Reviews Lair of the Clockwork God
PC  
Comments (0)

Lair of the Clockwork God Hot

Πηδώντας λύνονται και οι γρίφοι

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/c3/80/18/lair-of-the-clockwork-god-box-80-1594727817.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Πηδώντας λύνονται και οι γρίφοι

Η Size Five Games είναι μία από αυτές τις indie εταιρείες ανάπτυξης που θυσιάζουν τα μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να έχουν ανεξαρτησία όσον αφορά την παραγωγή τους. Με ιδρυτή τον Βρετανό Dan Marshall η εταιρεία ξεκίνησε το 2008 ως Zombie Cow Studios και έφερε στην αγορά τέσσερα μικρά games, ένα εκ των οποίων κέρδισε το 2010 το βραβείο BAFTA στην κατηγορία "Learning – Secondary". Το 2011 η ονομασία αλλάζει και δύο χρόνια αργότερα το στούντιο κυκλοφορεί το Gun Monkeys ένα multiplayer Shooter που έλαβε επίσης καλές κριτικές.

Αν και η Βρετανική εταιρεία ανάπτυξης έχει χαρίσει στο κοινό μία ποικιλία από games, αυτά που πραγματικά ξεχωρίζουν είναι εκείνα της σειράς των περιπετειών του Ben και του Dan. Ένα από αυτά είναι και το Lair of the Clockwork God, το οποίο είναι το τρίτο και το πιο πρόσφατο της σειράς. Το Platform, Point-and-click Adventure κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου 2020 για τα PC και χαρακτηρίστηκε ως μία αρκετά επιτυχημένη δημιουργία. Τα στοιχεία κωμωδίας, η ακραία κυνικότητα των χαρακτήρων, αλλά και η πλοκή του Platform σε συνδυασμό με το πολύ ευχάριστο gameplay το καθιστούν υψηλά στις indie κυκλοφορίες.

lair of the clockwork god 1

Ο κουρδιστός Θεός τα ΄παιξε
Δεν χρειάζεται να έχετε ασχοληθεί με τα προηγούμενα games του Ben και του Dan έτσι ώστε να καταλάβετε την ιστορία του Lair of the Clockwork God. Οι δύο χαρακτήρες, οι οποίοι είναι βασισμένοι στην ουσία στους developers Ben Ward και Dan Marshall, προσπαθούν αρχικά να βρουν ένα λουλούδι που θα μπορέσει να γιατρέψει τον καρκίνο ενός φίλου τους, εξερευνώντας μία ζούγκλα στο Περού. Το συγκεκριμένο quest διαρκεί μόνο μία πίστα, η οποία αναλαμβάνει ταυτόχρονα και το ρόλου του tutorial, ενώ στο τέλος αποκτάτε και το ιαματικό άνθος.

Επιστρέφοντας πίσω στην πατρίδα τους, το Λονδίνο, οι ήρωες συνειδητοποιούν ότι έχει ξεκινήσει η Αποκάλυψη με διάφορα τέρατα να κατασπαράζουν τον κόσμο και να καταστρέφουν την μεγάλη πόλη. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν λοιπόν καταλήγουν σε ένα υπόγειο κρησφύγετο, όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν τεράστιο υπολογιστή. Ο υπολογιστής που αυτοαποκαλείται "The Mechanic" τους εξηγεί ότι ήταν υπεύθυνος για την ισορροπία πάνω στη Γη από τις απαρχές του ανθρώπινου είδους, όμως κατά τη διάρκεια μίας παραβίασης του συστήματος ασφαλείας, όλες οι πληροφορίες του διαγράφτηκαν.

Το format του υπολογιστή είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του να νιώθει πλέον συμπόνια για τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να είναι ανίκανος να τους προστατέψει. Ο Ben και ο Dan λοιπόν συμφωνούν να τον βοηθήσουν να μάθει από την αρχή τις πτυχές της ανθρώπινης φύσης, παίρνοντας μέρος σε διάφορες δοκιμασίες προσομοίωσης που ετοιμάζει ο Mechanic. Οι πίστες που πρέπει να περάσετε κάθε φορά έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τα ανάλογα συναισθήματα, έτσι ώστε να τα αναγνωρίσει και να τα μάθει ο υπολογιστής.

Ετοιμαστείτε να περάσετε μέσα από στάδια θλίψης, σύγχυσης, φόβου, απογοήτευσης, ελπίδας, ανικανότητας, αλλά και άλλων έντονων συναισθημάτων καθώς θα προχωράτε την ιστορία του Platform, Point-and-click Adventure. Πρόκειται για ένα φανταστικό και καλογραμμένο σενάριο, με έξυπνες και αστείες ατάκες που αντικατοπτρίζουν τέλεια τον χαρακτήρα του κάθε ήρωα. Ταυτόχρονα με τις πίστες του Mechanic θα πρέπει επίσης να εξερευνήσετε όλο το κρησφύγετο, το οποίο θα σας δώσει πληροφορίες για τη δημιουργία του και για τη φύση του Θεού-υπολογιστή.

lair of the clockwork god 5

Το παιχνίδι είναι γεμάτο με σκηνές που αντικατοπτρίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα, ενώ γίνονται συχνές αναφορές σε κοινωνικά θέματα όπως είναι ο ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες, η χρονοβόρα γραφειοκρατία, η νεολαία που είναι κολλημένη στα κινητά και στα social media καθώς και ο θανατηφόρος καρκίνος. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι θα συναντήσετε και διάφορους NPCs, οι οποίοι είτε θα είναι εκεί για να σας βοηθήσουν στους διάφορους γρίφους που θα έχετε να λύσετε είτε απλά είναι αναφορές σε κάποια άλλα παλαιότερα games του είδους. Όπως και να ‘χει, πολλές φορές οι διάλογοι με αυτούς είναι αρκετά μεγάλοι και έτσι καταλήγουν αδιάφοροι.

Λίγο crafting, λίγα εμπόδια και πολύ κουβάλημα
Το Lair of the Clockwork God είναι ένα επιτυχημένο μείγμα από Platform και Point-and-click Adventure στοιχείων. Οι δύο ήρωες αντιπροσωπεύουν απόλυτα αυτά τα δύο είδη, με τον Ben να είναι προσκολλημένος στο Adventure της παλιάς σχολής και τον Dan να είναι ενθουσιασμένος με το Platform. Οι πίστες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι απαραίτητη η εναλλαγή ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες για να περάσετε τα διάφορα εμπόδια που έχει ετοιμάσει για εσάς ο Mechanic.

lair of the clockwork god 2

O Ben είναι το μυαλό της παρέας, καθώς λύνει όλους τους γρίφους και μπορεί να επικοινωνεί και να αλληλοεπιδρά με τους διάφορους χαρακτήρες και τα αντικείμενα. Επίσης, παίζοντας ως Ben μπορείτε να συλλέγετε διάφορα χρήσιμα αντικείμενα και να τα αποθηκεύετε στο inventory σας έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα ή να τα συνδυάσετε με κάποιο άλλο αντικείμενο. Πολλές φορές ο συνδυασμός αντικειμένων είναι απαραίτητος προκειμένου να δημιουργήσετε κάποια καινούρια δύναμη για τον Dan όπως είναι για παράδειγμα η δυνατότητα να κολλάει για λίγο στους τοίχους όσο σκαρφαλώνει.

Μέσα σε κάθε πίστα αλλά και στο κρησφύγετο υπάρχουν αρκετά σημεία για save, οπότε μπορείτε να πεθάνετε άφοβα όσες φορές θέλετε.

Ο Dan από την άλλη είναι οι μύες σας. Μπορείτε να σκαρφαλώνετε παντού, να πηδάτε δεξιά και αριστερά, ενώ κάποια στιγμή θα αποκτήσετε τη δυνατότητα να πυροβολείτε και τα διάφορα τέρατα. Ως ο Platformer της παρέας, θα συλλέγετε κάποια αντικείμενα, όπως το συνάλλαγμα για το store. Επίσης, ο μικρούλης Dan κουβαλάει τον Ben μέσα στις πίστες καθώς ο Adventurer δεν έχει όρεξη να κατεβεί ούτε ένα σκαλοπάτι. Γενικά οι δύο χαρακτήρες θα πρέπει να είναι πάντα μαζί εκτός από τις πίστες, όπου ο Mechanic τους χωρίζει επίτηδες. Επιπλέον, οι developers σας δίνουν τη δυνατότητα από τα μισά της ιστορίας και έπειτα να τηλεμεταφέρετε όποιον από τους δύο χαρακτήρες θέλετε δίπλα στον άλλον.

lair of the clockwork god 8

Το Lair of the Clockwork God δεν συνδυάζει μόνο δύο διαφορετικά gaming είδη, αλλά επιπλέον μεταβάλλει υποσυνείδητα τη γνώμη που μπορεί να είχατε σχηματίσει για αυτά. Έχοντας μερικούς απίστευτα πονηρούς γρίφους και μερικά παζλ που θα απαιτούν κάθε χιλιοστό του εγκεφάλου σας να δουλέψει, το Platforming θα έρχεται ως ένα ευχάριστο διάλειμμα. Μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικό όσον αφορά τα αντανακλαστικά σας σε συγκεκριμένα σημεία, όμως σίγουρα είναι πολύ πιο απλό από το να πρέπει ας πούμε να σκεφτείτε ότι η λύση σε ένα πρόβλημα κρύβεται στις ρυθμίσεις ήχου του παιχνιδιού.

Οι developers σχεδίασαν ένα gameplay που είτε έχει να κάνει με την επίλυση των γρίφων είτε έχει να κάνει με το κομμάτι του Platform θα σας φανεί σίγουρα πρωτότυπο και ας πατάει πάνω σε τακτικές του παρελθόντος. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αφήσει κάποια glitches μέσα στο παιχνίδι, που αν και στην αρχή θα σας σπάσουν τα νεύρα στη συνέχεια θα καταλάβετε γελώντας ότι παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Ωστόσο αυτό που σίγουρα θα σας ενοχλήσει είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε τις πράξεις, κυρίως του Ben. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχετε πατημένο το κουμπί που ανοίγει τον τροχό των επιλογών, να σύρετε το ποντίκι πάνω από αυτό που θέλετε να κάνετε και έπειτα να αφήσετε το κουμπί. Η τεχνική αυτή οδηγεί σε πολλά miss clicks, ειδικά αν παίζετε με γρήγορο ρυθμό.

lair of the clockwork god 3

Σε γενικές γραμμές το Lair of the Clockwork God είναι ένα διασκεδαστικό indie δημιούργημα που θέλει κυρίως να σας προκαλεί το συναίσθημα της ευχαρίστησης. Το playthrough δεν είναι τόσο δύσκολο, ακόμα και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους games. Μπορεί να απαιτεί υπομονή σε κάποια σημεία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σας κάνει τη ζωή μαρτύριο. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι γρίφοι, των οποίων η λύση μπορεί να σας φανούν απίστευτη. Προσωπικά μου πήρε γύρω στις 9 ώρες για να δω την οθόνη τερματισμού. Υπάρχουν και μερικά achievements που μπορείτε να συλλέξετε προκειμένου να μεγαλώσετε τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά μόλις το ολοκληρώσετε δύσκολα θα ασχοληθείτε ξανά μαζί του μιας και οι γρίφοι θα έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους.

Το pixel-art δεν θα πεθάνει ποτέ
Η Size Five Games μπορεί να επέλεξε μία δυσδιάστατη απεικόνιση και τη λογική του side scrolling για τη δημιουργία της, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν επένδυσε στις λεπτομέρειες του κόσμου της. Χρησιμοποιώντας pixels, κατάφερε να φτιάξει τα πιο αξιομνημόνευτα τοπία που φέρουν όχι μόνο τα κατάλληλα επίπεδα που δίνουν βάθος, αλλά και τους σωστούς χρωματισμούς. Για παράδειγμα στο επίπεδο του φόβου, το μέρος στο οποίο γυρνάτε είναι απόλυτα σκοτεινό και επικαλύπτεται από ένα φίλτρο ψυχρού μπλε χρώματος. Επίσης, οι ήρωες φέρουν τα δικά τους animations όσον αφορά την κίνηση και τις εκφράσεις προσώπου, δίνοντας επιπρόσθετο βάθος στους χαρακτήρες τους. Δεν είναι ότι πιο όμορφο μπορείτε να βρείτε στις μέρες μας, αλλά σίγουρα δεν είναι άσχημο.

lair of the clockwork god 6

H μελωδία ξυπνάει το συναίσθημα
Αυτό που θα σας ξαφνιάσει θετικά είναι η μουσική του. Πέρα από το δυναμικό του soundtrack στην αρχική οθόνη, το Lair of the Clockwork God βάζει τα γυαλιά σε άλλες νέες κυκλοφορίες μόνο και μόνο επειδή διαθέτει διαφορετική μουσική υπόκρουση για κάθε πίστα. Μπορεί να μην πρόκειται για εκπληκτικές συνθέσεις που ξεχειλίζουν πρωτοτυπία, όμως αρκεί που είναι ταιριαστές στο ύφος κάθε δοκιμασίας που δημιουργείται από τον Mechanic. Τα sound effects είναι μια χαρά, ενώ το voice acting είναι απλά ακαταλαβίστικα, μπουκωμένα μουγκρητά που έχουν διαφορετικό τόνο για κάθε χαρακτήρα.

Φρέσκιες ιδέες σε λογική τιμή
Αν είστε περίεργοι και θέλετε να δείτε πώς είναι δυνατόν ένα μόνο παιχνίδι να είναι και Platform και Point-and-click Adventure αξίζει να το δοκιμάσετε. Οι Ben και Dan σας παραδίδουν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία που θα σας προκαλέσει πολλά συναισθήματα και που θα την βρείτε αρκετά πρωτότυπη. Γεμάτη χιούμορ και κοινωνικά ζητήματα, η ιστορία του σίγουρα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα. Η τιμή του αυτή τη στιγμή είναι στα 16,79 ευρώ στα Steam και GOG, όμως κατά καιρούς φέρει διάφορες εκπτώσεις εάν θέλετε να το αγοράσετε πιο φθηνά.

Θετικά:
- Καλογραμμένο σενάριο
- Οι χαρακτήρες είναι βασισμένοι σε αληθινά άτομα
- Όμορφα σκηνικά τοπία
- Ταιριαστή μουσική υπόκρουση σε κάθε πίστα
- Ο Adventurer δημιουργεί upgrades για τον Platformer
- Αρκετά σημεία για save
- Η δυνατότητα τηλεμεταφοράς των ηρώων
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Ο σχεδιασμός του τροχού των επιλογών των πράξεων
- Το αδιάφορο voice acting
- Μερικοί γρίφοι μπορεί να είναι πολύ δύσκολοι
- Μερικοί διάλογοι είναι απλά αδιάφοροι
- Μετά την ολοκλήρωση χάνει το ενδιαφέρον του

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.8

Το αγοράζεις για τη δοκιμή και το αγαπάς για το κυνικό του χιούμορ.

Βάσια Κούκια

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.8
User Score ( 6 votes ) 7.75
User Reviews 0
Genre: Platform, Point-and-click Adventure
Developer: Size Five Games
Publisher: Size Five Games
Διάθεση: Size Five Games
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής 2.4Ghz, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 8800, Χώρος στο σκληρό δίσκο 1GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 21/2/2020
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification