Top 10: Τα καλύτερα Fighting games

Hot
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
 
0.0 ()
1
Top 10: Τα καλύτερα Fighting games

Top 10: Τα καλύτερα Fighting games

Round One...Fight!

Τα Fighting games έχουν μια μεγάλη ιστορία στην βιομηχανία των video games, καθώς βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα εξελίχθηκαν, γνώρισαν την μεγάλη ακμή τους στις αρχές της δεκαετίας του '90, παρήκμασαν στα τέλη της, ενώ από το 2000 και μετά άρχισαν σιγά-σιγά να κερδίζουν ξανά την χαμένη τους αίγλη.

Στην προσπάθεια μας να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα παιχνίδια της κατηγορίας θέσαμε το εξής βασικό ερώτημα: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει κάθε Fighting που σέβεται τον εαυτό του; Καταρχήν θα πρέπει να έχει ένα εύκολο στην εκμάθηση –και λειτουργικό- μοντέλο χειρισμού, ώστε να είναι προσιτό τόσο σ' έναν αρχάριο όσο και σ' έναν έμπειρο παίχτη. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ισορροπημένο (και κατά προτίμηση μεγάλο) ρόστερ μαχητών.  

Οι δέκα τίτλοι που αποτελούν το Best Of αυτής της εβδομάδας προέκυψαν από την δική σας ψήφο στο σχετικό topic του forum και από την συντακτική ομάδα του GameWorld. Οι επιλογές της σύνταξης βασίστηκαν στα παραπάνω κριτήρια που αναλύσαμε, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και την συνολική απήχηση που έχει γνωρίσει κάθε τίτλος.

Ακολουθεί το Top 10 των κορυφαίων Fighting games.

10: Marvel vs. Capcom 2
Capcom
Arcade, Dreamcast, PS2, Xbox, PSN, Xbox Live Arcade, iOS

marvel vs capcom 2

H Capcom έχει μακρά παράδοση στους crossover τίτλους με τις σειρές Marvel vs.Capcom, Capcom vs. SNK και πρόσφατα με το Street Fighter X Tekken. To δεύτερο μέρος της πρώτης από τις προαναφερθείσες σειρές αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα από τα διασκεδαστικότερα fighting games όλων των εποχών. Οι γνωστοί ήρωες από το σύμπαν της Marvel όπως ο Wolverine, o Cyclops, o Iron Man και άλλοι, έρχονται αντιμέτωποι με τους πρωταγωνιστές διαφόρων αγαπημένων χαρακτήρων από τα παιχνίδια της Capcom, όπως την Jill Valentine, τον Mega Man και αρκετούς μαχητές από την σειρά Street Fighter. Το ρόστερ περιλαμβάνει συνολικά 56 playable χαρακτήρες!

Το Marvel vs. Capcom 2 διαθέτει ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές super moves που έχουμε δει ποτέ. Το θέαμα στην οθόνη σας είναι πραγματικά φαντασμαγορικό και προκαλεί άπειρη πώρωση. Ο χειρισμός έχει απλοποιηθεί σε σχέση με την πρώτη έκδοση, καθώς τα κουμπιά των επιθέσεων είναι πια τέσσερα αντί για έξι. Επιπλέον οι μονομαχίες είναι της μορφής 3-οn-3 tag κάτι που σημαίνει ότι επιλέγετε τρεις χαρακτήρες, τους οποίους εναλλάσσετε κατ' επιλογή σας κατά την διάρκεια της μάχης.

9: Dead or Alive 3 (14/3/2002)
Team Ninja, Tecmo
Xbox

dead or alive 3

Το πνευματικό τέκνο του Tomonobu Itagaki αποτέλεσε έναν από τους τίτλους που συνόδευσαν το πρώτο Xbox στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν την σειρά να ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες δημιουργίες που κινούνται σε παρόμοια πλαίσια είναι ο γρήγορος και φρενήρης ρυθμός της μάχης και οι καυτές θηλυκές παρουσίες.

Το Dead or Alive 3 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί φιλικό προς τους noobs, καθώς αρκούν λίγα μόλις λεπτά για να εξοικειωθείτε με το μοντέλο χειρισμού και να πραγματοποιήσετε εντυπωσιακά και στυλιζαρισμένα combos. Εντούτοις, θα χρειαστεί να ξοδέψετε αρκετό χρόνο για να μάθετε όλες τις κινήσεις ενός μαχητή (καθένας έχει περίπου 70) και να τελειοποιήσετε την τεχνική σας στο ιδιαίτερο countering σύστημα που αποτελεί σήμα κατατεθέν της σειράς.

Αξίζει να αναφερθούμε στα εντυπωσιακά -για τα τότε δεδομένα- γραφικά του τίτλου, καθώς η εν λόγω δημιουργία έδειξε...με το καλημέρα τις μεγάλες hardware δυνατότητες του Xbox. Επιπλέον, ο ανδρικός πληθυσμός το λάτρεψε χάρις στα υπερμεγέθη στήθη των θηλυκών πολεμιστών. Κι όπως μια γυναίκα πέρα από το μεγάλο μπούστο μπορεί να έχει έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο, έτσι ακριβώς και το Dead or Alive 3 κάτω από τους τόνους...σιλικόνης κρύβει το απίστευτα διασκεδαστικό και εθιστικό gameplay του.

8: Super Smash Bros. Melee (24/5/2002)
HAL Laboratory, Nintendo
GameCube

super smash bros melee

Η ομώνυμη σειρά αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία των Fighting games, καθώς παρά το χιουμοριστικό και χαριτωμένο ύφος της βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των gamers ανά την υφήλιο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι τρεις δημιουργίες της σειράς έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 23 εκατομμύρια αντίτυπα. Ένας τίτλος στον οποίο πρωταγωνιστούν όλοι οι γνωστοί ήρωες της Nintendo όπως ο Super Mario, ο Donkey Kong, o Link, η Samus, o Yoshi (με guest star τον Pikachu) όπως και να το κάνουμε είναι...καταδικασμένος να πουλήσει, πόσο μάλλον όταν προσφέρει απλόχερα αρκετές ώρες ξέγνοιαστης διασκέδασης.

Το Super Smash Bros. Melee κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το GameCube πατώντας ευλαβικά στα βήματα του προκατόχου του. Σε αντίθεση με τα άλλα fighting games το μοντέλο χειρισμού είναι απόλυτα μινιμαλιστικό αφού όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνται πατώντας ένα κουμπί και την ανάλογη κατεύθυνση στο χειριστήριό σας. Επιπλέον, για να νικήσετε τον αντίπαλό σας θα πρέπει να τον βγάλετε από την αρένα, ενώ η κλασική health bar έχει εντελώς διαφορετική λειτουργία. Πρακτικά, η εν λόγω μπάρα απεικονίζεται με ένα εκατοστιαίο ποσοστό το οποίο ανεβαίνει καθώς δέχεστε χτυπήματα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτό τόσο πιο μακριά σας "σπρώχνουν" οι επιθέσεις των εχθρών, άρα αυξάνει η πιθανότητά σας να βγείτε έξω από τα όρια της αρένας.

Πέρα από τις κλασικές μονομαχίες ανάμεσα στους ήρωες της Nintendo υπάρχουν αρκετά minigames και διάφορα single-player modes. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το απόλυτα διασκεδαστικό multiplayer mode. Μπορείτε να παίξετε παρέα έως τέσσερα άτομα ή απλά να αναμετρηθείτε με την Α.Ι, είτε σε free-for-all mode (ο καθένας μόνος του), είτε σε ομάδες.

7: Virtua Fighter 4 (10/5/2002)
Sega-AM2, Sega
Arcade, PlayStation 2

virtua fighter 4

To 2002 βγήκε ένας ακόμα εξαιρετικός τίτλος στην κατηγορία των Fighting games και φυσικά αναφερόμαστε στο τέταρτο μέρος της δημοφιλούς σειράς Virtua Fighter. To πρωτότυπο Virtua Fighter χαρακτηρίζεται -και όχι άδικα- ως μια από τις πρωτοπόρες δημιουργίες σε αυτό το χώρο, αφού πέρα από το γεγονός ότι ήταν το πρώτο 3D Fighting, ενσωμάτωνε παράλληλα ένα ρεαλιστικό και βαθύ σύστημα μάχης.

Το Virtua Fighter 4 βγήκε αρχικά στα coin-ops και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο PS2. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σημαδιακή, αφού η σειρά μεταπήδησε από τις κονσόλες της Sega σε πλατφόρμα της Sony. Ένα χρόνο νωρίτερα η Sega εγκατέλειπε το Dreamcast και τις όποιες επιχειρηματικές δραστηρίοτητες στον τομέα του hardware για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη software.

Το ρόστερ περιελάμβανε τους περισσότερους μαχητές από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, ενώ τέσσερις καινούργιοι χαρακτήρες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους. Η εν λόγω δημιουργία περιείχε ένα εξαιρετικά εύχρηστο training mode, το οποίο βήμα-βήμα σας μάθαινε τους μηχανισμούς της μάχης. Το σύστημα αποφυγής των επιθέσεων (evade) απαιτούσε εξαιρετικά αντανακλαστικά και σωστό συγχρονισμό, αλλά σας έδινε ένα εξαιρετικό αίσθημα ικανοποίησης όταν καταφέρνατε να το τελειοποιήσετε.

Στις καρδιές των hardcore παιχτών το Virtua Fighter 4 αποτελεί ένα από τα πιο ρεαλιστικά και διαχρονικά Fighting games. Η άποψη αυτή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και εάν είστε λάτρεις τις συγκεκριμένης κατηγορίας σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

6: Street Fighter IV (20/2/2009)
Dimps-Capcom, Capcom
Arcade, PS3, Xbox 360, PC, iOS

street fighter iv

Το τέταρτο μέρος της δημοφιλούς σειράς είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την περίοδο “δεύτερης νιότης” που ζουν τα τελευταία χρόνια τα fighting games. Στο Street Fighter IV συνδυάζονται μαεστρικά τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο προκατόχους του, προσφέροντάς σας μια μοναδική εμπειρία. Η επιτυχία που γνώρισε είναι αξιοσημείωτη, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι κυκλοφόρησαν δύο ακόμα εκδόσεις του, τα Super Street Fighter IV και Super Street Fighter IV: 3D Edition (το δεύτερο βγήκε αποκλειστικά στο 3DS).

Όσον αφορά τις διαθέσιμες επιλογές στους μαχητές, έχουμε την θριαμβευτική επιστροφή της παραδοσιακής δωδεκάδας από το Super Street Fighter II, η οποία εμπλουτίζεται από τον Akuma και έξι ακόμα νέους χαρακτήρες. Οι καθιερωμένες special moves είναι παρούσες και εδώ, ενώ για πρώτη φορά κάνουν την εμφάνισή τους τα Ultra Combos. Πρόκειται για πανίσχυρες επιθέσεις τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε όταν γεμίσει η αντίστοιχη μπάρα (κάτι που συμβαίνει κάθε φορά που δέχεστε κάποιο χτύπημα από τους αντιπάλους σας).

H 2.5D απεικόνιση των μαχητών συμβαδίζει με τα δεδομένα του σύγχρονου gaming, κρατώντας παράλληλα ζωντανό το παλιό 2D αίσθημα που όλοι αγαπήσαμε. Ο μόνος τομέας που κάπως μας τα “χαλάει” το Street Fighter IV έχει να κάνει με τα μουσικά θέματα που δεν πλησιαζουν σε καμία περίπτωση την ποιότητα των αντίστοιχων παλαιότερων, καθώς στα αυτιά μας ακούγονται αδιάφορα, επαναλαμβανόμενα και τελείως εκτός κλίματος.

5: Mortal Kombat (8/1992)
Midway, Midway-Acclaim Entairtainment
Arcade, Amiga, SNES, Mega Drive, Mega-CD, Game Gear, Game Boy, GameCube, Master System, DOS

mortal kombat one

Οι αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν αναμφισβήτητα η "χρυσή περίοδος" των Fighting games. Το Street Fighter ΙΙ ήταν στο απόγειο της δημοτικότητάς του και έμοιαζε αδύνατο να εμφανιστεί κάποιος άλλος τίτλος που να μπορούσε να το κοντράρει στα ίσια. Η Midway όμως είχε αντίθετη άποψη και ενώ όλες οι υπόλοιπες εταιρίες προσπαθούσαν να αντιγράψουν το επιβλητικό δημιούργημα της Capcom, εκείνη κινήθηκε σε τελείως διαφορετικά πλαίσια με μεγάλο όπλο τον μεγάλο βαθμό βιαιότητας.

Όσον αφορά το σύστημα μάχης, το Mortal Kombat δεν είχε να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο με εξαίρεση τις ενδιαφέρουσες special moves που είχε κάθε χαρακτήρας στη διάθεσή του και τον “juggling” μηχανισμό. Για τους αμύητους να αναφέρουμε πως με αυτόν τον όρο εννοούμε τις επιθέσεις που εκτοξεύουν τον αντίπαλό σας στον αέρα και στη συνέχεια σας επιτρέπουν να τον χτυπήσετε όσο αυτός “αιωρείται” και δεν έχει δυνατότητα αντίδρασης. Βέβαια ένα αρνητικό στοιχείο που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ότι δεν υπάρχει ισορροπία στους χαρακτήρες, αφού είναι σαφές ότι οι Scorpion και Sub-Zero είναι μια ταχύτητα πιο πάνω από τους υπόλοιπους πολεμιστές.

Το έντονο gore στοιχείο αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της σειράς, με τους τόνους pixelιασμένου αίματος να ξεχύνονται ποτάμι και φυσικά τα άκρως βίαια Fatalities. Τα Fatalities σας έδιναν την δυνατότητα να εξευτελίσετε τον νικημένο σας αντίπαλο κόβοντάς του το κεφάλι, βγάζοντάς του την καρδιά κ.ο.κ. Κάθε χαρακτήρες διέθετε τα δικά του fatalities ενώ επιπλέον υπήρχε και το αντίστοιχο Stage Fatality στο οποίο με ένα uppercut στέλνατε τον εχθρό σας να καρφωθεί σε μια σειρά από τεράστια καρφιά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον τομέα των γραφικών το Mortal Kombat ήταν “μπροστά” από την εποχή του, αφού τα ψηφιοποιημένα μοντέλα των χαρακτήρων είχαν βασιστεί πάνω σε αληθινούς μαχητές δίνοντας έτσι μια αίσθηση ρεαλισμού. Παράλληλα, τα ηχητικά εφέ ακόμη και σήμερα καταφέρνουν να προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης, αν και στα επόμενα παιχνίδια της σειράς η ποιότητά τους έφτασε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

4: Soulcalibur (1/12/1999)
Namco
Arcade, Dreamcast, Xbox Live Arcade, iOS

soulcalibur

Το Soulcalibur αποτελεί το πρώτο μέρος της δημοφιλούς Fighting σειράς της Namco και ταυτόχρονα τον πνευματικό διάδοχο του Soul Blade, το οποίο είχε κυκλοφορήσει μερικά χρόνια νωρίτερα στο PS1. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της σειράς είναι ότι οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν διάφορα όπλα όπως σπαθιά, ξίφη, τσεκούρια κ.ο.κ.

Ο εν λόγω τίτλος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα coin-ops και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Dreamcast. Οι developers της Namco παρά τον ελάχιστο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους για να αναπτύξουν το παιχνίδι (σ.σ. έπρεπε να προλάβουν το λανσάρισμα της κονσόλας της Sega) κατάφεραν να μας προσφέρουν ένα εξαιρετικό port με πρόσθετες βελτιώσεις στα γραφικά σε σχέση με την arcade έκδοση.

Το σημαντικότερο στοιχείο που κάνει το Soulcalibur να ξεχωρίζει από τα αντίστοιχα παιχνίδια της κατηγορίας του είναι η απόλυτη ελευθερία κινήσεων που προσφέρει μέσα στην 3D αρένα, όπου διαδραματίζονται οι μονομαχίες. Πρακτικά μπορείτε να τρέξετε με τον μαχητή σας σε οχτώ διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ μέχρι τότε σε αντίστοιχα 3D Fighting games είχατε την επιλογή να κάνετε μόνο πλάγια βήματα.

Το μοντέλο χειρισμού ήταν απόλυτα λειτουργικό, ενώ το σύστημα μάχης ήταν αρκετά φιλικό προς τον χρήστη, με όπλο τον “forgiving buffering” μηχανισμό. Βάση αυτού, σε περίπτωση που θέλετε να εκτελέσετε ένα combo αρκεί να πατήσετε σε ακολουθία τα ανάλογα κουμπιά, χωρίς να απαιτείται το σωστό timing.

3: Mortal Kombat II (9/9/1994)
Midway-Probe Entairtainment- Sculptured Software, Midway-Acclaim
Arcade, Mega Drive, SNES, Game Gear, Master System, Sega 32X, PC, Sega Saturn, PlayStation, PSN

mortal kombat 2

Το δεύτερο μέρος της ομώνυμης σειράς αποτέλεσε ένα σαφώς βελτιωμένο sequel σε αρκετούς τομείς. Το ρόστερ μαχητών του Mortal Kombat μεγάλωσε, η λίστα με τα fatalities αυξήθηκε, ενώ προστέθηκαν τα Babalities και Friendship Moves, με τα οποία μεταμορφώνατε τον εχθρό σας σε μωρό ή του προσφέρατε κάποιο δώρο αντίστοιχα. Παράλληλα, είχατε στη διάθεσή σας ακόμα περισσότερα Stage Fatalities για να αποτελειώσετε τον αντίπαλό σας. Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα μοντέλα των χαρακτήρων μεγάλωσαν, ενώ είχαν καλύτερα physics και animations. Το Mortal Kombat II μνημονεύεται επίσης για τους κρυφούς χαρακτήρες Smoke, Jade και Noob-Saibot.

Η βια με το Mortal Kombat II πέρασε πλέον σε άλλο επίπεδο, αφού οι πετσοκομμένες console εκδόσεις του πρώτου MK αποτελούσαν παρελθόν. Τα ports για το Mega Drive και το SNES είχαν ελάχιστες διαφορές με την πρωτότυπη έκδοση των coin-op. Το φαινόμενο των fanboys ήταν τότε στο απόγειό του και πολλοί ίσως θυμούνται τους καυγάδες σχετικά με το σε ποια κονσόλα ήταν καλύτερο το Mortal Kombat II. Η αλήθεια είναι ότι στο Mega Drive το παιχνίδι είχε καλύτερο frame rate και στο SNES εμφανώς εντυπωσιακότερη χρωματική παλέτα. Τα τελευταία στοιχεία τα κατατέθουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας!

2: Tekken 3 (12/9/1998)
Namco
Arcade, PlayStation

tekken3

Η ομώνυμη σειρά της Namco δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς εδώ και δύο δεκαετίες βρίσκεται σταθερά στις προτιμήσεις εκατομμυρίων gamers ανά την υφήλιο. Το Tekken 3 αποτελεί το πιο εμπορικά επιτυχημένο παιχνίδι της σειράς και είναι σαφώς το δημοφιλέστερο από αυτά που κυκλοφορήσαν στο PS1.

Οι βασικοί μηχανισμοί της μάχης παρέμειναν αμετάλλαχτοι σε σχέση με τους προκατόχους του, εντούτοις υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις σε αρκετούς τομείς. Η σημαντικότερη από αυτές είναι ότι το ύψος των αλμάτων των μαχητών μειώθηκε δραστικά, δίνοντάς σας έτσι καλύτερο έλεγχο του χαρακτήρα σας. Όσον αφορά το ρόστερ, αρκετοί νέοι πολεμιστές κάνουν ντεμπούτο, αν και κάποιοι από αυτούς δεν είναι άμεσα playable και θα πρέπει να τους ξεκλειδώσετε στην πορεία.

Ένα ακόμα νέο στοιχείο είναι η ύπαρξη ενός side scolling beat 'em up minigame που ονομάζεται “Tekken Force”, το οποίο σας έδινε πρόσβαση σε έναν ακόμα μαχητή αν το ολοκληρώνατε τέσσερις φορές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Tekken 3 κυκλοφόρησε όταν το PS1 ήταν στα “τελευταία” του και γι' αυτό το λόγο η έκδοση αυτή είναι σαφώς υποδεέστερη στον τεχνικό τομέα λόγω περιορισμών στο hardware, σε σύγκριση με την αντίστοιχη για Arcade.

1: Street Fighter II: The World Warrior (3/1991)
Capcom
Arcade, SNES, Mega Drive, Master System, Atari ST, Commodore 64, ZX Spectrum, PC, Game Boy, PlayStation, Sega Saturn, PSP, iOS, PS2, Xbox, Java ME, Virtual Console (Wii)

street fighter ii


Στην κορυφή της εβδομαδιαίας ανασκόπησης της στήλης μας Best Of συναντάμε το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η κυκλοφορία του Street Fighter II για τα fighting games ήταν -χωρίς ίχνος ιεροσυλίας- ότι και η γέννηση του Ιησού για την ανθρωπότητα. Τα κέρματα στα coin-ops της τότε εποχής έπεφταν με τα τσουβάλια, καθώς ο κόσμος παραληρούσε με το εκπληκτικό αυτό δημιούργημα της Capcom. Και οι μάχες στο 2 Player mode ήταν οι πιο επικές που έχουμε ζήσει.

Το αρχικά ρόστερ περιελάμβανε οκτώ playable χαρακτήρες εκ των οποίων προτιμήθηκαν πολύ οι Ryu, Ken και Guile, ενώ τέσσερις ακόμα (Balrog, Vega, Sagat και M. Bison) αποτελούσαν τα bosses του παιχνιδιού. Καθένας από αυτούς είχε ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ανάλογες special moves όπως το αλησμόνητο Hadouken του Ryu και του Ken, το Tiger Uppercut του Saggat, το Shoryuken του Ken και άλλα αξιομνημόνευτα. Όλοι τους εκτιμήθηκαν και αγαπήθηκαν σαν προσωπικότητες στην πορεία και δημιούργησαν trend, με αποκορύφωμα φυσικά την ταινία Street Fighter (η οποία παρεμπιπτόντως ήταν τραγική). Η αμέσως επόμενη έκδοση της σειράς που παίχτηκε περισσότερο από όλες στα arcade ήταν το Street Fighter II: Champion Edition, το οποίο προσέθετε τα τέσσερα προαναφερθέντα bosses, τα οποία δεν αποδείχθηκαν τόσο δυνατά όσο αναμέναμε. Το Super Street Fighter II πρόσθεσε περισσότερες κινήσεις και τέσσερις ακόμα χαρακτήρες ανεβάζοντας το ρόστερ στους 16 μαχητές.

Το Street Fighter II είναι μια διαχρονική αξία και αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα δεκάδες formats που έχει κυκλοφορήσει για να καταλάβατε την επιδραστικότητα του. Τα γραφικά του ήταν κορυφαία για την εποχή, το soundtrack ήταν από τα καλύτερα όλων των εποχών και το gameplay του απλό και συνάμα πολύ εθιστικό. Πέρα από το κορυφαίο fighting game όλων των εποχών. τo Street Fighter II διεκδικεί επάξια μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων video games που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Είναι επιπλέον το μόνο παιχνίδι το οποίο το GameWorld έχει βαθμολογήσει με καθαρό 10άρι, καθώς τις χρονιές '91-'92 δεν υπήρχε σχεδόν κανένας ενεργός gamer που να μην το έχει παίξει.

Επόμενο Best Of
Αυτά ήταν τα 10 κορυφαία fighting games. Να προσθέσουμε ότι πριν την συγγραφή αυτής της ανασκόπησης “ξεθάψαμε” και παίξαμε αρκετές από τις παραπάνω κυκλοφορίες, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Θα θέλαμε να σας παροτρύνουμε μάλιστα να κάνετε το ίδιο και περιμένουμε να ακούσουμε τα σχόλια σας.

Για ακόμη μια φορά προσπαθήσαμε να σας παρουσιάσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό Best Of, πάντα με βάση και τις δικές σας προτιμήσεις. Την επόμενη εβδομάδα η στήλη θα ασχοληθεί με το καλύτερο και το χειρότερο παιχνίδι του Αυγούστου. Κάντε κλικ εδώ για να ψηφίσετε τις δικές σας επιλογές στο forum του GameWorld!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 treloysis (Level 15) 29/08/2012 12:12
Εγώ θα έβαζα το mortal combat στην πρώτη θέση.... είναι η αγαπημένη μου σειρά fighting.
#2 asmilon (Level 26) 29/08/2012 12:17
Φανταστικο Top 10, τα εχω τιμησει τα πιο πολλα και σιγουρα φερνουν ωραιες αναμνησεις :-)
#3 geololj (Level 28) 29/08/2012 12:47
Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Ένα και ένα τα παιχνίδια του Top. Όσο θυμάμαι πόσο κάψιμο είχα ρίξει στα περισσότερα από αυτά, τόσο πιο πολύ νοσταλγώ εκείνες τις εποχές. Α ρε Παντελή :-)
#4 Lordwinter (Level 28) 29/08/2012 13:14
@treloysis: Σέβομαι την προσωπική σου άποψη αλλά δεν τίθεται αντικειμενικά θέμα πρωτιάς για το Mortal Kombat. Ο λόγος είναι απλός, πιο ρηχό σύστημα μάχης και μη ισορροπημένο ρόστερ.
#5 Makis mou (Level 7) 29/08/2012 13:27
Παιδια ξεχασατε το Mortal Kombat 3, το σαφως καλυτερο της σειρας, το οποιο ειχε πολυ θεαματικα combos, πολυ περισσοτερους χαρακτηρες, καλυτερα γραφικα κ.α.
#6 treloysis (Level 15) 29/08/2012 13:28
ενταξει δεν λεω....... απλα μου αρεσε περισσοτερο απο τα αλλα...... δεν ειναι αναγκη να αρεσει σε ολους
#7 Lordwinter (Level 28) 29/08/2012 16:14
@Makis mou: Το σαφώς καλύτερο της σειράς είναι καθαρά προσωπική σου άποψη την οποία σέβομαι απόλυτα, αλλά εχω τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, αφού πιστεύεις ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί γιατί δεν το ψήφισες στο σχετικό topic; Δεύτερον, είχε δυο παραπάνω χαρακτήρες (τρεις με τον unlockable Smoke) μόλις και αρκετοί από τους νέους δεν είχαν λόγο ύπαρξης όπως ο Stryker. To Balancing ήταν ανύπαρκτο με πάνω από τους μισούς μαχητές να είναι δυο ταχύτητες κάτω από τους υπόλοιπους. Τρίτον, είχε θεαματικά combos αλλά τολμώ να τα χαρακτηρίσω cheesy, αφού αν έτρωγες το πρώτο χτύπημα δεν είχες κάποια μανούβρα αποφυγής όπως σε άλλα fighting games, πράγμα ανεπίτρεπτο.
#8 halismi (Level 17) 29/08/2012 17:20
"Η κυκλοφορία του Street Fighter II για τα fighting games ήταν -χωρίς ίχνος ιεροσυλίας- ότι και η γέννηση του Ιησού για την ανθρωπότητα." αχχαχαααχαχα. Έγραψες Παντελή με το παραπάνω.
#9 Makis mou (Level 7) 29/08/2012 18:02
@Lordwinter: Δεν αντιληφθηκα καν το topic. Δεν μπαινω καθε μερα. Επειτα γιατι θα πρεπει οι unlockable χαρακτηρες να ειναι κριτηριο για ενα παιχνιδι? Το 3 ειχε απο την αρχη καμια εικοσαρια χαρακτηρες και γουσταρες. Επειτα πες μου ενα fighting game οπου υπαρχει η απολυτη ισορροπια αναμεσα στους χαρακτηρες. Ακομα και στο Streetfighter αυτο δεν υπαρχει. Ποιος διαλεγει σαν παικτη τον Dalsim, τον Zangief η τον Honda? Κανεις! Νομιζω πως το κριτηριο για το αν ενα fight παιχνιδι ειναι καλο η οχι ειναι η αδρεναλινη που σου δινει και το Mortal Kombat ειναι αξεπεραστο σε αυτο τον τομεα.
#10 Makis mou (Level 7) 29/08/2012 18:38
Και κατι ακομα, το Ultimate Mortal Kombat 3 ειχε 9 επιπλεον χαρακτηρες αν βαλεις και τους unlockables.
#11 Misfit (Level 20) 29/08/2012 20:42
Αρεσε σε κανεναν το Powerstone 2 στο Dreamcast? Υπηρετουσα στο ναυτικο τοτε και το ειχαμε λοιωσει!! Απο τα λιγα για 4 παιχτες ταυτοχρονα (μαζι με το SSBM). Πολυ καλο top 10 Παντελη!
#12 Lordwinter (Level 28) 29/08/2012 21:06
@Makis mou: Είδες κάπου να γράφω για unlockable χαρακτήρες; Υποστήριξες στο post σου ότι το Mortal Kombat 3 έχει πολύ περισσότερους χαρακτήρες και σου ανέφερα ότι έχει μόλις δυο παραπάνω από το Mortal Kombat ή τρεις αν συμπεριλάβουμε και τον Smoke που ήταν unlockable.Τώρα μου αναφέρεις για Ultimate Mortal Kombat 3, άλλο παιχνίδι από αυτό που έγραψες στο post σου. Όσον αφορά το balancing στους χαρακτήρες του Street Fighter ΙΙ, ο καθένας μαχητής που ανέφερες έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα. Ο Dhalsim είναι αργός ναι, αλλά με τα μακριά άκρα του μπορεί να κρατήσει τον αντίπαλο από απόσταση, στέλνοντας παράλληλα και μερικες fireballs. O Zangief διαθέτει την ισχυρότερη special move κ.ο.κ. Απόλυτη ισορροπία σε κανένα fighting game δεν υπάρχει, αλλά το Street Fighter II καταφέρνει να την πετύχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα Mortal Kombat.
#13 Manos (Level 39) 29/08/2012 22:48
@treloysis,Maki s: Για ποιο Mortal Kombat μιλάτε ακριβώς? Αυτό που οι πρώτες δύο εκδόσεις του πούλησαν 4.5 εκατομμύρια αντίτυπα όταν η σειρά Street Fighter 2 πούλησε μόνη της 14 εκατομμύρια πριν από 20 χρόνια? Όταν η Capcom έφτιαχνε το Street Fighter το 1987 η Midway δεν είχε ακόμα ιδρυθεί! (1988)
#14 FotisOL (Level 15) 29/08/2012 23:07
Παντελή,εγώ είχα ψηφίσει το Tekken 3,αλλά δε φανταζόμουνα ότι θα άφηνες απ'έξω το Tekken 6!!Προσωπικά θεωρώ ότι το Tekken 6 είναι έτη φωτός καλύτερο από το Street Fighter 4!
#15 +1 DigiMike (Level 12) 29/08/2012 23:56
Σωστος ο Παντελης σε αλλο ενα top 10.Το top 5 ειδικα ηταν οπως το φανταζομουν κι απο εκει και κατω παει με τις προτιμησεις του καθενος.
Street Fighter 2 δικαια πρωτο. Ποιο balancing ρε Παντελη? Αφου στο MK φτιάχνανε χαρακτηρες copy-paste και οι μισές κινήσεις ήταν ίδιες. Milena-Kitana, Kano-Cage, Sub Zero-Scorpion και βαλε...στο SF Ryu και Ken είχαν κάτι ομοιότητες και το κάνανε θέμα.Τότε στο SNES δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην έλιωνε με τις ώρες στο Street Fighter 2 Turbo.
#16 Lordwinter (Level 28) 30/08/2012 00:08
@FotisOL: Την άποψη σου δεν φαίνεται να την συμμερίζονται οι διοργανωτές του τουρνουά EVO που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους πιο hardcore παίχτες στα fighting games. Ακόμα υπάρχει διαγωνισμός στο Virtua Fighter 5 που έχει κυκλοφορήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και το Tekken 6 απουσιάζει. Να σου πω κάτι προσωπικά και εμένα μου άρεσε το Tekken 6 περισσότερο από το Street Fighter 4, αλλά βασική μου αρχή είναι να είμαι πάντα αντικειμενικός. Η μόνη περίπτωση για να έμπαινε το Tekken 6 στο Top 10 θα ήταν να το ψήφιζαν οι αναγνώστες.
#17 FotisOL (Level 15) 30/08/2012 01:32
Πάντως είχα διαβάσει αρκετές καλές κριτικές για το Street Fighter 4,αλλά όταν το αγόρασα με απογοήτευσε αρκετά!Καταρχάς ,είχε αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας και το σημαντικότερο δεν είχε Tournament Mode!!!!Στην απέναντι πλευρά,το Tekken 6 ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου και με ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό!Άποψή μου.
#18 Lordwinter (Level 28) 30/08/2012 04:04
@FotisOL: Πάντα σε μια κριτική επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η προσωπική άποψη. Το θέμα είναι ο συντάκτης να είναι αντικειμενικός. Το Street Fighter 4 είναι αντικειμενικά όμως ένας εξαιρετικός Fighting τίτλος και όπως γράφω και στο κείμενο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την αναγέννηση της συγκεκριμένης κατηγορίας παιχνιδιών. Πολύ περισσότερος κόσμος ασχολείται πια με τα Fighting games, απ' ότι τρία χρόνια πριν για σκέψου το λίγο.

Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας δεν είναι απαραίτητα αρνητικό στοιχείο, το ίδιο μπορεί να πει κάποιος για το Tekken 6 αν δεν είναι εξοικειωμένος με το σύστημα μάχης της σειράς.
#19 Manos (Level 39) 30/08/2012 14:23
Φώτη, την δυσκολία την αλλάζεις από τα options. Εγώ το τερματίζω στο 2ο πιο δύσκολο level (παίζω απ' το πρώτο SF αλλά δεν προπονούμαι τακτικά) και στο Greekdojo στο 1ο level άνετα. Είναι ανάλογα με το πόσο καλός είσαι, δεν φταίει το παιχνίδι. Τα levels είναι τα περισσότερα που υπάρχουν από κάθε άλλο fighting οπότε ξεκίνα με ένα εύκολο.

Το Tournament mode προστέθηκε λίγους μήνες μετά με DLC:
http://www.youtube.com/watch?v=lb_d-A5O_Dg
#20 psmaniac (Level 15) 02/09/2012 02:25
Για μένα η σειρά που άλλαξε την ροή των fighting games και τα βαλε σε άλλη τροχιά ήταν το Tekken.
#21 games (Level 10) 29/08/2013 14:38
Παιδιά από τι ξερό το titanfall θα κυκλοφορήσει σε ps4 & pc τότε πως είναι αποκλειστικά του xboxone.
#22 mike kodima (Level 20) 29/08/2013 19:15
Φαίνεται από τα τρέιλερ πολύ ενδιαφέρον τίτλος εφόσον παραμείνει Free-to-play
#23 Lordwinter (Level 28) 29/08/2013 19:55
Quoting games:
Παιδιά από τι ξερό το titanfall θα κυκλοφορήσει σε ps4 & pc τότε πως είναι αποκλειστικά του xboxone.

Το άρθρο δεν λέει "exclusive" αλλά "console exclusive" (δηλαδή κυκλοφορεί για PC αλλά είναι αποκλειστικό για μία κατασκευάστρια εταιρεία κονσολών, δηλαδή εδώ την Microsoft). Όσο για την κυκλοφορία του Titanfall στo PS4 δεν είναι επιβεβαιωμένη, υπάρχουν μόνο φήμες. Εάν η Crytek αποφασίσει να το κυκλοφορήσει για την κονσόλα της Sony το πιο πιθανό είναι ότι θα το δούμε αρκετό καιρό μετά από την έκδοση για τις κονσόλες της Microsoft. Φυσικά αν ανακοινωθεί για το PS4 τότε το άρθρο θα αλλάξει αναλόγως.
#24 blackpixz (Level 6) 01/09/2013 18:29
Εξαιρετικό top 10. Εννοείται Street Fighter 2, Tekken και MK τα αγαπημένα μου.
#25 tonyler (Level 23) 08/09/2013 21:35
Street Fighter 2 ρε φίλε. Δεν θυμάμαι κι εγώ πόσα 50άρια είχα χαλάσει εκείνη την εποχή για να το μάθω!
#26 Dr.Painkiller (Level 11) 15/10/2013 17:32
Πολύ σωστό top 10 και ειδικά Street Fighter και Mortal Kombat δίδαξαν τις επόμενες γενιές.
#27 al3x13 (Level 7) 15/10/2013 17:50
Ένα κλασικό genre που επιβιώνει μέχρι σήμερα.Αξιο top 10 όπως και η πρωτιά του Street Fighter 2.
#28 balam (Level 5) 15/10/2013 18:08
Πολύ καλό Top 10.Καθε fighting για διαφορετικα γουστα.
#29 DimutriKs (Level 16) 15/10/2013 20:42
Έχουμε περάσει ώρες ατελείωτες με όλα αυτά τα fighting,μαζεμέ νοι με παρέα. Από τις 16-bit κονσόλες και μετά γινότανε παρτι.
#30 Adam_Pap (Level 18) 22/11/2013 01:48
Tekken 3....ίσως ότι καλύτερο εχω παιξει στο PSX.
#31 snikefriend (Level 23) 27/03/2014 16:46
Όλα τα Fighting της λίστας είναι εξαιρετικά.Ειδι κά τα Street Fighter, Mortal Kombat και Dead or Alive για διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Notification