PlayStation 4 και Xbox One: Τι ισχύει με τα μεταχειρισμένα

Hot
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
 
0.0 ()
1
PlayStation 4 και Xbox One: Τι ισχύει με τα μεταχειρισμένα

PlayStation 4 και Xbox One: Τι ισχύει με τα μεταχειρισμένα

Ποια πολιτική θα ακολουθήσουν οι δύο εταιρείες και ποια θα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Οι συνεντεύξεις Τύπου των Sony και Microsoft ανήκουν πια στο παρελθόν και καλώς ή κακώς το θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή μια μεγάλη μερίδα κόσμου είναι τι ακριβώς θα γίνει με τις αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων games. Για να είμαστε ακριβείς για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες έντονος προβληματισμός, παρόλα αυτά περιμέναμε ότι κατά την διάρκεια της E3 οι δύο εταιρείες θα μας έδιναν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αντίθετα, από την μία πλευρά η Microsoft προτίμησε να "θάψει" το ζήτημα και να επικεντρωθεί στα games, ενώ από την άλλη η Sony κατά την διάρκεια της press conference της δήλωσε ότι δεν θα επιβάλλει περιορισμούς στις αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων, στην πορεία όμως άφησε να εννοηθεί ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι publishers.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς θα ισχύσει με τα used games. Οφείλουμε να τονίσουμε πως ότι διαβάσετε προέρχεται από επιβεβαιωμένες και έγκυρες πηγές. Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό μέσα στους προσεχείς μήνες να υπάρξουν νέες δηλώσεις από τις εταιρείες και γενικώς είναι άκρως επικίνδυνο να προβεί κάποιος σε βιαστικά συμπεράσματα. Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω πάμε να εξετάσουμε το ζήτημα και από τις δύο πλευρές, της Microsoft και της Sony δηλαδή.

ps4-console

Στο χέρι των publishers
Οι πρώτης φήμες γύρω από την χρήση των μεταχειρισμένων games στο PS4 άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους τον περασμένο Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό εκτενέστατο άρθρο μας. Την προκειμένη χρονική περίοδο διέρρευσε μια πατέντα της Sony και σύμφωνα με αυτήν τα "δισκάκια" θα γίνονται tag σε ένα συγκεκριμένο user account και σε μία κονσόλα. Μέσω λοιπόν από αυτή την πατέντα η κονσόλα θα μπορεί να αναγνωρίσει αν τα games αυτά παίχτηκαν προηγουμένως σε κάποιο άλλο σύστημα. Μάλιστα με την τεχνολογία αυτή η κονσόλα θα μπορεί να αναγνωρίζει και να μπλοκάρει την χρήση των μεταχειρισμένων games ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένη στο internet.

Όλα αυτά συνέβησαν τον Ιανουάριο και ένα μήνα μετά ο Shuhei Yoshida, το "αφεντικό" της Sony, δήλωσε αρχικά στο Eurogamer ότι το PS4 θα μπορεί ελεύθερα να τρέξει μεταχειρισμένα παιχνίδια και λίγες μέρες αργότερα στο Gamespot ότι ενδέχεται να απαιτείται ένα activation code για να λειτουργήσουν τα μεταχειρισμένα games πετώντας το "μπαλάκι" στους publishers. Κάτι αντίστοιχο είδαμε και πρόσφατα με την Sony άλλα να δηλώνει στην Ε3 και άλλα τις επόμενες ημέρες. Το μόνο αδιάσειστο γεγονός είναι ότι η ιαπωνική εταιρεία όντως έχει ενσωματώσει μια τεχνολογική πατέντα στο PS4 που δίνει την δυνατότητα στους publishers να ξεχωρίσουν τα καινούργια από τα μεταχειρισμένα παιχνίδια αντίστοιχα. Στην πορεία λοιπόν είναι στην διακριτική ευχέρειά τους για το αν θα σας "αφήσουν" να παίξετε ένα μεταχειρισμένο game ή αν θα χρειαστεί να προμηθευτείτε το σχετικό activation code για να το ξεκλειδώσετε.

Πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο μας τα παρουσιάζει η Sony στο παρακάτω βίντεο:

Η ιδιάζουσα στάση της Microsoft
Στην περίπτωση της αμερικανικής εταιρείας τα πράγματα μπλέκουν ακόμη περισσότερο και αυτό γιατί αγοράζοντας ένα game του Xbox One, δεν προμηθεύεστε στην πραγματικότητα το παιχνίδι, αλλά το license του. Κοινώς αγοράζετε από την Microsoft την "άδεια" να το χρησιμοποιήσετε. Από την στιγμή λοιπόν που το φυσικό προϊόν δεν σας ανήκει (στην προκειμένη περίπτωση το game) υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στην περίπτωση που θέλετε να το δανείσετε ή να το πουλήσετε. Μέσα στο επίσημο site της Microsoft υπάρχουν αναλυτικά οι όροι του licensing, δηλαδή πως ακριβώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την “άδεια” χρήσης του game. Πάμε να δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά σημεία της σε ότι έχει να κάνει με τις αγοραπωλησίες, τον δανεισμό και την χρήση των μεταχειρισμένων games.

Καταρχήν, μπορείτε να δανείσετε ένα game σε κάποιον φίλο σας ή ενδεχομένως να το πουλήσετε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ικανοποιούνται δύο συνθήκες, καθώς το δεύτερο άτομο θα πρέπει να βρίσκεται στην λίστα των φίλων σας για τουλάχιστον 30 ημέρες και επιπλέον κάθε game μπορεί να πουληθεί ή να δανειστεί μόνο μια φορά. Σύμφωνα με την Microsoft ούτε η ίδια, ούτε κάποιος publisher θα μπορεί να επιβάλλει κάποιο κόστος στην όλη διαδικασία.

xbox-one-console

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε ένα game σε κάποιο κατάστημα, κοινώς σε έναν retailer; Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά, καθώς σε πρώτη φάση τα μαγαζιά αυτά είναι συγκεκριμένα -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Microsoft "participating retailers"- και την δεδομένη χρονική στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι αυτά ούτε στην Ελλάδα, ούτε γενικότερα ανά τον κόσμο. Η Microsoft επίσης δεν επιβάλλει κάποιο κόστος σε αυτή την διαδικασία, αλλά αφήνει το "ελεύθερο" στους publishers. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αμερικανικής εταιρείας οι third party publishers μπορούν να συμφωνήσουν ή όχι με την αγοραπωλησία και παράλληλα μπορούν να καθορίσουν τους όρους βάση με τους οποίους θα γίνει αυτή η διαδικασία και να επιβάλλουν κάποιο εξτρά κόστος στους retailers.  

Όπως γίνεται αντιληπτό ειδικά στην δεύτερη περίπτωση το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά θολό και προκαλεί τεράστιο προβληματισμό σε όσους σκέφτονται να αγοράσουν το Xbox One. Εντούτοις, η Microsoft αφήνει ένα "παραθυράκι" τονίζοντας πως τα δεδομένα είναι ρευστά και μπορεί να αλλάξουν τους προσεχείς μήνες, ανάλογα πάντα με τα σχόλια των καταναλωτών και των συνεργατών της (publishers και retailers).

xbox-one-used-games-trade-in-gamestop

Συμπεράσματα
Αυτά ήταν τα δεδομένα γύρω από την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι δύο εταιρείες. Το εύλογο ερώτημα είναι τώρα ποιο από τα δύο μοντέλα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις στον καταναλωτή. Στην περίπτωση του Xbox One είναι φανερό ότι αν πουλήσετε έναν game σε κάποιον retailer θα πάρετε πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το αν το παραχωρούσατε σε έναν ιδιώτη και επιπλέον η συναλλαγή αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τον εκάστοτε publisher. Κοινώς αν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν οι τίτλοι του PS4 θα έχουν μεγαλύτερο trade-in value. Αυτή είναι όμως μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο game στην περίπτωση τoυ Xbox One δεν θα πληρώσει κάτι παραπάνω. Τώρα στο PS4 από την στιγμή που οι publishers έχουν τον τελευταίο λόγο δεν αποκλείεται να πρέπει να πληρώσετε κάτι εξτρά όπως στην περίπτωση που αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο game με online pass, όπου θα πρέπει να πληρώσετε εκ νέου το κόστος ενεργοποίησής του. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτή την περίπτωση εάν θελήσετε να δανείσετε το game σε κάποιον φίλο σας, ο τελευταίος θα πρέπει να πληρώσει κάποιο χρηματικό αντίτιμο, κάτι που δεν ισχύει στα games του Xbox One.

used-games

Συνοψίζοντας η πολιτική που ακολουθεί η Sony για τα μεταχειρισμένα games έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις στον καταναλωτή. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ιαπωνική εταιρεία είναι "αθώα" και η Microsoft κοιτά μόνο το χρήμα, καθώς η συγκεκριμένη άποψη δεν στέκει εάν κάποιος εξετάσει το θέμα σφαιρικά. To μόνο σίγουρο είναι ότι οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει και θα πρέπει δυστυχώς ως καταναλωτές να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας games.

Δείτε την παρουσίαση της press conference της Sony στην E3 από το GameWorld.

Δείτε την παρουσίαση της press conference της Microsoft στην E3 από το GameWorld.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 snikefriend (Level 23) 13/06/2013 21:41
Μη τα λες αυτα Παντελη, angry sony fanboys incoming in 3,2,1....
#2 Lordwinter (Level 28) 13/06/2013 22:00
Quoting snikefriend:
Μη τα λες αυτα Παντελη, angry sony fanboys incoming in 3,2,1....

Νομίζω γράφω ξεκάθαρα για την ώρα ότι η πολιτική της Sony στο θέμα μεταχειρισμένα είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη της Microsoft. Και δεν το λέω εγώ το λένε τα γεγονότα. Οπότε δεν πιστεύω ότι κάποιος θα εξαγριωθεί. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε ποια κονσόλα θα επικρατήσει. Αν και η πάγια άποψή μου είναι ότι κάθε gamer πρέπει να έχει όλες τις κονσόλες και να απολαμβάνει όλα τα exclusives!
#3 -1 DigiMike (Level 12) 13/06/2013 22:05
Πολυ σωστό και περιεκτικό άρθρο. Έτσι είναι. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το Xbox One από τη μια θα χρεωνει υποχρεωτικα την πωληση μεταχειρισμενου κι απο την αλλη θα σε βαζει να μπεις online για να σε επαληθευσει και να μπορεσεις να παιξεις! Δεν εχει να κανει με το ποια εταιρεια υποστηριζουμε (εγω εχω PS3 και Xbox 360) αλλα και το τι μας προσφερει η καθεμια. Η Microsoft θελει να γδαρει κοσμο απλα πραγματα! Οταν ειχε προσφορες ps plus τοσα χρονια τωρα θυμηθηκανε να το κανουν στο Xbox live gold?
#4 games (Level 10) 13/06/2013 22:57
Παντελη επειδή έχω μπερδευτεί ι sony νομίζω πως ακολουθεί την ίδια τακτική στο ps4 που ακολουθούσε και στο ps3 έτσι δεν είναι ?
#5 Lordwinter (Level 28) 13/06/2013 23:07
Quoting games:
Παντελη επειδή έχω μπερδευτεί ι sony νομίζω πως ακολουθεί την ίδια τακτική στο ps4 που ακολουθούσε και στο ps3 έτσι δεν είναι ?

Μέχρι στιγμής ναι. Αγοράζεις ένα game και μπορείς να το πουλήσεις, να το χαρίσεις, να το δανείσεις σε κάποιο άλλο άτομο. Όλα αυτά εάν δεν επέμβουν οι publishers να σου βάλουν "χαράτσι" και να σου πουν αγόρασες μεταχειρισμένο πλήρωσε activation code! To θέμα είναι ότι δύο φορές η Sony δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση της μία τον Φεβρουάριο με τις δηλώσεις του Yoshida και μία τώρα που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέμβουν οι publishers στις αγοραπωλησίες.
#6 snikefriend (Level 23) 13/06/2013 23:31
Το θεμα Παντελη ειναι οτι δεν μπορει ενας publisher στο Xbox να ζηταει προμμηθεια και στο PS να το δινει τσαμπα..αυτο θα ηταν σκανδαλο...ο νοων νοητω
#7 misfits (Level 8) 14/06/2013 05:37
αααααααααχχχ που ειναι οι παλιες εποχες που απλα τα παιχνιδια αλλαζανε χερια καθε μερα και δεν μας ενοιαζε τιποτα?
#8 Glamorous (Level 27) 14/06/2013 22:40
Ωραίο άρθρο Παντελή και αρκετά επεξηγηματικό.
Notification