Reviews The Last Story (Wii)
Wii  
Comments (10)

The Last Story (Wii) Hot

  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews
The Last Story
Μία επική ιστορία αγάπηςΤο The Last Story είναι ένα Action RPG που κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Wii. Αποτελεί πνευματικό παιδί της Mistwalker, εταιρίας που ιδρύθηκε το 2004 από τον Hironobu Sakaguchi, εμπνευστή και δημιουργό της σειράς Final Fantasy. H ιαπωνική εταιρία έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν δυο σημαντικά παιχνίδια για το Xbox 360, το Blue Dragon και το Last Odyssey, τα οποία βοήθησαν την κονσόλα να αυξήσει τις πωλήσεις της στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Στις 27 Ιανουαρίου 2011, το The Last Story κυκλοφόρησε στην αγορά της Ιαπωνίας, πουλώντας περισσότερα από 100.000 κομμάτια, και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον τοπικό τύπο. Μαζί με το Xenoblade Chronicles και το Pandora’s Tower, αποτελούν μια τριάδα τίτλων, την οποία δικαίως το Αμερικανικό κοινό ζητά επίμονα να γίνει port στη χώρα τους, ξεκινώντας ένα κίνημα που ονομάζεται «Operation Rainfall».Σενάριο
Κεντρικός πυρήνας του σεναρίου, είναι το ειδύλλιο μεταξύ του Zael και της Lady Calista. O πρωταγωνιστής είναι αρχηγός μιας ομάδας μισθοφόρων, η οποία αποτελείται από τους υπόλοιπους κύριους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι ο Dagran, παιδικός φίλος του Zael, που σε αρκετές δύσκολες περιπτώσεις καλείται να τον «ξελασπώσει».

Η ιστορία ξεκινά με τους μισθοφόρους να εξερευνούν μια υπόγεια σπηλιά γεμάτη με Reptids, πλάσματα που θυμίζουν διασταύρωση ανθρώπου και σαύρας. Όταν ολοκληρώσετε αυτή την πρώτη αποστολή σας, μεταφέρεστε στο βασίλειο του Lazulis Island, το όποιο αποτελεί την κεντρική τοποθεσία του παιχνιδιού. Εκεί η ομάδα σας θα αναλάβει την πιο σημαντική αποστολή της, να φρουρήσει την αίθουσα χορού του παλατιού, κατά την αναγγελία του γάμου της ανιψιάς του τοπικού άρχοντα Count Arganan. Το ίδιο βράδυ, σε μια περιπλάνηση του Zael στους δρόμους της πόλης, ο τελευταίος θα συναντήσει μια κοπέλα, την οποία αναζητούν οι φρουροί επειδή το έσκασε από το σπίτι της. Αφού την βοηθήσει να ξεφύγει, αυτή θα του συστηθεί ως Lisa, ενώ παράλληλα μια έλξη αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Τελικά στην πορεία ο Zael ανακαλύπτει ότι η “Lisa” είναι η Lady Calista, μια ευγενής κοπέλα την οποία θέλουν να παντρέψουν με τη βία με τον Lord Jirall, έναν κακομαθημένο γαλαζοαίματο. Αυτό δεν αρέσει στην Calista, η οποία φεύγει κλαίγοντας απ’ την αίθουσα χορού. Ο Zael την ακολουθεί, ώσπου τελικά ο μέλλοντας σύζυγος της Calista τους πιάνει στα πράσα.


Κατά την κορύφωση της έντασης μεταξύ των δυο αντρών, το βασίλειο δέχεται επίθεση από την φυλή των Guraks, η οποία αποτελεί τον αρχέγονο εχθρό του Lazulis Island. Αρχηγός τους είναι ο Zangurak, ο κεντρικός «κακός» της ιστορίας. Κάπως έτσι ξεκινά η κύρια πλοκή της περιπέτειας σας.

Το σενάριο σε γενικές γραμμές χωρίς να είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο ως το τέλος. Το ρομάντζο μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών, αποδίδεται με πολύ όμορφο τρόπο, θυμίζοντας ρομαντικό διήγημα του 18ου αιώνα και σίγουρα καταφέρνει να «αγγίξει» τις πιο ευαίσθητες χορδές σας.

Εξερεύνηση
Ο κόσμος του The Last Story περιλαμβάνει αρκετές τοποθεσίες για να εξερευνήσετε. Πέρα από την κεντρική πόλη και το κάστρο του Lazulis Island, θα ταξιδέψετε σε υπόγειες σπηλιές, αρχαίους τάφους, ναυάγια πλοίων και φυσικά στα ηφαιστειακά βουνά στα οποία ζει η φυλή των Gurak.Θα αναλάβετε αρκετές αποστολές ως μισθοφόροι, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά τα side quests του παιχνιδιού. Αρκετά από αυτά είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα καθώς δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν των κυρίων χαρακτήρων, κάτι που συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη του σεναρίου.

Σύστημα μάχης
Σε αυτόν τον τομέα, ο τίτλος ξεχωρίζει από αντίστοιχα Action RPG καθώς εισάγει αρκετές καινοτομίες. Καταρχάς χειρίζεστε μόνο τον Zael ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας ελέγχονται από την A.I. Έχετε βεβαία την δυνατότητα να ανοίξετε ένα command menu κατά τη διάρκεια της μάχης, στο όποιο μπορείτε να δώσετε κάποιες εντολές στους συντρόφους σας, όπως σε ποιον εχθρό να επιτεθούν ή τι μαγική επίθεση να χρησιμοποιήσουν.

Η μάχη διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ απαιτείται να σχεδιάσετε μια στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας, ιδιαιτέρως στα boss fights. Ένα νέο στοιχείο είναι ότι έχετε επιλογή για μια πιο stealth προσέγγιση, καθώς μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τοίχους, πόρτες κτλ. και την κατάλληλη στιγμή να ξεπεταχτείτε, σκοτώνοντας τους αντιπάλους σας με ένα μόνο χτύπημα.Ακόμη, έχετε στη διάθεση σας μια ιδιότητα, η οποία λέγεται “Gathering” και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε ανά πάσα στιγμή κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Α. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία από την χρήση αυτής της ability. Από τη μια πλευρά όλοι οι εχθροί στρέφουν την προσοχή τους πάνω στον κεντρικό χαρακτήρα, από την άλλη όμως κάθε φορά που χτυπάτε έναν από αυτούς αναπληρώνετε τα hit point σας και παράλληλα περνώντας δίπλα από έναν νεκρό σύντροφό σας, τον ανασταίνετε. Ουσιαστικά η χρήση του “Gathering” αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας στη μάχη, καθώς οι χρήστες μαγείας του party σας είναι ικανοί να αποτελειώσουν πολύ γρήγορα τους αντιπάλους σας, όταν η προσοχή τους είναι στραμμένη στο Zael.

Tools of war
Το οπλοστάσιο της ομάδας σας πραγματικά έχει πολλές επιλογές για κάθε περίσταση. Κάθε όπλο η πανοπλία που συλλέγετε μπορεί να αναβαθμιστεί, ενώ παράλληλα με την αύξηση της ζημίας που προκαλεί, ξεκλειδώνουν και abilities. Εδώ απαιτείται προσοχή γιατί όπλα τα οποία δεν «γεμίζουν» το μάτι στην αρχή, μπορεί μέσω του upgrade να ξεκλειδώσουν πανίσχυρες ιδιότητες ή να μετατραπούν σε μαγικά όπλα. Χρειάζεται δηλαδή πειραματισμός ώστε να δημιουργήσετε τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό.

Τα αντικείμενα που απαιτούνται για τις αναβαθμίσεις, μπορείτε είτε να τα αγοράσετε από τα μαγαζιά είτε να τα κερδίσετε μέσα από side quests ή από μάχες. Κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα σπανία οπότε θα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην τα καταναλώσετε άσκοπα.


Multiplayer
Το multiplayer κομμάτι του The Last Story διαθέτει δυο modes, το deathmatch και το co-op. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε οποίον χαρακτήρα θέλετε από το παιχνίδι ακόμα και κάποιον από τους «κακούς», όπως τον Zangurak. Κάθε χαρακτήρας έχει και διαφορετικό class, oποτέ μπορείτε να παίξετε ως fighter, healer ή mage.

Οι κάτοχοι Wii έχουν κάθε λόγο να χαμογελάνε καθώς άλλο ένα σπουδαίο JRPG κυκλοφορεί αποκλειστικά για αυτούς.

Το πρώτο mode είναι ένα κλασικό PvP, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι έξι παίχτες, χωρισμένοι σε δυο ομάδες. Σκοπός σας είναι να εξολοθρεύσετε τα μέλη της αντίπαλης ομάδας. Κάθε φορά που σκοτώνετε έναν αντίπαλο κερδίζετε 10 πόντους, ενώ κάθε φορά που θα νικηθείτε χάνετε 5 πόντους. Η μάχη έχει χρονικό όριο πέντε λεπτών και στο τέλος της όποιος έχει μαζέψει περισσότερους πόντους ανακηρύσσεται νικητής.

Όσον αφορά στο Co-op mode, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα, καθώς ένα group τριών παικτών καλείται να αντιμετωπίσει ένα πανίσχυρο boss. Εδώ απαιτείται να συνεργαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα με τους συμπαίκτες σας για να τα καταφέρετε. Παράλληλα είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στις classes των χαρακτήρων μέσα στην ομάδα ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισορροπία. Για παράδειγμα ένα group που αποτελείται από έναν πολεμιστή, έναν θεραπευτή και ένα μάγο έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, από ένα που αποτελείται μόνο από πολεμιστές.

Διάρκεια
Για να τερματίσετε το Single-player mode, ολοκληρώνοντας παράλληλα όλα τα side quests, θα χρειαστείτε περίπου 40 ώρες. Υπάρχει επιλογή στη συνέχεια για New game+, στο οποίο κρατάτε το level και τα αντικείμενα σας. Εκεί δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο gameplay, με εξαίρεση τα boss fights, τα οποία έχουν αυξημένη δυσκολία.Βεβαίως υπάρχει και η επιλογή του multiplayer mode, που μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετό διάστημα. Σε γενικές γραμμές λοιπόν η διάρκεια κρίνεται απολύτως ικανοποιητική. Σίγουρα δρα αρνητικά το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας. Αν είστε έμπειροι, είναι πολύ πιθανό να ολοκληρώσετε το παιχνίδι, χωρίς να πεθάνετε ούτε μια φορά. Η αλήθεια είναι πως εάν δεν εφαρμόσετε τη σωστή στρατηγική που απαιτείται, θα τα βρείτε σκούρα, αλλά αυτό συμβαίνει ελάχιστες φορές.

Γραφικά
Σε γενικές γραμμές σε αυτό τον τομέα, το The Last Story κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ειδικά εάν αναλογιστείτε και τους περιορισμούς που θέτει το hardware του Wii. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι εξαιρετικός, με αρκετές λεπτομέρειες τόσο στα πρόσωπά τους, όσο και στην ενδυμασία τους.Δυστυχώς σε αρκετά σημεία θα παρατηρήσετε από μικρή ως και σημαντική πτώση του frame rate. Αυτή συμβαίνει όταν διασχίζετε κλειστούς χώρους, για παράδειγμα καθώς περπατάτε κάτω από μια γέφυρα ή κατά την διάρκεια της μάχης, όταν καλείστε να αντιμετωπίσετε μεγάλο αριθμό εχθρών.
Επίσης, κάποια textures παρουσιάζονται θολά και παρατηρούνται προβλήματα aliasing στα περιβάλλοντα, καθώς και στο draw distance όταν βρίσκεστε σε πεδιάδες. Τέλος, ο χρωματισμός του κόσμου θα σας φάνει σε αρκετές περιπτώσεις μουντός, αφού ως επί τω πλείστον κυριαρχούν τα γήινα χρώματα.

Ήχος
Η ηχητική επένδυση στέκεται σε υψηλά επίπεδα με εξαίρεση το voice acting. Ενώ στην Ιαπωνική έκδοση οι ηθοποιοί πιάνουν σωστά το feeling των πρωταγωνιστών, στην ευρωπαϊκή μιλάνε με χαρακτηριστική αγγλική προφορά, η οποία θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα μεσαιωνικό παιχνίδι όπως το Dragon Age. Στην προκείμενη περίπτωση όμως, η ερμηνεία τους είναι τελείως εκτός κλίματος. Τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά, ορισμένα δε αποδίδονται ιδιαίτερα ρεαλιστικά, όπως για παράδειγμα ο ήχος που κάνει το σπαθί καθώς κτυπάει πάνω σε μια μεταλλική ασπίδα.


Το soundtrack έχει επιμεληθεί ο Nobuo Uematsu, ο οποίος έχει συνθέσει την μουσική στα περισσότερα παιχνίδια της σειράς Final Fantasy. Τα μουσικά θέματα περιλαμβάνουν κυρίως ατμοσφαιρικά ambient κομμάτια, όπως το υπέροχο “Fragment”. Πέρα από αυτά, υπάρχουν κι ορισμένα σε πιο metal ύφος, τα οποία συνοδεύουν τις περισσότερο δραματικές μάχες, όπως αυτές των bosses.

Επίλογος
Μετά το ομολογουμένως εξαιρετικό Xenoblade Chronicles, ένα ακόμα ικανοποιητικό JRPG κυκλοφορεί για το Wii, παρότι βρίσκεται ξεκάθαρα ένα σκαλί πιο κάτω. Το Τhe Last Story καταφέρνει να καμουφλάρει τις εμφανείς αδυναμίες του στον τεχνικό τομέα, χάρις στο ενδιαφέρον σενάριο και στο καινοτόμο gameplay του. Παράλληλα, υπόσχεται ότι θα σας κρατήσει για πολλές ώρες μέχρι το τέλος του.

Θετικά:
- Σενάριο που κρατά το ενδιαφέρον σας αμείωτο
- Διασκεδαστικό multiplayer
- Εθιστικό gameplay
- Υπέροχο soundtrack

Αρνητικά:
- Το ευρωπαϊκό voice acting είναι εκτός κλίματος
- Χαμηλή ποιότητα γραφικών
- Ελάχιστο επίπεδο δυσκολίας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Εάν αρέσκεστε στα JRPG τότε το The Last Story αναμφίβολα θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά σας.

Παντελής Δασκαλέλος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Παναγιώτης Γώγος (Level 5) 26/02/2012 20:01
Πολύ καλό review Παντελή!! Ο Sakaguchi σίγουρα το `χει και μένει να δούμε πότε θα κάνει το επόμενο βήμα προσφέροντάς μας ένα rpg που θα μείνει στην ιστορία. Το παιχνίδι αυτό δεν θα με κάνει να ξαναγοράσω το wii αλλά σίγουρα θα με αναγκάσει να το στερήσω για λίγες μέρες από ένα φίλο....
#2 Lordwinter (Level 28) 26/02/2012 20:36
Εγώ να πω την αλήθεια ο λόγος που αγόρασα Wii πριν δυο μήνες ήταν η "αγία τριάδα" αποκλειστικών jrpg αποτελούμενη από Xenoblade Chronicles, The Last Story και το Pandora's Tower.

Ειλικρινά σε αυτή τη γενιά κονσολών δεν έχουμε δει κανένα αξιομνημόνευτο jrpg. Εμένα προσωπικά μόνο το Lost Odyssey με είχε κρατήσει πολύ καιρό κοντά του, παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα "παλιομοδίτικο" .
#3 Sephiroth (Level 18) 27/02/2012 00:01
O πρωταγωνιστής είναι αρχηγός μιας ομάδας μισθοφόρων (Zidane).O τελευταίος θα συναντήσει μια κοπέλα, την οποία αναζητούν οι φρουροί επειδή το έσκασε από το σπίτι της. Αφού την βοηθήσει να ξεφύγει, αυτή θα του συστηθεί ως Dagger , ενώ παράλληλα μια έλξη αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Τελικά στην πορεία ο Zael ανακαλύπτει ότι η “Dagger” είναι η Garnet Til Alezandros, μια ευγενής κοπέλα. - Remake του FF IX?Όνειρο ζω! :-)
#4 rjhe (Level 22) 27/02/2012 02:14
Πολύ καλό review!! αντε να βγει κανένα καλό παιχνίδι στο wii γιατί έχει πέσει τελευταίως σε "σοβαρά" games...το αν είχε βέβαια ποτέ πολλά τέτοια είναι θέμα προς συζήτηση...
#5 Gamer-cy (Level 12) 27/02/2012 06:08
Ωραιο review Παντελη, απο τελευταια παιχνιδια που ασχολειθω στο wii ,ισως το τελευταιο , και πιστευω οτι το The Last Story βρισκεται μεσα στα top 5 RPG τις γενιας, εκει φυσικα ειναι και το Xenoblade Chronicles.
#6 Αγγελική Νεβσεχιρλίογλου (Level 11) 27/02/2012 10:46
Πολύ κατατοπιστικό review! Το gameplay είναι πολύ ενδιαφέρον...αλ λά έχεις δίκιο το voice-acting πονάει τα αυτιά μου xP
#7 Lordwinter (Level 28) 27/02/2012 17:34
Κοίτα το voice acting μόνο άμα είσαι αγγλος η Ιρλανδός μπορεί να σου αρέσει.Δεν είναι τυχαίο που έχουν βάλει κάτι 9αρια αγγλικά sites σε αυτόν τον τομέα.

Φίλε Gamer-cy μη ξεχνάς και το Pandora's Tower κάτι λιγότερο από δυο μήνες υπομονή μέχρι να κυκλοφορησει.Έχ ουμε το The Last Story ως τότε!
#8 Σπύρος Τσιμπάκης (Level 8) 28/02/2012 19:40
Είναι μέσα στις μελλοντικές μου αγορές μιας και το review ήταν κατατοπιστικότα το αλλα και γενικά έχω ακούσει πολύ καλά σχόλια.
#9 Lordwinter (Level 28) 29/02/2012 00:38
Ας ελπίσουμε να το δούμε σε κάνα μαγαζί Ελλάδα με λογική τιμή. Παρεμπιπτόντως παίζει και limited version με steelbook και soundtrack cd. Προτίμησε την εάν την πετύχεις πουθενά.
#10 Devilhunter_PS (Level 19) 01/03/2012 02:26
φοβερο φαινεται,θα θελα να το παιξω.αλλα που να βρεθει wii...
Score 8
User Score ( 13 votes ) 8.35
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: Mistwalker, AQ Interactive
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec (210-2850681)
Players:
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 24/02/2012
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification