Top 10: Οι καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών

Hot
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
 
0.0 ()
1
Top 10: Οι καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών

Top 10: Οι καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών

H απόλυτη τιτανομαχία.

Πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο αφιέρωμα της στήλης Console Wars του GameWorld, μέσα από την οποία σας παρουσιάσαμε αναλυτικά όλες τις γενιές κονσολών. Με αφορμή το λανσάρισμα του Wii U που αποτελεί την πρώτη οικιακή κονσόλα όγδοης γενιάς, ετοιμάσαμε ένα Top 10 με τις καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών. Η λίστα προέκυψε από τις ψήφους σας στο σχετικό topic του forum και από την συντακτική ομάδα του GameWorld.

Να τονίσουμε πως το έργο μας ήταν εξ αρχής δύσκολο καθώς θα έπρεπε να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να αναδείξουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα τις κονσόλες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στην διαδρομή της βιομηχανίας των video games. Η τεχνολογία κάθε κονσόλας αλλά και τα games της αποτελούν σαφώς τα σημαντικότερα κριτήρια, εντούτοις κάποια συστήματα προσέφεραν σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι διάδοχοί τους. Η επιλογή μας στο τελικό Top 10, βασίστηκε στο κατά πόσο κάθε κονσόλα ήταν μπροστά (σε σχέση με τον ανταγωνισμό) για την εποχή στην οποία κυκλοφόρησε. Χωρίς όμως να μακρηγορούμε περαιτέρω, σας παρουσιάζουμε τους νικητές.

10. Nintendo 64
Nintendo
Πρώτη κυκλοφορία (Αμερική): 23/6/1996
Κυκλοφορία: 1/3/2007

nintendo-64

Ανάμεσα στο Wii, το Xbox, το Gamecube, το Saturn και το Nintendo 64 η μάχη για την 10η θέση ήταν σκληρή. Το Wii μπορεί να έχει την πρωτιά σε πωλήσεις με 100 εκατομμύρια αντίτυπα (τρίτη πιο εμπορικά επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών) κάτι που χρωστάει στη χαμηλή τιμή του και το πρωτότυπο motion gaming, όμως το Nintendo 64 ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Καταρχήν συνέχισε την κορυφαία παράδοση της Nintendo στα controllers, καθώς με τα 4 buttons στα δεξιά, ήταν το πρώτο που καθιέρωσε το d-pad και το analog stick μαζί σε ένα χειριστήριο! Συν τις άλλοις, το N64 είχε τέσσερις θύρες χειριστηρίων και υποστήριζε 4-player co-op ή versus στην ίδια κονσόλα, κάτι που μέχρι τότε υπήρχε μόνο στη φαντασία των console gamers.

Πάνω απ' όλα όμως, το Nintendo 64 καθιερώθηκε στη συνείδηση των gamers για ορισμένα εκ των κορυφαίων games όλων των εποχών. Με κάρτα γραφικών στα 62.5 MHz και τσιπάκι SGI RCP, η Nintendo κατάφερε το 1996 να παράγει κορυφαίας ποιότητας γραφικά, σε μια εποχή που το 3D είχε πρωτοανακαλυφθεί. Το Super Mario 64 ήταν δικαίως ένα από τα καλύτερα 3D platform όλων των εποχών, το The Legend of Zelda: Ocarina of Time το καλύτερο Zelda που έχει υπάρξει, το Super Mario Kart 64 εκθειάστηκε για το multiplayer 4 παικτών και το GoldenEye 007 το πρώτο μεγάλο First-Person Shooter σε κονσόλα, σε καιρούς που είχαμε συνηθίσει τα FPS σε PC, Mac και Amiga. Τα δύο αρνητικά στοιχεία της κονσόλας που την ανάγκασαν να σημειώσει μόλις 33 εκατομμύρια πωλήσεις είναι η επιμονή της Nintendo στα cartridges και η μικρή γκάμα των games. Και η αλήθεια είναι ότι το πρώτο συνδέεται έμμεσα με το δεύτερο. Όπως και να 'χει, το N64 αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την Nintendo το οποίο και διαχειρίστηκε μόνη, με ελάχιστη βοήθεια απ' τους publishers. Ωστόσο η ιστορία της δίδαξε πολλά απ' την τότε εμπειρία της και την ανάγκασε να είναι η τελευταία κονσόλα που λανσαρίστηκε με cartridges.

