Microsoft Flight Simulator 2020

Hot
REVIEWED ON PC  

Ο κορυφαίος εξομοιωτής πτήσης επιστρέφει.

Ο κορυφαίος εξομοιωτής πτήσης επιστρέφει.

Ο κορυφαίος εξομοιωτής πτήσης επιστρέφει.

Η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο της εξομοιωτή πτήσης το 1982, πριν 40 σχεδόν χρόνια. Αν και το είδος γνώρισε μεγάλη άνθηση στα μέσα των 90s-αρχές 00s και έπεσε σημαντικά αμέσως μετά, η εταιρεία εξακολούθησε να υποστηρίζει την σειρά και να κυκλοφορεί νέα μέρη, ενώ άλλες εταιρείες εξομοιωτών (όπως πχ Digital Image Design) έκλειναν η μία μετά την άλλη και εταιρείες όπως η Electronic Arts σταματούσαν να εκδίδουν games του είδους (πχ ο τελευταίος εξομοιωτής της EA, Jane’s Combat Simulations: F/A-18, κυκλοφόρησε το 2000).

Από το 2006 που κυκλοφόρησε το Microsoft Flight Simulator X, οι φανατικοί των εξομοιωτών πτήσης πέρασαν 14 χρόνια ενασχόλησης με αυτό (και οι αντίστοιχοι fans μαχητικών με το DCS από το 2008), ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ σε DLCs και εξοπλισμό, μέχρι φέτος που η γαλλική εταιρεία ανάπτυξης Asobo (A Plague Tale: Innocence) κυκλοφορεί μέσω της Microsoft το δέκατο τέταρτο μέρος της σειράς, Microsoft Flight Simulator 2020 (MSFS 2020) το οποίο κυκλοφορεί για PC, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στο κοντινό μέλλον και για Xbox One.

msfs2020 1

Όσο απλό ή όσο πολύπλοκο θέλετε
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους μη-μυημένους στα Simulators είναι ότι πρόκειται για αυτό που λέει η ονομασία του είδους: Εξομοιωτές και όχι “games” με την κλασική έννοια του όρου. Προκειμένου αφενός να έχετε μια ρεαλιστική εμπειρία και αφετέρου να εκμεταλλευτείτε όλες τις δυνατότητες μιας τέτοιας κυκλοφορίας, θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν bosses, levels και items, η εκμάθηση προκειμένου να χειρίζεστε το σκάφος σας ρεαλιστικά είναι δύσκολη και χρονοβόρα, ενώ στην περίπτωση του Flight Simulator 2020, η ανταμοιβή για τον κόπο σας είναι κυρίως η ασφαλής ολοκλήρωση του δρομολογίου σας, κάτι το οποίο δεν φαντάζει ελκυστικό για όσους προτιμούν γρήγορη δράση, τσίτωμα των αντανακλαστικών κλπ.

Η αρχή των περισσοτέρων στο MSFS 2020 θα είναι οι 8 εκπαιδευτικές αποστολές στις οποίες θα μάθετε τα βασικά όσον αφορά τον χειρισμό, την απογείωση/προσγείωση, την πλοήγηση, τα όργανα και τα περί εναέριας κυκλοφορίας μέσα από ένα Cessna 152. Αν και οι αποστολές αυτές είναι επαρκείς ώστε να μάθετε τις βασικές έννοιες και τον χειρισμό, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι το κάθε ένα από τα 20 διαθέσιμα αεροσκάφη της standard έκδοσης (από ελικοφόρο Cessna 152 μέχρι Boeing 747) έχει τα δικά του επιπλέον συστήματα, διαφορετικές διαδικασίες σε διάφορες καταστάσεις και σε μερικές περιπτώσεις, διαφορετικό τύπο ίδιων οργάνων (πχ ψηφιακό αντί για αναλογικό με διαφορετικές απεικονίσεις), οπότε δεν γλυτώνετε το ψάξιμο για tutorials από πιο έμπειρους παίκτες.

Στη συνέχεια, έχετε την δυνατότητα να ολοκληρώσετε challenges τα οποία θα τεστάρουν τις ικανότητές σας, όπως η προσγείωση σε κάποιο αεροδρόμιο σε δυσπρόσιτη περιοχή υπό κακές καιρικές συνθήκες, ενώ αναμφισβήτητα το κορυφαίο mode του MSFS 2020 είναι το "World Map". Σε αυτό, μπορείτε να πετάξετε οπουδήποτε στον κόσμο επιθυμείτε, είτε κάνοντας μια “προβλεπόμενη” πτήση με συγκεκριμένο δρομολόγιο ξεκινώντας από κάποιο αεροδρόμιο, είτε ξεκινώντας στον αέρα πάνω από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη για να επισκεφθείτε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και αξιοθέατα, ενώ μπορείτε επίσης να επιλέξετε καιρικές συνθήκες, ώρα της μέρας και το αν θέλετε να παίξετε σε πραγματικό χρόνο παρέα με όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή. Μια ευφάνταστη χρήση αυτού το mode είναι αν έχετε αγαπημένα πρόσωπα που ταξιδεύουν συχνά, μπορείτε να πετάτε δίπλα τους.

Αν δεν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στον ρεαλιστικό χειρισμό υπό ρεαλιστικές συνθήκες, έχετε την δυνατότητα να απενεργοποιήσετε διάφορους παράγοντες που θα δυσκολέψουν την ζωή σας, όπως την ανάμειξη καυσίμου, την ζημιά στο σκάφος από απότομους ελιγμούς, έχετε ακόμα και την δυνατότητα αν θέλετε να παραχωρήσετε τον έλεγχο του αεροσκάφους σε AI συγκυβερνήτη προκειμένου να χαζέψετε κάτω χωρίς τον κίνδυνο ατυχήματος. Αν όμως το επιθυμείτε, με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις θα έχετε στα χέρια σας ο,τι πιο κοντινό σε ολοκληρωμένη πτητική εμπειρία με πλήρες σχέδιο πτήσης, ελέγχους πριν την απογείωση κλπ. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να σκεφτείτε και την αγορά ενός Joystick/HOTAS και TrackIR, τα οποία θα σας διευκολύνουν πάρα πολύ στο πιλοτάρισμα.

msfs2020 2

Ακόμα και στο πιο βασικό επίπεδο ρεαλισμού, η διαφορά με τα “arcade” games πτήσης είναι προφανής. Ο χειρισμός είναι ανταποκρίσιμος και τα όργανα ακριβή στις ενδείξεις τους, αν και σύμφωνα με τα λεγόμενα πιλότων gamers, πολλά όργανα έχουν ακόμα μικρό ποσοστό των κανονικών τους λειτουργιών.

Πετάξτε πάνω από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και απολαύστε την θέα.

Όπως προαναφέρθηκε, μπορείτε να πετάξετε με 20 διαφορετικά αεροσκάφη, όμως ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς μέσω DLC. Επιπλέον, επί πληρωμή προστίθενται κι άλλα αεροδρόμια, καθώς και λεπτομερέστερα σημεία ενδιαφέροντος σε όλον τον πλανήτη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι βαδίζοντας στα χνάρια του προκατόχου του, το MSFS 2020 θα καταλήξει να έχει εκατοντάδες DLCs συνολικής αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο bonus για όσους ξόδεψαν αντίστοιχα χρήματα στο MSFS X είναι κάτι που εξόργισε όσους χρήστες περίμεναν κάποια ανταμοιβή, καθώς προκειμένου να χαρούν τον αναβαθμισμένο τεχνικό τομέα θα πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη απ’ την αρχή.

Ομορφιά που γονατίζει κάρτες γραφικών
Ο φωτισμός και τα σύννεφα είναι σε “άλλο” τελείως επίπεδο σε σχέση με τα περισσότερα άλλα games εκεί έξω. Οι πτήσεις στο ηλιοβασίλεμα ή την αυγή είναι κάτι πανέμορφο, όπως και η αντανάκλαση του φεγγαριού στην θάλασσα τη νύχτα. Τα μοντέλα των αεροσκαφών και ο σχεδιασμός των cockpit είναι εξαιρετικός, ενώ η θέα των τοπίων από ψηλά είναι το κάτι άλλο. Αυτό το οποίο στερεί την τελειότητα από τον οπτικό τομέα του MSFS 2020 είναι το πως φαίνεται το έδαφος από χαμηλό ύψος, καθώς πολλές περιοχές των οποίων τα κτίρια έχουν φτιαχτεί από ΑΙ παίρνοντας πληροφορίες από τους χάρτες του Bing, είναι γενικά μοντέλα και όχι ακριβείς αναπαραστάσεις, σε αντίθεση με πολλές περιοχές των ΗΠΑ οι οποίες αναπαρίστανται με ακρίβεια. Οπότε, αν έχετε σκοπό να βρείτε το σπίτι σας ή κάποιο άλλο σημείο, η μορφολογία των κτιρίων θα σας μπερδέψει, όπως και το γεγονός ότι πολλά στοιχεία έχουν επίσης μείνει επίπεδα (πχ τα αυτοκίνητα περνάνε από πάνω από τα τούνελ της Αττικής Οδού). 

Όσον αφορά την απόδοση, το MSFS 2020 μπορεί άνετα να χρησιμεύσει και ως εργαλείο για benchmarks. Ακόμα και στα χαμηλά settings, σε κάποια μεγάλα αεροδρόμια με κίνηση, το framerate δεν θα ξεπεράσει τα 35fps ακόμα και με κάρτα γραφικών 2080ti, οπότε μπορεί να πει κανείς ότι το PC το οποίο θα το τρέξει άπταιστα δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα (αναμένεται η σειρά RTX 3000 της Nvidia για να δούμε τι βελτίωση θα υπάρξει). Ωστόσο, μιας και δεν πρόκειται για κάποιο “γρήγορο” Action, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το χαμηλό framerate δεν είναι καν παρατηρητέο και η μεγάλη ομαλότητα των animations θα διατηρήσει την όλη εμπειρία ευχάριστη.

msfs2020 3

Ελευθερία στους αιθέρες
Η μουσική των menu αποτελείται από ένα γλυκό και ατμοσφαιρικότατο θέμα. Οι πτήσεις δεν συνοδεύονται από μουσική, αλλά η απουσία αυτής δεν είναι αισθητή, διότι ο ρεαλιστικότατος ήχος των μηχανών του αεροσκάφους σας είναι το κυριότερο πράγμα που ακούγεται και σε συνδυασμό με τους ήχους ειδοποίησης των οργάνων και τον ασύρματο με τους πύργους ελέγχου, ολοκληρώνουν το πακέτο της εμπειρίας της εξομοίωσης. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ποικιλία στις επικοινωνίες και με τον καιρό ίσως βαρεθείτε να ακούτε την ίδια φωνή να λέει τα ίδια ξανά και ξανά.

Το επόμενο βήμα είναι αληθινό αεροπλάνο
Ο κυμαινόμενος ρεαλισμός, η δυνατότητα πτήσης σε πραγματικό χρόνο και τα μπόλικα tutorials χρηστών στο internet καθιστούν το Microsoft Flight Simulator 2020 ιδανικό για αρχάριους και έμπειρους χρήστες. Αν έχετε ισχυρό PC και θέλετε να εισχωρήσετε στον κόσμο των εξομοιωτών πτήσης, ή να περάσετε αρκετές ώρες ταξιδεύοντας στον κόσμο, μην διστάσετε να το αγοράσετε. Επίσης προτείνεται και για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν να ασχολούνται και με εξομοιωτές μαχητικών αεροσκαφών όπως το DCS, διότι το MSFS 2020 “συγχωρεί” περισσότερο και είναι μια πολύ καλή είσοδος στον κόσμο των Simulators ώστε να εξασκηθείτε λίγο πριν πιάσετε τα μαχητικά. Όπως και να ‘χει, αν είστε φίλοι των αεροπλάνων και της πτήσης, τότε θα περάσετε πάρα πολλές ώρες μαζί του και αξίζει κάθε ευρώ.

Θετικά:
- Πανέμορφα σύννεφα και φωτισμός
- Δυνατότητα πτήσης σε πραγματικό χρόνο
- Δυνατότητα πτήσης οπουδήποτε στον κόσμο
- Ρυθμιζόμενο επίπεδο ρεαλισμού
- Ρεαλιστική απεικόνιση των αεροσκαφών και των cockpit
- Μεγάλη αντοχή στον χρόνο

Αρνητικά:
- “Τυχαία” μοντέλα κτιρίων σε πολλές περιοχές
- Ίδια φωνή και ατάκες στο voice acting
- Καμία ανταμοιβή για όσους επένδυσαν στο προηγούμενο MSFS

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.7

Ο,τι πιο κοντινό σε ολοκληρωμένη εμπειρία πτήσης που θα ζήσετε μέσα απ’ το PC σας.

Γιώργος Τζίτζιφας

NEWS   VIEW ALL

Οι χρήστες του Steam θέλουν επέκταση επιστροφής χρημάτων στο Flight Simulator

[Αρχική δημοσίευση: 18/8/20] Το νέο Microsoft Flight Simulator θέλει 150GB από τον σκληρό σας δίσκο και οι κάτοχοι του παιχνιδιού στο Steam ζητούν από την Microsoft να τους κάνει επέκταση της περιόδ...
Posted (20 Aug 2020)

Νέο Microsoft Flight Simulator

[Αρχική δημοσίευση: 10/6/19] Η Microsoft ανακοίνωσε ότι η δημοφιλής σειρά Flight Simulator επιστρέφει με νέα έκδοση. Στη next-gen έκδοση της ομώνυμης σειράς θα πιλοτάρετε από μικρά αεροπλάνα μ...
Posted (14 Aug 2020)

Το Microsoft Flight Simulator θα περιλαμβάνει το Marketplace Partner Program για την πώληση mods

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες για το επερχόμενο Microsoft Flight Simulator κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι τεράστιου βεληνεκούς. Θα περιλαμβάνει όλα τα αεροδρόμια, τόσο τα τεράστια διεθνή, όσο και μικροσκοπι...
Posted (17 Jul 2020)

To Microsoft Flight Simulator θα έχει physical έκδοση με 10 DVDs

Η physical έκδοση του Microsoft Flight Simulator για τα PC θα κυκλοφορήσει από την Aerosoft και θα περιλαμβάνει 10 dual-layer DVDs. Η Aerosoft επιβεβαίωσε επίσης ότι θα κυκλοφορήσει την έκδοση αυτή σ...
Posted (16 Jul 2020)

Microsoft Flight Simulator: Οι απαιτήσεις στα PC

Το Microsoft Flight Simulator, έχει προγραμματιστεί για κυκλοφορία μέσα στο 2020. Είναι ένα πολυαναμενόμενο Simulator αφού πέραν της προσομοίωσης ολόκληρης της υφηλίου, έχει εισαχθεί η εναέρια κυκλ...
Posted (22 Apr 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Astro (Level 19) 13/09/2020 20:24
Με έψησε άσχημα, θα φύγει για αγορά σίγουρα.
#2 +1 ashbringer0891 (Level 4) 14/09/2020 07:58
Είναι όντως ο καλύτερος εξομοιωτής που έχει φτιάξει η microsoft εως σήμερα .Εκπληκτική δουλειά και μπράβο τους.
Score 8.7
8.94 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Simulator
Developer: Asobo Studio
Publisher: Microsoft
Διάθεση: Market24.gr (211-4114060)
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel i5-4460 / AMD Ryzen 3 1200, Μνήμη RAM 8GB, Κάρτα Γραφικών NVIDIA GTX 770 / AMD Radeon RX 570, 150GB χώρο στον σκληρό δίσκο, Λειτουργικό Σύστημα Windows 10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 18/08/2020
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification