Reviews DOOM Eternal
Comments (4)

DOOM Eternal Hot

Η Κόλαση ήρθε στη Γη.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/d5/9a/9e/doom-eternal-box-60-1584726121.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η Κόλαση ήρθε στη Γη.

To reboot της θρυλικής σειράς DOOM του 2016 ήταν μια “δήλωση” των id Software και Bethesda ότι το κλασικό, πατροπαράδοτο FPS απόλυτης σφαγής δεν βγαίνει “εκτός μόδας” ποτέ. Ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα, τα δείγματα που προβλήθηκαν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του sequel ανέβασαν αρκετά τις προσδοκίες και το DOOM Eternal επιτέλους κυκλοφόρησε.

Ο πλανήτης στο έλεος των δαιμόνων
Λίγο μετά τα γεγονότα του DOOM 2016, τρεις αιρετικοί αρχιερείς ανοίγουν τις πύλες της κολάσεως και δαίμονες ξεχύνονται στη Γη, σφαγιάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εσείς για ακόμη μια φορά αναλαμβάνετε τον ρόλο του Doom Slayer (ή αλλιώς, Doomguy), ο οποίος από το εξωγήινο διαστημόπλοιο-οχυρό που χρησιμοποιεί ως ορμητήριο (Fortress of Doom), κατεβαίνει να σταματήσει την εισβολή και να εξοντώσει τους ιερείς, μαζί με όσους δαίμονες είναι αρκετά άτυχοι για να σταθούν στο διάβα του.

doom eternal 1

Το σεναριακό υπόβαθρο ξετυλίγεται βρίσκοντας αντίστοιχα αντικείμενα μέσα στα levels και αν δεν τα διαβάσετε, κάποια cutscenes δεν θα βγάλουν πολύ νόημα και ακόμα και διαβάζοντας τις σημειώσεις που βρίσκετε, ίσως μπερδευτείτε ακόμα περισσότερο καθώς πλέον έχουν εμπλακεί αρχαίες εξωγήινες φυλές και απόκρυφη τεχνολογία μέσα στην όλη ιστορία. Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς, το “ζουμί” του DOOM δεν ήταν ποτέ το σεναριακό βάθος, στο τέλος αυτό που θέλετε είναι να κάνετε “ντου” στους δαίμονες και να τους κάνετε τα άντερα γιρλάντες. Μιλώντας για δαίμονες, αρκετοί γνωστοί εχθροί του παρελθόντος εμφανίζονται φυσικά και εδώ (πχ Zombies, Imps, Cacodemons) για να πεθάνουν φρικτά από τα χεράκια σας.

Πετσοκόψτε τους
Ο χειρισμός του DOOM Eternal είναι άμεσα ανταποκρίσιμος και μόλις συνηθίσετε λίγο κάθε όπλο, δεν θα έχετε πρόβλημα με την χρήση του. Η δράση είναι ξέφρενη και χορταστική, αν και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο όπλο ή εργαλείο για τον αντίστοιχο τύπο εχθρού ή την δεδομένη κατάσταση της μάχης, καθώς και να προσέχετε για τα αδύνατα σημεία ορισμένων εχθρών. Επιπλέον θα πρέπει να έχετε το νου σας στο health, το armor και τα πυρομαχικά σας και να πράξετε ανάλογα όταν δείτε ότι χρειάζεστε κάτι από αυτά.

Πυρπολώντας τους εχθρούς με το φλογοβόλο τους κάνετε να πετούν κομμάτια armor, διαμελίζοντάς τους με το αλυσοπρίονο τους κάνετε να πετάξουν πυρομαχικά, ενώ αφού αποδυναμωθούν έχετε ένα χρονικό περιθώριο να τους αποτελειώσετε με Glory Kill, δηλαδή με μια άκρως βίαιη και εντυπωσιακότατη επίθεση, μετά από την οποία θα πετάξουν health kits (μαζί με τα αίματα και τα διάφορα μέλη του σώματός τους). Σε γενικές γραμμές οι μάχες έχουν γρήγορο ρυθμό, συνοδευόμενο από υψηλή πρόκληση και θα χρειαστείτε γρήγορα αντανακλαστικά, παίρνοντας στιγμιαίες αποφάσεις προκειμένου να μην πεθάνετε. Ευτυχώς, τα checkpoints είναι αρκετά συχνά και δεν θα κουραστείτε να ξαναφτάσετε εκεί που ήσασταν αν σκοτωθείτε. Ψάχνοντας στα διάφορα levels θα βρείτε Slayer keys που χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώσετε Slayer Gates, τα οποία είναι χρονομετρημένες μάχες οι οποίες προσφέρουν επιπλέον ανταμοιβές, όπως Empyrean keys με τα οποία ξεκλειδώνετε το όπλο “Unmaker”.

Τα κλασικά και αγαπημένα όπλα της σειράς βρίσκονται κι εδώ. Chainsaw, Shotgun, Super Shotgun, Chaingun, Rocket Launcher, Plasma gun και BFG 9000, ενώ από νέα όπλα έχουμε το Heavy cannon (μονόκαννο πολυβόλο που δουλεύει και ως Sniper Rifle),  Ballista (μια βαλλίστρα που χρησιμοποιεί πυρομαχικά του Plasma gun) και το Unmaker, το οποίο ξεκλειδώνετε μόνο αν συγκεντρώσετε έξι Empyrean Keys τα οποία αποκτάτε ολοκληρώνοντας Slayer Gates. Το κάθε όπλο έχει τα δικά του mods, τα οποία του δίνουν επιπρόσθετες χρήσεις (πχ λειτουργία Sniper Rifle στο Heavy cannon όπως προαναφέρεται και το Meat Hook του Super Shotgun το οποίο καρφώνει έναν εχθρό και σας τραβά προς εκείνον), ενώ κάθε mod μπορεί να δεχτεί upgrades με weapon points τα οποία αποκτάτε με κάθε μεγάλη μάχη που κερδίζετε.

doom eternal 2

Πέρα από τα όπλα, Doom Slayer έχει στην διάθεσή του μερικά επιπλέον εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να οδηγήσετε τους εχθρούς σας σε έναν βίαιο θάνατο. Το γάντι του αριστερού σας χεριού περιέχει μια λεπίδα με την οποία μπορείτε να ρίξετε γροθιές, ένα φλογοβόλο το οποίο ανάβει φωτιά στους εχθρούς και μέχρι να σβήσει τους κάνει να πετάνε armor και έναν εκτοξευτή χειροβομβίδων ο οποίος μπορεί να πετάξει και βλήματα που παγώνουν όσους εχθρούς πιαστούν στην ακτίνα της έκρηξής τους. To φλογοβόλο και οι χειροβομβίδες δεν τελειώνουν ποτέ, ξαναγεμίζουν λίγο μετά την χρήση τους και έτσι λειτουργεί και το ability “Dash”, με το οποίο κάνετε ένα πολύ γρήγορο και απότομο sprint για λίγο, ακόμα και στον αέρα.

Στείλτε τους δαίμονες από κει που ήρθαν χρησιμοποιώντας από ρουκέτες μέχρι μπουκετίδια.

 Επιπλέον, σε διάφορα σημεία θα βρείτε runes τα οποία σας προσφέρουν επιπλέον ιδιότητες, όπως το να κυλά ο χρόνος πιο αργά όταν είστε στον αέρα, ή να ξανασηκωθείτε μια φορά όταν είναι να πεθάνετε (φορτίζει αφού ξαναπεθάνετε). Και το customization δεν σταματά εκεί, καθώς βρίσκετε στην πορεία και πόντους για να αναβαθμίσετε την στολή σας (κυρίως τον εκτοξευτή βομβίδων, τον χάρτη και την αντοχή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες), αλλά και κρυστάλλους με τους οποίους αυξάνετε το maximum health, armor και αριθμό πυρομαχικών παράλληλα με επιπλέον ιδιότητες (όπως πχ το να μένει η φωτιά του φλογοβόλου περισσότερη ώρα πάνω στους εχθρούς) και φυσικά υπάρχουν και τα αισθητικά αντικείμενα, όπως πχ η κλασική στολή των πρώτων DOOM.

doom eternal 6

Η όλη εξατομίκευση είναι ευχάριστη, αν και θα ήταν πιο βολικό να ήταν ενιαίο το currency των διάφορων upgrades και απλά να επιλέγατε τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν κάθε φορά, σαν Skill Trees. Ωστόσο, αν και αρχικά το όλο σύστημα φαίνεται πολύπλοκο, είναι κάτι που συνηθίζεται γρήγορα. Επιπλέον, στο Fortress of Doom μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον πόντους για upgrades χρησιμοποιόντας Sentinel batteries που βρίσκετε μέσα στα διάφορα levels, ενώ εδώ βρίσκεται και ένα level εξάσκησης, το Demon Prison, καθώς και η προσωπική σας καμπίνα στην οποία μπορείτε μάλιστα να παίξετε και το πρώτο DOOM (αφού το ξεκλειδώσετε).

Πέρα από τις μάχες, τα Platform στοιχεία είναι επίσης μπόλικα. Θα κληθείτε να κάνετε ριψοκίνδυνα άλματα από κινούμενες πλατφόρμες, να χοροπηδήσετε από μέρος σε μέρος ενώ το έδαφος υποχωρεί και να σκαρφαλώσετε τοίχους περνώντας από παγίδες και lasers. Σε αυτόν τον τομέα, οι μοχλοί του DualShock 4 δεν παρέχουν την ακρίβεια του mouse και η έκδοση για PC έχει το πλεονέκτημα στα σημεία όπου θα πρέπει να κάνετε ακριβή άλματα και να γατζωθείτε από κάποια πλατφόρμα. Ένα ακόμα μειονέκτημα σε σχέση με τo keyboard/mouse είναι ότι κατά την επιλογή όπλου από το weapon wheel ο χρόνος δεν παγώνει, αλλά κυλά πιο αργά και μπορείτε να δεχθείτε πυρά μέχρι να κάνετε την επιλογή σας (προφανώς το πάτημα ενός αριθμού στο πληκτρολόγιο είναι πολύ πιο άμεσο). Οι βετεράνοι του είδους θα τερματίσετε το campaign μέσα σε περίπου 12 ώρες, ενώ όσοι θέλετε να ψάξετε τα πάντα και υπολογίζοντας και μερικούς θανάτους, να υπολογίζετε κάπου στις 15 (ή και παραπάνω).

doom eternal 3

Σκοτωθείτε με παρέα
H Bethesda αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το κλασικό Deathmatch mode στο DOOM Eternal, λόγω του ότι θεωρεί πως “έχει παλιώσει”. Αντί αυτού, υπάρχει το Battlemode, στο οποίο ένας παίκτης παίρνει τον ρόλο του Slayer (με πλήρη εξοπλισμό) και πρέπει να αντιμετωπίσει άλλους δύο παίκτες οι οποίοι ελέγχουν δαίμονες σε 6 διαφορετικά maps. Τα matches είναι γρήγορα και έντονα, με XP και διάφορες ανταμοιβές οι οποίες θα κρατήσουν το ενδιαφέρον όσων αποφασίσουν να ασχοληθούν, ενώ η Bethesda σχεδιάζει να εισάγει κι άλλο ένα mode στο μέλλον.

Διαμελισμοί σε υψηλή ανάλυση
Κόλαση. Αποκάλυψη. Αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν τα πανέμορφα σχεδιασμένα τοπία του DOOM Eternal. Κατεστραμμένοι ουρανοξύστες, χώροι φτιαγμένοι από σάρκες, πεντάλφες, φωτιά και παλουκωμένα πτώματα κοσμούν την πλειοψηφία των σημείων που θα επισκεφθείετε, αν και δεν λείπουν και τα αρκτικά τοπία, οι αρχαίοι ναοί και φυσικά, οι φουτουριστικές βάσεις.

Τα μοντέλα είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα και ειδικά οι δαίμονες είναι αποκρουστικοί. Ο φωτισμός προσδίδει ατμόσφαιρα και κάποια σημεία φωτίζονται αρκετά έξυπνα ώστε να σας δίνεται η αίσθηση του που πρέπει να πάτε, ενώ τα οπτικά εφέ είναι καλοφτιαγμένα και όμορφα (ειδικά το Plasma gun και οι βολές του). Θα περίμενε κανείς να υπάρχει σκαμπανέβασμα των frames στις μεγάλες μάχης όπου η οθόνη είναι γεμάτη εχθρούς και γίνεται της κακομοίρας, αλλά κάθε άλλο, δεν υπάρχουν κολλήματα και τα animations είναι ομαλότατα. Η id Software δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει αμέτρητα λίτρα αίματος και άπειρους τόννους από σάρκες να συνοδεύουν την σφαγή που προκαλείτε και ειδικά οι διαμελισμοί με το αλυσοπρίονο και τα Glory Kills είναι αρκετά χορταστικά ώστε να ικανοποιήσουν τον ψυχοπαθή που κρύβετε μέσα σας.

Κραυγές, αλυσοπρίονα και Death Metal
Ο Mick Gordon έχει ξεφύγει εντελώς. Πέρυσι τέτοια εποχή έκανε οντισιόν για να φτιάξει μια Metal χορωδία και το αποτέλεσμα σπέρνει (απλά και λιτά). Η μουσική κυμαίνεται στις γνώριμες Ambient/Industrial φόρμες με Rock και Metal περάσματα, αλλά η προσθήκη των κραυγών από 20 Death Metal τραγουδιστές ταυτόχρονα (συμπεριλαμβανομένων μελών από τις μπάντες Aborted, Black Crown Initiate, Static-X, Apothica, Accursed Creator και Vault Dweller, μεταξύ άλλων) κάνει την τρίχα να σηκώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σε κανέναν metal δίσκο και έτσι ο Gordon πρωτοπορεί και στα video game soundtracks και στον Extreme Metal ήχο.

doom eternal 4

To voice acting (το λίγο, όπου υπάρχει) εξυπηρετεί τον σκοπό του και ειδικά οι ανακοινώσεις από τα ηχεία που καλούν τους πολίτες να δεχτούν ψύχραιμα την κατάληψη της Γης θα σχηματίσουν ένα χαμόγελο στα χείλη σας με την ειρωνεία τους. Οι ήχοι των όπλων και των εκρήξεων είναι πορωτικοί (το αλυσοπρίονο συγκεκριμένα είναι σκέτη απόλαυση), ενώ οι ήχοι των γρυλισμάτων και των κραυγών των δαιμόνων είναι απόκοσμοι και αποκρουστικοί. Και τέλος, τα εφέ της σάρκας που πολτοποιείται και των κοκκάλων που σπάνε από τις επιθέσεις σας ίσως σας κάνουν να χαίρεστε που δεν είστε στην θέση των θυμάτων σας.

Άξια συνέχεια της σειράς
Έντονη δράση, άφθονη βία και μια δόση νοσταλγίας μαζί με έναν σχεδόν άψογο τεχνικό τομέα κάνουν το DOOM Eternal ένα "σωστό" sequel του προκατόχου του και είναι μια απόδειξη ότι τα “hack ‘n’ slash” FPS όχι μόνο δεν έχουν πεθάνει, αλλά ότι όταν αναπτύσσονται σωστά, είναι πάντα επίκαιρα. Αν σας άρεσε ο προκάτοχός του ή/και αν είστε fans του είδους, προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Θετικά:
- Έντονες μάχες
- Πολύ καλός χειρισμός των όπλων
- Καλοσχεδιασμένος οπτικός τομέας
- Σχεδόν άψογο ηχητικά
- Υψηλός βαθμός πρόκλησης
- Customization εξοπλισμού και abilities

Αρνητικά:
- Αδιάφορο multiplayer
- Ρηχό σενάριο
- Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9.5
Σενάριο: 7.5
Gameplay: 8.5 
Αντοχή: 8 
Γενικά: 8.5

Γεμάτο δράση και βία, προσφέρει όλα όσα θα περίμενε κανείς.

Γιώργος Τζίτζιφας

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Doom Eternal multiplayer mode

[Αρχική δημοσίευση: 29/7/19] Το QuakeCon ξεκίνησε εχθές και ήδη έχουν κυκλοφορήσει για το νέο Doom game.

Έτ...
Posted (18 Mar 2020)

DOOM Eternal

[Αρχική δημοσίευση: 12/4/18] Η Bethesda κάνει tease ενός νέου Doom, το οποίο θα αποκαλυφθεί στην E3 2018.

Μι...
Posted (12 Mar 2020)

Doom Eternal gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 11/8/18] Κυκλοφόρησε το πρώτο gameplay video του Doom Eternal.

Στην σκηνή του QuakeCon ανέβ...
Posted (12 Feb 2020)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 AntonKos (Level 17) 20/03/2020 22:53
Πολύ αναλυτικό review Γιώργο,ωραίος.Δ εν περίμενα είναι τόσο καλό όσο διαβάζω.
Καλό το reboot αλλά είχα την εντύπωση ότι κάπου θα κουράσουν.Αντίθ ετα το Wolfenstein της Bethesda έχει κουράσει,αυτό μάλλον το πρόσεξαν.Να ναι καλα τα παιδια στην Id.
θα το τιμήσω ειδικά τώρα με την καραντίνα thanks. :-)
#2 +1 Efane (Level 24) 21/03/2020 07:40
Επιτέλους κυκλοφόρησε η παιχνιδαρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι πολύ καλό καθως είμαι fan του Doomguy. Ευχαριστούμε για το review! ;-)
#3 nickarma (Level 12) 22/03/2020 20:09
Φαίνεται αρκετά υποσχόμενο. Κι εγώ με την σειρά μου θα σκεφτώ να το αγοράσω απλά επειδή τα οικονομικά δεν είναι καλά (έκλεισαν και τα ρημάδια τα 7spot) πάμε μάλλον να το πάρουμε σε καμιά έκπτωση ή αν το βρω δανεικό από κανένα φίλο. :-*
#4 BigGreekGamer (Level 29) 29/03/2020 01:17
Ποτέ μου δεν μου άρεσαν τα Doom, γενικά πολύ φασαρία αλλά και κατά την γνώμη μου επαναλαμβανόμεν ο gameplay. Αλλά το review που διάβασα με έβαλε σε δίλημμα. Θα ξανά δώσω μια ευκαιρία στο πρώτο Doom που έχει κυκλοφορήσει καθώς δεν θέλω να δώσω τόσα χρήματα για καινούργιο game που ίσως δεν το παίξω κιόλας.
Score 8.5
User Score ( 11 votes ) 8.18
User Reviews 0
Genre: FPS
Developer: id Software
Publisher: Bethesda
Διάθεση: IGE (210-8092500)
Players: 1-3 (Multiplayer Battlemode)
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core i5 @ 3.3 GHz ή καλύτερο, ή AMD Ryzen 3 @ 3.1 GHz ή καλύτερο, κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 1050Ti/1060/GTX 1650 ή AMD Radeon R9 280/290 ή RX 470, Μνήμη Ram 8GB, 50 GB χώρος στον σκληρό δίσκο, λειτουργικό σύστημα 64-bit Windows 7/64-Bit Windows 10.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 20/03/2020
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification