Μόνιμες Στήλες Press Start Press Start: Θεωρείτε σωστή την στάση της Rockstar απέναντι στο OpenIV;

Press Start: Θεωρείτε σωστή την στάση της Rockstar απέναντι στο OpenIV;

Monday, 03 Jul 2017  | in Press Start  | Γράφτηκε από τον Γιώργος Λόλας   | (3 σχόλια)
Γιώργος Λόλας

Γιώργος Λόλας  

Press Start: Η στήλη των αναγνωστών μαζί σας κάθε Δευτέρα. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα video games.
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/f2/dc/94/press-start-rockstar-openiv-72-1499075110.jpg
 

Press Start: Θεωρείτε σωστή την στάση της Rockstar απέναντι στο OpenIV;

Τα αρνητικά reviews και η κατακραυγή του community.

Πριν από λίγες ημέρες, η Take-Two, εταιρεία στην οποία ανήκει η Rockstar Games, έστειλε εξώδικο στον δημιουργό του OpenIV modding tool, θεωρώντας το τελευταίο ως παράνομο. Η Rockstar, εξετάζοντας το OpenIV, θεώρησε ότι παραβιάζει τους κανόνες ασφαλείας των υποστηριζόμενων games, καθώς και τα δικαιώματα χρήσης τους, αφού σας δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστείτε τα περιεχόμενά τους.

Μέσω του OpenIV, είδαμε να κυκλοφορούν εκατοντάδες σημαντικά mods για τα Grand Theft Auto V, Max Payne 3 και Grand Theft Auto IV, μεταξύ των οποίων συναντάμε διάφορους υπερήρωες μαζί με τις υπερδυνάμεις τους, καθώς και ολόκληρους χάρτες από τα προηγούμενα games της σειράς. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το OpenIV υπάρχει από το 2008. Για ποιο λόγο άραγε αποφάσισε η Take-Two να λάβει δράση ενάντια στο συγκεκριμένο modding tool, εννέα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του; Όπως ήταν φυσικό, μετά το εξώδικο της Rockstar προς τον modder, το community αντέδρασε και αυτή την στιγμή το 82% των νέων κριτικών στο Steam για το Grand Theft Auto V είναι αρνητικές, με την ένδειξη “Υπερβολικά αρνητικές” να ξεχωρίζει στα reviews του παιχνιδιού.

Ταυτόχρονα, το community δημιούργησε ένα petition στο Change.org, με τις υπογραφές να ξεπερνούν τις 80.000. Μέσα σε όλα αυτά, η Take-Two φαίνεται να συμβιβάζεται, δίνοντας τελικά την άδεια στο OpenIV να συνεχίσει να λειτουργεί, αν και η ανακοίνωση της εταιρείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει ξανά μέτρα ενάντια στον modder. Από ό,τι φαίνεται, το community έχει μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι αρχικά πίστευε η Take-Two και στην προσπάθειά της να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να προλάβει τυχόν ζημιές στις πωλήσεις των games της, δηλώνει ότι είναι κοντά στους modders που θέλουν να προωθήσουν την δημιουργικότητα μέσω των mods τους.

Εσείς θεωρείτε σωστή την στάση της Rockstar ενάντια στο OpenIV; Πιστεύετε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις των games της; Γράψτε τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Μόνιμες στήλες προηγούμενης εβδομάδας:
Δευτέρα: Press Start - Πότε πιστεύετε ότι πρέπει να βγάλει η Sony νέα κονσόλα; (Γιώργος Λόλας)
Πέμπτη: eSports - To Rocket League στα Summer X Games (Νίκος Πανεθυμιτάκης)
Κυριακή: Editorial - WTF News #8: Ρώσοι, cosplay, ναρκωτικά, LoL και νέα VR μαθήτρια (Μάνος Γρυπάρης)

Community Blogs προηγούμενης εβδομάδας:
Γράψτε το δικό σας blog και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

User Reviews προηγούμενης εβδομάδας:
28/6/17: Ori and the Blind Forest (Divine Raiden - Άγγελος Προβέτζας)
28/6/17: The Sexy Brutale (Zaratoth - Νικολής Ασημάκης)

Γράψτε το δικό σας user review και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο σχετικό forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Astro (Level 10) 03/07/2017 15:01
Θα μπορούσε να βρει μια μέση λύση νομιζω, ας πούμε να βγάζουν mod για το single player και στο multiplayer μετά από συνεννόηση με την εταίρα και το community.
#2 +2 ashbringer (Level 25) 04/07/2017 10:18
Με την τόσο μεγάλη επιτυχία που έχει το GTA και τα Mods του αλλά και με το μέγεθος της κοινότητας των gamers νομίζω ότι ήταν λάθος η κίνηση της take two και αρκετά βιαστική.Πρέπει να αφήσει τον κόσμο να δημιουργήσει και επιπλέον έχει μαζέψει τόσα πολλά χρήματα απο το GTA μέχρι σήμερα που τέτοιες κινήσεις είναι απολύτως ανούσιες.
#3 Shikabane_Hime7 (Level 29) 07/07/2017 16:24
Βιαστική και λάθος κίνηση γιατί τα mods είναι τεράστιος λόγος να παίζει κάποιος ένα παιχνίδι. Συμφωνώ με την λύση να υπάρχουν μόνο στο single player.
Notification