Reviews Quantum Theory (PS3, Xbox 360)
Comments (5)

Quantum Theory (PS3, Xbox 360)

  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews
Quantum Theory
Άλλο ένα Gears of War clone!
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βαρεθεί να επαναλαμβανόμαστε σε κάθε review που αφορά παιχνίδι δράσης. Τα πρωτότυπα σενάρια σπανίζουν πλέον και το gaming αποδεικνύει τα τελευταία χρόνια ότι δεν είναι σαν το cinema, όπου ως γνωστόν γίνονται άπειροι σκηνοθετικοί συνδυασμοί. Αντίθετα και ειδικότερα στα Action Shooters επιστημονικής φαντασίας, η μόδα προτάσσει ένας ήρωας να σώζει την γη από ορδές εξωγήινων. Kάπως έτσι την πάτησε και η ιστορική Tecmo, δημιουργός των Ninja Gaiden, Dead or Alive και πολλών ακόμη γνωστών επιτυχιών. Και κατέληξε να φάει τα μούτρα της.

Σενάριο
Μετά από έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο, η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό. Οι μεγαλουπόλεις έχουν γεμίσει με συντρίμμια και πλέον στόχος των –υποτιθέμενων- απογόνων μας, είναι να αφανίσουν το Erosion, μία μεταλλαγμένη ουσία από μαύρο μέταλλο, στην οποία βασίζονται οι εξωγήινες υπάρξεις Diablosis. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής -τον οποίο και ελέγχετε- είναι ο Syd, ένας χαρακτήρας που σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν είναι γήινος, αλλά βρίσκεται εδώ με σκοπό να μας βοηθήσει. Μετά από την πρώτη του αποστολή, θα συναντηθεί με μια μικρή στρατιωτική δύναμη και μαζί θα προσπαθήσουν να εισβάλουν στο “Living Tower”, έναν πύργο που είναι το αρχηγείο των συγκεκριμένων πλασμάτων. Κοινώς, θα πρέπει για άλλη μια φορά να…σώσετε τον κόσμο.Gameplay
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, θα αντιληφθείτε ότι το περιεχόμενο του παιχνιδιού είναι εμφανώς copy-paste από το Gears of War. Οι μάχες με την εξωγήινη φυλή, το armor και τα όπλα που χρησιμοποιούνται, οι splaterrιές σε κάθε kill και όλα τα συναφή, θυμίζουν πάρα πολύ τον τίτλο της Epic Games. Μόνο το πριόνι στις melee επιθέσεις λείπει! Γενικά ο χειρισμός και το HUD είναι πανομοιότυπα με το Gears. Μπορείτε δηλαδή να καλυφθείτε σε οποιοδήποτε σημείο, είτε σκυφτός σε ανάχωμα, είτε σε τοίχο πυροβολώντας στο πλάι, ώστε να έχετε το πλεονέκτημα να πετύχετε ξεκούραστα kills και να μετριάσετε τις σφαίρες σας.

Το πρώτο πρόβλημα στο χειρισμό αφορά τις melee επιθέσεις. Για κάποιο περίεργο λόγο, ο Syd χτυπάει με το όπλο του μόνο ευθεία, εκεί ακριβώς όπου στοχεύει η κάμερα την δεδομένη στιγμή. Πρακτικά, όταν έρθει εχθρός από το πλάι, τότε θα έχετε σοβαρό πρόβλημα γιατί μέχρι να περιστρέψετε την κάμερα θα έχει ήδη έρθει το πρώτο hit. Σκεφτείτε δηλαδή να σας την πέφτουν δύο εχθροί μαζί.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις σφαίρες. Καταρχήν για να ξαναγεμίσετε σφαίρες θα πρέπει να ψάξετε και να βρείτε τα διάσπαρτα ammo boxes κι αυτό γιατί κατά έναν περίεργο τρόπο δεν πετούν όλοι οι εχθροί όπλο όταν τους σκοτώσετε! Το ποσοστό είναι τραγικό (περίπου 1/7), ενώ αν το όπλο του εχθρού είναι ίδιο με αυτά που έχετε, οι σφαίρες δεν θα γεμίσουν αυτόματα αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να πατήσετε το κουμπί (σαν να το σηκώνετε) ώστε να προστεθούν οι σφαίρες του στις ήδη υπάρχουσες που έχετε. Όπως και να ‘χει, θα καταλήξετε συχνά να κάνετε μεγάλη οικονομία, καθότι τα ammo boxes σας δίνουν συγκεκριμένο αριθμό σφαιρών (δεν “fullάρουν τα όπλα”) και το αρχικό σας όπλο δεν έχει άπειρες σφαίρες, κάτι που συνηθίζεται σε άλλα Action Shooters για ευκολία στο gameplay.Ο οπλισμός σας περιλαμβάνει καταρχήν το αρχικό όπλο που προαναφέραμε, καθώς και διαφόρων ειδών συνηθισμένα σύγχρονα όπλα, όπως machine guns, rifles, grenade launchers, missile launchers, shotguns κ.ο.κ. Το ρεπερτόριο είναι σχετικά περιορισμένο, συγκριτικά πάντα με όσα games έχουμε δει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, κατά ένα περίεργο τρόπο, το αρχικό σας όπλο κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τα περισσότερα όπλα, παρότι ρίχνει οβίδες με πιο αργό ρυθμό! Για την ακρίβεια, υπάρχουν μέχρι και αυτόματα που «χαιδεύουν» τους εχθρούς σας, τόσο ώστε να πρέπει να αδειάσετε ολόκληρο γεμιστήρα, όταν με το αρχικό όπλο ρίχνετε 3-4 σφαίρες στο κεφάλι και «καθαρίζετε» πολύ πιο γρήγορα.

«Κοπελιά, ανέβα στον ώμο μου κι έλα να σε κάνω μπούμερανγκ!»Περιβάλλον και A.I.
Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει μία περιπέτεια που διαδραματίζεται σε ένα και μόνο μέρος; Προφανώς ελάχιστο έως μηδαμινό. Με εξαίρεση το πρώτο μισάωρο όπου πολεμάτε στους δρόμους ενάντια στους Diablosis, το Quantum Theory λαμβάνει χώρα στον υποτιθέμενο πύργο, παρουσιάζοντας μάχες κλειστού χώρου. Αυτό μόνο ανία μπορεί να προκαλέσει, με εξαίρεση ίσως την μικρή ποικιλία εχθρών που υπάρχει και τις όποιες ανατροπές μπορεί να δώσει το (γεμάτο κενά) σενάριο.

Το φιλικό A.I. έχει ένα μέτριο επίπεδο. Σε όποια σημεία έχετε την βοήθεια των συμπολεμιστών σας, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Στα δύσκολα και συγκεκριμένα στους ζόρικους εχθρούς, θα πρέπει οι ίδιοι να αναλάβετε δράση. Το εκνευριστικό με την A.I. είναι ότι πολλές φορές είστε κάτι σαν αγνοούμενο αντικείμενο, καθώς αν επιχειρήσετε να καλυφθείτε σε εμπόδιο, συχνά θα δείτε τους άλλους να «κολλάνε» πάνω σας, χωρίς να σας αφήνουν χώρο. Επίσης, δεν υπάρχει σε κανένα σημείο η δυνατότητα για revive, καθώς οι συνάδελφοί σας μοιάζουν άτρωτοι στις σφαίρες, ενώ κι εσείς αν πεθάνετε, τότε χάνετε κι επιστρέφετε στο προηγούμενο checkpoint. Σε ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού θα έχετε δίπλα σας μια γυναικεία παρουσία, την οποία χρησιμοποιείτε παράλληλα και ως όπλο, «εκτοξεύοντάς» την στους εχθρούς σας.Οι Diablosis δεν είναι και τα πιο έξυπνα mobs που έχουμε δει, τουλάχιστον όμως αλλάζουν σημεία κάλυψης και χρησιμοποιούν την τεχνική του αιφνιδιασμού. Είναι επίσης αρκετά επικίνδυνα όταν σας πλησιάζουν για melee επίθεση ή στο σημείο που καλύπτεστε. Αυτά όμως που επιτίθεται ότι είναι τα «βαριά όπλα» είναι τόσο αργοκίνητα που αποτελούν εύκολο στόχο.

Ένα βασικό πρόβλημα που εντοπίσαμε, είναι ότι οι αποστολές σας ζητούν από την αρχή να κάνετε πράγματα πάνω απ’ τις δυνατότητές σας. Ακόμα και το Normal επίπεδο αποτελεί πρόκληση. Σκεφτείτε να έχετε να αντιμετωπίσετε laser cannons τα οποία σας ρίχνουν με δύο χτυπήματα και ταυτόχρονα ορδές εχθρών, βάλτε στην όλη συνταγή και boss fights με επιπλέον ιπτάμενα mobs που σας περικυκλώνουν όπου κι αν πάτε κι αντιλαμβάνεστε ότι το Quantum Theory προορίζεται για hardcore παίκτες. Η διάρκεια ζωής του υπολογίζεται στις 6-8 ώρες, αν και θα πρέπει να έχετε στο νου σας καμιά δεκαριά για να είστε σίγουροι, καθώς πολλές δοκιμασίες αποδεικνύονται πέρα απ’ τις δυνατότητες ενός μέσου παίκτη.

Multiplayer
Εδώ συναντάμε τρία modes, τα Deathmatch, Team Deathmatch και Protect-the-VIP, στα οποία συμμετέχουν 2-8 παίκτες. Δυστυχώς υπάρχουν μόλις πέντε χάρτες για να επιλέξετε και το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό. Σίγουρα το multiplayer είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να παίζεις με την CPU, απλά με δυσκολία θα βρείτε αντιπάλους κι αυτός είναι άλλωστε ένας λόγος για τον οποίο το lag είναι πολύ μικρό.

Γραφικά-Ήχος
Η τεχνολογία του Quantum Theory είναι ένα βήμα πίσω σε σχέση με τα σύγχρονα πρότυπα ενός Action Shooter. Τα textures είναι αρκετά θολά με μικρά κενά ανάμεσά τους και η ποικιλία επιπέδων και εχθρών απειροελάχιστη. Γενικά το έδαφος και οι επιφάνειες των αντικειμένων έχουν ψεύτικα σχήματα και ως εκ τούτου τα περιβάλλοντα έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους.Στο σχεδιασμό των χαρακτήρων, τα animations είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. Ο Syd και οι γυναικείες παρουσίες που τον συντροφεύουν έχουν πολύ καλύτερη απεικόνιση από τους εχθρούς σας, οι οποίοι εμφανίζονται σε…ακαταλόγιστα σχήματα. Τα cutscenes βοηθούν σημαντικά στο να μπείτε στο κλίμα του πολέμου, αλλά είναι τελείως ασαφή και περνούν απαρατήρητα, παρότι ανά διαστήματα εμπεριέχουν κάποιες επιτυχημένες ατάκες.

Το soundtrack του παιχνιδιού παρουσιάζει ένα μικρό ενδιαφέρον, απλά συνδυάζεται με εκκωφαντικούς θορύβους πυροβολισμών και δημιουργεί ένα μέτριο αποτέλεσμα. Τα environmental sounds όφειλαν να είναι περισσότερα, όπως επίσης και να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία σε εκρήξεις, κραυγές και κυρίως στο σπικάζ. Οι διάλογοι στα cutscenes είναι μέτριοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φράσεις-κλισέ του στυλ “That’s pissing me off” ακούγονται σε τέτοιο βαθμό ώστε μέσα σε δύο ώρες θα τις έχετε μάθει όλες απ’ έξω.Επίλογος
Χωρίς να παρουσιάζει ίχνος πρωτοτυπίας, το Quantum Theory προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κοινό του Gears of War. Έχει την γρήγορη δράση του και μια ευχάριστη φουτουριστική ατμόσφαιρα, αλλά το υποτυπώδες σενάριο και οι τεχνικές δυσκολίες του είναι βέβαιο ότι θα σας προβληματίσουν. Το ίδιο και η σύντομη διάρκειά του, στην οποία φταίει όχι μόνο το story αλλά και το online mode. Βέβαια για όσους δεν έχουν Xbox 360 και δεν έχουν δει το Gears, περί ορέξεως…κολοκυθόπιτα.

Θετικά:
- Άφθονη δράση
- Μουσικά themes που ταιριάζουν στο κλίμα

Αρνητικά:
- Αρκετά δύσκολο σε πολλά σημεία
- Προβληματικά γραφικά
- Μικρά προβλήματα στην A.I.
- Μικρό story mode
- Αδιάφορο multiplayer
- Μοιάζει με κακό αντίγραφο του Gears of War

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7
Gameplay: 6
Αντοχή: 5
Γενικά: 6

Όσο κι αν ασχοληθείτε μαζί του, κάποια στιγμή θα νιώσετε ότι το έχετε ξαναπαίξει.

Μάνος Γρυπάρης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 reinko24 (Level 10) 07/11/2010 16:38
απλή αντιγραφή του gears og war με δυστηχώς χωρίς καλό αποτέλεσμα γράψτε και κανένα καινουργειο σενάριο επιτέλους!!!
#2 AntonKos (Level 17) 07/11/2010 18:17
@Nickarma: Εγώ όμως που έκανα την μαλακία και το αγόρασα κλαίω ήδη τα λεφτά μου :-/ Ευτυχώς το βρήκα απ' έξω μεταχειρισμένο. Εντάξει είχε πλάκα η ιστορία και το τερμάτισα αλλά μετά...fail.Το πουλάω 20 ευρώ, όποιος θέλει στέλνει PM!
#3 nickarma (Level 12) 11/02/2011 17:03
Ευτυχως με εσωσες γιατι με τα βιντεο που ειχα δει σκοπευα αυτές τις μέρες να το αγοράσω! :-/
#4 taskounis (Level 9) 11/02/2011 17:03
Πφφφ...εγω το wii θελω....καλες εικονες το παιχνιδακι με καλα χρωματα...αλλα πολυ σκοτεινο..γι αυτο παιρνει 5 :Ppppp
#5 zaris (Level 5) 11/02/2011 17:03
fainetai ligo akiro paixnidi. kai me tis times pou bgainoun ta paixnidia sigoura de 8a to agoraza pote...
Score 6
User Score ( 14 votes ) 5.68
User Reviews 0
Genre: Action Shooter
Developer: Team Tachyon
Publisher: Tecmo
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 24/9/2010
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification