Reviews MotorStorm: Apocalypse (PS3)
PS3  
Comments (3)

MotorStorm: Apocalypse (PS3)

  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews
MotorStorm: Apocalypse
Άμα είσαι μαζόχας…τότε οδήγα!
Η σειρά MotorStorm έχει ταυτιστεί με το Playstation 3. Συνόδευσε την κονσόλα της Sony με την κυκλοφορία της, είναι ίσως το πιο γνωστό off-road racing και σίγουρα κάθε έκδοσή της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσο κι αν η βάση του gameplay παραμένει η ίδια.

Η καταστροφή του κόσμου
Σκεφτείτε ένα σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας όπου σεισμοί, πλημύρρες και διάφορα άλλα εξωπραγματικά φαινόμενα, καταστρέφουν τον πλανήτη μπροστά στα μάτια σας. Κτίρια και γέφυρες καταρρέουν, τούνελ γκρεμίζονται και γενικά ότι υπάρχει γύρω σας προμηνύει την συντέλεια του κόσμου. Κατά τα άλλα, μερικοί τρελοί αποφασίζουν να οδηγήσουν ακόμα κι υπό αυτές τις συνθήκες. Ένας από αυτούς τους τρελούς είστε κι εσείς.Gameplay
Το βασικό mode του παιχνιδιού ονομάζεται Festival mode και μέσω αυτού καλείστε να οδηγήσετε κάθε φορά με συγκεκριμένα οχήματα σε συγκεκριμένες πίστες. Παράλληλα, πριν από κάθε κούρσα, βλέπετε και μία υποτυπώδη καρτουνίστικη παρουσίαση, από χαρακτήρες που υποτίθεται ότι πρωταγωνιστούν στους αγώνες και που αραιά και που σας δίνουν συμβουλές. Η παρουσίαση όμως είναι τέτοια που θυμίζει περισσότερο εικόνες σε slideshow παρά βίντεο. Σε συνδυασμό δε με τους τραγικούς διαλόγους, θα σας αναγκάσει να την παρακάμψετε με την πρώτη ευκαιρία.

Το βασικό στοιχείο του MotorStorm: Apocalypse είναι ένα: οι συγκρούσεις! Ναι μεν είχατε φάει τα μούτρα σας στις δύο πρώτες εκδόσεις, αλλά εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι καταστροφές που γίνονται γύρω σας, σε συνδυασμό με τα στενά περάσματα, δημιουργούν ένα ιδιόμορφο σκηνικό, όπου στις πρώτες ώρες παιχνιδιού και μέχρι να βρείτε τα πατήματά σας, θα αναγκαστείτε να στουκάρετε το όχημά σας σχεδόν ανά λεπτό. Πέρα από τις καταστροφές που δημιουργούν επικίνδυνα εμπόδια και που πρέπει να αποφύγετε, υπάρχουν εκ των προτέρων αρκετές παγίδες, όπως κενά σε γέφυρες, ράμπες που επίσης οδηγούν σε κενό ή ακόμα και νερό, το οποίο καθυστερεί το όχημά σας.

Στις κάμερες συναντάμε κλασικά οπτική τρίτου ή πρώτου προσώπου, ενώ ο χειρισμός διαφέρει, ανάλογα με το τι οδηγάτε κάθε φορά. Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά είναι πιο δυσκίνητα στις στροφές. Αντίθετα, οι γουρούνες και ακόμη περισσότερο τα μηχανάκια, είναι πολύ ευέλικτα και σας επιτρέπουν να ξεφύγετε εύκολα από στενά περάσματα. Ταυτόχρονα όμως, έχουν και μειονεκτήματα. Αφενός μεν στο νερό καθυστερεί η κίνησή τους, αφετέρου αν συγκρουστούν με πιο ισχυρό όχημα (όπως φορτηγό), τότε γίνονται σμπαράλια, λες και έχουν έρθει σε μετωπική επαφή με τοίχο.Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χρήση του “ram and dodge” (απότομη πλάγια κίνηση) είναι πρακτικά άχρηστη για να αποφύγετε εμπόδια, καθώς κανείς δεν πρόκειται να είναι τόσο ζογκλέρ ώστε να πατήσει ταυτόχρονα τετράγωνο και κύκλο στο sixaxis. Το θετικό τουλάχιστον είναι ότι φέτος οι συγκρούσεις δεν σας καθυστερούν και τόσο. Πατώντας διαρκώς το Χ μετά την σύγκρουση και επιταχύνοντας με nitro, καλύπτετε γρήγορα το χαμένο έδαφος, έχοντας χάσει μόνο 3-5 δευτερόλεπτα, ανάλογα με τις συνθήκες.

Το μόνο που σας καθυστερεί πραγματικά είναι τα σημεία όπου «εγκλωβίζεστε» σε ένα σημείο της διαδρομής και περιμένετε να εμφανιστεί η ένδειξη “press select” για να πατήσετε το ομώνυμο κουμπί και να επανέλθετε στον κεντρικό δρόμο. Παγίδες μπορούν επίσης να υπάρξουν, αν το όχημά σας γυρίσει ανάποδα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εύκολα, καθώς το σεισμογενές έδαφος του MotorStorm: Apocalype, σηκώνει σε αρκετά σημεία το όχημά σας σε δύο ρόδες, άρα αν δεν δείξετε προσοχή η ανατροπή δεν θα αργήσει να έρθει.

Η χρήση του nitro είναι άκρως απαραίτητη και είναι διαθέσιμη σε όλα τα οχήματα που θα οδηγήσετε. Πατώντας το X, κατά προτίμηση σε δρόμο με ευθεία, το όχημά σας αυξάνει σημαντικά την ταχύτητά του. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, γιατί όταν η ένδειξη του nitro γεμίσει, τότε εμφανίζεται μία προειδοποίηση κι αν δεν αφήσετε το κουμπί εντός δύο δευτερολέπτων τότε θα…εκραγείτε απ’ την υπερθέρμανση. Οι συνέπειες σε καθυστέρηση θα είναι ανάλογες με το αν είχατε συγκρουστεί σε τοίχο.

“Μέχρι το τέλος του κόσμου, μέχρι να χάσω το φως μου, θέλω στο MotorStorm να κλείσω την βραδιά.”Αυτό που σίγουρα θα σας προβληματίσει για άλλη μια φορά (και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό) είναι η εύρεση της σωστής διαδρομής προς το τέλος. Κι αυτό διότι όχι μόνο δεν υπάρχει χάρτης ή σαφείς ενδείξεις πορείας, αλλά πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές που έχουν παραμορφώσει πλήρως το περιβάλλον ή που παρουσιάζουν εμπόδια μπροστά σας και σας αποσυντονίζουν απ’ την κύρια διαδρομή. Υπάρχουν βέβαια σε πολλές περιπτώσεις εναλλακτικά μονοπάτια, με την χρήση των οποίων «κόβετε δρόμο», αλλά η ουσία είναι μία. Ότι θα πρέπει να παίξετε μία κούρσα δύο ή περισσότερες φορές για να μάθετε που ακριβώς είναι ο δρόμος.Το A.I. των αντίπαλων οδηγών είναι κάτω του μετρίου. Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας, αλλά όλα τους έχουν να κάνουν περισσότερο με την ταχύτητα των αντίπαλων οχημάτων και όχι με την νοημοσύνη των οδηγών. Δεν θα δεχθείτε δηλαδή ιδιαίτερη πίεση, ούτε «κλείσιμο» αν προσπαθήσετε να τους προσπεράσετε. Η συνολική εμπειρία οδήγησης διαρκεί γύρω στις 5-6 ώρες καθαρού gameplay, χωρίς να συμπεριλάβουμε φυσικά τις αποτυχημένες προσπάθειές σας και το loading μεγάλης διάρκειας, το οποίο αυτή τη φορά ξεπερνάει κάθε όριο.

Το παιχνίδι συνοδεύεται από δύο Special Modes, το Hardcore Festival και το Time Attack. Και τα δύο έχουν 33 κούρσες έκαστο, οι οποίες σας βάζουν να «παλέψετε» με τον χρόνο. Η διαφορά τους είναι ότι στο Hardcore Festival έχετε αντίπαλους οδηγούς, ενώ στο Time Attack αγωνίζεστε μόνοι. Τέλος, υπάρχει και το Quick Race, με το οποίο κάνετε setup τον αγώνα που θέλετε. Μπορείτε να ορίσετε έως και 10 γύρους σε κούρσα, αλλά και να επιλέξετε το όχημα της επιλογής σας και την αγαπημένη σας πίστα, ανάμεσα σε 33 διαθέσιμες. Θα πρέπει όμως πρώτα να ξεκλειδώσετε τις ανάλογες πίστες και τα οχήματα, που αποκτώνται όσο αγωνίζεστε στο Festival Mode.Multiplayer
Αναμφισβήτητα, το πιο διασκεδαστικό mode στο MotorStorm: Apocalypse είναι το multiplayer κομμάτι, το οποίο αυξάνει σημαντικά την διάρκεια ζωής του. Υπάρχει υποστήριξη έως και 4 παικτών μέσω split-screen, με τα υπόλοιπα 12 οχήματα να ελέγχονται απ’ την CPU, ενώ παίζοντας μέσω Internet, μέχρι και 16 παίκτες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι. Τα επιμέρους modes μπορούν να παιχτούν είτε online, είτε offline (στο Quick Race που προαναφέραμε). Περιλαμβάνουν το Perks and betting, το Racing και το Chase and Eliminator.

Στο Πerks and betting ουσιαστικά αποκτάτε πόντους εμπειρίας (που συμβολίζονται με μάρκες τράπουλας) ανάλογα με την απόδοσή σας. Όσο ανεβάζετε experience, κάνετε level up και κατ’ επέκταση ξεκλειδώνετε νέα perks, αλλά και μετάλλια, τα οποία σας ξεκλειδώνουν νέα οχήματα. Το Racing mode είναι μία απλή κούρσα οδήγησης και το Chase and Eliminator είναι η γνωστή αναμέτρηση, στην οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο οδηγός που βρίσκεται στην τελευταία θέση αποκλείεται από τον αγώνα.

Γραφικά
Όσο οδηγείτε στο MotorStorm: Apocalypse, τόσο θα βλέπετε σεισμούς, καταποντισμούς κτιρίων, σύννεφα σκόνης, καθώς και μάζες από μπάζα να υψώνονται μπροστά σας. Τα εφέ καταστροφής είναι εντυπωσιακά και δεν προκαλούν τόσο τρόμο, όσο περισσότερο γέλιο, καθώς η οδήγηση υπό τέτοιες συνθήκες είναι τουλάχιστον αστεία. Επιπλέον, όποτε περνάτε από σημεία με νερό, αντίστοιχα η οθόνη σας θα γεμίζει με υγρά και η ορατότητά σας θα περιορίζεται λίγο για κλάσματα του δευτερολέπτου.

Τα μοντέλα των οχημάτων έχουν σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια, σε αντίθεση με τους οδηγούς και τους πεζούς που συναντάτε μπροστά σας. Σε μία απόπειρα μίμησης του Carmageddon, αρκετές φορές θα πάρετε «παραμάζωμα» πολίτες που περπατούν αμέριμνοι στους δρόμους. Το ragdoll είναι ασύμμετρο, καθώς τα κορμιά των ανθρώπων «κολλάνε» σαν μαγνήτες πάνω στον προφυλακτήρα σας για εκατοντάδες μέτρα, σπαρταρώντας διαρκώς σαν χταπόδια. Ακόμη, κάποιες κούρσες μπορεί να έχουν καλό σχεδιασμό στο περιβάλλον, αλλά όπως και να ‘χει υπάρχουν αρκετά θολά textures, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη φύση γύρω σας.Ήχος
Το soundtrack του MotorStorm: Apocalypse περιλαμβάνει από rock ακούσματα, μέχρι beatάκια και δένει για άλλη μια φορά απόλυτα με το όλο feeling του παιχνιδιού. Τα voice-overs στα cutscenes όμως, είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου, καθώς θα μπορούσαν άνετα να συνοδεύουν καρτούν…προσχολικής ηλικίας. Όσο για τις μηχανές, η ακουστική τους είναι τόσο πανομοιότυπη, που όταν συγκεντρώνονται πολλά οχήματα μαζί έχετε την εντύπωση ότι ακούτε σμήνος από μέλισσες να έρχεται κατά πάνω σας.

Επίλογος
Η εμπειρία οδήγησης του MotorStorm: Apocalypse είναι παρόμοια με αυτή των προηγούμενων εκδόσεων, με την προσθήκη του στοιχείου της καταστροφής. Οπότε, στο περίπου ξέρετε τι πρέπει να περιμένετε. Θα πρέπει να έχετε πολύ υπομονή για να παίξετε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι, αν και όσοι είστε φανατικοί της σειράς σίγουρα θα το συμπαθήσετε, κυρίως για το επιτυχημένο ύφος του, που το έχει ήδη καθιερώσει έως τώρα.

Θετικά:
- Εντυπωσιακά εφέ καταστροφής
- Έντονη μουσική
- Διασκεδαστικό multiplayer, είτε online, είτε με split-screen

Αρνητικά:
- Ανυπόφορο loading
- Φτωχή παρουσίαση
- Οι συγκρούσεις θα σας σπάσουν τα νεύρα
- Μέτρια A.I.

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Γκάζια διαμέσω…φυσικών καταστροφών.

Μάνος Γρυπάρης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 JohnShepard (Level 13) 18/03/2011 15:41
Ειχα παιξει μονο το Pacific Rift το πρωτο δε το προλαβα.Απ'το demo παντως βλεπω οτι φετος εχει περισσοτερες συγκρουσεις κι αυτο ειναι λιγο σπαστικο.Μονο αν δω οτι εχει καλο multiplayer θα σκεφτω να το αγορασω.
#2 jimkog (Level 6) 09/04/2011 13:17
ποτε βγηκε και δεν το καταλαβα?? :Ρ
ελπιζω να ειναι διασκεδαστικο οπως τα αλλα
#3 Ripos (Level 7) 14/09/2014 14:11
Ιδιαιτέρως απολαυστικό παιχνίδι με τρελό χαβαλέ με την 3d προσθήκη!
Score 7.8
User Score ( 10 votes ) 8.2
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Evolution Studios
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 18/3/2011
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification