Reviews Octahedron
Comments (2)

Octahedron Hot

Εδώ το “απλά” μπορεί να σημαίνει και “περίπλοκα”.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/86/9d/7b/octahedron-box-art-72-1548025016.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Εδώ το “απλά” μπορεί να σημαίνει και “περίπλοκα”.

Όσοι από εσάς είναι εξοικειωμένοι με τη μουσική και παρακολουθήσουν το τρέιλερ του Octahedron είναι πολύ πιθανό να νομίζουν πως πρόκειται για κάποιον τίτλο που έχει σχέση με το αντικείμενο. Η όλη αισθητική που έχει ο τίτλος της Demimonde μπορεί να κατευθύνει αρκετούς σε αυτό το σενάριο αλλά αυτό είναι ένα μέγα λάθος.

octahedron 1
Το Octahedron μπορεί να διαθέτει περίεργα 8-bit γραφικά και έντονη ηλεκτρονική μουσική αλλά δεν έχει καμία σχέση με Rhythm game καθώς είναι ένα 2D Platform.Το gameplay του είναι πρωτότυπο αλλά κατά μια μικρή έννοια σχετίζεται με τη μουσική. Αυτό δεν είναι ούτε καλό αλλά ούτε και κακό καθώς αρκετοί gamers εκεί έξω δεν είναι fans του Rhythm genre. Αυτό όμως που κάνει το Octahedron ξεχωριστό θα το δούμε παρακάτω.

Οκτάμπιτη ζωή με techno αισθητική
H αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό η Square Enix Collective μας έχει εκπλήξει με τις τελευταίες της κυκλοφορίες και το Octahedron αποτελεί σίγουρα μια από αυτές. Σίγουρα το σενάριο θα ήταν καλό να υπάρχει αλλά όταν το gameplay είναι ο βασικός πρωταγωνιστής τότε δεν υπάρχει τόσο σοβαρό θέμα δια της απουσίας του.

Το υποτυπώδες σενάριο του τίτλου είναι κάπως αδιάφορο καθώς ο ανώνυμος πρωταγωνιστής μας βλέπει μια λάμψη η οποία τον καταβροχθίζει και τον μετατρέπει στον χαρακτήρα που χειρίζεστε, ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα που έχει για κεφάλι ένα οκτάγωνο. Σκοπός σας είναι να δραπετεύσετε από κάθε επίπεδο αποφεύγοντας διάφορα εμπόδια και εχθρούς και να φτάσετε στη σωτηρία σας. Με το που πιάσετε το χειριστήριο και ξεκινήσετε, θα μπείτε για τα καλά στο κόσμο του Octahedron.

Τίποτα χωρίς γωνίες δεν αναπνέει
Ο περίεργος χαρακτήρας σας ξεκινά από ένα σημείο ενός επιπέδου και πρέπει να φτάσει στην κορυφή του όπου βρίσκεται η έξοδος. Το θέμα είναι πώς θα το κάνει αυτό καθώς αρχικά θα διαπιστώσετε ότι πέρα από τη κίνηση δεξιά και αριστερά και το άλμα, ο χαρακτήρας σας δεν διαθέτει άλλες κινήσεις. Και εδώ έρχεται το πρωτότυπο στοιχείο που διαθέτει το Octahedron. O πρωταγωνιστής μας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει στιγμιαία πλατφόρμες κάτω από τα πόδια του έτσι ώστε να καταφέρει να κερδίζει ύψος και να φτάσει με επιτυχία στο στόχο του. Ακούγεται αρκετά απλό αλλά στην πράξη είναι ένας πολύ πρωτότυπος μηχανισμός που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί σε άλλον τίτλο του είδους.

octahedron 2
Στην αρχή κάθε επιπέδου σας εμφανίζεται μια ένδειξη η οποία σας πληροφορεί για το πόσες πλατφόρμες μπορείτε να δημιουργήσετε πριν ακουμπήσετε το πάτωμα ή γενικότερα το έδαφος σε κάθε level. Αφού προσγειωθείτε σε κάποιο σταθερό σημείο του επιπέδου, αυτή σας η ικανότητα επαναφορτίζεται έτσι ώστε να μπορέσετε να πάρετε μια ανάσα και να σχεδιάσετε τη στρατηγική σας. Ο αριθμός πλατφορμών που μπορείτε να δημιουργήσετε ποικίλλει και από μόλις δυο θα δείτε ακόμη μεγαλύτερα νούμερα που αρχικά θα σας κάνουν να χαμογελάσετε. Στη πορεία όμως θα συνειδητοποιήσετε ότι όσες περισσότερες σας παρέχονται, τόσο πιο ζόρικα θα είναι τα πράγματα.

Με μια ολιγόλεπτη ενασχόληση σίγουρα αρκετοί θα αναφωνήσουν «Σιγά τα αυγά» και άλλα τέτοια ευφυολογήματα όταν ξαφνικά θα σωπάσουν καθώς το επίπεδο πρόκλησης ανεβαίνει σχετικά σύντομα. Ο κάθε κόσμος του Octahedron έχει το δικό του concept -με ονομασίες που διαθέτουν ελληνική περιγραφή και τιμάνε τη γλώσσα μας- και όσο καταφέρνετε και ολοκληρώνετε κάποιον, η πλατφόρμα σας αναβαθμίζεται και αποκτά νέες δυνατότητες.

octahedron 3
Αυτός ο τρόπος που επέλεξε η ομάδα ανάπτυξης έχει λογική καθώς στη πορεία σας θα συναντήσετε διάφορα εμπόδια και εχθρούς που θα χρειαστούν σίγουρα τη χρήση της νέας ικανότητας που αποκτήσατε. Οι εχθροί ποικίλλουν και ενώ δεν «γεμίζουν» το μάτι είναι αρκετά επικίνδυνοι. Στα πιο περίπλοκα επίπεδα να είστε σίγουροι ότι θα τους στολίσετε με διάφορα κοσμικά επίθετα που πιθανόν να έχετε ήδη χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή κατά της παρακολούθησης κάποιου ποδοσφαιρικού αγώνα. Υπάρχουν εχθροί οι οποίοι εμφανίζονται με το που δημιουργήσετε πλατφόρμα, πλάκες που σας καταδιώκουν με το που αγγίξετε το έδαφος καθώς και άλλοι που ρίχνουν διάφορα βλήματα για να σας ταλαιπωρήσουν.

Και τα εμπόδια όμως διαθέτουν αρκετή πρόκληση. Θα δείτε διάφορες παγίδες όπως γραμμές laser, τοίχους που θέλουν να σας κάνουν πατέ και άλλα «ευχάριστα» πράγματα. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι γενικά τα επίπεδα έχουν διαφορετική δομή καθώς όσο προχωράτε αναζητούν από εσάς διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Με άλλα λόγια, το Octahedron είναι δύσκολο αλλά με λίγη σκέψη και χωρίς το μότο “Βουρ στον πατσά” να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε. Υπάρχει ένα σύστημα checkpoint βέβαια που δε συγχωρεί και θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα ολόκληρο πέρασμα του Caradhras για να επανέλθετε αλλά αν είστε προσεκτικοί δεν θα έχετε θέμα.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι ένας δύσκολος τίτλος αλλά όχι άδικος

Αυτό που σίγουρα θα σας δυσκολέψει κάπως είναι ο χειρισμός που διαθέτει το Octahedron. Παρόλο που διατίθεται κανονική επιλογή για ρύθμιση του χειρισμού σύμφωνα με τα γούστα του καθενός, υπάρχει ένα μικρό input lag το οποίο στα αρχικά levels περνάει απαρατήρητο. Στη πορεία όμως γίνεται αρκετά αντιληπτό καθώς θα χρειαστείτε τέτοια ακρίβεια η οποία δεν γίνεται λόγω αυτού του προβλήματος. Όσο ακριβής κι αν ήμουν προσωπικά στις κινήσεις μου, έπιασα αρκετές φορές τον εαυτό μου να ισχυρίζεται ότι «Το πάτησα, γιατί δεν…» . Ευτυχώς δεν φτάνει σε τέτοιο σημείο που να καταντά το Octahedron unplayable αλλά σίγουρα αποτελεί ένα αρκετά σοβαρό μειονέκτημα καθώς όλο το concept του τίτλου βασίζεται στην ακρίβεια των κινήσεων. 

octahedron 4
Όσον αφορά το replayability, το Octahedron σας επιβραβεύει όταν καταφέρνετε να ολοκληρώσετε κάποιο level με τη χρήση ελάχιστων πλατφορμών ή την αποφυγή χτυπημάτων. Ακόμη, αφού το ολοκληρώσετε για πρώτη φορά, θα ξεκλειδώσετε και τα νέα επίπεδα δυσκολίας που σίγουρα είναι ότι πρέπει για τους μαζοχιστές ή καλύτερα (για να μη βάζουμε ταμπέλες) για το σκληροπυρηνικό κοινό που τρέφεται με την αδρεναλίνη που προσφέρει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού. 

Για τον μέσο παίκτη, η ενασχόλησή του με το Octahedron θα τον φτάσει σε σημείο να ολοκληρώσει και τα 50 επίπεδα του τίτλου μέσα σε περίπου οκτώ με εννιά ώρες. Αλλά για τους hardcore gamers αυτό είναι μια επίπονη ιστορία καθώς υπάρχουν τα γνωστά και μη εξαιρετέα collectibles. Tα σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί είναι αρκετά δύσκολα και σίγουρα θα σας πάρει κάποια ώρα για να καταλάβετε πως και προς τα πού πρέπει να κινηθείτε. Εντωμεταξύ, η συλλογή των collectibles είναι κατά 90% υποχρεωτική καθώς απαιτείται η συλλογή ενός συγκεκριμένου αριθμού τους για να ξεκλειδώσετε νέα επίπεδα και να αποκτήσετε και την αναβάθμιση της πλατφόρμας σας. 

octahedron 5
Neon φώτα και ξέφρενοι ρυθμοί
Το Octahedron διαθέτει 8-bit γραφικά τα οποία διαθέτουν ένα στυλ neon φωτισμού κάνοντας τη παρουσίαση του μοναδική. Όσοι μεγαλώσατε στα ουφάδικα (σ.σ.προδίδω την ηλικία μου) να είστε σίγουροι ότι θα σας χτυπήσει σίγουρα η νοσταλγία καθώς το Octahedron ξυπνά αναμνήσεις. 

Σίγουρα τα γραφικά αποτελούνται από απλά σχήματα και γραμμές και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής θα μπορούσε να πει κανείς ότι σχεδιάστηκε στο Paint ή ότι αποτελεί κάποιο είδους GIF αλλά αυτή σχεδιαστική επιλογή είναι άκρως πετυχημένη. Υπάρχουν κάποια frame drops όταν επικρατεί πανικός και όταν υπάρχουν πολλά τεκταινόμενα στην οθόνη να μπερδευτείτε αλλά σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι ικανοποιητικά. 

octahedron 6
Στα ίδια επίπεδα ή και ακόμη καλύτερα κινείται το ηχητικό κομμάτι του Octahedron. Το soundtrack διαθέτει trance,techno και γενικά ηλεκτρονικά κομμάτια από καλλιτέχνες όπως η Chipzel, ο Andre Sobota, ο Derek Howell και ο Monomirror. Η μουσική σε συνδυασμό με τα γραφικά ταιριάζουν απόλυτα όπως η Gouda με τη καπνιστή γαλοπούλα στο τοστάκι. Και ενώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα Rhythm τίτλο, η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Octahedron καθώς ο ρυθμός της αποτελεί κομμάτι του gameplay και σας δίνει με τον τρόπο της το έναυσμα για να ξεκινήσετε. 

octahedron 9
Η λέξη Οκτάγωνο είναι η πιο τέλεια περίληψη
Εν κατακλείδι, το Octahedron είναι μια πολύ καλή κυκλοφορία και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους ψάχνουν ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον Platform τίτλο που διαθέτει και μια αρκετή δόση πρόκλησης. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν χαντακώνουν σε καμία περίπτωση την προσπάθεια της Demimonde. Ειδικά με τη χαμηλή τιμή διάθεσης (12,99€) είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί. 

Θετικά:
- Πρωτότυπη ιδέα
- Όμορφη παρουσίαση
- Μεγάλη διάρκεια
- Χαμηλή τιμή 

Αρνητικά:
- Input lag
- Πτώση των frames όταν επικρατεί πολυκοσμία
- Απαιτητικό σε κάποια σημεία 

Βαθμολογία
Γραφικά: 6 
Ήχος: 7 
Gameplay: 7 
Αντοχή: 8 
Γενικά: 7

Μια εμπειρία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. 

Μάρκος Ασκανιάν

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Parou (Level 20) 21/01/2019 14:50
Πολύ καλό το review σου Μάρκο αλλά το game δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα.
#2 +1 Aston (Level 19) 22/01/2019 23:07
Πολύ καλο το review, αξίζει να του ρίξουμε μια ματιά.
Score 7
User Score ( 8 votes ) 7.56
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Demimonde
Publisher: Square Enix Collective
Διάθεση: Demimonde
Players: 1
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής Intel Celeron E1500 2.20 GHz ή AMD Athlon 64 X2 4200+ 2.20 GHz, Κάρτα Γραφικών NVIDIA GeForce 7900 GS με 256 MB ή AMD Radeon HD 2600 XT με 256 MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 1 GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 20/3/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification