Wii Sports Resort (Wii)

Hot
GTP Clan
REVIEWED ON Wii  

Wii Sports Resort
Πήγαμε στο Wuhu Island για να δούμε επιτέλους γιατί έχει τόση φασαρία


Forum: Συζήτηση



Μπορεί να μην έχει μεγάλη ποικιλία, βαθύ σενάριο ή next-gen γραφικά όπως έχουμε συνηθίσει από άλλους τίτλους, αλλά σε αντίθεση με αυτούς έχει πλάκα. Ο προκάτοχος του, το Wii Sports υποσχόταν αρκετά, αλλά δυστυχώς αποδείχτηκε πως δεν ήταν παρά ένα ανούσιο παιχνίδι το οποίο μόλις ξεπερνούσατε τα πρώτα λεπτά παιχνιδιού κατέληγε να είναι το ίδιο ενδιαφέρον με ένα χρυσόψαρο στη γυάλα του.

Το Wii Sports Resort παίρνει την βασική ιδέα του Wii Sports. Περιλαμβάνει δηλαδή μια γκάμα από διάφορα αθλήματα και τα μετατρέπει σε κάτι ανάλογο, πιο ταιριαστό στον χαρούμενο κόσμο των Miis, με έμφαση στην καθαρή διασκέδαση. Παράλληλα, προχωράει παραπέρα, κάνοντας μικρές αλλαγές στα γραφικά, την ποικιλία των game modes και τον χειρισμό. Πέρα από το bowling και το golf που κληρονόμησε από τον προκάτοχο του, μιλάμε ουσιαστικά για ένα νέο παιχνίδι, πολύ πιο ενδιαφέρον και όμορφο, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τον τεράστιο αριθμό πωλήσεων του τίτλου (πάνω από 14 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως) που τον έστειλαν στην τέταρτη θέση των παιχνιδιών για Wii με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, πίσω από τα Wii Play, Wii Fit και Mario Kart.



Τι παραπάνω προσφέρει απ’ το Wii Sports
Πέρα από ένα σημαντικό λίφτινγκ πού έχει γίνει στο μενού του παιχνιδιού, έχουμε προχωρήσει από τα 5 αθλήματα του αρχικού τίτλου σε 12, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται από ξιφασκία (Kendo), έως και τοξοβολία (Archery), κάτι που υπόσχεται ποικιλία στις επιλογές μας. Παραμένουν φυσικά τα κλασικά πλέον Bowling και Golf. Με μια ματιά, το Resort μοιάζει να έχει αποφύγει τα λάθη του προκατόχου του και να είναι σε έναν πραγματικά καλό δρόμο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο είδος παιχνιδιού με μεγάλη απήχηση στο κοινό, το οποίο όλες οι υπόλοιπες εταιρείες σπεύδουν τώρα να υιοθετήσουν.

Gameplay
Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι πολύ απλός, με τις κινήσεις σας να περιορίζονται ανάλογα με το εκάστοτε παιχνίδι που έχετε επιλέξει. Η Nintendo στο Wii Sports επικεντρώνεται περισσότερο στον πολύ καλό και ακριβή χειρισμό και στην γρήγορη και προσεγμένη απόκριση του Wiimote. Έτσι αν για παράδειγμα παίζετε Table Tennis, δεν έχετε παρά να κρατάτε το χειριστήριο σαν να είναι η λαβή μιας υποτιθέμενης ρακέτας και να κάνετε απλές κινήσεις στον αέρα προσπαθώντας να πετύχετε την μπάλα. Απλό αλλά λειτουργικό.



Όλα τα σπορ περιλαμβάνουν αρκετά game modes για κάθε γούστο. Η κλίση του Resort προς πιο arcade λογική έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται εθιστικό, με τόσο απλό τρόπο που μας εκπλήσσει. Κάποιες φορές θα είναι ένα πιο στενό χρονικό περιθώριο, ένας πιο δυνατός άνεμος ή απλά κάποια εμπόδια που θα δώσουν νέο βάθος στο παιχνίδι και θα σας κρατήσουν για ώρες κολλημένους μόνο και μόνο για να δείτε το όνομα σας στην κορυφή της βαθμολογίας. Το παιχνίδι σε τελική ανάλυση δεν υποσχέθηκε καλά γραφικά, ούτε και βάθος σεναρίου. Η διασκέδαση είναι το δυνατό σημείο του τίτλου και η καινοτομία του στο gameplay.

Σε κάθε άθλημα, παρότι δεν είναι απαραίτητο, θα κληθείτε να ολοκληρώσετε κάποια achievements, τα επονομαζόμενα stamps που συνήθως θα μπορείτε να τα πάρετε είτε από καθαρή τύχη, είτε επειδή δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε και παίζετε Wii Sports Resort 10 ώρες τη μέρα, καθώς μερικά από αυτά πραγματικά απαιτούν υπεράνθρωπες ικανότητες. Όπως και να έχει όμως, είτε τα ολοκληρώσετε είτε όχι, είναι σίγουρο πως θα το διασκεδάσετε, ειδικά αν παίζετε με έναν φίλο σας. Δυστυχώς πέρα από την προσωπική ικανοποίηση, το να πάρετε όλα τα stamps δεν θα σας ανταμείψει με κάποιον τρόπο πέρα από ένα μήνυμα στο message board που θα γνωστοποιεί σε όλους το ρεκόρ σας.

Όσον αφορά στη συμπεριφορά του χειριστηρίου, θα εντυπωσιαστείτε με την απόκριση του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Πιλοτάροντας το αεροπλάνο σας πάνω από την πόλη, θα σας δημιουργηθεί μια σχεδόν παιδική χαρά, νιώθοντας το να αποκρίνεται σχεδόν 1:1 στην παραμικρή κίνηση του χεριού σας. Την ίδια καλή απόκριση θα έχετε και σε άλλα αθλήματα όπως τα Frisbee, Swordplay αλλά και στα παλιά golf και bowling, που χάρη στην χρήση του Motion plus αποκτούν νέα ζωή με πιο ρεαλιστικές κινήσεις μεγάλης ακρίβειας.



Από την άλλη, παιχνίδια όπως η ποδηλασία και το μπάσκετ, θα σας δυσκολέψουν πολλές φορές με τον ιδιόμορφο χειρισμό τους και κάποια κολλήματα που χαλάνε την φυσικότητα της κίνησης, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα νεύρα σας ή ακόμα και τα…φωτιστικά και τα γυαλικά του σπιτιού σας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δείτε αυτά που παρατηρούσαμε στον πρώτο τίτλο της σειράς και συγκεκριμένα στο μποξ, όπου οι κινήσεις που κάνατε δεν απεικονίζονταν το ίδιο και στο παιχνίδι.

Το νέο Wiimote κάνει πολύ σωστά την δουλειά του, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στους developers για να δημιουργήσουν παιχνίδια με αληθινό motion sensing. Πίσω από κάθε παιχνίδι του Resort, η Nintendo έχει προσθέσει βάθος και στρατηγική. Πάρτε για παράδειγμα την ξιφασκία. Δοκιμάστε να κάνετε τυχαίες κινήσεις χωρίς σκέψη και γρήγορα θα καταλήξετε να κολυμπάτε στο νερό. Αντίθετα, παίξτε προσεκτικά και με στρατηγική και γρήγορα θα δείτε ότι ένας φαινομενικά απλός αγώνας ξιφασκίας μεταξύ μικρών Mii, σε ένα χαριτωμένο και πολύχρωμο νησάκι με το όνομα WuHu Island, έχει περισσότερο βάθος απ’ όσο είχε ποτέ το Star Wars της Lucas Arts.

Στα αθλήματα του Wii Sports έχουν εφαρμοστεί οι βασικές αρχές που ισχύουν και στα αντίστοιχα πραγματικά αθλήματα. Για παράδειγμα στο Kendo, δεν πρέπει να είστε βιαστικοί στις κινήσεις σας, αλλά να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή όταν η άμυνα του αντιπάλου σας θα είναι ευάλωτη ή να βρείτε την ευκαιρία να χτυπήσετε μέσω ενός γρήγορου counter attack. Ούτε και η άμυνα είναι απλό ζήτημα, καθώς η λογική του τυφλού blocking των επιθέσεων δεν θα σας βγάλει κάπου. Ακόμα και μια οριζόντια άμυνα μπορεί να παρακαμφτεί από ένα καλά υπολογισμένο οριζόντιο χτύπημα, κάνοντας το παιχνίδι ακόμα πιο δύσκολο.



Αντίστοιχες αρχές ισχύουν και στα υπόλοιπα αθλήματα, με την μηχανή του παιχνιδιού να επιδεικνύει τις ικανότητες της στην φυσική, προσφέροντας μια όμορφη εμπειρία gameplay. Έτσι, θα δείτε ένα κύμα να επηρεάζει δραματικά την προσγείωση σας, με την σανίδα ή τα ρεύματα αέρος να επηρεάζουν φανερά την σταθερότητα του αεροπλάνου σας.

Είναι όμορφο το πως η Nintendo έχει πάρει παιχνίδια όπως το Frisbee και το έχει μπλέξει με το golf. Με το Frisbee Golf τονίζει τα δυνατά σημεία και των δυο αθλημάτων. Να είστε σίγουροι πως σε κάθε παιχνίδι θα βρείτε το mod που σας αρέσει, είτε επειδή είναι διασκεδαστικό, είτε επειδή κολλήσατε με τα εκάστοτε achievements που πρέπει να ολοκληρώσετε.

Gameplay δυο ταχυτήτων
Παίζοντας για πρώτη φορά το Resort, δεν θα αργήσετε να καταλάβετε πως δεν είναι όλα τα παιχνίδια το ίδιο εύκολα. Κάποια είναι πιο προσιτά ενώ κάποια άλλα είναι αρκετά δύσκολα και απαιτούν μεγάλη ικανότητα, με καλύτερο παράδειγμα για άλλη μια φορά την ξιφασκία. Οι πιο εξασκημένοι από σας θα απολαύσουν έναν αγώνα Speed slice, όπου η ταχύτητα και η ακρίβεια είναι το παν, ενώ άλλοι θα προτιμήσετε να διασκεδάσετε σε ένα πιο ξεκούραστο και εύκολο Duel game, κουνώντας τα χέρια σας περά-δώθε, προσπαθώντας να ρίξετε το αντίπαλο Mii στο νερό.

Η ακρίβεια στην κίνηση όπως ποτέ άλλοτε, σε 12 συναρπαστικά αθλήματα.



Τα προβλήματα
Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιο bug στο Wii Sports Resort, οπότε θα επιχειρήσουμε να αναφέρουμε τουλάχιστον όσα επηρεάζουν σημαντικά το gameplay. Ένα τέτοιο είναι για παράδειγμα ο χειρισμός του ποδηλάτου που είναι ιδιαίτερα άβολος, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο παιχνίδι. Σκοπός σας εκεί είναι να τερματίσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάνοντας ποδηλασία σε ειδικές διαδρομές σε όλο το νησί. Αυτό θα «προσπαθήσετε» να το κάνετε κουνώντας το wiimote και το nunchuk, εξομοιώνοντας το πεντάλ ενός ποδηλάτου και στρίβοντας όλο σας το σώμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Το όλο σύστημα δουλεύει πολύ άσχημα και δεν αφήνει καλές εντυπώσεις.

Αδυναμίες στον χειρισμό βλέπουμε και στο Swordplay και ιδιαίτερα στο πιο απαιτητικό mod του, το Showdown. Πολύ συχνά (τουλάχιστον περισσότερο από όσο πρέπει) θα χρειαστεί να κάνετε calibration στο wiimote γιατί με την παραμικρή παρέμβαση από το περιβάλλον η θέση σας θα σας μπερδέψει, με αποτέλεσμα να αποκλίνει από εκεί που πραγματικά σημαδεύετε. Συνεχίζοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ένα μικρό πρόβλημα με την κάμερα στο Dogfight, η οποία αν και συμπεριφέρεται σωστά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, όταν θα θέλετε να κάνετε περίπλοκες μανούβρες για να περάσετε πολύ κοντά από ένα αντικείμενο, υπάρχει μια πιθανότητα η κάμερα να κολλήσει πίσω του. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα.



Κάτι άλλο ίσως πιο απογοητευτικό από όλα τα παραπάνω, είναι η έλλειψη βάθους στο Three on Three game του μπάσκετ. Σε αντίθεση με αυτά που είχαμε συνηθίσει από τα υπόλοιπα σπορ, το συγκεκριμένο είναι πολύ προβλέψιμο, χωρίς κάτι όμορφο στο gameplay που θα μπορούσε να μας τραβήξει. Δυστυχώς το μπάσκετ είναι ένα από τα αδύναμα σημεία του Wii Sports Resort και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο mod, στο οποίο λείπει αυτός ο φρέσκος αέρας και το καινοτόμο gameplay που χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα παιχνίδια του τίτλου.

WuHu island
Το Wii Sports Resort υπήρχε σαν ιδέα εδώ και πολύ καιρό, πριν ακόμη εμφανιστεί το Wii motion plus. Μερικοί μάλιστα από σας ίσως το θυμούνται από την Ε3 του 2008 όπου πρωτοπαρουσιάστηκε από την Nintendo. Το θέρετρο λοιπόν πάνω στο όποιο εξελίσσεται το Resort προέρχεται από το γνωστό σε όλους μας Wii Fit και ξαναεμφανίζεται πάλι στην ανανεωμένη έκδοσή του (Wii Fit plus) διατηρώντας όλες τις αλλαγές που του έγιναν στο Resort. Επίσης, θα περιλαμβάνεται και στο Mario Kart 3DS με το όνομα Pilotwings Resort.

Γραφικά
Στον οπτικό τομέα δεν παρατηρούμε μεγάλες αλλαγές, καθώς ο τίτλος διατηρεί την ίδια εμφάνιση με το Wii Sports, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις, ούτε στα γραφικά αλλά ούτε και στην όλη παρουσίαση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι το ίδιο φτωχό με τον προκάτοχό του. Το αντίθετο, υπάρχουν αρκετά όμορφα εφέ όπως δέντρα που κουνιούνται από τον άνεμο, πουλιά που πετάνε στο νησί ή ακόμα και φάλαινες που κάνουν την εμφάνιση τους κοντά στην ακτή. Επίσης θα δείτε πολλά αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα που ακολουθούν τις προκαθορισμένες διαδρομές τους. Αυτά και άλλα πολλά δίνουν ζωή στον μικρό κόσμο του Resort.

Αυτό που ικανοποιεί ιδιαίτερα είναι η αίσθηση του να αποφεύγεις την σύγκρουση μετά από μια δύσκολη μανούβρα με το αεροπλάνο κοντά στο έδαφος. Η άμμος και τα κύματα σπάνε στο διάβα σας με πολύ όμορο τρόπο. Τα textures έχουν βελτιωθεί λίγο σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο και είναι πιο λεπτομερή, ενώ τα αντικείμενα και οι χαρακτήρες αποτελούνται από περισσότερα πολύγονα, δίνοντας μια ελαφρώς ανανεωμένη εμφάνιση στο παιχνίδι.



Επίλογος
Το Wii Sports Resort απευθύνεται στο ίδιο κοινό που έπαιξε και τον πρώτο τίτλο, αλλά παράλληλα προσπαθεί να προχωρήσει παραπέρα κάνοντας πιο σοβαρά βήματα για να γίνει ικανό να σταθεί στην ανταγωνιστική αγορά του σήμερα. Τα νούμερα δείχνουν ότι τα κατάφερε και ο τίτλος, έβγαλε την Nintendo ασπροπρόσωπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Ιαπωνική εταιρεία θα πρέπει να επαναπαυθεί στις δάφνες της, καθώς η αντίδραση των ανταγωνιστών είναι άμεση αυτή την περίοδο και κάτι μου λέει πως στο μέλλον θα παρακολουθήσουμε μια πολύ ωραία μάχη μεταξύ των κολοσσών του gaming, γύρω από τα motion controlled παιχνίδια. Από αυτή τη μάχη, εμείς ως καταναλωτές μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Θετικά:
- Βελτιωμένος χειρισμός
- Πολλά modes και αθλήματα
- Απίστευτα διασκεδαστικό με παρέα

Αρνητικά:
- Έλλειψη κάποιου online mode
- Κάποια παιχνίδια μοιάζουν να μην κολλάνε με το όλο στήσιμο
- Μικρά προβλήματα με την sensor bar

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.5

Το προτείνουμε άφοβα, καθώς αποτελεί must για κάθε κάτοχο Wii.

Εσμεράλντ Αλιάι

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Herc34es (Level 1) 11/02/2011 17:03
Απαιχτο ...ανεπαναληπτο...

και το ονομα του ειναι Αλίαϊ ...αντε ασχετε μανο...αν δεν ξες να βαζεις τα διαλυτικα πες μου να σε μαθω...
#2 Greenleaf (Level 1) 11/02/2011 17:03
xaxaxa dn pirazei cooolare....
#3 realovazelos (Level 4) 11/02/2011 17:03
Η απολυτη εφαρμογη του Wii ειναι αυτο το παιχνιδι...Αντε να βγει και το kinect για μας του xbox...
#4 zouzou22 (Level 6) 11/02/2011 17:03
ειναι τελεια!!ολα τα παιχνιδια ειναι πολυ καλα,ειδικα το μπασκετ και το πιγκ-πογκ και το sensor bar πολυ καλυτερο απ'το wii sports
#5 amiga500fan (Level 14) 09/03/2015 23:06
Ωραία παρουσίαση φίλε μου.
Εχει απίστευτη πλάκα!!Τα μικρά το έχουν εκτιμήσει ήδη.
Score 7.5
8 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: Nintendo
Publisher: Nintendo
Διάθεση:
Players:
Release Date: 24/07/2009
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification