Mega Man 11

Hot
Ο βασιλιάς του Platform επιστρέφει ανανεωμένος.

Ο βασιλιάς του Platform επιστρέφει ανανεωμένος.

Ο βασιλιάς του Platform επιστρέφει ανανεωμένος.

Όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας θα έχουμε ακούσει για τον “μπλε βομβιστή”, είτε αυτό ήταν από ενθουσιασμένους φίλους στην πλατεία του χωριού, είτε από διάφορα μέσα την σύγχρονη εποχή. Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα πήγαιναν με φίλους στο ένα και μοναδικό arcade του χωριού και άδειαζαν κουβάδες με πενηντάλεπτα (ή δραχμές οι πιο παλιοί) για να παίξουν το Mega Man Power Battle ή αργότερα “καίγονταν” στα σπίτια κολλητών παίζοντας την σειρά Mega Man X. Όλοι έχουμε αναμνήσεις από το Mega Man, άλλοι πιο έντονες και άλλοι πιο αχνές, αυτό γιατί η εν λόγω σειρά της Capcom έχει αφήσει ιστορία ή καλύτερα έχει γράψει ιστορία.

Η ιστορία αυτή ξεκινάει με το Mega Man να κυκλοφορεί για το NES το 1987 και την συνέχεια την ξέρετε…. Μέχρι σήμερα η σειρά της Capcom αριθμεί πάνω από 50 τίτλους σε διάφορες πλατφόρμες, ενώ έχει γνωρίσει τεράστια εμπορική επιτυχία με έξι παιδικά, εμφανίσεις σε άλλα δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια όπως το Super Smash Bros και πρόσφατα με την ανακοίνωση ότι θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Ο Mega Man είναι η μασκότ της Capcom δεν υπάρχει αντίρρηση σε αυτό. Τελευταία όμως φαινόταν η εταιρία ανάπτυξης να μην του δείχνει αρκετή αγάπη, βέβαια με την κυκλοφορία των X Legacy Collection, και διαφόρων Collection γενικά, κατάφερε και θόλωσε τα νερά για λίγο. Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια όμως κυκλοφόρησε την συνέχεια στην original σειρά του Mega Man, το Mega Man 11 (τα X θεωρούνται spin-offs).

Mega Man 11 Block Man

Παλιές αντιπαλότητες
Κλασικά, όπως και στους περισσότερους τίτλους της βασικής σειράς, έχουμε την αντιπαλότητα μεταξύ Dr.Light και Dr.Wily, και ως αποτέλεσμα αυτής της αντιπαλότητας την δημιουργία του Mega Man. Εδώ όμως ξεκινάει λίγο διαφορετικά, αφού μας δίνει λίγο backstory για την αντιπαλότητα των Dr.Light και Dr.Wily. Βλέπουμε ότι οι δύο αυτοί επιστήμονες δεν ήταν ανέκαθεν εχθροί, αντιθέτως ήταν φίλοι και συμφοιτητές στην ακαδημία ρομποτικής. Βέβαια οι δυο τους είχαν εντελώς διαφορετικές απόψεις για τα ρομπότ, ο Dr.Light πρότεινε να τους δώσει ελεύθερη βούληση, ενώ ο Dr.Wily είχε δημιουργήσει μια συσκευή ονόματι Double Gear, που θα πίεζε τα ρομπότ στα όριά τους, αυξάνοντας τους την δύναμη και την ταχύτητα εκθετικά.

Όμως ο Dr.Light κατάφερε να πείσει το συμβούλιο να απορρίψει την ιδέα του Wily γιατί θα στρέσαρε πολύ τα ρομπότ, τι καλός. Βέβαια ο Wily του το κράτησε μανιάτικο, αφού μετά από κάμποσα χρόνια ξυπνάει στον ύπνο του και λέει ποτέ δεν είναι αργά. Έτσι αγουροξυπνημένος μπουκάρει στο εργαστήριο του Dr.Light και του κλέβει όλα τα ρομπότ ώστε να τους εγκαταστήσει το Double Gear και να τα στρέψει εναντίων σας. Τότε, χωρίς άλλη επιλογή, ο Dr.Light εγκαθιστά το Double Gear στον Mega Man και το αδύναμο αυτό ρομποτάκι γίνεται ο ήρωας που ξέρουμε και αγαπήσαμε… και μετά κυνηγάει τον Wily να του ρίξει κάνα δυο φάπες και να σώσει τους φίλους του.

Charge your buster
Ξεκινώντας το ταξίδι σας έχετε στην κατοχή σας μόνο το πιστό σας buster gun, τον Rush (το σκυλο-ρομπότ σας) και το νέο Double Gear. Το Double Gear σας δίνει δυο δυνατότητες, μπορείτε να κάνετε power up τις κινήσεις σας για να σκάτε περισσότερο damage, είτε να επιβραδύνετε τον χρόνο, με ότι συνέπειες έχει αυτό στον χωροχρόνο. Στην συνέχεια όταν αποκτήσετε και έξτρα όπλα από τα κουφάρια των bosses που θα νικάτε, θα μπορείτε να κάνετε power up με τα όπλα αυτά και να κάνετε άπειρους συνδυασμούς και combo. Γενικά εκτός του Double Gear το Mega Man παραμένει πιστό στην κλασική του συνταγή ως προς το gameplay - πηδάτε, κάνετε slide, καλείτε τον σκύλο σας ως jump-pad ή jet, φορτίζετε το όπλο σας και κάνετε τις μάνες των Mawaru να κλαίνε, classic Mega Man...

Συνολικά θα πρέπει να αντιμετωπίσετε οχτώ κύρια bosses και πριν από αυτούς ένα mini-boss σε κάθε πίστα, όπως και σε κάθε τίτλο. Για να φτάσετε όμως στο δωμάτιο του κάθε boss πρέπει να αντιμετωπίσετε όλα τα υπόλοιπα άμυαλα τσιράκια. Σε αυτό δεν έχουμε παράπονο, αφού μέχρι να φτάσουμε στο boss έχουμε δει τουλάχιστον τέσσερα με πέντε διαφορετικά είδη εχθρών. Με τα χίλια ζόρια φτάνετε στο δωμάτιο, έχει ένα κόκκινο φωτάκι απέξω θα το δείτε, σκοτώνετε το boss και του παίρνετε το όπλο. Τα όπλα που αποκτάτε σε συνδυασμό με τα μπόλικα upgrades στο μαγαζάκι του Light, θα σας κάνουν να χάσετε τον μπούσουλα. Βέβαια τα όπλα από κάθε boss κάνουν διαφορετικό damage σε διαφορετικούς εχθρούς, ανάλογα με τις αδυναμίες τους, και γενικά δίνουν μια πικάντικη γεύση στο όλο gameplay. Μην περιμένετε όμως να δείτε Proto-Man και Bass γιατί θα απογοητευτείτε, για τέτοιες εκπλήξεις πηγαίντε στην σειρά X καλύτερα.

Θα πεθάνετε με το καλημέρα


Σε σχέση με προηγούμενους τίτλους, το Mega Man 11 είναι εμφανέστατα πιο προκλητικό, αφού στην συνηθισμένη δυσκολία που παίζω χρόνια τίτλους της σειράς, πέθανα περισσότερες φορές από ότι και στο Dark Souls. Είναι ένα παιχνίδι που δεν συγχωρεί, δεν αφήνει περιθώρια λάθους. Φαίνεται πως ο συγκεκριμένος τίτλος της σειράς δεν απευθύνεται και τόσο σε “αρχάριους”, οπότε αν είναι η πρώτη σας επαφή με την σειρά, βάλτε την πιο χαμηλή δυσκολία και εξοπλιστείτε με αρκετή υπομονή. Συνολικά το παιχνίδι διαθέτει τέσσερα επίπεδα δυσκολίας καθώς και ένα μενού με 9 στο σύνολο challenges. Έχει τα κλασικά Time Attack, Score Attack και διάφορα παρόμοια, όμως αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα Playground Challenges και Dr.Light’s Trial

Mega Man 11 Fire

 Στο Playground Challenges θα σας ζητηθεί να κάνετε διάφορα περίεργα πραγματάκια όπως το να κρατήσετε το Boyorn στον αέρα με επιθέσεις, να σπρώξετε ένα τανκ όσο πιο μακριά μπορείτε και να τεστάρετε τα αντανακλαστικά σας βρίσκοντας το κατάλληλο όπλο που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να εξοντώσετε παγωμένους εχθρούς. Ενώ στο Dr.Light’s Trial θα πρέπει να περάσετε 30 παν-δύσκολες πίστες για να φτάσετε στην κορυφή. Αυτό βέβαια ίσως θεωρηθεί και μαζοχισμός, όμως τα challenges αυτά δίνουν μια άλλη πνοή στο παιχνίδι και το κάνουν διπλάσια διασκεδαστικό.

Ο μπλε βομβιστής όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ
Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι στιγμής για τον 16-bit-o Mega Man, αυτή την φορά ήρθε στο 2019 και ήρθε πλήρως ανανεωμένος. Έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν τρισδιάστατο μοντέλο του Mega Man, στην σειρά Mega Man X συγκεκριμένα, όμως ποτέ στην βασική σειρά. Τα λεπτομερέστατα γραφικά, τόσο των μοντέλων, όσο και των background, του δίνουν το “βάθος” που τόσο καιρό απεγνωσμένα ζητούσε. Τα ζωντανά χρώματα σε συνδυασμό με τα έντονα περιγράμματα δημιουργούν ένα καρτουνιστικό λούκ στον ήρωά μας, και στο συγκεκριμένο δεν θα ταίριαζε τίποτε άλλο καλύτερα. Έτσι με την σειρά τους έρχονται και τα ομαλά animation που σε συνδυασμό με τα λεπτομερή οπτικά εφέ απογειώνουν την όλη εμπειρία. Ειδικά με τα power up των όπλων που αποκτάτε η οθόνη σας πλημμυρίζει με χρωματικές εκρήξεις που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι είστε μέσα στο παιχνίδι. Ο χειρισμός του Mega Man δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο “άμεσος”, δεν νιώθεις πλέον αυτό το “lag” που ένιωθες όταν έπαιζες παλαιότερους τίτλους της σειράς, ότι κάνεις αυτό παίρνεις, και αυτό είναι που ζητούσαμε τόσο καιρό.

Mega Man 11 Upgrade

Δεν ακούω καλά είμαι φρεσκολουσμένος
Ίσως ο πιο αδύναμος τομέας του νέου τίτλου είναι ο ηχητικός. Δυστυχώς τα μουσικά κομμάτια αν και διαφορετικά σε κάθε πίστα, δεν καταφέρνουν να γαντζωθούν στην μνήμη σου, δεν έχουν το κάτι ιδιαίτερο που θα τα κάνει αξιομνημόνευτα. Ακόμα θυμόμαστε εκείνα τα 8-bit soundtrack που έπαιζαν σε κάθε boss ή στην αρχή του παιχνιδιού, τώρα όμως δεν μένει τίποτα. Επίσης αν ψάχνετε για δυναμικές ερμηνείες κοιτάξτε αλλού, όχι ότι οι voice actors έχουν κάνει κακή δουλειά, αλλά οι διάλογοι είναι τόσο μικροί που πρέπει να είσαι η Πέγκυ Καρά γνωστή ηθοποιός για να εκφράσεις το παραμικρό συναίσθημα σε τέτοιο χρονικό περιθώριο. Γενικά οι χαρακτήρες λένε πολύ βασικά πράγματα στους διαλόγους τους με αποτέλεσμα το voice acting να μην είναι τίποτα ιδιαίτερο.

Μικρό και γλυκό
Η Capcom συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, κρατώντας την ίδια συνταγή αναλλοίωτη, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα σύγχρονο Mega Man που αξίζει να βρίσκεται στην κορυφή. Όμως πρέπει να αναλογιστούμε και τι αλλαγές έχει κάνει συγκριτικά με προηγούμενους τίτλους. Η αλήθεια είναι ότι πέραν του οπτικού τομέα, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο παιχνίδι, και αυτό είναι που του αφαιρεί αρκετούς πόντους. Είδαμε πράγματα που έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές σε παιχνίδια της σειράς και αυτό μετά από κάποιο σημείο και μετά κουράζει. Τα καλά νέα είναι πως το Mega Man 11 θέτει γερά θεμέλια για τους επόμενους τίτλους και ελπίζουμε η Capcom να πειραματιστεί λίγο περισσότερο στο μέλλον και να μας δώσει μια ολοκαίνουργια εμπειρία Mega Man, μια που αξίζουμε τόσο εμείς όσο και ο αγαπημένος μας ήρωας.

Mega Man 11 Ice

Μέχρι τότε το Mega Man 11 σίγουρα δεν θα σας κρατήσει παρέα, αφού για να το τερματίσετε θα χρειαστείτε γύρω στις 5-7 ώρες, εκτός άμα δεν έχετε καθόλου εμπειρία στα Platform. Σε συνδυασμό με τα challenges αλλά και τα τέσσερα επίπεδα δυσκολίας το Mega Man 11 έχει καλύτερο replayability συγκριτικά με προηγούμενους τίτλους της σειράς και θα σας προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης, νεύρων και ιδρωμένης καρέκλας.

Θετικά:
- Ομαλά animation
- Όμορφα εφέ
- Διασκεδαστικό gameplay
- Μπόλικα όπλα + upgrades
- Καθηλωτική δράση
- Πληθώρα αντιπάλων
- Καλό replayability

 Αρνητικά:
- Αυξημένη δυσκολία
- Δεν εξελίσσει την σειρά – παραμένει στάσιμο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.9

Ο βασιλιάς επιστρέφει για να δείξει ποιος κάνει κουμάντο. Όμως θα χρειαστεί να προσπαθήσει περισσότερο στο μέλλον και να μην φοβάται τον πειραματισμό, προκειμένου να παραμείνει στην κορυφή.

Σταμάτης Καράμπογας 

NEWS   VIEW ALL

Mega Man 11

[Aρχική Δημοσίευση: 4/12/17] Η Capcom ανακοίνωσε το Mega Man 11, την νεότερη έκδοση της ομώνυμης Platform σειράς. Με το Mega Man 11, το οποίο αποκαλύπτεται με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων της σε...
Posted (03 Oct 2018)

Mega Man 11 Collector's Edition

  Αποκαλύφθηκε η συλλεκτική έκδοση του Mega Man 11. Προς όλους τους fans του χαρακτήρα της Capcom, η εταιρεία αποφάσισε να αποκαλύψει την Collector’s Editon του επερχόμενου τίτλου της. Η σημερινή αν...
Posted (12 Sep 2018)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Astro (Level 19) 18/06/2019 11:08
Επιστρέφει ο βασιλιάς με την κορόνα στην πλάτη.
Score 7.9
8.67 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform, Action
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Διάθεση: DigiWorld Computers (210-3307045)
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-3470 3.20GHz ή αντίστοιχο AMD, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 650, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10 (64-bit)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2/10/18
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification