Μόνιμες Στήλες Console Wars Windows 10: To χαμένο στοίχημα του PC gaming

Windows 10: To χαμένο στοίχημα του PC gaming

Tuesday, 01 Nov 2016  | in Console Wars | Γράφτηκε από τον Παντελής Δασκαλέλος   | (9 σχόλια)
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
Hot
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/0d/73/39/windows-10-gaming-38-1477948274.jpg
 

Windows 10: To χαμένο στοίχημα του PC gaming

Όταν το Universal Windows Platform δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο είχαμε αναφερθεί στην δεύτερη προσπάθεια ενοποίησης των Live υπηρεσιών από την Microsoft, στο άρθρο μας Xbox One και Windows 10. Η πρώτη, όπως είναι γνωστό, ήταν το Games for Windows - Live, το οποίο κατά γενική ομολογία απέτυχε. Θα περίμενε κανείς ότι σήμερα ενάμιση χρόνο μετά το gaming στα Windows 10 θα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, ιδιαίτερα από την στιγμή που στο Windows Store υπάρχουν games όπως το Forza Horizon 3, το Killer Instinct, το Quantum Break, το Gears of War 4 κ.ο.κ. Η κατάσταση που επικρατεί βέβαια είναι πολύ πιο διαφορετική και για να είμαστε ειλικρινείς έχουμε φτάσει να νοσταλγούμε τις εποχές του Games for Windows - Live. Για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση όμως είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά έγιναν λάθη από την Microsoft, το ποια είναι αυτά θα το δούμε παρακάτω.

Καταρχήν, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο σκοπός μας δεν είναι να “αναθεματίσουμε” τα Windows 10, καθώς η Microsoft έκανε κάποια σωστά βήματα, αρχής γενομένης με το cross-buy/cross-save και την υπηρεσία Xbox Play Anywhere. To πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι το λεγόμενο Universal Windows Platform, το οποίο έχει καταστροφικές επιπτώσεις, τόσο για τους third-party developers, όσο και για τους παίκτες που θέλουν να απολαύσουν τα Windows 10 “exclusives”.

xbox-play-anywhere-gears-of-war-4

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Universal Windows Platform
Τo Universal Windows Platform ή UWP χάριν συντομίας είναι μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική πλατφόρμας που επιτρέπει στους developers να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα λειτουργεί ταυτόχρονα σε δύο συστήματα. Στην προκειμένη περίπτωση στα Windows 10 και στo Xbox One. Τα πλεονεκτήματα του UWP είναι άμεσα εμφανή στις πρόσφατες κυκλοφορίες της Microsoft Studios, όπως το ReCore, το Forza Horizon 3 και το Gears of War 4. Τα games αυτά κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα, τόσο στα PC, όσο και στο Xbox One. Ενδεχομένως αν οι developers δεν είχαν χρησιμοποιήσει το UWP θα έπρεπε να περιμένουμε κάποιους μήνες για να δούμε τα games αυτά να μεταφέρονται από το Xbox One στα Windows 10.

Όσο εμφανή είναι τα πλεονεκτήματα του UWP όμως άλλο τόσο εμφανή είναι και τα μειονεκτήματά του. Πολλοί developers, όπως ο Tim Sweeney, o ιδρυτής της Epic Games, αποκάλεσαν το Universal Windows Platform ως ένα κλειστό οικοσύστημα και όχι άδικα, αφού τα games που αναπτύσσονται για αυτό θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στο optimization τους. Αν ρίξετε μια ματιά στις προτεινόμενες απαιτήσεις των Forza Horizon 3 και Gears of War 4 θα διαπιστώσετε ότι κατά πάσα πιθανότητα το PC δεν θα μπορεί να τα τρέξει. Ακόμη κι αν διαθέτετε μια σεβαστή κάρτα γραφικών και έναν σύγχρονο επεξεργαστή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δρουν ανασταλτικά, όπως οι drivers, η έκδοση των Windows που έχετε εγκαταστήσει κ.ο.κ.

universal-windows-platform

To τελικό συμπέρασμα είναι ότι στα Windows Store βλέπουμε games με παράλογες απαιτήσεις και κάκιστο optimization, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι και unplayble. Για παράδειγμα, ακόμη και σε ένα PC εξαετίας μπορείτε να παίξετε χωρίς πρόβλημα τις Steam εκδόσεις του Minecraft: Story Mode ή του The Walking Dead: Michonne. Αν επιχειρήσετε όμως να κατεβάσετε τις αντίστοιχες Windows 10 εκδόσεις θα διαπιστώσετε ότι για κάποιο ανεξήγητο λόγο η κάρτα γραφικών σας δεν έχει τους κατάλληλους drivers.

Επίσης, αν κάτσουμε και απαριθμήσουμε όλα τα Windows 10 games που έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες και δούμε ποια εν τέλει κυκλοφόρησαν θα διαπιστώσουμε ότι οι third-party developers εγκαταλείπουν την πλατφόρμα της Microsoft από πολύ νωρίς. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα ARK: Survival Evolved, Beyond Eyes, Blues and Bullets, Cobalt, Happy Wars, Hue, Knight Squad, Lovers in a Dangerous Spacetime, Party Hard, Pillars of Eternity, Shovel Knight, Wasteland 2 κ.ο.κ. Οι μόνες εταιρείες που στηρίζουν για την ώρα την πλατφόρμα της Microsoft είναι η Team17 και η Telltale Games.

Φτάνοντας στο αδιανόητο
Εκ του αποτελέσματος το cross-buy, αλλά και το cross-play στα Windows 10 είναι δώρον άδωρο, αφού ακόμη κι αν πάρετε τζάμπα την PC έκδοση του Forza Horizon 3, όχι μόνο δεν έχετε κανένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθείτε μαζί της (ξεχωριστά Achievements), αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τρέχει καν στο PC σας. Αν πάλι είστε αποκλειστικά PC gamer τότε θα χρειαστεί να “χρεωθείτε” (με κάποια αναβάθμιση ενδεχομένως) το κάκιστο optimization εξαιτίας του UWP. Όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο λοιπόν το Games for Windows - Live ήταν μια πιο πολύ καλύτερη πλατφόρμα. Σαφώς και εκεί υπήρχαν ελαττώματα (DRM λόγου χάρη), αλλά η πιο λογική κίνηση από την πλευρά της Microsoft θα ήταν να διορθώσει τα λάθη και όχι να κάνει hard reset ξεκινώντας από την αρχή.

games-for-windows-live

Ακόμη και σήμερα δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας υποστηρίζεται cross-play σε games όπως το Universe at War: Earth Assault ή το Lost Planet, σε τίτλους δηλαδή που δεν έχουν αναπτυχθεί από την Microsoft αλλά από εταιρείες όπως την Petroglyph Games και την Capcom. Στα Windows 10 το feature αυτό περιορίζεται αποκλειστικά σε games της Microsoft Studios. Να σημειωθεί επίσης ότι μια σεβαστή μερίδα παικτών αγόραζε τα Games for Windows – Live για τα Achievements τους. Προσωπικά εγώ έχω αγοράσει τα Universe at War: Earth Assault, Operation Flashpoint Dragon Rising, Section 8, Batman: Arkham Asylum μόνο για αυτό τον λόγο. To ίδιο κίνητρο δεν υπάρχει πλέον γιατί τα Achievements είναι κοινά στα Windows 10/Xbox One, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα Gears of War: Ultimate Edition και Rise of the Tomb Raider.

To μέλλον είναι ζοφερό
Τα Windows 10 μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα, αλλά η Microsoft δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηρίξει το Windows Store μόνο με δικά της “exclusives”. To third-party support είναι μηδαμινό και η αποτυχία των Windows Phone μόνο χειρότερη μπορεί να κάνει την όλη κατάσταση, αφού τους τελευταίους μήνες έχουν σταματήσει να βγαίνουν νέα games. Αν ο κολοσσός από το Redmond δεν “ανοίξει” το Universal Windows Platform και δεν δώσει περισσότερα κίνητρα σε τρίτους developers για να αναπτύξουν Windows 10 εκδόσεις των παιχνιδιών τους, τότε το μέλλον προμηνύεται ζοφερό.

Τα περιθώρια στενεύουν όμως και θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, γιατί από αυτή την κατάσταση ζημιώνεται και το Xbox One. Τα Forza Horizon 3 και Gears of War 4 για παράδειγμα θεωρούνται από την πλειοψηφία του κόσμου ως console exclusives, ενώ στην πράξη μόνο ένα μικρό ποσοστό των PC gamers μπορεί να τα τρέξει. Άραγε αυτός είναι ο στόχος της Microsoft; PC gaming για λίγους και εκλεκτούς που διαθέτουν ένα rig χιλιάδων ευρώ; Τουλάχιστον στο Games for Windows – Live οι περισσότεροι παίκτες μπορούσαν να απολαύσουν στο mid-end PC τους κυκλοφορίες όπως το Fallout 3, το BioShock 2, το Grand Theft Auto IV, το Dark Souls, το Resident Evil 5 και δεκάδες ακόμη games.

Εσάς ποια είναι η gaming εμπειρία σας από τα Windows 10; Έχετε παίξει τα Forza Horizon 3 και Gears of War 4; Συμμερίζεστε την άποψη μας σχετικά με το Games for Windows - Live; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια και στο σχετικό forum topic.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 snikefriend (Level 23) 01/11/2016 13:18
Αν και συμφωνώ ότι ήταν πολύ καλή πλατφόρμα το Games for Windows - LIVE θα διαφωνήσω στο γεγονός ότι τα Windows 10 είναι «χαμένο στοίχημα» καθώς κατά τη γνώμη μου είναι αρχή ακόμη για να κρίνουμε ότι απέτυχε ή όχι το συγκεκριμένο εγχείρημα. Τώρα, αυτό με τα παράλογα specs κατά τη γνώμη μου γίνεται επίτηδες για να μπορούν μόνο ακριβά PC να τρέξουν τα παιχνίδια και να μη ζημειώνεται τόσο το Xbox One από τις αποφάσεις αυτές.

Τέλος, εκτός του gaming, ας μη ξεχάσουμε ότι το UWP ενθαρρύνει πολλούς developers να φέρουν τις εφαρμογές τους σε Windows 10 και Windows 10 Mobile. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κορυφαίοι developers όπως το Facebook, Viber και άλλοι απέσυραν τις εφαρμογές τους (αυτές των 8.1) για να φέρουν καλύτερες, βελτιωμένες εκδόσεις αποκλειστικά για τα Windows 10. Να θυμήσω ότι το Facebοοk δεν είχε καν εφαρμογή από την ίδια την Facebook ενώ τώρα έχει, όπως και το κατά πολύ ανώτερο Messenger από αυτό των Windows Phone 8.1. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες εφαρμογές, Viber, Instagram αλλά και σε games, όπου η έλευση της εφαρμογής Xbox App έχει φέρει πολλές βελτιώσεις στα mobile games. Αυτό το λέω διότι κατά τη γνώμη μου το UWP πρέπει να κριθεί σφαιρικά και όχι με βάση απλά το Gaming.
#2 kitsos79 (Level 3) 01/11/2016 14:32
Καλημερα και καλο μηνα.προσφατα προσπαθησα να κατεβασω και να παιξω το FORZA MOTOSPORT 6 APEX και μου ζηταει μια ανβαθμηση στα windows universary update.και δεν αφηνει να το καταβασεις.βεβα ια εχει κ λινκ για ληψη του εν λογω.γνωριζει καποιος για αυτο το απντατε?αξιζει η ληψη του ?πως κ δεν το εμφανιζει στα κλασικα απντατε που κανει καθημερινα το λειτουργικιο?ευ χαριστω
#3 +1 Professor_Severus_Snape (Level 26) 01/11/2016 15:23
Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ήδη στην πράξη ότι τα games για Windows 10 έχουν απίστευτα υψηλές απαιτήσεις, κάτι που δυστυχέστερα μεταφράζεται σε κάκιστο optimization και τίποτα περισσότερο. Από το να πρέπει να πληρώσω ένα σκασμό χρήματα σε αναβαθμίσεις για να παίξω (αν τα καταφέρω) 4-5 AAA games όλα κι όλα, ενώ μπορώ να έχω εκατοντάδες τίτλους εκτός της πλατφόρμας της Microsoft, ε, σίγουρα θα προτιμήσω το δεύτερο. Πόσο μάλλον αν κάποιος έχει και Xbox One.
#4 +1 snikefriend (Level 23) 01/11/2016 15:41
Quoting kitsos79:
Καλημερα και καλο μηνα.προσφατα προσπαθησα να κατεβασω και να παιξω το FORZA MOTOSPORT 6 APEX και μου ζηταει μια ανβαθμηση στα windows universary update.και δεν αφηνει να το καταβασεις.βεβαια εχει κ λινκ για ληψη του εν λογω.γνωριζει καποιος για αυτο το απντατε?αξιζει η ληψη του ?πως κ δεν το εμφανιζει στα κλασικα απντατε που κανει καθημερινα το λειτουργικιο?ευχαριστω


Το συγκεκριμένο update όπως και όλα του λειτουργικού μόνο προσθήκες έχουν. Δεν βρίσκω λόγο να μη το κατεβάσεις. Εφόσον δεν είχες πρόβλημα με την αρχική αναβάθμιση σε Windows 10 δεν θα έχεις ούτε και με αυτή, αλλά και αν έχεις θα σε γυρίσει αυτομάτως στην προηγούμενη έκδοση χωρίς να χάσεις κάτι. Κανονικά έπρεπε να εμφανίζεται στα κανονικά updates και να γίνεται αυτόματα, αλλά έχω ακούσει και από άλλους ότι δεν εμφανίζεται οπότε δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκε.

Περισσότερες πληροφορίες για την επετειακή ενημέρωση έχει εδώ.
#5 Lordwinter (Level 28) 01/11/2016 16:08
Quoting kitsos79:
Καλημερα και καλο μηνα.προσφατα προσπαθησα να κατεβασω και να παιξω το FORZA MOTOSPORT 6 APEX και μου ζηταει μια ανβαθμηση στα windows universary update.και δεν αφηνει να το καταβασεις.βεβαια εχει κ λινκ για ληψη του εν λογω.γνωριζει καποιος για αυτο το απντατε?αξιζει η ληψη του ?πως κ δεν το εμφανιζει στα κλασικα απντατε που κανει καθημερινα το λειτουργικιο?ευχαριστω

Πέρα από το anniversary update πιθανόν θα έχεις θέμα και με τους drivers της κάρτας γραφικών σου. Το περίεργο θα ήταν να σε άφηνε να το κατεβάσεις. Πληροφοριακά στην ίδια θέση είμαι και εγώ. Αυτός ήταν και ο σκοπός αυτού του άρθρου να εκθέσει τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται στα games του Windows Store.
#6 kitsos79 (Level 3) 01/11/2016 16:39
Quoting snikefriend:
Quoting kitsos79:
Καλημερα και καλο μηνα.προσφατα προσπαθησα να κατεβασω και να παιξω το FORZA MOTOSPORT 6 APEX και μου ζηταει μια ανβαθμηση στα windows universary update.και δεν αφηνει να το καταβασεις.βεβαια εχει κ λινκ για ληψη του εν λογω.γνωριζει καποιος για αυτο το απντατε?αξιζει η ληψη του ?πως κ δεν το εμφανιζει στα κλασικα απντατε που κανει καθημερινα το λειτουργικιο?ευχαριστω


Το συγκεκριμένο update όπως και όλα του λειτουργικού μόνο προσθήκες έχουν. Δεν βρίσκω λόγο να μη το κατεβάσεις. Εφόσον δεν είχες πρόβλημα με την αρχική αναβάθμιση σε Windows 10 δεν θα έχεις ούτε και με αυτή, αλλά και αν έχεις θα σε γυρίσει αυτομάτως στην προηγούμενη έκδοση χωρίς να χάσεις κάτι. Κανονικά έπρεπε να εμφανίζεται στα κανονικά updates και να γίνεται αυτόματα, αλλά έχω ακούσει και από άλλους ότι δεν εμφανίζεται οπότε δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκε.

Περισσότερες πληροφορίες για την επετειακή ενημέρωση έχει εδώ.

βασικα εκανα καθαρη εγκατασταση οποτε δεν ειχα θεμα.αλλο να κανεις μια απλη αναβαθμιση κ αλλο απο την αρχη φορματ.κ δεν εχω κανενα προβλημα ως τωρα πλην αυτου που προανεφερα.σε ολα τα αλλα παιχνιδια στο στορε δεν ζητα κατι τετοι.τεσπα βλεποντας κ κανοντας θα παω.ευχαριστω
#7 snikefriend (Level 23) 01/11/2016 17:37
Quoting Lordwinter:

Πέρα από το anniversary update πιθανόν θα έχεις θέμα και με τους drivers της κάρτας γραφικών σου. Το περίεργο θα ήταν να σε άφηνε να το κατεβάσεις. Πληροφοριακά στην ίδια θέση είμαι και εγώ. Αυτός ήταν και ο σκοπός αυτού του άρθρου να εκθέσει τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται στα games του Windows Store.


Προσωπικά δεν θεωρώ «πρόβλημα» να απαιτείται αναβάθμιση λειτουργικού για να παίξεις ένα παιχνίδι ειδικά όταν η αναβάθμιση αυτή φέρνει και καινούριο store μαζί. Μάλλον αυτονόητο μου φαίνεται παρά πρόβλημα.
#8 efane (Level 22) 01/11/2016 18:21
Από την στιγμή που σταμάτησα τις αναβαθμίσεις στο pc δεν ασχολούμαι καθόλου, δεν βρισκω το λόγο δηλαδή να παίξω gears4 και κονσόλα και pc. Πιστεύω πως είναι αρχή ακόμα και η Microsoft θα δει τα λάθη της,προσωπικά θεωρούσα δεδομένο ότι θα υπάρχουν τέτοια θέματα, στο αν θα τρέχουν τα ίδια games σε διαφορετική πλατφόρμα. Αυτό που θα δούμε σύντομα είναι αυτό που λέμε όλοι τόσο καιρό τώρα, η Ms θα προσφέρει gaming για όλες τις τσέπες!
#9 ashbringer (Level 25) 02/11/2016 12:37
Δυστυχώς παρόλα αυτά που υποσχέθηκαν δεν παρέδωσαν την λειτουργία αυτή όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα όπως γράφει και ο Παντελής να ζημιώνεται και το xbox one αλλά και τα pc.Ο τελικός χρήστης-gamer είναι αυτός που χάνει περισσότερο και δεν μπορεί να απολαύσει τον αγαπημένο του τίτλο όπως πρέπει.Εξαιρετι κό άρθρο με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που η microsoft θα πρέπει να διορθώσει άμεσα.Να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου ναι αλλά όταν όντως πραγματικά χρειάζεται και όχι για λόγους και συμφέροντα των εταιρειών.
Notification