Μόνιμες Στήλες Best Of Top 10: Τα καλύτερα FPS

Top 10: Τα καλύτερα FPS

Wednesday, 26 Sep 2012  | in Best Of | Γράφτηκε από τον Παντελής Δασκαλέλος   | (16 σχόλια)
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
Hot
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/11/85/61/371bef33b332a8fc442c585b59d1c866_Generic.jpg
 

Top 10: Τα καλύτερα FPS

Τα κορυφαία First-Person Shooters που έχουμε δει!

Τα First-Person Shooters χωρίς αμφιβολία κατέχουν μια θέση στην καρδιά εκατομμυρίων gamers ανά τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες δημιουργίες που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία παιχνιδιών, ελάχιστες όμως έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν.

Οι 10 τίτλοι που αποτελούν το Best Of αυτής της εβδομάδας προέκυψαν από την δική σας ψήφο στο σχετικό topic του forum και την συντακτική ομάδα του GameWorld. Η προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα εξ' αυτών αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, αφού έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας αρκετά κριτήρια. Μερικά από αυτά είναι ο τεχνικός τομέας, η συνολική απήχηση των τίτλων, η πρωτοτυπία, το κατά πόσο προσφέρουν ανταγωνιστικό multiplayer κ.ο.κ. Οι επιλογές της σύνταξης βασίστηκαν κυρίως στα παραπάνω κριτήρια.

Ακολουθεί το Top 10 των καλύτερων First-Person Shooters:

10: Far Cry (26/3/2004)
Crytek, Ubisoft
PC

Far-cry-1

Αντί του Resistance 3 που ψηφίσατε ως πέμπτη επιλογή σας στο Forum, αποφασίσαμε μετά από τα σχόλιά σας να συμπεριλάβουμε στο Top 10 το πρώτο Far Cry. Πρόκειται για ένα παιχνίδι-σταθμό και το πρώτο πνευματικό "παιδί" της Crytek, η οποία πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της και δύο χρόνια πριν το Crysis, μας έφερε το 2004 ένα FPS-κόσμημα.

Το Far Cry ξεχώρισε για το open world στοιχείο του, την ξέφρενη δράση αλλά και τα εκπληκτικά γραφικά του. Εκείνη την εποχή για να τρέξει κάποιος την τότε νεόφερτη CryEngine στα High specs αποτελούσε λόγο αναβάθμισης PC. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Jack Carver οδεύει στον Νότιο Ειρηνικό για να συνοδεύσει την Val Cortez σε ένα μυστηριώδες νησί. Στην πορεία όμως η βάρκα του ανατρέπεται από...ρουκέτα και αναγκάζεται να αναζητήσει την συνοδό του ξεπαστρεύοντας όποιο κάθαρμα βρει μπροστά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Far Cry είχε ιδιαίτερα αγαπητό gameplay, όπου πέρα από το open world στοιχείο ξεχώριζε και το stealth. Αν ο αντίπαλος σας εντόπιζε τότε καλούσε για ενισχύσεις, ενώ οι εχθροί συνεργάζονταν παρέα για να σας πλαγιοκοπήσουν ή να σας περικυκλώσουν. Υπήρχαν επίσης ένα σωρό gadgets που σας βοηθούσαν στο έργo σας, ενώ υποστηρίχθηκε και multiplayer με Deathmatch, Team Deathmatch και Assault. Γενικά το Far Cry έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας ως μία από τις πιο επικές και ταυτόχρονα badass περιπέτειες που έχουμε ζήσει.

9: Deus Ex (26/6/2000)
Ion Storm, Eidos Interactive-Aspyr-Square Enix
PC, PS2, Mac, PS3

deus ex

Η Ion Storm κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια προγραμματιστική εταιρεία "dream team", αφού στο δυναμικό της περιελάμβανε κορυφαίους δημιουργούς στην βιομηχανία των video games, όπως τον John Romero και τον Tom Hall (αμφότεροι αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη της id Software). Εντούτοις, τα δύο πρώτα games της εταιρείας (Dominion: Storm Over Gift 3 και Daikatana) απέτυχαν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα από πολύ νωρίς η εμπιστοσύνη των παιχτών στην Ion Storm να κλονιστεί. Τα επόμενα games της εταιρείας αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία και είναι πράγματι κρίμα, καθώς δημιουργίες όπως τα δύο πρώτα Deus Ex, το Anachronox και το Thief: Deadly Shadows δεν έτυχαν την αποδοχή που τους άρμοζε από το κοινό.

Το Deus Ex έδωσε μια φρέσκια πνοή στον παρηκμασμένο χώρο των First-Person Shooters. Καταρχήν το gameplay ήταν πολυδιάστατο, συνδυάζοντας FPS, RPG, adventure και stealth στοιχεία, βάζοντας σας στην κυριολεξία στο “πετσί” του πρωταγωνιστή και βυθίζοντάς σας στον κόσμο του. Η cyberpunk αισθητική συμπλήρωνε ιδανικά το παζλ, ενώ το σενάριο βασιζόταν σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπου οργανώσεις όπως οι Illuminati και η Hong Kong Triads κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο.

Στο Deus Ex αναλαμβάνετε τον ρόλο του JC Denton, ενός πράκτορα της UNATCO, ο οποίος έχει στο κορμί του εμφυτεύματα νανοτεχνολογίας που του δίνουν υπεράνθρωπες ιδιότητές. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Deus Ex είναι ότι σας προσφέρει τεράστια ελευθερία κινήσεων. Κάθε μάχη μπορεί να προσεγγιστεί με πολλαπλούς τρόπους (stealth, πιστολίδι κ.ο.κ.) και παράλληλα υπάρχουν διάφορες πιθανές απαντήσεις στους διαλόγους με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Ανάλογα λοιπόν με το τι θα επιλέξετε η πλοκή της ιστορίας εξελίσσεται διαφορετικά. 

8: Battlefield 3 (28/10/2011)
EA Digital Illusions Ce, Electronic Arts
PC, PS3, Xbox 360, iOS

battlefield 3

Στην έβδομη θέση του Top 10 μας συναντάμε έναν πρόσφατο τίτλο, το Battlefield 3 της Electronic Arts. To single-player campaign διαδραματίζεται σε διάφορες τοποθεσίες όπως το Ιράν και την Νέα Υόρκη κι εσείς αναλαμβάνετε αρχικά τον ρόλο του λοχία Blackburn, ενώ στην συνέχεια ελέγχετε τον Ρώσσο commando Dimitri Mayakovsky. To highlight του τίτλου είναι αναμφισβήτητα η μηχανή γραφικών Frostbite 2. Τα particle effects του Battlefield 3 είναι από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Οι διάφορες εκρήξεις και οι καταστροφές κτιρίων παρουσιάζονται μ' έναν ρεαλιστικό τρόπο που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σειράς, το οποίο δίνει βροντερό παρών και στο Battlefield 3, είναι η δυνατότητα να ελέγξετε διάφορα οχήματα όπως tanks, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από τις τρεις εκδόσεις του παιχνιδιού αναμφισβήτητα η καλύτερη είναι αυτή για τα PC, η οποία προσφέρει αναμετρήσεις έως και 64 παιχτών σε online περιβάλλον και σαφώς ανώτερο frame rate.

7: Call of Duty 4: Modern Warfare (9/11/2007)
Infinity Ward-Aspyr-Treyarch, Activision
PC, PS3, Xbox 360, Mac, Wii

call of duty 4 modern warfare

Η σειρά Call of Duty αποτελούσε πάντα μια από τις δημοφιλέστερες στον χώρο των FPS. Τα γεγονότα των τριών πρώτων παιχνιδιών διαδραματίζονταν στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά στο τέταρτο μέρος η Infinity Ward επέλεξε πολύ σωστά να μεταφέρει το σκηνικό στην σύγχρονη εποχή. H αλλαγή αυτή έδωσε μια φρέσκια πνοή στη σειρά και έδειξε να τυγχάνει της συνολικής αποδοχής των παιχτών. Το Call of Duty 4: Modern Warfare καταφέρνει να συνδυάσει ιδανικά την single-player και την multiplayer εμπειρία προσφέροντας εκρηκτική δράση.

Από τεχνικής πλευράς πρόκειται για έναν από τους αρτιότερους τίτλους που κυκλοφόρησαν το 2007, με την μηχανή γραφικών IW 3.0 να κάνει πραγματική επίδειξη δυνατοτήτων. To Call of Duty 4: Modern Warfare αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία για την Activision, αφού πούλησε 7 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στους πρώτους δυο μήνες της κυκλοφορίας του, αποσπώντας παράλληλα διθυραμβικές κριτικές από κοινό και reviewers.

6: BioShock (24/8/2007)
2K Boston, 2K Australia
PC, Xbox, PS3, Mac

bioshock1

Ο ιθύνων νους που ακούει στο όνομα Ken Levine, έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του '90 για τα Thief και System Shock 2. Ωστόσο, το μεγάλο μπαμ στην παγκόσμια βιομηχανία έγινε με τον "πνευματικό διάδοχο" του System Shock 2, το BioShock. Κυκλοφόρησε το 2007 και κατάφερε να μαγέψει τους κατόχους PC και Xbox 360 (αλλά και PS3 αργότερα) με το σενάριό του, τα γραφικά του και το διασκεδαστικό gameplay του.

Σεναριακά βρίσκεστε στο 1960, όπου και ελέγχετε τον πρωταγωνιστή Jack, ο οποίος μετά την συντριβή του αεροσκάφους του βρίσκεται ξαφνικά στην υποθαλάσσια πόλη της Rapture. Εκεί συναντά τo plasmid, ένα μόριο DNA που στην ουσία έχει επηρεάσει τους πάντες στην πόλη, μετατρέποντάς τους σε παρανοϊκούς. Ανάμεσά τους και οι Big Daddy, βαριά μεταλλαγμένοι άνθρωποι που φορούν ισχυρό armor.

Σημαντικό ατού του BioShock είναι τα RPG στοιχεία, κάτι που δίνει ξεχωριστές διαστάσεις στο gameplay. Η ελευθερία που σας δίνεται είναι να προσεγγίσετε τους εχθρούς μέσω stealth, είτε κάνοντας ισχυρή επίδειξη δυνάμεων. Οι αποφάσεις σας παίζουν ρόλο καθώς είτε σώζετε, είτε σκοτώνετε NPC. Σημαντικό ατού του BioShock ήταν επίσης και η ατμόσφαιρα τρόμου που παρείχε. Αποτελεί αδιαμφησβήτητα ένα παιχνίδι κόσμημα που κάθε fan των FPS οφείλει να παίξει.

5: Halo: Combat Evolved (14/3/2002)
Bungie-Gearbox-Westlake Interactive, Microsoft-MacSoft
PC, Xbox

halo combat evolved

Πριν από 10 χρόνια η Microsoft κυκλοφόρησε το πρωτότυπο Xbox πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στην αγορά των κονσολών. Μπορεί να μην σημείωσε ούτε στο ελάχιστο την επιτυχία του PS2, αλλά κυρίως στην Αμερική γνώρισε σημαντική απήχηση. Το Halo: Combat Evolved αποτέλεσε έναν από τους launch τίτλους για το Xbox, με την άσημη -τότε- Bungie ν' αναλαμβάνει την ανάπτυξή του.

Το σενάριο εξελίσσεται γύρω από τον πόλεμο της ανθρωπότητας ενάντια στην εξωγήινη φυλή Covenant. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του super-στρατιώτη Master Chief, o οποίος αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην βιομηχανία των video games. Το Halo: Combat Evolved, όπως εύστοχα υποδηλώνει ο τίτλος του, κατάφερε να εξελίξει το gameplay των FPS. Για πρώτη φορά συναντήσαμε μονομαχίες πάνω σε οχήματα όπως jeeps, tanks κ.ο.κ, ενώ μπορείτε να εξοπλίσετε τον χαρακτήρα σας με μια τεράστια γκάμα από βαλλιστικά όπλα. Αξίζει να αναφερθούμε στο υψηλό A.I των εχθρών, αλλά και στο επιβλητικό soundtrack του παιχνιδιού που σας βάζει αμέσως στο κλίμα της περιπέτειας.

4: Wolfenstein 3D (5/5/1992)
id Software, Apogee Software
PC, Amiga, SuperNES, Jaguar, PS3 (PSN), Xbox 360 (Xbox Live)

wolfenstein 3d

Το Wolfenstein 3D είναι μια ιστορική κυκλοφορία που έθεσε τα πλαίσια μέσα στο οποία θα κινούνταν τα FPS τα επόμενα χρόνια. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ένας Aμερικανός στρατιώτης πολωνικής καταγωγής που ονομάζεται William “B.J” Blazkowicz, ενώ το σενάριο εξελίσσεται στην εποχή του B' Παγκοσμίου Πολέμου όπου καλείστε να εξολοθρεύσετε τις δυνάμεις των Nazi στο κάστρο Wolfenstein.

Στην Γερμανία το παιχνίδι αποσύρθηκε από τα καταστήματα το 1994 λόγω του περιεχομένου του σε μια από τις πρώτες μεγάλες περιπτώσεις λογοκρισίας βιντεοπαιχνιδιών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά από τα ports στις κονσόλες του Wolfenstein 3D να κυκλοφορήσουν “πετσοκομμένα”, με διάφορα στοιχεία που παρέπεμπαν στους Nazi (όπως τα σύμβολα της Σβάστικας) να έχουν αφαιρεθεί.

To gameplay χαρακτηρίζεται πρωτόγονο για τα σημερινά δεδομένα, καθώς το μόνο που κάνετε είναι να διασχίζετε τους διαδρόμους της κάθε πίστας και να πυροβολείτε ότι κινείται, συλλέγοντας παράλληλα power ups και νέα όπλα. H Wolfenstein 3D engine πρόσφερε μεν ένα σταθερό frame rate, αλλά είχε συγκεκριμένους περιορισμούς καθώς δεν μπορούσατε να κοιτάξετε πάνω ή κάτω (η κάμερα παρέμενε “κεντραρισμένη” στην προοπτική πρώτου προσώπου), ενώ τα επίπεδα θα έπρεπε όλα να έχουν το ίδιο γεωμετρικό ύψος. Η μηχανή γραφικών αναπτύχθηκε από τον John Carmack, έναν από τους πιο ταλαντούχους developers στην βιομηχανία των video games και παράλληλα συνιδρυτή της id Software.

3: Unreal Tournament (30/11/1999)
Epic Games-Digital Extremes, GT Interactive-Infogrames
PC, PS2, Dreamcast, Mac

unreal tournament

Το Unreal Tournament είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο εθιστικά First-Person Shooters όλων των εποχών. Στις αρχές της χιλιετίας το internet είχε μπει πια στα περισσότερα σπίτια και γενικά παρατηρήθηκε μια ραγδαία αύξηση των επαγγελματιών παιχτών. To gaming είχε περάσει σε άλλο επίπεδο, σαφώς πιο ανταγωνιστικό, και οι developers άρχισαν να ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στα multiplayer modes των παιχνιδιών. Το Unreal Tournament περιελάμβανε ένα υποτυπώδες single-player campaign στο οποίο αντιμετωπίζατε bots που ελέγχονταν από την Α.Ι, άλλα το gameplay του επικεντρωνόταν στα διάφορα multiplayer modes. Τα Deathmatch, Team Deathmatch και Capture the Flag είχαν πραγματικά την τιμητική τους και τα LAN έπαιρναν τότε φωτιά.

Η δημιουργία της Epic Games απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και reviewers ανά τον κόσμο και μερικά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο PS2 και το Dreamcast. Ο τεχνικός τομέας του Unreal Tournament ήταν απόλυτα άρτιος, με την πρώτη Unreal Engine να δείχνει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές της. Η επιτυχία αυτή ώθησε την Epic Games να κυκλοφορήσει τρία αξιόλογα sequels, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ανάλογη αίσθηση.

2: Half-Life 2 (16/11/2004)
Valve Corporation, Sierra Entertainment-EA Games
PC, Xbox, Xbox 360, PS3, Mac

half life 2


Το Half-Life 2 διαδραματίζεται 20 περίπου χρόνια μετά τα γεγονότα του προκατόχου του στην City 17, μια φανταστική πόλη στην Ανατολική Ευρώπη. Για ακόμη μια φορά αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Gordon Freeman και η σωτηρία ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους (από τον ζυγό της εξωγήινης αυτοκρατορίας Combine) πέφτει στις πλάτες σας. To εξωπραγματικό αυτό δημιούργημα της Valve εκτόξευσε την εταιρεία στο πάνθεον της βιομηχανίας των video games. Το Half-Life 2 έχει πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το 2004 κέρδισε δεκάδες "Game of the Year" βραβεία από τον παγκόσμιο τύπο.

Το δημοφιλές FPS είναι ένας άρτιος τίτλος από όλες τις απόψεις, καθώς συνδυάζει εθιστικό gameplay, πρωτότυπα όπλα και ένα ενδιαφέρον single-player campaign. Το Half-Life 2 αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά παιχνίδια όλων των εποχών, κάτι που αποδεικνύεται από τα αναρίθμητα mods του, από τα οποία ξεχωρίζουν τα Black Mesa και Dystopia.

1: Doom (10/12/1993)
id Software-Nerve Software, id Software-GT Interactive-Sega-Atari-Ocean Software-Williams Entairtainment, Activision
PC, Mac, 32X, Sega Saturn, PlayStation, Atari Jaguar, Game Boy Advance, Super NES, Xbox 360 (Xbox Live Arcade)

doom

O "πατέρας" των FPS καταλαμβάνει δικαιωματικά την πρώτη θέση στο Top 10 της Best Of στήλης μας. Η id Software το 1992 μας είχε παρουσιάσει το Wolfenstein 3D που σημείωσε εμπορική επιτυχία και έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες πάτησαν οι Tom Hall, John Romero και John Carmack για να μας προσφέρουν ένα από τα κορυφαία παιχνίδια όλων των εποχών. Το Doom έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων πάνω στην παγκόσμια κοινότητα των gamers και ακόμα και σήμερα καταφέρνει να συναρπάζει με το απίστευτα εθιστικό gameplay του.

Σε αυτό το sci-fi FPS αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός στρατιώτη, ο οποίος θα πρέπει να εξολοθρεύσει τους δαίμονες της κόλασης στoν δορυφόρο του πλανήτη Άρη, Phobos. Τα 3D γραφικά του ήταν ότι καλύτερο είχαμε συναντήσει εκείνη την εποχή, ενώ τα ηχητικά εφέ του προκαλούσαν ανατριχίλα και φόβο. Η ατμόσφαιρα είχε κάτι το μοναδικό, καθώς απ' τη μία τα ποτάμια λάβας κι απ' την άλλη οι σκοτεινοί χώροι, προκαλούσαν πανικό. Το ρεπερτόριο όπλων μνημονεύεται ακόμα και σήμερα, καθώς αποτέλεσε πηγή έπμνευσης για τα επόμενα First-Person Shooters. Το Doom μεταφέρθηκε σε δεκάδες formats, ενώ κυκλοφορήσαν δυο ακόμα sequels και αρκετά expansions του. Πριν από μερικά χρόνια βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και η ομώνυμη ταινία, η οπoία παρά τις ανέμπνευστες ερμηνείες των Karl Urban και Dwayne “The Rock” Johnson, κατάφερε τουλάχιστον να αποδώσει ιδανικά το κλίμα του παιχνιδιού.

Επόμενο Best Of
Αυτά ήταν τα 10 κορυφαία First-Person Shooters. Μια ακόμα από τις ευχάριστες ανασκοπήσεις μας στην ιστορία των video games έφτασε στο τέλος της. Ελπίζουμε σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο να περάσατε τόσο όμορφα, όσο περάσαμε κι εμείς και φυσικά περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία ν' ακούσουμε τα σχόλιά σας.

Πάντα με βάση τις δικές σας προτιμήσεις προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό Best Of και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε. Την επόμενη εβδομάδα η στήλη θα ασχοληθεί με το καλύτερο και το χειρότερο παιχνίδι του Σεπτεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για να ψηφίσετε τις δικές σας επιλογές στο forum του GameWorld!

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Manos (Level 38) 26/09/2012 16:23
Σημείωση: Ως σύνταξη θα προτείναμε να υπήρχαν και τα BioShock, Far Cry και Crysis στη λίστα. Απλά στο Top 10 δεν χωρούν, ενώ στα 5 καλύτερα FPS που ψηφίσατε υπήρχε το Resistance 3 οπότε έπρεπε να προστεθεί.
[UPDATE] Από την λίστα αφαιρέθηκε το Quake 3 Arena και μπήκε το BioShock, ενώ μετά τα μηνύματά σας αφαιρέθηκε το Resistance 3 και μπήκε το Far Cry. Δυστυχώς το Crysis έμεινε εκτός αλλά τι να κάνουμε, είναι Top 10, μακάρι να χωρούσε περισσότερα.
#2 +1 fanlandria (Level 16) 26/09/2012 16:47
Συμφωνώ με το Νο 1 του Best of! To Doom έχει πολύ εθιστικό gameplay και τότε θυμάμαι το 'χα λιώσει!
#3 +1 Zozoulini (Level 14) 26/09/2012 17:30
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το Best of αυτό αποτελείται κυρίως από παιχνίδια οκταετίας ή και πολύ παραπάνω. Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, όταν υπάρχουν εμβληματικοί τίτλοι όπως τα Wolfenstein 3D, Doom, Unreal Tournament, Deus Ex, Quake III Arena και Half-Life 2.
#4 +1 IamTheOne (Level 16) 26/09/2012 18:11
Τίμιο το top10 και πολυ καλες επιλογες.Doom και Unreal θρυλικα για την εποχη τους δυστυχως τωρα ομως οι εποχες τους εχουν περασει ανεπιστρεπτι. Εκτος απο Bioshock θα μπορουσε να μπει και το Crysis γενικα τα FPS ειναι τεραστιο ειδος.
#5 nikos-pc (Level 11) 26/09/2012 18:41
Κρίμα που δεν μπήκαν Crysis και FarCry
#6 +1 asmilon (Level 26) 26/09/2012 18:56
Το μονο που θα επρεπε να ειναι στην κορυφη πανω απο το Half Life 2, ηταν το Doom, οποτε συμφωνω με την καταταξη :-)
#7 Aliengoa (Level 23) 26/09/2012 19:08
Εγώ συμφωνώ σε όλα εκτός απο το Deus Ex που θα το έλεγα υβρίδιο (για να μην πω ότι μου θυμίζει το αξέχαστο system shock!) Κατα τ'αλλα το πρώτο FarCry το ευχαριστήθηκα πολύ και θα ήθελα να το έβλεπα αλλα αυτά είναι δικές μου προτιμήσεις. Πάντως με συγκίνησε που είδα wolfstein 3D και Doom Που παίζαμε στον θρυλικό 386
#8 legend10 (Level 20) 26/09/2012 20:59
και εγώ ήθελα να δω το far cry τρομερό fps με πολύ δυσκολία ειδικά στο τέλος είναι παλούκι
#9 +1 DigiMike (Level 11) 26/09/2012 23:16
Εμενα παντως με ικανοποιησε το Top 10 και δικαιως το Doom πρωτο. Γενικα η id software ειναι η μαμα των FPS χωρις συζητηση.
#10 touls19 (Level 5) 27/09/2012 23:01
Πολύ καλό top 10 ειδικά πρώτα έξη φοβερά παιχνιδισμένο. Μόνο το resistance 3 πιστεύω ότι δεν έπρεπε να βρίσκεται λίστα γιατί υπήρχαν κατά πολύ καλύτερα fps που δεν μπήκαν στην λίστα όπως system shock 2,serious Sam,Metroid prime και αλλά πολλά.
#11 seaman (Level 4) 27/09/2012 23:19
Μήπως ξέχασες το Far Cry και το Crysis? Και τα δύο της Crytek?
#12 Vaas (Level 6) 11/12/2012 11:36
Οσο αναφορα το νουμερο ενα...ΣΥΜΦΩΝΩ!! !!!!! :lol:
Απο εκει και περα λοιπουν κατα την γνωμη μου απο την λιστα crysis και far cry..
#13 Bolak (Level 8) 15/12/2012 12:42
καλο τοπ-10 αλλα πιστευω οτι θα επρεπε να ειχε συμπεριληφθει και το GoldenEye που ουσιαστικα καθιερωσε τα fps στις κονσολες
#14 Vasilis (Level 25) 19/07/2013 18:34
Πολύ καλό top 10 με FPS που άφησαν ιστορία.
#15 zaylen (Level 9) 19/07/2013 18:34
Εξαιρετικές επιλογές. Ειδικά Doom, CoD και BF όφειλαν να είναι στη λίστα.
#16 Manos (Level 38) 16/02/2015 00:54
Το άρθρο έγινε edit μετά από πολύ καιρό. Από την λίστα αφαιρέθηκε το Quake 3 Arena και μπήκε το BioShock, ενώ μετά τα μηνύματά σας αφαιρέθηκε το Resistance 3 και μπήκε το Far Cry. Δυστυχώς το Crysis έμεινε εκτός αλλά τι να κάνουμε, είναι Top 10, μακάρι να χωρούσε περισσότερα (τουλάχιστον τώρα έχει έναν από κάθε σημαντικό FPS developer).
Στο εξής αν μία ψηφοφορία έχει πολύ λίγους ψήφους τότε δεν θα λαμβάνονται υπόψη και οι 5 προτάσεις από τους αναγνώστες γιατί είναι λογικό κάποιοι που δεν γνωρίζουν από ιστορία να ψηφίζουν games που δεν αξίζουν να συγκαταλέγονται σε Top 10. Καλό θα είναι να ψηφίζετε όλοι, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι δεν ψηφίζετε, αλλά ανακαλύπτετε το Top 10 εκ των υστέρων.
Notification