Previews Citadel: Forged With Fire preview

Citadel: Forged With Fire preview

Monday, 04 Sep 2017  | in Previews | Γράφτηκε από τον Μαρίνος Τζώτζης   | (1 σχόλιο)
Μαρίνος Τζώτζης

Μαρίνος Τζώτζης  

Πιθανότατα παίζει Total War, μην ενοχλείτε..
Hot
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/ae/a1/68/citadel-preview-66-1503601819.jpg
 

Citadel: Forged With Fire preview

Δράκοι, μάγοι και lag στο νέο Online Sandbox RPG με Survival στοιχεία της Blue Isle Studios. 

Δεν ξέρω αν έχει τύχει και σε εσάς αλλά όταν δεν ξέρω τι να παίξω στο PC μου αρχίζω να σκέφτομαι πράγματα του τύπου ''τι ωραία θα ήταν αν έβγαινε ένα game που να είχε αυτό και εκείνο και το άλλο'' και συνήθως είμαι πολύ περήφανος για την ιδέα που είχα μέχρι που βρίσκω το επόμενο game, παίζω, το τερματίζω, ξανά δεν έχω τι να παίξω και ο κύκλος συνεχίζεται. Το Citadel: Forged with Fire μοιάζει να είναι ακριβώς αυτό. Ένα game που έκατσε κάποιος και είπε ''δε θα ήταν πολύ καλή ιδέα να φτιάξουμε ένα Online Sandbox RPG game αλλά αντί για τα συνηθισμένα πράγματα τύπου ζόμπι ή άγρια ζώα να βάλουμε δράκους και μαγεία;''. Και ναι η ιδέα είναι πολύ καλή και το όλο concept του παρόλο που βασίζεται πάνω σε ένα genre που έχει πάρει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια και έχει αρκετούς αξιόλογους εκπροσώπους μοιάζει πολύ φρέσκο. Αυτά για την ιδέα πάντα καθώς η εκτέλεση της ιδέας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η early access του Sandbox RPG από την Βlue Isle Studios βρίσκεται στο Steam και σας προσκαλεί για βραδιές μαγικές, νύχτες... όχι Αραβικές αλλά στον κόσμο του Citadel: Forged With Fire. Κάτι είναι και αυτό, μην είστε αχάριστοι!

You're a wizard Harry
Με το που εισαχθείτε στο παιχνίδι καλείστε να φτιάξετε το χαρακτήρα σας ο οποίος θα είναι μάγος και να εξερευνήσετε έναν αρκετά μεγάλο κόσμο. Θα μάθετε ξόρκια, θα δείτε μυθικά τέρατα, θα μπορέσετε να τα δαμάσετε, θα χτίσετε το σπίτι σας και θα διαλύσετε τα όνειρα των αντιπάλων σας (ή αυτοί τα δικά σας) για να γίνετε ο εκλεκτός μάγος ή για να χρησιμοποιήσω και μια πιο λογοτεχνική έκφραση ''το παιδί που έζησε''. Φυσικά δεν υπάρχει κάποιος end game στόχος αλλά τα δάκρυα των αντιπάλων σας θα αποτελέσουν την καλύτερη σας συντροφιά, μαζί με το pet σας. Η ποικιλία των τεράτων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και θα συναντήσετε μεταξύ άλλων λύκους, αρκούδες, αετούς, γίγαντες, δράκους και χάροντες. 

Μιλώντας για pets θα ήθελα να αναφερθώ λίγο περισσότερο σε μια από τις πιο ωραίες προσθήκες του που δεν είναι άλλο φυσικά από το προαναφερθέν pet system. Προχωρώντας στα level θα ξεκλειδώσετε ένα spell που θα σας επιτρέπει να δαμάζετε όλα τα τέρατα που θα συναντήσετε Αυτό κρατάει μόνο για μισή ώρα βέβαια αλλά μπορείτε να κάνετε craft διάφορους μαγικούς πάπυρους οι οποίοι θα αυξήσουν το προσδόκιμο υποτέλειας των pets σας.

citadel 1
Οh Ho Ho it's magic you know, never believe it's not so
Παίρνοντας πάσα από το γνωστό τραγούδι των Pilot ήρθε να μιλήσουμε για το ωραιότερο χαρακτηριστικό του Citadel: Forged With Fire που δεν είναι άλλο από τη μαγεία. Θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερα όπλα, wands, staffs, axes και gauntlets. Κάθε όπλο έρχεται με τα δικά του διαφορετικά spells ενώ σε κάθε ένα από αυτά θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο spells την ίδια στιγμή, αλλά όχι παραπάνω.

Το πιο απολαυστικό σημείο που υπάγεται στα spells του παιχνιδιού είναι η πτήση. Είτε με μαγική σκούπα, είτε με φίλτρο πτήσης θα μπορέσετε να πετάξετε πάνω από τον κόσμο του και κάνετε ταυτόχρονα τα ξόρκια σας την ώρα που πετάτε. Θα νιώσετε φοβερά, θα το χαρείτε και αποκλείω την πιθανότητα να μη σκεφτείτε το ''I'm flying Jack''. Στα αρνητικά, δεν μπορείτε να παίξετε Quidditch. 

citadel 6

Το χτίσιμο δε θα σας κουράσει ποτέ
Συνεχίζοντας στα θετικά, ένα στοιχείο που δανείζεται από Survival games και κάθε σχετικό game που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να έχει, είναι ένα καλό σύστημα που αφορά το χτίσιμο, κάτι που θα συναντήσετε και εδώ. Η ποικιλία αυτών που μπορείτε να χτίσετε είναι ικανοποιητική και παρουσιάζουν μεγάλο εύρος. Φτιάξτε μια ξύλινη καλύβα αν θέλετε να μπείτε στο ρόλο του μάγου ερημίτη ή χτίστε μέχρι και μαγευτικά κάστρα τα οποία θα υπερασπιστείτε μέχρις εσχάτων.

Αν και το σύστημα χτισίματος είναι ικανοποιητικό υπάρχει πρόβλημα με τα ίδια τα κτήρια καθώς είναι πολύ εύκολο να διαλυθούνε από ξόρκια στα μεγαλύτερα level αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να διαλυθούνε στα μικρότερα. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές που βελτιώνουν αυτό το πρόβλημα αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Blue Isle Studios φαίνεται πάντως να ακούει το community της οπότε είμαι αρκετά αισιόδοξος πως θα βρεθεί μια κατάλληλη ισορροπία. Τέλος μια ακόμη μικρή πινελιά που θα δώσει χαρακτήρα τόσο όσο παίζετε αλλά και στο σπίτι σας είναι πως θα μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας οίκο, με το δικό του motto και να κρεμάσετε περήφανοι τη σημαία σας δηλώνοντας την ηχηρή παρουσία σας.

citadel 2
Δυνατά γραφικά, κακό optimization
Τα γραφικά είναι σίγουρα όμορφα. Ο open-world κόσμος του παρουσιάζει αρκετή διαφορά ανά περιοχές, είναι μεγάλος, τα τέρατα αν και λίγα είναι ωραία σχεδιασμένα και γενικώς το Citadel: Forged With Fire καταφέρνει να πιάσει με το γραφικό του τομέα το είδος κόσμου που θέλει να είναι και έχει σίγουρα ατμόσφαιρα ως game. Ακόμη, τα γραφικά από τα ξόρκια είναι όμορφα φτιαγμένα. 

Παρόλα αυτά πως η πλειοψηφία των early access games υποφέρει από frame drops ακόμη και αν το παίξετε σε ένα πολύ καλό PC, ενώ όταν θα κάνετε πολλά spells συνεχόμενα τα FPS σας θα πέφτουν πιο γρήγορα και από το hype του No Man's Sky. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα επιλογής κάμερας πρώτου αλλά και τρίτου πρόσωπο. Το πρόβλημα είναι πως όταν παίζετε σε τρίτο πρόσωπο θα δείτε το χαρακτήρα σας να περνάει μέσα από εμπόδια ενώ το animation του περπατήματος είναι κάκιστο. Μέχρι να φτιαχτούνε αυτά τα προβλήματα που χαλάνε κατά πολύ το immersion στον κόσμο του αν και μικρά θα σας πρότεινα να παίζετε σε πρώτο πρόσωπο.

citadel 5
Γενηθήτω το lag
Θα αντικρύσετε lag παρόλο που οι servers στους οποίους θα παίζετε είναι ευρωπαϊκοί. Βέβαια το game βρίσκεται ακόμη σε early access ενώ ο αριθμός των ατόμων που ενδιαφέρθηκαν για αυτό ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο οπότε είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε την Blue Isle Studios υπό την προϋπόθεση ότι το θέμα των servers θα λυθεί σύντομα.

Ακόμη, καθώς θα σκοτώνετε διάφορα τέρατα θα διαπιστώσετε σε ορισμένες περιπτώσεις ένα bug στο οποίο οι αντίπαλοί σας θα κάθονται ακίνητοι για λίγα δευτερόλεπτα, θα σκεφτούν αν θέλουν να σας χτυπήσουν παρόλο που κινδυνεύει η ζωή τους και μετά θα πεθάνουν γιατί άργησαν πάρα πολύ να πάρουν μια κατά τα άλλα εύκολη απόφαση. Με εξαίρεση αυτό το bug το Α.Ι. και η αντιδραστικότητα που των τεράτων που θα συναντήσετε είναι ικανοποιητικά. 

citadel 4
Skill tree και leveling
H Νέμεσίς σας όσο θα παίζετε είναι μια, το grind. Λόγω του συστήματος με τα skills που διαθέτει για να προχωρήσετε και να ξεκλειδώσετε περισσότερα όπλα, ή καινούρια πράγματα για να κτίσετε, ή καινούρια spells για να κάνετε θα πρέπει να πάρετε levels. Όχι μόνο το leveling είναι βασανιστικά αργό αλλά και το grind που θα πρέπει να κάνετε για να φτάσετε ένα ικανοποιητικό level ώστε να είστε σε θέση να απολαμβάνετε το Citadel: Forged With Fire είναι πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε να είναι.

Η πλάστιγγα μεταξύ εξερεύνησης και grind γέρνει υπέρ του grind και σε κάποια σημεία θα μοιάζει ως simulator στο οποίο πατάτε το κουμπί e για να μαζεύετε εφόδια καθώς η εμπειρία που αποκτάτε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης δεν είναι αρκετή. Το ίδιο ισχύει και όταν σκοτώνετε τέρατα. Παρόλα τα καλά του Citadel: Forged With Fire αυτό και μόνο αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό λόγο για τον οποίον δε θα το ευχαριστηθείτε.

citadel 3
Fairy tale gone bad
Είναι πολλά τα καλά λόγια που είπα για το Citadel: Forged With Fire για αυτό το preview και αυτό γιατί ήταν μια πολύ καλή και πρωτότυπη ιδέα, ενώ είναι και μοναδικό στο είδος του. Όσο και αν θα ήθελα να το προτείνω δεν πιστεύω πως είναι στην κατάλληλη φάση ακόμα για να είναι ευχάριστο. Έπρεπε να κυκλοφορήσει αφού λυθούνε τα διάφορα προβλήματα του και με έναν σαφώς λιγότερο grindy χαρακτήρα. Οπότε όπως λέει και το γνωστό τραγούδι που συνόδευσε τα γυμνασιακά μας χρόνια το παραμύθι που θα φτιάχνατε στο Citadel Forged With Fire κάπου πήρε λάθος στροφή. Όταν όμως φτιαχτεί θα είναι σίγουρα μια πολύ δυνατή προσθήκη στο χώρο των survival παιχνιδιών. Ελπίζω μόνο να μην καταντήσει το είδος game που θα υπερασπίζονται οι fans για το πόσο μοναδικό είναι και οι developers μένουν άπραγοι και ''ζούνε'' από το hype του.  

Το Citadel: Forged With Fire βρίσκεται σε early access στο Steam, στην τιμή των 23 ευρώ. Συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 04/09/2017 14:21
Ωραίο concept,θα το δοκίμαζα αν φτιαχτεί το optimisation γιατί με τρελενουν τα θέματα χωρίς λόγο.
Notification