Serious Sam 4

Hot
Σοβαρέ Sam απόψε κάνεις Μπαμ!

Σοβαρέ Sam απόψε κάνεις Μπαμ!

Σοβαρέ Sam απόψε κάνεις Μπαμ!

Η κροατική εταιρεία ανάπτυξης Croteam, επιχειρούσε από τις αρχές του 2000 έως το 2014 στην gaming βιομηχανία σηκώνοντας το λάβαρο του Serious Sam, του εξαιρετικού FPS της που έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το 2014 σήμανε η ώρα για τον ερχομό μιας πιο εγκεφαλικής εμπειρίας σε σχέση με την ανεγκέφαλη αιματοχυσία του Serious Sam, το The Talos Principle. Αν σας αρέσουν τα Puzzles είναι βέβαιο ότι ευφρανθήκατε δοκιμάζοντας τις σπαζοκεφαλιές του και απολαύσατε το εξαιρετικό σενάριο που το πλαισίωνε.

Μην ανησυχείτε, θα σας δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψετε στον κόσμο του στο προσεχές μέλλον με το sequel που μαγειρεύεται σιγά σιγά, χωρίς προβλεπόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας όμως. Έως τότε υποδεχθείτε την συνέχεια των περιπετειών του Sam Stone με το Serious Sam 4, ένα prequel και όχι sequel του Serious Sam 3 όπως θα περιμένατε λογικά. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι η επιστροφή του FPS gameplay που αγαπήσατε μετά από ένα διάλειμμα εννιά ολόκληρων χρόνων.

serious sam 4 1

Χορεύοντας Rocket – Roll με τους εξωγήινους
Το Serious Sam 4 τοποθετείται στην Ευρώπη, την εποχή της εισβολής των λεγεώνων του Mental στον πλανήτη μας. Ο Sam Stone και ένα τσούρμο από γραφικούς χαρακτήρες που παίρνουν μέρος στην παγκόσμια αντίσταση, αρχίζει να απαλλάσσει την Γηραιά ήπειρο από τους εξωγήινους επιδρομείς, καθαρίζοντας πόλεις, χωριά και χώρες. Η κάθαρση είναι απόλυτα αιματηρή όμως στην πορεία, ο Sam ανακαλύπτει ότι οι εχθροί πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται από μάχη σε μάχη, χωρίς να αποκλείονται και τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Θα οδηγήσετε τον μοναδικό playable χαρακτήρα στον θρίαμβο ή ο πλανήτης θα λυγίσει υπό το βάρος των εξωγήινων κατακτητών;

Το Serious Sam 4 είναι ένα FPS πολεμικό δράμα με 15 σκηνές (levels) και μια εικόνα να κυριαρχεί σε όλες τους, η εικόνα του θανάτου. Κυριολεκτικά, είναι σκέτο δράμα η παρακολούθηση ενός τσούρμου φαιδρών χαρακτήρων που ξεπήδησαν από τα στερεότυπα των Action movies του παρελθόντος. Φυσικά, η γελοιότητα τους είναι εσκεμμένη και εξυπηρετεί την χιουμοριστική διάθεση του σεναρίου που δεν λαμβάνει τίποτα στα σοβαρά. Θα σας εκπλήξει το ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την απρόσμενη κακοτυχία ενός εκ των δορυφορικών χαρακτήρων, η οποία υπήρξε για εμένα η πιο αστεία περίσταση όλης της περιπέτειας. Αν είστε και εσείς οπαδοί της σειράς South Park θα διπλωθείτε από τα γέλια φωνάζοντας "Oh, my God! They killed Kenny!" αντί να χωνέψετε την δραματική διάσταση του περιστατικού που σας σερβίρεται.

Ο μοναδικός playable χαρακτήρας είναι κλασικά ο “σοβαρός” Sam Stone, ένας ασόβαρος τύπος με γυαλιά ηλίου, casual αμφίεση και την τάση να εκστομίζει συνέχεια βλακώδεις ατάκες. Μελετώντας τον θα τον συγκρίνετε με τον απόλυτο Action Hero Arnold Schwarzenegger και τις πασίγνωστες ατάκες του, δίχως το μυικό σύστημα που τον έκανε διάσημο φυσικά. Οι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν είναι κάτι στρατόκαυλοι που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, πλην του Father Mikhail. Ο μαχητικός πάτερ έχει κατορθώσει να συμβιβάσει την πίστη του με τις ανάγκες της εποχής που ζει, τα έχει βρει με τον εαυτό του και δεν διστάζει να ριχτεί στην μάχη πάνοπλος και να διαλύσει εξωγήινους.

Τα levels είναι το ταξιδιωτικό σας εισιτήριο για δύο από τις ωραιότερες χώρες της Ευρώπης, την Ιταλία και την Γαλλία. Τα θεάματα περιλαμβάνουν από βόλτες στο κολοσσαίο και σε μεσαιωνικά κάστρα έως οδομαχίες σε γραφικές πόλεις και τιτάνιες συγκρούσεις στην μαγευτική ύπαιθρο. Όλοι οι χώροι διαθέτουν την μαγεία τους, επηρεάζουν τις επιθετικές σας μανούβρες και αλλάζουν την ποσότητα της ικανοποίησης που προσλαμβάνετε. Στις αστικές περιοχές είναι ευκολότερο να κουμαντάρετε τα εχθρικά κύματα, συν του ότι έχετε στην διάθεσή σας ένα σωρό φυσικά εμπόδια για να καλυφθείτε. Στα σκηνικά τύπου αρένας, οι εχθροί εξορμούν από κάθε γωνία της οθόνης, κάλυψη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και η μόνη σας ελπίδα είναι να κινείστε μανιωδώς δεξιά και αριστερά, αποφεύγοντας και ανταποδίδοντας επιθέσεις.

serious sam 4 2

Στις ανοιχτές πεδιάδες αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα κάλυψης όμως έχετε αρκετό χώρο για να οπισθοχωρήσετε, κερνώντας θάνατο τους εξωγήινους από μακριά. Σε βάθος χρόνου θα μάθετε να αναγνωρίζετε ευκαιρίες για να λουφάξετε στο περιβάλλον σας. Στενούς διαδρόμους και περάσματα με μία μόνο είσοδο για να εισέρχονται οι αντίπαλοι και να τους θερίζετε με τα όπλα σας. Προκάτ χώρους όπου οι εχθροί δεν μπορούν να εισέλθουν και στοιβάζονται στην είσοδο σαν ακίνητοι στόχοι. Τα levels προσφέρουν primary και secondary objectives, με τα πρώτα να είναι απαραίτητα για να εξελιχθεί η περιπέτεια και τα δεύτερα να χαρίζουν φανταστικά gadgets οπότε είναι αδύνατον να τα αγνοήσετε. Τα secondary objectives με τις διαστατικές πύλες είναι τα πιο αιματηρά άρα και τα απολαυστικότερα. Εκεί κερδίζετε τα gadgets με τον ιδρώτα σας, σκοτώνοντας αρκετές εκατοντάδες μανιασμένους εχθρούς και βελτιώνοντας τα FPS skills σας.

Οι εχθροί είναι πολυάριθμοι αλλά ο Sam είναι σοβαρός
Ο Serious Sam είναι μεν ο μεγαλύτερος φανφαρόνος από καταβολής κόσμου όμως ξέρει να παράγει σοβαρό έργο όταν η περίσταση το απαιτεί. Το οπλοστάσιο του είναι ένας φόρος τιμής στην οργανωμένη αιματοχυσία. Το ημιαυτόματο πιστόλι του με τις άπειρες σφαίρες είναι τρομερά αποτελεσματικό εφόσον το χειριστείτε με την απαιτούμενη δεξιοτεχνία. Θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε ένα σωρό στόχους από μέση απόσταση και να πετύχετε πολλά headshots δίχως να σας βασανίζει η σκέψη των περιορισμένων πυρομαχικών. Το πιστό πολεμικό μαχαίρι του ήρωα θα καρφωθεί πολλές φορές στην σάρκα των εχθρών αλλά η συγκεκριμένη melee επίθεση θα σας χρειαστεί μόνο όταν οι εχθροί μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σε αντίθετη περίπτωση, μέχρι να καρφώσετε το εξωγήινο θύμα και να στραφείτε στο επόμενο θα διαπιστώσετε ότι είστε στο κέντρο ενός εξωγήινου πλήθους, μερικά μόλις δευτερόλεπτα πριν το health bar σας μηδενιστεί.

serious sam 4 3

Το μονόκαννο ντουφέκι και το δίκαννο θα τα χρησιμοποιήσετε κατά κόρον για να πλήξετε τους αντιπάλους γιατί προξενούν γερό damage και δεν χρειάζονται χειροκίνητο επαναγέμισμα. Δοθέντος του ότι μετατρέπεστε υποχρεωτικά σε “happy trigger” πατώντας μανιωδώς την σκανδάλη για να εξαλείψετε τις εχθρικές λεγεώνες, προτιμάτε όπλα που δεν κάνουν reloading ώστε οι ριπές σας να μην είναι διακοπτόμενες. Το παιχνίδι καλύπτει τις ανάγκες σας σε πυρομαχικά προσφέροντάς τα απλόχερα και διάσπαρτα σε κάθε γωνιά των levels. Αποκτώντας μάλιστα το skill με το οποίο οι νικημένοι εχθροί αφήνουν αντικείμενα στο έδαφος, δεν θα νιώσετε ποτέ την έλλειψη πυρομαχικών και, αν την νιώσετε, θα είναι για συγκεκριμένο όπλο και πολύ προσωρινή.

Το game mechanic του secondary fire είναι ευπρόσδεκτο στις λίγες περιπτώσεις που ενεργοποιείται. Ιδανική χρήση βρίσκει με το ρουκετοβόλο και το laser gun. Στο πρώτο πολλαπλασιάζει τα βλήματα που στέλνετε στους εχθρούς σας ενώ παράλληλα κλειδώνει σε διαφορετικούς στόχους. Στο laser gun, μετατρέπει το λέιζερ σε ακτίνα θανάτου που θερίζει κυριολεκτικά ότι αγγίξει. Θα γελάτε σαν τον Τζόκερ βλέποντας δεκάδες εχθρούς με ανθεκτικά health bars να μετατρέπονται σε κιμάς όταν στρέφετε πάνω τους την ακτίνα θανάτου, είναι μια εμπειρία συναρπαστικότερη από τον θερισμό με το minigun.

serious sam 4 4

Ο μακελάρης σας βάρεσε κανόνι
Το φορητό κανόνι κερδίζει άνετα τον τίτλο του εξωφρενικότερου όπλου στο Serious Sam αλλά και σε ένα σωρό FPS αν το καλοσκεφτείτε. Έχει το μέγεθος κανονιού που είδατε σε πελώρια ιστιοφόρα αλλοτινών εποχών και οι μπάλες που ξερνάει έχουν επίσης το ίδιο μέγεθος. Σε ανοιχτό πεδίο, με τα εξωγήινα πλήθη να τρέχουν προς το μέρος σας σαν συμπαγής μάζα, επιλέξτε dual wielding για το κανόνι και αρχίστε να ρίχνετε οβίδες χωρίς σταματημό. Οι οβίδες ισοπεδώνουν σαν οδοστρωτήρες τα πάντα πλην των μεγαλύτερων εξωγήινων και στο τέλος σκάνε κιόλας, κομματιάζοντας οτιδήποτε βρίσκεται τριγύρω τους. Αν, στο παραπάνω σκηνικό, δεν μπλοκάρει το νευρικό σας σύστημα από την πώρωση, τότε παίζετε λάθος παιχνίδι.

Τι δουλειά έχει το skill tree σε Serious Sam τίτλο είναι απορίας άξιο αλλά μην σκοτίζετε πολύ το μυαλό σας με τον “γρίφο”. Το skill tree είναι απλό... δεντράκι με λιγοστά skills που κατευθύνονται προς το dual wielding και τις ranged attacks από την μια και προς τις melee attacks από την άλλη. Προς μεγάλη σας έκπληξη θα δείτε ότι το “δέντρο” ποτίζεται με δυσεύρετες ενεργειακές σφαίρες αντί για την καθιερωμένη... δίαιτα των experience points που γνωρίζουμε από άπειρα συστήματα αναβαθμίσεων ηρώων και ομάδων. Το μικρό του μέγεθος κατέστησε αναγκαία αυτή την πρωτοτυπία διότι, αν ποτιζόταν με βάση τα xps που θα λαμβάνατε από τους νεκρούς αντιπάλους, θα είχε... φυτρώσει όλο μέσα σε δύο levels το πολύ. Έως ότου φτάσετε στην τελική οθόνη θα έχετε ανοίξει αρκετά από τα skills, με τα επόμενα να σας περιμένουν σε διαδοχικό playthrough, δίχως όμως να αποτελούν σοβαρό κίνητρο για να ξαναπαίξετε τα ίδια levels.

serious sam 4 5

Δύσκολα θα βρεθεί φανατικότερος οπαδός των ταινιών του John Woo από εμένα συνεπώς αντιλαμβάνεστε την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι το dual wielding του παιχνιδιού δεν μου έκανε… κούκου. Το εν λόγω skill ξεκλειδώνεται από το skill tree και φυσικά, οι οπαδοί των διπλών πιστολιών και άλλων όπλων θα σπεύσουν να το αποκτήσουν. Προτείνω να το σκεφτείτε καλύτερα πριν παραχωρήσετε skill points σε αυτό. Τα διπλά όπλα σας στερούν την ακρίβεια στην στόχευση που απολαμβάνετε με ένα και μόνο όπλο ανά χείρας. Θα διαπιστώσετε ότι είναι προτιμότερο να έχετε ένα πιστόλι ή μια καραμπίνα και να σκοράρετε συνέχεια headshots αντί να κρατάτε δύο όπλα και να πυροβολείτε σαν μανιακοί σε ότι κινείται. Υπάρχουν και μερικά σκηνικά που αποτελούν εξαιρέσεις του παραπάνω κανόνα. Αντικρίζοντας μια κοιλάδα γεμάτη εχθρούς να κινείται προς το μέρος σας σαν σμήνος από ακρίδες, είναι καλό να κρατάτε δύο κανόνια ή δύο miniguns και να σαρώνετε δεξιά και αριστερά, μετατρέποντας τα πάντα σε κιμά.

Ο Serious Sam το “παίζει” One Man Army εντούτοις έχει ανάγκη τους companions του για να τα βγάλει πέρα σε πολύ στριμόκωλες καταστάσεις. Οι Kenny, Father Mikhail, Jones και λοιποί τον συντροφεύουν σε κάμποσα levels, πυροβολώντας σαν δαιμονισμένοι στο πλευρό του. Στην αρχή θα πιστέψετε ότι οι βοηθητικοί χαρακτήρες σας ενισχύουν, η χαμηλή αποτελεσματικότητά τους όμως θα σας κάνει να φοβηθείτε ότι πιθανόν να ενισχύουν την... αντίπαλη πλευρά. Η σημαντικότερη συμβολή τους στις μάχες είναι η έλξη των εχθρικών πυρών και των melee επιθέσεων. Δεν πρόκειται να τους χρησιμοποιήσετε σαν άτρωτες ασπίδες για να προφυλαχτείτε γιατί οι εξωγήινοι δείχνουν μεγάλη προτίμηση στον χαρακτήρα σας, όμως αποσπούν την προσοχή από ένα μικρό τμήμα των εχθρικών δυνάμεων, επιτρέποντας σας να “αναπνεύσετε” λίγο από την πολυμέτωπη επίθεση.

Εξωγήινοι γιατί ουρλιάζετε, ο πόνος δεν ξεκίνησε ακόμα
Ο Sam και η παρέα του αποτελούν ένα εξαιρετικό συνεργείο καθαρισμού διαστημικών κατακαθιών, υπάρχουν όμως στιγμές που το πεζικό σας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στους τεράστιους αριθμούς των αντιπάλων. Τις στιγμές αυτές το παιχνίδι σας δίνει τον έλεγχο οχημάτων με διπλό ρόλο, μεταφορικό και εξολοθρευτικό. Η αλωνιστική μηχανή και το πελώριο ρομπότ ιδιοκτησίας Πάπα (ναι, του Ποντίφικα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας) σας μεταμορφώνουν από ανθρώπινη μηχανή του θανάτου σε μηχανή μαζικής εξολόθρευσης.

Μια ψηφιακή έκθεση σκοποβολής με εξωγήινους για κινούμενους στόχους και πολλά φονικά εργαλεία για να χρησιμοποιήσετε.

 

Η άγρια χαρά που νιώσατε παίζοντας οποιοδήποτε “τέκνο” της σειράς Carmageddon, θα σας κυριέψει οδηγώντας την αλωνιστική σας μηχανή σε χωράφια γεμάτα ανόητους εξωγήινους που τρέχουν προς το μέρος σας. Ο χειρισμός του οχήματος εκτελείται σε άψογο Arcade στυλ έτσι το μόνο που σας απασχολεί είναι να επιταχύνετε και να στρίβετε το όχημα έτσι ώστε οι λεπίδες του να θερίσουν τον μέγιστο αριθμό εξωγήινων. Το όργωμα της εχθρικής σάρκας δυστυχώς δεν κρατάει πολύ αλλά θα το αγαπήσετε. Θα σας διασκεδάσει επίσης η επιτυχία ορισμένων εχθρών να γαντζωθούν στο όχημα και να προσπαθήσουν να σας χτυπήσουν μέσα από το παρμπρίζ. Τραβάτε ευθύς πιστόλι και οι “μύγες” που σας κόλλησαν, χάνονται από το παρμπρίζ σε ένα αιματηρό σιντριβάνι.

Το παπικό ρομπότ είναι ένας μεταλλικός άγγελος της καταστροφής με πανίσχυρα οπλικά συστήματα και εύκολο χειρισμό. Τα πυρομαχικά του είναι ανανεώσιμα αλλά η εξάντλησή τους οδηγεί σε μικρή καθυστέρηση έως την ανανέωση, συνεπώς είναι συνετό να μην το παρακάνετε ώστε να παραμένετε μονίμως μάχιμοι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε διαδοχικά τα οπλικά συστήματα και την κατάλληλη στιγμή. Με τις σφαίρες γαζώνετε τους εχθρούς που μοιάζουν με μικροσκοπικά μυρμήγκια μπροστά στο mecha σας. Οι ρουκέτες πάνε σε πιο ανθεκτικούς στόχους και το χαλί από βόμβες που ξερνά το ρομπότ είναι καταλληλότερο για τις περιπτώσεις όπου έχει μαζευτεί πολύς λαός μπροστά στα πόδια σας. Αφήστε τους καημένους εξωγήινους να μεταλάβουν θάνατο και εξασφαλίστε τους μια θέση για τον άλλο κόσμο με το εργαλείο “Θείας εξάλειψης” του Πάπα.

serious sam 4 6

Τα gadgets είναι μια απρόσμενη πηγή απόλαυσης, μεγαλύτερης ίσως και από την ευχαρίστηση που σας δίνει η χρήση των όπλων, διότι τα gadgets είναι σπανιότατα. Τι περιμένετε αλήθεια από ένα gadget με το όνομα μικροσκοπική πυρηνική βόμβα ή φορητή μαύρη τρύπα; Ακριβώς αυτό που φαντάζεστε, που περιμένετε, που προσδοκάτε όταν το ρίχνετε, αυτό συμβαίνει. Το ανοιχτό στόμα είναι δεδομένο όταν πετάξετε την πυρηνική βόμβα τσέπης, αντικρίσετε ένα πυρηνικό μανιτάρι να σχηματίζεται και η ακόλουθη έκρηξη καταβροχθίσει ότι κινείται στην οθόνη. Η κατανάλωση τεράστιου αριθμού εχθρών είναι και το κοινό σημείο της πυρηνικής βόμβας με την μαύρη τρύπα. Η δεύτερη υλοποιεί την καταστροφικότερη δύναμη του σύμπαντος δίπλα σας, μια τρομακτική δίνη δημιουργείται και ο εξωγήινος στρατός έλκεται στο εσωτερικό της και συντρίβεται. Προφανώς τα gadgets προσφέρουν υπερθέαμα που δεν πρέπει να χάσετε συνεπώς κυνηγήστε αλύπητα και τα secondary objectives των levels.

Τα game mechanics είναι προσαρμοσμένα στις περιστάσεις και τα κουμπιά-πλήκτρα αλληλεπίδρασης παραμένουν πάντοτε τα ίδια ώστε να μην χάνετε χρόνο για να απομνημονεύσετε νέα μοτίβα. Το πλήκτρο με το οποίο τρέχετε κάνει το mecha να εξορμήσει προς την κατεύθυνση που του δίνετε. Primary και secondary fire είναι τα mouse buttons σε πεζή περιπολία και πάνω στο ρομπότ κ.ο.κ. Το σύστημα χειρισμού του Serious Sam 4 είναι το πατροπαράδοτο με τα γνωστά WASD για κίνηση, τα mouse buttons για πυροβολισμό κ.τ.λ. διαθέτει όμως και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσετε.

Η εναλλαγή ανάμεσα στα όπλα που κουβαλάτε γίνεται σε πρώτη φάση με το mouse wheel. Το ροδάκι δεν προσφέρει την τέλεια ακρίβεια που έχετε ανάγκη όταν τριγύρω γίνεται χαλασμός κόσμου και, συχνά πυκνά, θα βρεθείτε με όπλο στο χέρι το οποίο δεν είναι κατάλληλο να εξαλείψει τον κίνδυνο που σας απειλεί. Το πλήκτρο Q είναι η σωτηρία σας. Πιέζοντας το ανοίγει ένα κυκλικό μενού με όλα τα όπλα που κουβαλάτε και επιλέγετε συγκεκριμένα αυτό που επιθυμείτε. Όση ώρα ασχολείστε με την επιλογή, το περιβάλλον κινείται σε slow motion, χαρίζοντας σας τον χρόνο για να ολοκληρώσετε την αλλαγή του όπλου. Κατόπιν, τα πάντα επανέρχονται στον φρενήρη ρυθμό τους και το μακελειό συνεχίζεται.

serious sam 4 7

Τρώγοντας εξωγήινους για πρωινό
Έφτασε η ώρα να εξετάσετε προσεκτικά τους αντιπάλους σας, τις διαβολικές οντότητες που θέλουν να εξαλείψουν την ζωή στον πλανήτη. Οι αποκεφαλισμένοι βομβιστές είναι ένα μόνιμο αγκάθι στα πλευρά σας και απειλούν άμεσα την ψυχική σας ισορροπία. Τρέχουν σαν μανιακοί καμικάζι προς το μέρος σας ουρλιάζοντας και κρατώντας βόμβες. Σκάζοντας πάνω σας προξενούν άφθονο damage και εκνευρισμό, κυρίως επειδή ξεπετάγονται από το πουθενά. Ευτυχώς έχουν ελάχιστο health άρα εκτελούνται εύκολα, όμως είναι οι εχθρικές μονάδες που σας δημιουργούν το περισσότερο άγχος μαζί με τους kleer skeletons. Οι άτιμοι “κοκαλιάρηδες” πετούν από μακριά επικίνδυνα αντικείμενα, τρέχουν γρήγορα και έχουν την τάση να ρίχνουν ένα πήδο όταν σας πλησιάζουν, καλύπτοντας άμεσα την απόσταση που σας χωρίζει. Γίνονται θρύψαλα από μια βολή του δίκαννου όμως, σε μεγάλους αριθμούς, εξοντώνονται μόνο με mini gun και εκρηκτικές ύλες.

Οι πυρομανείς και τα βαμπίρ είναι μια δυάδα τρομερά επικίνδυνων εχθρών. Οι πυρομανείς εκτοξεύουν σωρηδόν ρουκέτες εξ’ αποστάσεως και σας αναγκάζουν να τρέχετε για κάλυψη σαν να σας βομβαρδίζει το εχθρικό πυροβολικό. Είναι αρκετά ανθεκτικοί οπότε και υποψήφιοι να δεχτούν τα πυρά των δυνατότερων όπλων σας. Τα βαμπίρ έχουν την τάση να τηλεμεταφέρονται δεξιά και αριστερά, δίνοντας σας μόνο μια ευκαιρία να τα ξεφορτωθείτε αμέσως με ένα γερό χτύπημα, ειδάλλως παρατηρείτε το ενεργειακό τους ίχνος στην οθόνη και τους περιμένετε εκεί που πρόκειται να υλοποιηθούν. Τα drones είναι αντιπαθητικά γιατί κινούνται συνέχεια και δεν δίνουν εύκολο στόχο. Ειδικά όταν επιτίθενται σε συνδυασμό με επίγειες δυνάμεις, τα μάτια σας θα κάνουν... πουλάκια εστιάζοντας μια στο έδαφος και μια στον αέρα. Μην ανησυχείτε γιατί η εκδίκησή σας προς αυτά είναι διπλή. Σε πρώτη φάση, θα καταρρίψετε περισσότερα drones από όσα αεροπλάνα καταρρίφθηκαν στην Μάχη της Αγγλίας, σε δεύτερη φάση, θα στείλετε το δικό σας “σπασμένο” drone που αποκτάτε σαν gadget για να δουν την γλύκα οι πεζικάριοι του εχθρού.

serious sam 4 8

Τα bosses είναι τα ορόσημα του στρατού του Mental, larger than life πλάσματα με άφθονο health και δυνατότητα πρόκλησης συντριπτικού damage. Θα σας εκπλήξει το πόσο εύκολα μπορείτε να τα τσακίσετε αν χρησιμοποιήσετε σωστά τα gadgets σας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή έως ότου “κατεβάσετε” το health bar του τερατώδους αξιοπερίεργου που αντιμετωπίζετε. Το υπέρτατο boss στο Serious Sam 4 θα σας χαρίσει μια από τις εντυπωσιακότερες μάχες σε FPS που έχετε παίξει. Όλος σας ο εξοπλισμός, ένα νέο gadget που σας δίνεται την τελευταία στιγμή και η συνδρομή ενός ισχυρού οχήματος θα αξιοποιηθούν κατάλληλα για την συντριβή ενός πλάσματος, το μέγεθος του οποίου θα ζήλευαν και οι μυθικοί τιτάνες.

Στον τεχνικό τομέα το Serious Sam 4 έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι τα loading times που θα σας πρήξουν, ακόμα και αν διαθέτετε ταχύτατο σκληρό δίσκο. Για να περάσει ευχάριστα η αναμονή, σας σερβίρονται χιουμοριστικές φράσεις των διαφόρων ηρώων και ηρωίδων οι οποίες είναι ενδεικτικές των χαρακτήρων τους, και πάλι όμως δεν την γλιτώνετε την βαρεμάρα. Οι υπότιτλοι δείχνουν εκτός συγχρονισμού με το voice acting. Τα animations των NPCs είναι μετριότατα ενώ θα πιάσετε και εκφράσεις των προσώπων τους που βροντοφωνάζουν uncanny valley, η αληθοφάνεια τους πάει περίπατο.

serious sam 4 9

Οι graphic designers της Croteam παρουσιάζονται δημιουργικά προσδεδεμένοι στο “άρμα” του The Talos Principle. Όσοι ασχοληθήκατε με το εξαίρετο Puzzle θα δοκιμάσετε αρκετές Deja Vu εμπειρίες παρακολουθώντας ολόκληρα σκηνικά να εμφανίζονται στο Serious Sam 4. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί όλοι αγαπήσαμε την μυστηριώδη ομορφιά του, εν τούτοις δείχνει μια τάση επανάληψης λόγω βιασύνης ή περιορισμένου προϋπολογισμού. Παραμερίζοντας όσα προαναφέρθηκαν είστε έτοιμοι να απολαύσετε την θετική αισθητική αξία του Serious Sam 4. Παίζοντας με το βάθος πεδίου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο FPS, ανοίγει μπροστά σας έναν ορίζοντα από χιλιάδες εχθρούς που πλησιάζουν με αυξομειούμενες ταχύτητες, την ώρα που βλέπετε πελώρια διαστημόπλοια να κινούνται στον ουρανό.

Τα μοντέλα τους είναι φανταστικά σχεδιασμένα και συνδυάζονται από ταιριαστά animations. Τα οπτικά εφέ περιλαμβάνουν περισσότερο splatter από μια ντουζίνα ταινίες τρόμου, βρέχει κομμάτια και αίμα εξωγήινων όλη την ώρα. Η διαχείριση των εχθρικών μαζών είναι το μεγάλο κατόρθωμα της μηχανής γραφικών του παιχνιδιού, ένας πραγματικός άθλος που βοηθά να προστεθούν εκπληκτικά σκηνικά στις FPS εμπειρίες σας. Η αποθέωση πραγματοποιείται στην τελική μάχη με ατελείωτες μεραρχίες φίλων και εχθρών επί της οθόνης και ένα κολοσσιαίο όν να υψώνεται σαν πύργος της Βαβέλ σε ένα πεδίο μάχης που δεν θα το ξεχάσετε ποτέ. Στον ακουστικό τομέα, ετοιμαστείτε για ξεραμένο λαιμό από τον τρόμο που προξενούν τα ουρλιαχτά των εξωγήινων, οι εκκωφαντικές εκρήξεις, οι φωνές των companions και τα μουγκρητά του macho Sam. Οι προπαγανδιστικές αρλούμπες με τις οποίες προσπαθούν να ταΐσουν τον κόσμο οι εξωγήινοι, φέρνουν υποσυνείδητα στο νου εικόνες κατοχής με τα μεγάφωνα του εχθρού να επιχειρούν σπάσιμο του ηθικού, συνεπώς ενισχύουν σημαντικά την ατμόσφαιρα.

Στον τομέα του voice acting θα νιώσετε εμπειρικά ότι οι φωνές “φοριούνται” κατάλληλα στους χαρακτήρες, χωρίς να προσφέρουν κάτι το καινοτόμο, το πρωτάκουστο. Μέσα στον κυκεώνα των αλλεπάλληλων συγκρούσεων, έρχεται το soundtrack να σπρώξει περισσότερη αδρεναλίνη στο σύστημά σας. Αν είστε εθισμένοι στην καφείνη και ψάχνετε τρόπο να απαλλαγείτε από την συνήθεια αυτή, το Serious Sam 4 είναι ότι πρέπει για εσάς. Είτε ξυπνήσατε μόλις, είτε είστε κατάκοποι από μια δύσκολη εργασιακή μέρα και πασχίζετε να κρατήσετε τα βλέφαρά σας ανοιχτά, ένα μισάωρο στο Serious Sam 4 θα εξαφανίσει κάθε ίχνος υπνηλίας, βάζοντας σας σε πλήρη εγρήγορση για ώρες.

Εγώ πυροβολώ, εσείς μετράτε πτώματα
Το συνεργατικό multiplayer που σας παρέχει το Serious Sam 4 είναι κατώτερο του αναμενόμενου. Το σοβαρότερο λάθος εντοπίζεται στην έλλειψη επιλογής χαρακτήρα. Όλοι οι συμμετέχοντες χειρίζονται τον Sam Stone, κόντρα στις προσδοκίες των users που θέλουν να βάλουν στο χέρι και τους άλλους χαρακτήρες της παρέας του Serious Sam. Ευτυχώς η εύρεση παρτίδας είναι εύκολη και η πρόσβαση αλλά και η απομάκρυνση από αυτή γίνεται ανά πάσα στιγμή. Συνήθως υπάρχουν αρκετοί servers δημιουργημένοι από άλλους παίκτες για να μπείτε, μπορείτε όμως να φτιάξετε και τον δικό σας με τους κανόνες που θα επιλέξετε.

Οι συμμετέχοντες ψηφίζουν αν θέλουν να ξεφορτωθούν κάποιον ενοχλητικό παίκτη ή σε ποιο level θα επιτεθούν στην συνέχεια. Προβλήματα συνδεσιμότητας δεν παρατηρούνται και η συνεννόηση μεταξύ των παικτών παρουσιάζεται εύκολη, ίσως επειδή όλοι όσοι παίζουν έχουν διασχίσει τουλάχιστον μια φορά το Serious Sam 4 από την αφετηρία έως την κατάληξη του. Οι μάχες με έμπειρη παρέα είναι εντυπωσιακότερες από το σολάρισμα. Οι τέσσερεις Sam Stone πυροβολούν με λύσσα ότι κινείται, προστατεύουν το τομάρι του διπλανού τους, σπεύδουν να τον βοηθήσουν αν οι εξωγήινοι τον στριμώξουν στην γωνία. Είναι λογικό να δοκιμάσετε την τύχη σας στα δύο τελευταία επίπεδα δυσκολίας όταν έχετε την συμπαράσταση άξιων πολεμιστών ενώ στο solo το normal προσφέρει την πιο ισορροπημένη εμπειρία, μήτε εύκολο, μήτε απάνθρωπο.

serious sam 4 10

Τα λιβάδια της οργής
Η δομή του Serious Sam 4 χωρίζεται σε χώρους ανεφοδιασμού και σε τόπους όπου οι εχθροί μαζεύονται σαν τα μυρμήγκια προς το μέρος σας. Η φανταστική δράση εγγυάται ότι δεν θα παρατήσετε το παιχνίδι πριν περάσουν τουλάχιστον 20 ώρες, δηλαδή έως ότου το τερματίσετε. Το multiplayer θα προσθέσει επιπλέον χρόνο αλλά μην υπολογίζετε σε αυτό για να σας κρατήσει άλλο τόσο χρονικό διάστημα παρέα με τον Sam Stone. Μην περιμένετε επίσης αξιόλογο A.I. από τους ψηφιακούς σας αντιπάλους.

Τα εξωγήινα στρατά έχουν ένα και μόνο λόγο ύπαρξης, να σας βλάψουν, συνεπώς, το 99% των εχθρών, με εξαίρεση τα ανθρωποειδή με τον ειδικό εξοπλισμό, τρέχουν σαν αφηνιασμένα βόδια προς το μέρος σας. Βραβείο ευφυίας δεν κερδίζει λοιπόν η τεχνητή νοημοσύνη του Serious Sam 4, στα στενά πλαίσια όμως του πολέμου που δίνετε, εξυπηρετεί τον σκοπό της. Το συμπέρασμα που βγαίνει από όσα διαβάσετε για την μηχανή του κιμά εν ονόματι Serious Sam 4 είναι ότι θα σας εθίσει ευχάριστα με την έκρηξη αδρεναλίνης που παρέχει και θα σας απασχολήσει έως το τέλος, παρά τα προβλήματα της παραγωγής του.

Θετικά:
- Αρκετά χιουμοριστικά περιστατικά
- Φοβερή αιματοχυσία και αδιάκοπη δράση
- Εντυπωσιακά ηχητικά εφέ και δυναμικό soundtrack
- Εξαπολύει τους περισσότερους αντίπαλους που είδατε ποτέ ταυτόχρονα σε FPS
- Ποικιλία εχθρών, όπλων και οπτικών εφέ
- Επίπεδα δυσκολίας που καλύπτουν όλους τους παίκτες
- Εθιστικό Co-Op με τέσσερις συμμετέχοντες
- Εύκολος χειρισμός

Αρνητικά:
- Μεγάλες αυξομειώσεις του frame rate σε συστήματα πενταετίας και άνω
- Αδιάφοροι χαρακτήρες και σενάριο
- Ενοχλητικά loading times
- Ανυπαρξία επιλογής άλλων χαρακτήρων πλην του Sam στο multiplayer
- Ξεπατικωμένα σκηνικά από το The Talos Principle
- Μίζερα animations και αναπαράσταση των NPCs
- Μέτρια αντοχή στον χρόνο και αδύναμο replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Σενάριο: 4
Αντοχή: 5
Γενικά: 6.5

Προορισμένο αποκλειστικά για τους φανατικούς οπαδούς του είδους του.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Gastone (Level 10) 04/10/2020 23:15
Το περίμενα αρκετά είναι η αλήθεια, αλλά μάλλον δεν είναι για αγορά στην τωρινή τιμή του. Ίσως περιμένω κάποια έκπτωση. Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό review!
#2 +1 ashbringer0891 (Level 4) 05/10/2020 08:01
Η αλήθεια είναι πως περίμενα κάτι καλύτερο για το συγκεκριμένο και διαβάζοντας το υπέροχο review του Γιάνναρου ανακαλύπτω πως είναι κατώτερο των περιστάσεων .Μάλλον θα το προσπεράσω και θα ασχοληθώ με το Doom το οποίο δίνει πόνο ανελέητο.
Score 6.5
6.81 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: FPS
Developer: Croteam
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση: Devolver Digital
Players: 1-4
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-2400S 2.5GHz ή AMD Phenom II X4 905e, Κάρτα γραφικών MD Radeon HD 7950 ή NVIDIA GeForce GTX 780, Χώρος στο σκληρό δίσκο 40GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 10 64μπιτα
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: Windows, Stadia: 24/9/2020, PS4, Xbox One: 2021
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification