Reviews Ape Out
Comments (1)

Ape Out Hot

Πρωτόγονη βία σε ρυθμούς τζαζ.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/48/51/a3/ape-out-box-art-92-1559387730.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Πρωτόγονη βία σε ρυθμούς τζαζ.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που χωρίζουν τους ανθρώπους από τα ζώα. Η πολυπλοκότητα του εγκεφάλου μας, η δυνατότητα αφηρημένης σκέψης, η ανεπτυγμένη συνείδησή μας, καθώς και η ικανότητα μας να αναπτύσσουμε ρομαντικές σχέσεις. Όμως όπως έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές, από κακούς ταινιών συνήθως, αυτό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα είναι οι κανόνες. Υπάρχει κάτι τόσο ικανοποιητικό όταν σπάμε αυτούς τους κανόνες, όταν αφήνουμε ελεύθερο το θεριό που κρατάμε εγκλωβισμένο τόσο καιρό, όταν γυρνάμε σε αυτά τα πρωτόγονα ένστικτα. Σε αυτό ακριβώς βασίστηκε ο Gabe Cuzzillo και αυτό αποτελεί την ακρογωνιαία λίθο του Ape Out.

ape out lab

Αυτό το Top Down Beat ‘Em Up φέρνει νέα στοιχεία στο είδος. Το οξύμωρο είναι πως η ανάπτυξή του ξεκίνησε όταν ο Gabe άρχισε τις σπουδές του στο game development στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Σε συνεργασία με καθηγητές του πανεπιστημίου, και ενώ βρισκόταν σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, το παιχνίδι ήταν ανάμεσα στους finalist για το “Best Student Game” στο Independent Games Festival. Δυστυχώς δεν κατάφερε να πάρει την πρωτιά. Αυτό όμως σίγουρα έδειξε τις προοπτικές που είχε, σημειωτέων του ότι ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι που ανέπτυσσε ο Gabe Cuzzillo.

Το φρενήρες κυνήγι ενός γορίλλα
Μπορεί ο David Attenborough να μην είναι αφηγείται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, παρόλο που η προσθήκη του θα εκτόξευε το παιχνίδι πέρα από τα σύννεφα, όμως καταλαβαίνουμε από τα πρώτα κιόλας λεπτά ότι το Ape Out ντοκυμαντερ-ίζει. Το σίγουρο είναι πως η ιστορία του είναι αρκετά κλισέ ώστε να ξέρετε τι θα γίνει πριν το τερματίσετε, όμως ως γνωστόν σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Εκ των προτέρων δεν αναμέναμε έντονες συγκινήσεις, όπως και δεν μας προϊδεάζει με κανένα τρόπο το παιχνίδι, αν και εδώ θα θέλαμε να μας διαψεύσει. Ελπίζω μέχρι στιγμής να καταλάβατε ότι πρόκειται για μια ιστορία απόδρασης. Ξεκινώντας πίσω από τις μπάρες ενός κλουβιού σε ένα εργαστήριο γύρω μας βλέπουμε τα “αποτυχημένα” πειραματόζωα, δεν ξέρουμε τι πειράματα διεξάγονται στο συγκεκριμένο εργαστήριο και δεν μας αφορά κιόλας, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να βρούμε τον δρόμο μας προς την ελευθερία. Από εργαστήρια σε ουρανοξύστες, σε πλοία, σε εμπόλεμες ζώνες, θα σας αιχμαλωτίζουν κάθε φορά και θα σας μεταφέρουν σε διαφορετικό σημείο, όμως εσείς πάντα θα καταφέρνετε να αποδράτε και να βρίσκεται τον δρόμο σας προς την φύση.

Απελευθερώστε το κτήνος που βρίσκεται μέσα σας
Κατά τη διάρκεια της απόδρασης σας θα έρθετε αντιμέτωποι με πληθώρα εχθρών, ο καθένας με διαφορετικά όπλα, range και movement patterns και η αλήθεια είναι πως μερικοί θα σας δυσκολέψουν περισσότερο από άλλους. Στη διάθεσή σας έχετε την σπιρτάδα σας, το περιβάλλον και την ωμή δύναμη ενός γορίλλα 230 κιλών. Σαν γορίλλας μπορείτε να σπρώξετε και να κάνετε grab. Ωστόσο τα απλά mechanics του παιχνιδιού δεν αφαιρούν από την εμπειρία, μια εμπειρία που είναι πλήρως συγκεντρωμένη στην αιματοχυσία και στην απελευθέρωση των πρωτόγονων ενστίκτων. Δυστυχώς ο γορίλλας μας δεν αντέχει και πολλά, αφού μόλις με 3 χτυπήματα ή μία βόμβα τα “φτύνει” και μετά πάλι από την αρχή. Ίσως θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια healbox ώστε να μπορείς να γεμίζεις λίγο ζωή κατά την διάρκεια μιας πίστας και παρόλο που η απουσία τους μας “ενόχλησε” λίγο, μας έκανε να αναζητήσουμε άλλες μεθόδους για να περάσουμε τις πίστες. Σε αυτό, το παιχνίδι μας έδωσε αρκετές επιλογές, είτε θα τους σαπίσεις όλους στο ξύλο αποφεύγοντας ότι μπορείς ή θα ακολουθήσεις μια πιο stealth προσέγγιση και θα κρύβεσαι πιο πολύ. Βέβαια η προσέγγιση που ακολούθησα εγώ του να τρέχω όσο πιο γρήγορα μπορώ χωρίς να σκοτώσω απέτυχε παταγωδώς, και κάπως έτσι γίνεσαι και εσύ ένα θηρίο και αρχίσεις και σπας κεφάλια…

Αίμα, βία και σπασμένα κρανία….

Η όλη ικανοποίηση που προσφέρει η καρτουνιστική πρωτόγονη αιματοχυσία είναι ασύγκριτη. Αυτό καθιστά το gameplay το λιγότερο εθιστικό. Με το που πιάσετε το τηλεχειριστήριο (ή ποντίκι, δεν κρίνω) στα χέρια σας δεν θα το αφήσετε μέχρι να τελειώσει η όλη περιπέτεια ή μέχρι να το ρίξετε στην οθόνη από τα νευρά σας. Δεν γίνεται κύριέ μου να μου βασίζεις την όλη εμπειρία πάνω στο ατελείωτο ξυλίκι και στις γρήγορες αντιδράσεις, που συνδυαστικά μας δίνουν μια έκρηξη αδρεναλίνης, και στα μέσα του level να μου πετάς μια πόρτα που θέλει 3-4 δευτερόλεπτα να σπάσει. Αντιτίθεται στην fast-paced φύση του παιχνιδιού και μας σπάει τα νεύρα! Γιατί εντάξει θα κρυφτείς να αποφύγεις κάποια εισερχόμενα πυρά, όμως τι γίνεται όταν βρίσκεσαι σε έναν ανοιχτό χώρο με πολλούς εχθρούς και χωρίς απολύτως καμία gap-closing κίνηση όπως π.χ ένα υποτυπώδες sprint, run ή rush ? Απλά κάθεσαι και αποδέχεσαι την μοίρα σου… Και το κερασάκι στην τούρτα είναι τα εξευτελιστικά μικρά hitbox των εχθρών, όπου πρέπει να ξέρεις τριγωνομετρία πανεπιστημιακού επιπέδου για να βρεις το κατάλληλο σημείο ώστε να χτυπήσεις τους εχθρούς σου.

ape out captive

Θα έρθει και η στιγμή που θα αναρωτηθείτε, τι άλλο μπορεί να κάνει αυτός ο γορίλλας ? Να κρεμαστεί από κληματαριές ? Να αναρριχηθεί σε πολυκατοικίες σαν τον King Kong ? Ή να κλέψει κάνα αυτόματο και μέσα από μια Δαρβινική εξέλιξη να αρχίσει να γαζώνει όσους τον κυνηγούν ? Η απάντηση είναι κάπως απογοητευτική, γιατί παρόλο που τα απλά mechanics δεν αφαιρούν από το gameplay, μας αφήνουν με την επιθυμία για περισσότερα. Μετά από κάποιο σημείο η καθηλωτική δράση και η ατελείωτη αιματοχυσία ικανοποιούν το εσωτερικό μας θηρίο, και μετά τι ? Δυστυχώς το παιχνίδι έχει την λογική “from point A to point B and repeat”, κάτι που παρ’όλη την δράση που προσφέρει καταντάει κουραστικό.

’Ζούγκλα’ αντιθέσεων
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει “οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά”. Εδώ έρχεται o Gabe να μας διαψεύσει, η διαφορά ΔΕΝ κρίθηκε από τις λεπτομέρειες, παρόλο που ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίον οι “κόσμοι” απεικονίζονταν ως βινύλια τζαζ μουσικής ήταν σίγουρα μια λεπτομέρεια που απογείωσε τον αισθητικό τομέα. Η οθόνη του υπολογιστή γέμισε με τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις που κάνουν “μπαμ” στο μάτι, θυμίζοντας αρκετές φορές πίνακες αφηρημένης τέχνης. Μην αφήσετε το “τρέμουλο” της οθόνης να σας ανησυχήσει, αν και η προσθήκη ήταν πολύ στοχευμένη για την έντονη δράση που προσφέρει το παιχνίδι, μερικές φορές μας ζάλιζε. Ευτυχώς όμως οι developers προνόησαν και πρόσθεσαν επιλογή στο μενού όπου μπορείτε να το ελαττώσετε ή να το απενεργοποιήσετε τελείως αν επιθυμείτε.

ape out flamethrower

Απόδραση υψηλών BPM
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μόλις ακούσατε βία και τζαζ αναρωτηθήκατε αν θα είναι καταστροφικό το αποτέλεσμα, με μια πρώτη ματιά το ίδιο και εγώ. Βέβαια με μια ιστορική αναδρομή μπορούμε να βρούμε αρκετά κοινά σημεία μεταξύ των δυο, κυρίως θυμόμαστε την στιγμή που ο Jo Jones πετάει ένα κύμβαλο στον Charlie Parker δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς του 20ου αιώνα, και έτσι το τοπίο ξεκαθαρίζει. Η αλήθεια είναι πως κάπως έτσι θα νιώσετε και εσείς, σαν να σας πετάει κάποιος κύμβαλα με πολύ βίαιο τρόπο. Η μουσική του Ape Out είναι ιδιαίτερη, πολύπλοκη όπως όλοι ξέρουμε ότι είναι η τζαζ, χαλαρωτική σε σημεία, βίαια σε άλλα, παραμένοντας όμως πάντα το ίδιο αρμονική. Με ξεχωριστά και ιδιαίτερα soundtrack σε κάθε πίστα που δημιουργούν έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα άλλο Beat ‘Em Up.

ape out albums

Και μετά τι ?
Για τους λάτρεις του είδους το Ape Out είναι must play, καθώς προσφέρει αρκετά νέα και ξεχωριστά στοιχεία στο είδος του. Ιδανικό επίσης για τους υπόλοιπους που απλά θέλουν να “κάψουν” λίγο χρόνο και να εκτονωθούν σπάζοντας μερικά κεφάλια. Για τον τερματισμό του δεν θα χρειαστείτε πάνω από 3 ώρες και μόλις το τερματίσετε θα ξεκλειδωθούν ένα bonus level, το arcade mode και το πρώτο άλμπουμ σε hard mode. Με την προσθήκη αυτών το παιχνίδι αποκτά κάποιο replayability, οπότε μην το κάνετε κατευθείαν uninstall. “Τα ακριβά αρώματα κρύβονται σε μικρά μπουκαλάκια” είναι μια φράση που θα το χαρακτήριζε αρκετά καλά, διότι για τις 3 ώρες που προσφέρει συν τα bonus, arcade και hard mode, ζητάει 15€. Για κάποιον που θα το παίξει απλά για να το τερματίσει, χωρίς να ασχοληθεί με τα bonus, arcade και hard mode, καλύτερα θα ήταν να περιμένει κάποια έκπτωση στο παιχνίδι.

Θετικά:

- Εξαιρετική μουσική επένδυση
- Ζωηρά γραφικά
- Ατελείωτο σπάσιμο κρανίων
- Bonus level + Arcade mode
- Συνεχής εναλλαγή τοπίων
- Πληθώρα εχθρών
- Εθιστικό gameplay

 

Αρνητικά:

- Απουσία gap-closer
- Οι πόρτες χαλάνε την “γρήγορη” ροή του παιχνιδιού
- Μικρά hitbox
- Point A → Point B repeat

Βαθμολογία

Γραφικά: 7.5

Ήχος: 9

Gameplay: 8

Σενάριο: 6

Αντοχή: 7

Γενικά: 7.5

Ποιος θα φαντάζονταν ότι οι ρυθμοί της τζαζ θα συνδυάζονταν τόσο αρμονικά με την ασταμάτητη αιματοχυσία ?


Σταμάτης Καράμπογας

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Κατεβάστε το Ape Out δωρεάν

Το Epic Games Store δίνει για σήμερα δωρεάν το Ape Out.

Κατεβάστε το μόνο για λίγες ώρες και κρατήστε το μόνιμα στο ...
Posted (24 Dec 2019)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Astro (Level 19) 08/06/2019 11:32
Ένα τίμιο παιχνίδι για να περνάς την ώρα σου.
Score 7.5
User Score ( 6 votes ) 7.83
User Reviews 0
Genre: Action, Beat 'em up, Top down
Developer: Gabe Cuzzillo
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo E4500, 2GB RAM, Κάρτα Γραφικών Nvidia GeForce 9600GT, Χώρος στον σκληρό δίσκο 2GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 28/2/19
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification