Press Start: Ποια games σας έχουν ταξιδέψει;

Hot
Γιώργος Λόλας
Γιώργος Λόλας

Γιώργος Λόλας  

Press Start: Η στήλη των αναγνωστών μαζί σας κάθε Δευτέρα. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα video games.
 
0.0 ()
1
Press Start: Ποια games σας έχουν ταξιδέψει;

Press Start: Ποια games σας έχουν ταξιδέψει;

Όταν το immersion σε κάνει να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα.

Κλείστε τα μάτια. Τώρα, φανταστείτε μια μηχανή που θα μπορούσε να σας ταξιδέψει σε μια ψεύτικη πραγματικότητα. Μπορείτε να ταξιδέψετε όπου θέλετε, να νιώσετε ό,τι θέλετε, να είστε όποιος επιθυμείτε. Αυτή η μηχανή είναι το μυαλό μας και το μέσο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα video games.

Οι ψυχολόγοι έχουν ασχοληθεί πολλές φορές με αυτό που αποκαλούμε “immersion” για όλα τα είδη ψυχαγωγίας και μέσων. Στην δική μας περίπτωση είναι η ικανότητα ενός video game να μας ταξιδέψει, να μας κάνει να βυθιστούμε στον κόσμο ενός παιχνιδιού, να νιώσουμε ότι είμαστε κομμάτι του, ξεχνώντας για λίγο την πραγματικότητα, ξεφεύγοντας νοερά από το σώμα μας και αφήνοντας το μυαλό μας να μας πάει σε άλλα μέρη, να ζήσουμε εμπειρίες με βάθος. Στα video games αυτή η εμπειρία ονομάζεται επίσης και “χωρική παρουσία”.

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, δημιουργούμε εμείς τον κόσμο του στο μυαλό μας, δημιουργούμε εικόνες για την ακριβή μορφή των χαρακτήρων, για τα τοπία, για τους ήχους. Σε έναν ψηφιακό κόσμο όπως αυτόν ενός video game, το immersion έχει αντίκτυπο ακόμα και στον τρόπο που παίζουμε. Για παράδειγμα, σε ένα game μπορεί να επιλέξουμε να ταξιδέψουμε από το ένα μέρος στο άλλο χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα που μας παρέχονται και όχι εκμεταλλευόμενοι την παρουσία του fast travel που συναντάμε σε κάποια games. Επιλέγουμε να ζήσουμε το game σαν να είναι άλλη μια πραγματικότητα. Απολαμβάνουμε την εμπειρία που μας παρέχει ακολουθώντας τους εκάστοτε νόμους, προσπαθούμε να φέρουμε το μη πραγματικό κοντά στους ρεαλιστικούς νόμους της πραγματικότητας.

Ένα από τα games που με έχει ταξιδέψει είναι το Max Payne. Η μελαγχολική του ατμόσφαιρα, η εκπληκτική μουσική, οι καλογραμμένοι χαρακτήρες και το storytelling ήταν σε υψηλότατο επίπεδο και με είχε κάνει να ξεφεύγω εντελώς από την πραγματικότητα. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τα The Legend of Zelda: The Wind Waker, Dino Crisis, Resident Evil 2 και το Tomb Raider το οποίο το έπαιζα στο Saturn της Sega. Άλλα games που με έχουν ταξιδέψει είναι το Medal of Honor στο PSone, το Syphon Filter, το Alan Wake, το Life is Strange, το Clive Barker’s Undying, το Panzer Dragoon και το Final Fantasy IX.

Εσάς ποια games σας έχουν ταξιδέψει; Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Μόνιμες στήλες προηγούμενης εβδομάδας:
Δευτέρα: Press Start - Υπάρχει παρθενογένεση στα video games; (Γιώργος Λόλας)

Community Blogs προηγούμενης εβδομάδας:
Γράψτε το δικό σας blog και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

User Reviews προηγούμενης εβδομάδας:
Γράψτε το δικό σας user review και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

Reviews και Previews προηγούμενης εβδομάδας:
11/12/17: Black the Fall review (Μάνος Γρυπάρης)
12/12/17: Metrico+ review (Μάνος Γρυπάρης)
13/12/17: Spellforce 3 review (Γιάννης Μοσχονάς)
18/12/17: Paradigm review (Γιάννης Σιδηρόπουλος)

Ενδιαφέροντα άρθρα προηγούμενης εβδομάδας:
11/12/17: Game & Users του μήνα: Νοέμβριος 2017
12/12/17: Bungie: "Κάναμε λάθη στο Destiny 2 κλειδώνοντας περιεχόμενο σε DLC”
12/12/17: Game of the Year 2017
12/12/17: PUBG: Παράπονα για τα γυναικεία "camel toe"
13/12/17: Retro Gamers 11: Atari Flashback 8
14/12/17: Η Crytek μηνύει τους developers του Star Citizen
14/12/17: PUBG: "Δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα στα games"
16/12/17: Αμερική: Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών καταργεί την ουδετερότητα του Internet

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο σχετικό forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 iManosX13 (Level 2) 18/12/2017 15:22
Τα παιχνίδια με τα οποία με έχουν ταξιδέψει είναι λίγα, άλλα όσα το έχουν καταφέρει το κάνουν πολύ καλά.
Αρχικά το Red Dead Redemption. Η Rockstar στα καλύτερα της. Απίστευτο story, κόσμος και μηχανισμοί. Πραγματικά μπήκα στον χαρακτήρα του John, τον οποίο και λατρεύω, παίζοντας ΟΠΟΙΟ side quest και main quest του παιχνδιού.
Άλλο παιχνίδι που το έχει καταφέρει είναι το Alan Wake. Τι να πει κάποιος για αυτό το παιχνίδι. Κατασκευή κόσμου για σεμινάριο, ιστορία που σε συγκλονίζει και μουσική που σε βάζει μέσα στο παιχνίδι ακόμη περισσότερο. Ελπίζω το Quantum Break, το οποίο θα αποκτηθεί σε λίγο να είναι αντάξιο.
Τελευταίο παιχνίδι το οποίο δεν πιστεύω να το γράψουν πολλοί είναι το Halo 5. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τον franchise και μου φάνηκε εξαιρετικό παρά τα αρνητικά review που είχαν γραφτεί γι' αυτό. Τρομερό gunplay, ήχος και χαρακτήρες. Σε αυτό πιστεύω βοήθησε και το ότι διάβασα το lore οπότε καταλάβαινα καλύτερα το παιχνίδι.
#2 the_prophet1987 (Level 22) 18/12/2017 15:22
Για να βυθιστώ στον κόσμο ενός παιχνιδιού πρέπει να είναι όσο πιο ρεαλιστικό και προσγειωμένο γίνεται σε όλους τους τομείς.Για παράδειγμα:
1) H υπόθεση δεν χρειάζεται να είναι και αριστούργημα,αρ κεί να τη διηγείτε σωστά και με λογική το παιχνίδι.2) Οι χαρακτήρες να είναι αληθοφανείς και με σωστά animations.3) Ο κόσμος να είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπω fictional αντικείμενα που να μοιάζουν υπαρκτά.4) Η τοποθέτηση των αντικειμένων και η σωστά μετρημένη(απο τον developer) απόσταση τους απο τον παίχτη.Έτσι ώστε να δίνουν σωστό βάθος στον χώρο.5) Sound Design που να δίνει επίσης βάθος στον χώρο,είτε ανοιχτός,είτε κλειστός.6) Μουσική που να ταιριάζει με αυτό που βλέπω.7) Gameplay που να ταιριάζει με το βασικό θέμα της ιστορίας.
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που έχω παίξει και περιέχουν ένα η και περισσότερα απο τα στοιχεία που περιέγραψα.(Arm A 2,3,Crysis Warhead κ 2,Tomb Raider Core Design classics,Dino Crisis,Final Fantasy 12,God of War 1,Penumbra,Amne sia,SOMA,Dead Space 1,Resident Evil Classics και Resi7,Killzone 1,STALKER όλα και πολλά άλλα που δε μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή.Όλα αυτά τα παιχνίδια θα έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου και θα συνεχίσω να τα παίζω και στην άλλη ζωή!

Όμως υπάρχει ένα παιχνίδι που είχε όλα τα παραπάνω και θα το πω για 100η φορά,είναι το πρώτο Crysis.
1) Το σενάριο δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο αλλά η πλοκή ακολουθούσε τον δρόμο του ρεαλισμού και της λογικής σε ένα sci fi παιχνίδι.2) Οι χαρακτήρες για την εποχή τους ήταν αρκετά αληθοφανείς και τα animations απίστευτα.Ειδικ ά στα alien scouts που ήταν σαν να "κολυμπούσαν" κυριολεκτικά στον αέρα.Το ίδιο ίσχυε και για τα physics στα οχήματα.3) Κάθε αντικείμενο,όχη μα,όπλο κλπ. έμοιαζε αληθινό κι ας ήταν fictional.4) Σωστή απόσταση των πραγμάτων.Το καταλάβαινες απο τον χρόνο που χρειαζόταν να καλύψεις απο το ένα χωριό π.χ. στο άλλο.5) Έφαγα jumpscare απο χειροβομβίδα για πρώτη φορά σε παιχνίδι.Αλλιώς ακούγεται όμως κάτι που είναι κοντά κι αλλιώς κάτι που είναι μακρυά.Δεν χαμηλώνει απλά η ένταση,αλοιώνετ αι ο ήχος όπως πρέπει.6) Ούτε η μουσική του ήταν κάτι το ιδιαίτερο σε αντίθεση με το Crysis 2.Αλλά τα κομμάτια ταίριαζαν απόλυτα με αυτό που έβλεπες.7) Το βασικό θέμα του παιχνιδιού που είναι η nanosuit,ήταν και το βασικό στοιχείο του gameplay.Το οποίο gameplay είχε περισσότερη ποικιλία απο μηχανισμούς εκτός της nanosuit.
Παραμένει το πιο immersive παιχνίδι που έχω παίξει και το έχω ζήσει πιο έντονα απο τα υπόλοιπα.Κι ενοείται πως θα το λιώνω όποτε βρίσκω ευκαιρία.

Sorry για τα νούμερα που δεν είναι το ένα κάτω απο το άλλο,αλλά θα εβγαινε ακόμη πιο μεγάλο το σεντόνι!
#3 Lyricaldemon (Level 22) 18/12/2017 16:07
Το πρώτο που με ταξίδεψε ήταν το ff7...¨Όνειρα έβλεπα πραγματικά!
#4 Efane (Level 24) 18/12/2017 18:05
Τα παιχνίδια στα οποία έχω χαθεί είναι:
Dead Space: Αισθάνθηκα τόση μοναξιά που....ενθουσιά στηκα παίζοντας το τρεις φορές στο καπάκι!!!
Alan Wake: Το μυαλό δημιουργούσε τόσα σενάρια που έμενα με ανοιχτό το στόμα κυνηγημένος απο σκιές!!!
Halo: Αγαπημένη σειρά παιχνιδιού! Η μουσική του έπαιζε για μήνες σαν ήχος κλήσης. Τέτοιο κόλλημα μιλάμε!!!
Resident evil Zero: Δεν με ταξίδεψε ακριβώς, απλά με έκανε να σκέφτομαι συνέχεια που θα βάλω τόσα πολλά items. Κάψιμο!
Ori and the blind forest: Πανέμορφο, η μελωδία του αν και καταθλιπτική με έκανε να ταξιδέψω πολλές φορές!!!
Lost odyssey: Αυτό το παιχνίδι συνέχεια με ταξιδεύει, το ξεκίνησα πρόσφατα πάλι αλλα με απορροφά τόσο πολυ που με βγάζει έκτος προγράμματος.
Forza Motorsport: Καλά διαβάσατε. Μπορεί ένα racing να σε ταξιδέψει; Φυσικά μπορεί, αν αγαπάς την ταχύτητα στα games όλα γίνονται. Έχω συμπληρώσει πάνω απο 180 ώρες στο 6, έχω "χαθεί" πολλές φορές στο τιμόνι. Χαζεύω το περιβάλλον, το ελικόπτερο, τα κτίρια, τις εξέδρες. Γενικά, οδηγώ παρατηρώ και σκέφτομαι!!
StarCraft: Έπεφτα για ύπνο έχοντας στα αυτιά μου: You must construct additional pylons'.

Έχω αφήσει κάποια....στάντ αρ.
#5 ashbringer (Level 25) 19/12/2017 08:16
Eίναι πάρα πολλοί οι τίτλοι που με έχουν ταξιδέψει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το gaming.Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο του Γιώργου και ειδικά με το Max Payne το οποίο ήταν το κάτι άλλο.Syphon Filter,Alan Wake,Life is Strange,Clive Barker’s Undying,Mass Effect,Final Fantasy VII,Tomb Raider,Battle For Middle Earth,ori and the blind forest,dead space και πολλά πολλά άλλα εκπληκτικά παιχνίδια μου χάρισαν απίστευτη διασκέδαση και με έκαναν να χαθώ στον κόσμο τους και να μην θέλω να ξαναγυρίσω.
#6 SharpyKnife (Level 8) 21/12/2017 21:06
Witcher 3: Δεν χρειαζονται λογια
GTA V: Απιστευτος και πολυ ζωντανος κοσμος
Skyrim: Το ειχα παιξει χειμωνα με χιονια εξω και με ειχε ρουφηξει.
Bioshock Infinite: Μου αρεσε πολυ το περιβαλλον του και η ιστορια του.
Forza: Οπως ειπε και ο φιλος πιο πανω αν εισαι αμαξοκ@υλος αυτα τα παιχνιδια σε πανε σε αλλη διασταση.
THE LAST OF US: ΝΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Uncharted: Ολη η σειρα
Και τωρα παιζω το Horizon Zero Dawn το οποιο ειναι επισης πολυ ταξιδιαρικο.
#7 Lithras (Level 26) 27/12/2017 18:57
Οι σειρές Wing Commander, The Elder Scrolls, Fallout, Dead Space, Resident Evil, Silent Hill και Metal Gear, καθώς και τα Icewind Dale, World of Warcraft, Neverwinter Nights, Dragon Age: Origins και τα πρώιμα Medal of Honor & Call of Duty με βύθισαν στις ιστορίες τους.
Notification