Yakuza 4

Hot
REVIEWED ON PS3  

Το γνωστό Ιαπωνικό franchise επιστρέφει στο PS3. 

Το Yakuza 4 ήρθε με μία καθυστέρηση στην Ευρώπη –όπως άλλωστε και οι προηγούμενες εκδόσεις του- η οποία αυτή τη φορά κράτησε ένα χρόνο. Στην Ιαπωνία, το παιχνίδι ονομάζεται Ryu ga Gotoku και έχει αρκετούς οπαδούς που σε κάθε έκδοση εμπλουτίζουν τη συλλογή τους με το νέο επεισόδιο της σειράς. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τις πλεκτάνες της Ιαπωνικής μαφίας και οι συμμορίες μπλέκονται πολύ συχνά σε καυγάδες.

Σενάριο
Η υπόθεση του Yakuza 4 συνδέεται με τα προηγούμενα μέρη και σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την ιστορία, η εισαγωγή θα σας κατατοπίσει πλήρως. Το αξιοπερίεργο είναι ότι καθώς ξεκινάτε, σας δίνονται ελάχιστα στοιχεία σχετικά με το σενάριο του παιχνιδιού. Θα διαπιστώσετε ότι περιπλανιέστε στους δρόμους χωρίς νόημα και δίχως να γνωρίζετε τους στόχους του χαρακτήρα σας. Όσο προχωράτε, ο κατάλογος των αποστολών γεμίζει υπερβολικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι σας μπερδεύει, μέχρις ότου μπορέσετε να βγάλετε κάποια άκρη. Σε αυτόν τον τομέα, η CS1 Team αποτυγχάνει παταγωδώς.



Gameplay
Το Yakuza 4 είναι ένα κλασικό Αction JRPG που σας δίνει την δυνατότητα να εξελίξετε τον κάθε χαρακτήρα σας μέσα από τις μάχες, με την απόκτηση των experience points. Καλό είναι επίσης να μιλάτε με τον κόσμο στους δρόμους, διότι με αυτό τον τρόπο αναλαμβάνετε ορισμένες αποστολές ενώ ταυτόχρονα κερδίζετε λεφτά και χρήσιμα αντικείμενα. Ακολούθως, μπορείτε να ξοδέψετε τα χρήματα σας στα καταστήματα που θα βρείτε ανοιχτά. Υπάρχει πλήθος από εστιατόρια ή μαγαζιά διασκέδασης, super market ακόμα και κοσμηματοπωλεία όπου μπορείτε να πουλήσετε αντικείμενα που δεν σας χρειάζονται, για να αποκομίσετε έξτρα κέρδη.

Ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού θα το αναλώσετε ψάχνοντας κλειδιά για τα ντουλάπια που βρίσκονται στο υπόγειο συγκρότημα του Mall. Ξεκλειδώνοντάς τα, κερδίζετε χρήσιμα αντικείμενα που είτε τα δίνετε με οικονομικό αντάλλαγμα, είτε βελτιώνετε τα στοιχεία του χαρακτήρα σας. Χρειάζεται αρκετή παρατηρητικότητα ώστε να συγκεντρώσετε όλα τα κλειδιά. Το παιχνίδι σας βοηθά στο σημείο αυτό, καθώς αστράφτουν όταν βρίσκεστε κοντά τους, για να τονίσουν την ύπαρξή τους.

Στην πορεία του παιχνιδιού αγοράζετε όπλα που θα σας διευκολύνουν να τσακίσετε πιο γρήγορα αυτούς που σας τσαμπουκαλεύονται. Αν επισκεφτείτε το Hostess Club στο οποίο δουλεύουν όμορφες κοπέλες, καλό είναι να έχετε μαζί σας κοσμήματα και ακριβά ρούχα. Για να αποσπάσετε τις πληροφορίες που θέλετε θα χρειαστεί να τους κάνετε δώρο είτε ένα πανάκριβο κόσμημα είτε κάποιο εντυπωσιακό φόρεμα. Βέβαια πρέπει να αγοράζετε αντικείμενα που να αξίζουν για δώρο, διότι σε περίπτωση που δεν σας χρειάζονται τότε θα τα πουλήσετε σε πολύ χαμηλότερη τιμή.



Στα μπαρ της πόλης διατίθενται γνωστά και ακριβά ουίσκι και μπορείτε να πιείτε ένα ποτηράκι έτσι για το καλό. Πάνω απ’ όλα με μέτρο όμως γιατί αν κυκλοφορείτε μεθυσμένοι θα βρεθείτε συχνά πυκνά μπλεγμένοι σε καυγάδες. Το θετικό για σας είναι ότι το αλκοόλ δεν σας επηρεάζει την ώρα της μάχης κι έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να μαζέψετε experience points. Τους πόντους αυτούς τους χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώσετε καινούργια combos και δυνατότερα χτυπήματα που βοηθούν στο level up του χαρακτήρα σας.

Όταν δείτε κάποιον να έρχεται με τσαμπουκά μπροστά σας και να “ψάχνεται” για ξύλο, ξεκινάει ένα μικρό εισαγωγικό βιντεάκι ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος της μάχης και να ετοιμαστείτε κατάλληλα. Όσο πολεμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αντικείμενα που βλέπετε τριγύρω σας, όπως ποδήλατα, μηχανές ή κώνους, ώστε να αποτελειώσετε ευκολότερα τους αντιπάλους σας.

Επάνω δεξιά στην οθόνη σας υπάρχει μια μπλε μπάρα η οποία γεμίζει όσο εκτελείτε χτυπήματα combos. Μόλις δείτε μια μπλε αύρα γύρω απ’ το σώμα του χαρακτήρα σας, σημαίνει ότι βρίσκεστε σε κατάσταση Heat mode και μπορείτε να δοκιμάσετε φανταστικές finishing moves. Το κουμπί της άμυνας δεν έχει καθόλου διακοσμητικό ρόλο αφού οι αντίπαλοι πραγματοποιούν ύπουλα χτυπήματα και εφόσον αμύνεστε σωστά θα έχετε και τη λιγότερη απώλεια ενέργειας.



Νέοι χαρακτήρες
Στη φετινή έκδοση κάνουν το ντεμπούτο τους κάνουν τρία νέα πρόσωπα. Μέχρι πέρυσι βασικός πρωταγωνιστής ήταν ο Kazuma Kiryu. Το “καρέ” φέτος συμπληρώνουν οι Shun Akiyama, Taiga Saejima και Masayoshi Tanimura. Ο Akiyama, με τον οποίο ξεκινάτε το παιχνίδι, είναι ιδιοκτήτης του cabaret club “Elise” και της εταιρίας Sky Finance που διαχειρίζεται δάνεια. Παρότι στο παρελθόν είχε μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο Akiyama περνάει τώρα τα βράδια του στα παγκάκια της πόλης μαζί με φτωχούς και άπορους ανθρώπους.

Ο Saejima είναι ένας βαρυποινίτης που καταδικάστηκε σε θάνατο διότι σκότωσε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 18 μέλη μιας συμμορίας! Αφού εξέτισε 25 χρόνια στη φυλακή, κατάφερε τελικά να αποδράσει την προτελευταία ημέρα προτού εκτελεσθεί. Όσο για τον Tanimura, πρόκειται για έναν νεαρό αστυνομικό που συνηθίζει να προσφέρει το μισθό του στα ορφανά παιδιά. Πέρα από τη μητρική του γλώσσα, γνωρίζει επίσης αρκετά καλά Κινέζικα, Κορεάτικα καθώς και ελάχιστα Ταϊλανδέζικα λόγω καταγωγής της μητέρας του από τα Ταϊλάνδη. Η εναλλαγή αυτή ανάμεσα στους παραπάνω ήρωες προσθέτει μια ποικιλία, αλλά το κακό είναι ότι εκεί που έχετε αναπτύξει έναν χαρακτήρα σε υψηλό επίπεδο, ξαφνικά συνεχίζετε με τον επόμενο και πρέπει πάλι να ξεκλειδώσετε νέες κινήσεις και όπλα.

Το ξύλο που πέφτει στην Ιαπωνική μαφία θα σας συναρπάσει.



Minigames
Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και στο Yakuza 4, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα minigames. Πολλές φορές ίσως αφαιρεθείτε παίζοντας για αρκετή ώρα μπόουλινγκ ή πινγκ-πονγκ στα αντίστοιχα μέρη. Όλα αυτά προσθέτουν μια ευχάριστη νότα στο περιβάλλον με τις συμμορίες και τους στυγερούς δολοφόνους της Ιαπωνικής μαφίας. Ο χαρακτήρας τους όμως δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός. Τα δώρα που κερδίζετε θα σας χρησιμεύσουν στην πορεία ενώ μπορείτε να αποκομίσετε χρήματα από εκεί που δεν το περιμένατε.

Βλέποντας το χάρτη θα προσέξετε ότι υπάρχει ένα ταξί. Πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο ο οδηγός σας μεταφέρει στα γήπεδα του γκολφ όπου φυσικά μπορείτε και εσείς να προπονηθείτε. Αν βαδίσετε στα χνάρια του Tiger Woods και πετύχετε αρκετά καλά χτυπήματα, οι υπεύθυνοι στη ρεσεψιόν θα σας ανταμείψουν αδρά με πλούσια δώρα.



Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ψαρέψετε, εφόσον φυσικά πείτε στον οδηγό να σας πάει μέχρι το λιμάνι της πόλης. Εκεί θα βρείτε ειδικό άνθρωπο από τον οποίο μπορείτε να αγοράσετε δολώματα ή να πουλήσετε τα ψάρια που πιάσατε. Αν σταθείτε τυχεροί και βγάλετε ακόμα και ξιφία ή καρχαρία, τα κέρδη σας μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 50.000 γεν! Μην διστάσετε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε για δόλωμα ένα πακέτο σούσι. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει μαγαζί για καραόκε στο οποίο θα πρέπει να πατήσετε τα κουμπιά την κατάλληλη στιγμή (σε στυλ Guitar Hero) για να πάρετε τα εύσημα από τους κριτές. Για τους λάτρεις του πινγκ-πονγκ υπάρχει ειδική αίθουσα στην οποία κοντράρεστε με άλλους παίκτες και μάλιστα μπορείτε να επιλέξετε το επίπεδο του αντιπάλου σας, εφόσον είσαστε αρχάριοι, μέτριοι ή επαγγελματίες.

Τέλος, στις Ασιατικές χώρες είναι αρκετά διαδεδομένο το Mahjong (υπάρχει και στα παιχνίδια των Windows 7). Πρόκειται για ένα παιχνίδι παζλ στο οποίο καλείστε να βρείτε δύο όμοια πλακίδια και πρέπει να τα ταιριάξετε για να αποκαλυφτούν τα υπόλοιπα. Αν έχετε καλό σημάδι μη διστάσετε να παίξετε βελάκια σε χώρο που θα βρείτε ψάχνοντας στην πόλη.



Με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε ότι τα minigames του Yakuza θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και συχνά θα βρεθείτε εξαιτίας τους «εκτός κλίματος» απ’ το παιχνίδι. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι το σενάριο του Yakuza 4 είναι πραγματικά πολύ αδύναμο.

Το δυνατότερο στοιχείο του φετινού τίτλου της σειράς είναι η διαχρονικότητά του. Για να ολοκληρώσετε το βασικό story θα χρειαστείτε περίπου 35 ώρες gameplay time, ενώ για να ξεκλειδώσετε όλα τα achievements θα χρειαστείτε περίπου το τριπλάσιο διάστημα.

Γραφικά
Η πόλη στην οποία περιφέρεστε έχει αρκετά λεπτομερή σχεδίαση. Θα νιώσετε σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα των Ιαπώνων, τόσο από τις επιγραφές στα καταστήματα όσο και από την συμπεριφορά των πωλητών που σας χαιρετούν με την κλασική υπόκλιση σεβασμού. Το ντύσιμο των χαρακτήρων έχει προσεγμένο στυλ, που συνδυάζει γυαλιά ηλίου, ανοιχτά πουκάμισα, μοντέρνα τζιν και χλιδάτα κοσμήματα. Τα ρούχα εμπλουτίζονται με τη μεγάλη γκάμα φορεμάτων που μπορείτε να αγοράσετε από τα μαγαζιά για να “δωροδοκήσετε” τις κοπέλες στα καμπαρέ.

Το μειονέκτημα στην εικόνα είναι ότι για άλλη μια χρονιά το anti-aliasing παρουσιάζει πολλές αδυναμίες. Συν τις άλλοις, θα βαρεθείτε από τα τεράστια cutscenes, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις κουράζουν. Επίσης, την ώρα της μάχης οι παίκτες μοιάζουν να “κολλάνε” στις κινήσεις τους, δείγμα της δυσλειτουργίας στο frame rate του παιχνιδιού. Γενικά θα χαρακτηρίζαμε τη μηχανή γραφικών ξεπερασμένη, καθώς οι απαιτήσεις των gamers ολοένα και αυξάνονται. Στην προκειμένη περίπτωση οι developers απέτυχαν.

Ήχος
Το περπάτημά σας στην πολυσύχναστη Ιαπωνική πόλη θα διαπιστώσετε ότι έχειμια αναπάντεχη ησυχία που πολλές φορές ατονεί το ενδιαφέρον σας. Μοναδική εξαίρεση είναι όταν περνάτε μπροστά από ανοιχτά μαγαζιά, από τα οποία ακούγεται μουσική. Ευτυχώς που η ένταση ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της μάχης και προσθέτει λίγη δράση και αγωνία. Μεγάλο ατού είναι οπωσδήποτε τα voice-overs που προσδίδουν ρεαλισμό στους χαρακτήρες. Ακούγοντας τους Ιαπωνικούς διαλόγους θα νιώσετε ότι παρακολουθείτε μια καλοσχεδιασμένη ταινία.

Επίλογος
Τα συναισθήματα που μας αφήνει το Yakuza 4 είναι ανάμεικτα. Από τη μία το φτωχό σενάριο και τα κακοσχεδιασμένα γραφικά κι από την άλλη τα minigames, οι νέοι χαρακτήρες και οι όμορφα σχεδιασμένες σκηνές. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι τα παραπάνω στοιχεία χαρακτηρίζουν τόσο τον φετινό τίτλο όσο και τους προηγούμενους. Αν όμως είσαστε fan του είδους, τότε δύσκολα θα το βαρεθείτε.

Θετικά:
- Καλοφτιαγμένα cutscenes
- Μεγάλη γκάμα κινήσεων και combos
- Συναρπαστικά minigames

Αρνητικά:
- Πολύ φτωχό σενάριο
- Προβλήματα στα γραφικά
- Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.5

Το τέταρτο μέρος της σειράς Yakuza κινείται στα γνωστά μέτρια επίπεδα.

Χρήστος Αρμυριώτης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 reinko24 (Level 10) 02/04/2011 16:34
Από τα game που περίμενα πως και πως και τελικά με απογοήτευσε ήταν πολύ κάτω του μετρίου από τους προκατόχους του..Βέβαια εμείς το είδαμε πριν λίγο καιρό και στην ιαπωνία το είχαν πριν ένα χρόνο!!
#2 Sotiris (Level 29) 14/03/2014 12:51
Πολύ ωραίο game το είχα τερματίσει και στο πιο δύσκολο επίπεδο τα trophies έχουν τεράστια διάρκεια.
Score 7.5
7.36 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Adventure
Developer: CS1 Team
Publisher: Sega
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 18/3/2011
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification