Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Keyword

O Cerebras CS-1 είναι ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο

23 Nov 2019 12:13 - 23 Nov 2019 12:18 #228638 by Σταύρος Αντωνόπουλος

Σύμφωνα με την Cerebras Systems.

Η κυκλοφορία της τελευταίας γενιάς επεξεργαστών της AMD την έθεσε στην κορυφή, καθώς όπως η ιδία ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τους ταχύτερους επεξεργαστές στην αγορά.

Ωστόσο η Cerebras Systems ήρθε να δώσει μια πολύ ισχυρότερη απάντηση. Συγκεκριμένα η εταιρία κυοφόρησε έναν επεξεργαστή-υπολογιστή με 1.2 τρισεκατομμύρια transistors και 400.000 πυρήνες. Όλα αυτά χωρούν σε ένα computer μεγέθους περίπου 70 εκατοστών. Σύμφωνα με την εταιρία το CS-1 είναι ένα σύστημα το οποιο μπορεί να χωρέσει μέσα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να επεξεργαστεί AI δεδομένα ταχύτερα από κάθε άλλο σύστημα στον κόσμο. Ο υπεύθυνος παράγωγης και συνιδρυτής της εταιρίας, Andrew Feldman μετά την ανακοίνωση του υπολογιστή δήλωσε:

"Το CS-1 αποτελεί τον ταχύτερο βιομηχανικό υπολογιστή επεξεργασίας AI στον κόσμο, είναι πολύ εύκολος στην εγκατάσταση του και ενσωματώνεται ταχύτατα στα TensorFlow και PyTouch AI μοντέλα, δίνοντας αποτελέσματα στην παραγωγή αμέσως μετά την εγκατάσταση του. Ανάλογα με τα δεδομένα που έχει να επεξεργαστεί το CS-1 έχει χίλιες φορές καλύτερη απόδοση από παλιότερα συστήματα και καταναλώνει το 1/10 της ενέργειας και απαιτεί το 1/10 της ισχύος ανά μονάδα επεξεργασίας".

Η εταιρία το παρουσιάζει ως τον καλύτερο επεξεργαστή και όχι τον καλύτερο ηλεκτρονικό υπολογιστή, ωστόσο όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα έχει 56 φορές μεγαλύτερο μέγεθος από τον μεγαλύτερο GPU που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή και απεικονίζεται δίπλα σε ένα πληκτρολόγιο ώστε να καταλάβετε το μέγεθος του.

Όμως είναι αλήθεια ότι μπορεί να χωρέσει σε PC που είναι μικρότερο ακόμα και από αυτά που έχουν οι περισσότεροι στα σπίτια τους και όπως δηλώνει η εταιρία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους περισσότερους GPU της αγοράς. Η εταιρία θα έχει διαθέσιμο τον επεξεργαστή αποκλειστικά για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως την επεξεργασία συστημάτων ασφάλειας ή την βελτίωση συστημάτων που αναλύουν τα κύτταρα του καρκίνου με σκοπό να βρουν μια θεραπεία. Η πρώτη δοκιμή θα γίνει στο Argonne National Laboratory με σκοπό την επεξεργασία δεδομένων για σοβαρές ασθένειες όπως προαναφέραμε, ενώ θα εξετάσει και πιθανές θεραπείες για σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification