Reviews TASTEE: Lethal Tactics
PC  
Comments (1)

TASTEE: Lethal Tactics Hot

Το φαγάδικο που μοιράζει στρατηγική και πιστολίδι.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/d8/d6/f1/TASTEE-Lethal-Tactics-cover-20-1604591202.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Το φαγάδικο που μοιράζει στρατηγική και πιστολίδι.

Τα παραδοσιακά Strategy games κατά κανόνα εκτυλίσσονται σε επίπεδο κρατών και αυτοκρατοριών, με τις μικρότερες διαμάχες μεταξύ συγκεκριμένων, συνήθως επίλεκτων μονάδων, να αποτελούν αντικείμενο που απασχολεί κυρίως τον Action ή τον RPG κλάδο του gaming. Ακόμα και σειρές της τάξης των X-COM και Jagged Alliance που δίνουν έμφαση στην τακτική μιας ομάδας, δεν αποφεύγουν ορισμένα RPG στοιχεία όπως ο εξοπλισμός των μονάδων σας και η σταδιακή βελτίωση των ικανοτήτων τους. Η μοναδική ίσως εξαίρεση είναι τα πρώτα games της σειράς Commandos, όπου καλείστε να χειριστείτε μια δεδομένη κατάσταση από στρατηγικής σκοπιάς και μόνο, σε πραγματικό χρόνο. Η παρθενική αυτοτελής δημιουργία της SkyBox Labs ακολουθεί αυτή ακριβώς τη λογική τοποθετώντας σας στην ηγεσία μιας ομάδας μισθοφόρων, ωστόσο διαθέτει ένα ιδιαίτερο σύστημα turn-based μάχης με το οποίο θα ξεδιπλώσετε τις τακτικές σας.

Και οι δώδεκα ήταν θανάσιμοι
Οι 30 αποστολές του single-player campaign περιστρέφονται γύρω από τη μάχη της οργάνωσής σας, με βάση και βιτρίνα το εστιατόριο TASTEE που δίνει και την ονομασία του στο παιχνίδι, ενάντια σε ένα καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής. Τα συμβόλαια που θα αναλάβετε σας στέλνουν σε διάφορα σημεία ανά τον κόσμο, θεωρητικά τουλάχιστον, καθώς οι τοποθεσίες των μαχών δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο τοπικό χρώμα που να τις χαρακτηρίζει μοναδικά. Στα πλαίσια αυτών των αποστολών, θα σώσετε ομήρους, θα διακόψετε μεταφορές κι αγοραπωλησίες ναρκωτικών, θα καταστρέψετε καίριες υποδομές των αντιπάλων σας, θα βοηθήσετε νέους μισθοφόρους που στη συνέχεια θα προστεθούν στην ομάδα σας και όλα αυτά ενώ θα ανταλάσσετε πυρά με τους sicarios (από το Ισπανικό “sin cara” που σημαίνει “δίχως πρόσωπο”) του καρτέλ που πολεμάτε.

TASTEE Lethal Tactics 01

Αν και η ιστορία του TASTEE: Lethal Tactics είναι αρκετά απλή κι υπάρχει κυρίως ως δικαιολογία για να σας μεταφέρει από τη μία μάχη στην άλλη, η εταιρεία ανάπτυξής του την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο για να προσθέσει την απαραίτητη ποικιλία στις αποστολές και τους στόχους τους, καθώς επίσης και για να μπορέσει να εισάγει σταδιακά νέους χαρακτήρες και τις ικανότητές τους. Αυτό γίνεται εμφανές μόλις διαπιστώσετε ότι το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού αποτελείται αποκλειστικά από μάχες μιας ομάδας εναντίον της άλλης μέχρι θανάτου. Είναι λοιπόν προφανές ότι 30 αποστολές σε αυτό το μοτίβο θα ήταν αρκετά μονότονες, συνεπώς το όποιο σενάριο χρησιμοποιείται για να υπηρετήσει τον σχεδιασμό του single-player campaign και να κρατήσει το ενδιαφέρον σας με μια ποικιλία καταστάσεων και σκοπών κατά τη διάρκειά του. Οι δώδεκα χαρακτήρες που θα αποτελέσουν την ομάδα σας είναι μια πολύχρωμη συλλογή χαρακτήρων, τόσο από άποψης σχεδιασμού όσο και προσωπικοτήτων. Φτιαγμένοι με αρκετό χιούμορ και κρυφές αναφορές στην ποπ κουλτούρα, η εικόνα τους αρκεί για να σας δώσει μια καλή ιδέα των ικανοτήτων και του χαρακτήρα τους, καθώς διαθέτουν μόνο το κείμενο πριν και μετά την κάθε αποστολή για να ξεδιπλώσουν την προσωπικότητά τους, ενίοτε και μερικά κουτιά με κείμενο που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια κάποιων αποστολών.

Μόλις δώσω το σήμα, ορμάμε
Στην καρδιά του TASTEE: Lethal Tactics βρίσκεται το σύστημα μάχης του, ένα ενδιαφέρον υβρίδιο turn-based και real-time μηχανισμών. Συγκεκριμένα, ο χρόνος μοιράζεται σε γύρους των πέντε δευτερολέπτων. Αντί όμως να παίζετε εναλλάξ με τους εχθρούς σας ή να δρα η κάθε μονάδα χωριστά βάσει κάποιας σειράς προτεραιότητας, έχετε όσο χρόνο επιθυμείτε για να δώσετε αναλυτικές οδηγίες σε κάθε μισθοφόρο σας για όλα αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, οι εντολές των δύο πλευρών εκτελούνται ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο κι έπειτα η όλη διαδικασία ξεκινάει από την αρχή.

Το παραπάνω σύστημα μάχης μετατρέπει την όλη εμπειρία από μια λογική πολεμικού διαλόγου, δράσης κι αντίδρασης των αντιμαχόμενων πλευρών, σε ένα θανάσιμο χορό όπου θα πρέπει να σκεφτείτε αρκετά μπροστά στο μέλλον σαν να παίζατε σκάκι, να προβλέψετε τις κινήσεις της αντίπαλης πλευράς και να σκηνοθετήσετε τη χορογραφία της εξόντωσής τους. Αντί δηλαδή να έχετε στατικούς στόχους τους οποίους σημαδεύετε ή από τους οποίους προσπαθείτε να γλιτώσετε, θα πρέπει να υπολογίσετε την πιθανή πορεία των αντιπάλων σας για τα επόμενα πέντε δευτερόλεπτα κι αναλόγως να κινηθείτε για να αποφύγετε τα πυρά τους, να αποκτήσετε πλεονεκτική θέση και να τους εξουδετερώσετε. Όταν το πλάνο δουλεύει, θα ενθουσιαστείτε. Όταν όμως καταρρεύσει για μια λεπτομέρεια ή έναν λάθος υπολογισμό, φροντίστε να έχετε απομακρύνει αιχμηρά ή εύθραυστα αντικείμενα από τριγύρω σας. Το TASTEE: Lethal Tactics επιβεβαιώνει το όνομά του καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να βγει εκτός μάχης με μία ή δύο σφαίρες και τα λάθη δεν συγχωρούνται. Η μόνη ανακούφιση εν προκειμένω είναι η απουσία permadeath, καθώς όσους από τους μισθοφόρους σας χάσετε σε μια αποστολή, τους χάνετε μόνο μέχρι το τέλος της και όχι μόνιμα για το υπόλοιπο campaign.

Οι μονάδες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες βάσει του οπλισμού τους: gunmen, shotgunners, snipers και bombers, με την αντίστοιχη διακύμανση όσον αφορά την ισχύ των όπλων τους, την απόσταση στην οποία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και την ταχύτητα με την οποία σημαδεύουν και πυροβολούν. Το πλεονέκτημα των μισθοφόρων σας έναντι των sicarios είναι ότι κάθε χαρακτήρας σας, πέραν της κατηγορίας στην οποία ανήκει, διαθέτει και μια μοναδική ικανότητα. Οι ικανότητες αυτές σας δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα και προσφέρουν νέους τρόπους προσέγγισης κάθε μάχης ανάλογα με τη σύνθεση της ομάδας σας. Με τον τρόπο αυτό, το ποιούς μισθοφόρους θα επιλέξετε για κάθε μάχη αποκτά μεγάλη σημασία, ενώ αυξάνεται τόσο το replayability του παιχνιδιού όσο και το εύρος των στρατηγικών που μπορείτε να εφαρμόσετε.

TASTEE Lethal Tactics 03

Το ΑΙ είναι καλοφτιαγμένο και θα σας δυσκολέψει αρκετά, ακόμη κι όταν εξοικειωθείτε με τη λογική του παιχνιδιού. Οι αντίπαλοί σας κινούνται διαρκώς, εκτός αν έχουν σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα να κρατήσουν μια θέση, κάτι που και πάλι δεν κάνουν για πολύ, με αποτέλεσμα να μη μπορείτε να τους εξουδετερώσετε με την άνεσή σας. Γενικώς το ΑΙ προσπαθεί ενεργά να σας νικήσει αντί απλά να περιμένει την έφοδό σας. Το δε πλεονέκτημα που έχουν οι μισθοφόροι σας χάρη στις ειδικές τους ικανότητες αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι οι αντίπαλοί σας μπορούν να είναι και περισσότεροι από τέσσερις, αριθμός που αποτελεί το μέγιστο όριο μονάδων για εσάς σε κάθε περίπτωση, ή να ενισχύονται με νέες μονάδες που φτάνουν στο χάρτη. Το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή της δυναμικής μιας μάχης, ευτυχώς ωστόσο δεν γίνεται με τόσο ξαφνικό τρόπο που να σας αδικεί αλλά ειδοποιείστε μερικούς γύρους πριν για την άφιξη των ενισχύσεων και το σημείο όπου αυτές θα εμφανιστούν.

Ανταρτοπόλεμος και τακτικοί γρίφοι για δυνατούς λύτες 

Χάρη στην υψηλή θνησιμότητα και ένα ΑΙ που δεν συγχωρεί, για να ολοκληρώσετε τις 30 αποστολές του single-player campaign μπορεί να χρειαστείτε από πέντε μέχρι και είκοσι ώρες, ανάλογα την τύχη, τις ικανότητες και το πόσο γρήγορα θα μπείτε στη λογική του TASTEE: Lethal Tactics. Ακόμη όμως κι όταν το κατορθώσετε, μπορείτε πάντα να ξαναπαίξετε αποστολές με άλλη σύνθεση στην ομάδα σας για μια διαφορετική εμπειρία, ή να συνεχίσετε τις μάχες σας σε διάφορα deathmatch εναντίον του ΑΙ ή άλλων παικτών online.

TASTEE Lethal Tactics 04

Μονομαχίες ανά την υφήλιο
Στο multiplayer του TASTEE: Lethal Tactics θα αναμετρηθείτε ένας προς έναν απέναντι σε παίκτες από όλο τον κόσμο, παρατάσσοντας τέσσερις μονάδες της επιλογής σας απέναντι σε τέσσερις του αντιπάλου μέχρι την εξόντωση όλων των μισθοφόρων της μίας πλευράς. Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε συμπαίκτη, μπορείτε πάντα να καταφύγετε στη λύση ενός γρήγορου μάτς ενάντια στο ΑΙ, συνήθως όμως το matchmaking γίνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, μιας και το multiplayer είναι ο βασικός τομέας όπου αναδεικνύεται το δημιούργημα της SkyBox Labs.

Σε αυτό το σημείο έγκειται και μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του TASTEE: Lethal Tactics, η επαναληψιμότητα δηλαδή των σεναρίων του, με δεδομένο ότι προσφέρεται για ατελείωτες multiplayer μάχες που του χαρίζουν την πραγματική του αντοχή στο χρόνο έναντι του single-player campaign. Σίγουρα όταν απέναντί σας έχετε ανθρώπινο αντίπαλο, η κατάσταση δεν προσφέρεται για objectives όπως για παράδειγμα διάσωση ομήρων, θα μπορούσαν ωστόσο να είχαν προστεθεί ορισμένα modes οπως Capture the Flag ή King of the Hill που θα διεύρυναν το multiplayer από τη συνεχή αντιπαράθεση ομάδων μέχρι θανάτου.

Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ
Η δράση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται σε μια ποικιλία χαρτών, από οικοδομές και αλάνες μέχρι σταθμούς τρένων και ζούγκλες με ερείπια στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Ο σχεδιασμός τους είναι προσεγμένος από πλευράς εμφάνισης, με δυνατότητα περιστροφής και ζουμ χωρίς να χάνονται λεπτομέρειες όσο πλησιάζετε την κάμερα. Και σε λειτουργικό επίπεδο όμως έχουν φτιαχτεί ακριβώς για να προσφέρουν διαδρομές, κάλυψη, εμπόδια και σημεία που προσφέρουν ιδιαίτερο βάθος στο gameplay και τις πιθανές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς επιτρέπουν πολλαπλές προσεγγίσεις προς τις αντίπαλες θέσεις.

Τα μοντέλα των μισθοφόρων και των αντιπάλων σας είναι εξίσου καλοσχεδιασμένα, αν και στην περίπτωση των μασκοφόρων sicarios θα χρειαστεί να παρατηρείτε το σύμβολο που υποδεικνύει την κατηγορία τους, καθώς η ομοιόμορφη εμφάνισή τους σημαίνει ότι δεν διακρίνετε εύκολα τον οπλισμό τους. Τα animations των μοντέλων είναι απέριττα και δεν σας αποσπούν με χαριτωμενιές, με την εξαίρεση ίσως του καρτουνίστικου τρόπου με τον οποίο εκσφενδονίζονται τα σώματα των αντιπάλων σας όταν βρίσκονται κοντά σε μια έκρηξη. Μιλώντας για εκρήξεις, ένα σημαντικό κομμάτι του περιβάλλοντος είναι destructible, γεγονός που επηρεάζει την στρατηγική σας ως προς την κάλυψη ή τις πιθανές διαδρομές, ενώ πέρα από την οπτική και ηχητική ικανοποίηση μιας χειροβομβίδας, θα παρατηρήσετε και λεπτές γραμμές καπνού που αφήνουν πίσω τους οι σφαίρες, στοιχείο που θυσιάζει ένα μέρος του ρεαλισμού για χάρη της διευκόλυνσής σας στο να αντιληφθείτε την γραμμή πυρός κάθε μονάδας.

TASTEE Lethal Tactics 05

Τύμπανα πολέμου
Στον τομέα του ήχου, το TASTEE: Lethal Tactics περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Η μουσική είναι διακριτική στα διάφορα μενού και μόλις που ακούγεται στο παρασκήνιο όσο παίζετε κάποια αποστολή, καταφέρνει ωστόσο να δημιουργήσει το επιθυμητό κλίμα προσμονής ή έντασης κι αγωνίας σχεδόν υποσυνείδητα. Εξίσου αποτελεσματικά επιτελούν το ρόλο τους τα διάφορα ηχητικά εφέ, είτε πρόκειται για βήματα, εκρήξεις, αντικείμενα που σπάνε στο περιβάλλον ή πυροβολισμοί. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, οι διάφορες κατηγορίες όπλων έχουν αντίστοιχα και διαφορετικά εφέ που σας επιτρέπουν να τα αναγνωρίσετε αμέσως, με χαρακτηριστικότερο τον ήχο αναπήδησης μιας χειροβομβίδας η οποία δεν εξερράγη πριν το τέλος του γύρου, οδηγώντας σας σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του πού βρίσκεται και αν θα προλάβετε να φύγετε μακριά της πριν σκάσει.

Το voice acting λάμπει δια της απουσίας του κι είναι πραγματικά κρίμα, καθώς το καστ των χαρακτήρων προσφέρεται για διαλόγους που θα έκαναν το παιχνίδι πολύ πιο διασκεδαστικό και τους ίδιους να φαίνονται ακόμη πιο ζωντανοί. Η SkyBox Labs είναι θεωρητικά μια μικρή εταιρεία ανάπτυξης που πιθανόν να μη διέθετε τον προϋπολογισμό για να προσλάβει ηθοποιούς να απαγγέλουν σε cutscenes ή πριν και μετά την κάθε αποστολή, σίγουρα όμως θα μπορούσε να το είχε κάνει σε μικρότερο βαθμό για να ηχογραφήσει μερικά επιφωνήματα κι ατάκες που θα χρησιμοποιούταν όταν κάποιος χαρακτήρες εντόπιζε αντίπαλο, τον εξουδετέρωνε ή δεχόταν χτύπημα.

TASTEE Lethal Tactics 02

Οι εκρήξεις και τα πολυβόλα είναι για τους ερασιτέχνες, οι επαγγελματίες κάνουν τη δουλειά με μία μόνο σφαίρα
Παρά τις όποιες αδυναμίες του, το TASTEE: Lethal Tactics έχει ένα ξεκάθαρο όραμα και αν κριθεί επ’ αυτού, η ετυμηγορία είναι ότι το υλοποιεί με πολύ καλό τρόπο. Μπορεί δηλαδή να υστερεί σε τομείς όπως το σενάριο ή τις φωνές των πρωταγωνιστών του, αλλά είναι προφανές ότι βασικός του σκοπός είναι να προσφέρει μια εθιστική εμπειρία στρατηγικής που θα συνδυάζει εύληπτα mechanics με σημαντικό βάθος ως προς τις διάφορες τακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε χρησιμοποιώντας τα. Από την άποψη αυτή, ο σχεδιασμός των χαρτών, των αποστολών και των χαρακτήρων σας σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο (όχι πρωτότυπο, καθώς το είχε είδη εφαρμόσει από το 2011 το Frozen Synapse) σύστημα επίλυσης των μαχών προσφέρει αυτή ακριβώς την εμπειρία που θα σας κρατήσει κοντά του για αρκετές ώρες και θα προσφέρει έντονες συγκινήσεις.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον simultaneous turn-based σύστημα μάχης
- Καλοφτιαγμένο ΑΙ που θα σας κάνει να κοπιάσετε για τις νίκες σας
- Πολλαπλές πιθανές προσεγγίσεις ανάλογα με τη σύνθεση της ομάδας σας

Αρνητικά:
- Πλήρης απουσία ομιλίας και voice acting
- Το multiplayer έχει μόνο deathmatch mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Σενάριο: 5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Μία αξιόλογη πρώτη προσπάθεια από μια indie εταιρεία ανάπτυξης κι ένα παιχνίδι που θα δοκιμάσει ακόμη και τους πιο έμπειρους παίκτες σε τακτικές μικρών μονάδων.

Γιάννης Παπαργυρίου

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 ashbringer (Level 25) 06/11/2020 13:12
Μια πολύ καλή indie προσπάθεια και μπράβο τους .Εξαιρετικό review απο τον Γιάννη και σίγουρα θα τσεκάρω αυτόν τον τίτλο.
Score 7
User Score ( 4 votes ) 7
User Reviews 0
Genre: Turn-Based Tactics
Developer: SkyBox Labs
Publisher: SkyBox Labs
Διάθεση: SkyBox Labs
Players: 1-2 (2 Online)
Requirements: Λειτουργικό σύστημα Windows Vista, Επεξεργαστής Dual Core στα 2.5Ghz (Intel Core 2 Duo ή AMD Athlon X2), Μνήμη RAM 4GB, Κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 4000 Series ή Nvidia GTX 200 Series ή Intel HD 4400 Series, DirectX 10, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 1 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 10/5/2016
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification