Reviews Heroes of Ruin
3DS  
Comments (2)

Heroes of Ruin Hot

Sword and sorcery.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/73/0f/07/5fd818c0de88a1adb9bbade478a293f8_Generic.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Sword and sorcery.

 Η κυκλοφορία του Diablo αποτέλεσε αναμφίβολα θεμέλιο λίθο στην εξέλιξη των Action RPG. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές μελλοντικές κυκλοφορίες που κινούνταν σε παρόμοια πλαίσια βαφτίστηκαν ως "Diablo clones". To Heroes of Ruin μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένας κλώνος του δημοφιλούς παιχνιδιού της Blizzard, εντούτοις δεν θα πρέπει να το αφορίσουμε για την προφανή έλλειψη πρωτοτυπίας του.

Η παρούσα δημιουργία αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ της n-Space, της Square Enix και της Nintendo, με την τελευταία να βοήθα το development στον τομέα των multiplayer χαρακτηριστικών. Η αμερικανική n-Space έχει εργαστεί σε μεταφορές πολλών FPS (Call of Duty, GoldenEye 007) στο DS, αλλά στο χώρο των RPG, σε αντίθεση με την Square Enix, είναι ομολογουμένως άπειρη.


Το Heroes of Ruin κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα έχοντάς αποσπάσει θετικές κριτικές από reviewers, αλλά δεν έχει καταφέρει να σημειώσει ανάλογη εμπορική επιτυχία. Παρόλα αυτά, η μικρή μερίδα κοινού που το έχει αγοράσει, εκθειάζει το εθιστικό gameplay του και τα άκρως ενδιαφέροντα online χαρακτηριστικά του. Μάλιστα, στο forum της επίσημης ιστοσελίδας του παιχνιδιού, έχει ξεκινήσει ένα petition που ζητά από την Nintendo να κυκλοφορήσει ένα expansion και ν' αυξήσει το level cap των χαρακτήρων.

Η ανεξήγητη κατάρα
Το Heroes of Ruin είναι ένα καθαρόαιμο Action RPG στα πρότυπα του Diablo και του Champions of Norrath: Realms of EverQuest. Βρισκόμαστε στον φανταστικό κόσμο του Veil και συγκεκριμένα στην πόλη Nexus. Η Nexus έχει ιδρυθεί από ένα μυθικό πλάσμα (οπτικά θυμίζει την αιγυπτιακή Σφίγγα) που ονομάζεται Ataraxis, το οποίο εδώ και καιρό έχει πέσει σ' έναν βαθύ λήθαργο εξαιτίας μιας κατάρας. Ο τοπικός άρχοντας Marcus προσκαλεί τους επίδοξους ήρωες του Veil να έρθουν στη Nexus και να ψάξουν να βρουν έναν τρόπο για ν' απαλλαγεί από την κατάρα ο Ataraxis, καθώς όσο βρίσκεται κοιμισμένος απειλείται η ειρήνη του κόσμου.Το σενάριο δυστυχώς δεν έχει υπόβαθρο, ούτε συνοχή και ως εκ τούτου αδυνατεί να κρατήσει το ενδιαφέρον σας μέχρι την ολοκλήρωση της περιπέτειας. Υπάρχουν ορισμένες ανατροπές στα τελευταία κεφάλαια, αλλά δεν είναι αρκετές για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα. Η δουλειά των developers είναι σαφώς προσανατολισμένη στην ανάδειξη της δράσης, με τα RPG στοιχεία να περιορίζονται στην κατανομή στατιστικών και skills και στην ανάληψη διαφόρων quests.

Οι τέσσερις σωματοφύλακες
Στο κάλεσμα του Marcus ανταποκρίνονται τέσσερις διαφορετικοί μισθοφόροι, με τον καθέναν από αυτούς να έχει διαφορετική πολεμική εκπαίδευση και ξεχωριστές μαγικές δυνάμεις. Οι Vindicator, Gunslinger, Savage και η Alchitect θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουν στρατιές τεράτων όπως imps, undeads, golems, goblins και gargoyles, αν θέλουν να "σπάσουν" την κατάρα του Ataraxis και να διατηρήσουν παράλληλα της ειρήνη στο Veil.


Πριν όμως ολοκληρώσετε τον στόχο σας, θα πρέπει ν' απαλλάξετε την Nexus από ένα θαλάσσιο κτήνος που ονομάζεται Leviathan (το γνωστό μυθικό τέρας από την Βίβλο). Ένας γενναίος θαλασσοπόρος σας μεταφέρει στον υπόγειο κοραλλιογενή ύφαλο που αποτελεί το λημέρι του και κάπου εδώ η περιπέτειά σας ξεκινά.

Character Classes
Καταρχήν να σημειώσουμε ότι οι developers δεν μπήκαν στον κόπο να δώσουν όνομα στους χαρακτήρες του παιχνιδιού, ούτε υπάρχει κάποια επιλογή στο character creation για να "βαφτίσετε" τον ήρωά σας. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικά classes από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Καθεμία έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, εντούτοις ο χαμηλός βαθμός πρόκλησης αδυνατεί να φέρει στο προσκήνιο τις αδυναμίες του κάθε class (όπως τα λιγότερα hit points της Alchitect για παράδειγμα).

Ο Vindicator αποτελεί το tank της παρέας, φέρνοντάς στο νου μας το αρχέτυπο του Paladin. Οι πανοπλίες του διαθέτουν το μεγαλύτερο armor και μπορεί να εξοπλιστεί με two-handed σπαθιά που προκαλούν αρκετά μεγάλη ζημιά. Οι μαγικές του ιδιότητες περιλαμβάνουν επιθέσεις που κάνουν stun (ζαλίζουν) τους εχθρούς σας και αρκετά θεραπευτικά spells.O έτερος melee χαρακτήρας είναι ο Savage, ο όποιος παρουσιάζει σαφείς ομοιότητες με τον Barbarian του Diablo 3. Ο Savage βασίζεται στην "ωμη δύναμη" για να εξουδετερώσει γρήγορα τους αντιπάλους του, καθώς το armor class του είναι σχετικά χαμηλό. Η βαθειά πιστή στις τελετές και τις παραδόσεις της νομαδικής φυλής του, αποτελεί την πηγή της μαγικής του δύναμης. Μπορεί να επικαλεστεί πνεύματα που βασανίζουν τις ψυχές όσων τόλμησαν να τον πληγώσουν ή να μετατραπεί σ' έναν πανίσχυρο Berserker, ο οποίος όσο πιο πολλά χτυπήματα έχει δεχθεί τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς των επιθέσεών του.

O Gunslinger είναι ένας πρώην εγκληματίας που έχει έρθει στην Nexus για να κερδίσει δόξα και χρήμα. Βασίζεται στις επιθέσεις με βαλλιστικά όπλα, ενώ μπορεί να εκτοξεύσει και φονικές βόμβες. Κινείται πολύ πιο γρήγορα από τους άλλους χαρακτήρες και αν τα βρει... σκούρα διαθέτει μερικές εντυπωσιακές κινήσεις στο ρεπερτόριό του για να ξεφύγει από το πεδίο της μάχης και ν' αποδεκατίσει τους εχθρούς του στη συνέχεια από μακρινή απόσταση.

Η Alchitect είναι μέλος μιας ομάδας elven μάγων που ονομάζεται The Alchitects of Requiem. Αναζητά τα μυστικά του κόσμου, με σκοπό να εγκαθιδρύσει ένα νέο βασίλειο που θα βασίζεται στην αρχαία τεχνολογία. Οι μαγικές της δυνάμεις είναι ανώτερες από τις αντίστοιχες των υπολοίπων χαρακτήρων, καθώς μπορεί να εκτοξεύσει κεραυνούς, να δημιουργήσει μια δηλητηριώδη ομίχλη ή να επικαλεστεί έναν ανεμοστρόβιλο από ακόντια και στη συνέχεια να τα εκτοξεύσει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Attributes και Skill Tree
Τα βασικά attributes είναι τρία: might, vigor και soul. Το might καθορίζει την επιθετική σας δύναμη, το vigor τα hit points σας και το soul τα αποθέματα του energy σας, που είναι απαραίτητο για να χρησιμοποιήσετε τα μαγικά σας. Κάθε φορά που ανεβαίνετε level κερδίζετε εννέα attribute points. Οι έξι από αυτούς κατανέμονται αυτόματα και τους υπόλοιπους τρεις μπορείτε να τους τοποθετήσετε κατά την κρίση σας.

Κάθε χαρακτήρας έχει ξεχωριστό skill tree. Κάθε φορά που ανεβαίνετε level μπορείτε να κατανείμετε τον ανάλογο αριθμό πόντων και να ξεκλειδώσετε ένα skill. Μάλιστα, υπάρχουν τρία διαφορετικά paths στο κάθε tree (με πέντε skills το καθένα), ενώ κάθε skill μπορεί ν' αναβαθμιστεί περαιτέρω ξοδεύοντάς skill points, με την τελευταία διαδικασία να θυμίζει το αντίστοιχο σύστημα με τα runes στο Diablo 3. To level cap είναι στο 30, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι αν επιθυμείτε μπορείτε να ξεκλειδώσετε και τα 15 διαφορετικά skills του κάθε χαρακτήρα. Σας προτείνουμε όμως να επικεντρωθείτε σε 10 από αυτά και να τα αναβαθμίσετε πλήρως.

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες online εμπειρίες σε φορητή κονσόλα.

User Interface και χειρισμός
To Heroes of Ruin χρησιμοποίει όμοια ισομετρική top-down κάμερα με το Diablo 3, η οποία ως επί τω πλείστον είναι λειτουργική χωρίς να σας δημιουργεί πρόβλημα. H οθόνη αφής του 3DS απεικονίζει ανά πάσα στιγμή ένα λεπτομερή mini-map, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τα κλασικά βελάκια που σας καθοδηγούν στο ενεργό quest σας δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στο pathfinding. Στην οθόνη αφής απεικονίζονται επίσης τα εικονίδια του inventory, του journal σας (δείχνει ποιες αποστολές έχετε αναλάβει), του trader's network (πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο το StreetPass) μέσω του όποιου μπορείτε ν' ανταλλάξετε διάφορα αντικείμενα με άλλους παίχτες και του skill tree.

Στην κάτω αριστερή και κάτω δεξιά γωνία της οθόνης, βρίσκονται αντίστοιχα η health bar και η energy bar. Η πρώτη αντιπροσωπεύει τα hit points, ενώ η δεύτερη τα ενεργειακά σας αποθέματά. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κάποιο skill, η energy bar μειώνεται. Μπορείτε ν' αναπληρώσετε τις δυο μπάρες χρησιμοποιώντας health και energy potions (η energy bar αναπληρώνεται σταδιακά από μόνη της όσο δεν χρησιμοποιείτε skills). Ο αριθμός των potions που μπορείτε να κουβαλήσετε είναι ιδιαίτερα μεγάλος (20 health και 20 energy), ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει cooldown επιδρά αρνητικά στον βαθμό της πρόκλησης.


Ο αναλογικός μοχλός της κονσόλας χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του χαρακτήρα σας. Το πλήκτρο Β αξιοποιείται για την επίθεση (button mashing και... Άγιος ο Θεός) και τα υπόλοιπα τρία Υ, Χ, Α λειτουργούν ως hotkeys για τα ενεργά skill σας. Όπως γίνεται αντιληπτό μπορείτε να έχετε μέχρι τρία ενεργά skills ανά πάσα στιγμή. Το πλήκτρο L χρησιμοποιείται για την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και για να μιλήσετε με τους διάφορους NPCS και τους vendors.

Quests
Το Heroes of Ruin χωρίζεται σε πέντε Acts, με την ροή που ακολουθείται να είναι γραμμική αφού θα πρέπει να ολοκληρώσετε τις βασικές αποστολές του κάθε Act για να προχωρήσετε στο επόμενο. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές δευτερεύουσες αποστολές, οι οποίες δυστυχώς καταντούν γρήγορα επαναλαμβανόμενες. Η μεγάλη διαφοροποίηση αυτού του τίτλου σε σχέση με παρόμοιες δημιουργίες είναι ότι περιλαμβάνονται και διάφορα online quests.

Η ολοκλήρωση αυτών των quests σας ανταμείβει με valor points, τα οποία μπορείτε να εξαργυρώσετε στον σχετικό vendor και ν' αποκτήσετε πρόσβαση σε πανίσχυρα μαγικά αντικείμενα. Παράλληλα, αν έχετε κάνει link το 3DS σας με την επίσημη ιστοσελίδα του παιχνιδιού (μέσω QR ή μέσω ενός κωδικού που αποκτάτε όταν κάνετε register στο site) μπορείτε να δείτε το προφίλ του χαρακτήρα σας και ποιες αποστολές έχει ολοκληρώσει. Επιπλέον, το socializing ανταμείβεται και αυτό με valor points! Κερδίζετε πόντους αφήνοντάς comments, κάνοντάς register στο forum, γράφοντάς περαιτέρω πληροφορίες στο προφίλ σας κ.ο.κ.


Βόλτα στην παραλία
Ο βαθμός πρόκλησης του παρόντος Action RPG είναι ανύπαρκτος. Αυτό οφείλεται καταρχήν στην χαμηλή A.I των mobs και των διαφόρων bosses και στη συνέχεια στις υπερβολικές δυνάμεις του χαρακτήρα σας. Ειδικά αν παίζετε co-op είναι πρακτικά αδύνατο να πεθάνετε. Ακόμα και στα τελευταία επίπεδα τα τέρατα είναι αρκετά level χαμηλότερα από εσάς.

Για να ολοκληρώσετε τα πέντε Acts και όλες τις προαιρετικές αποστολές θα χρειαστείτε μόλις 10 ώρες. Το replayability βέβαια είναι αρκετά μεγάλο, καθώς προσφέρονται τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, ενώ και το level cap είναι πολύ χαμηλό. Μπορείτε να συνεχίσετε να ασχολείστε με τα online quests, καθώς κάθε μέρα προστίθενται καινούργια αλλά και πάλι κάποια στιγμή θα νιώσετε ότι το παιχνίδι δεν έχει να σας προσφέρει κάτι παραπάνω.

Form a powerful alliance
To Heroes of Ruin προσφέρει online co-op για 2-4 παίχτες. To matchmaking λειτουργεί σωστά, ενώ πριν επιλέξετε session μπορείτε να δείτε τα levels των άλλων παικτών, πόσες κενές θέσεις υπάρχουν σε κάθε ομάδα, αλλά και ποιο quest έχουν ενεργοποιημένο. Παρατηρήσαμε ορισμένες φόρες lags και disconnections, αλλά σε γενικές γραμμές η online εμπειρία κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική.


Μια σημαντική καινοτομία είναι το trader's network μενού (η πρόσβαση γίνεται από την οθόνη αφής) όπου μπορείτε ν' ανταλλάξετε αντικείμενα με τους συμπαίκτες σας. Κάθε όπλο ή πανοπλία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από μια συγκεκριμένη κλάση, κάτι που μειώνει τον ανταγωνισμό για το ποιος θα προλάβει να πάρει από κάτω το καλύτερο αντικείμενο. Αυτό συντελεί θετικά στο να επικρατεί ένα όμορφο κλίμα συνεργασίας μέσα στο party χωρίς να υπάρχουν διενέξεις.

Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί παίχτες στους servers, όποτε αν απλά θέλετε να κάνετε grinding ή να ολοκληρώσετε ένα quest, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη παρέα. Να προσθέσουμε επίσης ότι τo voice chat μέσω του μικροφώνου του 3DS λειτουργεί ικανοποιητικά.Rough textures
Ο οπτικός τομέας δυστυχώς απογοητεύει και είναι εμφανές ότι η δουλειά των developers στερείται έμπνευσης. Αφενός τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν είναι αρκετά λεπτομερή, αφετέρου ο σχεδιασμός τους παραπέμπει στο World of Warcraft. Πρωτοτυπία μηδέν. Επιπλέον, τα γραφικά παραπέμπουν σε τίτλο οκταετίας, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την απεικόνιση του περιβάλλοντος.

Πολλές φόρες παρατηρήσαμε bitmaps να "εξέχουν" από τα textures, κάτι που αναμφίβολα χτυπάει άσχημα στο μάτι. Το frame rate παρουσιάζει επίσης προβλήματα όποτε υπάρχουν πολυάριθμοι εχθροί στην οθόνη ή όταν παίζετε online. Τα συμπαθητικά lighting και particle effects (τα οποία ευνοούνται και από τις 3D δυνατότητες της κονσόλας) είναι τα μόνα θετικά στοιχεία.

Ηχητική επένδυση
Το soundtrack περιλαμβάνει ορισμένα επιβλητικά μουσικά θέματα που ταιριάζουν στο κλίμα αυτής της δημιουργίας, αλλά ύστερα από μερικές ώρες καταντούν βαρετά και επαναλαμβανόμενα. Το voice acting κινείται σε παρόμοια πλαίσια, με τους ηθοποιούς να δίνουν την εντύπωση ότι κάνουν αγγαρεία. Η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στους κακογραμμένους διαλόγους και το ανύπαρκτο σενάριο. Ούτε τα ηχητικά εφέ ξεφεύγουν από την γενικότερη μετριότητα, αφού περιμέναμε πολύ περισσότερα πράγματα όσον αφορά τις κραυγές των μαχητών ή των mobs.

Συμπεράσματα
Το Heroes of Ruin είχε όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει, αλλά δυστυχώς δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τα ελαττώματά του είναι πολύ περισσότερα από τα προτερήματά του. Εντούτοις, οι οπαδοί των Action RPG θα το βρουν διασκεδαστικό και εφόσον δεν υπάρχουν παρόμοιοι τίτλοι στην "βιβλιοθήκη" του 3DS, η αγορά του θεωρείται ενδεδειγμένη. Αυτό που αναμφισβήτητα καταφέρνει ν' αναδείξει το εγχείρημα είναι οι τεράστιες online δυνατότητες του 3DS, οι οποίες είχαν μείνει ανεκμετάλλευτες από την πλειονότητα των games που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα στη φορητή κονσόλα της Nintnedo.

Θετικά:
- Λειτουργικό User interface
- Εθιστικό gameplay
- Διασκεδαστικό co-op
- Πλούσια online χαρακτηριστικά

Αρνητικά:
- «Ρηχό» σενάριο
- Μικρή διάρκεια
- Ξεπερασμένος τεχνικός τομέας
- Χαμηλή πρόκληση
- Κακή ηχητική ποιότητα
- Ανύπαρκτη A.I

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 5
Gameplay: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.3

Ένα Action RPG με casual χαρακτήρα, που δεν καταφέρνει να ξεφύγει από την μετριότητα.

Παντελής Δασκαλέλος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 psmaniac (Level 15) 21/07/2012 10:39
Χαμηλή πρόκλησηv...... ...
#2 Manos (Level 39) 22/07/2012 03:23
Review updated.
Score 6.3
User Score ( 14 votes ) 6.61
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: n-Space
Publisher: Square Enix
Διάθεση: Nortec (210-2850681)
Players:
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 15/06/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification