Reviews Far Cry New Dawn
Comments (5)

Far Cry New Dawn Hot

Επιβίωση στην καταπράσινη, ερημωμένη Montana.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/ed/ad/5e/far-cry-new-dawn-box-11-1551353626.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Επιβίωση στην καταπράσινη, ερημωμένη Montana.

 Η Ubisoft ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο το Far Cry New Dawn, πριν ο προκάτοχός του προλάβει καν να κλείσει χρόνο από την κυκλοφορία του. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ήταν το post-Apocalyptic setting του και η επίδειξη ενός αυτοσχέδιου όπλου, μιας και εκείνη την περίοδο υπήρχε επίσης μεγάλο hype για το Fallout 76. Ωστόσο, οι διαφορές έγιναν σαφείς από τις πρώτες κιόλας εικόνες, μιας και οι συνέπειες μιας πυρηνικής καταστροφής φάνηκαν να αποδίδονται με έναν τρόπο που δεν είναι συνηθισμένος.

H ζωή μετά από την καταστροφή
17 χρόνια μετά από το πυρηνικό ολοκαύτωμα στο τέλος του Far Cry 5, η φύση έχει όχι μόνο ανακάμψει, αλλά η έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση της, όπου τώρα φυτά έχουν καλύψει τεράστιες εκτάσεις και άγρια ζώα περιπλανώνται σε μέρη όπου προηγουμένως ήταν κατοικημένες περιοχές. Έτσι συνέβη και στην Hope Country, μια εικονική κομητεία στην Montana των ΗΠΑ. Ο ρόλος σας είναι αυτός του υπεύθυνου ασφάλειας μιας ομάδας η οποία ταξιδεύει βοηθώντας τους επιζώντες να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους.

far cry new dawn 1

Καθώς ταξιδεύετε προς τον επόμενο προορισμό σας, το τρένο στο οποίο επιβαίνετε γίνεται στόχος επίθεσης από την συμμορία "Highwaymen", οι οποίοι είναι μια οργάνωση ληστών που επεκτείνεται σε ολόκληρη την χώρα και είναι χωρισμένη σε μικρότερα παρακλάδια. Αρχηγοί της συμμορίας είναι οι αδίστακτες δίδυμες Mickey και Lou, οι οποίες αιχμαλωτίζουν τον επικεφαλής της ομάδας σας Thomas Rush, ενώ εσείς οριακά γλυτώνετε ζωντανοί.

Στην προσπάθειά σας να τον ελευθερώσετε, θα μαζέψετε διάφορους επιζώντες σε έναν καταυλισμό με την ονομασία "Prosperity", προβάλλοντας αντίσταση στην συμμορία, και αργότερα αντιμετωπίζοντάς την ευθέως, συμμαχώντας στην πορεία με την οργάνωση του Joseph Seed από το Far Cry 5. Το σενάριο του New Dawn αποτελεί είναι ένα ευθύ και φαινομενικά προχειρογραμμένο sequel του προκατόχου του, δεν κερδίζει βραβείο πρωτοτυπίας και η έλλειψη προσωπικότητας του χαρακτήρα σας δεν προσφέρει μια ολοκληρωμένη αίσθηση του να "ζείτε" μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού. Η κατά κόρον προβλέψιμη εξέλιξη θυμίζει μια όχι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη ταινία δράσης, δίνοντας βάρος στην εμφάνιση χαρακτήρων του παρελθόντος προκειμένου να εμπλουτιστεί.

Σαν βιντεοπεριπέτεια από τα 90s
Ο χάρτης του New Dawn είναι μικρότερος από αυτόν του προκατόχου του και με λιγότερα πράγματα προς ανακάλυψη, αλλά συνεχίζει να δίνει έμφαση στο περιβάλλον. Πέρα από την βλάστηση που έχει καλύψει πολλά μέρη, θα συναντήσετε και ζώα, άλλα ήμερα και άλλα τα οποία θα επέμβουν στις μάχες σας, αλλά δεν πρόκειται για "απλή πανίδα". Η ραδιενέργεια τους έχει δώσει επιπλέον δυνάμεις, όπως για παράδειγμα διάφορες επιθέσεις που κάνουν ζημιά σε μια ακτίνα γύρω τους.

Ο καταυλισμός σας αποτελεί στοιχείο μεγάλης σημασίας στο New Dawn, o οποίος έχει επτά κτίρια, με το καθένα την δυνατότητα να αναβαθμιστεί τρεις φορές. Προκειμένου να αναβαθμίσετε τα κτίρια του καταυλισμού σας, θα πρέπει να συλλέξετε αιθανόλη και κάθε αναβάθμιση προσφέρει αντίστοιχα bonuses ή δυνατότητες. Για παράδειγμα, αναβαθμίζοντας το Workbench θα μπορείτε να κατασκευάσετε καλύτερα όπλα αφού συλλέξετε υλικά από το περιβάλλον, ενώ κάθε φορά που αναβαθμίζετε το Infirmary θα ανεβαίνει το μέγιστο health σας. Η αιθανόλη είναι δυσεύρετη στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού, κάτι το οποίο είναι κουραστικό σε ένα game το οποίο δίνει τόση βάση στην αναβάθμιση του Prosperity.

far cry new dawn 6

Τα περισσότερα από τα όπλα του New Dawn θα τα βρείτε και στα προηγούμενα Far Cry και δεν προσφέρουν κάτι νέο, με την διαφορά ότι έχουν μερικές αισθητικές αλλαγές ώστε να ταιριάζουν στο post-Apocalyptic setting. Τα οχήματα που μπορείτε να αποκτήσετε ποικίλουν σε χρήσεις (για νερό, γη και αέρα) και αφήνουν μια γενικότερα ωραία αίσθηση, αν και ο χειρισμός τους θα μπορούσε να είναι λίγο πιο "σφιχτός". Σε γενικές γραμμές πάντως, οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του εξοπλισμού σας έχουν απλά λίγα επιπλέον εξαρτήματα όπως ταινία, κουτιά από σπρέι κλπ, οπότε δεν δίνουν την αίσθηση κάποιας πραγματικής αναβάθμισης.

Η μεγάλη εξαίρεση είναι το απολαυστικότατο Saw Launcher, το οποίο είναι μια αυτοσχέδια βαλλίστρα-εκτοξευτής δισκοπρίονων και αναβαθμίζοντάς το σας δίνονται περισσότερες επιλογές θανάτωσης των εχθρών σας, όπως μεταξύ άλλων εξοστρακίσεις και επιστροφή του δίσκου μετά από πρόσκρουση σε κάτι. Ο χειρισμός είναι ο τυπικός ενός FPS, χωρίς περίσσιες ή περίεργες λειτουργίες. Οι εντολές της κίνησης έχουν ομαλότατη ανταπόκριση, αν και οι μικρές κινήσεις ακριβείας θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες, ειδικά όσον αφορά την σκόπευση, αλλά δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα μόλις τις συνηθήσετε μέσω της επανάληψης. To stealth δουλεύει πολύ καλά, ίσως καλύτερα από όσο θα έπρεπε, όμως αυτό είναι ευτυχές καθώς τα stealth kills είναι αρκετά πορωτικά.

far cry new dawn 3

Τo σύστημα Perks των τελευταίων games της σειράς κάνει την εμφάνισή του και εδώ. Πρόκειται για ιδιότητες και ικανότητες που ενισχύουν διάφορες πτυχές του χαρακτήρα σας, είτε προσθέτοντας μαχητική ισχύ, είτε δίνοντάς σας περισσότερες τακτικές επιλογές. Για παράδειγμα, κάποια από αυτά σας επιτρέπουν να κουβαλάτε ένα παραπάνω όπλο, να χρησιμοποιείτε κυάλια, ή γάτζο. Προκειμένου να ξεκλειδώσετε perks θα πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες αποστολές ή να βρείτε περιοδικά τα οποία σας τα παρέχουν.

Πέρα από αυτές τις ικανότητες, κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο παιχνίδι αποκτάτε πλήρεις υπερφυσικές δυνάμεις, όπως υπερφυσική δύναμη, το να μπορείτε να γίνετε αόρατος και την δυνατότητα να κάνετε "double jump", δηλαδή να πηδήξετε ενώ είστε στον αέρα ώστε να ωθηθείτε ακόμα πιο ψηλά. Δυστυχώς, την στιγμή που αποκτάτε τις δυνάμεις αυτές, πάσα πιθανότητα θα είστε ήδη πολύ καλά εξοπλισμένοι. Ωστόσο, προσθέτουν επιπλέον τρόπους επίλυσης διάφορων καταστάσεων και αυτή η ποικιλία είναι κάτι καλοδεχούμενο.

far cry new dawn 4

To New Dawn έχει 22 κύρια missions τα φαίνονται να έχουν μια αρκετά βιαστική αλληλοσύνδεση χωρίς έμπνευση. Το κατά πόσο μπορείτε να προχωρήσετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εξοπλισμό σας, καθώς όπλα που δεν έχουν αναβαθμιστεί δεν θα κάνουν αξιοσημείωτη ζημιά σε εχθρούς μεγαλύτερου tier από εσάς. Αυτό θα σας περιορίσει αρκετά ως προς την δυνατότητα εξερεύνησης, καθώς έτσι ο όρος "Open World" δεν ισχύει πρακτικά μέχρι να φτάσετε σε σημείο να έχετε πλήρως αναβαθμισμένο εξοπλισμό και να μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιονδήποτε εχθρό.

 

Οπλιστείτε με υπομονή, αλλιώς να έχετε εύκαιρη την πιστωτική σας κάρτα.

 

Τα side quests περιλαμβάνουν δευτερεύουσας σημασίας σκοπούς, όπως την κατάληψη Outposts (όπως και στο Far Cry 5, αλλά αυτή την φορά μπορείτε να τα κάνετε reset ξανακαταλάβετε αργότερα, με δυσκολότερους εχθρούς και μεγαλύτερες ανταμοιβές), το ψάξιμο αντικειμένων, και την στρατολόγηση συμμάχων. Αν επιλέξετε (όπως κάνουν πολλοί) να εξερευνήσετε και να ολοκληρώσετε τα side quests πριν ασχοληθείτε με το να τελειώσετε την κύρια ιστορία, θα παρατηρήσετε ότι ο δείκτης πρόκλησης πέφτει δραματικά και τα πάντα θα είναι πολύ εύκολα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα side quests δεν σημειώνονται με markers, προκύπτουν μέσω την εξερεύνησης. Όπως και στο προηγούμενο Far Cry, αυτή την φορά έχετε 9 πιθανούς Specialists για να στρατολογήσετε ως συντρόφους σας, ενώ μπορείτε να προσλάβετε και υποδεέστερους NPCS για να πολεμήσουν στο πλάι σας. Πάντως, τα διάφορα bugs είναι πιθανό να σας χαλάσουν την διασκέδαση, καθώς μπορεί ένας σύμμαχος που μόλις σώσατε να σκαλώσει σε ένα σημείο και να μην έχετε πρόσβαση σε εκείνον.

far cry new dawn 5

Ένας νέος τύπος αποστολής του New Dawn είναι τα Expeditions. Αυτές οι αποστολές διαδραματίζονται σε 7 διαφορετικές τοποθεσίες των ΗΠΑ και μπορούν να παιχτούν σε 3 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Αν και η αλλαγή περιβάλλοντος στην κάθε μία είναι ευχάριστη, όλα τα expeditions παίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μπορούν γρήγορα να γίνουν βαρετά, καθώς σε όλα ο σκοπός είναι να κατέβετε από ένα ελικόπτερο, να βρείτε ένα πακέτο και να το πάτε σε ένα άλλο σημείο και να περιμένετε να σας πάρουν να φύγετε, καθώς εχθροί προσπαθούν να σας σταματήσουν.

Αν βαριέστε το grinding για πόρους, η Ubisoft σας έχει την λύση. Μα φυσικά microtransactions, τι άλλο; Αυτές οι πρακτικές σε games που δεν είναι free to play αρχίζουν να κουράζουν (αν δεν το έχουν καταφέρει ήδη). Το μοτίβο είναι πλέον γνωστό: Ο,τι δεν θέλετε να ξοδέψετε σε χρόνο, το ξοδεύετε σε χρήμα. Καλά όλα ως εδώ, αλλά αυτό που δεν θέλουν να καταλάβουν οι developers είναι το ότι έτσι έχουμε games που είναι από την φύση τους βαρετά, αναγκάζοντας τον παίκτη να βάλει το χέρι στην τσέπη αν θέλει να αξιοποιήσει τον χρόνο του προχωρόντας στην ιστορία και όχι κάνοντας farming προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους ή να ξεκλειδώσει εξοπλισμό. Παρ' όλα αυτά, ένα μέσο playthrough θα σας πάρει περίπου 20 ώρες να το ολοκληρώσετε. Αν δεν ασχοληθείτε καθόλου με side quests αυτές γίνονται 15, ενώ αν θελήσετε να ψάξετε τα πάντα θα ξοδέψετε πάνω-κάτω 30 ώρες.

far cry new dawn 2

Έχω και τρίκυκλο, πάμε μια βόλτα;
Το Arcade Multiplayer mode του Far Cry 5 δεν υπάρχει στο New Dawn. Αντί αυτού, έχετε την δυνατότητα να παίξετε Co-op με έναν φίλο σας, το οποίο έτσι κάνει τα όπλα των οχημάτων πιο χρήσιμα, ενώ επίσης μπορείτε να ανταλλάξετε εξοπλισμό και να εξερευνήσετε ή να παίξετε αποστολές παρέα. Σίγουρα οποιοδήποτε game είναι πιο απολαυστικό με έναν φίλο, αλλά η φύση του παιχνιδιού δεν αφήνει περιθώρια να κάνετε και πολλά που δεν θα κάνατε μόνοι σας.

Πράσινο και ροζ. Πολύ ροζ.
Ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα χαρακτηριστικά του New Dawn είναι μια διαφορετική οπτική γωνία ενός post-Apocalyptic κόσμου. Έχοντας συνηθίσει τις άγονες, μονότονες ερημιές σε games όπως αυτά της σειράς Fallout, η ιδέα της φύσης που ανακάμπτει αντί να πεθαίνει προσφέρει κάτι το φρέσκο και είναι υλοποιημένη ικανοποιητικότατα, καθώς η λιακάδα, η πλούσια βλάστηση και τα πολλά, έντονα χρώματα κυριαρχούν στον οπτικό τομέα. Ωστόσο, η υπερβολική σε μερικά σημεία χρήση του ροζ χρώματος ίσως κουράσει μερικούς.

Τεχνικά, τα γραφικά είναι βελτιωμένα σε σχέση με το Far Cry 5. Τα animations και το framerate είναι ομαλότατα, τα μοντέλα λεπτομερή, ο φωτισμός ατμοσφαιρικός και τα τοπία καλοσχεδιασμένα. Τα πρόσωπα είναι σε γενικές γραμμές καλοσχεδιασμένα, αλλά υπάρχει εμφανής διαφορά ποιότητας στην εκφραστικότητα των σημαντικών χαρακτήρων σε σχέση με τους ανώνυμους NPCs.  Τα glitches δεν απουσιάζουν, αλλά ευτυχώς είναι λίγα και δεν παρατηρούνται συχνά.

Κινητήρες βογγάνε και όπλα κροταλίζουν
Από το πιο διακριτικό έως το πιο πομπώδες soundtrack, οι μουσικές επενδύσεις των games της Ubisoft είναι πάντα τουλάχιστον αξιόλογης ποιότητας, και το New Dawn δεν αποτελεί εξαίρεση. Ambient, Drum & Bass, χαλαρή ηλεκτρονική μουσική, Tribal/Rock σημεία και μέχρι και Southern περάσματα προσφέρουν άλλοτε διακριτικά και άλλοτε επιβλητικά την ατμόσφαιρα της εκάστοτε κατάστασης. Αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρείτε κάποιο μουσικό θέμα που να σας "κολλήσει" για καιρό, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η δουλειά που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα.

far cry new dawn 7

Αντίστοιχα καλοδουλεμένοι είναι και οι ήχοι του περιβάλλοντος, καθώς και τα ηχητικά εφέ κυμαίνονται σε πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Το voice acting απ' την άλλη, αν και εξυπηρετεί τον σκοπό του, θα μπορούσε να είναι και καλύτερο. Σε αρκετές στιγμές ίσως cringeάρετε από κάποιες (ίσως επίτηδες) υπερβολικές ερμηνείες και "cheesy" ατάκες που ενισχύουν την πεποίθηση ότι το New Dawn θυμίζει τυπική ταινία δράσης.

Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει
Αν και πληρεί τις προϋποθέσεις ενός καλού game όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το New Dawn επαναλαμβάνει κάποια λάθη του προκατόχου του, με τα επιπλέον αρνητικά στοιχεία της γραμμικής εξέλιξης και του ότι μετά από κάποιο σημείο αρχίζει να κουράζει. Ίσως αν η Ubisoft αφιέρωνε παραπάνω χρόνο και προσοχή στην ποικιλία του gameplay και στην ανάπτυξη των ιδεών που παρουσιάζει να ήταν πιο ευχάριστο, αλλά η σχετικά μικρή του διάρκεια ίσως τελικά να αποτρέψει την βαρεμάρα αν δεν θελήσετε να εξερευνήσετε τα πάντα (όπου και πάλι δεν θα σας πάρει πολλές παραπάνω ώρες). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα game που απ' τη μια προσφέρει μια αίσθηση ποιότητας και απ' την άλλη μια αίσθηση προχειρότητας.

 

Θετικά: 
- Ζωντανά γραφικά
- Όμορφα ηχητικά εφέ
- Πρωτότυπη απόδοση του post-Apocalyptic κόσμου
- Δυνατότητα reset των Outposts
- Co-op multiplayer

Αρνητικά:
- Βασικός πρωταγωνιστής χωρίς χαρακτήρα
- Μικρή διάρκεια
- Δεν είναι πραγματικά "Open World" μέχρι να αναβαθμίσετε εξοπλισμό
- Ρηχό σενάριο
- Ξοδέψτε ώρα μαζεύοντας πόρους ή πληρώστε microtransactions
- Μερικά εκνευριστικά bugs
- Επαναλαμβανόμενες και βαρετές αποστολές

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Σενάριο: 6 
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.1 

Ένα σκαλί πιο κάτω από τον προκάτοχό του, αν και περιέχει μερικές ωραίες ιδέες.

Γιώργος Τζίτζιφας

 

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Τo Far Cry New Dawn έχει αστεία Easter Eggs από games της Ubisoft

 

O YouTuber The Easter Egg αποκαλύπτει όλες τις αναφορές σε άλλα games της Ubisoft που θα βρείτε στο Far Cry New Dawn.

Το νέο...
Posted (19 Feb 2019)

Far Cry New Dawn gameplay videos

[Αρχική Δημοσίευση: 23/1/2019] Το PC Gamer δημοσίευσε ένα 29λεπτο gameplay video από την έκδοση για PS4.

Στο βίν...
Posted (14 Feb 2019)

O Sam Fisher στο Far Cry New Dawn

Το Far Cry New Dawn θα περιλαμβάνει ένα easter egg από την αγαπημένη σειρά Splinter Cell. Μάλιστα δεν πρόκειται για ένα απλό σύ...
Posted (14 Feb 2019)

Far Cry New Dawn

[Αρχική δημοσίευση: 5/12/18] Η Ubisoft δημοσίευσε ένα teaser βίντεο του επόμενου μέρους τη...
Posted (23 Jan 2019)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Parou (Level 20) 28/02/2019 14:57
Πολύ ωραίο και αναλυτικό review Γιώργο :D
#2 Astro (Level 19) 02/03/2019 20:21
Πολύ καλο και αναλυτικό άρθρο.
#3 +2 AntonKos (Level 17) 11/03/2019 23:37
Το αγόρασα και ειλικρινά συμφωνώ με το review. Πλέον η σειρά Far Cry έχει κουράσει. Μανιακοί κακοί, τρελαμένοι χαρακτήρες, gameplay μία από τα ίδια, ε δεν πάει άλλο.Έχει πάρει την κάτω βόλτα.Καλά θα κάνει η Ubisoft να κάθεται να δουλεύει χρόνια σε ένα παιχνίδι σαν την Rockstar και να έρχεται και να μας δίνει κάτι το ουσιαστικό. Απλά μάλλον θέλει να βγάζει κάθε χρόνο από όλα της τα games αντί να περιμένει για περισσότερα έσοδα.Ισως να κονομαει πιο πολλα ετσι αλλα σε καθε περιπτωση μας κοροιδευει.
#4 Blood Prince (Level 29) 13/03/2019 01:52
Με βάση τα αρνητικά που διάβασα είναι παιχνίδι πρός αποφυγή,και μεγάλο βαθμό έχει.
Πάντως εκεί στην Ubisoft κάποιοι έχουν μανία με το Ροζ.
#5 ginogigiki (Level 8) 25/12/2019 21:43
Κάτι σαν τραβηγμένο από τα μαλλιά expansion του αρκετά καλού FAR CRY 3...

Μία μετριότητα... Χαζό σενάριο... Αδιάφορο μπροστά στο original παιχνίδι.
Score 7.1
User Score ( 10 votes ) 7.4
User Reviews 0
Genre: FPS
Developer: Ubisoft Montreal
Publisher: Ubisoft
Διάθεση: Ubisoft & Gaming Galaxy (211-8008305)
Players: 1 (2 Co-op)
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core i5 2400 @ 3.1 GHz/AMD FX 6350 @ 3.9 GHz, Μνήμη RAM 8GB, Κάρτα Γραφικών NVIDIA GeForce GTX 670 (2GB)/AMD Radeon R9 270X (2GB), Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 SP1/8.1/10 (64bit), 30GB ελεύθερα στον σκληρό δίσκο.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 15/2/2019
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification