Death Stranding (PC)

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS4  

Ο εξομοιωτής πεζοπορίας του Kojima, τώρα και σε 4Κ.

Ο εξομοιωτής πεζοπορίας του Kojima, τώρα και σε 4Κ.

Ο εξομοιωτής πεζοπορίας του Kojima, τώρα και σε 4Κ.

Στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται συστάσεις για το Death Stranding το οποίο κυκλοφόρησε στο PS4 τον Νοέμβριο. Μέσα στο κατακαλόκαιρο λοιπόν, οι PC gamers που ξέμειναν στις πόλεις αντί να χαλαρώσουν σε κάποιο νησί (κορονοϊός γαρ) έχουν την μεταφορά του νεότερου δημιουργήματος του Hideo Kojima ως παρηγοριά. Το αν και κατά πόσο είναι σημαντικές οι διαφορές μεταξύ των εκδόσεων για PS4 και PC, καθώς και το αν το Death Stranding μπορεί να σταθεί ως ένα κορυφαίο PC game, θα αναλυθούν παρακάτω.

Ο κόσμος στο έλεος του θανάτου
Tο σενάριο έχει αναλυθεί στο αντίστοιχο review για PS4, ωστόσο ακολουθεί μια περίληψη για όσους βαριέστε να κάνετε κλικ: Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, συμβαίνει ένα καταστροφικό γεγονός το οποίο ενώνει τον κόσμο με την διάσταση των νεκρών. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του Sam Porter Bridges (τον οποίο υποδύεται ο Norman Reedus), ενός courier ο οποίος αναλαμβάνει υπό αντίξοες συνθήκες να κάνει παραδόσεις χρήσιμων υλικών σε διάφορους καταυλισμούς και βάσεις που χρειάζονται βοήθεια, προσπαθώντας παράλληλα να αποκαταστήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό την επανένωση των ΗΠΑ.

death stranding pc 3

Οι πρώτες περίπου δύο ώρες είναι “κάθε γωνία και cinematic”, κάτι το οποίο προσδίδει μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Αυτό επίσης “μασκαρεύει” λίγο την μονοτονία του gameplay που ακολουθεί, καθώς πριν προλάβετε να βαρεθείτε από το άπειρο περπάτημα, τσουπ, πετάγεται cinematic. Το σενάριο δεν είναι και για Oscar, αλλά έχει έναν βαθμό πολυπλοκότητας και αν κάνετε skip στα cutscenes θα καταλάβετε ακόμα λιγότερα για την σχέση του Sam με τους διάφορους NPCs, καθώς και για τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί. Πάντως, δεν θα γλυτώσετε το googlάρισμα αν θέλετε να ξέρετε έστω το υπόβαθρο της ιστορίας, καθώς θα περάσουν αρκετές ώρες μέχρι να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ένα μεγάλο αρνητικό (το οποίο για μερικούς ίσως είναι ασήμαντο) το οποίο δεν αναφέρεται στο review της έκδοσης για PS4, είναι η ξεδιάντροπη τοποθέτηση προϊόντος (ενεργειακό ποτό). Αν και άλλα προϊόντα άλλων εταιρειών είναι πιο διακριτικά τοποθετημένα στο παιχνίδι, το συγκεκριμένο γίνεται αναγκαίο in-game item (σας ξαναγεμίζει Stamina, το οποίο μάλιστα ως διά μαγείας αντικαθιστά και το νερό στο παγούρι σας). Το να ρέουν άφθονα συσκευασμένα ενεργειακά ποτά μιας συγκεκριμένης μάρκας σε απεριόριστες ποσότητες ενώ ο κόσμος έχει καταστραφεί όχι μόνο δεν βγάζει νόημα σεναριακά, αλλά επιπλέον είναι μια ηθικά αμφίβολη πρακτική marketing.

Μιλώντας για πράγματα που δεν βγάζουν νόημα, υπάρχουν μερικές “τρύπες” στο σενάριο ως προς το υπόβαθρο οι οποίες φαίνονται να παραβλέφθηκαν στο όνομα του hype. Για παράδειγμα, το φαινόμενο “timefall” είναι μια βροχή η οποία επιταχύνει τον χρόνο σε ο,τι αγγίζει. Η δικαιολογία του σεναρίου για το γιατί δεν υπάρχουν εναέρια μέσα για μεταφορές (πχ drones), είναι ότι καταστρέφονται από αυτό. Ωστόσο, ο Kojima μάλλον ξέχασε την διάρκεια ζωής του πλαστικού (500-1000 έτη, ενώ κάποια άλλα συνθετικά υλικά έως 5 χιλιετίες).

Ok, θα πει κανείς “έτσι δεν θα υπήρχε παιχνίδι”, απ’ την άλλη όμως βρε αδερφέ μην προσπαθείς να το εξηγήσεις με τόσο χαζό τρόπο, πες ότι πχ. ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες προκαλούν βλάβες στα συστήματα ελέγχου και δεν μπορεί να πετάξει τίποτα, ή κάποια παρόμοια και πιο πιστευτή μπούρδα. Και τέλος, τι φάση με την λέξη “strand”; Σχεδόν μια στις δέκα λέξεις που λέει ο οποιοσδήποτε είναι “strand”, χαρακτήρες έχουν επίθετο “Strand”, τις πρώτες φορές θα πείτε “α, αναφορά στον τίτλο”, αλλά μετά από την δέκατη φορά που θα δείτε ή ακούσετε την λέξη, κουράζει.

death stranding pc 2

Κι εκεί που λέγαμε τα Elder Scrolls “εξομοιωτές περπατήματος”…
Η κυριότερη διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων του Death Stranding (πέρα από τα γραφικά) είναι στον χειρισμό. Όσον αφορά τον συνδυασμό “πληκτρολόγιο/ποντίκι”, τα keybindings της έκδοσης για PC θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα, καθώς πχ η γροθιά είναι στο “V”, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Αν και μπορείτε να προσαρμόσετε τα keybinds από τα Options, ένα controller παραμένει καλύτερη επιλογή.

Το ξεποδάριασμα μπορείτε να το δειτε και ως ξεμούδιασμα από τα εξαίσια cinematics.

Αντίστοιχα, τα in-game menus και το inventory είναι αρκετά πολύπλοκα και δύσχρηστα, καθώς μάλλον δεν λήφθηκε υπόψη η πληθώρα πλήκτρων που διαθέτουν τα PC. Είναι απλά αδικαιολόγητο το ότι πρέπει να επιλέξετε menu μέσα σε menu προκειμένου να επιλέξετε κάποιο αντικείμενο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, ενώ αντίστοιχα αχρείαστα πολύπλοκος είναι και ο μηχανισμός ρίψης αντικειμένων.

death stranding pc screenshot 2

Παρά το οπτικό περιτύλιγμα και το “Kojimίστικο” σενάριο, τον περισσότερο χρόνο παιχνιδιού θα τον περάσετε περπατώντας, σκαρφαλώνοντας, διασχίζοντας συν όλα τα συνώνυμα που έχουν να κάνουν με πεζοπορία. To fast travel το ξεκλειδώνετε στο τρίτο κεφάλαιο του σεναρίου, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά η περιπλάνηση, καθώς μπορείτε να πάτε με αυτό τον τρόπο μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και αν και θα αποκτήσετε πρόσβαση και σε οχήματα, η επανάληψη του gameplay δεν σταματά. Ναι ok, τα PC ενδείκνυνται για εξομοιωτές, αλλά όχι κι έτσι. Για ένα game διάρκειας 40-60 ωρών, τόσο επαναλαμβανόμενο gameplay πάει πολύ.

Η αλληλοβοήθεια συμβάλλει στην επιβίωση
Η πρωτότυπη multiplayer διαδραστικότητα του Death Stranding είναι αξιέπαινη, καθώς αν και δεν θα δείτε άλλον παίκτη μέσα στον κόσμο, ο,τι κατασκευή φτιάξετε μένει και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και οι άλλοι παίκτες, όπως αντίστοιχα κι εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ο,τι έχουν φτιάξει και αφήσει εκείνοι. Πέρα από τις χρήσιμες κατασκευές (γέφυρες, σχοινιά, αποθήκες, σκάλες κλπ), ουκ ολίγες φορές θα βρείτε και πινακίδες με buffs, προειδοποιήσεις για επικίνδυνες περιοχές, αλλά και στρατηγικά τοποθετημένες πινακίδες με χιουμοριστικά υπονοούμενα.

death stranding pc 4

Πανοραμική απόλαυση
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της έκδοσης για PC είναι φυσικά ο οπτικός τομέας. Η διαφορά με το PS4 είναι πολύ αισθητή στις υψηλότερες αναλύσεις (1440p & 4K), όπου η ευκρίνεια των μοντέλων και τα τοπία θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Ειδικά σε Ultrawide αναλύσεις, τα τοπία είναι απίστευτα, ενώ υποστηρίζεται και HDR. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι φυσικά τα framerates άνω των 30fps, όπου η κίνηση είναι πολύ πιο ρευστή όπως είναι αναμενόμενο, ενώ επίσης δεν παρατηρήθηκαν αστάθειες και σκαμπανεβάσματα στον τομέα αυτό. Το μόνο αρνητικό που παρατηρήθηκε ήταν στα animations του νερού, κυρίως στους παφλασμούς στις ακτές και οι πιτσιλιές όταν κάτι πέφτει μέσα στο νερό. Μικρό το κακό μεν, αλλά εφόσον το παρατηρήσετε, θα χαλάει μόνιμα την σχεδόν άψογη εικόνα που κατά τ’ άλλα θα συναντάτε στις περιπλανήσεις σας (και στα cinematics).

Το έτερο κομμάτι του τεχνικού τομέα (το ηχητικό) δεν έχει διαφορές από την έκδοση για PS4, όπου αν και κυμαίνεται σε κορυφαία επίπεδα, το να υπήρχε επίσημη υποστήριξη/προκαθορισμένες επιλογές για surround δεν θα ήταν καθόλου, μα καθόλου άσχημο.  Ωστόσο, αυτό δεν σας εμποδίζει από το να το απολαύσετε με την υπέροχη stereo μίξη του, ή χρησιμοποιώντας το virtual surround software της αρεσκείας σας (προσοχή μόνο για να μην χάσει λεπτομέρεια ο ήχος με μερικά spatial audio presets & settings).

death stranding pc 5

Μια αλλόκοτη, εναλλακτική περιπέτεια
Η έκδοση του Death Stranding για PC είναι μεν οπτικά ανώτερη από την αντίστοιχη του PS4, ωστόσο δεν εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του χειρισμού με mouse & keyboard και προτιμάται το να παίξετε με χειριστήριο. Πέρα από τις τεχνικές διαφορές, όλα τα υπόλοιπα (θετικά και αρνητικά) παραμένουν ίδια με την έκδοση για PS4 και καλύπτονται στο αντίστοιχο review.

Αν το έχετε τερματίσει ήδη στο PS4, δεν υπάρχει λόγος να το αγοράσετε και για PC, εκτός αν σας άρεσε τόσο ώστε να θέλετε να το ξαναπαίξετε και δεύτερη φορά. Αντίστοιχα, αν δεν το έχετε ξαναπαίξει, αν είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε με άπειρο περπάτημα την ενδιαφέρουσα (παρά τα όποια κενά) και πολύπλοκη ιστορία του δημοφιλούς Ιάπωνα, τότε προτείνεται για εσάς.

Θετικά:
- Λεπτομερή μοντέλα και animations
- Πανέμορφα τοπία, ειδικά σε ultrawide
- Ποικιλία στον τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων
- Πρωτότυπη αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες
- Μεγάλος κόσμος
- Καταπληκτικό voice acting
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Κουραστικά επαναλαμβανόμενο gameplay
- Κακά keybinds στο πληκτρολόγιο
- Σεναριακά κενά ως προς τον ρεαλισμό
- Δύσχρηστα in-game menus
- Τοποθέτηση προϊόντος

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος 9.5
Σενάριο 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή 8
Γενικά 8.1

Αν δεν βαριέστε τις επαναλήψεις, θα θαυμάσετε τις ερμηνείες και τον κορυφαίο του τεχνικό τομέα.

Γιώργος Τζίτζιφας

NEWS   VIEW ALL

Death Stranding: Ο Norman Reedus δεν έχει...μόριο στην έκδοση για PC

Η έκδοση για PC του Death Stranding κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα μαζί με αναβαθμισμένα γραφικά και υποστήριξη ultra-wide οθόνης. Όπως είναι φυσικό οι modders δεν άργησαν να αναζητήσουν τα κρυμμένα μυ...
Posted (15 Jul 2020)

Το Death Stranding στα PC

[Αρχική δημοσίευση: 28/10/19] Η εταιρία ανάπτυξης του Hideo Kojima έκανε μια ανάρτηση μέσω Twitter θέλοντας να ευχαριστήσει όσους έμειναν πιστοί και υποστήριξαν την προσπάθεια του εμβληματικού devel...
Posted (13 Jul 2020)

Death Stranding: Οι απαιτήσεις στα PC

Η Kojima Productions ανακοίνωσε τις ελάχιστες και τις προτεινόμενες απαιτήσεις του Death Stranding στα PC. Στις ελάχιστες απαιτήσεις θα μπορέσετε να το τρέξετε σε ανάλυση 720p και 30 fps. Υπάρχουν επ...
Posted (11 Jun 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.2
7.29 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Action
Developer: Kojima Productions
Publisher: 505 games
Διάθεση: IGE (210-8092500)
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core i5-3470 / AMD Ryzen 3 1200, Κάρτα Γραφικών Nvidia GeForce GTX 1050 3GB / AMD Radeon RX 560 4GB, Μνήμη RAM 8GB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 80GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 10.
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 14/07/2020
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification