρχουν και στη νότια πλευρά. «Η Παχιά 'Αμμος αποκλείεται να είναι προσβάσιμη, γιατί σίγουρα θέλει καθαρισμό. Έχει διαβάσεις ιρλανδικού τύπου και ξέρω βάση της απλής λογικής, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση, ότι εκεί έχουν πρόβλημα και πρέπει να περάσουν μηχανήματα.

«Στρατός και ΕΜΑΚ απομακρύνουν τη λάσπη από το Κέντρο Υγείας, προσπαθώντας να το φέρουν σε μία ανεκτή κατάσταση. Η πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τις αντλήσεις νερού και την Τετάρτη θα προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού γιατί η Χώρα δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανήματα, δεν χωράνε. Επίσης ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ θα καταμετρηθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί προκειμένου να αποζημιωθούν». Όσον αφορά στις δηλώσεις προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να τις δηλώνουν καθημερινά στο 25510-98097, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Η επομένη της θεομηνίας

«Επιθυμώ τη γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Μιλήσαμε ήδη για την αναγκαιότητα εκπόνησης master plan αντιπλημμυρικής προστασίας της Χώρας και περαιτέρω θωράκισης του νησιού. Όλοι όσοι είδαν το μέγεθος της καταστροφής είπαν ότι είναι θαύμα που δεν σκοτώθηκε άνθρωπος. Ένα βήμα κάθε φορά και πρώτα πρέπει να βρω νέα έδρα για το Δήμο», καταλήγει ο κ. Βίτσας.

Καταστροφές και στη Θάσο

Η καταιγίδα μετά τη Σαμοθράκη χτύπησε με αντίστοιχη σφοδρότητα και τη Θάσο προκαλώντας και εκεί καταστροφές.

Ειδικότερα, η μεγάλη λαϊκή του Πρίνου θάφτηκε κάτω από τις λάσπες, ενώ 40 εκδρομείς αποκλείστηκαν επί ώρες στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

«Πέρα από τον δρόμο στον Άγιο Παντελεήμονα είχαμε σοβαρές φθορές στον δρόμο που ενώνει τον Πρίνο με το Καζαβίτι, αλλά και μια σειρά προβλημάτων στον Σωτήρα, στην Καλλιράχη και στον Πρίνο (τόσο στον κάμπο όσο και στο δασύλλιο), λόγω τοπικών φαινόμενων πλημμυρών. Αναγκαστήκαμε, μάλιστα, να κλείσουμε προληπτικά το δημοτικό σχολείο Πρίνου, ενώ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου προχώρησε σε αρκετές αντλήσεις νερών από σπίτια. Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Όλα αυτά δείχνουν ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα -μετά από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις- πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα», είπε μιλώντας στο Kavala Portal o δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

02 Oct 2017 17:41 #206358 by Παναγιώτης Πολυδεύκης
Ελεύθερος μετά από 6 μήνες ο Λεμπιδάκης

Μετά από 6 μήνες, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης επιστρέφει στην οικογένειά του.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής στην περιοχή του Ηρακλείου, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας, μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία σε παλιά μάντρα αυτοκινήτων που βρίσκεται σε περιοχή 4 χιλιομέτρων, έξω από την πόλη του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας βρέθηκε δεμένος πισθάγκωνα και με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας από την πολύμηνη κράτηση του. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν οχτώ άτομα. Έξι από τους συλληφθέντες έχουν καταγωγή από την Κρήτη ενώ δύο εργάζονταν παλαιότερα σε επιχειρήσεις του κ. Λεμπιδάκη. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, εξετάζεται και η συμμετοχή μίας ανήλικης κοπέλας.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρεται στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Το σημείο που επέλεξαν οι απαγωγείς έδινε τη δυνατότητα να μπαίνουν και βγαίνουν χωρίς να κινούν υποψίες καθώς βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή.

Αστυνομικοί βρίσκονταν από το μεσημέρι της Κυριακής έξω από την μάντρα αυτοκινήτων και αποφασίστηκε η επιχείρηση να γίνει στις 7:20 την Δευτέρα. Με θερμικές κάμερες παρακολουθούσαν τις κινήσεις των απαγωγέων μέσα στην μάντρα και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να γίνει η επιχείρηση. Μαζί με τον κ. Λεμπιδάκη βρίσκονταν δύο από τους απαγωγείς που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

Τα πρώτα λόγια του Λεμπιδάκη

Τα πρώτα λόγια του επιχειρηματία, σύμφωνα με το neakriti, ήταν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη δύσκολη αυτή επιχείρηση. «Ευχαριστώ τον αστυνομικό διευθυντή και τους άλλους αστυνομικούς της Κρήτης που έκαναν τη δουλειά τους με ακρίβεια και μυστικότητα» είπε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Το χρονικό της απαγωγής

Στις 30 Μαρτίου οι απαγωγείς είχαν ακινητοποιήσει τον επιχειρηματία που κινούνταν με το αυτοκίνητο του. Αρχικά οι δράστες είχαν ζητήσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για την απελευθέρωση του. Από τότε οι απαγωγείς «έριξαν» πολλές φορές το ποσό που απαιτούσαν καθώς η οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ποσό, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια.

Συγχαρητήρια Τσίπρα στην ΕΛ.ΑΣ.

Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της στην υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, δίνει ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο Twitter.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως το όραμα της κυβέρνησης είναι μια αποτελεσματική αστυνομία απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα και φιλική προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εκφράζει τα συγχαρητήριά του στην Ελληνική Αστυνομία «για την επιτυχία της στην υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη». Και προσθέτει: «Όραμά μας μια αστυνομία αποτελεσματική απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, φιλική και όχι αυταρχική απέναντι στους πολίτες».

Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη

Tην Ελληνική Αστυνομία συνεχάρη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα tweet, για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μ. Λεμπιδάκη.

«Συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση του Μ. Λεμπιδάκη! Έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης.

Τόσκας: Ο Λεμπιδάκης είναι ανακουφισμένος αλλά καταβεβλημένος

Ανακουφισμένος και καλά στην υγεία του είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα.

«Ευχαρίστησε τους αστυνομικούς. Είναι καλά στην υγεία του, είναι μεγάλη χαρά για όλους» είπε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Όσον αφορά την ταυτότητα των δραστών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «θα το δούμε αν ήταν υπεράνω υποψίας, μπορεί να βρούμε και άλλους συνεργούς».

Έκανε, τέλος, λόγο για σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. τονίζοντας ότι όταν υπάρχει συνεργασία με την οικογένεια μπορεί και ο άνθρωπος να είναι σώος και να μην δοθούν λύτρα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Πηγή: reader.gr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

09 Oct 2017 12:02 #206581 by Παναγιώτης Πολυδεύκης
Το εργαστήρι ρομποτικής που βοηθάει την ανάπτυξη της δημιουργικής ευφυΐας των παιδιών


Ένα εργαστήριο διαφορετικό από όλα τα άλλα, όπου τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, αποκτούν γνώσεις και πάνω από όλα περνούν ευχάριστα την ώρα τους.

Ο λόγος για το εργαστήριο ρομποτικής CityLab που βρίσκεται στην περιοχή του Αλίμου και άνοιξε τις πόρτες του στους μικρούς επίδοξους «επιστήμονες» το 2014.

Το CityLab αποτελεί ένα χώρο ανάπτυξης της δημιουργικής ευφυΐας των παιδιών, έχοντας ως κύριο όχημα την υιοθέτηση και χρήση σύγχρονων μεθόδων, προηγμένων υποδομών και ειδικών καινοτόμων εφαρμοσμένων τεχνολογιών που είναι ανεπτυγμένες για αυτό τον σκοπό. Κύριος στόχος των εργαστηρίων είναι τα παιδιά να μαθαίνουν, να κατανοούν και να περνάνε καλά σε ένα ευχάριστο και επαγγελματικό περιβάλλον, όπου βασικός γνώμονας είναι τα ίδια τα παιδιά. Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών και τα οποία μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής του CityLab Δημήτρης Μπλουγουράς, «τα παιδιά έχουν μια έμφυτη τάση να βρουν την επιστήμη, δηλαδή να βρουν τη γνώση, να την τυποποιήσουν, να την κάνουν πρακτική, να την δουν μπροστά τους. Κι εδώ προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα με την παπαγαλία. Τα παιδιά δεν βλέπουν ποτέ αυτό που μαθαίνουν στο σχολείο κάπου να ζωντανεύει μπροστά τους, δεν δημιουργούν τα ίδια και πολλές φορές καλούνται να αντιγράφουν συνέχεια πράγματα. Δεν έχουν βρει τη χαρά της δημιουργίας και της εφαρμογής όσων μαθαίνουν στην πράξη. Αυτό όμως είναι παράλληλα και κάτι δύσκολο».

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη είναι για παιδιά ηλικίας από 5 έως 7 ετών, όπου τα μαθαίνουν μηχανική, δηλαδή τις αρχές της μηχανολογίας μηχανικής. Τα παιδιά μαθαίνουν να κατασκευάζουν έναν καταπέλτη ή διδάσκονται να κατανοούν πώς λειτουργεί το ποδήλατο.

Η δεύτερη ομάδα αφορά σε παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών, όπου μαθαίνουν ρομποτική, η οποία στην ουσία απαρτίζεται από 3 πράγματα: προγραμματισμό υπολογιστών, ηλεκτρολογία μηχανική και μηχανολογία μηχανική. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλουγουράς «μαθαίνουν τις αρχές της ρομποτικής όπως πρέπει, ώστε τα παιδιά να μην γίνονται τα ίδια ρομπότ, αλλά να είναι δημιουργοί ρομπότ».

Η τρίτη ηλικιακή ομάδα απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω και αφορά σε μια πιο μεγάλη πλατφόρμα, αφού υπάρχουν άλλες απαιτήσεις, όπως προγραμματιστικές και μηχανολογικές. Τα παιδιά μπαίνουν σε ηλικιακές ομάδες ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Ερωτηθείς εάν η ενασχόληση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες θα μπορούσε να συμβάλει θετικά ώστε να γεφυρωθεί το λεγόμενο «χάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων», ο κ. Μπλουγουράς απάντησε ότι στο μέλλον οι μισοί άνθρωποι θα ασχολούνται με τη ρομποτική.

«Την περίοδο που διανύουμε βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην 4η τεχνολογική επανάσταση. Ζούμε σε μία περίοδο στην οποία ο προγραμματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αφού οι μισοί άνθρωποι θα ασχοληθούν με τη ρομποτική, είτε με τον κλάδο της πληροφορικής είτε με την ηλεκτρολογία μηχανική, είτε με μηχανολογία μηχανική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής του CityLab.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλουγουρά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καν τι είναι οι ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για το μέλλον και είναι ένας τομέας όπου το εκπαιδευτικό σύστημα υστερεί σημαντικά. Στο CityLab τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τη γνώση και την κατανόηση όσων δημιουργούν. Ο κ. Μπλουγουράς τόνισε ότι στα εργαστήρια τα παιδιά δεν παίρνουν κάτι έτοιμο αλλά το δημιουργούν από την αρχή και με τον τρόπο αυτόν αντιλαμβάνονται και κατανοούν πώς δουλεύουν τα πράγματα. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα παιδιά πρέπει να είναι «ταπεινά», να τα επιβραβεύεις όταν το αξίζουν και αυτό το αντιλαμβάνονται.

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια γενιά, η οποία δεν θα βρίσκει τα πάντα έτοιμα, αλλά θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μάθει ουσιαστικά και όχι επιφανειακά», τόνισε.

Η ρομποτική και η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί ένα περιβάλλον μάθησης που παρακινεί τα παιδιά να δημιουργούν κατασκευές και να κάνουν δουλειά πάνω σε κάτι που ουσιαστικά έχει νόημα για τα ίδια. Πάνω σε αυτό ο κ. Μπλουγουράς σχολίασε ότι είναι καλό τα παιδιά να μαθαίνουν τις βασικές επιστημονικές αρχές, αλλά θα πρέπει να τις κατανοούν, να τις βλέπουν σε εφαρμογή και να κατορθώνουν να τις αναγνωρίζουν.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε για την εμπειρία του στο CityLab ο 10χρονος Νικόλας, ο οποίος βρίσκει τα μαθήματα πολύ ενδιαφέροντα γιατί «έχω τη δυνατότητα να συνδυάζω τη ρομποτική με τη μηχανική και τις κατασκευές και αυτό είναι κάτι που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο». Από την πλευρά του ο 12χρονος Στέφανος, αφού εξήγησε ότι παρακολουθεί τα μαθήματα εδώ και 3 χρόνια, τόνισε ότι αυτό που του αρέσει περισσότερο από τα εργαστήρια είναι το γεγονός πως μπορεί και δημιουργεί πράγματα. «Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα γιατί σε κάνει να νιώθεις πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν μέσα από τα μαθήματα έχουν κάνει καινούριους φίλους και οι δύο απάντησαν καταφατικά, ενώ τόνισαν ότι τους αρέσει που τους παρέχεται η δυνατότητα να συνεργάζονται με άλλα παιδιά. «Ποτέ δεν έχουμε κάνει εργασία ο καθένας μόνος του και αυτό μου αρέσει ιδιαίτερα, γιατί πάντα δουλεύουμε μαζί με άλλα παιδιά», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλας. Αναφορικά με το τι επάγγελμα θα ήθελαν να κάνουν όταν μεγαλώσουν ο 12χρονος Νικόλας είπε με αφοπλιστική αμεσότητα ότι θα ήθελε να γίνει αστροφυσικός, ενώ ο Στέφανος άφησε λίγο πιο ανοιχτό το παράθυρο των επιλογών του λέγοντας ότι θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα είτε του μηχανικού, είτε του προγραμματιστή, είτε του βιολόγου.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr
The following user(s) said Thank You: Georgios Manolis

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification