Reviews Pathologic Classic HD
PC   
Comments (1)

Pathologic Classic HD Hot

Μαύρος θάνατος στην πόλη των κατεστραμμένων.  

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/52/b4/0a/pathologic-classic-hd-box-44-1559933650.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Μαύρος θάνατος στην πόλη των κατεστραμμένων.

 

Η Ice-Pick Lodge Ltd. είναι μια ρωσική εταιρεία ανάπτυξης που την έλουσαν τα φώτα της δημοσιότητας όταν ανέπτυξε δύο Adventure τίτλους, τα Pathologic και The Void. Κοινός παρανομαστής τους είναι το μακάβριο, η πάλη των ψυχών με το τέρας του θανάτου, ένα θέμα που μας αγγίζει βαθιά όλους. Το ρωσικό κοινό καθώς και οι όμορες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αγκάλιασαν τα μακάβρια δημιουργήματα της Ice-Pick Lodge Ltd. Τα εγχώρια βραβεία και η εμπορική επιτυχία παρότρυναν τους δημιουργούς στην διεύρυνση του αγοραστικού κοινού με το απαραίτητο localization του Pathologic για τους αγγλόφωνους χρήστες.

Εν όψει του Pathologic 2 που κυκλοφορεί στις μέρες μας, αποφασίσαμε να βουτήξουμε στα άδυτα του πρωτότυπου Pathologic, στην υποτιθέμενη βέλτιστη έκδοσή του, την classic HD, αναζητώντας τα αίτια που το κατέστησαν τόσο αγαπητό στο κοινό των ανατολικών χωρών και όχι μόνο. Φορτώνοντας το τρακάραμε με την αισθητική του μιζέρια και κοντέψαμε να το παρατήσουμε από την πρώτη ώρα. Σφίξαμε τα δόντια, δώσαμε μια ευκαιρία στο περιβάλλον και το σενάριο να μας μαγέψουν και δεν βγήκαμε ζημιωμένοι από την εμπειρία.

pathologic classic hd 1

Τρόμος μέσα στην πόλη
Τρία άτομα καταφθάνουν ξεχωριστά σε μια ανώνυμη πόλη. Σκοπός της επίσκεψης η γνωριμία με έναν αιωνόβιο κάτοικο που ενδέχεται να κατέχει το μυστικό της αιώνιας ζωής. Δεν προλαβαίνουν να πατήσουν το πόδι τους και ο υπερήλικας βρίσκεται δολοφονημένος. Ο χαμός του πυροδοτεί μια σειρά από μυστηριώδεις θανάτους και το ξέσπασμα μιας επιδημίας που συντρίβει τα λογικά του πληθυσμού. Οι τρεις χαρακτήρες έχουν ανάγκη την καθοδήγησή μας για να φτάσουν στην καρδιά του μυστηρίου και να σώσουν τους εαυτούς τους από το σκοτάδι που πυκνώνει ώρα με την ώρα, μέρα με την μέρα.

Η δίψα μας για μια ασυνήθιστη ιστορία και η γνωριμία με πολλά παράξενα πλάσματα είναι η κινητήριος δύναμη που βρίσκεται πίσω από τις πράξεις μας στο Pathologic. Η ταύτιση με τον Bachelor, τον πρώτο από τους τρεις playable χαρακτήρες πραγματοποιείται μέσα στα πρώτα λεπτά. Συμμεριζόμαστε απόλυτα το όνειρο του για την εξόντωση του μεγαλύτερου εχθρού της ανθρωπότητας, του αποτρόπαιου θεριστή που ονομάζουμε Χάροντα. Η ύπαρξη ενός αιωνόβιου ατόμου και το όσα αυτή υπόσχεται στον αγώνα ενάντια στην φθορά μας συνάρπασε. Λες και γνώριζε τον κίνδυνο πιθανής ήττας, ο θάνατος αγκαλιάζει από μέρα σε μέρα όλη την πόλη, με πρώτο θύμα τον βλάσφημο που τον αψηφούσε για τόσα χρόνια. Κάπου εδώ ανακαλύπτουμε τα δύο game mechanics που παρέχουν την μέγιστη απόλαυση στο game, την αναζήτηση και τους διαλόγους.

 

 

Ο αριθμός των ατόμων που προσφέρουν ποιοτικές συζητήσεις είναι ικανοποιητικός και αυξάνεται όσο περνούν οι μέρες. Έχουμε 12 μερόνυχτα έως ότου η πόλη υποκύψει σε ορατούς και αόρατους εχθρούς. Γουστάρουμε να μιλούμε στους βασικούς “παίκτες” της πόλης, στις οικογένειες που την διοικούν (μητσοτακαίοι, παπανδρέηδες ένα πράμα) και στα άτομα που επιχειρούν να βοηθήσουν τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Οι διάλογοι είναι άφθονοι και συνήθως έχουν αρκετά παρακλάδια για να επιλέξουμε. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μας είναι ουσιαστικές και δεν υπάρχουν απλά για να μας οδηγούν στο επόμενο κατεβατό από λέξεις. Τα λόγια μας έχουν αντίκτυπο στην συμπεριφορά των συνομιλητών και μάλιστα, εμφανίζουν ή εξαφανίζουν πιθανές αποστολές. Το σενάριο έχει πολλές ανατροπές, αρκετά τραγικά συμβάντα, διαθέτει την γοητεία ενός αστυνομικού μυθιστορήματος και μας αρέσει ιδιαίτερα η εκκεντρικότητα των χαρακτήρων.

Βαφτίζουμε την πόλη του game Uncanny Valley. Τα άτομα που περιφέρονται τους δρόμους της μοιάζουν με στραβοχυμένες κούκλες καταστημάτων και, η μακρινή συγγένεια τους με ανθρώπινα όντα, μας σηκώνει την τρίχα κάγκελο.

Παράλληλα με την ασθένεια που κατατρώει τις σάρκες και τα μυαλά των κατοίκων της σκοτεινής πόλης όπου έχουμε παγιδευτεί, η απληστία των ντόπιων κατατρώει τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουμε. Οι μαγαζάτορες ανεβάζουν τις τιμές των πολύτιμων προϊόντων τους από μέρα σε μέρα, αναγκάζοντάς μας να μαζέψουμε στοκ από την πρώτη στιγμή ή να κάνουμε αιματηρές οικονομίες στην συνέχεια. Η ατμόσφαιρα τρόμου ενισχύεται σημαντικά από την αγωνιώδη μας προσπάθεια να διαχειριστούμε τους λιγοστούς πόρους.

Το παραμικρό άγγιγμα των δηλητηριωδών νεφών, το χτύπημα ενός μολυσμένου κατοίκου, η πείνα που μας τρώει τα σωθικά όσο κυλάει η ώρα μας κρατούν συνέχεια στην τσίτα. Βαρεθήκαμε να παρακολουθούμε τους δείκτες υγείας του χαρακτήρα μήπως και φτάσουν σε επικίνδυνο, μη αναστρέψιμο επίπεδο. Είναι θετικό το ότι, μόλις ένας δείκτης γείρει επικίνδυνα προς το “κόκκινο”, εμφανίζεται στην οθόνη ώστε να μην ξεχαστούμε με τις περιπλανήσεις μας και τον αγνοήσουμε.

pathologic classic hd 2

Η φτώχεια μπούκες κατεργάζεται
Με τα παραπάνω οι developers κατορθώνουν να μας πλακώσουν με μια ατμόσφαιρα τρόμου, μας κάνουν να αισθανθούμε σαν άτομα παγιδευμένα σε απελπιστικές καταστάσεις και να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Η απάντηση στην έλλειψη πόρων και στην ανάγκη που μας κατατρώει είναι η παρανομία. Η εξόντωση των ντόπιων με σκοπό την ληστεία ρίχνει το reputation και δεν την προτιμούμε. Το χαμηλό reputation θα στρέψει τους πάντες εναντίον μας και δεν το θέλουμε. Οι μπούκες στα σπίτια και το ψάξιμο όλων των κιβωτίων και ντενεκέδων που υπάρχουν στην πόλη είναι καλύτερη λύση. Εκτός από την πληθώρα αντικειμένων που ανακαλύπτουμε στα σπίτια, χαιρόμαστε να βοηθούμε και τους μολυσμένους φουκαράδες που κείτονται κουλουριασμένοι στα πατώματα. Τους ποτίζουμε αναλγητικά (εφόσον διαθέτουμε απόθεμα) και βλέπουμε το reputation μας να αυξάνεται. Σπανίως βρισκόμαστε στην ανάγκη να πολεμήσουμε στις μπούκες, ο χειρότερος αντίπαλος μας εκεί είναι τα σύννεφα της ασθένειας. Σε κλειστό χώρο, δίχως την δυνατότητα ελιγμών, μας μολύνουν προτού προλάβουμε να απομακρυνθούμε.

Παίζοντας το Pathologic δεν αναζητούσαμε αιτία για να εκνευριστούμε, την ανακαλύψαμε όμως χρησιμοποιώντας τον προβληματικό χάρτη της πόλης. Οι καθημερινές μας αποστολές συνήθως σημαδεύονται πάνω του με κόκκινες και λευκές... μούντζες αλλά και κύκλους που θυμίζουν έντονα καύτρες τσιγάρων. Τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης έχουν κόκκινο χρώμα και το χάδι του κέρσορα αποκαλύπτει χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία και τους ενοίκους τους.

pathologic classic hd 3

Καλή η αισθητική προσέγγιση δεν λέμε αλλά πολύ θα θέλαμε να εφαρμόζεται σε όλες τις αποστολές χωρίς εξαίρεση. Δυστυχώς οι εξαιρέσεις είναι πολλές και μας καταδικάζουν σε χρονοβόρο ποδαρόδρομο. Για να ανακαλύψουμε τους στόχους μας βασιζόμαστε στα στοιχεία που μας δίνουν οι NPCs. Όποτε αυτά χαρακτηρίζονται από ασάφεια, αντιμετωπίζουμε δεκάδες λεπτά περιπλανήσεων μέχρι να ανακαλύψουμε τον στόχο. Τον εφιαλτικό ποδαρόδρομο επιβάλλει και η απουσία συστήματος fast travel η οποία μας καταδικάζει να διασχίζουμε σε ρυθμό χελώνας πολλά οικοδομικά τετράγωνα.

Γιατί αλήθεια απουσιάζει το game mechanic του τρεξίματος από το ρεπερτόριο μας; Αφού ο χαρακτήρας μπορεί να περπατά και να κάνει άλμα, ασχέτως αν με αυτό δεν μπορεί να περάσει ούτε πάνω από απλωμένη... εφημερίδα, δεν έπρεπε να μπορεί και να τρέξει; Δυστυχώς δεν μπορεί και με την σχεδιαστική αυτή απόφαση οι developers έδωσαν μια γερή γροθιά στην δυνατότητα απορρόφησης μας από το περιβάλλον. Δεν διέφυγε της προσοχής μας η απόκοσμη εικόνα της πόλης και τα παράξενα κτίσματα που αιχμαλωτίζουν εύκολα το βλέμμα μας. Είναι σκέτη απόλαυση το χάζεμα στην αρχή της περιπέτειας, όσο υπάρχουν ανεξερεύνητες περιοχές. Από την στιγμή που τα μάτια μας αγκαλιάζουν τα πάντα, η περιφορά μας στις ίδιες συνοικίες γίνεται βασανιστική.

pathologic classic hd 4

Τα τέρατα είναι ζωντανά γιατί δεν μπορούμε να τα σκοτώσουμε
Ο ήρωας μας στο Pathologic είναι γιατρός, επιστήμονας που συλλέγει δεδομένα και τα αναλύει, που χρησιμοποιεί την πειθώ αντί για την βία για να πετύχει τον σκοπό του. Θα μπορούσε να παραληφθεί το combat system χωρίς να ζημιωθεί στο ελάχιστο η περιπέτειά μας, απλά αποφεύγοντας τα μολυσμένα όντα στους δρόμους. Δυστυχώς υπάρχει combat system και πρόκειται για μια ελεεινή καρικατούρα που εξελίσσεται σε τραυματική εμπειρία αντί να αποτελεί πηγή έντονης διασκέδασης. Τα όπλα και τα πυρομαχικά είναι λιγοστά, το animation τους είναι κάκιστο και απελπιστικά αργό. Αρκεί να πούμε ότι, αν ο χαρακτήρας μας έπαιζε σε ταινία γουέστερν, αυτή θα ονομαζόταν “το πιο αργό πιστόλι της Δύσης”.

Το αποκορύφωμα της γελοιότητας είναι το σύστημα στόχευσης. Αντιλαμβανόμαστε την κουκκίδα που βλέπουμε μπροστά από τα πυροβόλα όπλα σαν στόχαστρο, την κεντράρουμε στον εχθρό και τραβάμε την σκανδάλη. Κάποιες φορές, αρκετά σπάνια, η σφαίρα είναι ευθύβολη, καρφώνεται εκεί που την προορίζουμε και η ευστοχία μας ανταμείβεται με πίδακες αίματος από το σώμα του αντιπάλου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, αναζητούμε μάταια οπτικό ερέθισμα για τις βλάβες που προκαλούμε. Βρεθήκαμε μπροστά το γελοίο θέαμα να πυροβολούμε εξ’ επαφής σχεδόν τον αντίπαλο ξανά και ξανά χωρίς οι σφαίρες να πετυχαίνουν στόχο. Αναρωτηθήκαμε μήπως είχαμε γεμίσει το όπλο μας με... καψούλια αλλά τελικά, κεντράροντας το στόχαστρο σε άσχετα σημεία και πετυχαίνοντας τον, συνειδητοποιήσαμε απλά ότι η στόχευση είναι για τα μπάζα. Ευτυχώς, οι περισσότεροι αντίπαλοι, ειδικά τις πρώτες μέρες, σέρνουν τα βήματά τους και μπορούμε να τους αποφύγουμε. Στις επόμενες μέρες με την εξάπλωση της ασθένειας, οι ντόπιοι αστυνομικοί τους αρχίζουν στις φάπες και έτσι αποφεύγουμε εύκολα τις μάχες.

Στην πόλη του τρόμου που χωθήκαμε πατώντας το play η ασχήμια κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Πολλοί NPCs έχουν ακριβώς την ίδια εμφάνιση λες και οι κάτοικοι της πόλης είναι παράγωγα αποτυχημένου πειράματος κλωνοποίησης. Διακρίνουμε την φθήνια της παραγωγής σε αυτό το γεγονός και ξενερώνουμε άγρια. Η ομοιομορφία επεκτείνεται σαν προγραμματιστική αρρώστια και στα σπίτια της πόλης. Το εσωτερικό και το εξωτερικό πολλών σπιτιών μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Μέσα στην ενοχλητική ομοιομορφία βρίσκουμε παρηγοριά σε κάποια ορόσημα της περιοχής.

Μας αρέσει ο σιδηροδρομικός σταθμός, ο καθεδρικός ναός και το θέατρο ως πελώρια κατασκευάσματα αφιερωμένα στην ευζωία των κατοίκων. Ακόμα περισσότερο απολαμβάνουμε την θέα του πολύεδρου και των ανολοκλήρωτων κτισμάτων. Η απόκοσμη αρχιτεκτονική τους μας θύμισε το αγαπημένο American McGee’s Alice και συνεισέφερε στην εντύπωση ότι ζούμε μέσα σε σουρεαλιστικό εφιάλτη. Τα animations των NPCs είναι μια κακοφωνία ρομποτικών κινήσεων που αρχίζουν και τελειώνουν απότομα, ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται. Παρακολουθήσαμε όχλους να κυνηγούν άσχετα άτομα προσπαθώντας να τα λιντσάρουν, όργανα της τάξης να επιχειρούν να την επιβάλλουν δια της βίας σε μολυσμένους. Οι γροθιές που εξαπολύουν, οι μαχαιριές που ρίχνουν, όλες τους οι κινήσεις είναι θλιβερές καρικατούρες των πραγματικών και δεν μας αρέσουν καθόλου. Ωραίο είναι να κολλάμε ένα HD δίπλα σε ένα game αλλά περιμένουμε οι λέξεις να έχουν αντίκρισμα.

pathologic classic hd 5

Στο Pathologic δεν έχουν διότι αδιαφορούμε για την ανάλυση που μπορεί να πιάσει, εφόσον τα μοντέλα των χαρακτήρων και τα animations είναι κακοφτιαγμένα. Αντίστοιχη εντύπωση μας προξενούν τα cinematics που “βρωμάνε” παλαιότητα, με παραμορφωμένους χαρακτήρες να κουνούν τα παραμορφωμένα τους μέλη. Ο ήχος κλέβει την παράσταση από τα κακόγουστα γραφικά. Η μουσική είναι ανατριχιαστικότερη και από νύχια που γδέρνουν μαυροπίνακα, δημιουργώντας τρεμούλα και την εντύπωση ότι επίκειται κάποια μεγάλη συμφορά. Με κλειστά μάτια, ο τρόμος εισέρχεται ευκολότερα στην ψυχολογία μας χάρη στους ατμοσφαιρικούς ήχους. Το voice acting έχει μια θεατρικότητα που λατρέψαμε γρήγορα. Οι voice actors μιλούν με στόμφο, εκφράζουν τα συναισθήματά τους σε κάθε λέξη, διαθέτουν τις κατάλληλες φωνές και λυπούμαστε που το voice acting δεν περιλαμβάνεται στο σύνολο των διαλόγων.

Επί σκοπόν, πυρ
Η επισκόπηση του Pathologic Classic HD αποκαλύπτει ένα game με πολλές προοπτικές που δεν κατόρθωσε να μας “γεμίσει”. Είναι ένα ψηφιακό χρονικό τρομακτικής ατμόσφαιρας, συναρπαστικών διαλόγων και δραματικών συγκρούσεων που μας άρεσαν. Την πορεία προς την πλήρη απόλαυση ανέκοψε απότομα το κάκιστο battle system, τα μοντέλα – καρικατούρες, η απουσία χρήσιμων μηχανισμών όπως το fast travel, η ασχήμια των cinematics. Παραλληλίζουμε το Pathologic με τα ανολοκλήρωτα κτίσματα της πόλης όπου δρούμε. Οι σκάλες που οδηγούν στο άπειρο υπόσχονται την ανέγερση ενός Πύργου της Βαβέλ αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ξεκοιλιασμένο κτίριο. Εφόσον το Pathologic 2 είναι σοβαρό remake του πρωτότυπου με αναβαθμισμένους όλους τους τομείς, δεν συνιστάται η καταβολή των 13 ευρώ για την αγορά του Pathologic Classic HD.

Θετικά:
- Πρωτότυπο σενάριο και εκκεντρικοί χαρακτήρες
- Ουσιαστικό σύστημα διαλόγων
- Τρομακτική ατμόσφαιρα και ατμοσφαιρική μουσική
- Χορταστική διάρκεια με μπόλικα Steam achievements
- Ταιριαστό voice acting

Αρνητικά:
- Κακό battle system και απαίσια στόχευση
- Κακάσχημα μοντέλα χαρακτήρων, διανθισμένα με κωμικά animations
- Ανυπαρξία fast travel που μας καταδικάζει σε βαρετούς ποδαρόδρομους
- Το voice acting δεν καλύπτει όλους τους διαλόγους
- Ο χάρτης δεν είναι όσο κατατοπιστικός θα έπρεπε

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7.5
Gameplay: 6
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Μια πρωτοποριακή ιδέα με ποιοτικά στοιχεία που “ουρλιάζει” για αναβάθμισή της.

Γιάννης Μοσχονάς

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Astro (Level 19) 10/06/2019 11:55
Καλή προσπάθεια αλλά δεν ξέρω αν θα το πάρω.
Score 7.5
User Score ( 7 votes ) 7.79
User Reviews 0
Genre: Adventure, Survival
Developer: Ice – Pick Lodge
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση: Devolver Digital
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Core 2 Duo E4600 στα 2.4GHz ή Athlon 64 X2 Dual Core 5000+, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 210 ή AMD Radeon HD 4890, Χώρος στο σκληρό δίσκο 2GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP/7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 29/10/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification