Ειδήσεις Retro Tom Clancy's Splinter Cell

Tom Clancy's Splinter Cell

Sunday, 28 Jun 2020  | in Retro | Γράφτηκε από τον Μιχάλης Χριστοφέλης  
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/a0/49/a3/Tom-Clancys-Splinter-Cell-review-60-1593332496.jpg
 

Tom Clancy's Splinter Cell

Ένα ορόσημο στα Stealth games.

Εμπνευσμένη από την δημοφιλή σειρά Metal Gear Solid, η Ubisoft μας έδωσε το Tom Clancy’s Splinter Cell, που αποτέλεσε το πρώτο μέρος από τα συνολικά εφτά της ομώνυμης σειράς. Η Ubisoft μέχρι τότε, αν και είχε “δυνατά” ονόματα στην κατοχή της (Rayman, Prince of Persia), δεν είχε δοκιμαστεί στην κατηγορία του stealth. Με την πάροδο του χρόνου αποδείχτηκε πως αυτό το εγχείρημα απέδωσε καρπούς, μιας και κατέκτησε πολλές βραβεύσεις (ίσως η σημαντικότερη αυτή του “Best Action/Adventure Game στην E3 το 2002), αλλά και μία σημαντική θέση στην εξέλιξη των stealth games.

Όπως ήταν επόμενο, οι πωλήσεις του ήταν πολύ υψηλές. Στους πρώτους 18 μήνες που ακολούθησαν από την κυκλοφορία του, είχε σημειώσει 6 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Κάθε μέρος της σειράς αγαπήθηκε από το κοινό, όπως γίνεται κατανοητό από τις συνολικές πωλήσεις της, όπου μέχρι τον Μάρτιο του 2014 (το τελευταίο Splinter Cell κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2013) είχε σημειώσει 31 εκατομμύρια πωλήσεις. Κάθε λάτρης του είδους οφείλει στον εαυτό του να έχει στην συλλογή του το πρώτο παιχνίδι, το Tom Clancy’s Splinter Cell.

Tom Clancys Splinter Cell 1

Μία κλασική ιστορία κατασκοπείας
Βρισκόμαστε στον ρόλο του Sam Fisher, ενός μυστικού πράκτορα της NSA, με εξαιρετικές stealth ικανότητες. Καθοδηγούμενος από τον συνταγματάρχη Irving Lambert, ο πρωταγωνιστής μας αναλαμβάνει να ταξιδέψει στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, με στόχο να βρει δύο πράκτορες της CIA, οι οποίοι αγνοούνται. Γρήγορα μαθαίνει πως είναι και οι δύο νεκροί, αλλά ανακαλύπτει ένα αντικείμενο με την ονομασία “The Ark”, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει στην CIA ένας πληροφοριοδότης. Κάπου εδώ ξεκινάνε τα spoilers, τα οποία θα ήταν καλύτερο να αποφευχθούν.

Ένα αρκετά καλό και απλό σενάριο, αλλά όχι τόσο πρωτότυπο. Θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον χωρίς να σας κουράσει ή να το βαρεθείτε, αλλά δεν θα σας προσφέρει συγκινήσεις, ούτε θα σας μείνει αξέχαστο. Υπάρχουν κάποια cutscenes, κυρίως στην αρχή κάθε νέας πίστας, που βοηθούν την εξέλιξη και την κατανόηση της ιστορίας μας. Εξάλλου, μέσα από αυτό μας παρουσιάστηκε μία από τις εμβληματικότερες φιγούρες στον κόσμο του gaming: ο πράκτορας Sam Fisher, με τα ιδιαίτερα γυαλιά του.

Φόνος σε δεύτερο πλάνο
Όσον αφορά το gameplay, το Splinter Cell έχει μεγάλη ποικιλία στον τρόπο κίνησης. Σκαρφαλώνετε και κρέμεστε από σωλήνες, ενώ την στιγμή που βρίσκεστε στον αέρα μπορείτε να σημαδεύετε με το όπλο σας. Ακόμη, έχετε την δυνατότητα να κάνετε άλματα από τοίχο σε τοίχο, για να φτάσετε ψηλότερα (split jump). Η μεταφορά του χαρακτήρα γίνεται και μέσω ziplines, αλλά και μέσω σχοινιών, τα οποία δένει ο Sam για να κατεβαίνει από διάφορα ύψη. Πέραν αυτών, υπάρχει φυσικά η δυνατότητα πιο βασικών χαρακτηριστικών, όπως το τρέξιμο, crouch, κάλυψη σε επιφάνειες (τοίχους, κουτιά κ.ά.).

Από την αρχή του παιχνιδιού θα μπορείτε να εξοπλίσετε τα ειδικά γυαλιά σας με το Night Vision mode, για να μπορείτε να βλέπετε και να κινείστε σε σκοτεινά μέρη, την στιγμή που οι φύλακες δεν έχουν επαρκή ορατότητα. Στη συνέχεια, σας δίνεται η δυνατότητα να εξοπλίσετε και το thermal vision mode, που ουσιαστικά δείχνει την θερμότητα κάθε αντικειμένου στο περιβάλλον.

Tom Clancys Splinter Cell 2

Μία κλειδωμένη πόρτα δεν αποτελεί εμπόδιο, διότι ο Sam μπορεί να την ξεκλειδώσει ακόμα και χωρίς κλειδί, έχοντας στην κατοχή του lock pick kits. Διαθέτει επίσης disposable pick, που ανοίγει την κλειδωμένη πόρτα άμεσα, κάνοντας όμως θόρυβο, που θα έχει ως αποτέλεσμα να τραβήξει την προσοχή κάθε φύλακα. Ένα ακόμη χρήσιμο αντικείμενο είναι το optic cable. Περνάει κάτω από μία πόρτα, και επιτρέπει στον παίκτη να δει τι βρίσκεται κάτω από αυτήν. Εκτός αυτών των βασικών gadgets, υπάρχουν επίσης κυάλια, laser mics (μικρόφωνο-λέιζερ), κ.α.

Ένας σημαντικός τομέας είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, από τους οποίους ανακτώνται σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες, όπως το PIN που πρέπει να πληκτρολογήσετε στο keypad για να ξεκλειδώσετε μία πόρτα. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε από το μενού να μεταβείτε στην κατηγορία “notes” όπου μεταξύ άλλων αναγράφονται όλες οι πληροφορίες και οι συμβουλές που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση του κάθε επιπέδου.

Τα όπλα δεν έχουν μεγάλη ποικιλία, καθώς έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα. Χρησιμοποιούνται πάντοτε ως η τελευταία επιλογή. Αυτό φαίνεται και από τον πολύ μικρό αριθμό σφαιρών, αλλά και την εμφανέστατη έλλειψή τους από κάθε επίπεδο. Επομένως, η άσκοπη χρήση τους μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι κάμερες είναι ένας ακόμη “εχθρός” που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Καθώς κινούνται δεξιά και αριστερά, αποτελούν μία σημαντική απειλή, που πολλές φορές δεν τους δίνεται η σημασία που πρέπει. Για να απαλλαγείτε από αυτές, το όπλο σας είναι η καλύτερη λύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να μάθετε κάτι από κάποιον φύλακα, μπορείτε να τον “ανακρίνετε”, πιάνοντάς τον από τον λαιμό και αποσπώντας του πληροφορίες.

Ο κύριος στόχος σας είναι να περνάτε απαρατήρητοι. Βασική προϋπόθεση για να επιτύχετε κάτι τέτοιο, είναι να αξιοποιείτε στο έπακρο τις σκιές, και γενικότερα το σκοτάδι, αλλά και να είστε προσεκτικοί με το έδαφος, αφού τα βήματα σε κάθε επιφάνεια προκαλούν διαφορετικούς ήχους, άλλες πιο δυνατούς και άλλες πιο χαμηλούς. Αν χρειαστεί να εξουδετερώσετε έναν φύλακα, μπορείτε να τον κρύψετε σε πιο σκοτεινά μέρη, ή γενικότερα σε μέρη χωρίς φύλακες, για να μην καταλάβουν την παρουσία σας σε κάθε επίπεδο.
Ανάλογα την τακτική που θα ακολουθήσει κανείς κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, η συνολική διάρκεια της ιστορίας διαφέρει από παίκτη σε παίκτη. Μία αμυντική προσέγγιση, αν και πιο ασφαλής, είναι αρκετά χρονοβόρα. Γενικά, η ολοκλήρωση μέχρι και το τελευταίο επίπεδο αναμένεται περίπου στις 8-9 ώρες.

Η αρχική παρουσία του Sam Fisher στη σειρά συνοδεύτηκε από μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ένα δυνατό χαρτί
Χρησιμοποιώντας την μηχανή γραφικών Unreal Engine 2, το Splinter Cell πετυχαίνει για την εποχή του σχεδόν εξαιρετικά γραφικά. Τα φώτα και οι σκιές είναι πολύ καλά, καθώς είναι και απαραίτητα για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Τα επίπεδα είναι ξεχωριστά το ένα σε σχέση με το άλλο, και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιβαλλόντων (από τα headquarters της CIA, μέχρι διυλιστήρια πετρελαίου). Δεν υπάρχουν επαναλήψεις, κάθε ένα έχει δικό του χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες. Όταν μιλάει κάποιος άνθρωπος απλά ανοιγοκλείνει το στόμα του, οι κινήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένες.

 Tom Clancys Splinter Cell 3

Απόλυτη ισορροπία
Το παιχνίδι διαθέτει voice acting, αν και δεν ανταποκρίνεται στην γενικότερη καλή εικόνα που έχει σχηματίσει. Οι ηθοποιοί δεν περνάνε την ένταση της στιγμής, ούτε καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα του κάθε χαρακτήρα. Θυμίζουν περισσότερο “φτιαχτές” φωνές. Τα soundtrack είναι επιτυχημένα, αφού εκπληρώνουν τον στόχο τους και προσφέρουν μία αγωνία και ένα άγχος στον παίκτη, καθώς και γίνεται κατανοητό πότε γίνεται ο Sam αντιληπτός από τους διάφορους φύλακες.

Πετυχαίνει τον στόχο του
Το Splinter Cell δεν απευθύνεται σε ένα κοινό που θέλει ανοιχτές μάχες, πολλά όπλα και σφαίρες που σε κάνουν να μην βλέπεις μπροστά σου, αλλά σε ένα κοινό που προτιμά να σκεφτεί πώς θα περάσει απαρατήρητος ο παίκτης τους. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, αυτό το παιχνίδι δεν είναι για εσάς. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, ίσως πρέπει να προχωρήσετε στην αγορά του. Ένα παιχνίδι που η υπομονή και η λεπτομέρεια είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσετε, άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις την εποχή που κυκλοφόρησε, αλλά και εξαιρετικές βάσεις για μία σειρά που εν τέλει θα άφηνε εποχή. Ακόμη και σήμερα, αποτελεί μία πολύ δυνατή επιλογή για μία stealth περιπέτεια.

Θετικά:
- Ποικιλία δοκιμασιών
- Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην λεπτομέρεια
- Πολύ όμορφο και διασκεδαστικό gameplay

Αρνητικά:
- Τα voice over είναι κάτω του μετρίου
- Σεναριακά δεν προσφέρει κάτι καινούργιο

Δεν συνίσταται για όσους έχουν έλλειψη υπομονής.

Μιχάλης Χριστοφέλης

Photos

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.5
User Score ( 0 votes ) 0
User Reviews 0
Genre: Stealth
Developer: Ubi Soft Montreal (Xbox, PC), UbiSoft Shanghai (PS2, GC), Gameloft srl (GBA, NGE)
Publisher: UbiSoft, Aspyr Media (Mac OS X)
Διάθεση: UbiSoft, Aspyr Media (Mac OS X)
Players: 1
Requirements: 256MB RAM, Επεξεργαστής Pentium® III ή AMD Athlon™ 800 MHz, Κάρτα γραφικών 32MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 1.5GB, Λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows 2000/XP
Official Website:
Demo:
Full Game:
Release Date: 17/11/2002
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification