Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Keyword

Υγεία/Ιατρικά θέματα: Γενική συζήτηση

16 Nov 2019 14:18 - 16 Nov 2019 14:21 #228507 by Blood Prince
Εγκεφαλικό: «Χτυπάει» ανάλογα με τη δεκαετία γέννησης


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Ελληνο-αμερικανό καθηγητή καρδιολογίας Τζον Κωστή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράντγκερς του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Open Access Journal of the American Heart Association", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 225.000 εγκεφαλικά μεταξύ 1995-2014.

Τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζουν συνεχή πτωτική τάση για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά αντίθετα εμφανίζουν άνοδο σε όσους είναι κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο διάστημα αυτής της εικοσαετίας υπερδιπλασιάσθηκαν τα εγκεφαλικά στις ηλικίες 35 έως 39 ετών, διπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 40 έως 44 ετών, αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό στα άτομα 45 έως 55 ετών, ενώ αντίθετα μειώθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.


Οι άνθρωποι της λεγόμενης «χρυσής γενιάς» (γεννημένοι μεταξύ 1945-1954), γνωστοί και ως "baby boomers", έχουν μικρότερα ποσοστά εγκεφαλικών σε σχέση με όσους γεννήθηκαν είτε 20 χρόνια πριν είτε 20 χρόνια μετά (τη λεγόμενη «Γενιά Χ» που γεννήθηκε μεταξύ 1965-1974). Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια έτοιμη απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δήλωσαν ότι θα το ερευνήσουν περαιτέρω.

«Οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το εγκεφαλικό δεν συμβαίνει μόνο στους γέρους και ότι η έκβασή του μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ένα έμφραγμα, αφήνοντας κάποιον να ζήσει με μια αναπηρία για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια» δήλωσε ο ερευνητής Τζόελ Σουέρντελ, συνεργάτης του δρος Κωστή.

Τα εγκεφαλικά εμφανίζουν μια πτωτική τάση, που αποδίδεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στις βελτιώσεις του τρόπου ζωής (μείωση καπνίσματος, αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης κ.α.). Από την άλλη, ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί ότι τα εγκεφαλικά «χτυπάνε» πλέον σε ολοένα μικρότερη ηλικία. Η αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανώς είναι οι βασικές αιτίες γι' αυτό.

Αλκοόλ και εγκεφαλικά

Σε μια ξεχωριστή σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα, επιστήμονες του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Σουζάνα Λάρσον του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση έως δύο ποτών αλκοόλ τη μέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από δύο ποτήρια τη μέρα) αυξάνει τον κίνδυνο όλων των ειδών εγκεφαλικού. Οι γεροί πότες έχουν 1,6 έως 1,8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό, περισσότερο από ό,τι για ισχαιμικό.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

19 Nov 2019 19:45 - 19 Nov 2019 19:45 #228578 by Blood Prince
Η μέση ηλικία ξεκινά πλέον στα 35


Μέχρι σήμερα είχαμε συνδέσει την μέση ηλικία με την 4η δεκαετία της ζωής κάποιου. Κι όμως δεν είναι έτσι. Έρευνα Ολλανδών επιστημόνων έδειξε πως μεγαλώνουμε πέντε χρόνια γρηγορότερα απ’ ότι στο παρελθόν και πως πλέον η μέση ηλικία ξεκινά από τα 35 κιόλας χρόνια.

Έρευνα που έκανε το Ολλανδικό Κέντρο για την Ποιότητα της Ζωής της εταιρίας Philips, έδειξε πως η αφετηρία της μέσης ηλικίας είναι πλέον τα 35 χρόνια από τα 40 που ήταν πριν μερικά χρόνια.

Γιατί όμως παρουσιάστηκε αυτή η πρόωρη έναρξη της μέσης ηλικίας; Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Κέιτι Χάρτλεϊ «οι σημερινοί τριανταπεντάρηδες αισθάνονται τις πιέσεις της μέσης ηλικίας που παλαιότερα γίνονταν αισθητές μετά τα 40».

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, το οικονομικό άγχος και η αγωνία για την υγεία που συναντώνται μετά τα 40, αρχίζουν πλέον να «καταδιώκουν» τους ανθρώπους από τα 35 τους χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των 35άρηδων που ερωτήθηκαν από το Ίδρυμα Philips είπαν πως τους απασχολούν οικονομικά θέματα, ενώ τα τρία τέταρτα από αυτούς παραδέχθηκε ότι τους απασχολεί η υγεία τους.
Όλα αυτά έχουν φέρει την μέση ηλικία πέντε χρόνια νωρίτερα.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι οικονομικές έννοιες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση για τους Αμερικανούς, οι οποίοι δήλωσαν «προβληματισμένοι» σε ποσοστό άνω του 74%. Ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με στοιχεία του 2004.
Παρόμοιο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένο από την κατάσταση της υγείας τους και το βιοτικό τους επίπεδο. «Ο ρόλος των γιατρών παραμένει σημαντικός.

Το 55% θεωρεί τους γιατρούς πρωταρχική πηγή ενημέρωσης, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το διαδίκτυο.

Όπως τονίζει η Χάρτλεί «η αρχική εντύπωση είναι ότι όλα βαίνουν καλώς. Όλοι αισθανόμαστε καλά με την υγεία και το βιοτικό μας επίπεδο. Εάν όμως κοιτάξει κανείς πιο βαθιά, θα δει ότι οι Αμερικανοί, εν προκειμένω, παλεύουν να ισορροπήσουν το χρόνο που αφιερώνουν στην οικογένεια και τη δουλειά τους, ενώ τα οικονομικά ζητήματα τους προκαλούν μεγάλο στρες».

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

03 Feb 2020 00:34 - 03 Feb 2020 00:39 #231294 by Blood Prince
Πιο υγιείς οι ανύπαντροι από τους παντρεμένους

Καλύτερη υγεία σημαίνει περισσότερη ευτυχία, είναι σαφές ότι οι ανύπαντροι έχουν αρχίσει και κατακτούν δύο πεδία, που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ήταν προνόμιο όσων έχουν ανταλλάξει βέρες.

«Έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς από τους ανύπαντρους. Όμως, αυτό χάσμα μειώνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Χούι Λίου από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί για το χάσμα υγείας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων είναι δύο.
Σύμφωνα με την πρώτη, οι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών σχέσεων. Η δεύτερη λέει ότι η χηρεία και ο χωρισμός βλάπτουν την υγεία. Φαίνεται, όμως, ότι «οι καιροί αλλάζουν», όπως τιτλοφόρησαν την έρευνά τους οι ερευνητές εμπνεόμενοι από το ομώνυμο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν.

Πως αλλάζουν οι καιροί

Ο διαφορετικός τρόπος που οι άνθρωποι βλέπουν τον γάμο σε σχέση με τριάντα χρόνια πριν, καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μην παντρευτούν ή να παντρευτούν σε μεγαλύτερη ηλικία, άλλαξε και τη θέση των ανύπαντρων στην κοινωνία με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία τους.

Σε αντίθεση με τρεις δεκαετίες πριν, οι ανύπαντροι έχουν περισσότερους κοινωνικούς δεσμούς και ένας σύζυγος δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητος για τη διεύρυνση του κοινωνικού κύκλου.

Επίσης, οι άντρες δεν περιθωριοποιούνται όπως παλιότερα από την υπόλοιπη κοινωνία, εάν δεν έχουν δώσει όρκους αιώνιας πίστης στο δημαρχείο ή την εκκλησία.

Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξε στα συμπεράσματά της μελετώντας τα δεδομένα 32 ετών, που αφορούσαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς. Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν είχαν ηλικία από 25 έως 80 ετών και για την κατάσταση της υγείας τους έδωσαν στους ερευνητές προσωπικές συνεντεύξεις.

Όπως αποδείχθηκε, με το πέρασμα του χρόνου το χάσμα υγείας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων ανδρών μειωνόταν συνεχώς.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, η διαφορά έμεινε η ίδια, καθώς αυξήθηκε και το ποσοστό των κυριών που δεν έχουν προβλήματα με την υγεία τους - και αυτό, παρ' ότι περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες δηλώνουν σήμερα υγιείς σε σύγκριση με το πόσες ήσαν υγιείς κατά το παρελθόν

Άντρες και γυναίκες πάντως που ήταν παντρεμένοι στο παρελθόν, αλλά έμειναν μόνοι επειδή χήρεψαν ή χώρισαν, διαπιστώθηκε ότι ανήκουν στην ομάδα με τους λιγότερο υγιείς.

Ο γάμος δεν φέρνει την ευτυχία

Ο γάμος δεν φέρνει (απαραίτητα) την ευτυχία, παρότι έχουμε διαβάσει σε πολλές έρευνες πως οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς και ζούνε περισσότερα χρόνια. Νέα βρετανική έρευνα όμως, έρχεται να δώσει μία νέα διάσταση στη συζήτηση, καταλήγοντας πως οι single, οι άνθρωποι χωρίς ερωτικό σύντροφο, μπορεί να είναι εξίσου ευτυχισμένοι με τους παντρεμένους. Ίσως, μάλιστα, και λίγο πιο υγιείς, αφού η εργένικη ζωή φαίνεται πως μπορεί να έχει πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιστότοπο Happify, το 73% των παντρεμένων δεν γυμνάζεται τακτικά, ενώ οι παντρεμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξαναπάρουν το βάρος που έχασαν με χειρουργική επέμβαση.

Τι γίνεται όμως με τη μοναξιά; Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε πως οι εργένηδες είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργούν κοινωνικές και φιλικές σχέσεις και να προσφέρουν και να λαμβάνουν βοήθεια από τους γονείς, τα αδέρφια, τους γείτονες και τους φίλους.

Ο τομέας "καλοί φίλοι” είναι επίσης πιο ισχυρός στους ανύπαντρους άντρες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Παρότι και οι παντρεμένοι και οι εργένηδες δήλωσαν σε παρόμοιο ποσοστό ότι έχουν γύρω τους ανθρώπους που θεωρούν φίλους, το 15% των παντρεμένων δηλώνει ότι δεν έχει έμπιστους φίλους ενώ σε αυτή τη δήλωση συμφωνεί μόνο το 11% των singles.

Όσο για τις γυναίκες, όσες είναι ανύπαντρες τείνουν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ευημερία των γυναικών, ως φύλο, ενώ η κατάσταση αυτή έχει ένα πρόσθετο όφελος κάνοντας τις μόνες γυναίκες να αισθάνονται ως μέρος ενός δυνατού συνόλου.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

25 Feb 2020 10:46 #231803 by Blood Prince
Ο λόγος που πολλές Γυναίκες παντρεύονται και κάνουν παιδιά νέες.Οσο για τις γεροντοκόρες δύσκολα τα πράγματα εάν θέλουν να κάνουν παιδιά.

Από ποια ηλικία και μετά μειώνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης


Μία ακόμη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής που διεξήχθη στη Χαβάη, καταδεικνύει πόσο και για ποιους λόγους δυσχεραίνεται η επίτευξη εγκυμοσύνης, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μέρεντιθ Μπράουερ, από το Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, παρακολούθησαν 198 εθελόντριες, ηλικίας 20 έως 45 ετών, ενώ είχαν υποβληθεί για διάφορους λόγους σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η δρ Μπράουερ και οι συνεργάτες της κατέγραψαν πόσα ωάρια παρήγαγαν σε κάθε κύκλο εξωσωματικής και πόσα υγιή έμβρυα δημιουργούνταν από τη γονιμοποίηση αυτών των ωαρίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι νεαρές γυναίκες παρήγαγαν πολύ περισσότερα ωάρια και περισσότερα γενετικώς υγιή έμβρυα.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η επίτευξη εγκυμοσύνης μετά τα 40, και ιδίως μετά τα 42 χρόνια, είναι δέκα φορές πιο δύσκολη απ' ό,τι μετά τα 30.

Αναλυτικά, μία γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών χρειαζόταν μόλις 3,8 ωάρια για να δημιουργηθεί ένα υγιές έμβρυο, μία γυναίκα ηλικίας 35-37 ετών χρειαζόταν 4,4 ωάρια, μία γυναίκα ηλικίας 38-40 ετών 9,4 ωάρια και μία γυναίκα ηλικίας 41-42 ετών 10,1 ωάρια. Στα 43, απαιτούνταν 44 ωάρια για να παραχθεί ένα υγιές έμβρυο.

Το σώμα της γυναίκας κατά κανόνα απελευθερώνει κάθε μήνα μόνο ένα ωάριο και με βάσει τα παραπάνω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία 43χρονη γυναίκα χρειάζεται σχεδόν 4 χρόνια για να μείνει έγκυος, αντί για τους 4,5 μήνες που θα χρειαζόταν στα 37 της.

Όλ' αυτά σημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να περιμένουν πολύ πριν αρχίσουν τις προσπάθειες τεκνοποίησης, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τα μωρά που γεννήθηκαν το 2012 μόλις το 38,4% είχαν μαμά ηλικίας έως και 29 ετών.

Περισσότερα από ένα στα δύο (το 56,5%) γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίες 30 έως και 39 ετών, ενώ το 5% έχουν μητέρες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

25 Feb 2020 20:33 #231812 by Blood Prince
Στα 27 αρχίζει η εξασθένηση των νοητικών ικανοτήτων


Η έκπτωση των πνευματικών ικανοτήτων αρχίζει στην ηλικία των 27 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα, έχοντας φτάσει στο μέγιστο σημείο της στα 22.

Ο Καθηγητής Professor Timothy Salthouse του Πανεπιστημίου της Virginia ανακάλυψε ότι η συλλογιστική, η ταχύτητα σκέψης και η οπτικοποίηση χώρου εξασθενούν λίγο πριν την ηλικία των 30.

Δήλωσε πως πιθανόν θα πρέπει να αρχίζουν πολύ νωρίτερα οι θεραπείες καθυστέρησης ή αναστροφής της διαδικασίας γήρανσης. Η έρευνα διήρκεσε 7 χρόνια, πραγματοποιήθηκε σε 2.000 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 18 έως 60 ετών και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurobiology of Aging.’

Για να μετρηθεί η ευστροφία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να λύσουν πάζλ ή να ανακαλέσουν λέξεις και λεπτομέρειες ιστοριών.

Οι ίδιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται ήδη από τους γιατρούς για να εντοπίσουν σημάδια άνοιας.


Σε 9 από 12 εξετάσεις, η ηλικία κατά την οποία η απόδοση ήταν υψηλότερη ήταν τα 22 έτη κατά μέσον όρο.

Η πρώτη ηλικία στην οποία φάνηκε έκπτωση ήταν τα 27 έτη, σε εξέταση ταχύτητας εγκεφάλου, συλλογισμού και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.

Ιδιότητες όπως η μνήμη παρέμεναν αναλλοίωτες μέχρι την ηλικία των 37, κατά μέσον όρο, ενώ ικανότητες βασισμένες σε συσσωρευμένη γνώση, όπως επίδοση σε τεστ λεξιλογίου ή γενικών γνώσεων αύξαναν μέχρι την ηλικία των 60. Ο Καθηγητής δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ορισμένες πτυχές της έκπτωσης των πνευματικών ικανοτήτων που συνδέονται με το πέρασμα των χρόνων, αρχίζει στους υγιείς, μορφωμένους ανθρώπους μεταξύ των 20 και 30 ετών.

Ο ερευνητής θεωρεί ότι η μεγαλύτερη κατανόηση της έκπτωσης των ικανοτήτων του υγιούς εγκεφάλου θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην καλύτερη γνώση της διαδικασίας που συντελείται σε σοβαρές νόσους όπως το Alzheimer.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

03 Mar 2020 00:44 #232007 by Blood Prince
Χορτοφαγία και Vegan: Τα υπέρ και τα κατά πέρα από τη «μόδα»


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια στρέφονται προς τη χορτοφαγία για διάφορους λόγους. Κάποιοι επειδή θεωρούν ότι είναι ωφέλιμη για την υγεία τους και άλλοι για ιδεολογικούς λόγους, όπως το να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής δίαιτας έχει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα, αρκεί να ακολουθηθεί σωστά, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις από την αποχή από διάφορα βασικά τρόφιμα της διατροφικής πυραμίδας.

Ως χορτοφαγική ορίζεται η δίαιτα που δεν περιλαμβάνει κανένα είδος κρέατος, ψαριού, θαλασσινών ή υποπροϊόντα τους. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι χωρίζονται, ανάλογα με τα τρόφιμα που επιλέγουν να αποκλείσουν από τη διατροφή τους, σε διάφορες κατηγορίες:

Αυστηροί χορτοφάγοι (vegans): Όσοι έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους όλα τα ζωικά προϊόντα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά) και τα παράγωγα όλων αυτών. Το καθημερινό τους διαιτολόγιο περιλαμβάνει μόνο φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρια. Δεν καταναλώνουν ούτε μέλι, ζελατίνη ή οποιοδήποτε προϊόν μπορεί να παράγεται από ζώο ή να προέρχεται από την επεξεργασία κάποιου ζωικού προϊόντος.
Μερικώς χορτοφάγοι (semi–vegeterians): Όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική σε γενικές γραμμές διατροφή, αλλά καταναλώνουν περιστασιακά ψάρι ή κρέας (κοτόπουλο).
Γαλακτο-χορτοφάγοι (lacto–vegeterians): Όσοι έχουν αποκλείσει μεν το κρέας, το ψάρι ή το αυγό, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυγο-χορτοφάγοι (ovo–vegeterians): Όσοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αλλά περιλαμβάνουν στη διατροφή τους το αυγό.
Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (lacto–ovo–vegeterians): Όσοι απέχουν από κρέας και ψάρι, αλλά καταναλώνουν αυγό και γαλακτοκομικά.

Τα σημεία προσοχής

Όπως όλοι γνωρίζουμε, σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη προκειμένου ο οργανισμός να θωρακιστεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του. Υπάρχουν συγκεκριμένα μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων, για τα οποία οι ειδικοί συνιστούν στους χορτοφάγους ιδιαίτερη προσοχή:

Οι πρωτεΐνες των τροφών είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, καθώς παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση των ιστών και τη συντήρηση του οργανισμού. Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγό καλύπτουν τις ανάγκες τους για πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε αντίθεση με τους αυστηρά χορτοφάγους, οι οποίοι θα χρειαστεί να συνδυάσουν με συγκεκριμένο τρόπο τις χαμηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες της διατροφής τους, προκειμένου να καλυφθούν.
Ο σίδηρος των φυτικών τροφών δεν απορροφάται τόσο καλά όσο ο ζωικός και γι’ αυτό οι καλές φυτικές πηγές, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και άλλα, θα πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη C, που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για τα οστά, την καρδιά και τους μύες και γι’ αυτό οι αυστηρά χορτοφάγοι θα πρέπει να καλύψουν την έλλειψη των γαλακτοκομικών από τη διατροφή τους με σουσάμι, φασόλια, ταχίνι, ξηρούς καρπούς και εμπλουτισμένους χυμούς και φυτικά γάλατα.
Βιταμίνες όπως οι D και η Β12, τις οποίες παίρνουμε κυρίως ή αποκλειστικά από ζωικά τρόφιμα, βρίσκονται σε έλλειψη στους αυστηρά χορτοφάγους και γι’ αυτό απαιτείται η πρόσληψη ειδικών συμπληρωμάτων.

Τα οφέλη

Η χορτοφαγία αδιαμφισβήτητα έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, αφού με τις διαθέσιμες επιλογές τροφών το άτομο ακολουθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Η πληθώρα των φυτικών ινών που τη χαρακτηρίζει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόσληψη πολλών σημαντικών φυσικών θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα η μείωση της πρόσληψης κρέατος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης προστατεύοντας την καρδιά, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, λόγω της μειωμένης έκκρισης οξαλικών και ουρικού οξέος.

Επιπλέον, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, αφού η διατροφή τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες. Τέλος, η χορτοφαγία φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου, τόσο με την αποφυγή των βλαβερών ζωικών προϊόντων (ζωικά λίπη, χημικά και φάρμακα) όσο και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρει η πληθώρα των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι κίνδυνοι

Όμως, όσο ωφέλιμη μπορεί να φανεί, σύμφωνα με τα παραπάνω, η χορτοφαγία, άλλο τόσο μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για τον οργανισμό, εάν δεν ακολουθηθεί σωστά, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις καλύτερες επιλογές για την υγεία του ανθρώπου. Σε πιο δεινή θέση βρίσκονται οι οπαδοί της απόλυτης χορτοφαγίας ή βεγκανισμού, οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν έλλειψη βασικών βιταμινών, όπως D (απαραίτητη για τα οστά) και Β12, ιχνοστοιχείων (Fe,Zn, Ca), Ω3 λιπαρών οξέων (απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου), ενώ δύσκολα καλύπτουν και τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες και σίδηρο.

Πολλές φορές οι χορτοφάγοι μπορεί να πέσουν στην παγίδα επιλογών που μπορεί να φαίνονται, αλλά δεν είναι τόσο υγιεινές, όπως για παράδειγμα επεξεργασμένα τρόφιμα, εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν πολλή ζάχαρη, φαγητά που προέρχονται αποκλειστικά από φυτικά προϊόντα, αλλά που έχουν προετοιμαστεί με ανθυγιεινές μεθόδους, όπως τα τηγανητά, ή και φυτικά προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί, όμως, με χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία με την αυξημένη κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων περνούν στον οργανισμό.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει τη χορτοφαγία μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι και σίγουρα οφείλουν όλοι να τους σεβαστούν. Καλό θα ήταν όμως αυτή η επιλογή να συνοδεύεται από έγκυρη ενημέρωση, επιστημονική πληροφόρηση και σωστό σχεδιασμό, ώστε να εκπληρώνει τον σκοπό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα περισσότερα οφέλη για τον χορτοφάγο και την υγεία του.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

06 Mar 2020 23:16 #232157 by Blood Prince
Αναψυκτικά με ζάχαρη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Αρκεί η κατανάλωση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα στη μέση ηλικία για να αυξηθεί σοβαρά ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ταφτς μελέτησαν σχεδόν 6.000 άτομα άνω των 40 ετών για περίπου 12 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καθημερινά ένα αναψυκτικό των 330ml με ζάχαρη ήταν δύο φορές πιο επιρρεπείς σε χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL), που βοηθά τις αρτηρίες να παραμένουν ανοιχτές.

Συγκριτικά με εκείνους που σπανίως έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη, αντιμετώπιζαν επίσης 53% μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένα τριγλυκερίδια, τα οποία φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.

Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται γρήγορα, προκαλώντας την απότομη αύξηση της ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό.

Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης επιτρέπει επίσης την συσσώρευση περισσότερων τριγλυκεριδίων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να φράξουν οι αρτηρίες, καθιστώντας την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα δύσκολη.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nicola McKeown, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Ταφτς δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόσληψη ποτών ή αναψυκτικών με ζάχαρη συνδέεται με χαμηλά επίπεδα HDL και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ακόμα και στους πιο νέους συμμετέχοντες, που δεν ξεπερνούσαν τα 40. Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά με ζάχαρη για την διατήρηση της υγείας μας μακροπρόθεσμα».

Οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον ένα ζαχαρούχο ποτό καθημερινά για τέσσερα χρόνια, αντιμετώπιζαν 98% περισσότερες πιθανότητες μείωσης της καλής χοληστερόλης και 53% περισσότερες πιθανότητες για αυξημένα τριγλυκερίδια.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

22 Mar 2020 15:23 - 22 Mar 2020 15:24 #232684 by Blood Prince
Ολοι λένε για Κορονοϊό αυτές τις μέρες αλλά μια τρομακτική κατάσταση η οποία εμφανίζεται μετά τα 65 συνήθως είναι η άνοια.

Άνοια: Τα ήπια και τα σοβαρά συμπτώματα


Η άνοια είναι ένα σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Ο ασθενής με άνοια παρουσιάζει προβλήματα στη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση, την ομιλία και τη σκέψη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ποικίλες δυσκολίες στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του.

Σύμφωνα με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», παλιότερα χρησιμοποιούσαμε τον όρο γεροντική άνοια, ο οποίος έχει πια εγκαταλειφθεί. Η πιο συχνή αιτία άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά άνοια μπορεί να προκαλέσουν εκατοντάδες άλλα νοσήματα, π.χ. κάποιο σοβαρό εγκεφαλικό ή η νόσος Πάρκινσον.

Σε ποια ηλικία μπορεί να πάθει κανείς άνοια

Η άνοια εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών. Επηρεάζει έναν στους 100 ανθρώπους πριν τα 65, με τη συχνότητα να διπλασιάζεται ανά πενταετία, με αποτέλεσμα πάνω από το 30% των ατόμων μετά τα 90 έτη να πάσχουν από τη νόσο.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας

Συνήθως η άνοια προσβάλλει πρώτα την πρόσφατη μνήμη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επαναλαμβάνουν την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά, να χάνουν πράγματα και να κατηγορούν τους άλλους ότι τους τα πήραν. Ένα άλλο συχνό πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην εξεύρεση της σωστής λέξης και η διαταραχή της συγκέντρωσης, η οποία δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από το οικογενειακό περιβάλλον. Τα παραπάνω συμπτώματα τα συναντούμε συχνότερα στη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε άλλες μορφές άνοιας ψυχιατρικά και νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στα πρώτα στάδια της νόσου.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα στη μέτρια άνοια

Η ανάγκη βοήθειας στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εμφανής. Το άτομο με μέτριας μορφής άνοια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πάντοτε μόνο του σε δραστηριότητες που μέχρι πρότινος του ήταν εφικτές, όπως ψώνια, διαχείριση των οικονομικών του συναλλαγών, λήψη φαρμάκων, οικιακές εργασίες. Στο στάδιο αυτό εμφανίζονται και τα προβλήματα του ελέγχου των σφιγκτήρων, καθώς και των ψυχωσικών διαταραχών, όπως ψευδαισθήσεις, παραλήρημα. Ακόμη, τα προβλήματα στη συγκέντρωση, στην κατονομασία των λέξεων, γίνονται πλέον εμφανή και από το οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης, τα άτομα με μέτριας μορφής άνοια παρουσιάζουν μειωμένη γνώση τρεχόντων και πρόσφατων γεγονότων, καθώς και κενά μνήμης της προσωπικής τους ιστορίας. Τέλος, η άρνηση και η μη αποδοχή των δυσκολιών τους είναι βασικός μηχανισμός άμυνας πια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σοβαρής άνοιας

Τα άτομα με άνοια προχωρημένου σταδίου δεν μπορούν πλέον να επιζήσουν χωρίς βοήθεια. Είναι πλέον ανίκανα να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες, όπως το πλύσιμο, το ντύσιμο, το φαγητό, τη χρήση της τουαλέτας. Ακόμη, παρουσιάζουν παντελή αδυναμία αναγνώρισης του περιβάλλοντός τους, του χρόνου, της εποχής, της κατονομασίας αντικειμένων, αλλά και οικείων τους προσώπων. Τέλος, οι διαταραχές στον χαρακτήρα και η παρουσία ψυχωτικών συμπεριφορών είναι πιο έκδηλες, όπως ακόμη και η απώλεια βασικών ψυχοκινητικών λειτουργιών (π.χ. αδυναμία βάδισης).

