Η επιτυχία του PlayerUnknown's Battlegrounds

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Η επιτυχία του PlayerUnknown's Battlegrounds

Η επιτυχία του PlayerUnknown's Battlegrounds

Τα ανταγωνιστικά στοιχεία και πως να χτίσεις Community.

Με την νέα χιλιετία το Online gaming άρχισε να παίρνει ένα σημαντικό μερίδιο της πίτας απέναντι στα single-player games. Counter-Strike, DotA, World of Warcraft, League of Legends και τώρα PlayerUnknown's Battlegrounds. Σχεδόν ανά πενταετία προκύπτει από ένας νέος παίκτης και μόνο έτσι περνάει η "μόδα" του προγενέστερου.

Στην περίπτωση του PlayerUnknown's Battlegrounds είχαμε την καλύτερη εφαρμογή ενός Battle Royale mode σε Online Shooter. Γιατί όμως έγινε τόσο εθιστικό;

Η απλότητα
Σε αντίθεση με τα περισσότερα Online Shooters, το PUBG ξεχωρίζει, πολύ απλά διότι απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερο κοινό. Καταρχήν πέρα από το skill που έχουν ήδη όσοι παίζουν Shooters, εμπεριέχει τακτική και στρατηγική, για το πως θα καταφέρετε να μείνετε όρθιοι. Μπορεί για παράδειγμα να κερδίσετε ένα ματς ακόμα και με 1-2 ή και κανένα kill όπως έκαναν οι δύο φίλοι pacifists.

Το κλειδί για την νίκη εδώ ξεκινάει καταρχήν από την ώρα που θα πέσετε απ' το αεροπλάνο. Θα επιλέξετε μια ήσυχη πόλη με απλό loot ή μια πολυσύχναστη πόλη που έχει καλύτερο loot, αλλά ρισκάρετε εξ αρχής το κεφάλι σας; Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το που κλείνει η μπλε ζώνη και μικραίνει τον χάρτη, θα πρέπει να επιλέξετε σοφά το καλύτερο δυνατό μέρος. Αν κάνετε την σωστή επιλογή και διαλέξετε μέρη όπου κλείνει ο χάρτης, με στόχο να κλείσει κοντά σε εσάς, τότε θα αποφύγετε τις συχνές μετακινήσεις, άρα κατά συνέπεια και τις συρράξεις. Εκτός κι αν είστε έμπειρος παίκτης στα Shooters, οπότε δεν θα διστάσετε να ρισκάρετε για να επιτεθείτε με στόχο το καλό loot, θα στήσετε τις παγίδες σας...και τότε μόνο θα το πάτε πιο χαλαρά έως το φινάλε.

Τα ανταγωνιστικά στοιχεία
Το PUBG γίνεται διασκεδαστικό, πρώτον γιατί είναι απρόβλεπτο. Μπορεί να πεθάνετε λίγα λεπτά αφού πέσετε με το αλεξίπτωτο (αν ρισκάρετε και σταθείτε άτυχοι) ή αντίστοιχα να κερδίσετε γιατί θα σας τύχει π.χ. ένα 8x scope και θα camperώσετε σε σημείο όπου δεν θα σας βρει κανείς. Κατά δεύτερον, είναι διασκεδαστικό γιατί κάθε match διαρκεί το πολύ μέχρι 32-35 λεπτά. Δεν κουράζει με τις ώρες όπως άλλα παρεμφερή games τύπου DayZ, που ναι μεν είναι Shooter/Survival και όχι Battle Royale, αλλά εν τέλει το Battle Royale mode είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Το διαπιστώσαμε και στο Fortnite. Εδώ έχουμε γρήγορο ξεκαθάρισμα λογαριασμών και ο καλύτερος κερδίζει, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε με τις ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το PlayerUnknown's Battlegrounds πήρε μεγάλο hype όταν άρχιζαν να ανακοινώνονται οι ανοδικές πωλήσεις του και τα ρεκόρ που έσπαγαν στο Steam το ένα μετά το άλλο, όπως αυτό των ταυτόχρονων παικτών. Σύμφωνα με την...χημεία, τα πολλά πάνε με τα πολλά. Το παρατηρούμε και σε άλλα games, όπως το League of Legends ("Όλοι παίζουν, άρα παίξε και εσύ") ή ακόμα και με YouTubers ("Όλοι τους βλέπουν, δες τους κι εσύ"). Ο κόσμος έχει την τάση να πηγαίνει προς ένα trend που συγκεντρώνει μεγάλη μάζα, είτε για να μην φανεί το μαύρο πρόβατο, είτε από περιέργεια "για να δει αν αξίζει". 

Προσωπικά δεν παίζω πολύ FPS ή Online Shooters. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ ότι το PUBG με τράβηξε, ακριβώς λόγω της γρήγορης δράσης του, επειδή είναι απρόβλεπτο και γιατί μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε παίκτες που δεν έχουν Pro skills στα Shooters να καταφέρουν κάτι καλό. Το ότι οι developers ανοίχτηκαν σε ένα ευρύ κοινό είναι επίσης ένα από τα μυστικά της επιτυχίας τους.

Στα αρνητικά του PUBG συγκαταλέγω την επανάληψη. Έχουμε μόλις δύο χάρτες, παραλλαγές με modes Solo, Duo και Squad και αυτό είναι όλο. Έχω ακούσει πολλούς να λένε "Οκ έκανα Chicken Dinner, τώρα θα το κάνω Uninstall". Με απλά λόγια, όταν δεν υπάρχουν κάποια εξτρά modes, όπως κύπελλα ή τουρνουά ή δεν συναντάμε τόσο μεγάλα έπαθλα όπως σε άλλα games, παρά μόνο τα leaderboards, χάνεται κάπου η γλύκα του κινήτρου του να συνεχίσεις να παίζεις στα δύο γνωστά maps.

Loot boxes
Τέλος, η Bluehole έκανε την καλύτερη δουλειά όταν σεβάστηκε το Community της και έδωσε loot boxes που περιέχουν μόνο cosmetics, δηλαδή αντικείμενα που αλλάζουν την εξωτερική σας εμφάνιση και δεν σας δίνουν πλεονέκτημα στη μάχη έναντι των άλλων παικτών. Ωστόσο, μπορείτε να αγοράσετε μέχρι έξι crates κάθε εβδομάδα, με την τιμή τους να αυξάνεται προοδευτικά στο διπλάσιο όποτε αγοράζετε το επόμενο. Στόχος είναι εδώ να διατηρείται μια ισορροπία. Απ' την άλλη, με χάλασε λίγο το γεγονός ότι για παράδειγμα θα πρέπει αφού πληρώσετε ένα crate με τα BP που κερδίζετε από τα matches και σας τύχει ένα Desperado crate, μετά θα πρέπει να αγοραστούν crate keys από το Steam marketplace με κόστος 2 ευρώ για να ανοίξε το αντίστοιχο crate. Αντιλαμβάνομαι απ' την άλλη ότι κάθε server έχει ένα κόστος. Είτε παίζεις PUBG, είτε League of Legends όπου επίσης τα skins δεν επηρεάζουν το gameplay, είτε πας για Stoiximan κωδικός μπόνους ή ακόμα και για ένα απλό δωρεάν Flash game ή Facebook game που έχει διαφημίσεις, για όλους αυτούς τους χρήστες που παίζουν χρόνια κάθε εταιρεία πληρώνει servers. Επομένως μιας και τα αντικείμενα αυτά επηρεάζουν μόνο την εμφάνιση και αγοράζονται προαιρετικά, σέβομαι την επιλογή των developers.

Η ιστορία του gaming μας έχει δείξει ότι τα games που δεν ζητούν χρήματα για να δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε παίκτες έχουν το πιο χαρούμενο Community. Τρανό παράδειγμα είναι το Path of Exile που παρότι free-to-play επιβιώνει με cosmetics, εξτρά slots σε inventory κτλ.

Αντίθετα, games όπως το Star Wars: Battlefront II αποκτούν κατακραυγή λόγω των μικροσυναλλαγών. Βέβαια πουλάνε κάτι εκατομμύρια πολύ απλά γιατί έχουν ένα brand και ένα κοινό από πίσω και δεν υπάρχουν πολλοί άμεσοι ανταγωνιστές στα AAA games για να τα κοντράρουν. Σίγουρα όμως το Community βλέπει, θυμάται και στις επόμενες αγορές του γίνεται πιο επιφυλακτικό. Και ένα δυνατό Community μπορεί να δημιουργήσει hype στο Reddit, στα Forums κτλ.

Το μέλλον
Διαβάστε το review του PlayerUnknown's Battlegrounds και συζητήστε περισσότερα για αυτόστο σχετικό forum topic.

Ελάτε να παίξουμε παρέα PUBG.  Κάντε κλικ εδώ για να ανταλλάξουμε IDs.

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 29/01/2018 11:22
Έχει πάρει τα καλύτερα στοιχεία απο άλλα games του είδους του και φαίνεται ότι έχει τρελή υποστήριξη.Μακά ρι να συνεχίσει έτσι και να τα πάει ακόμα καλύτερα.