Reviews A Plague Tale: Innocence
Comments (4)

A Plague Tale: Innocence Hot

Ο τρόμος έχει πόδια και ουρά.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/fa/53/41/a-plague-tale-innocence-artbox-40-1559329802.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ο τρόμος έχει πόδια και ουρά.

Η Asobo Studio αναπτύσσει διαρκώς games από το 2003 και ύστερα, δίχως όμως να δει κάποιον τίτλο της να λάμπει τρομερά όλα αυτά τα χρόνια σε σημείο που τα πλήθη και οι fans θα μιλούν για αυτή την γαλλική εταιρεία ανάπτυξης. Στον κόσμο των video games όμως οι εκπλήξεις είναι αρκετές και για το 2019 ίσως το παράσημο εντυπωσιασμού να δοθεί στην Asobo χάρις στο νέο της “παιδί” που βαφτίστηκε A Plague Tale: Innocence. Μέσω αυτού η εταιρεία με έδρα το Μπορντώ της Γαλλίας ξέφυγε από τα games που δημιουργούσε για λογαριασμό της Disney, εφόσον έχει αναπτύξει για λογαριασμό της αρκετά games βασισμένα στις ταινίες τις όπως τα Toy Story 3, Ratatouille και WALL-E.

a plague tale innocence 1
Αντ’ αυτού αποφάσισε να φτιάξει κάτι δικό της και όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας. Μη έχοντας σημειώσει κάποια τεράστια επιτυχία μέχρι πρότινος, το publishing του παιχνιδιού θα έβρισκε δύσκολα αξιόπιστα χέρια. Παρόλα αυτά η χείρα βοηθείας ήρθε από την Focus Home Interactive, η οποία φέτος είναι αρκετά ενεργή εκδίδοντας επιτυχώς τα World War Z, Greedfall και The Surge 2. Το project της Asobo απέκτησε σάρκα και οστά και, όπως προαναφέραμε και θα αντιληφθείτε στη συνέχεια, αποτέλεσε μία τεράστια έκπληξη για τους gamers.

Επιβίωση υπό τον κίνδυνο της πανούκλας
Ο τίτλος του παιχνιδιού μιλά για αθωότητα αλλά μόνο αθώα δεν μπορεί να πει κανείς τα όσα συμβαίνουν στον τρομακτικό κόσμο του A Plague Tale: Innocence. Εν γένει ομιλούμε για ένα Action-Adventure με έντονα Stealth στοιχεία, ωστόσο η πλοκή του θα μπορούσε χωρίς δισταγμό να το κατατάξει και στην κατηγορία των Horror games, εξαιτίας των ανατριχιαστικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Aquitaine. Από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα αποκτάτε τον έλεγχο της Amicia de Rune, της κόρης του τοπικού βασιλιά. Όλα μοιάζουν να κυλάνε ομαλά στον κόσμο τους μέχρι που η νεαρή χάνει τον σκύλο της στο πλησιέστερο δάσος και εκεί ξεκινάει ο τρόμος. Ο τετράποδος Lion κατακρεουργήθηκε μπροστά μάτια της αφεντικίνας του, αφού απορροφήθηκε σε μία σκοτεινή τρύπα. Μέχρι να προλάβει όμως να επιστρέψει στο φρούριο με τον πατέρα της, τα πράγματα έμελε να γίνουν ακόμα πιο δεινά.

Ο μικρότοπος τους δέχθηκε επίθεση από τον στρατό της Αγγλίας προς αναζήτηση του αδερφού της Amicia, του Hugo. Ο ακόμα μικρότερος συμπρωταγωνιστής έπασχε από μία άγνωστης προέλευσης ασθένεια που ανάγκαζε την μητέρα τους να τον κρατά κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο για αρκετά χρόνια, όσο αυτή αναζητούσε το αντίδοτο για να τον θεραπεύσει. Η εισβολή του ξένου στρατού όμως και η διαφαινόμενη δολοφονία της ίδιας αλλά και του συζύγου της άφησε τα δύο παιδιά απροστάτευτα σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους, αφού ο Hugo έγινε στόχος ενός ολόκληρου τάγματος. Από την μία λοιπόν έχουμε δύο αδέρφια που δεν είχαν ποτέ τους καμία επαφή να αναζητούν τον δρόμο τους προς την σωτηρία και από την άλλη μία θανατηφόρα πανούκλα να έχει απλωθεί σε όλα τα γύρω χωριά.

Οι δυο τους ακολούθησαν τις τελευταίες εντολές της μητέρας τους και αναζήτησαν κρησφύγετο και κάποιον γιατρό για να θεραπεύσει τον μικρό Hugo, ωστόσο βίωσαν την απόρριψη από όλα σχεδόν τα σπίτια που προσέγγισαν για να βρουν έστω ένα πιάτο φαΐ. Πολύ γρήγορα ανακάλυψαν πως η πανούκλα και ο συντριπτικός λοιμός που έχει ξεσπάσει στην περιοχή οφείλεται σε ορδές αρουραίων που βγαίνουν την νύχτα ή κινούνται στο σκοτάδι και καταβροχθίζουν κάθε ον που τους πλησιάζει. Ένα δάγκωμα ήταν αρκετό για την εξάπλωση της αρρώστιας, ενώ ανάμεσα σε πολλούς αρουραίους κανείς δεν είχε στον Ήλιο μοίρα. Όσοι κάνετε τα μαθηματικά θα προβλέψετε ορθά πως τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του Hugo, οι πονοκέφαλοι, οι φωνές και οι παραισθήσεις σχετίζονται άμεσα με την περίπτωση των σαρκοφάγων αρουραίων. Η εταιρεία ανάπτυξης του A Plague Tale: Innocence κατάφερε να παραδώσει ένα εξαιρετικό video game, ως προς το σενάριο, στο οποίο οφείλεται και το μεγαλύτερο ποσοστό αναγνώρισης του τίτλου.

a plague tale innocence 2
Η σταδιακή πρόοδος της σχέσης ανάμεσα στην Amicia και τον Hugo είναι ικανή να συγκινήσει τους περισσότερους που θα βυθιστούν στον κατά τα άλλα φρικιαστικό κόσμο του. Στο μεγαλύτερο μέρος του θα νιώθετε πως συμμετέχετε σε ένα θρίλερ, έναν εφιάλτη, όπου όλοι γύρο σας είναι εχθροί και θέλουν το κακό σας και εσείς πρέπει να ξεφύγετε πάση θυσία. Η ακλόνητη προσπάθεια της Amicia να προστατεύσει τον μικρό της αδερφό θα λυγίσει αρκετές καρδιές και όσοι έχουν παίξει The Last of Us (δεν τα συγκρίνουμε, προς Θεού) θα βρουν πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στην έννοια που έδειχνε ο Joel για την Ellie σε αντιστοιχία με το ενδιαφέρον της Amicia για τον Hugo. Υπάρχουν πολλές στιγμές που η εμπιστοσύνη τους τεστάρεται στην πράξη και το συνολικό storyline είναι αρκετά εντυπωσιακό για να θεωρήσουμε άξιο το A Plague Tale: Innocence για τα εύσημα που λαμβάνει

Σφεντόνα gear is solid
Εφόσον το παιχνίδι ποντάρει τόσα πολλά στην σχέση των δύο πρωταγωνιστικών χαρακτήρων, αναπόφευκτα ο χειρισμός της Amicia προαπαιτεί και την άριστη συνεννόηση με τον Hugo. Ο μικρός είναι 100% άβγαλτος και τρομαγμένος από τα σοκαριστικά γεγονότα και τις απώλειες των κοντινών του ανθρώπων και δεν μπορεί καν να βαδίσει μη έχοντας την αδερφή του στο πλευρό του. Σε όλη σχεδόν την διάρκεια του A Plague Tale: Innocence ενθαρρύνεται το Stealth gameplay, εφόσον οι Amicia και Hugo πρέπει να προστατευτούν αφενός από τους στρατιώτες του Inquisition και αφετέρου από τους αιμοβόρους ποντικούς. Έτσι υπάρχουν διάφορες εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατευθύνετε την συμπεριφορά του Hugo, ο οποίος λειτουργεί ως sidekick στο παιχνίδι. Έτσι υπάρχει ξεχωριστή επιλογή για να του κρατάτε το χέρι, να σας ακολουθεί, να μένει πίσω ή να πηγαίνει σε κάποιο στενό χώρο για να δώσει και σε εσάς πρόσβαση, αφού θυμίζουμε πως ελέγχετε την Amicia.

a plague tale innocence 3
Για όλους τους καταγεγραμμένους λόγους δεν πρέπει να μένει για πολύ μόνος του καθότι πανικοβάλλεται. Η επιτυχία του gameplay βασίζεται στο ότι σας κρατάει συνεχώς στην τσίτα, αφού είναι πολύ λίγα τα λεπτά στην 10ωρη περίπου διάρκεια της ιστορίας όπου δεν χρειάζεται να κρυφτείτε από κάποια βέβαιη απειλή. Όταν φυσικά έχετε να κάνετε με εκατοντάδες μισθοφόρους, αργά η γρήγορα θα σας εντοπίσουν και τα γυμνά χέρια της Amicia δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με τους αρματωμένους στρατιώτες. Έτσι κρατά στο χέρι της μία ελαστικότατη σφεντόνα, την οποία έχει τερματίσει στο very hard χάρις στον μακαρίτη τον πατέρα της και η ευστοχία της είναι τρομερή. Με αυτό το, όχι και τόσο, πολεμικό εργαλείο η πρωταγωνίστρια σημαδεύει και εκτοξεύει για παράδειγμα πέτρες στα κεφάλια των εχθρών ή στοχεύει σε αντικείμενα του χώρου που θα αποσπάσουν την προσοχή των φρουρών για να μπορέσει να τους ξεγελάσει και να μεταφέρει τον Hugo κάθε φορά σε κάποιο ασφαλές έδαφος.

Παράλληλα, με τα γυμνά της χέρια μπορεί επίσης να δημιουργήσει κάποιν αντιπερισπασμό πετώντας ας πούμε βάζα. Η ύπαρξη ενός μικρού gadget wheel σας προδίδει πως το παιχνίδι έχει μέλλον όσον αφορά την απόκτηση νέων εργαλείων. Εν τέλει, πρόκειται μόνο για νέα αντικείμενα που μπορεί να βάλει η Amicia στην σφεντόνα της αντί για απλές πέτρες. Σημαντικό είναι να lootάρετε οτιδήποτε βρείτε στο διάβα σας, καθότι όλα τα αποκτηθένα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναβαθμίσετε την σφεντόνα σας, είτε για να κάνετε crafting νέων υλικών προς εκτόξευση. Το modάρισμα πραγματοποιείται στα διάφορα workshops, στην συγκεκριμένη περίπτωση τραπεζάκια εργαστηρίου, τα οποία θα συναντήσετε αναπόφευκτα στα κάστρα που θα μεριάσετε για προστατευτείτε. Το τι μπορείτε να πειραματιστείτε πάνω θα μάθετε παρακάτω, αφού σας παρουσιάσουμε τον επόμενο εχθρό σας στο παιχνίδι, τους αρουραίους.

a plague tale innocence 4
Όταν δεν έχετε να ασχοληθείτε με την φρουρά η αμέσως επόμενη απειλή που θα γνωρίσετε είναι η πηγή της πανούκλας αυτή καθαυτή. Οι αρουραίοι σκάνε σε όλα τα σκοτεινά σημεία του παιχνιδιού και η επαφή μαζί τους θα σημάνει άμεσο θάνατο χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης. Το μόνο πράγμα που μπορεί να τρομάξει τα χιλιάδες τρωκτικά που σας προσεγγίζουν είναι το φως και ιδίως η φωτιά. Οι φλεγόμενες δάδες και οι ακτίνες του Ήλιου μπορούν να αποτρέψουν τους αρουραίους από το να σας πλησιάσουν. Κρατώντας οτιδήποτε μπορεί να φλέγεται στα χέρια σας δημιουργείται μονοπάτι ανάμεσα στους αρουραίους για να διαβείτε. Όταν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο τριγύρω, τότε μπορείτε πια να χρησιμοποιήσετε τα υλικά σας για να δημιουργήσετε στοιχεία όπως τα Ignifier ή Luminosa, για να εκσφενδονίσετε και να δημιουργήσετε σπίθες και μικρές φλόγες τριγύρω.

Ετοιμαστείτε για Φωτιά με Φωτιά Simulator ή γίνετε τροφή για τους αρουραίους

Όσο αποκτάτε οικειότητα με την σφεντόνα και τα εργαλεία σας θα μπορείτε να χρησιμοποιήστε τα ίδια τα σώματα των στρατιωτών ως δόλωμα για να αποσπάσετε την προσοχή των αρουραίων. Όταν πρωτοbaitάρετε κάποιον μαχόμενο προς τους αρουραίους και δείτε τα μικρά αλλά θαυματουργά αυτά πλάσματα να τους καταβροχθίζουν σαν piranhas θα καταλάβετε πως έχετε εναρμονιστεί πια με τους gameplay μηχανισμούς. Δεν αποκλείετε ωστόσο να συναντήσετε και μερικά αθώα bugs όσον αφορά στην κίνηση των χαρακτήρων και στο hitbox των εχθρικών μονάδων. Υπήρξαν δηλαδή και περιπτώσεις όπου όλο και κάποιος αρουραίος είχε τα καλαμπαλίκια να πατήσει κοντά στην φωτιά και σας έφαγε, ενώ κανονικά δεν θα ‘πρεπε. Δεν ήταν ενοχλητικές, σαν αριθμός, αυτές οι περιπτώσεις, ωστόσο η απότομη αποτυχία σας εκεί που δεν το περιμένετε μπορεί και να σας ανεβάσει το αίμα στο κεφάλι κανά δυο φορές.

a plague tale innocence 8
Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες πίστες που θα χρειαστεί να λύσετε απλά puzzles, που περιλαμβάνουν κυρίως την μετακίνηση φωτιάς και πασάλων για να διευκολυνθεί η πορεία σας. Σε ένα από τα τελευταία sequences του παιχνιδιού θα ελέγξετε και τον Hugo, ο οποίος έχει σαφέστατα διαφορετικές δυνατότητες από την μεγάλη του αδερφή. Κάπως έτσι συνοψίζεται ολόκληρο το gameplay του A Plague Tale: Innocence έχοντας ως τελευταία έκπληξη τα boss fights. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο παιχνίδι, αντιθέτως είναι στάνταρ οι κινήσεις και η συμπεριφορά που πρέπει να διατηρήσετε καθόλη την διάρκειά του. Το αίσθημα του κινδύνου ψιθυρίζει συνεχώς στο αυτί σας να είστε προσεκτικοί και αυτό βοηθά στο να μην γίνεται ποτέ βαρετό ή μονότονο. Σίγουρα θα κινήσει την περιέργειά σας για να μάθετε τι θα συμβεί στο τέλος, οπότε δύσκολα θα το αφήσετε στην μέση ή παραλίγο ανολοκλήρωτο, εκτός και αν…σιχαίνεστε υπερβολικά τα ποντίκια.

Μία ταινία τρόμου
Αν το σενάριο είναι επαρκής λόγος για να ανακαλέσουμε το genre στο οποίο ανήκει το A Plague Tale: Innocence, ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού είναι η σφραγίδα με μπόλικο μελάνι που του λείπει. Ο κόσμος του δημοφιλούς πια Action-Adventure περιέχει ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο περιβάλλον που στο μεγαλύτερο ποσοστό του έχει καταστραφεί από την αρρώστια που μεταφέρουν οι αρουραίοι και οι μολυσμένοι, ετοιμοθάνατοι άνθρωποι. Όταν πέφτουν τα cinematics να έχετε πάντα σφικτά τα δόντια σας, καθότι η βιαιότητα αρκετών σκληρών σκηνών ενδέχεται να σας πιάσει απροετοίμαστους. Θα αντικρίσετε φρικτούς θανάτους και μόνο τα μέρη που έχουν πολύχρωμα δέντρα, φως και χαλαρό αεράκι θα σας ξεκουράσουν λίγο από την μαυρίλα και την σαπίλα των δεκάδων μπουντρουμιών στα οποία θα εισέλθετε. Οι εκφράσεις των χαρακτήρων είναι εκπληκτικές και τα λίγα ψεγάδια των γραφικών περιορίζονται σε ορισμένα φτωχά animations.

a plague tale innocence 6
Ελάχιστα κατώτερος παρουσιάστηκε ο τομέας του ήχου. Ενώ υπάρχουν ορισμένα αξιότιμα ηχητικά εφέ και η μεσαιωνική μουσική που καλύπτει το background της περιπέτειάς σας δίνει ρυθμό στο ταξίδι σας, υπάρχουν ορισμένοι cringοδιάλογοι και έντονη αδυναμία στο lyp syncing που χαλάει ελαφρώς την όλη οπτικοακουστική. Σε γενικές γραμμές, οι ερμηνείες των voice actors είναι πάρα πολύ καλές, ενώ όλοι τους χρησιμοποιούν μία έντονη προφορά στον λόγο τους. Το άκουσα των χιλιάδων αρουραίων που σας περικυκλώνουν ήδη από μόνο του θα ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά σας, οπότε ο ήχος βοηθά και αυτός να έχετε μονίμως τα μάτια σας 14

Πάμε για τίτλο ή sequel;
Εκτός απροόπτου, το A Plague Tale: Innocence θα αποτελέσει μακράν την πιο ευχάριστη έκπληξη του 2019 εκτός του κύκλου των AAA games. Όλοι οι τομείς του παιχνιδιού δένουν ιδανικά ώστε το σύνολο να είναι ένα video game που πατάει γερά στο έδαφος και δικαιούται να διακριθεί. Στο πρόσωπό του θα βρείτε στοιχεία από διάφορα εκπληκτικά games του παρελθόντος όπως τα The Last of Us και Brothers: A Tale of Two Sons, βάζοντας παράλληλα την δική του Horror πινελιά που θα σας κρατήσει να αγωνιάτε για το τι επιφέρει η συνέχεια και την Amicia και τον δύσμοιρο Hugo.

a plague tale innocence 9
Ίσως είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει η Asobo Studio για να διακριθεί και η το φοβερό αποτέλεσμα του A Plague Tale: Innocence αποδεικνύει πως υπάρχει ταλέντο ανάμεσα στους developers της γαλλικής εταιρείας. Το ζήτημα είναι το αν θα συνεχίσουν με κάτι αντίστοιχο ή αν θα επιστρέψουν στην μετριότητα, όμως το συγκεκριμένο video game είναι must για όσους αγαπούν τα Stealth games και ενδιαφέρονται για βαθυστόχαστα storylines με έντονες συναισθηματικές στιγμές.

Θετικά:
- Συγκλονιστική ατμόσφαιρα
- Σενάριο με πολλές στιγμές κορύφωσης
- Ευχάριστο Stealth gameplay
- Απλοί συνδυαστικοί μηχανισμοί
- Φοβερός σχεδιασμός του περιβάλλοντος
- Πετυχημένα, έντονα Horror στοιχεία

Αρνητικά:
- Λίγες δυνατότητες στον χειρισμό
- Διακριτικά bugs σε λάθος σημεία
- Άστοχο lip syncing

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Σενάριο: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Όσοι βλέπατε ποντίκια στο σπίτι σας και σκεφτόσασταν να μετακομίσετε ήρθε ο καιρός να δεχτείτε γερά deja vues.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 andreasgr2 (Level 1) 01/06/2019 13:13
Εκτενές το review καλύπτοντας τα πάντα. Το παιχνίδι είναι φανταστικό και μαζί με το resident 2 αποτελεί για μένα ένα απ τα καλύτερα horror adventures της χρονιάς.
#2 Manos (Level 38) 02/06/2019 14:05
Ένα από τα games που θέλω να παίξω κάποια στιγμή για να μάθω λίγα πράγματα για την ιστορία με την πανώλη και την Ευρώπη, αφού κατά την αποψή μου αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια που απείλησε την ανθρωπότητα. Είχα δει ότι έχει εκπληκτική ατμόσφαιρα, αλλά μου το επιβεβαίωσε ο Γιάννης στο πληρέστατο review του, κάτι που με ικανοποιεί.
#3 Astro (Level 19) 02/06/2019 22:24
Πολύ δυνατό στο είδος του.
#4 Packo Ramas (Level 14) 14/06/2019 14:26
Παιχνίδι έκπληξη. Για μένα προσωπικά ίσως ένα απο τα καλύτερα για το έτος 2019 . Το παιχνίδι έχει απίστευτο σενάριο, φανταστικά voice over, έξυπνο gameplay και εκπληκτική ατμόσφαιρά. Πολύ ωραίο review.
Score 8
User Score ( 8 votes ) 8.63
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure, Stealth
Developer: Asobo Studio
Publisher: Focus Home Interactive
Διάθεση: Asobo Studio
Players: 1
Requirements: Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8.1/10 64-bit, Επεξεργαστής Intel Core i3-2120 στα 3.3GHz ή AMD FX-4100 X4 στα 3.6GHz, 8GB RAM, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 660 ή AMD Radeon HD 7870 2GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 14/5/2019
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification