Orcs and Elves (DS)

Hot
REVIEWED ON DS  

Orcs and Elves
Αφού δεν έχουμε τι να κάνουμε δεν πάμε να σφάξουμε μερικά Orcs;

Site: www.orcsandelves.com



Τα περισσότερα RPGs κινούνται γύρω από φυλές. Έτσι και το Orcs and Elves κινείται γύρω από τον κόσμο τον Orcs και των Elves διαθέτοντας ένα απλό σενάριο με ένα αυτονόητο σκοπό. Οι δυσκολίες είναι πολλές και το ταξίδι μακρινό σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο των ξωτικών. Η EA δίνει ένα RPG για γερά νεύρα.

Σενάριο
Ένας στρατός από Orcs πήρε το μέρος μίας δυνατής σκοτεινής Elf, γνωστής ως Vaettir, μολύνοντας τον κόσμο των νάνων του βασιλιά Brahm. Το μαγικό σας ραβδί, σας οδηγεί στο κάστρο του βασιλιά και διαβάζοντας ένα σημείωμα που έχει αφήσει η κακιά Elf καταλαβαίνετε ότι ο βασιλιάς έχει πάθει κάτι κακό. Καθώς είστε ο γιος του Eol (γνωστού εξερευνητή και φίλου του βασιλιά) αναλαμβάνετε να βρείτε την δαιμόνια Elf και να φέρετε πάλι στον θρόνο τον βασιλιά Brahm. Στην μεγάλη σας περιπέτεια θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το μαγικό σας ραβδί το οποίο μιλάει.



Γραφικά
Το Orcs and Elves θα σας δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε άλλη δεκαετία. Για να ακριβολογούμε ουσιαστικά μεταφέρεστε στην αρχή της δεκαετία του 90 όπου τα γραφικά δεν ήταν και ότι καλύτερο. Αν έχετε ασχοληθεί με το πρώτο μέρος της σειράς Doom, τότε θα καταλάβετε ότι κατά ένα μεγάλο βαθμό παίζετε ένα αντίγραφό του. Τα background σκηνικά (τοίχοι, πόρτες κλπ) είναι σε 3d απεικόνιση αλλά οι εχθροί είναι σχεδιασμένοι σε 2d. Το anti-aliasing κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή τα pixels είναι πολύ χοντροκομμένα ειδικά στην απεικόνιση των τοίχων που μοιάζουν πολύ ψεύτικοι. Ακόμα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των εχθρών λείπει ο ρεαλισμός. Φαίνονται υπερβολικά ψεύτικοι, ακόμη και για παιχνίδι φαντασίας. Τέλος το παιχνίδι είναι πρώτου προσώπου κάτι το οποίο βολεύει πάρα πολύ σε ότι αφορά την οπτική γωνία της κάμερας. Δεν πρόκειται ποτέ να ενοχληθείτε από το zoom-in και zoom-out της κάμερας.



Ο ήχος και τα γραφικά είναι οι μεγάλοι αρνητικοί πρωταγωνιστές αυτού του παιχνιδιού.



Ήχος
Είναι από τα λίγα παιχνίδια που όταν το παίξετε το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι: “που πήγαν τα ηχητικά εφέ;”. Στο παιχνίδι τα ηχητικά εφέ είναι τόσο λίγα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν. Ακούγονται κάποιες κραυγές από το βάθος των σπηλαίων και αυτό είναι όλο. Αλλά ακόμη κι αυτές ωστόσο, ούτε καν πλησιάζουν το επίπεδο στο οποίο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρεαλιστικές. Το μόνο ρεαλιστικό που θα βρείτε στον ήχο είναι ο θόρυβος από την λεπίδα του σπαθιού όταν χτυπάτε τους εχθρούς σας ανελέητα. Από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο, θετικό στον τομέα του ήχου είναι το εισαγωγικό background κομμάτι το οποίο αποτελείται από ιαχές πολεμιστών και πνευστά όργανα. Κατά τα άλλα δεν έχει δοθεί η βαρύτητα που θα έπρεπε από την ΕΑ στον συγκεκριμένο τομέα.



Gameplay
Όταν ξεκινήσετε να παίζετε το Orcs and Elves θα καταλάβετε ότι το παιχνίδι σας δίνει δύο τρόπους παιξίματος σε ότι αφορά τον χειρισμό. Ο ένας τρόπος είναι με τα κουμπιά κατεύθυνσης μαζί με το gamepad και ο δεύτερος είναι με το stylus μέσω της touchscreen της κονσόλας Nintendo DS. Ο χειρισμός με τον πρώτο τρόπο είναι πιο εύχρηστος από τον δεύτερο. Αν χρησιμοποιήσετε το stylus τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπερδευτείτε μέσα στο παιχνίδι γιατί θα πρέπει να βλέπετε ταυτόχρονα και τις δύο οθόνες για να παίξετε. Πιο συγκεκριμένα στην κάτω οθόνη της κονσόλας υπάρχει στο κέντρο της μία σφαίρα η οποία λέει πάνω use (χρήση). Πατώντας πάνω σε αυτήν κάνετε χρήση του όπλου που κρατάτε στα χέρια σας. Ακόμα γύρω από την σφαίρα υπάρχουν έξι βελάκια (τέσσερα για κατεύθυνση μπροστά, πίσω, αριστερά, δεξιά και δύο για την αλλαγή της οπτικής γωνίας της κάμερας προς τα αριστερά και προς τα δεξιά). Κάτω από την σφαίρα υπάρχει το κεντρικό menu το οποίο αποτελείται από επτά εικονίδια (πληροφορίες, όπλα, χάρτης, ποτά, φίλτρα, δαχτυλίδια, άλλα). Στις πληροφορίες μπορείτε να αποθηκεύσετε, να φορτώσετε το παιχνίδι και να δείτε τα στατιστικά της πορείας σας. Στα όπλα μπορείτε να δείτε και να επιλέξετε όποιο όπλο θέλετε από αυτά που έχετε στην κατοχή σας. Ο χάρτης σας δείχνει την πορεία σας μέσα στην κάθε πίστα. Όταν ξεκινάτε μία πίστα ο χάρτης είναι σκοτεινός αλλά καθώς προχωράτε αποκαλύπτονται όλα τα σημεία του. Στα ποτά συμπεριλαμβάνονται όλα τα ales που βρίσκονται στο παιχνίδι και που σας ζητιούνται από διάφορους νάνους για την λύση γρίφων. Στα φίλτρα θα βρείτε οτιδήποτε χρειαστείτε ώστε να αφανίσετε όλους τους εχθρούς στο διάβα σας (φίλτρα ζωής, δύναμης, άμυνας, ευστοχίας, εξαφάνισης, αποφυγής κ.α). Η κατηγορία των δαχτυλιδιών περιλαμβάνει τα δαχτυλίδια που έχετε βρει ή που έχετε αγοράσει από το shop του παιχνιδιού. Κάθε δαχτυλίδι δίνει μια ξεχωριστή ιδιότητα στον χαρακτήρα σας και έχετε την δυνατότητα να φοράτε μόνο ένα. Τέλος στην κατηγόρια “άλλα” βρίσκονται οι αποστολές που είναι σε εκκρεμότητα, ο χρυσός σας, η ασπίδα σας και άλλα άχρηστα πράγματα που έχετε βρει κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε ένα κατάλογο που ονομάζεται other to loot. Αν χρησιμοποιήσετε τα βελάκια και το gamepad του Nintendo DS τότε θα έχετε μία άνεση στις κινήσεις σας. Με το Α χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε αντικείμενο θέλετε , είτε αυτό είναι όπλο είτε αυτό είναι κάποιο φίλτρο. Για να χρησιμοποιήσετε το Α πρέπει να είναι επιλεγμένη η σφαίρα της touchscreen. Με το Β μπαινοβγαίνετε από την σφαίρα στο menu που βρίσκεται κάτω από αυτήν. Με το Χ εναλλάσσετε τα όπλα ώστε να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε. Με το κουμπί select μπαίνετε στον χάρτη και με το κουμπί start μπαίνετε στο menu αποθήκευσης και φορτώματος του παιχνιδιού.



Το παιχνίδι περιλαμβάνει τρία επίπεδα δυσκολίας (normal, difficult, nightmare). Καλό θα ήταν για αρχή να ξεκινήσετε στο normal αφού το παιχνίδι περιλαμβάνει κάμποσους γρίφους και πολλούς εχθρούς. Οι γρίφοι στο παιχνίδι έχουν ως εξής: κάθε πίστα περιλαμβάνει έναν αριθμό από πόρτες, από τις οποίες οι κοινές πόρτες είναι καφέ και από πίσω κρύβουν εχθρούς, οι κόκκινες οδηγούν στις επόμενες πίστες (δηλαδή είναι οι έξοδοι) και οι μπλε οδηγούν στο δωμάτιο με τις πύλες τηλεμεταφοράς από την μία πίστα στην άλλη. Οι γρίφοι περιλαμβάνουν συνήθως τις κόκκινες και τις μπλε πόρτες αλλά και κάποιες φορές τις κλειδωμένες καφέ. Για να μπορέσετε να προχωρήσετε και να λύσετε τους γρίφους σας βοηθούν στο ταξίδι σας νάνοι φαντάσματα (dwarf ghosts). Αυτά θα σας ζητήσουν είτε να βρείτε κάτι μέσα στην πίστα, είτε να πιείτε μαζί τους λίγο dwarven ale το οποίο όχι μόνο θα σας μεθύσει αλλά και θα σας κάνει να χάσετε ένα μεγάλο μέρος της ευστοχίας σας. Ο κάθε νάνος φάντασμα αφού κάνετε ότι σας πει σας δίνει ένα κωδικό για την πόρτα που πρόκειται να ξεκλειδώσετε. Αν δεν βάλετε τον σωστό συνδυασμό στην πόρτα τότε αυτή θα σας χτυπήσει αφαιρώντας κάμποσους πόντους ζωής. Το επίπεδο δυσκολίας των γρίφων δεν είναι υψηλό αφού πάνε μαζί με την εξέλιξη της ιστορίας και δεν θα δυσκολευτείτε σε αυτό το κομμάτι.

Στον τομέα της δράσης θα συναντήσετε κάποια προβληματάκια. Το παιχνίδι σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των εχθρών παίζεται σε σειρές (είναι δηλαδή turn based). Κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα τότε και ο εχθρός μετά κάνει ένα βήμα, δηλαδή τα βήματα εναλλάσσονται. Έτσι χτυπάτε εσείς, χτυπάνε και αυτοί. Προφανώς δεν μπορείτε να αποφύγετε κάποιο χτύπημα, εκτός αν ανάμεσα σε εσάς και τον εχθρό υπάρχει κάποια πόρτα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν προφύλαξη στα χτυπήματα ανοιγοκλείνοντάς την. Ο κάθε αντίπαλος αντιμετωπίζεται με ένα διαφορετικό όπλο. Στην αρχή τα όπλα που διαθέτετε είναι ένα σπαθί , ένα μαγικό ραβδί και μία ασπίδα. Καθώς προχωράτε όμως κερδίζετε όλο και πιο πολλά όπλα και όλο και πιο δυνατά ξόρκια για το ραβδί σας. Μέσα στο παιχνίδι περιφέρεστε μέσα σε κατακόμβες, tunnels και κάστρα. Οι εχθροί στην αρχή του παιχνιδιού είναι λίγοι και αδύναμοι αφού πολεμάτε ποντικούς αλλά καθώς προχωράτε θα συναντήσετε από orcs μέχρι φαντάσματα και σκιές οι οποίοι θα κάνουν δύσκολο το έργο σας. Όταν πρωτοσυναντάτε ένα εχθρό αυτός εμφανίζεται ακριβώς μπροστά σας χτυπώντας πρώτος. Εσείς έχετε πάντα τον δεύτερο λόγο στα χτυπήματα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν πάντα θα χάνετε ζωή και θα πρέπει να είστε καλά εφοδιασμένοι με potions για παν ενδεχόμενο. Εάν σκοτώσετε όλους τους εχθρούς κάθε πίστας τότε επιβραβεύεστε με πόντους εμπειρίας για την ανάπτυξη του χαρακτήρα σας. Το ίδιο συμβαίνει και αν βρείτε όλα τα μυστικά (secrets) της κάθε πίστας. Ο χαρακτήρας σας διαθέτει τρία stats (δύναμη, ευστοχία, άμυνα) τα οποία ενισχύετε μέσω των αποστολών αλλά και σκοτώνοντας ορδές από εχθρούς σας. Τέλος το παιχνίδι διαθέτει ένα δράκο ο οποίος παίζει το ρόλο του dealer για τα διάφορα αντικείμενα που θέλετε να αγοράσετε. Στο δωμάτιο του δράκου ακόμη υπάρχουν κρύσταλλοι αναζωογόνησης και τα portals για τις πίστες. Για να συνοψίσουμε μπορούμε να πούμε ότι όσον αφορά τον χειρισμό το παιχνίδι πρωτοτυπεί και δίνει δύο τρόπους παιξίματος. Αλλά όσο αφορά την δράση του θα συναντήσετε κάποιες δυσκολίες για να την αφομοιώσετε και να παίξετε με άνεση.



Επίλογος
H EA με αυτόν τον τίτλο έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Οι προγραμματιστές της εταιρίας θέλοντας να πρωτοτυπήσουν επέλεξαν 2d με 3d στοιχεία κάτι το οποίο δεν είναι και ότι καλύτερο αισθητικά. Ο διπλός τρόπος παιχνιδιού είναι ένα από τα θετικά στοιχεία αυτού του τίτλου αλλά με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο του πακέτου γραφικών και ήχου, η εικόνα που σχηματίζεται δεν είναι καθόλου καλή.

Θετικά:
-Δύο τρόποι χειρισμού
-Πολλά όπλα για ξεκλείδωμα
-Οι γρίφοι στηρίζονται πάνω στο story και δεν είναι δύσκολοι

Αρνητικά:
-Τα γραφικά θυμίζουν πολύ το πρώτο Doom
-Δεν υπάρχουν πολλά ηχητικά εφέ
-Κακός σχεδιασμός του gameplay. Το παιχνίδι παίζεται σε turns
-Μικρή διάρκεια παιχνιδιού

Βαθμολογία
Γραφικά: 5.5
Ήχος: 5.7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 6

Αν γουστάρετε την ΕΑ σαν εταιρία τότε ναι, το Orcs and Elves αξίζει να υπάρχει στην συλλογή σας. Αλλά αν είστε λάτρεις του ποιοτικού παιχνιδιού τότε αφήστε το στο ράφι.

Χρήστος Αρχοντάκης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Sotiris (Level 29) 12/03/2014 12:38
Το συγκεκριμένο game δεν ταιριάζει και τόσο στο DS.
Score 6
5.5 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/RPG
Developer: Fountainhead
Publisher: Electronic Arts
Διάθεση: EA Hellas (210-6850675)
Players:
Release Date: 16/11/2007
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification