Heavy Rain

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PS3  

Μία σύγχρονη, ξεχωριστή περιπέτεια, με πρωταγωνιστές εσάς!

Μία σύγχρονη, ξεχωριστή περιπέτεια, με πρωταγωνιστές εσάς!

Μία σύγχρονη, ξεχωριστή περιπέτεια, με πρωταγωνιστές εσάς!

Τα τελευταία χρόνια, οι κονσόλες έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και σε είδη παιχνιδιών στα οποία είχαν πάντοτε παράδοση τα PC. Ένα από αυτά είναι και το είδος των Adventures, το οποίο στην πρόσφατη ιστορία του έχει αδικηθεί αρκετά, κυρίως λόγω της έλλειψης των πάλαι ποτέ ποιοτικών τίτλων. 

Το σκηνικό αυτό έρχεται να ανατρέψει η Γαλλική προγραμματιστική εταιρεία Quantic Dream, δημιουργός του Fahrenheit, η οποία προσφέρει ένα μοναδικό στο είδος του Adventure, ειδικά σχεδιασμένο για κονσόλες. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά Adventures, όπως τα γνωρίζατε έως τώρα, το Heavy Rain είναι μία interactive ταινία, στην οποία μέσα από πολλές εναλλαγές σκηνικών, καλείστε να παίξετε τον ρόλο διάφορων πρωταγωνιστών. Αυτή η διαφορετικού τύπου προσέγγιση την οποία η Quantic Dream είχε χρησιμοποιήσει και στο Fahrenheit με μεγάλη επιτυχία, ξεφεύγει επιτέλους από τα καθιερωμένα πρότυπα του είδους, καθώς ο συγκεκριμένος τίτλος δείχνει να απευθύνεται -περισσότερο από κάθε άλλο Adventure- στο ευρύ κοινό.


Σενάριο πραγματικής ταινίας
Στην περίπτωση του Heavy Rain, ο πρωταγωνιστής είστε πραγματικά εσείς. Οι πράξεις σας -συχνά παίρνονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων- μπορούν να αλλάξουν την ροή των γεγονότων και το φινάλε να είναι διαφορετικό. Συνολικά στο παιχνίδι χειρίζεστε τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα και αν δεν αντιδράσετε έγκαιρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τότε ο εκάστοτε πρωταγωνιστής που χειρίζεστε μπορεί ακόμη και να πεθάνει, κάτι που θα σας αναγκάσει να αναλάβετε έναν από τους υπόλοιπους εναπομείναντες.

Το θέμα του σεναρίου είναι η αναζήτηση ενός δολοφόνου, του αποκαλούμενου “Origami Killer”. Ο δολοφόνος αυτός έχει σπείρει τον πανικό στην πόλη σας και λόγω ενός σημαντικού γεγονότος που συμβαίνει στη ζωή του ενός πρωταγωνιστή, είναι πλέον περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για την εύρεσή του, μιας και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η ιστορία και των τεσσάρων προσώπων, συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την εύρεση του δολοφόνου. 

Οι πρωταγωνιστές του Heavy Rain είναι οι εξής:
Ethan Mars: Ένας νεαρός αρχιτέκτονας, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στην Ανατολική ακτή μιας πολιτείας της Αμερικής. Έχει δύο παιδιά με τη γυναίκα του, ζει μια ευτυχισμένη ζωή, μέχρι που ένα αναπάντεχο περιστατικό αλλάζει τελείως τα δεδομένα.
Scott Shelby: Ένας 45χρονος αστυνομικός της ασφάλειας, ο οποίος μιλάει με τις οικογένειες των θυμάτων του Origami Killer, προσπαθώντας να βρει τον δολοφόνο. Ταλαιπωρείται από χρόνιο άσθμα και γι’ αυτό έχει μαζί του πάντοτε την ανάλογη συσκευή.
Norman Jayden: Ένας πράκτορας του FBI, ο οποίος συνεργάζεται με την αστυνομία για την οργάνωση της εύρεσης του κακοποιού. Προσπαθεί να συλλέξει κάθε είδους στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα 3D γυαλιά του, τα επονομαζόμενα ARI (Added Reality Interface). Με αυτά, μπορεί να βλέπει γύρω του αντικείμενα και ψηφιοποιημένες πληροφορίες, που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.
Madison Paige: Μία 27χρονη φωτογράφος, η οποία είναι ίσως η πιο εκρηκτική παρουσία του παιχνιδιού, καθ’ ότι έχει χαρακτηριστικά…μοντέλου! Ζει μόνη της, πάσχει από αϋπνίες και κατάθλιψη κι ενώ αρχικά δεν φαίνεται να έχει σχέση με την υπόθεση, αργότερα εμπλέκεται αναπάντεχα σε αυτή.



Χειρισμός
Το Heavy Rain έχει μία σκηνοθετική άποψη και κατ’ επέκταση ο χειρισμός του συνηθίζεται δύσκολα στην αρχή. Υπάρχουν δύο κάμερες τρίτου προσώπου, οι οποίες δεν ακολουθούν ποτέ τον χαρακτήρα στην πλάτη του, αλλά αλλάζουν διαρκώς πλάνο, ανάλογα με την περίσταση. Το πλάνο της κάμερας αλλάζει με το L1, ενώ ο πρωταγωνιστής που χειρίζεστε κάθε φορά, κινείται με το R2 και το αριστερό analog stick. Το δεξί analog stick χρησιμεύει για να αλληλεπιδράτε πάνω σε αντικείμενα κι αυτό διότι στην οθόνη δεν υπάρχει κάποιος pointer (είπαμε, ξεχάστε το point n’ click), ούτε μενού με inventory items. Όλα συντελούν στο να σας δίνεται η αίσθηση ότι βλέπετε μία πραγματική ταινία. Αν θέλετε για παράδειγμα να ανοίξετε το ψυγείο, θα το πλησιάσετε, θα εμφανιστεί η κίνηση πουσ πρέπει να κάνετε με το δεξί analog stick και αφού το ανοίξετε θα δείτε δίπλα στα αντικείμενα του ψυγείου τις ανάλογες κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να τα χρησιμοποιήσετε.

Κάθε ενέργεια πρωταγωνιστή, απαιτεί από εσάς και την ανάλογη κίνηση στο χειριστήριο. Αν θέλετε να πιείτε νερό, να ανοίξετε το φως ή την τηλεόραση, να ακούσετε μουσική ή να βάλετε το παιδί σας για ύπνο, τότε το μόνο που αρκεί είναι να πλησιάσετε το επιθυμητό σημείο και να κάνετε την κίνηση που σας υποδεικνύεται. Υπάρχουν όμως και πιο περίπλοκες κινήσεις, οι οποίες απαιτούν περιστροφές του δεξιού analog stick, πάτημα των κουμπιών στον κατάλληλο χρόνο, συνεχόμενο πάτημα ενός κουμπιού ή διαδοχικό πάτημα μιας ακολουθίας κουμπιών, χωρίς να αφήσετε κανένα από αυτά.

Εκτός από την αλληλεπίδραση με αντικείμενα και ανθρώπους, θα συναντήσετε και διάφορες σκηνές μάχης, οι οποίες εκτυλίσσονται με τη μορφή των Quick Time Events, ακριβώς όπως στο Fahrenheit. Εκεί θα πρέπει να αφυπνίσετε τα αντανακλαστικά σας και να πατήσετε το σωστό κουμπί την κατάλληλη στιγμή ή να πατήσετε διαρκώς το απαιτούμενο κουμπί, όποτε σας ζητηθεί. Ο χρόνος αντίδρασης που σας δίνεται είναι κάτι λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα. Αν πατήσετε το κουμπί σωστά, τότε θα πετύχετε ένα χτύπημα, μία αποφυγή ή άλλου είδους πλεονέκτημα στη μάχη. Αν δεν πατήσετε ακριβώς το σωστό κουμπί, τότε θα δεχτείτε χτύπημα ή θα βρεθείτε αντίστοιχα σε δύσκολη θέση, έχοντας όμως περιθώριο να ανακάμψετε και να ρίξετε κάτω τον αντίπαλό σας. Τέτοιου είδους ενέργειες θα κρίνουν την εξέλιξη του σεναρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να χτυπήσετε ή να σκοτώσετε κάποιον, όπως αντίστοιχα να χτυπηθεί ή να σκοτωθεί ο πρωταγωνιστής που χειρίζεστε και άρα να μειωθούν τα «όπλα» σας και να χρειαστεί να αναλάβετε έναν από τους εναπομείναντες. Αν πεθάνουν και οι τέσσερις πρωταγωνιστές, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να ξεκινήσετε από την αρχή.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται απαλός χειρισμός, δηλαδή πολύ μικρή και σταδιακή πίεση του δεξιού αναλογικού stick, μέχρι να σας εμφανιστεί η ένδειξη ότι η κίνηση ολοκληρώθηκε. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις όπου θα πρέπει για παράδειγμα να ξυριστείτε, να σχεδιάσετε κάτι σε χαρτί, να τοποθετήσετε κάπου ένα εύθραυστο αντικείμενο κτλ. Κινήσεις τέτοιου είδους, σας κάνουν να νιώθετε ότι εσείς ο πρωταγωνιστής κι ότι όλα εξαρτώνται από εσάς.



Ενέργειες και σκέψεις
Το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του παιχνιδιού, είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποιο σημείο στο οποίο θα κολλήσετε. Αν τα Adventures σας αρέσουν ή αν σας φαίνονται κουραστικά λόγω των γρίφων, αν είστε έμπειρος ή αρχάριος gamer, αν είστε άντρας ή γυναίκα, όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Οποιοσδήποτε μπορεί να χειριστεί με άνεση το Heavy Rain, καθώς οι έγκαιρες αποφάσεις του είναι αυτές που κρίνουν την συνέχεια της υπόθεσης. Δεν απαιτείται δηλαδή από εσάς να λύσετε κάποιο γρίφο, ούτε θα χρειαστεί να στοχεύσετε με ακρίβεια κάποιον τύπο για να τον καθαρίσετε. Αυτό που ουσιαστικά παίζετε είναι μία interactive ταινία, στην οποία χειρίζεστε τους πρωταγωνιστές, κάνετε απλές και σύνθετες ενέργειες και η ιστορία συνεχίζεται κανονικά. Αν δεν καταφέρετε να βρείτε τον δολοφόνο, τότε πολύ απλά, το τέλος δεν θα είναι και τόσο ευχάριστο.

Κάθε χαρακτήρας που ελέγχετε κάνει διάφορες σκέψεις. Οι σκέψεις του αυτές εμφανίζονται σε συγκεκριμένες στιγμές, όταν πατήσετε το L2. Τα πράγματα που σκέφτεται μπορεί να είναι συνήθως απλά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σας διευκολύνουν αρκετά στην προσπάθειά σας να καταλάβετε ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα σας.

Εξέλιξη σεναρίου
Ο τρόπος που παρουσιάζονται τα γεγονότα στο Heavy Rain, είναι πραγματικά μοναδικός. Ειδικά στο ξεκίνημα, όπου και ελέγχετε τον πρώτο από τους τέσσερις πρωταγωνιστές, θα νιώσετε όσο ποτέ ότι πρωταγωνιστείτε εσείς ο ίδιος στον κόσμο του παιχνιδιού, ακριβώς διότι τα πάντα μοιάζουν με μία ταινία. Ακόμα και οι πιο απλές ενέργειες, όπως η οδήγηση, το παιχνίδι με τα παιδιά σας, η χρήση του στερεοφωνικού ή της τηλεόρασης, η ανάγνωση μιας εφημερίδας, αλλά και το…κατούρημα στην τουαλέτα (!), όλα περνάνε από τα χέρια σας. Αυτό μπορεί να φαντάζει κουραστικό για κάποιους, αλλά σε κάθε περίπτωση έχετε το δικαίωμα πολλές φορές να παραβλέψετε κάποια πράγματα και να περάσετε κατευθείαν στην απαιτούμενη πράξη που θα σας μεταφέρει στο αμέσως επόμενο πλάνο.

Την σκηνοθεσία και το σενάριο του παιχνιδιού επιμελήθηκε ο David Cage, δημιουργός του εκπληκτικού adventure Fahrenheit (Indigo Prophecy). Αν σας αρέσουν οι ταινίες κοινωνικού περιεχομένου, τότε σίγουρα θα λατρέψετε τον τρόπο που εξελίσσονται τα γεγονότα. Υπάρχουν στιγμές που προσφέρουν έντονα συναισθήματα συγκίνησης, καθώς τις περισσότερες φορές θα ζείτε το Heavy Rain λιγότερο ως παιχνίδι και περισσότερο ως ταινία, παρατηρώντας συχνά την θλίψη, την χαρά και τον θυμό στα πρόσωπα των…virtual ηθοποιών. Οι σχέσεις μεταξύ των ηθοποιών, οι ατάκες τους και η αλληλοϋποστήριξη που δείχνουν μεταξύ τους (έχοντας όλοι τους στόχο την εύρεση του δολοφόνου) είναι μερικά χαρακτηριστικά βγαλμένα από την αληθινή ζωή και που πολύ έξυπνα τοποθετήθηκαν σε ένα παιχνίδι.

Το Heavy Rain ξεχωρίζει κατά κύριο λόγο για το συνεχές σενάριό του. Επιτέλους δεν χρειάζεται να ψάξετε για κάποιο κλειδί που θα ανοίγει την επόμενη πόρτα ή να αρχίσετε να τρέχετε πανικόβλητοι για να λύσετε έναν δύσκολο γρίφο, πριν πέσει το ταβάνι και σας πλακώσει. Εδώ όλα έχουν μια ροή κι εσείς απλά δηλώνετε παρόν για να πάρετε αποφάσεις. Μόνο οι πολύ σημαντικές αποφάσεις σας είναι αυτές που θα κρίνουν την ροή των γεγονότων, καθώς θα σας ζητηθούν και προαιρετικά πράγματα τα οποία δεν έχουν κάποια σχέση με την κυρίως ιστορία. Αν φέρετε το αρκουδάκι στο παιδί σας πριν πέσει για ύπνο κι αν το σκεπάσετε τότε θα νιώσετε όμορφα, τόσο εσείς όσο και ο πρωταγωνιστής. Αν δεν σας νοιάξει και δεν το κάνετε, τότε δεν τρέχει απολύτως τίποτα και η ιστορία θα συνεχιστεί κανονικά. Το θέμα είναι το κατά πόσο δένεστε εσείς οι ίδιοι με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις και μέχρι που θα φτάνατε για την λύση ενός μυστηρίου.

Χαρά, λύπη, οργή, αγωνία και μεγάλες ανατροπές. Το Heavy Rain δεν είναι απλά ένα video game, καθώς διαθέτει στοιχεία που θα ζήλευαν οι περισσότερες μεγάλες ταινίες του Hollywood.



Το καλύτερο σημείο στο Heavy Rain είναι ότι μπορείτε να αλληλεπιδράσετε σχεδόν με τους πάντες και τα πάντα. Παίξτε με τα παιδιά σας, φιλήστε την γυναίκα σας, βάλτε το παιδί σας να διαβάσει, ανάψτε το φως (ή καθίστε στο σκοτάδι) κι όλα αυτά με βάση τον πραγματικό χρόνο και την εναλλαγή ημέρας και νύκτας. Δεν θα πρέπει ωστόσο να συγχέουμε τον τίτλο της Sony με τα Sims, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε καθαρά και μόνο με μία κινηματογραφική ταινία, της οποίας η διαρκής εναλλαγή πλάνων και ρόλων, τα cutscenes και γενικά η όλη σκηνοθεσία, σας προσφέρουν τον απόλυτο έλεγχο των πρωταγωνιστών, κάτι που δίνει ένα τελείως ξεχωριστό νόημα.

Ο δικός σας ρόλος είναι ο εξής. Αν φερθείτε σωστά στους γύρω σας κι αν ψάξετε καλά τις διαθέσιμες επιλογές σας, τότε θα βρεθείτε πιο κοντά στην λύση του μυστηρίου και την εύρεση του δολοφόνου. Αντίστοιχα, αν αποτύχετε στην εύρεση κάποιων στοιχείων ή αν πεθάνει κάποιος από τους χαρακτήρες σας μέσα σε μία συμπλοκή, τότε θα σας δοθούν κι άλλες ευκαιρίες στη συνέχεια. Όπως θα συνέβαινε και στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να φτάσετε στο στόχο σας και δεν είναι δυνατό (όπως έχουμε μάθει από τα Adventures) όλες σας οι επιλογές να περνούν από έναν και μόνο δρόμο.



Κάθε χαρακτήρας στο Heavy Rain έχει τον ρόλο του. Για παράδειγμα, όταν ελέγχετε τους αστυνομικούς πράκτορες Scott Shelby και Norman Jayden, θα ασχοληθείτε κυρίως με την εύρεση στοιχείων για τον δολοφόνο και τις ανακρίσεις μαρτύρων. Θα χρειαστεί δηλαδή να ανακρίνετε πολίτες, να συλλάβετε ύποπτους, να δώσετε μάχες με κακοποιούς, να πυροβολήσετε ή να σας πυροβολήσουν, να ψάξετε για στοιχεία και γενικά να εμπλακείτε περισσότερο στα χνάρια ενός Adventure παιχνιδιού. Κάποιες από τις πράξεις σας αυτές, έχουν περιορισμένο χρονικό περιθώριο κι αυτό είναι που κάνει την ροή των γεγονότων να αλλάζει διαρκώς, μετά από κάθε σωστή ή λανθασμένη ενέργειά σας.

Για να ολοκληρώσετε το Heavy Rain, θα χρειαστείτε γύρω στις 8-12 ώρες, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί το σενάριο και πως θα αντιδράσετε. Υπάρχει βέβαια κι η πιθανότητα, να αποτύχετε παταγωδώς στον έλεγχο των πρωταγωνιστών και τους αποδεκατίσετε…νωρίτερα! Βέβαια, στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να λύσετε επιτυχώς το μυστήριο, θα πρέπει να επαναλάβετε το παιχνίδι από την αρχή. Οι νέοι πειραματισμοί σας θα βγάλουν μία διαφορετική ταινία, αλλά η όλη διαδικασία επανάληψης των τυπικών ενεργειών (ντους, κατούρημα, αλληλεπίδραση με τα ίδια αντικείμενα) σίγουρα δεν βοηθάει καθόλου στην διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου τίτλου.


Γραφικά
Όλοι μας έχουμε μάθει να μην απολαμβάνουμε υψηλής ποιότητας γραφικά στα adventures και να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στους γρίφους. Αυτό ξεχάστε το πλέον, καθώς η Quantic Dream εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες του Playstation 3 και στο πρώτο της κιόλας παιχνίδι για την κονσόλα της Sony, έκανε το θαύμα της. Παρατηρώντας τα γραφικά του Heavy Rain, θα συμφωνήσετε αμέσως ότι είναι τα καλύτερα που έχετε δει ποτέ σε adventure! Ο λεπτομερής σχεδιασμός όλων των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν, τα physics τους και βέβαια τα καιρικά φαινόμενα (για παράδειγμα η βροχή, όπως αναφέρει κι ο τίτλος του παιχνιδιού), είναι μόνο μερικά από τα ρεαλιστικά στοιχεία που θα σας συναρπάσουν. Συν τις άλλοις, υπάρχουν κι ορισμένες όμορφες παρουσίες που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον αντρικών, αλλά και γυναικείων βλεμμάτων.

Μεγάλη βάση έχει δοθεί στην σωστή αντίδραση των πρωταγωνιστών, ανάλογα με την περίσταση. Αν κάνει κρύο τότε θα σταυρώσουν τα χέρια τους δείχνοντας ότι κρυώνουν. Αν είναι σαστισμένοι, τότε αυτό θα φανεί στην έκφραση του προσώπου τους. Επιπλέον, οι κινήσεις τους την ώρα που τους χειρίζεστε δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από αυτές των βίντεο, κάτι που σαφώς συντελεί στο να «απορροφηθείτε» ακόμη περισσότερο από την ταινία. Οι μόνες μας ενστάσεις στα γραφικά, έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος -κυρίως των σπιτιών- αλλά και κάποιων μικροαντικειμένων, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στο τελικό αποτέλεσμα.

Ήχος
Το Heavy Rain χαρακτηρίζεται από μία αξιοπρεπέστατη συλλογή απαλών μουσικών κομματιών, τα οποία παίζουν διαρκώς στο background και σας μεταφέρουν το δράμα, την συγκίνηση ή την ένταση της στιγμής. Υπάρχει όμως κι ένα πολύ δυνατό σπικάζ, από ένα πολυπληθές casting ηθοποιών. Το παράδοξο είναι ότι οι πρωταγωνιστές του Heavy Rain είναι ίδιοι με τους ηθοποιούς τους οποίους υποδύονται! Τον κεντρικό πρωταγωνιστή Eathan Mars, υποδύεται ο Γάλλος ηθοποιός Pascal Langdale, τον ντετέκτιβ της ασφάλειας ο Sam Douglas, τον πράκτορα του FBI ο Leon Ochenden, ενώ η φωνή της τέταρτης εκ των πρωταγωνιστών είναι από την Jacqui Ainsley, η οποία είναι μοντέλο στο επάγγελμα και εξίσου όμορφη με το ομοίωμά της.



Ένα ξεχωριστό Adventure
Μπορεί κάποιοι από εσάς να μην συμφωνείτε με τον όρο “Adventure” και να θεωρείτε το Heavy Rain απλά μία interactive ταινία. Εμείς όμως θα αποδεχτούμε τον συγκεκριμένο όρο, καθώς πιστεύουμε ότι αυτός ο τίτλος εισάγει ένα νέο στυλ παιχνιδιού, σε μια πιο απλοποιημένη μορφή. Το σημαντικότερο είναι η βάση που δίνεται στο σενάριο, καθώς για να αγαπήσετε το παιχνίδι, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σας φανεί ενδιαφέρον το σενάριο κι οι πρωταγωνιστές του. Ακόμα κι αν μετά το φινάλε δεν μπείτε στον κόπο να επαναλάβετε το story του παιχνιδιού από την αρχή, το Heavy Rain αξίζει και με το παραπάνω μία θέση στα games που πρέπει να έχετε στο PS3 και κατά την άποψή μας αποτελεί μια σίγουρη επένδυση για τους περισσότερους gamers, κυρίως λόγω της μοναδικότητάς του.

Θετικά:
- Η καλύτερη σκηνοθεσία που έχουμε δει ποτέ σε video game
- Σύγχρονη ποιότητα γραφικών, πράγμα σπάνιο για adventure
- Ελευθερία αποφάσεων, η οποία αλλάζει την ροή στα γεγονότα
- Σενάριο που προσφέρει έντονες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις
- Δεν υπάρχουν σημεία στα οποία θα πρέπει αναγκαστικά να «κολλήσετε»
- Καλό voice-acting
- Εύκολο και προσιτό, ακόμα και για αρχάριους χρήστες
- Μικρό replayability λόγω των παραλλαγών στο σενάριο

Αρνητικά:
- Η αίσθηση του ότι συμμετέχετε σε μία interactive ταινία και όχι σε ένα παιχνίδι
- Αν το ολοκληρώσετε και θέλετε να το ξαναπαίξετε, η επανάληψή ορισμένων ενεργειών θα σας κουράσει

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 9.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 9

Tο κορυφαίο adventure που δημιουργήθηκε ποτέ στις κονσόλες. Αξίζει να ζήσετε μαζί του κάθε στιγμή.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Γιωργος Βλαχος (Level 13) 04/03/2010 20:18
ειλικρινα πρεπει να ειναι απο τα καλυτερη παιχνιδια που θα βγουν στην κονσολα αυτη!!!
#2 reinko24 (Level 10) 13/03/2010 11:53
Δεν έχω τι να πώ!!!Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο !!!!
Δεν περίμενα τέτοι παιχνίδι στο play με τίποτα
όμορφα γραφικα ωραίο και πρωτότυπο gameplay φανταστική ατμόσφαιρα είναι κάτι καινουργιο κάτι μη αναμενόμενο πολύ καλη δουλειά μακάρι στο μέλλον να δούμε και ποιο εξελιγμένα game τέτοιου επιπέδου!!!
#3 AntonKos (Level 17) 13/03/2010 20:33
ειχανε δικιο τα παιδια που το προτειναν στην εκπομπη.το αγορασα και εμεινα υπερ-ικανοποιημ ενος.μακαρι να διαρκουσε περισσοτερο!!τρ ομερο παιχνιδι!
#4 Βαλάντης (Level 13) 18/03/2010 16:27
10 με δυο τόνους!!Νομίζω πως όποιος έχει PS3 πρέπει να τρέξει χθες να το νοικιάσει, εκτός κι αν είναι παντρεμένος γιατί κάτι άκουσα πως δίνουν κι αίτηση διαζυγίου μαζί!!Το πόσο μπορεί να κολήσεις με το συγκεκριμένο δεν περιγράφεται..Ε λπίζω κάποια στιγμή να πέσει στα χέρια μου για περισσότερο από εβδομάδα γιατί ξέρω πως το τέλος του δεν είναι..!!Τρέχτε εεεεεεεεεεεε!!
#5 nick_name (Level 6) 24/04/2010 16:42
ειναι ενα παρα πολυ καλοφτιαγμενο παιχνιδι με πολυ προσοχη λεπτομερια.Το παιχνιδι αυτο απλως σε κανει να νιωσεις πως φευγεις απο το δωματιο κ βρισκεσαι να ψαχνεις στοιχεια και "κακους".
#6 christos13 (Level 16) 23/07/2010 00:41
απο τα καλητερα adventures ever!
#7 μάκης (Level 5) 06/10/2010 00:41
apsogo!! masterpiece!! epibalete na to pexi o ka8e swstos user..
#8 Zaratoth (Level 28) 09/02/2011 02:19
Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της δεκαετίας και όχι μόνο!
#9 BigBoss (Level 24) 09/02/2011 02:19
Το παιχνιδι απλα δεν υπάρχει. Εχει κατι χρόνια να κυκλοφορήσει κατι τοσο αρτια φτιαγμένο. Παιζεις, ξαναπαιζεις και λες οτι δεν ειναι δυνατον να συμβαίνουν όλα αυτα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους...
#10 hellhammer (Level 2) 11/02/2011 17:03
Πολυ δυνατο το game και πολυ καλο το review φιλε Μανο.Mε βλεπω να ψηνω τον κολλητο μου που εχει ps3 να το τσιμπησει το παιχνιδι και θα παω εκει να ξημεροβραδιαστω (εχω κλεισει ηδη διανυκτερευση στο σπιτι του οταν παρει το god of war 3 :D)
#11 lakis9 (Level 2) 11/02/2011 17:03
apo ta kalutera tou ps3 mexri tora!!to pire ena filaraki mou k exoume liosei!!
#12 solid7 (Level 2) 11/02/2011 17:03
Εξαιρετικό παιχνίδι αναμφίβολα, με μεγάλη διάρκεια, γραφικά φοβερά και σενάριο που σε κρατάει σε αγωνία μέχρι τέλους. Μπράβο τους!!!
#13 bond (Level 16) 11/02/2011 17:03
καλο game αλλα για λιγους αφου δεν ειναι και πολυ διαδεδωμενο το ειδος
#14 The Axeman (Level 3) 11/02/2011 17:03
απο το demo καταλαβα οτι ειναι ενα ενδιαφερων παιχνιδι γιατι εξελισετε σαν μια ταινεια συν ωραια γραφικα διαλογοι που διαθετοι πιστευω οτι αξιζει να του δωσουμε μεγαλη προσοχη
#15 alexrabbito (Level 5) 11/02/2011 17:03
και μονο απο το demo καταλαβαινεις την διαφορετικοτητα και την ποιοτητα του συγκεκριμενου παιχνιδιου,πολυ καλο παιχνιδι και μια πολυ καλη αλλαγη απο τα παιχνιδια που βγαινουν των τελευταιο καιρο!
#16 oddin (Level 7) 11/02/2011 17:03
Νομίζω ότι η τεχνική και η ατμοσφαιρικότητ α του Heavy Rain ανοίγει μια νέα κατηγορία adventures που δεν έχει προηγούμενο!
#17 SASALIS_13 (Level 3) 11/02/2011 17:03
ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΕΙ ΤΟ PLAY ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ
#18 theo_dor9821 (Level 6) 11/02/2011 17:03
Το παιχνίδι δεν παίζεται.Όση ώρα και να παίζεις δεν σου φτάνει.Τα γραφικά είναι τέλεια και γενικά είναι ένα καλό παιχνίδι.Κάτι σε τέτοιο είδος είχε βγει το Farenheit
#19 TheReaper (Level 23) 11/02/2011 17:03
Δεν ξέρω ρε παιδιά. Μπορεί να είναι φοβερό το παιχνίδι και να έχει τρομερά γραφικά, αλλά το σενάριο με τους ντετέκτιβ απλά δεν κάθεται καλά στο στομάχι. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο κατάλαβα εγώ.
#20 MannyC (Level 1) 11/02/2011 17:03
Η Quantic και ο David Kage αποτελούν εγγύηση...από το παλιό Omikron ως το Indigo Prophecy τα παιχνίδια τους είναι αψεγάδιαστα
#21 lef10 (Level 20) 11/02/2011 17:03
Ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια του PlayStation 3 και γενικότερα αυτής της γενιάς.
#22 general_lee (Level 6) 11/02/2011 17:03
Με κούρασε πάρα πολύ. Δηλαδή, εντάξει η υπόθεση κι όλα αυτά αλλά ήταν βαρετό κατά την άποψή μου. Και τα γραφικά πιστεύω θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Θέλω να πω κοιτάξτε τη δεύτερη εικόνα. Είναι δυνατόν να φαίνεται πιο ψεύτικος ο λαιμός της κοπέλας;
#23 ObsessedGeorge (Level 17) 11/02/2011 17:03
Επιτελους ηρθε νεο παιχνιδι απο την ομαδα που εφτιαξε το Farenheit! Τα γραφικα του τα σπανε. Εχουν τις πιο ρεαλιστικες facial animation που εχω δει σε παιχνιδι. Το σεναριο ειναι απαιχτο και ο χειρισμος απο τους πιο προτοποριακους.
#24 zouzou22 (Level 6) 11/02/2011 17:03
καλοφτιαγμενο,π ολυ καλα γραφικα.γενικα ειναι κολλημα.φανταστ ικη ατμοσφαιρα.απο τα αγαπημενα
#25 zodiakos (Level 7) 11/02/2011 17:03
Ότι κι αν πω γι' αυτό το παιχνίδι έιναι λίγο. Η λέξη ΤΕΛΕΙΟ δεν μπορει να το εκφράση. Το καλύτερο παιχνίδι που έχω πάιξει στο PS3.
Το Heavy Rain έχει απλά το καλύτερο σενάριο που έχει γραφτεί ποτέ για Videogame.
Όποιος περιμένει σούπερ δυνάμεις, αμέτρητα όπλα, πανοπλίες, επικές μονομαχίες και ό,τι άλλο συνήθως προσφέρουν τα Videogames θα απογοητευτεί. Τι να πρωτοπώ. Για τα γραφικά που ήταν σαν αληθινά. Για την ιστορία που ήταν σαν να έβλεπα ταινία. Αν και το Farenheit ήταν πολύ καλό, το Heavy Rain ήταν ΤΕΛΕΙΟ. Είχα μπεί βαθιά στο ρόλο του Ethan (του πατέρα) και ένοιωθα τον Shaun σαν γιο μου. Ο δημιουργός David Cage πρέπει να νιώθει περίφανος.
#26 kiriakos_k23 (Level 13) 20/05/2011 20:59
Ένα αριστούργημα ακόμα για το PS3.Απλά μοναδικό παιχνίδι στο είδος του με έντονες συγκινήσεις και δυνατούς χαρακτήρες.Σίγο υρα είναι λόγος για να αγοράσεις ένα PS3 ή να νοικιάσεις ένα για να παίξεις το παιχνίδι.Πραγμα τικά απίστευτο παιχνίδι.
#27 Whisper of fun (Level 1) 22/05/2011 15:27
Το Heavy Rain είναι αναμφισβήτητα ένας σοβαρός λόγος για να αγοράσεις μία κονσόλα PS3 λόγω των καινοτομιών και των μοναδικών χαρακτηριστικών που διαθέτει.
#28 Adam_Pap (Level 18) 04/04/2015 17:12
Το παιχνιδι τα σπαει,το παιζαμε παρεα στο σπιτι και ο καθενας ειχε παρει εναν χαρακτηρα,ριξαμ ε πολυ γελιο!Ενας λογος για να επαιρνε καποιος ps3!
#29 alexflab (Level 5) 16/05/2015 22:01
απιστευτο σεναριο και γενικα ολο το παιχνιδι
#30 BigGreekGamer (Level 31) 04/06/2018 15:20
Τρομερό σενάριο, φανταστικό soundtrack και καταπληκτικό game! Must και αυτό για συλλογή.
Score 9
9.27 User Score
(50 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Quantic Dream
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 24/2/2010
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.