9. Dreamcast
Sega
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 27/11/1998
Κυκλοφορία: 14/10/1999

sega-dreamcast-9

Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πως μια κονσόλα με μόλις δύο έτη ζωής δικαιούται μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες όλων των εποχών. To Dreamcast παρόλα αυτά έχει αφήσει ανεξίτηλo το στίγμα του στην βιομηχανία των video games. Το GamePad του Wii U και η δεύτερη οθόνη στα DS και στο 3DS οφείλουν πολλά στη VMU (την memory card του Dreamcast), ενώ το χειριστήριο του Xbox 360 είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο του Dreamcast! Συν τις άλλοις, η κονσόλα της Sega ήταν η πρώτη με ενσωματωμένο modem για online gaming, με την υπηρεσία SegaNet να αποτελεί τον πρόγονο του Xbox Live. Όλα αυτά εν έτη 2012 φαντάζουν κοινότυπα, σκεφτείτε όμως το 1999 να παίζετε το Resident Evil Code: Veronica και να βλέπετε πάνω στην memory card την health bar του χαρακτήρα σας ή να απολαμβάνετε online το Quake III Arena.

Το Dreamcast σε καμιά περίπτωση δεν απέτυχε και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Sega το απέσυρε από την αγορά ήταν τα υπέρογκα χρέη της, τα οποία είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια. Όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν από την εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του '90 κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου στο όνομά της και ελάχιστοι αγόρασαν το Dreamcast. Αντίθετα ο περισσότερος κόσμος περίμενε να κυκλοφορήσει το PlayStation 2, το οποίο είχε το DVD-Rom ως το ισχυρό όπλο του.

Φυσικά, τρομαχτικό πλήγμα για τη Sega προκάλεσε και η πειρατεία, αφού οποιοσδήποτε μπορούσε να αντιγράψει ένα CD και με το κατάλληλo πρόγραμμα να "τρέξει" το εκάστοτε παιχνίδι στην κονσόλα του. Συνολικά μέχρι το 2001 κυκλοφορήσαν περίπου 700 games για το Dreamcast, από τα οποία ξεχωρίζουν τα SoulCalibur, η σειρά Shenmue, το Skies of Arcadia και το Sonic Adventure. Αξίζει να αναφέρουμε οτι ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν σποραδικά κάποια νέα games από ανεξάρτητους developers.

8. PlayStation 3
Sony, Sony EMCS-Foxconn-ASUSTeK
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 11/11/2006
Κυκλοφορία: 23/3/2007

sony-ps3-8

Μέχρι και την κυκλοφορία του PS3, η πορεία της Sony στην βιομηχανία των video games ήταν στρωμένη...με ροδοπέταλα, καθώς ποτέ δεν απειλήθηκε από τους ανταγωνιστές της. Όταν όμως η "ναυαρχίδα" της ιαπωνικής εταιρείας έφτασε στα ράφια των καταστημάτων το 2007, στην αγορά κυριαρχούσαν ήδη τα Wii και Xbox 360. To PS3 είχε ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια του, καθώς αποτελούσε μια λύση "2 σε 1" για κάποιον που ήθελε να δει τις ταινίες του σε ένα blu-ray player και να απολαύσει ταυτόχρονα μια πανίσχυρη για την εποχή κονσόλα.

Οι πρώτοι τίτλοι του PS3 δεν προκάλεσαν τεράστια αίσθηση, αλλά στην πορεία κατάφερε να αποκτήσει μια πλειάδα εξαιρετικών exclusives, όπως το Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, η σειρά Uncharted, το Heavy Rain, το God of War III, τα δύο LittleBigPlanet και το Killzone 3. Όσο κι αν η Sony κυριάρχησε στα exclusives, άλλο τόσο υστέρησε τεχνολογικά στη διαχείριση μνήμης, καθώς τα 512MB της RAM χωρίζονται σε δύο 256 MB system και 256 MB video memory, τη στιγμή που το ανταγωνιστικό Xbox 360 έχει μία ενιαία μνήμη 512MB GDDR3. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα του frame rate στο The Elder Scrolls V: Skyrim. Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα της Sony έναντι της Microsoft ήταν ότι δεν χρέωνε ποτέ το online gaming στο PS3, παρότι αυτό έχει να κάνει με τις υπηρεσίες και όχι με την τεχνολογία της κονσόλας.

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στην υπηρεσία PlayStation Plus που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τις άλλες εταιρείες του χώρου, καθώς με μόλις 50 ευρώ το χρόνο μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν δεκάδες ποιοτικούς τίτλους και εκπτώσεις σε αναρίθμητα games. Επιπλέον, μέσα στο 2013 αναμένουμε μερικά ακόμα ηχηρά exclusives, όπως τα The Last of Us, God of War: Ascension και Beyond: Two Souls τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα ότι το PS3 έχει ακόμα λαμπρό μέλλον μπροστά του.

7. Xbox 360
Microsoft
Πρώτη κυκλοφορία (Αμερική): 16/11/2005
Κυκλοφορία: 2/12/2005

xbox-360-7

Η δεύτερη απόπειρα της Microsοft στον χώρο των οικιακών κονσολών στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία το 2005 στις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης. Τo πρώτο Xbox έθεσε νέα στάνταρ στη βιομηχανία των κονσολών, με τον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο του που καταργούσε τις memory cards και την υπηρεσία Xbox Live. Δεν κατάφερε ωστόσο να σημειώσει ανάλογη απήχηση με το PS2. Το Xbox 360 πάτησε ευλαβικά πάνω στα βήματα του προκατόχου του, με την Microsoft να εξελίσσει ακόμα περισσότερο την υπηρεσία Xbox Live.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι μιλάμε για μια κονσόλα που μετρά επτά έτη ζωής και ακόμα και σήμερα καταφέρνει να μας εντυπωσιάζει, όπως για παράδειγμα με το πρόσφατο Halo 4. Μπορεί το Wii να είναι πρώτο σε πωλήσεις έναντι των PS3 και Xbox 360, εντούτοις για τους hardcore gamers και ιδιαίτερα τους λάτρεις των Shooters, το Xbox 360 αποτελούσε πάντοτε την ιδανική λύση. Μέχρι και το 2009 η κονσόλα της Microsoft είχε καθολική υπεροχή έναντι του PS3, χάρις στους αποκλειστικούς τίτλους του και την σαφώς χαμηλότερη τιμή του. Οι σειρές Halo, Gears of War και Forza Motorsport προκαλούν ακόμα δέος, όπως άλλωστε και το πρώτο Mass Effect.

6. Mega Drive/Genesis
Sega
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 17/10/1988
Κυκλοφορία: 30/11/1990

sega-mega-drive-6

To Mega Drive (η αμερικανική έκδοσή του ονομάζεται Genesis) αποτελεί την πιο επιτυχημένη εμπορικά κονσόλα της Sega, η οποία κυριάρχησε το διάστημα 1990-1992 τόσο στην αμερικάνικη όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Το 16-bit μηχάνημα καθιερώθηκε χάρις στις επιτυχημένες μεταφορές διάσημων τίτλων που μεσουρανούσαν στα coin-ops της τότε εποχής, όπως τα Altered Beast, Mortal Kombat και Golden Axe. Επιπλέον, μέσα από αυτό γνωρίσαμε τον υπερηχητικό γαλάζιο σκαντζόχοιρο Sonic. To Mega Drive είχε υποδεέστερο hardware από το SNES, παρόλα αυτά ο επεξεργαστής του "έτρεχε" σε διπλάσια ταχύτητα και το γεγονός αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε κάποια games όπως το Mortal Kombat II.

To πρώτο από την μεγάλη σειρά λαθών της Sega ήταν η πλήρης εγκατάλειψή του το 1995, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο στην αγορά των 16-bit κονσολών να περάσει αποκλειστικά στη Nintendo. Αρκετοί από τους hardcore οπαδούς της εταιρείας δεν την συγχώρεσαν ποτέ και το Sega Saturn δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία εκτός συνόρων Ιαπωνίας. Παρόλα αυτά, το Mega Drive κατάφερε να μείνει χαραγμένο στην μνήμη μας, ως μια από τις σημαντικότερες κονσόλες όλων των εποχών.

5. Atari 2600
Atari
Πρώτη κυκλοφορία (Αμερική): 14/10/1977
Κυκλοφορία: 1978

atari-2600-1978

Το Atari 2600 αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον θεμέλιο λίθο της βιομηχανίας των video games, καθώς κυκλοφόρησε το 1978, σε μια εποχή όπου το gaming όχι μόνο δεν είχε διαδωθεί, αλλά δεν υπήρχε καν στη σκέψη των καταναλωτών. Πολλοί από τους τίτλους των coin-ops, όπως το Space Invaders και το Pac-Man, μεταφέρθηκαν στο σύστημα της Atari και πλέον οποιοσδήποτε επιθυμούσε μπορούσε να τα απολαύσει στην τηλεόρασή του. Μέχρι και το 1982 το Atari 2600 είχε αποφέρει τεράστια οικονομικά έσοδα στην αμερικανική εταιρεία, η οποία πάρα τον ανταγωνισμό κατάφερε πολύ γρήγορα να αναδειχθεί ως η πρώτη δύναμη στα video games.

Παρόλα, αυτά η επιτυχία του Atari 2600 αποτέλεσε δίκοπο μαχαίρι, αφού μεταξύ του 1982 και του 1983 άρχισαν να κυκλοφορούν πολλοί τίτλοι δεύτερης διαλογής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το E.T που ήταν βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική παράγωγη και είχε έναν κύκλο ανάπτυξης μόλις μερικών εβδομάδων. Το γεγονός αυτό οδήγησε στο φαινόμενο της κρίσης των video games του 1983, όπου τα καταστήματα είχαν γεμίσει με δεκάδες διαφορετικές κονσόλες και χιλιάδες απούλητα παιχνίδια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον βίαιο τερματισμό της δεύτερης γενιάς κονσολών.

4. Nintendo Entairtainment System
Nintendo
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 15/7/1983
Κυκλοφορία: 1/9/1986

nes-nintendo entertainment-system

Είναι κοινό μυστικό ότι η βιομηχανία των video games οφείλει πάρα πολλά στο γκρίζο "κουτί" της Nintendo. To crashάρισμα της αγοράς μερικά χρόνια νωρίτερα πριν την κυκλοφορία του NES αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα επιτυχίας για οποιαδήποτε νέα κονσόλα. Εντούτοις, η Nintendo ήταν αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα λάθη της Atari. Γι' αυτό το λόγο θέσπισε υψηλά στάνταρ παραγωγής και όλες οι third-party εταιρείες θα έπρεπε να πάρουν το σχετικό license από αυτήν για να αναπτύξουν games στο NES. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή την πολιτική την ακολουθεί ακόμα και σήμερα η ιαπωνική εταιρεία.

Μέσα από το NES γνωρίσαμε για πρώτη φορά δεκάδες κλασικές δημιουργίες, οι οποίες εξακολουθούν να θεωρούνται αξεπέραστες. Το Super Mario Bros., το Metroid και το The Legend of Zelda είναι μόνο μερικές σειρές που κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να παίξει. Το NES είναι η απόλυτη 8-bit κονσόλα και δεν είναι τυχαίο ότι συνέχισε να πουλάει ακόμα και όταν κυκλοφόρησε το τεχνολογικά ανώτερο Sega Mega Drive. Κύριος αντίπαλός του την εποχή εκείνη ήταν το Sega Master System κι αυτό μονάχα στην ευρωπαϊκή αγορά.

3. PlayStation 2
Sony
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 4/3/2000
Κυκλοφορία: 24/11/2000

ps2-3

Ο διάδοχος του PlayStation αποτελεί την πιο εμπορικά επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών και το γεγονός ότι τα τελευταία 12 χρόνια έχουν διατεθεί περισσότερα από 150 εκατομύρρια μονάδες σε όλο τον κόσμο αποτελεί μονάχα ένα μικρό δείγμα της τεράστιας απήχησής του. Η Sony μεταπήδησε πρώτη στο DVD format, κάτι που έδωσε ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στο PS2 έναντι του Dreamcast. Όπως και με τον προκάτοχό του, ο κύριος λόγος επιτυχίας της κονσόλας ήταν η πραγματικά τεράστια βιβλιοθήκη τίτλων, με δεκάδες αξιόλογες δημιουργίες σε κάθε κατηγορία παιχνιδιών.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότεροι από 10.000 τίτλοι για το PS2 και αν λάβουμε υπόψιν μας και το backwards compatibility με τους αντίστοιχους του PS1 το νούμερο αυτό εκτοξεύεται στα ύψη. Η κονσόλα της Sony εξόντωσε μέσα σ' ένα χρόνο από την ημερομηνία που έφτασε στα ράφια των καταστημάτων το Dreamcast, ενώ σε καμιά στιγμή δεν απειλήθηκε από το Gamecube ή το Xbox. Τέλος, αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθούμε σε κάποια από τα αριστουργήματα που γνωρίσαμε στο PS2 όπως την σειρά God of War, το Shadow of the Colossus, το Grand Theft Auto: San Andreas και το Silent Hill 2.

2. SNES (Super Nintendo Entertainment System)
Nintendo
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 21/11/1990
Κυκλοφορία: 11/4/1992

snes-2

Το Super Nintendo Εntairtainment System ή SuperNES ή απλά SNES αποτελεί μια από τις κονσόλες που έχουν γνωρίσει την μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως, χάρις στις hardware καινοτομίες του αλλά και τους κορυφαίους τίτλους του. Το FX Chip και η τεχνολογία Mode 7 έθεσαν τις βάσεις για την μετάβαση από το 2D στο 3D gaming, το οποίο γνωρίσαμε στα μέσα της δεκαετίας του '90 με την πέμπτη γενιά κονσολών. Η Nintendo υποστήριξε σθεναρά το SNES, ακόμα και όταν είχαν κυκλοφορήσει τα Saturn και PlayStation, σε αντίθεση με την Sega, η οποία εγκατέλειψε πολύ πρόωρα την πιο επιτυχημένη της κονσόλα, το Mega Drive.

Στο SNES υπήρχαν κορυφαίες δημιουργίες σε κάθε κατηγορία παιχνιδιών. Τα games του ήταν ικανά να χαρίσουν δεκάδες ώρες διασκέδασης, τόσο στους hardcore όσο και στους casual gamers. Κάποιοι από τους τίτλους που "σημάδεψαν" τα παιδικά μας χρόνια είναι το Street Fighter II, το Mario Kart, το Killer Instinct, το Super Mario World, το Chrono Trigger, το Super Metroid, το Castlevania IV και το Donkey Kong Country. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο χειριστήριο του SuperNES που εισήγαγε το μοντέλο με τα τέσσερα κουμπιά, πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα περισσότερα μεταγενέστερα gamepads.

1. PlayStation
Sony
Πρώτη κυκλοφορία (Ιαπωνία): 3/12/1994
Κυκλοφορία: 29/9/1995

ps1-1

Η Sony επρόκειτο να ασχοληθεί με την αγορά των κονσολών μέσω του SNES της Nintendo, για λογαριασμό του οποίου θα κυκλοφορούσε ένα CD-ROM με την ονομασία "Play Station". Το CD-ROM επρόκειτο να μπει στο κάτω μέρος του SNES επιτρέποντάς του να δεχθεί CDs. Παρόλα αυτά, ο τότε πρόεδρος της Nintendo, Hiroshi Yamauchi, δεν ενέκρινε το συμβόλαιο που πρότεινε η Sony, η οποία ήθελε δικαιώματα επί των πωλήσεων κάθε CD. Στο Consumer Electronics Show του 1991 όπου επρόκειτο να γνωστοποιηθεί η συνεργασία των δύο εταιρειών, η Nintendo ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει συμβόλαιο με την Philips! Αυτό ώθησε την Sony να δημιουργήσει τη δική της κονσόλα. Κι έτσι εγένετο το PlayStation!

Με το PlayStation η Sony έκανε ένα δυναμικό ντεμπούτο στη βιομηχανία των video games και κατάφερε να μπει "σφήνα" ανάμεσα στους δύο αιωνίους αντιπάλους της, την Sega και την Nintendo. To PS1 κυκλοφόρησε στην πέμπτη γενιά κονσολών, μερικούς μήνες μετά το Sega Saturn, χρησιμοποιώντας κι αυτό με τη σειρά του τεχνολογία 32-bit. Κατάφερε ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει σε πωλήσεις την κονσόλα της Sega, κάτι που οφείλει στη χαμηλότερη τιμή του, την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη τίτλων και τις λάθος marketing τεχνικές της Sega. H πρώτη κονσόλα της Sony υιοθέτησε το CD format -όπως και οι περισσότερες κονσόλες της πέμπτης γενιάς με εξαίρεση το Nintendo 64 και το Atari Jaguar- και το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναν από τους κύριους λογούς της επιτυχίας της. Εν τω μεταξύ, το 1997 η Sony κυκλοφόρησε το πρώτο DualShock που χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα από τα καλύτερα gamepads όλων των εποχών.

Ο κύριος λόγος που έκανε το PlayStation να ξεχωρίζει δεν ήταν το hardware του, το οποίο ήταν υποδεέστερο του Sega Saturn και του Nintendo 64, αλλά οι κορυφαίοι τίτλοι του που ακόμα και σήμερα έχουν μείνει χαραγμένοι στην συνείδηση εκατομμυρίων gamers. Η προσπάθεια να ξεχωρίσουμε τους καλύτερους εξ' αυτών είναι μάταιη, αφού όσους και να αναφέρουμε άλλους τόσους θα αδικήσουμε. Ποιος μπορεί όμως να ξεχάσει το Gran Turismo, το Metal Gear Solid, το Final Fantasy VII ή το Tekken 3; Η απάντηση στο ερώτημα είναι σύντομη και μονολεκτική: Κανείς!

Επόμενο Best of
Αυτές ήταν οι 10 καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών. Όπως πάντα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να ακούσουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι όσοι από εσάς διαφωνούν για την τελική λίστα, καλό θα είναι να φροντίζουν να εκφράζουν έγκαιρα τις προτιμήσεις τους μέσω της ψήφου τους στο σχετικό topic του forum, όπου σε λίγες ώρες θα έχει ανέβει η ψηφοφορία για το επόμενο Top 10! Εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να σας παρουσιάσουμε ένα όσο τον δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό Best of, λαμβάνοντας υπόψιν μας τις ψήφους σας και τα κριτήρια που αναλύσαμε στον πρόλογο του άρθρου.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Bolak (Level 8) 16/12/2012 11:35
Mega Drive, η πρωτη μου κονσολα :-)
#2 Ulagrand (Level 14) 16/12/2012 12:15
PlayStation :D
Πάντως και ο "παππούς" Atari, μια χαρούλα τα πήγε!
#3 snikefriend (Level 23) 16/12/2012 13:53
Ντάξει PlayStation τι να λέμε τώρα...όποιος δεν το έκαψε δεν είναι gamer :D
#4 Dartis (Level 12) 16/12/2012 14:24
Πάω να ξεθάψω το Atari μου. Ελπίζω να δουλεύει το καημένο. Πολύ ενημερωτικό το άρθρο Παντελή.
#5 Vaas (Level 6) 16/12/2012 15:00
Αν και διαφωνω με την καταταξη...το αρθρο τα σπαει!!!!!!!!!!!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...SEGA MEGADRIVE.... :roll:
#6 luffy3131990 (Level 14) 16/12/2012 17:24
PlayStation 2 8)
#7 fanlandria (Level 16) 16/12/2012 18:37
Πολύ όμορφο και περιεκτικό άρθρο! Χαίρομαι που το ATARI πήρε μία θέση στη 10άδα!
#8 Glamorous (Level 27) 16/12/2012 18:54
Χαίρομαι που το SNES πήρε τόσο υψηλή θέση! Πάντως πάω στοίχημα ότι ο Παντελής θα κάθισε πολλές ώρες να σκέφτεται την σωστή σειρά για το αφιέρωμα.
#9 Misfit (Level 20) 16/12/2012 18:55
Πραγματι το άξιζε το Atari. Κάπου υπαρχει ακομα, συνοδευομενο απο τα cartridges του PONG και του ΕΤ. Αναρωτιέμαι αν το ΕΤ ειναι το πρωτο spin-off απο ταινία; Μαύρο (και άσπρο) χάλι παντως!
#10 Vasilis (Level 25) 16/12/2012 19:11
playstation για πάντα 8)
#11 alexthrylos (Level 9) 16/12/2012 23:54
Nintendo 64?
#12 giannisfaf (Level 19) 17/12/2012 01:30
Με το Νο.1 μεγαλώσαμε!
#13 Manos (Level 39) 17/12/2012 03:23
Quoting Vaas:
Αν και διαφωνω με την καταταξη...το αρθρο τα σπαει!!!!!!!!!!!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...SEGA MEGADRIVE.... :roll:

Αμα δεν διαφωνίσει ένας δεν γίνεται. :-*

Quoting alexthrylos:
Nintendo 64?

Για μένα ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του με παιχνίδια-θρύλο υς όπως το Mario 64 (από τα καλύτερα όλων των εποχών ακόμα και 16 χρόνια μετά), το GoldenEye και το Mario Kart 64. Όμως είχε χαμηλότερες πωλήσεις και γι' αυτό μετά από πρόταση του Παντελή αποφασίσαμε να βάλουμε το Wii στη θέση του λόγω του Motion gaming που προσέλκυσε τους non-gamers. Προσωπικά θεωρώ τις δύο κονσόλες ισάξιες σε θέμα προσφοράς και θα μπορούσαν να μοιραστούν την 10η θέση.
#14 Vaas (Level 6) 17/12/2012 08:18
Quoting Manos:
Quoting Vaas:
Αν και διαφωνω με την καταταξη...το αρθρο τα σπαει!!!!!!!!!!!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...SEGA MEGADRIVE.... :roll:

Αμα δεν διαφωνίσει ένας δεν γίνεται. :-*

Quoting alexthrylos:
Nintendo 64?

Για μένα ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του με παιχνίδια-θρύλους όπως το Mario 64 (από τα καλύτερα όλων των εποχών ακόμα και 16 χρόνια μετά), το GoldenEye και το Mario Kart 64. Όμως είχε χαμηλότερες πωλήσεις και γι' αυτό μετά από πρόταση του Παντελή αποφασίσαμε να βάλουμε το Wii στη θέση του λόγω του Motion gaming που προσέλκυσε τους non-gamers. Προσωπικά θεωρώ τις δύο κονσόλες ισάξιες σε θέμα προσφοράς και θα μπορούσαν να μοιραστούν την 10η θέση.


ΕΕ...ενταξει μεσα απο την διαφωνια ερχεται η σωστη διαγνωση.Αλλωστ ε γουστα ειναι αυτα.Παρολο που ειμαι playstation μεχρι κοκκαλο μπορω να πω οτι το n64 λειπει απο την λιστα..
#15 ioannis kyvranoglou (Level 11) 17/12/2012 13:09
MEGA DRIVE kai ksero psomi!Pantos H sony tous teleiose olous me to ps1.
#16 asmilon (Level 26) 17/12/2012 23:01
Αρκετα δυσκολη λιστα για να συμπληρωσει καποιος και πιστευω πως εγινε οσο το δυνατον πιο ισορροπημενα. Good work! 8)
#17 manolllis (Level 4) 18/12/2012 12:32
Η πρώτη μου κονσόλα ήταν το Atari 2600 slim.
Δεν είχα Sega mega drive και τέτοια διότι είχα Amiga.Μακράν η καλύτερη τότε.
Πάντος το Playstation 1 ήταν η επανάσταση.
#18 Lordwinter (Level 28) 19/12/2012 02:34
Στο άρθρο προστέθηκαν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις άγνωστες πτυχές της ανάπτυξης του PlayStation και για το πως ξεκίνησε ως cd-rom add-on του SNES για να καταλήξει ως νέα κονσόλα.

[UPDATE] Επίσης έγινε αλλαγή και στη θέση του Wii μπήκε το Nintendo 64.
#19 jester (Level 19) 23/12/2012 16:39
Quoting snikefriend:
Ντάξει PlayStation τι να λέμε τώρα...όποιος δεν το έκαψε δεν είναι gamer :D

ΣΟΚ! Μόλις έμαθα ότι δεν είμαι gamer...
#20 Nikolas (Level 12) 31/12/2012 00:12
Έχω και ένα snes και δεν το ξέρω. :-)
#21 misfits (Level 8) 26/06/2013 03:03
πολυ καλη καταταξη αν και διαφωνω για το playstation 1,πιστυεω οτι το nintendo 64 ηταν κλασσης ανωτερο σε θεμα δυνατοτητες!και αρκει μονο ενας τιτλος να αναφερει κανεις:ocarina of time!
#22 +2 SirLvr (Level 27) 29/07/2013 14:19
Εκπληκτικό top 10.Οι κονσόλες αυτές άφησαν ιστορία.
#23 +2 Kotakiller (Level 8) 29/07/2013 15:33
Πόσα μερόνυκτα έχει ρίξει κανείς με ps1 και ps2...τα θυμάμαι μέχρι σήμερα. :sad:
#24 +7 snikefriend (Level 23) 29/07/2013 16:03
Δίκαιο top 10 με κονσόλες που άφησαν τι στίγμα τους στην gaming βιομηχανία.
#25 +1 GamesEmperor (Level 12) 29/07/2013 19:20
Atari 2600 παλιό αγαπημένο. Τιτανομέγιστο top 10 Παντελή! :-)
#26 arcadereplay (Level 9) 03/01/2014 23:14
ΟΧΙ το dreamcast τη φανέλλα με το 9. αδικία. παρακαλώ να γίνει τερματοφύλακας και να πάρει το νούμερο 1.
έστω και στις προπονήσεις.
Notification