• Reviews
  • Sega Mega Drive Classic Collection: Gold Edition (PC)

Sega Mega Drive Classic Collection: Gold Edition (PC)

Hot
REVIEWED ON PC  

Sega Mega Drive Classic Collection: Gold Edition
Ήχοι και γραφικά από παλιές δεκαετίες!




Τι και αν έχουν περάσει σχεδόν 23 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του Mega Drive (Genesis στην Αμερικάνικη αγορά), το retro gaming διατηρεί ακόμα μια σημαντική μερίδα οπαδών, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι χιλιάδες ιστοσελίδες που ασχολούνται καθαρά με το emulation.

Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την Sega, η οποία κυκλοφόρησε μια συλλογή τεσσάρων DVD με το όνομα Classic Collection 1, 2, 3 και 4. Πρόσφατα, αποφάσισε να κυκλοφορήσει όλους τους τίτλους που περιλαμβάνουν οι τέσσερις συλλογές σε μια ενιαία, την Gold Edition, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 46 games σε ενα μόνο dvd.



Gameplay
Η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως παιχνίδια που οφείλουν την όποια επιτυχία τους στην ιστορική κονσόλα της SEGA και κυκλοφόρησαν την δεκαετία του ‘90. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα Alex Kidd, Alien Storm, Εcco, Virtua Fighter 2, Comix Zone, Phantasy Star, Shinobi ΙΙΙ καθώς και έξι συνολικά (!) τίτλοι του Sonic. Δεν λείπουν βέβαια και μερικά λιγότερο γνωστά παιχνίδια όπως τα E-Swat, Ristar και Dynamite Headdy.

Ξεκινώντας τη συλλογή, μπαίνετε σε μια υπεραπλουστευμένη αρχική οθόνη από την οποία μπορείτε να επιλέξετε το παιχνίδι που θέλετε να τρέξετε, μαζί με τα εγχειρίδια χρήσης τους. Όλα σχεδόν τα games υποστηρίζουν widescreen αναλύσεις καθώς και saves ενώ στα περισσότερα από αυτά μπορείτε να παραμετροποιήσετε τον χειρισμό τους. Λόγω της ηλικίας των games και των ελάχιστων απαιτήσεων της συλλογής και του ενσωματωμένου emulator, το καλό είναι πως δεν θα έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα να τρέξετε οποιοδήποτε από αυτά, ακόμα και υπολογιστή δεκαετίας!


Σε μια εποχή όπου η αξία του gameplay έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και τα γραφικά κρίνουν σχεδόν τα πάντα, ελάχιστοι από τον σύγχρονο κορμό των gamers γνωρίζουν τι σημαίνει Mega Drive, οπότε είναι εμφανές πως η συλλογή αυτή δεν απευθύνεται σε αυτούς. Παράλληλα όμως, το ερωτηματικό είναι αν αυτό το στυλ του gamelay -από το οποίο απουσιάζουν τα θεαματικά γραφικά- θα έχει απήχηση στους νέους παίκτες. Δηλαδή σε gamers που βρίσκονται τώρα στην ηλικία που βρισκόντουσαν οι «παλιοί» όταν πρωτόπαιξαν αυτά τα παιχνίδια.



Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συλλογή είναι η έλλειψη υποστήριξης windowed mode. Για τον καθαρά casual gamer αυτό ίσως αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα καθώς πατώντας alt+tab ώστε να αλλάξει το ενεργό παράθυρο η εφαρμογή πολλές φορές κολλάει. Δεν σας επιτρέπει δηλαδή να ανοίξετε και πάλι το παράθυρό της με αποτέλεσμα να χρειαστεί να την κλείσετε με το γνώριμο Ctrl+Alt+Del.

Για να θυμούνται οι παλιοί… αλλά όχι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

H τιμή της συλλογής (στα €25 στην Ελλάδα) κρίνεται λίγο υψηλή αν αναλογιστούμε πως τα παραπάνω games τα βρίσκουμε σε πολλά γνωστά sites με emulators. Πέραν αυτού, από τις τέσσερις συνολικά συλλογές που κυκλοφόρησε η Sega μέχρι τώρα, στην Gold Edition δεν πρόσθεσε κανέναν νέο τίτλο. Κάλλιστα θα μπορούσε λοιπόν να κυκλοφορήσει μια ολοκληρωμένη συλλογή, η οποία θα περιείχε όλους ανεξαιρέτως τους τίτλους του Mega Drive στην ίδια τιμή. Αλλά τι να ξέρουμε κι εμείς, οι ταπεινοί gamers, από marketing;



Γραφικά - Ήχος
Κακά τα ψέματα, αν επιχειρούσαμε να συγκρίνουμε τα απαρχαιωμένα γραφικά και τον 16bitο ήχο των παιχνιδιών εκείνης της εποχής με τα σημερινά δεδομένα, θα έπρεπε να σκάψουμε αρκετά βαθιά. Ευτυχώς όμως, ο retro gamer κάθε άλλο παρά τα γραφικά θα προσέξει, ενώ και η ίδια η Sega αν και κάλλιστα θα μπορούσε να επιχειρήσει να αναβαθμίσει την ποιότητά τους, δεν το έκανε. Το αποτέλεσμα είναι τα παιχνίδια να παραμείνουν αναλλοίωτα από άποψη γραφικών και μουσικής, κάτι που θα εκτιμήσουν οι οπαδοί της νοσταλγίας.



Επίλογος
Το Mega Drive Collection 0αν και ονομάστηκε «Gold Edition»0 περιλαμβάνει μόνο 46 games της πάλαι ποτέ κονσόλας της Sega, που απευθύνονται κυρίως στους casual οπαδούς του retro gaming. Οι φανατικοί σίγουρα θα έχουν ήδη συμπληρώσει μια πιο ολοκληρωμένη συλλογή, ενώ ακόμα και όσοι ξεκινούν τώρα να ασχολούνται με το αντικείμενο, έχουν αρκετές εναλλακτικές. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως από online retailer μπορείτε να την προμηθευτείτε την παρούσα συλλογή πολύ φθηνότερα, με τιμές που ξεκινούν από τα 14 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σας.

Θετικά:
- Ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις
- Υποστήριξη saves σε όλα τα παιχνίδια

Αρνητικά:
- Μικρός αριθμός παιχνιδιών
- Υψηλή τιμή

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 5
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 6

Περιορισμένος αριθμός παιχνιδιών και τίποτε καινούργιο σε σχέση με άλλες συλλογές.

Αντώνης Παπαθανασίου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 billy000 (Level 7) 26/06/2011 20:59
Τετοια games εχει και το mame, δεν αξιζει και τοσο
#2 billstamaniac (Level 9) 11/09/2011 16:34
ως συνολο πιστευω αξιζει ειδικα για τους οπαδους της sega εγω παντως θα την παρω
#3 amiga500fan (Level 14) 22/03/2015 23:12
Οτι ξυπνάει αναμνήσεις ξυπνάει!!!Aλλα έχει πολύ λίγα παιχνίδια..... :sad:
Score 6
6.68 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Collection
Developer: SEGA
Publisher: SEGA
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players:
Requirements: Windows XP, Κάρτα γραφικών 32mb, DirectX 9.0, Χώρος στον σκληρό δίσκο 50mb
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 18/3/2011
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification