Reviews LittleBigPlanet 2
PS3  
Comments (6)

LittleBigPlanet 2 Hot

Ο Sackboy επιστρέφει για να…σώσει τον μικρό πλανήτη.

  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ο Sackboy επιστρέφει για να…σώσει τον μικρό πλανήτη.


Το LittleBigPlanet θεωρείται ότι καλύτερο υπάρχει στο είδος των puzzle games. Κυκλοφόρησε το 2008 και κατάφερε να σημειώσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πωλήσεις, κάτι που οφείλεται κυρίως στον casual χαρακτήρα του. Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, καθώς μπορεί να παιχτεί από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, νοητικής ικανότητας και όλα τα συναφή (καλά, για το τελευταίο δεν παίρνουμε κι όρκο).

Το Community του LittleBigPlanet μεγαλώνει διαρκώς κι έτσι μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από τρία εκατομμύρια levels χρηστών. Όλα τα levels αυτά είναι προσβάσιμα και στο LittleBigPlanet 2, ενώ συν τις άλλοις μπορείτε να κάνετε import τον παλιό σας χαρακτήρα απ’ το πρώτο μέρος.

 Η ιστορία μας
Ο κεντρικός πρωταγωνιστής τον οποίο και ελέγχετε είναι ο Sackboy. Για τους μη γνώστες, η εμφάνιση του Sackboy δεν είναι κάτι το τρομερό. Απλά πρόκειται για ένα…σακί με μεγάλα μάτια! Άλλωστε, ο τίτλος της Sony δεν πρόκειται να σας τραβήξει για τα γραφικά του, ούτε για το σενάριό του. Επί της ουσίας, είστε σε έναν μικρό εικονικό κόσμο, τον οποίο και καλείτε να σώσετε από τα χέρια του κακού Negativitron. Στόχος σας είναι λοιπόν να λύσετε τους γρίφους που θα παρουσιαστούν στο δρόμο σας και να φτάσετε κάθε φορά από την μία άκρη του level στην άλλη.

Αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά στο LittleBigPlanet 2 είναι το εκπαιδευτικό tutorial του παιχνιδιού. Υπάρχουν περισσότερες ενημερώσεις για το τι πρέπει να κάνετε στα πρώτα σας βήματα, βίντεο-παρουσιάσεις και διαρκείς συμβουλές μέσω των tooltiptexts. Έτσι, ακόμα κι αν δεν παίξατε το πρώτο μέρος, θα καταφέρετε να εξοικειωθείτε αρκετά εύκολα.

Οι γρίφοι που θα κληθείτε να λύσετε με τον Sackboy είναι πολλοί και διάφοροι. Δεν απαιτούν ιδιαίτερη σκέψη, απλά περισσότερο πειραματισμό και προσοχή στα αντικείμενα γύρω σας. Ο χαρακτήρας σας μπορεί να κινείται στα πλαίσια ενός 2D platform, με την διαφοροποίηση ότι στο LBP υπάρχει και το βάθος, δηλαδή μπορείτε να κινείστε λίγο και προς τα μέσα. Στόχος σας λοιπόν είναι να αξιοποιήσετε το περιβάλλον γύρω σας. Μπορείτε να τραβήξετε αντικείμενα και να ανεβείτε πάνω τους, να κρεμαστείτε με γάντζο από ειδικά σημεία, να αποφύγετε παγίδες κ.ο.κ. Όποτε ο sackboy σας δέχεται χτύπημα, θα πεθαίνει και θα επιστρέφει στο προηγούμενο checkpoint που έχετε ενεργοποιήσει κάθε φορά.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσιάσει το Story mode, είναι τα boss battles. Εδώ θα αντιμετωπίσετε γιγάντια κοτόπουλα που θα σας κυνηγούν, γερανούς κατεδάφισης που θα πρέπει να χτυπήσετε σε αδύναμο σημείο, μηχανισμούς που θα προσπαθούν να σας κατεδαφίσουν και διάφορα άλλα περίεργα πλάσματα που δίνουν την αίσθηση μηχανικής κατασκευής lego, έτοιμης να σας κατασπαράξει.Η πλάκα με το LittleBigPlanet 2 είναι ότι τα levels και οι γρίφοι του έχουν φέτος ατελείωτη ποικιλία. Εκτός αυτού, η ενδυμασία του Sackboy μπορεί να έχει επίσης άπειρους συνδυασμούς. Ντύστε τον ήρωά σας με μαλλί ράστα, ιππότη, μαρκισία, ινδιάνο, πειρατή, ζόμπι, σεφ ή ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Η απλά αλλάξτε πλήρως το πρόσωπό του ή το χρώμα του. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και πραγματικά δύσκολα θα βαρεθείτε. Νέες εμφανίσεις μπορείτε να βρείτε στην πορεία των levels ως bonus, μαζί με τα stickers (αυτοκόλλητα) τα οποία σας βοηθούν αν λύσετε γρίφους.

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα platforms, έτσι και εδώ, μπορείτε να σκοτώσετε τους εχθρούς σας πατώντας τους στο αδύναμο σημείο τους, να καβαλήσετε ζωάκια όπως αρουραίους, κατσίκες, λαγούς ή και ιπτάμενα έντομα όπως μέλισσες και να πυροβολήσετε τους αντιπάλους σας με τα όπλα των…«οχημάτων» σας. Οι γρίφοι είναι κι αυτοί με τη σειρά τους ατελείωτοι, καθώς θα πρέπει να πατήσετε σε επίπεδα για να ξεκλειδώσετε κάποια άλλα, να βρείτε stickers και να τα κολλήσετε στα σημεία που πρέπει, να λύσετε γρίφους σκέψης όπως το να διοχετεύσετε ηλεκτρικό ρεύμα απ’ το ένα σημείο στο άλλο ή απλά να χρησιμοποιήσετε την δεξιοτεχνία σας για να κρεμαστείτε από ένα σημείο και να περάσετε στο επόμενο. Το LBP 2 για άλλη μια φορά έχει πολλές πτυχές στο gameplay του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από φέτος -πέρα απ’ το Sixaxis- υποστηρίζει πληκτρολόγιο-mouse ή Playstation Move, ανάλογα με το πως θέλετε να παίξετε.

Το Story mode είναι κάτι που θα πρέπει απαραίτητα να ολοκληρώσετε πριν προχωρήσετε στο Community mode. Διαρκεί περίπου 7 ώρες, χωρίς να προσφέρει μεγάλη δυνατότητα replayability. Εκτός κι αν είστε τόσο «καμένοι» ώστε να θέλετε να επαναλάβετε τα levels για να ξεκλειδώσετε όσα items δεν συλλέξατε. Γενικά λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποιο δυνατό σενάριο από πίσω, όσο κι αν η ποικιλία των γρίφων είναι ατελείωτη, το απαράλλαχτο gameplay (σε σχέση πάντα με το πρώτο μέρος) είναι χωρίς αμφιβολία κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Με πολλές ανανεώσεις στο gameplay, το LittleBigPlanet 2 είναι ότι πρέπει για να ξεδώσετε, καθώς αυτή τη φορά δεν είναι απλά ένα Platform, αλλά κάτι παραπάνω.Multiplayer και Community
Οι online δυνατότητες του παιχνιδιού, επιτρέπουν άπειρους συνδυασμούς για όλη την παρέα. Μέχρι τέσσερις παίκτες μπορείτε να συνδεθείτε είτε στην ίδια κονσόλα, είτε online και να παίξετε με τα sackboy σας! Η διαφορά είναι ότι αν παίξετε στην ίδια κονσόλα, τότε η κάμερα θα κάνει αναγκαστικά zoom out μέχρι ένα σημείο, πιέζοντας όλους τους παίκτες να μην απομακρυνθούν εκτός πλάνου. Με δύο παίκτες αυτό το σύστημα παλεύεται, αλλά με περισσότερους θα τύχει αρκετές φορές να μπερδευτείτε. Στο online multiplayer δεν υπάρχει κανένα θέμα, καθώς κάθε παίκτης έχει την δικιά του κάμερα.

Το ιδιαίτερο στοιχείο στο multiplayer είναι ότι ο θάνατος ενός sackboy δεν επηρεάζει τους άλλους. Έστω κι ένας από εσάς να φτάσει στο επόμενο checkpoint, τότε όλοι θα μπορούν να συνεχίζουν από εκεί. Υπάρχουν mini games στα οποία όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συνδυαστούν για να ξεπεράσουν τα ανάλογα εμπόδια, ενώ σε άλλα συναντάται το στοιχείο του ανταγωνισμού, με ορισμένα games που παίρνουν την μορφή shoot ‘em up.Create
Το Multiplayer mode του παιχνιδιού έχει αναβαθμιστεί πλήρως αλλά η Media Molecule δε σταματάει εκεί. Ο αναβαθμισμένος editor του Create mode, σας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε πραγματικά ότι level τραβάει η όρεξή σας σε ένα 3D περιβάλλον και να το μοιραστείτε online. Φέτος, μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και NPC (Sackbots), να τους ορίσετε εμφάνιση και να τους χρησιμοποιήσετε είτε για φιλικούς, είτε για εχθρικούς χαρακτήρες. Υπάρχουν επίσης power-ups τα οποία εισάγετε στα levels και που προσδίδουν σε κάθε Sackboy ειδικές ιδιότητες, όπως όπλα, κράνη εκτόξευσης αντικειμένων, στολές κατάδυσης και πάει λέγοντας.

Οι συνδυασμοί όπως αντιλαμβάνεστε αυξάνονται και η φαντασία σας μπορεί να φτιάξει το οτιδήποτε, αρκεί να έχετε την όρεξη και το χρόνο να πειραματιστείτε. Εδώ βοηθάει στο μέγιστο βαθμό η νέα δυνατότητα, που επιτρέπει στον παίκτη που θα παίξει το level σας να χειριστεί το οτιδήποτε, ακόμα και χωρίς να υπάρχει βαρύτητα. Άρα στην ουσία αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε όχι μόνο Platform, αλλά ακόμη και Shoot ‘Em Up, Racing ή Strategy και γενικά μία ατελείωτη γκάμα παιχνιδιών που ξεφεύγει από τα στενά πρότυπα του LittleBigPlanet. Όσοι δεν είχατε επαφή με το LBP ίσως δυσκολευτείτε λίγο στην αρχή, αλλά σε κάθε περίπτωση τα πάντα είναι θέμα εξοικείωσης. Ειδικά αν καθίσετε με φίλο σας να δημιουργήσετε κάτι, με τους Sackboy σας να περιφέρονται και να αυτοσχεδιάζουν, τότε θα το διασκεδάσετε ακόμη περισσότερο.

Αν έχετε ενδοιασμό ως προς το τι θα κατεβάσετε, τότε η Sony φρόντισε και για αυτό. Μετά το τέλος του κάθε level, μπορείτε να δηλώσετε αν σας άρεσε ή όχι, να γράψετε review και να χαρακτηρίσετε το level με λέξεις-tags που δηλώνουν πως σας φάνηκε (μικρό ή μεγάλο, αστείο ή όχι), καθώς επίσης και το είδος του (αν ήταν όντως platform ή κάτι άλλο όπως shoot ‘em up ή racing). Ανάλογα με τα downloads και τις κριτικές των άλλων levels, μπορείτε πολύ εύκολα να επιλέξετε όσα έχουν μεγάλη αναγνώριση και να τα κατεβάσετε.Το Playstation Network πραγματικά είναι πολύ χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση, καθώς χωρίς αυτό το LittleBigPlanet θα ήταν ένα ξέφραγκο αμπέλι. Τα levels των άλλων χρηστών είναι ατελείωτα και θα φτάσετε στο σημείο να κατεβάζετε ακόμα και…γνωστά games σε μορφή LittleBigPlanet, όπως το Super Mario Bros ή το Zelda. Τυπικά είναι σαν να έχετε πολλά games σε ένα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τα levels και στην νέα community της Sony, στο site www.lbpcentral.com. Τέλος, ότι κάνετε μέσα στο παιχνίδι μπορούν να το βλέπουν κι οι φίλοι σας, καθώς υπάρχει δυνατότητα να τραβάτε φωτογραφίες οποιαδήποτε στιγμή και μετά να τις μοιράζεστε με άλλους χρήστες online.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Παρότι πέρασαν πάνω από δύο χρόνια, το επίπεδο γραφικών του LittleBigPlanet δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Υπάρχει μία μικρή βελτίωση στα animations και μεγαλύτερη ποικιλία στα οπτικά εφέ, αλλά σε γενικές γραμμές ακολουθείται η λογική του 2D gameplay που έχει καθιερώσει την σειρά. Στα voice-overs έχουμε μια διάλεκτο παρόμοια με τα…Simlish (σ.σ. την γλώσσα των Sims), η οποία επαναλαμβάνεται, καθώς το μάτι σας θα πηγαίνει από μόνο του στα συννεφάκια διαλόγων. Η μόνη φωνή που ξεχωρίζει εδώ είναι η αφήγηση του Stephen Fry, η οποία σας εξηγεί τα πολύ βασικά του LBP 2 και στη συνέχεια τα μυστικά του νέου editor.

Ο τομέας όπου τουλάχιστον αποζημιωνόμαστε είναι τα μουσικά κομμάτια. Εδώ μην φανταστείτε βέβαια τίποτα blockbuster επιτυχίες. Η μουσική που θα ακούτε στο background είναι αρκετά απλή, αλλά προέρχεται από όλα τα μουσικά είδη. Συναντάμε λοιπόν Disco, Mainstream, Rock ή ακόμα και κλασικές μελωδίες, ενώ ο level editor σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας κομμάτια και φυσικά να τα εισάγετε στα levels που θα δημιουργήσετε. Υπάρχουν ακόμα και προεγκατεστημένες φωνές, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε στους χαρακτήρες που θα εισάγετε σε κάθε level.Συνοπτικά
Αν το πρώτο LittleBigPlanet σας άρεσε τότε πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε το δεύτερο μέρος. Οι online δυνατότητες που προσφέρει και η ατέλειωτη ποικιλία των levels που έχουν δημιουργήσει οι χρήστες του φέτος και που πολλές φορές ξεφεύγουν από τα όρια ενός platform, θα προβληματίσουν αυτή τη φορά ακόμα και όσους από εσάς δεν δοκίμασαν τον τίτλο της Media Molecule μέχρι τώρα. Απ’ την άλλη, όσοι δεν έχετε δημιουργικές τάσεις, δεν αρέσκεστε στο να λύνετε γρίφους και απλά θέλετε να παίξετε τα games του genre που προτιμάτε, καλό θα είναι να μείνετε μακριά.

Θετικά:
- Έξυπνοι και ταυτόχρονα απλοί γρίφοι
- Αναβαθμισμένη παρουσίαση-tutorial
- Ο level editor σας επιτρέπει να δημιουργήσετε οποιοδήποτε είδος παιχνιδιού
- Ατελείωτα levels χρηστών με δυνατότητα import όλων των παλιών

Αρνητικά:
- Ίδια μηχανή γραφικών
- Ανεπαίσθητο story και διάλογοι
- Δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το διαφορετικό στο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5 
Αντοχή: 9 
Γενικά: 8.4

Ατελείωτο "κάψιμο" με ότι level δημιουργείται. Ο ορισμός του "Community Created Content".

Μάνος Γρυπάρης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 kammeno souvlaki (Level 18) 28/01/2011 14:27
το περιμεναμε τοσο καιρο και τελικα αξιζε η υπομονη.η μονη απογοητευση ειναι που περιμεναμε να γραψει αλλος το review.παντως καλο review
#2 Manos (Level 38) 28/01/2011 15:11
Όλες οι βαθμολογίες στο GameWorld είναι αυστηρές. Για το review, κάναμε πρόταση στον Μπάμπη αλλά λόγω χρόνου δεν προλάβαινε. Μπορεί ωστόσο να γράψει την γνώμη του εδώ και να το βαθμολογήσει.
Πάντως πολύ ελαστικοί γίνατε φέτος. Θυμίζω πρόπερσι στο LittleBigPlanet 1 ότι η βαθμολογία σας ήταν πολύ πιο κάτω απ' το review του Κουτσούμπα. :-)
http://www.gameworld.gr/reviews/2-GameWorld/512-littlebigplanet-ps3
#3 apoelpower (Level 5) 11/02/2011 17:03
αυστηρη βαθμολογια θα ελεγα , δεκα απο μενα
#4 geololj (Level 28) 11/02/2011 17:03
Αρκετά βελτιωμένο σε πολλούς τομείς. Διαμαντάκι που δε πρέπει να χάσει κανείς.
#5 dreamangel25 (Level 3) 09/04/2011 12:33
το θελω,το θελω ,το θελω!!!!το μονο που με χαλαει ειναι τα levels που πρεπει να βρεις ομαδα μπασκετ για να τα περασεις!!!δηλα δη εγω τους πεφτω λιγη??
:-))
#6 billy000 (Level 7) 19/06/2011 22:52
Πολυ καλη βελτιωση απο το 1ο μερος, αλλα το online σε εμενα κολουσε λιγο, και δεν ειχε πολυ πλακα
Score 8.4
User Score ( 15 votes ) 8.23
User Reviews 0
Genre: Platform Puzzle
Developer: Media Molecule
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 19/1/2011
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification