Μόνιμες Στήλες Console Wars Ο ερχομός του Xbox One X

Ο ερχομός του Xbox One X

Thursday, 31 Aug 2017  | in Console Wars | Γράφτηκε από τον Γιάννης Σιδηρόπουλος   | (2 σχόλια)
Γιάννης Σιδηρόπουλος
Hot
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/8e/8a/91/xbox-one-x-console-wars-1-53-1504144430.jpg
 

Ο ερχομός του Xbox One X

Το μεγάλο ποντάρισμα της Microsoft.

 

Περνάει ο καιρός και πλησιάζει ο Νοέμβριος. Το θαύμα της Microsoft που ακούει στο όνομα Xbox One X είναι καθ’ οδόν και σύσσωμη η gaming κοινότητα περιμένει πως και πως την κυκλοφορία της νέα αυτής κονσόλας. Αναμφίβολα, είτε κάποιος είναι fan των Xbox κονσολών είτε όχι, σίγουρα θα έχει την περιέργεια να αντικρίσει την ποιότητα που η Microsoft υπόσχεται ότι θα προσφέρει. Όταν όμως το hype είναι μεγάλο, οι απαιτήσεις αυξάνονται, ιδίως όταν πρόκειται για την “ισχυρότερη κονσόλα του κόσμου” όπως την αποκαλούν. Οι προσδοκίες του κοινού ανυψώνονται καθημερινά καθώς γίνεται συνεχώς λόγος για τα εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρει το Xbox One X και η επιθυμία του κοινού να δοκιμάσει την κονσόλα είναι παραπάνω από αντιληπτή αν λάβουμε υπόψη το ότι η παρουσίαση του Xbox One X αποτέλεσε μία από τις θετικότερες παρουσίες στα μάτια των fans στην E3 και την Gamescom. Τι πρέπει να γίνει ωστόσο για να έρθουν εις πέρας τα σχέδια της Microsoft;

Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά
Αδιαμφισβήτητα, ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτός ο τεράστιος ενθουσιασμός για το Xbox One X δεν είναι άλλος από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Με την έλευση του η Xbox μπαίνει και αυτή στο παιχνίδι του 4K που σε συνδυασμό με τα 12 GB στη μνήμη GDDR5 της κάρτας γραφικών αναμένεται να προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες στον οπτικό τομέα. Από την άλλη υπάρχουν η οχταπύρηνη AMD CPU στα 2.3 GHz και τα 6 Teraflops της GPU για να… δέσει το πράγμα και να αφήνει το κοινό συγκλωνισμένο από τα specs που δεν έχει συναντήσει σε άλλη κονσόλα μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην επιτρέπει σε όλα τα games της να τρέχουν στα 60FPS, πράγμα που σημαίνει πως εξακολουθεί να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τα PC, ωστόσο στην τιμή των 500 ευρώ που θα το βρείτε, αποτελεί σίγουρα μια “οικονομική” λύση για 4K συμβατότητα. Αθόρυβη, με μέγιστη ψύξη και σε ικανοποιητικό μέγεθος, η κονσόλα Xbox One X έρχεται για να ταράξει τα πλήθη με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που όμοια τους δεν πρόκειται να συναντήσετε σε καμία από τις σημερινές κονσόλες.

xbox one x console wars 2

Το native 4K που θα διαθέτει είναι καλύτερης ποιότητας και διαφέρει από αυτό του PS4 Pro. Τρισδιάστατος ήχος και λειτουργία Dolby Atmos έρχονται για να προσφέρουν την μέγιστη ηχητική απόλαυση στο κοινό. Η παρουσίαση και η καταγραφή των καινοτόμων, για κονσόλες, χαρακτηριστικών που θα περιέχει το Xbox One X δεν έχουν σταματημό, ενώ η Microsoft ποντάρει πολλά στον ενθουσιασμό που αναμένεται να προκαλέσουν όλα αυτά τα specs στους καταναλωτές. Κυκλοφορώντας μια κονσόλα η οποία θα είναι ασύγκριτη με οποιαδήποτε κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στο εμπόριο, σίγουρα στρέφει τα βλέμματα πάνω της, εφόσον οι περισσότεροι που αποσκοπούν να αγοράσουν κάτι καινούριο και διαφορετικό επηρεάζονται και με το δίκιο τους από το λειτουργικό περιεχόμενο που θα τους προσφέρει η εκάστοτε κονσόλα. Σε έναν κόσμο που τα τεχνικά χαρακτηριστικά ήταν ο μόνος παράγοντας για την κυριαρχία των κονσολών, θα έπρεπε στα σίγουρα να δώσουμε τα εύσημα στην Microsoft που πράγματι θα “γεννήσει” την δυνατότερη έως σήμερα κονσόλα στην ιστορία του gaming. Ωστόσο, δεν ζούμε στο σύμπαν όπου εξουσιάζουν τα specs, πράγμα που σημαίνει πως η Microsoft χρειάζεται να λάβει κι άλλα πράγματα υπόψη.

Το ζήτημα των exclusives
Όσες φορές κι αν το αναφέρουμε δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Καμία μα καμία κονσόλα δεν είναι σε θέση να πετύχει και ούτε πρόκειται να πετύχει αν δεν έχει μια βιβλιοθήκη με αποκλειστικούς τίτλους για να την υποστηρίξουν. Μην μας πείτε κακοπροαίρετους, δεν θεωρούμε πως το Xbox One X δεν θα έχει exclusives, αντιθέτως ελπίζουμε πως θα έχει και πολλά μάλιστα. Όμως αν κρίνουμε από το ιστορικό της Microsoft, άπαξ και συνεχίσει το κίνημα της κυκλοφορίας των games που εμφανίζονται και στα PC το παιχνίδι θα είναι για ακόμη μια φορά χαμένο. Η εταιρεία έχει καταφέρει να προκαλέσει τον έντονο ενθουσιασμό των gamers με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του Xbox One X πράγμα που στα μάτια του κόσμου αντικατοπτρίζεται ως “θα παίζω τα παιχνίδια μου σε τρελές αποδόσεις”, ισχυρισμός που θα ίσχυε και θα είχε κέρδος αν δεν ήταν τα ακόμη ισχυρότερα PC στην μέση. Συνεπώς, είτε η Microsoft θα μπει για τα καλά στον αγώνα με τίτλους που θα κυκλοφορήσουν μόνο στην κονσόλα Xbox One X, είτε θα υποστεί μια πανωλεθρία ανάλογη της σύγκρισης PS4 και Xbox One. Όταν το PS4 ήδη διαθέτει αρκετές αποκλειστικότητες του τύπου Uncharted 4 και The Lost Legacy, Horizon Zero Dawn, Bloodborne και άλλους πολλούς, είναι φυσικό και επόμενο ένας αγοραστής να επενδύσει σε μια κονσόλα που θα του προσφέρει από την πρώτη κιόλας μέρα τίτλους που δεν πρόκειται να βρει σε κάποιο άλλο format.

xbox one x console wars 3

Μπορεί το Xbox One X να παρουσιάζεται αρκετά ισχυρότερο από το PS4 Pro ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυτεί σε αυτό. Όταν η Sony έχει ήδη ανακοινώσει τίτλους όπως The Last of Us: Part II, το νέο God of War, το remake του Shadow of the Colossus και άλλα πολλά, σίγουρα η ενδεχόμενη απουσία αποκλειστικών τίτλων για το Xbox One X, θα συντελέσει στην πτώση των πωλήσεων του. Και η Nintendo δεν πάει πίσω καθώς ο ερχομός του Super Mario Odyssey και η καθιερωμένη πλέον επιτυχία των Pokémon και The Legend of Zelda τίτλων, έχει δίκαια τονώσει το ηθικό της Ιαπωνικής εταιρείας. Δεν γίνεται οι αντίπαλες εταιρείες να βάζουν τα δυνατά τους φέρνοντας τα μεγαλύτερα τους ονόματα στο κοινό και η Microsoft να καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα για ακόμα μια φορά. Πρέπει αντιθέτως να αναπτύξει κορυφαίους triple A τίτλους που θα αναγκάσουν τον πελάτη να αγοράσει την κονσόλα για να τους παίξει, βασιζόμενη φυσικά και στο τεχνικό υπόβαθρο που είναι παραπάνω από ικανό να συγκλονίσει τους παίκτες με την ανάλυση, τους ήχους και την ευρύτερη λειτουργία του νέου Xbox. Είναι κρίμα να χαραμίσουν όλη αυτή τη προσπάθεια που κατέβαλαν για να χτίσουν ένα τόσο ισχυρό εργαλείο και να μην έχουν στην τελική κάποιους exclusive τίτλους για να τα αξιοποιήσουν. Βεβαίως και η ποιότητα των games που θα κυκλοφορήσουν στην κονσόλα ως multiplatform όπως το Assassin’s Creed: Origins, το Middle-Earth: Shadow of War ή και το Anthem, θα είναι εμφανέστατη, παρ’όλα αυτά εξακολουθεί να εμπεριέχεται ο κίνδυνος της μη προτίμησης του κοινού. Δεν μπορεί να ποντάρει η Microsoft πως οι gamers θα αγοράσουν το Xbox One X για να παίξουν τους τίτλους που μπορούν έτσι κι αλλιώς να παίξουν στις κονσόλες που ήδη έχουν ή στα PC τους.

Backwards compatibility και cross-platform
Η συμβατότητα με τους τίτλους προηγούμενων κονσολών της Xbox είναι σίγουρα μεγάλη υπόθεση. Το backwards compatibility είναι κάτι που πάντοτε ευχαριστούσε το κοινό καθώς σίγουρα θέλουν να δοκιμάσουν και παλαιότερους αγαπημένους τίτλους στην νέα αυτή πανίσχυρη κονσόλα. Ιδίως σε ότι έχει να κάνει με το Xbox One, το Xbox One X θα έχει πλήρη συμβατότητα με παιχνίδια και αξεσουάρ ενώ όπως υποσχέθηκε η Microsoft οι fans θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερους από 300 τίτλους της γενιάς του Xbox 360 προσαρμοσμένους στις απέραντες δυνατότητες του Xbox One X. Φανταστείτε τον εντυπωσιασμό που θα προκαλούσε η δυνατότητα αυτή, αν το Xbox είχε exclusives της τάξης των PlayStation και Nintendo κονσολών. Ενίοτε υπήρχαν gamers που αρέσκονται στο να επιστρέφουν σε κάτι retro ή έστω προγενέστερο οπότε το backwards compatibility είναι σίγουρα ένα feature που περνά κάθε άλλο παρά απαρατήρητο από τους υποψήφιους αγοραστές της κονσόλας. Μπορεί να μην έχουμε ακόμη την ανακοίνωση κάποιων πλήρως αποκλειστικών τίτλων για το Xbox One X, ωστόσο η κονσόλα με την κυκλοφορία της θα έχει ήδη ένα σεβαστό μέγεθος λίστας διαθέσιμων τίτλων για το κοινό της.

xbox one x console wars 4

Ούτε η cross-platform συμβατότητα είναι κάτι που θα μπορούσε να αγνοηθεί. Η ένωση των servers ανάμεσα σε κονσόλες και PC είναι μια λαϊκή απαίτηση που υφίσταται χρόνια τώρα και η Microsoft έχει στα πλάνα της να την πραγματοποιήσει ανάμεσα στο Xbox One X και τα PC όσον αφορά ορισμένα games. Η Sony φαίνεται πως θα απέχει από την ένωση αυτή, καθώς η χρόνια έχθρα και τα διάφορα συμφέροντα που ενδεχομένως υπάρχουν εμποδίζουν προς το παρόν κάθε είδους συνεργασία ή συμβιβασμό. Νομίζαμε πως δεν θα ήταν ακόμα εφικτό, ωστόσο ήδη έχει ανακοινωθεί από την Microsoft πως τίτλοι όπως το επερχόμενο Sea of Thieves και το Rocket League για παράδειγμα, θα επιτρέπουν στους κατόχους Xbox One X και PC να παίζουν μεταξύ τους. Αξιομνημόνευτη κίνηση η προσθήκη της cross-platform συμβατότητας αφού το κοινό δεν έπαψε ποτέ να ζητάει την πραγματοποίηση της και να που τα θελήματα τους εισακούστηκαν. Τα παράπονα του κόσμου λύνονται έτσι, δίνοντας σίγουρα πόντους στο όνομα της Microsoft που αν αποσκοπεί στο να ταράξει την αγορά με τις πωλήσεις του Xbox One X, χρειάζεται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που σίγουρα την ανυψώνουν στα μάτια των παθιασμένων gamers.

Το άκρως σημαντικό προβάδισμα
Πολλές φορές, η περίοδος που θα κυκλοφορήσει μια κονσόλα, το σωστό timing που λέμε, παίζουν μείζονα ρόλο στην επιτυχία η μη των νέων κονσολών και εξηγούμε. Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο Xbox One X και η Microsoft έχει φροντίσει ήδη να γίνει η απαραίτητη παρουσίαση του τόσο στην E3 όσο και στην πρόσφατη Gamescom. Από την άλλη η Nintendo έχει παίξει το πιο πρόσφατο της χαρτί, το Nintendo Switch, που είναι μια πάρα πολύ καλή κονσόλα, αλλά πρώτον δεν φαίνεται πως είναι ικανή να τινάξει τις αγορές και δεύτερον δεν αποτελεί τόσο ουσιαστικό αντίπαλο λόγω της φορητότητας που διαθέτει. Επομένως η Microsoft δεν έχει πολλά να φοβηθεί από την Nintendo καθώς το Switch ούτε φαντάζει ιδιαίτερα δυνατό μπροστά στο “θηρίο” που φέρνει η ίδια, ούτε είναι μεγάλο το κοινό που μπορεί να “κλέψει” το Switch από το Xbox One X αφού πρόκειται για δύο κονσόλες άκρως διαφορετικές σε στήσιμο, χαρακτηριστικά, φορητότητα, τίτλους και ευρύτερη προσέγγιση. Ο ουσιαστικός αντίπαλος του Xbox One X είναι τα γεννήματα της Sony.

xbox one x console wars 5

Και κάπου εδώ μπαίνει το προβάδισμα που θα αποκτήσει η Microsoft με την κυκλοφορία του Xbox One X στις 7 Νοεμβρίου. Η Sony έχει μείνει πλέον στο σχετικά πρόσφατο PS4 Pro που είναι δυνατό αλλά είναι αντικειμενικά υποδεέστερο του νέου Xbox στον τομέα των χαρακτηριστικών. Συνεπώς, μέχρι να ανακοινωθεί κάποιο ενδεχόμενο PS5 ή όπως αυτό θα ονομάζεται, το Xbox One X έχει παραπάνω από αρκετό χρόνο να πωληθεί και να καθιερωθεί ανάμεσα στον κόσμο. Ο μόνος φόβος της Microsoft πηγάζει από την ενδεχόμενη ανακοίνωση μιας νέας PlayStation κονσόλας στο PSX 2017 του Δεκεμβρίου που και πάλι σημαίνει πως το Xbox One X θα έχει αρκετό χρονικό περιθώριο να πατήσει γερά στον τομέα των πωλήσεων. Αυτό σημαίνει πως η Microsoft επέλεξε μια πάρα πολύ καλή περίοδο να κυκλοφορήσει την νέα της πανίσχυρη κονσόλα. Το χρονικό προβάδισμα δεν είναι το μόνο όφελος αυτής την κίνησης, καθώς το άκουσμα και μόνο του ερχομού μιας νέας και παντοδύναμης κονσόλας αναγκάζει την Sony να προετοιμάσει κάτι αντίστοιχο, που λόγω πίεσης χρόνου δεν αποκλείεται να είναι και λιγότερο αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο απ’ όσο θα έπρεπε. Η Microsoft διάλεξε την καταλληλότερη στιγμή.

Θα τα καταφέρει το Xbox One X;
Αναλυτές δεν είμαστε, ούτε στατιστικές παρουσιάζουμε, ωστόσο έχουμε και εμείς το δικαίωμα να κάνουμε μια ουδέτερη πρόβλεψη. Το Xbox One X βρίσκεται πάνω σε μια πολύ λεπτή κλωστή ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία. Όπως προαναφέραμε ο συνδυασμός του κατάλληλου timing που επέλεξε η Microsoft και των εξαιρετικών specs που φέρει η νέα κονσόλα είναι ικανά να ενεργοποιήσουν τόσο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού που το Xbox One X θα πούλαγε ενδεχομένως εκατομμύρια κομμάτια, αν λάβει κανείς υπόψη και τις προπαραγγελίες που ήδη έχουν αρχίσει και εξαντλούνται σε κάθε λογής κατάστημα. Οι προδιαγραφές του έχουν ξεφύγει πέραν του ικανοποιητικού και όσο ο κόσμος ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα features του Xbox One X η κονσόλα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Είναι όμως αρκετά αυτά;

xbox one x console wars 6

Εκεί λοιπόν έρχεται και πάλι το κομμάτι των exclusives όσο και αν έχετε βαρεθεί να το ακούτε. Οι αποκλειστικοί τίτλοι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο χτίζεται το όνομα των κονσολών και το πανίσχυρο Xbox One X θα χρειαστεί ανάλογου βεληνεκούς τίτλους για να καθιερωθεί, όπως η Microsoft θα ήθελε να γίνει. Αν δεν ληφθεί υπόψη αυτός ο παράγοντας, ίσως τα specs και όλα τα features να μην είναι αρκετά και η αμέλεια για τους τίτλους να αποβεί μοιραία απέναντι σε μια προσπάθεια που δεν αξίζει να υποβαθμιστεί, αφού το Xbox One X αποτελεί στα σίγουρα μεγάλο βήμα στην ιστορία του console gaming. Η Microsoft πρέπει να είναι προσεκτική, διότι και οι άλλες μεγάλες εταιρείες πάντοτε καραδοκούν και το ποντάρισμα στο Xbox One X θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από υπέρβαση σε σχέση με τις προγενέστερες κονσόλες αν θέλουν να κυριαρχήσει.

Δείτε το άρθρο της στήλης Console Wars της προηγούμενης εβδομάδας με θέμα την αποτυχία του PS Vita και συζητήστε περισσότερα για το επερχόμενο Xbox One X σε αυτό το forum topic.

 

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 02/09/2017 10:49
Έχει εντυπωσιακά specs.Το καλύτερο timing κυκλοφορίας της θα ήταν περίπου πριν απο έναν χρόνο.Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με το ps4 pro το οποίο κυκλοφόρησε πέρσι.Επίσης η Microsoft δεν έχει παρουσιάσει κάτι σημαντικό απο πλευράς exclusives για το xbox one x.Οπότε πιστεύω ότι ναι μεν θα έχει αρκετά καλές πωλήσεις αλλά δεν θα μπορέσει να χτυπήσει την Sony.
#2 Professor_Severus_Snape (Level 26) 08/09/2017 17:34
Η μόνη περίπτωση να μπορέσει να χτυπήσει το PlayStation είναι να προσφέρει κάτι πολύ ανώτερο σε τεχνικά χαρακτηριστικά, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερο τμήμα των gamers που παίζουν multi-platform games. Στα exclusives δεν υπάρχει σύγκριση με τη Sony, άλλωστε η Microsoft έχει υποβαθμίσει ξεκάθαρα αυτήν την κατηγορία εφόσον τα games της κονσόλας μπορείς να τα παίξεις και στο PC.
Notification