PlayStation 4: Οι πρώτες εντυπώσεις

Hot
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
 
0.0 ()
1
PlayStation 4: Οι πρώτες εντυπώσεις

PlayStation 4: Οι πρώτες εντυπώσεις

Τι μας προκάλεσε αίσθηση τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας της κονσόλας στην Ελλάδα.

Η έβδομη οικιακή γενιά κονσολών θα λέγαμε ότι αποτελεί παρελθόν, καθώς πλέον βαδίζουμε σε μία νέα εποχή για το gaming. Οι next-gen κονσόλες βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας, αν και για να είμαστε πιο ακριβείς στην χώρα μας έχουμε δει μέχρι στιγμής μόνο το PlayStation 4, καθώς το Xbox One αναμένεται να διατεθεί τους προσεχείς μήνες. To 2013 ήταν μία κομβική χρονιά για όλα τα τμήματα της Sony, καθώς παρά την ρευστοποίηση διαφόρων περιουσιακών της στοιχείων, αλλά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τον οίκο Fitch που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2012, το λανσάρισμα του PS4 ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην βιομηχανία των video games.

Σε μερικά εικοσιτετράωρα κλείνει ένας μήνας από την Ελληνική κυκλοφορία του PS4 και μέσα σε αυτό το διάστημα είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε εκτενέστατα με την κονσόλα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να συνοψίσουμε τις εντυπώσεις μας και να δούμε κατά πόσο το νέο σύστημα της Sony κατάφερε να ανταποκριθεί στο έντονο hype που είχε προκληθεί γύρω από αυτό τους προσεχείς μήνες.

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί
Η σοφή αυτή λαϊκή ρήση φαίνεται ότι ταιριάζει...γάντι στην περίπτωση του PS4, καθώς όπως προαναφέραμε η κονσόλα πραγματοποίησε ένα άκρως επιτυχημένο λανσάρισμα. Η Sony έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου σε πωλήσεις την πρώτη κιόλας μέρα διάθεσης της κονσόλας στην Αμερική, ενώ την δεδομένη χρονική στιγμή έχουν πουληθεί περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια PS4. Με τα ως τώρα δεδομένα λοιπόν η Sony έχει ήδη πάρει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του άμεσου ανταγωνιστή του (Xbox One), καθώς το τελευταίο έχει πουλήσει τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Βέβαια στην κονσόλα της Microsoft θα πρέπει να δώσουμε δύο ελαφρυντικά, το πρώτο είναι ότι δεν έχει διατεθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και το δεύτερο ότι στην Αμερική διατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα από το PS4.

Ας πάμε όμως και στην χώρα μας να δούμε τι ακριβώς συνέβη με το λανσάρισμα του PS4. Η next-gen κονσόλα της Sony κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου και μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα έκανε φτερά από τα ράφια των καταστημάτων. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς τεμάχια διέθεσε η Ελληνική αντιπροσωπεία της Sony στην αγορά, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες gamers πάρα την βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας τίμησαν και με το παραπάνω το PS4. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και την δεδομένη προτίμηση των Ελλήνων παικτών στις κονσόλες της Sony είναι δεδομένο πως το Xbox One θα έχει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο όταν διατεθεί και εδώ, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι κοστίζει 100 ευρώ παραπάνω.

Hardware, περιφερειακά και...PS Vita
Αφήνοντας στην άκρη τις πωλήσεις, το εντυπωσιακό λανσάρισμα και τις προβλέψεις για το ποια κονσόλα θα επικρατήσει πάμε να εξετάσουμε πιο σφαιρικά την κονσόλα ξεκινώντας από το hardware της και τα περιφερειακά της. Ξεκινώντας από τον εξωτερικό σχεδιασμό της κονσόλας, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι αρκετά επιβλητικός, αν και το γεγονός ότι δεν διαθέτει εξωτερική τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης. Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε πως το PS4 έχει μια σχετικά αθόρυβη λειτουργία, ειδικά αν την συγκρίνουμε με προγενέστερες κονσόλες της Sony.

ps4-content-bundle

Όσον αφορά το DualShock 4 θα λέγαμε ότι αποτελεί μια τεχνολογική πρόοδο για την ιαπωνική εταιρεία. Οι λαβές του, αλλά και τα triggers του είναι σαφώς πιο εργονομικά, ενώ το d-pad αποδεικνύεται αρκετά λειτουργικό στις πιο απαιτητικές συνθήκες, κοινώς στα Fighting games. Εν τω μεταξύ, το touchpad ως προς την σύλληψη της αποτελεί μια αξιόλογη προσθήκη, εντούτοις στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη τίτλων του PS4, μόνο το Killzone: Shadow Fall αξιοποιεί τις δυνατότητές του. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να δούμε περισσότερα games που θα το αξιοποιούν, εντούτοις αν κρίνουμε από το PS Vita, κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί. Εξετάζοντας τα analog sticks, θα λέγαμε ότι έχουν πολύ καλύτερο feedback, αν και είναι ελαφρώς πιο "στριφνά" από τα αντίστοιχα του DualShock 3, θυμίζοντας τα sticks του Xbox 360 controller. Η Sony πάντως πέφτει πάλι στο ίδιο λάθος, καθώς για μία ακόμη φορά αφήνει το αριστερό analog stick στο κέντρο του gamepad και δεν το τοποθετεί στην πάνω αριστερή πλευρά.

Περνώντας στα λοιπά περιφερειακά της κονσόλας θα λέγαμε ότι η αγορά ενός headset είναι άκρως επιβεβλημένη εάν σκοπεύετε να ασχοληθείτε πιο ενεργά με τίτλους που προσφέρουν συνεργατικό ή ανταγωνιστικό multiplayer όπως το Warframe και το Killzone: Shadow Fall αντίστοιχα. Η ποιότητα του headset που παρέχεται με την κονσόλα είναι επιεικώς κάκιστη, αν και στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι στο DualShock 4 παρέχεται θύρα audio jack 3.5 mm. Η κάμερα από την άλλη πλευρά, την οποία θα πρέπει να προμηθευτείτε ξεχωριστά, μας άφησε καλές εντυπώσεις αν και για την ώρα η αγορά της δεν ενδείκνυται καθώς δεν υποστηρίζεται από τους ανάλογους τίτλους.

dualshock-4

Επιστρέφοντας και πάλι στο DualShock 4 αξίζει να αναφερθούμε στην light bar, η οποία μένει μονίμως αναμμένη δημιουργώντας προβλήματα σε όσους κρατούν το χειριστήριο στην ευθεία με την τηλεόρασή τους, εντούτοις σε κάποια games παρατηρήσαμε ότι το χρώμα της αλλάζει ανάλογα με το gameplay. Για παράδειγμα όταν δέχεστε πύρα ή το health σας πέφτει σε χαμηλά επίπεδα το χρώμα της γίνεται κόκκινο ή αρχίζει να αναβοσβήνει. Παρόμοια τεχνολογία έχουμε δει στην εφαρμογή Alien FX των υπολογιστών της Alienware και αν μη τι άλλο είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα τόσο στην σύλληψη, όσο και στην εφαρμογή της. Φυσικά οφείλουμε να αναφερθούμε και στο κουμπί Share, το οποίο σας επιτρέπει να καταγράψετε βίντεο ή εικόνες από το gameplay σας και στην συνέχεια να τις ανεβάσετε σε διάφορα social networks.

Εν τω μεταξύ, η Sony αποφάσισε να δώσει μια νότα από Wii U στη νέα κονσόλα της, δίνοντάς σας την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το PS Vita σας, όπως το GamePad της Nintendo. Κοινώς μέσω της εφαρμογής PS4 Link μπορείτε να παίξετε off-TV τίτλους του PS4 στο PS Vita. Επιπλέον, σε κάποια games υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την φορητή κονσόλα ως second screen. To remote play τίτλων του PS4 στο PS Vita μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, εντούτοις οι second screen δυνατότητες θα λέγαμε ότι δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν στον μέσο gamer.

Πριν προχωρήσουμε στα games του PS4 θα ήθελα να θίξω ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο αφορά την Wi-Fi συνδεσιμότητα της κονσόλας. Στο κομμάτι αυτό οφείλουμε να αναφερθούμε, καθώς μια μικρή μεν, σημαντική δε μερίδα χρηστών αντιμετωπίζει προβλήματα με την ασύρματη σύνδεση της κονσόλας στο internet. Τα θέματα αυτά οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως ασυμβατότητα με τα εκάστοτε routers και συνήθως επιλύονται είτε με αναβάθμιση του firmware σε αυτά, είτε μέσω port forwarding. Ανάλογα προβλήματα είχαμε αντιμετωπίσει και με το Wii U και θα λέγαμε ότι σε κάποιο βαθμό είναι λογικό να υφίστανται στο λανσάρισμα μιας νέας κονσόλας. To θετικό της υπόθεσης είναι ότι η Sony έχει αναγνωρίσει ήδη αυτό το πρόβλημα και υπόσχεται να το λύσει σε κάποιο μελλοντικό system update του PS4.

ps4-remote-play-ps vita

Τα games
Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πιο κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία μίας κονσόλας, η οποία δεν είναι άλλη από τους τίτλους που την συνοδεύουν. Το PS4 αυτή την στιγμή προσφέρει μία ευρεία γκάμα τίτλων και ανάμεσά τους συναντάμε τρία exclusives, το Killzone: Shadow Fall, το Knack και το Resogun. Τα υπόλοιπα games αποτελούν στην πλειοψηφία τους ports των σημαντικότερων κυκλοφοριών της περυσινής χρονιάς όπως τα Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts, NBA 2K14, Fifa 14, Assassin's Creed IV: Black Flag και Injustice: Gods Among Us. Σε αυτά προστίθενται τα free-to-play Warframe, Blacklight: Retribution, War Thunder και DC Universe Online και το ανεκδιήγητο NBA Live 14.

Ξεκινώντας από τα exclusives το Killzone: Shadow Fall είναι ένα "τίμιο" FPS που επιδεικνύει ένα μέρος των δυνατοτήτων της κονσόλας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως το killer app που όλοι περίμεναν. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως για τα δεδομένα ενός launch τίτλου, η δημιουργία της Guerilla Games στέκεται στο ύψος της. Άλλωστε ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο και στο λανσάρισμα των PS3 και Xbox 360 θα δούμε exclusive FPS όπως τα Resistance: Fall of Man και Perfect Dark Zero, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με το Killzone: Shadow Fall.

Παραδίδοντας την σκυτάλη στο Knack είναι γεγονός πως περιμέναμε πολύ περισσότερα από τον Mark Cerny και την πολύπειρη Sony Japan Studio. To Knack είναι ένα συμπαθητικό Platform αλλά μέχρι εκεί. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι τουλάχιστον στο εμπορικό κομμάτι κινήθηκε ικανοποιητικά πουλώντας περισσότερα από το εξαιρετικό Super Mario 3D World. Συμπαθητικό επίσης μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και το Resogun, μία indie προσπάθεια από τους δημιουργούς του Super Stardust, η οποία κινείται σε Shoot 'em up πρότυπα. Το συγκεκριμένο genre όμως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις μέρες μας, όπως ήταν στην δεκαετία του '80 και κατά συνέπεια πρόκειται για έναν τίτλο που θα απασχολήσει μία πολύ μικρή μερίδα χρηστών.

knack-gameplay

Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται και με τα next-gen ports. Στους αθλητικούς τίτλους είναι γεγονός πως τόσο το Fifa 14, όσο και το NBA 2K14 δικαίωσαν τις προσδοκίες μας, αντίθετα στα Fighting το Injustice: Gods Among Us δεν κατάφερε να προσφέρει κάτι νέο. Στα First-Person Shooters τώρα το Battlefield 4 καταφέρνει να ξεχωρίσει, καθώς προσφέρει μια gameplay εμπειρία ανάλογη της PC έκδοσης, αντίθετα το Call of Duty: Ghosts και στο PS4 κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα. Το Assassin's Creed IV: Black Flag είναι επίσης ένα αξιόλογο port, αλλά στην ουσία το μόνο που προσφέρει είναι ελαφρώς καλύτερα γραφικά και ένα σταθερότερο frame rate.

Συνοψίζοντας, το εύλογο ερώτημα είναι κατά πόσο το launch line-up του PS4 είναι ιδανικό ή όχι. Ιδανικό σίγουρα δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σε καμία περίπτωση, αλλά με βάση ότι έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια και από την εικοσαετή και πλέον εμπειρία μας στον χώρο θα λέγαμε ότι είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό. Μάλιστα με δεδομένο ότι αρκετά games είναι free-to-play, ενώ κάποια έχουν δοθεί δωρεάν στους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus (Resogun, Contrast, Don't Starve) οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στην Sony.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ έχει να κάνει με το τεράστιο μέγεθος που καταλαμβάνουν τα games στον σκληρό δίσκο της κονσόλας. Σε αντίθεση με το PS3 η εγκατάσταση των παιχνιδιών είναι πλέον υποχρεωτική και όπως γίνεται αντιληπτό σύντομα αρκετοί χρήστες αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Για παράδειγμα το Knack καταλαμβάνει 39GB χώρου στον σκληρό σας δίσκο, ενώ το NBA 2K14 46GB. Εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το PS4 δεν υποστηρίζει την σύνδεση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου όπως το Xbox One ή το Wii U είναι σίγουρο ότι στο άμεσο μέλλον τα 500GB της κονσόλας δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σας.

killzone-shadow-fall-multiplayer

Συμπεράσματα
Με τα ως τώρα δεδομένα θα λέγαμε ότι το PS4 ανταποκρίνεται αν μη τι άλλο στο hype που είχε προκληθεί γύρω από το όνομά του. Η Sony επιστρέφει ύστερα από αρκετά χρόνια δυνατή και κραταιά στην βιομηχανία των video games, καθώς είναι γεγονός πως το PS3 ναι μεν έκλεισε με θετικό πρόσημο το 2013, εντούτοις τα προηγούμενα έτη κυκλοφορίας του ήταν σαφώς πίσω από τους άμεσους ανταγωνιστές του. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς αφενός δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα χωρίς να δούμε και επίσημα το Xbox One στην χώρα μας και αφετέρου περιμένουμε να δούμε ακόμη περισσότερα games. Στην τελική αυτά κρίνουν την επιτυχία μιας κονσόλας τόσο για τους gamers, όσο και για τις εταιρείες αφού όπως είναι γνωστόν τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κονσόλες πωλούνται στην τιμή κόστους ή ακόμη και με ζημιά ώστε να είναι ανταγωνιστικές στην αγορά.

Η κονσόλα της Sony πάντως είναι σίγουρο ότι προσφέρει ένα εντυπωσιακό value for money, συνυπολογίζοντας και τα δωρεάν games που μπορείτε να αποκτήσετε από το PlayStation Store. To DualShock 4 είναι μακράν καλύτερο του προκατόχου του και γενικά οι εφαρμογές που υποστηρίζει η κονσόλα όπως το streaming μέσω Twitch, η καταγραφή του gameplay σας, αλλά και το remote play μέσω του PS Vita αποτελούν τρανά παραδείγματα ότι πλέον έχουμε μπει σε μία νέα εποχή όσον αφορά το gaming. Επιπροσθέτως, όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο την αρχή, καθώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας και το 2014 θα αποτελέσει οδηγό στην μετέπειτα πορεία της κονσόλας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το PS4 ήρθε για να μείνει και έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί ως την πιο εμπορικά επιτυχημένη κονσόλα της Sony.

Φυσικά περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σας εντυπώσεις στο σχετικό topic του forum του GameWorld. Πείτε μας λοιπόν αν αγοράσατε την κονσόλα, κατά πόσο μείνατε ικανοποιημένοι από αυτήν και τι παραπάνω περιμένετε να δείτε στο μέλλον.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 eliminator (Level 26) 28/04/2012 15:58
Την 1η Μαϊου λέγεται ότι θα γίνει επίσημη ανακοίνωση του παιχνιδιού στο ημίχρονο των NBA playoffs και στις 2 Μαϊου περισσότερες πληροφορίες! Για να δούμε, κάτι μου λέει ότι δεν θα'ναι μία από τα ίδια.
#2 kostas8005 (Level 1) 30/04/2012 01:06
γνωριζει κανεις αν χρειαζεται registration key για να παιξει καποιος
online το call of duty modern warfare 3 στο ps3?
#3 Manos (Level 39) 30/04/2012 04:15
Η ερώτησή σου είναι τελείως άσχετη με την είδηση.

Απορίες μπορείς να ρωτάς στο forum. Υπάρχει subforum "FPS" και topic Call of Duty Modern Warfare 3.
#4 asmilon (Level 26) 29/08/2012 20:42
To βρισκω παρα πολυ κινηση, αρκει να μην ακολουθησει το μοντελο του Age of Empires οπου ειχες καποια πραγματα δωρεαν, αλλα για να αποκτησεις ολο το παιχνιδι επρεπε να δωσεις πιο πολλα απο retail game...
#5 spyros1908 (Level 10) 12/01/2014 00:21
πολυ ωραιο το αρθρο αλλα ελπιζω να υπαρχει τυπογραφικο λαθος εκει που λεει

"Ξεκινώντας από τον εξωτερικό σχεδιασμό της κονσόλας, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι αρκετά επιβλητικός, αν και το γεγονός ότι δεν διαθέτει εξωτερική τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης."
Ελπιζω να εχετε κανει λαθος και να μην μου παρουσιασει ποτε προβλημα υπερθερμανσης η κονσολα!
#6 +7 Zaratoth (Level 28) 12/01/2014 00:44
Συνεχίζω να θεωρώ πως όποιος βιάστηκε να αγοράσει την κονσόλα δεν κέρδισε τίποτα ουσιαστικό. Τα exclusives αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη μέτρια και τα πραγματικά ενδιαφέροντα παιχνίδια είναι multiplatform και δεν δικαιολογούν αγορά κονσόλας, ειδικά τη στιγμή που στο pc κάποια είναι και στη μισή τιμή. Θεωρώ πως σε 1-2 χρόνια θα έχουν βγει τα πρώτα δυνατά exclusive και πιστεύω πως κάποτε λογικά θα το πάρω, αλλά θα έχει πέσει η τιμή του μέχρι τότε.
#7 +2 Bil128 (Level 12) 12/01/2014 01:31
πολύ ωραίο άρθρο, μπράβο Παντελή !
#8 +1 SnakeEater (Level 17) 12/01/2014 02:32
Quoting Zaratoth:
Συνεχίζω να θεωρώ πως όποιος βιάστηκε να αγοράσει την κονσόλα δεν κέρδισε τίποτα ουσιαστικό. Τα exclusives αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη μέτρια και τα πραγματικά ενδιαφέροντα παιχνίδια είναι multiplatform και δεν δικαιολογούν αγορά κονσόλας, ειδικά τη στιγμή που στο pc κάποια είναι και στη μισή τιμή. Θεωρώ πως σε 1-2 χρόνια θα έχουν βγει τα πρώτα δυνατά exclusive και πιστεύω πως κάποτε λογικά θα το πάρω, αλλά θα έχει πέσει η τιμή του μέχρι τότε.

φιλε εχεις απολυτο δικιο, πραγματικα ''θα φαω τα λυσσακα μου'' για να το αγορασω οταν βγαλουν πχ uncharted 4(αλλα που τετοια εποχη ...) :sad: ...αληθεια Παντελη σε ποσο καιρο πιστευεις οτι θα πεσει η τιμη του εστω ενα 50ρικο??γιατι εγω πιστευω 2 χρονια στη καλυτερη λογω της ηδη μικρης αρχικης του τιμης
#9 +4 grotenfrod (Level 21) 12/01/2014 03:39
Quoting Zaratoth:
Συνεχίζω να θεωρώ πως όποιος βιάστηκε να αγοράσει την κονσόλα δεν κέρδισε τίποτα ουσιαστικό. Τα exclusives αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη μέτρια και τα πραγματικά ενδιαφέροντα παιχνίδια είναι multiplatform και δεν δικαιολογούν αγορά κονσόλας, ειδικά τη στιγμή που στο pc κάποια είναι και στη μισή τιμή. Θεωρώ πως σε 1-2 χρόνια θα έχουν βγει τα πρώτα δυνατά exclusive και πιστεύω πως κάποτε λογικά θα το πάρω, αλλά θα έχει πέσει η τιμή του μέχρι τότε.

Όπως τα λέει ο Νικολής. Εγώ το πήρα λόγω πολύ καλής προσφοράς και για να νιώσω τη χαρά του να παίρνεις κονσόλα σε launch αλλά ρεαλιστικά δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πολύ καλό αποκλειστικό παιχνίδι.
#10 +1 geololj (Level 28) 12/01/2014 05:24
Όπως είναι λογικό, τα games θα είναι η βενζίνη που θα κρατάει το σύστημα σε κίνηση. Ευελπιστώ ότι σε αυτή τη γενιά θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα πραγματάκια. Πολύ ωραίο άρθρο Παντελή :)
#11 +1 GamerPs3maniac (Level 16) 12/01/2014 09:52
Ωραίο άρθρο αγαπητέ Παντελή. Μπορεί και εγώ να θέλω να φάω τα ρούχα μου μιας και δεν μπορώ να αγοράσω το PS4, αλλά ίσως να βγει και σε καλό. Εννοώ να υπάρξουν και νέες προσφορές (πακέτα μαζί με το ps vita. Μόνο που φοβάμαι πως εδώ οι τιμές θα είναι στον ουρανό).
#12 +1 dirty harry (Level 7) 12/01/2014 10:22
Γενικα πιστευω ειτε με κριση ειτε χωρις κριση, η αγορα μιας κονσολας day one ειναι περισσοτερο για να σου φυγει η καψα του καινουργιου, παρα ουσιαστικη.
Εγω ετσι την επαθα στο ps2 και απο τοτε εβαλα μυαλο. Σε ενα χρονο και οι τιμες θα ειναι πιο κατω και θα εχει γεμισει τιτλους η αγορα.
Μια απορια εχω μονο. Με φουλ εγκατασταση ολων των παιχνιδιων οπως λετε, δεν θα εχεις χωρο για περισσοτερα απο 12-15 παιχνιδια ( η ταση θα ειναι σιγουρα αυξητικη στα gb των παιχνιδιων). Ποσο μεγαλους δισκους μπορει να υποστηριξει ? Υπαρχουν 1 tera ή μεγαλυτεροι ?
#13 +1 jester (Level 19) 12/01/2014 10:54
Quoting Zaratoth:
Συνεχίζω να θεωρώ πως όποιος βιάστηκε να αγοράσει την κονσόλα δεν κέρδισε τίποτα ουσιαστικό. Τα exclusives αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη μέτρια και τα πραγματικά ενδιαφέροντα παιχνίδια είναι multiplatform και δεν δικαιολογούν αγορά κονσόλας, ειδικά τη στιγμή που στο pc κάποια είναι και στη μισή τιμή. Θεωρώ πως σε 1-2 χρόνια θα έχουν βγει τα πρώτα δυνατά exclusive και πιστεύω πως κάποτε λογικά θα το πάρω, αλλά θα έχει πέσει η τιμή του μέχρι τότε.

+1 κι από εμένα. Εντυπωσιακή κονσόλα αλλά στα games θέλουμε δουλειά ακόμα. Άλλωστε νομίζω ότι το ίδιο πάνω κάτω μας λέει και το άρθρο. Ένα τίμιο shooter (Killzone), ένα platform που δε δικαίωσε τις προσδοκίες (Knack) και ports από τα οποία ξεχωρίζουν το Battlefield 4 (πολύ καλό, συμφωνώ το έχω παίξει, αλλά καλύτερο στο pc) και τα FIFA και NBA 2K. Θέλουμε περισσότερα!
#14 +1 spyros1908 (Level 10) 12/01/2014 11:50
Quoting Zaratoth:
Συνεχίζω να θεωρώ πως όποιος βιάστηκε να αγοράσει την κονσόλα δεν κέρδισε τίποτα ουσιαστικό. Τα exclusives αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη μέτρια και τα πραγματικά ενδιαφέροντα παιχνίδια είναι multiplatform και δεν δικαιολογούν αγορά κονσόλας, ειδικά τη στιγμή που στο pc κάποια είναι και στη μισή τιμή. Θεωρώ πως σε 1-2 χρόνια θα έχουν βγει τα πρώτα δυνατά exclusive και πιστεύω πως κάποτε λογικά θα το πάρω, αλλά θα έχει πέσει η τιμή του μέχρι τότε.

Εγω πάντως που λιώνω καθε χρονο fifa με αποζημίωσε πολύ καλά το παιχνίδι και η κονσόλα ειδικά για πρώτο παιχνίδι νέας γενιάς! Τωρα και καποιο παιχνίδι να μην έβγαινε στην αρχη στο ps4 που να παίζω φανατικά παλι θα την έπαιρνα την κονσόλα πολυ απλά γιατί ειμαι gamer και την έλευση καινούργιας κονσόλας την περιμένω πως και πως!Οσο μου το επιτρέπουν τα οικονομικά μου θα αγοράζω κονσόλες Day1 οταν βγαίνουν. .
#15 +2 Zaratoth (Level 28) 12/01/2014 12:04
Quoting spyros1908:
Τωρα και καποιο παιχνίδι να μην έβγαινε στην αρχη στο ps4 που να παίζω φανατικά παλι θα την έπαιρνα την κονσόλα πολυ απλά γιατί ειμαι gamer και την έλευση καινούργιας κονσόλας την περιμένω πως και πως!


Συγνώμη κιόλας, αλλά τι gamer θα είσαι στο υποθετικό σενάριο που αναφέρεις στο quote, από τη στιγμή που δεν θα είχες κάποιο game να παίξεις; Μια κονσόλα θα είχες στο τραπεζάκι της τηλεόρασης που είχε αξία αντίστοιχη με ένα dvd player ή αν δεν τη χρησιμοποιήσεις για να δεις καμιά ταινία, αξία αντίστοιχη με ένα διακοσμητικό βάζο, η οποία θα άρχιζε να κάνει απόσβεση όταν με το καλό θα έπαιρνες τα πρώτα games (τα οποία είναι ακόμα πανάκριβα κιόλας). Φιλικά.
#16 +1 ABBY (Level 17) 12/01/2014 12:34
Η Sony έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας όλοι το ξέρουμε αυτό γι'αυτό και πιστεύω πως στο άμεσο μέλλον θα δούμε πολλούς καλούς και αποκλειστικούς τίτλους για το Ps4!!
Πολύ ωραίο άρθρο!! :-)
#17 +1 el_sak (Level 15) 12/01/2014 13:49
Έχω ψηθεί πολύ άσχημα να αγοράσω την κονσόλα και εγώ.. έχει λάβει αρκετά καλά σχόλια και από προβλήματα ακόμα τίποτα δεν έχει ακουστεί. Αν και λέω να περιμένω κανένα πακέτο με PS VITA μαζί.. Προς το παρών θα μείνω με το PS3 που με καλύπτει ακόμα. Όταν όμως θα αρχίσουν να σκάνε οι αποκλειστικότητ ες νομίζω πως θα.. τρέξω!! Ειδικά με το Watch Dogs όπου η Ubisoft έχει κάνει τρομερή δουλειά!!
Τεσπα.. Ωραίο άρθρο! Κατατοπιστικότα το !
#18 +1 Amonra (Level 10) 12/01/2014 14:41
Λοιπόν, έκανα ένα χρόνο οικονομίες σε έναν κουμπαρά για να το πάρω το ρημάδι. Ένα έχω να πώ, πως είναι υπέροχο. Γενικά τίτλοι αξιόλογοι αν εξαιρέσεις ,για εμένα τα 2κ14 και KIllzone ,δεν υπάρχουν αλλά ο Φεβρουάριος είναι κοντά! Τα 2 προαναφερθέντα είναι καταπληκτικά και θα το διαπιστώσετε μόλις ασχοληθείτε! Έχω να προσθέσω επίσης πως το τα νέα dual shock κάθονται τέλεια στο χέρι και είναι πολύ καλά φτιαγμένα και δεν γλιστράνε. Μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης δεν μπορούσα να πιάσω καλά τα dual shock 3. Επίσης διαφωνώ με το άρθρο στο σημείο που λέει ότι είναι αρνητικό το γεγονός ότι το stick δεν άλλαξε θέση με το pad καθότι για εμένα έτσι τα έχω συνηθίσει όπως υφίστανται. Η κονσόλα παράγει χαμηλά επίπεδα θορύβου και σίγουρα να τη βάλετε σε σημείο που παίρνει άνετα αέρα και όχι σε ντουλάπι ή κλειστό χώρο. Η θερμοκρασία που ανεβάζει είναι αντιληπτή αλλά το μηχάνημα τα καταφέρνει όπως βλέπω με την ψύξη. Ακόμα και πολλές ώρες ανοιχτό να το αφήσετε τα καταφέρνει πολύ καλά από θέμα θερμοκρασίας. Η κάμερα από την πλευρά της είναι πολύ ανώτερη της αρχικής του ps3, βασικά καμία σχέση ενώ οι φωνητικές εντολές δουλεύουν ικανοποιητικά αλλά χρειάζονται λίγο δούλεμα ακόμα. Προσοχή όταν ανοίγετε και 2ο χειρηστήριο:Οι φωνητικές εντολές απενεργοποιούντ αι και δεν δουλεύουνε, οπότε μην νομίσετε πως χάλασε τίποτα γιατί για να το καταλάβω μου πήρε κάμποσο!
Η κάμερα δουλεύει πάρα πολύ καλά και σε χαμηλό φωτισμό! Ο σκληρός για τον οποίο πολλά λέγονται δεν χρειάζεται προς το παρόν άλλαγμα. Ναι υπάρχουν installs 46gb αλλά υπάρχουν και 9gb όπως του fifa 2014 (το οποίο εμένα δε με έπεισε για next gen fifa)
Εν αναμονή νέων παιχνιδιών λοιπόν στο νέο έτος!
Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και ευτυχισμένο το 2014!!!!

Να συμπληρώσω πως σε συνδυασμό με το vita δουλευει άψογα. Όμως τίθεται ένα ερώτημα, πως παίζεις 2κ14 στην οθονούλα του vita? Εγώ δεν την πάλεψα. Η εμβέλεια κλά, μιας και κατέβηκα 2 ορόφους κάτω χωρίς πρόβλημα και έπαιζα κανονικά!
#19 +1 geololj (Level 28) 12/01/2014 20:41
Quoting dirty harry:
Μια απορια εχω μονο. Με φουλ εγκατασταση ολων των παιχνιδιων οπως λετε, δεν θα εχεις χωρο για περισσοτερα απο 12-15 παιχνιδια ( η ταση θα ειναι σιγουρα αυξητικη στα gb των παιχνιδιων). Ποσο μεγαλους δισκους μπορει να υποστηριξει ? Υπαρχουν 1 tera ή μεγαλυτεροι ?


Από ότι γνωρίζω αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν δίσκοι 2.5 ιντσών στα 2TB. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι ο δίσκος να πληρεί τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει η Sony:
- 2.5-inch SATA II σκληρός δίσκος
- 5400 RPM τουλάχιστον
- 9.5mm σε ύψος το περισσότερο
#20 +2 Lordwinter (Level 28) 12/01/2014 20:42
Quoting spyros1908:
πολυ ωραιο το αρθρο αλλα ελπιζω να υπαρχει τυπογραφικο λαθος εκει που λεει

"Ξεκινώντας από τον εξωτερικό σχεδιασμό της κονσόλας, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι αρκετά επιβλητικός, αν και το γεγονός ότι δεν διαθέτει ενσωματωμένη τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης."
Ελπιζω να εχετε κανει λαθος και να μην μου παρουσιασει ποτε προβλημα υπερθερμανσης η κονσολα!

Όχι, δεν έχουμε κάνει κάποιο τυπογραφικό λάθος.
Λόγω του ότι το PS4 έχει ενσωματωμένη τροφοδοσία, ανεβάζει θερμοκρασία παραπάνω από το κανονικό.Ευχόμαστε λοιπόν κι εμείς στο μέλλον η κονσόλα να μην παρουσιάσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υπερθέρμανσης. Προσωπικά έχω δουλέψει την κονσόλα maximum 10 ώρες σερί και όταν έβαζα το χέρι μου πάνω της ήταν αρκετά ζεστή. Όλα αυτά θα φανούν στην πορεία φυσικά.

Quoting geololj:
[quote name="dirty harry"]Μια απορια εχω μονο. Με φουλ εγκατασταση ολων των παιχνιδιων οπως λετε, δεν θα εχεις χωρο για περισσοτερα απο 12-15 παιχνιδια ( η ταση θα ειναι σιγουρα αυξητικη στα gb των παιχνιδιων). Ποσο μεγαλους δισκους μπορει να υποστηριξει ? Υπαρχουν 1 tera ή μεγαλυτεροι ?

Περίπου με 12 games ο σκληρός δίσκος γεμίζει. Οπότε καλό είναι όταν τερματίζουμε κάποιο game, αν δεν το παίζουμε να το αφαιρούμε.
Σε αυτό που απάντησε ο Γιώργος, να προσθέσω ότι όπως γράφει το άρθρο κάθε νέος σκληρός δίσκος που θα βάλετε θα πρέπει να είναι εσωτερικός καθώς δεν υποστηρίζονται εξωτερικοί.
#21 Amonra (Level 10) 12/01/2014 23:06
Quoting Lordwinter:
Quoting spyros1908:
πολυ ωραιο το αρθρο αλλα ελπιζω να υπαρχει τυπογραφικο λαθος εκει που λεει

"Ξεκινώντας από τον εξωτερικό σχεδιασμό της κονσόλας, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι αρκετά επιβλητικός, αν και το γεγονός ότι δεν διαθέτει ενσωματωμένη τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης."
Ελπιζω να εχετε κανει λαθος και να μην μου παρουσιασει ποτε προβλημα υπερθερμανσης η κονσολα!

Όχι, δεν έχουμε κάνει κάποιο τυπογραφικό λάθος.
Λόγω του ότι το PS4 έχει ενσωματωμένη τροφοδοσία, ανεβάζει θερμοκρασία παραπάνω από το κανονικό.Ευχόμαστε λοιπόν κι εμείς στο μέλλον η κονσόλα να μην παρουσιάσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υπερθέρμανσης. Προσωπικά έχω δουλέψει την κονσόλα maximum 10 ώρες σερί και όταν έβαζα το χέρι μου πάνω της ήταν αρκετά ζεστή. Όλα αυτά θα φανούν στην πορεία φυσικά.

Quoting geololj:
[quote name="dirty harry"]Μια απορια εχω μονο. Με φουλ εγκατασταση ολων των παιχνιδιων οπως λετε, δεν θα εχεις χωρο για περισσοτερα απο 12-15 παιχνιδια ( η ταση θα ειναι σιγουρα αυξητικη στα gb των παιχνιδιων). Ποσο μεγαλους δισκους μπορει να υποστηριξει ? Υπαρχουν 1 tera ή μεγαλυτεροι ?

Περίπου με 12 games ο σκληρός δίσκος γεμίζει. Οπότε καλό είναι όταν τερματίζουμε κάποιο game, αν δεν το παίζουμε να το αφαιρούμε.
Σε αυτό που απάντησε ο Γιώργος, να προσθέσω ότι όπως γράφει το άρθρο κάθε νέος σκληρός δίσκος που θα βάλετε θα πρέπει να είναι εσωτερικός καθώς δεν υποστηρίζονται εξωτερικοί.

Θεωρώ ότι είναι εκφραστικό λάθος το "το γεγονός ότι δεν διαθέτει ενσωματωμένη τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης." Καταλαβαίνω γενικά τι εννοείς αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι εκφρασμένο σωστά. Πχ θεωρώ πιο ορθό το "το γεγονός ότι διαθέτει ενσωματωμένη τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης."
Πάντως ποια θεωρείτε εσείς κανονική θερμοκρασία ?Αυτό που αναφέρετε είναι γενικό και αόριστο είναι πιο θερμό από το κανονικό. Εμένα μια χαρά μου φαίνεται σε σχέση με το ps3 πχ.
#22 +1 Jimys (Level 8) 13/01/2014 00:33
Πολυ καλο αρθρο! Αντικειμενικος και περιεκτικος!
Α, επισης, μια χαρα ειναι εκει που βρισκεται το αριστερο stick! Αυτο...
#23 +2 Lordwinter (Level 28) 13/01/2014 00:34
Quoting Amonra:
Θεωρώ ότι είναι εκφραστικό λάθος το "το γεγονός ότι δεν διαθέτει ενσωματωμένη τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης." Καταλαβαίνω γενικά τι εννοείς αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι εκφρασμένο σωστά. Πχ θεωρώ πιο ορθό το "το γεγονός ότι διαθέτει ενσωματωμένη τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης."
Πάντως ποια θεωρείτε εσείς κανονική θερμοκρασία? Αυτό που αναφέρετε είναι γενικό και αόριστο είναι πιο θερμό από το κανονικό. Εμένα μια χαρά μου φαίνεται σε σχέση με το ps3 πχ.

Ναι,ήθελα να γράψω "δεν διαθέτει εξωτερική τροφοδοσία". Διορθώθηκε.
Μια θερμοκρασία 30-35ºC maximum θα ήταν αποδεκτή. Αντιθέτως, το PlayStation 4 με δικές μας μετρήσεις σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας (video games, upload video και γενικότερα multitasking) ανεβάζει θερμοκρασία 40-45ºC. Το Xbox One είναι λίγο πιο κάτω στο 35-40ºC.
#24 Amonra (Level 10) 13/01/2014 14:00
Quoting Lordwinter:
Quoting Amonra:
Θεωρώ ότι είναι εκφραστικό λάθος το "το γεγονός ότι δεν διαθέτει ενσωματωμένη τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης." Καταλαβαίνω γενικά τι εννοείς αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι εκφρασμένο σωστά. Πχ θεωρώ πιο ορθό το "το γεγονός ότι διαθέτει ενσωματωμένη τροφοδοσία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υπερθέρμανσης."
Πάντως ποια θεωρείτε εσείς κανονική θερμοκρασία? Αυτό που αναφέρετε είναι γενικό και αόριστο είναι πιο θερμό από το κανονικό. Εμένα μια χαρά μου φαίνεται σε σχέση με το ps3 πχ.

Ναι,ήθελα να γράψω "δεν διαθέτει εξωτερική τροφοδοσία". Διορθώθηκε.
Μια θερμοκρασία 30-35ºC maximum θα ήταν αποδεκτή. Αντιθέτως, το PlayStation 4 με δικές μας μετρήσεις σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας (video games, upload video και γενικότερα multitasking) ανεβάζει θερμοκρασία 40-45ºC. Το Xbox One είναι λίγο πιο κάτω στο 35-40ºC.

Μάλλον η ταχύτητα συγγραφής εεε? Χεχε! Ναι κάπου εκει την εκτιμώ και εγώ αλλά πιστεύω να μην δημιουργήσει θέμα μελλοντικά μετά από πολύ χρήση στα κυκλώματα μέσα! Γενικά τοποθέτηση σε ευάερο σημείο και είμαστε έτοιμοι πιστεύω!
#25 moikanas (Level 4) 13/01/2014 20:22
Μολις ανακοινωθηκε στο fb οτι για τον Φεβρουαριο στο Ps+ θα ειναι το Outlast για Ps4
#26 KoumLord (Level 1) 27/01/2014 23:02
pfffft egw akoma perimenw tin proparaggelia gia to bundle !!!
#27 PanosRetroshowcase (Level 11) 04/03/2014 14:10
Σίγουρα το μηχάνημα (όπως και το XBOX One) έχουν κάποια δύναμη. Κατά την άποψή μου όμως, μια τέτοια αγορά μόλις στην "ανατολή" της εμφάνισής τους είναι κάπως ρίσκο. Γενικά δεν βιάζομαι να αγοράσω καθώς ακόμα παίζω ακόμα και με Amstrad. Επομένως δεν με απασχολούν ακόμα οι τεχνολογικές αλλαγές. Βασικά δεν ξέρω αν θα ακολουθήσω τα βήματα της νέας τεχνολογίας. Αν τελικά το κάνω, θα περιμένω τουλάχιστον 1-2 χρόνια μέχρι να δω με "χειροπιαστά" παραδείγματα, πρώτον την διαφορά μεταξύ των δυο μηχανημάτων, την επίλυση στα όποια τεχνικά προβλήματα (που σίγουρα θα υπάρξουν στα πρώτα μοντέλα μιας και έτσι μας έχει "διδάξει" η ιστορία των consoles) και δεύτερον, μια "Α" πτώση στην τιμή πώλησης (καθώς θεωρώ ότι τα 400-500 Ευρώ σε μια Ελλάδα "κρίσης", είναι πολλά).
Καλή επιτυχία και στις δυο εταιρείες.
#28 cosmic7 (Level 12) 06/03/2014 19:30
Quote:
Μια θερμοκρασία 30-35ºC maximum θα ήταν αποδεκτή. Αντιθέτως, το PlayStation 4 με δικές μας μετρήσεις σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας (video games, upload video και γενικότερα multitasking) ανεβάζει θερμοκρασία 40-45ºC. Το Xbox One είναι λίγο πιο κάτω στο 35-40ºC.
Με τέτοιες θερμοκρασίες δεν παίζει άγχος.... Και όποιος έχει αμφιβολίες μπορεί να πάρει μία βάση σαν αυτές που βάζουμε στα laptops και να το κατεβάσει 5 βαθμούς, αλλά παιδιά οι θερμοκρασίες είναι μια χαρά αν είναι σε αυτά τα επίπεδα δεδομένου του hardware που έχει η κονσόλα... Δεν πιστεύω ότι πρέπει να σας ανησυχεί αυτό....
Notification