Υπάρχουν σύντομα τεστ για τη διάγνωση της άνοιας;

Δυο είναι τα πιο διαδεδομένα εργαλεία μέτρησης της άνοιας, το MMSE (Mini Mental State Examination) και το τεστ του ρολογιού (clock drawing test). Το MMSE χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη σαν διαγωνιστικό εργαλείο μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και τη μελέτη της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το MMSE ελέγχει τη γνωστική λειτουργία στους εξής τομείς: προσανατολισμός στον χώρο και στον χρόνο, προσοχή-συγκέντρωση, πράξεις, άμεση και πρόσφατη μνήμη, γλώσσα, ικανότητα εκτέλεσης προφορικής και γραπτής εντολής, γραφή και αντιγραφή. Η χορήγησή του απαιτεί 5-12 λεπτά από έναν εκπαιδευμένο εξεταστή. Το τεστ του ρολογιού ελέγχει τη μετωπιαία, κροταφική και βρεγματική λειτουργία. Μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο τεστ σχετίζεται όχι μόνο με κατασκευαστική δυσχέρεια αλλά και με μειωμένη κατανόηση της εντολής, έκπτωση μνήμης και έκπτωση των οπτικοχωρικών ικανοτήτων.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

23 Dec 2020 02:29 #243280 by Blood Prince
Διάβασμα: Τα 5 μεγαλύτερα οφέλη του για την υγεία

1.Εκπαιδεύει τον εγκέφαλο μας


Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Το διάβασμα αποτελεί μια καλή άσκηση για το μυαλό και το νου μας. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν διαβάζουμε, αναγκάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται περισσότερο και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Αλλά για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με το διάβασμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση.

2. Προσφέρει ανακούφιση από το στρες


Το άγχος αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου που προδιαθέτει σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Το διάβασμα όμως μας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να περιορίσουμε το άγχος. Ειδικά η ανάγνωση βιβλίων φαντασίας πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ο,τι μας στρεσάρει. Η μέθοδος αυτή μάλιστα θεωρείται πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους.

3. Βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας

Σύμφωνα με τους ειδικούς το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου ή βιβλίου, βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διέγερση αυτή που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τη μελέτη, αν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

4. Καταπολεμά την αϋπνία


Το διάβασμα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και να υιοθετήσουμε υγιείς συνήθειες ύπνου. Αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε βιβλία πριν κοιμηθείτε, τότε η συνήθεια αυτή συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος σας και στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Το διάβασμα λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να κοιμηθείτε ήσυχα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το πρωί.

5. Βοηθάει στη συγκέντρωση

Οι άνθρωποι που αγαπούν να διαβάζουν εκπαιδεύουν το μυαλό τους να συγκεντρώνεται και να εστιάζει πιο εύκολα. Ο τακτικός αναγνώστης βιβλίων αποκτά σταδιακά την ικανότητα να έχει πλήρη προσοχή σε ο,τι κάνει, αλλά και να σκέφτεται πρακτικά, με αποτελεσματικό και αντικειμενικό τρόπο. Αναπτύσσει επίσης την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

07 Mar 2021 15:00 - 07 Mar 2021 15:04 #247417 by Blood Prince
Υπονύχιο Αιμάτωμα το έχετε πάθει ; Διαβάζω στο internet πως πρέπει να επισκεφτώ γιατρό και το θεωρώ μπούρδες.

Εγώ έπαθα αιμάτωμα στα μεγάλα δάχτυλα των δύο ποδιών και τα έχω αφήσει τα νύχια να φτιάξουν μόνα τους.

Πάντως έχουν περάσει 3 μήνες από τον τραυματισμό και ακόμα δεν έχουν φτιάξει.Λογικά θα αποκολληθούν τα νύχια και θα αντικατασταθούν από καινούργια.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

File Attachment:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification