Trek to Yomi

Hot
Αναζητώντας την εκδίκηση στους κόσμους των ζωντανών και των νεκρών.

Αναζητώντας την εκδίκηση στους κόσμους των ζωντανών και των νεκρών.

Αναζητώντας την εκδίκηση στους κόσμους των ζωντανών και των νεκρών.

Η αγάπη της βιομηχανίας για την Ασιατική κουλτούρα και ιστορία αυξήθηκε αρκετά μετά την κυκλοφορία του Ghost of Tsushima και πρόσφατα είδαμε σημαντικές κυκλοφορίες, όπως τα Sifu και Ghostwire: Tokyo. Η Πολωνική εταιρεία, Flying Wild Hog, γνωστή για την πρόσφατη τριλογία Shadow Warrior αποφάσησε να δώσει την δική της απάντηση στον τίτλο της Sucker Punch αλλά και τον δικό της φόρο τιμής στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Akira Kurosawa. Με την βοήθεια του γνωστού publisher για indie games, Devolver Digital, ανακοίνωσε το Trek to Yomi στην Ε3 2021 και το κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2022.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιαπωνία στην εποχή Έντο και ακολουθεί τον samurai Hiroki. Ο Hiroki, μετά από μία μεγάλη εισβολή θα ξεκινήσει μία περιπέτεια στον των ζωντανών αλλά και των νεκρών για να εξιλεωθεί για τα λάθη του αλλά και να πάρει εκδίκηση από τους εχθρούς του. Το σενάριο δεν είναι ιδιαίτερα σπουδαίο αλλά κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του. Σε αρκετά σημεία θα μπορείτε και κάνετε και κάποιες επιλογές οι οποίες επηρεάζουν, ως ένα σημείο, την εξέλιξη της ιστορίας. Σαν σύνολο το παιχνίδι μας πήρε γύρω στις 6 ώρες για να το ολοκληρώσουμε, όμως υπήρξαν κάποια collectables που δεν μαζέψαμε και επιπλέον υπάρχουν και διάφορα επίπεδα δυσκολίας για να διαλέξετε.

trek to yomi 1

Η αιματηρή εκδίκηση του αδικιμένου samurai.
Το Trek to Yomi είναι ένα Action Adventure με fixed κάμερα. Όταν κάνετε απλή εξερεύνηση και κινήστε από το ένα σημείο στο άλλο, η κάμερα αλλάζει συνεχώς πλάνα αλλά εσείς μπορείτε να πάτε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Παρότι κάθε μονοπάτι είναι προκαθορισμένο, σε πολλά σημεία υπάρχουν προαιρετικές διαδρομές στις οποίες θα βρείτε collectables και items που αυξάνουν το συνολικό hp ή το stamina σας. Όταν βρίσκεστε όμως σε μάχες η κάμερα παίρνει πάντα 2D θέση, μετατρέποντας το παιχνίδι side-scroller και μπορείτε να πάτε μόνο δεξιά ή αριστερά.

Για να ευχαριστηθείτε την ομορφιά του πρέπει να κάνετε αρκετή υπομονή με το gameplay του.

Βασικό σας όπλο είναι το katana σας και αρχικά έχετε γρήγορες και αδύναμες επιθέσεις και πιο δυνατές αλλά πιο αργές. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε αρκετά combos επιθέσεων με συνδυασμούς κουμπιών. Πέρα από το σπαθί σας θα αποκτήσετε σταδιακά και διάφορα όπλα για επιθέσεις από απόσταση όπως τόξο, μαχαιράκια Bo-Shurikens και ένα Ozutsu, το οποίο είναι ένα πυροβόλο της εποχής. Κάθε επίθεση, απόκρουση ή αποφυγή επιθέσεων καταναλώνει λίγο από το stamina σας, το οποίο αναπληρώνεται από μόνο του αλλά είστε ευάλωτοι σε επιθέσεις για κάποια δευτερόλεπτα. Το hp αντί να έχει τη δική του μπάρα αποτελείται από τετραγωνάκια και κάθε τετραγωνάκι σβήνει με κάθε χτύπημα που δέχεστε. Κάθε ορισμένα λεπτά βρίσκετε, οι οποίοι λειτουργούν σαν checkpoints καθώς είναι τα σημεία που κάνετε save και επιπλέον σας αναπληρώνουν το hp.

Οι εχθροί αρχικά είναι εύκολοι καθώς πέφτουν με 2-3 hits, ενώ δεν σας κάνουν και πολύ damage. Στη συνέχεια εμφανίζονται νέα είδη που αντέχουν πολύ περισσότερο damage και θα σας ζορίσουν αρκετά. Οι εχθροί έχουν ικανοποιητική ποικιλία, ειδικά για τη διάρκεια του τίτλου και για τον καθένα θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να μάθετε τις επιθέσεις και τα μοτίβα του. Το A.I. τους είναι αρκετά προβλέψιμο. Με διαφορά όμως θα σας δυσκολέψουν τα bosses που βρίσκονται στο τέλους του κάθε chapter. Στις μάχες μαζί τους θα χρειαστείτε πολλές προσπάθειες και είναι το σημείο του Trek to Yomi όπου η δυσκολία ανεβαίνει πολύ απότομα.

Παρά την ποικιλία επιθέσεων, όπλων και εχθρών, οι μάζες γίνονται πολύ σύντομα επαναλαμβανόμενες, κυρίων λόγω του χειρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτοδεμένος. Ορισμένες κινήσεις όπως η απόκρουση δεν γίνονται πάντα το δευτερόλεπτο που πατάμε το κουμπί και είτε αργεί πολύ ή δεν γίνεται καθόλου με αποτέλεσμα να δεχθούμε πολλές επιθέσεις και όχι από δικό μας λάθος. Επιπλέον ο Hiroki μπορεί να κολλήσει για παράδειγμα στο animation όπου οπλίζει το Ozutsu και να μην μπορείτε να αποφύγετε μία κρίσιμη επίθεση.

trek to yomi 2

Σαν πίνακας ζωγραφικής
Στον τομέα των γραφικών το Trek to Yomi δεν μας άφησε ιδιαίτερα παράπονα. Επειδή οι developers ήθελαν να τιμήσουν τη δουλειά του Kurosawa, το παιχνίδι είναι εξ’ ολοκλήρου ασπρόμαυρο. Εκμεταλλευόμενοι αυτόν τον περιορισμό όμως, πρόσθεσαν πολλές λεπτομέρειες σε κάθε πλάνο, προσφέροντας ένα πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα. Κάθε πλάνο είναι πολύ μελετημένο και με τη βοήθεια της θέσης της κάμερας, της μεγάλης κλίμακας και των εξαιρετικών φωτισμών δείχνει πολύ κινηματογραφικό και προσεγμένο. Σε κάθε περιβάλλον και επιφάνεια υπάρχουν πολλές και ρεαλιστικές λεπτομέρειες ενώ και τα μοντέλα των χαρακτήρων, ειδικά στα cutscenes είναι αρκετά καλοφτιαγμένα.

trek to yomi 3

Μικρό παράπονο έχουμε από το κάπως άστοχο lip sync. Επιπλέον τα animations των χαρακτήρων είναι αρκετά ικανοποιητικά αλλά όπως είπαμε δεν σταματάνε ή δεν ξεκινάνε όταν πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις. Το παιχνίδι δείχνει ακόμα πιο εντυπωσιακό σε κάποιες σκηνές όπου γίνονται μεγάλες καταστροφές. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και το εφέ χιονιού σε όλη την οθόνη, όπως στις παλιές ταινίες και ενώ ταιριάζει αρκετά στο παιχνίδι, τελικά κουράζει από ένα σημείο και μετά. Στον τεχνικό τομέα δεν συναντήσαμε κάποιο framedrop ή bug.

Στον ηχητικό τομέα έχουμε ένα πολύ καλό soundtrack από τον συνθέτη Cody Matthew Johnson, ο οποίος έχει δουλέψει και στα Resident Evil 2 και Devil May Cry 5. Κάθε τραγούδι προσθέτει πολλά στην γενική ατμόσφαιρα του Trek to Yomi και ταιριάζει σε κάθε περίσταση και τοποθεσία που βρίσκεστε. Το voice acting είναι αρχικά Ιαπωνικό και μπορείτε να το αλλάξετε και σε Αγγλικό. Και στις δύο περιπτώσεις είναι ικανοποιητικό με καλές ερμηνείες και από τα δύο cast ηθοποιών, αλλά προφανώς το Ιαπωνικό ταιριάζει περισσότερο.

trek to yomi 4

Οπτικά όμορφο, gameplayακά μέτριο
Το Trek to Yomi θα το θυμόμαστε περισσότερο για τον όμορφο και ιδιαίτερο οπτικό τομέα του και λιγότερο για τις μέτριες μάχες του. Η Flying Wild Hog έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια στο να αποτυπώσει την μεσαιωνική Ιαπωνία απλά στο gameplay μπορούσε να το δουλέψει λίγο περισσότερο. Το Trek to Yomi το προτείνουμε κυρίως σε όσους αρέσουν η ιστορία και οι θρύλοι της Ιαπωνίας, αλλά και σε όσους ευχαριστήθηκαν το Ghost of Tsushima, χωρίς βέβαια να περιμένουν κάτι αντίστοιχο στην ποιότητα. Επιπλέον αν σας αρέσουν τα σύντομα και ιδιαίτερα indies, τότε σίγουρα αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

Θετικά:
- Όμορφα γραφικά και εικαστικό στυλ
- Αξιόλογο soundtrack
- Ποικιλία στις επιθέσεις, στους εχθρούς και στα όπλα

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενες μάχες και δύσχρηστος χειρισμός
- Προβλέψιμο σενάριο
- Σύντομη διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 6.5
Σενάριο: 6.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Αν σας αρέσουν οι σαμουράι αξίζει μία δοκιμή.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Trek to Yomi

[Αρχική Δημοσίευση: 14/6/21] Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Devolver Digital στην Ε3 2021, παρουσιάστηκε το Trek To Yomi, από την εταιρεία ανάπτυξης Flying Wild Hog, υπεύθυνη για τα πρόσφατα Sh...
Posted (06 Apr 2022)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0(1)
To write a review please register or
Trek to Yomi Short Review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
 
Ένα όμορφο παιχνίδι που έπαιξα στο PS5 τον τελευταίο μήνα. Τρέχει 4Κ/30 fps με το τελευταίο patch αντί για unlocked fps που είχε πριν. Το σενάριο όπως γράφει και το review ήταν πολύ προβλέψιμο απ'τα πρώτα και όλας cutscenes του game και ήξερες που θα καταλείξει. Έχει επίπεδα δυσκολίας, items να κάνετε collect σε κάθε level και στα 20-25 Ευρώ που κυμαίνεται τώρα είναι μια αξιολογη τιμή για την διάρκεια του (5-6 ώρες περίπου). Επίσης δεν υπάρχουν microtransactio ns/store οπότε έχετε την φουλ εμπειρία εξαρχής. Worth σίγουρα ένα playthrough. 
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 AntonKos (Level 17) 03/06/2022 01:58
Το φιλμ νουάρ και λίγο το gameplay με χαλάει όπως το βλέπω και μάλλον δεν είναι για τα γούστα μου.
Ωραίο review πάντως. Αν το βρω στο ps plus θα το τσιμπήσω.
#2 Frazzle (Level 20) 02/10/2022 17:04
Ένα όμορφο παιχνίδι που έπαιξα στο PS5 τον τελευταίο μήνα. Τρέχει 4Κ/30 fps με το τελευταίο patch αντί για unlocked fps που είχε πριν. Το σενάριο όπως γράφει και το review ήταν πολύ προβλέψιμο απ'τα πρώτα και όλας cutscenes του game και ήξερες που θα καταλείξει. Έχει επίπεδα δυσκολίας, items να κάνετε collect σε κάθε level και στα 20-25 Ευρώ που κυμαίνεται τώρα είναι μια αξιολογη τιμή για την διάρκεια του (5-6 ώρες περίπου). Επίσης δεν υπάρχουν microtransactio ns/store οπότε έχετε την φουλ εμπειρία εξαρχής. Worth σίγουρα ένα playthrough.
Score 7
7.92 User Score
(6 votes )
User Reviews 9
Genre: Action-Adventure
Developer: Flying Wild Hog
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση: Devolver Digital
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-8250U ή AMD Phenom II X4 965, Λειτουργικό σύστημα Windows 7, Κάρτα γραφικών GeForce MX150 ή Radeon R7 260X, Χώρος στο σκληρό δίσκο 11GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 5/5/2022
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.