Reviews Assassin's Creed Odyssey
Comments (18)

Assassin's Creed Odyssey Hot

Η Αρχαία Ελλάδα ζωντανεύει με τον καλύτερο τρόπο. 

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/08/57/7e/assassins-creed-odyssey-box-56-1538393600.png
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η Αρχαία Ελλάδα ζωντανεύει με τον καλύτερο τρόπο. 

Η σειρά Assassin's Creed μετράει αρκετά games μέχρι στιγμής και αυτό είναι το πρώτο το οποίο διαδραματίζεται στην Αρχαία Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο παιχνίδι της Ubisoft τόσο στην Ε3 όσο και στην Gamescom και σας μεταφέραμε τις απόψεις μας με εκτενή gameplay videos και συνεντεύξεις. Οι developers της Ubisoft ταξίδεψαν στην Ελλάδα όπου μάζεψαν στοιχεία για την ελληνική φύση και κυρίως την ελληνική ιστορία προκειμένου να δημιουργήσουν το νέο τίτλο της σειράς ο οποίος ακούει στο όνομα Assassin's Creed Odyssey.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τα Assassin's Creed Syndicate και Liberation, εδώ έχουμε ξανά γυναίκα πρωταγωνίστρια και μπορούμε εξ αρχής να επιλέξουμε τον ήρωα που θα μας συντροφεύσει για όλο το ταξίδι μας και αυτό σίγουρα είναι ένα από τα θετικά του τίτλου, καθώς εδώ και καιρό πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε προστεθεί η επιλογή να διαλέξουμε το φύλο (σ.σ. κάτι που η Ubisoft υποσχέθηκε για τις επόμενες εκδόσεις). Αφού, λοιπόν, παίξαμε και την τελική έκδοση του παιχνιδιού σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας στο παρακάτω review.

Αρχαία Ελληνική Τραγωδία
Το σενάριο του Assassin's Creed Odyssey θα μπορούσε να αποτελεί αρχαία ελληνική τραγωδία. Περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του δράματος (ανάμεσά τους η ύβρις, η Νέμεσις, η προοικονομία κ.α) με την ιστορία να επικεντρώνεται σε μία οικογενειακή τραγωδία. Μπορούμε να δούμε αυτό το σενάριο μέσα από τα μάτια της Κασσάνδρας ή του Αλέξιου καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να παίξουμε εξολοκλήρου το παιχνίδι ως αρσενικός ή θηλυκός χαρακτήρας.

Η παρακάτω παράγραφος περιέχει πληροφορίες που αφορούν το ξεκίνημα του παιχνιδιού και που από κάποιους μπορεί να θεωρηθούν spoilers: Η Κασσάνδρα ή ο Αλέξιος κατάγονται από οικογένεια ευγενών τόσο από πλευράς της μητέρας όσο και από του πατέρα. Η μητέρα τους Μυρρίνη είναι κόρη γνωστού στρατηγού ενώ ο πατέρας, Νικόλαος, είναι άρχοντας στην Σπάρτη. Μετά από ένα τραγικό επεισόδιο, οι πρωταγωνιστές μας μένουν εντελώς μόνοι και μεγαλώνουν στην Κεφαλονιά. Το σενάριο μπλέκει πραγματικά γεγονότα με φανταστικά και δημιουργεί ένα αρκετά ενδιαφέρον αποτέλεσμα το οποίο δύσκολα θα κουράσει κάποιον.

Βρισκόμαστε στο 431 π.Χ. και συγκεκριμένα 400 χρόνια πριν τα γεγονότα του Assassin's Creed Origins. Η Layla Hassan αποτελεί το connection μας με την μοντέρνα εποχή και προσπαθεί να βρει ένα σκήπτρο και την χρήση του βασιζόμενη μονάχα σε ένα βιβλίο του Ηρώδοτου. Μπαίνει μέσα στο animus και βγαίνει σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού όπου και εμείς πρέπει να κάνουμε μια παύση από την αρχαία εποχή, καθώς πρέπει να δούμε πώς πηγαίνει η έρευνα και να ελέγξουμε emails, ηχογραφήσεις και διάφορα στοιχεία.

Χαίρε Μίσθιε
Η πρώτη σκηνή του νέου Assassin's Creed ξεκινάει επικά, με τον γνωστό σε όλους Λεωνίδα της Σπάρτης να εμψυχώνει τους συμπολεμιστές του. Αυτή η σκηνή χρησιμεύει τόσο σαν background story, όσο και σαν tutorial για το σύστημα μάχης. Εδώ να αναφέρω ότι τόσο τα χρώματα όσο και η όλη ατμόσφαιρα μας μεταφέρουν την τεταμένη ατμόσφαιρα στο πεδίο μάχης και ιδανικά της εποχής, όπως την τιμή του στρατιώτη ενώ πεθαίνει στο πεδίο της μάχης.

Στην συνέχεια μεταφερόμαστε στην Κεφαλονιά όπου θα παίξουμε τα πρώτα levels και θα εξοικειωθούμε με το σύστημα μάχης, τον χάρτη, τις αποστολές και τον...Ίκαρο. Αφού διαλέξουμε επίπεδο δυσκολίας, καλούμαστε να επιλέξουμε και αν θέλουμε να έχουμε την κλασική εμπειρία του Assassin's Creed ή την νέα ανανεωμένη έκδοση που περιλαμβάνει λιγότερο guiding και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια με τις αποστολές και το pathfinding από πλευράς μας. Προσωπικά δοκίμασα το νέο στυλ και μου αρέσει περισσότερο καθώς δεν έχω αυστηρά guides και waypoints να μου λένε που πρέπει να πάω. Αντιθέτως, έπρεπε να διαβάζω προσεκτικά τις οδηγίες του quest, να ψάξω στον χάρτη το μέρος που πρέπει να πάω και να βάλω τον Ίκαρο (ο αετός) να ψάξει στην γύρω περιοχή όταν βρίσκομαι κοντά. Με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτω νέα, τυχαία quests, bandit camps για έξτρα xp, μυστικές σπηλιές και γενικά άλλα ενδιαφέροντα μέρη.

Ή τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς
Αφού λοιπόν παρατηρήσαμε ότι έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην εξερεύνηση του κόσμου, το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, το οποίο επίσης περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό ελευθερίας, είναι το νέο και συγχρόνως ανανεωμένο σύστημα μάχης. Πλέον δεν υπάρχει η ασπίδα που είχαμε στο Origins. Μετράει πάρα πολύ το είδος του όπλου το οποίο κουβαλάει κάθε φορά ο χαρακτήρας καθώς το μέγεθός του παίζει καταλυτικό ρόλο όσον αφορά το range των επιθέσεων μας. Για παράδειγμα, άμα θέλουμε να χτυπήσουμε έναν εχθρό ενώ κουβαλάμε daggers θα πρέπει να τον πλησιάσουμε πολύ περισσότερο από ότι αν κρατούσαμε ένα μακρύ staff. Επίσης, κάθε όπλο έχει δικά του στατιστικά τα οποία αυξάνονται ανάλογα με το level του όπλου αλλά και την σπανιότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε όπλα τα οποία είναι common, άλλα τα οποία βρίσκονται στην κατηγορία epic, τα όπλα τα οποία αν και μικρότερα σε level μπορεί να μας δώσουν στατιστικά μεγαλύτερα από αυτά που βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο και ούτω καθεξής. Τα όπλα μπορούμε να τα αποκτήσουμε τόσο από rewards σε quests τα οποία ολοκληρώνουμε επιτυχώς όσο και με loot αλλά και με απλή εξερεύνηση στον κόσμο του νέου Assassin's Creed. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της εξόρμησης μας μπορεί να ανακαλύψουμε κρυφές σπηλιές ή bandit camps με πλούσια “καλούδια".

Σε αντίθεση με άλλους τίτλους Assassin's Creed εδώ παρατήρησα ότι δεν φοβάμαι να εμπλακώ σε μάχη με έναν ή περισσότερους αντιπάλους και ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα είναι τα bandit camps όπου έχουν διάφορα επίπεδα εχθρών, με κύριο στόχο να σκοτώσουμε τον αρχηγό και να μαζέψουμε τους οποιουσδήποτε θησαυρούς βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Κάθε φορά που καθαρίζουμε ένα bandit camp, ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο μέρος μαζί με όλα τα objectives τα οποία περιλαμβάνει και έτσι παίρνουμε παραπάνω XP και ανεβαίνουμε σε level, το οποίο χρειαζόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε level up και να ακολουθήσουμε τη βασική αποστολή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η μάχη έχει γίνει πιο απλοϊκή, αντιθέτως μας δίνονται περισσότερες επιλογές, πράγμα που σημαίνει ότι όταν εξοικειωθείτε με το νέο σύστημα μάχης θα μπορείτε να απολαμβάνετε και εσείς περισσότερο την κάθε αναμέτρηση.

Ως μισθοφόρος της Αρχαίας Ελλάδας έχετε αρκετές αποστολές να σας περιμένουν...φυσικά με το ανάλογο αντίτιμο!

Το hitbox σύστημα μας προσφέρει περισσότερες επιλογές, καθώς όταν γεμίζουν συγκεκριμένες μπάρες μπορούμε να εκτελέσουμε κάποια ειδική επίθεση και φυσικά οποιοδήποτε από τα abilities είναι διαθέσιμο και εκτός cooldown. Τα νέα abilities είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα στοιχεία του Assassin's Creed και κάθε φορά που παίρνουμε level μπορούμε να ξοδέψουμε έναν πόντο σε ένα από τα τρία skill trees. Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε Hunter, Warrior και Assassin. Το νέο αυτό σύστημα μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε την μάχη με τον τρόπο που επιθυμούμε κάθε φορά, καθώς δεν είναι ανάγκη πάντοτε να εμπλακούμε σε μάχη προκειμένου να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας. Επίσης υπάρχει επιλογή να μην σκοτώσουμε κανέναν εχθρό εντός του παιχνιδιού παρά μόνο να κάνουμε κάποιο knock out. Ο αετός, ο οποίος είναι και σήμα κατατεθέν της σειράς, συνεχίζει να είναι ο καλύτερος μας σύντροφος καθώς μπορεί να δει από πάνω την κάθε περιοχή, που εμείς δεν θα μπορούσαμε κανονικά να δούμε, να μαρκάρουμε τους εχθρούς, να αναλύσουμε το πεδίο της μάχης και να ακολουθήσουμε με μία πιο έξυπνη επίθεση.

Το Assassin's Creed Odyssey κρατάει όλα τα θετικά στοιχεία από το gameplay του Origins και το εξελίσσει ένα κλικ πιο πάνω. Έχουμε το Exploration Mode το οποίο μας επιτρέπει να παίξουμε χωρίς πολλά guides. Το επέλεξα και εγώ και έχω να πω ότι ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό να ψάχνω το quest μου από το να έχω συνέχεια ένα marker πάνω από το κεφάλι μου για το που να πάω. Φυσικά υπάρχει και το Guided mode σε περίπτωση που δεν θέλετε να πραγματοποιήσετε ψάξιμο. Υπάρχουν επίσης περισσότερες επιλογές για upgrade και engrave σε όπλα και gear για extra stats. Ακόμα, το Odyssey διαθέτει βελτιωμένα RPG στοιχεία και νέες melee κινήσεις. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι επιστρέφει η εξερεύνηση στην θάλασσα και οι μάχες με τα πλοία, κάτι που σε έκταση παρόμοια με αυτή του Black Flag μας είχε λείψει είναι η αλήθεια. Δεν είναι όμως μόνο μια απλά επιστροφή της ναυμαχίας, αλλά και μια εξέλιξή της, αφού μπορείτε να κάνετε upgrade το πλοίο και να αναθέσετε "αρχηγούς" σε κάθε πόστο του πλοίου για να κάνετε το crew πιο δυνατό. Τέλος, έχουμε το μενού με τους mercenaries οι οποίοι είναι κάτι σαν τους Phylakes από το Origins αλλά εδώ τους έχουμε σε σειρά και σκοτώνοντας τον κάθε έναν εμφανίζεται ένας άλλος. Φυσικά εμείς για κάθε επιτυχημένη εξολόθρευση κερδίζουμε δόξα, χρήματα και loot!

Εξερεύνηση στον αρχαίο κόσμο
Άλλη μία από τις ευχάριστες αλλαγές που φέρνει ο νέος τίτλος είναι το σενάριο των αποστολών, τόσο των κυρίων όσο και των δευτερευόντων, αφού κάθε questline έχει την δική του ιστορία, χαρακτήρες που ξεχωρίζουν, δυνατότητα απάντησης, η οποία θα επηρεάσει την σχέση μας με τους υπόλοιπους χαρακτήρες και φυσικά ενδιαφέρον. Θα τολμούσε να πει κανείς πως η Ubisoft εμπνεύστηκε από τις αποστολές του The Witcher 3 καθώς τα quests έχουν το ίδιο βάθος ενδιαφέροντος και ποικιλία με αυτά του RPG της CD Projekt Red.

Σε ορισμένα quests θα πρέπει απλώς να φέρουμε λουλούδια ή οτιδήποτε ζητήσει ο χαρακτήρας, τα οποία ενώ στην αρχή μπορεί να φαίνονται ενδιαφέροντα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και σε βάθος χρόνου θα τολμούσαμε να πούμε πως γίνονται λίγο βαρετά. Υπάρχουν άλλα quests όμως τα οποία απαιτούν εμάς να πάμε και να μιλήσουμε σε κάποιον χαρακτήρα, να του αλλάξουμε γνώμη, να τον απειλήσουμε, να μαζέψουμε κάποια χρήματα, ακόμα και να τον σκοτώσουμε. Τελος, υπάρχουν και τα global quests, τα οποία ολοκληρώνονται κατά την διάρκεια όλου του παιχνιδιού και δεν έχουν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο εκτέλεσης. Ένα από αυτά είναι το να σκοτώσουμε συγκεκριμένους leaders, να αναβαθμίσουμε ένα ειδικό δόρυ αλλά και να σκοτώσουμε μυθικά τέρατα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την ελληνική γη.

Το Odyssey, αποτελεί ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα, το οποίο διαδραματίζεται σε όλο τον ελληνικό χάρτη και υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που λείπουν, όπως για παράδειγμα η Ρόδος, η οποία μοιραζόμαστε ότι θα προστεθεί με DLC αργότερα στο παιχνίδι. Μπορούμε να ταξιδέψουμε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, τόσο στην Ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά και να δούμε τις ομορφιές της ελληνικής γης μαζί με τους ναούς, διάφορες κρυφές σπηλιές και άλλα γνωστά μνημεία, ανάλογα με την κάθε περιοχή φυσικά. Πάντως, ότι και να αποφασίσετε να κάνετε στο Odyssey πάντα θα έχετε κάτι ενδιαφέρον να ανακαλύψετε ακόμα και αν αποφασίσετε να αφήσετε το κύριο quest για λίγο αργότερα και απλώς να εξερευνήσετε και να ολοκληρώσετε κάποια περιοχή.

Ξεκινάμε με κύριο mount μας ένα άλογο, τον Φόβο. Ο Φόβος μπορεί να μας πάει πιο γρήγορα σε περιοχές που θα μας παίρνανε αρκετή ώρα για να φτάσουμε και όσο προχωράτε στο παιχνίδι μπορείτε να ξεκλειδώσετε διάφορες εμφανίσεις, όπως για παράδειγμα εγώ αγόρασα ένα unicorn skin, όπου άλλαξε εντελώς την εμφάνιση του αλόγου μου. Βέβαια, δεν μπορείτε να πάτε παντού με το άλογο σας, καθώς θα πρέπει σε κάποια σημεία να το αφήσετε και να σκαρφαλώσετε με τις τεχνικές που κάναν τον τίτλο διάσημο. Προκειμένου να πάτε στα νησιά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πλοίο σας, την Αδράστεια, το οποίο είναι εκεί για να σας πάει παντού. Με το πλοίο, πέρα από περιήγηση στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μάχες, τις οποίες βλέπουμε να επιστρέφουν με το Odyssey. Οι μάχες με το πλοίο θα λέγαμε ότι είναι αρκετά διασκεδαστικές και εύκολες αρκεί να μάθετε ποτέ να χρησιμοποιείτε το ram ability, τη φωτιά και τα βέλη που ρίχνουνε οι πολεμιστές του πληρώματος μας.

Οπτική ανωτερότητα 
Όπως και στο Assassin's Creed Origins, έτσι και στο Odyssey έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά όσον αφορά στο περιβάλλον και τον οπτικοακουστικό τομέα. Η εταιρεία ανάπτυξης του νέου Assassin's Creed ταξίδεψε στην Ελλάδα, όπου χαρτογράφησε τις περιοχές και έχει απεικονίσει σωστά τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βλέπουμε το μπλε του Αιγαίου παντού και το δέντρο της ελιάς, το οποίο είναι και σήμα κατατεθέν της Ελλάδας αλλά και των άλλων μεσογειακών χωρών. Αυτό που μου φάνηκε βέβαια περίεργο είναι ότι σε συγκεκριμένα σημεία βρίσκουμε άγρια ζώα όπως λιοντάρια και λεοπαρδάλεις, τα οποία δεν θα έλεγα ότι ταιριάζουν στο κλίμα της Ελλάδας και δεν υπήρχαν τότε σε τέτοια αφθονία. Η αλήθεια είναι πως τα λιοντάρια στην Αρχαία Ελλάδα είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση για το αν και πότε υπήρξαν. Οι ισχυρισμοί για την παρουσία τους βασίζονται σε αγάλματα, ψηφιδωτές απεικονίσεις αλλά και στα γραπτά ιστορικών και φιλοσόφων, όπως ο Ηρόδοτος και ο Αριστοτέλης. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι κατά την εισβολή του Ξέρξη στην Ελλάδα, το 480 π.Χ., ο στρατός του αντιμετώπισε συχνά νυχτερινές επιθέσεις λιονταριών, καθώς διέσχιζε τη Μακεδονία. Στη συνέχεια, ο Έλληνας ιστορικός προσδιορίζει ως βιότοπο των λιονταριών μια μεγάλη περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Νέστο και Αχελώο. Ο Πολύβιος σημειώνει ότι στην εποχή του (200 π.χ.) τα λιοντάρια έιχαν ήδη εξαφανιστεί, συνεπώς είναι ένα ερώτημα του κατά πόσο ευσταθεί η παρουσία τους στο παιχνίδι, την στιγμή που θα μπορούσαν να περιοριστούν αποκλειστικά και μόνο σε quest μίας περιοχής. Επίσης υπάρχουν αρκετά αγριογούρουνα, λύκοι σε δάση, αρκούδες σε βουνά και αρκετά ακόμη άγρια ζώα.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει επίσης και με τα μοντέλα των διαφόρων χαρακτήρων που συναντάμε στο Odyssey. Οι κύριοι χαρακτήρες είναι πολύ καλοσχεδιασμένοι. Τόσο ο Αλέξιος όσο και η Κασσάνδρα, καθότι αποτελούν μισθοφόρους, οι οποίοι αναλαμβάνουν διάφορες αποστολές επί πληρωμής, είναι αρκετά γυμνασμένοι, με εμφανείς μύες, ελαφρώς μαυρισμένοι, κάτι που είναι λογικό στο κλίμα της Ελλάδας. Ο σχεδιασμός των μοντέλων είναι το ίδιο καλός και στους δευτερεύοντες χαρακτήρες που συναντάμε στα side quests. Αν και καμιά φορά παρατηρούμε ότι υπάρχει κάποια επανάληψη, τις περισσότερες φορές ο κάθε ήρωας είναι μοναδικός όσον αφορά στην εμφάνιση του, αλλά και στον χαρακτήρα. Μπορεί να συναντήσουμε από τον πιο εύθυμο άνθρωπο μέχρι τον πιο γκρινιάρη, τον πιο επικίνδυνο, την πιο μυστήρια ιέρεια και άλλα.

Ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά του νέου τίτλου είναι ότι μπορούμε να συναντήσουμε και να μιλήσουμε με ιστορικές φιγούρες της αρχαιότητας όπως ο Ηρόδοτος, ο Περικλής της Αθήνας, ο Αλκιβιάδης, ο Σωκράτης και άλλοι. Ο κάθε χαρακτήρας βρίσκεται στο περιβάλλον που θα περιμέναμε να τον δούμε, για παράδειγμα ο Περικλής της Αθήνας είναι... στην Αθήνα, ορισμένες ιέρειες βρίσκονται στο μαντείο των Δελφών και ο Αλκιβιάδης στα συμπόσια, να κάνει πάρτι και να πίνει πολύ! Για εσάς που σας αρέσει η ιστορία και ιδιαίτερα η αρχαία ελληνική θα ανυπομονείτε να ανακαλύψετε κάθε μέρος του χάρτη προκειμένου να βρείτε ναούς των μεγαλύτερων θεών του ελληνικού δωδεκάθεου, αλλά και γνωστά μνημεία πως για παράδειγμα το κάστρο του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Επίσης στον ηχητικό τομέα έχει πέσει πολλή δουλειά και αυτό το βλέπουμε από την αρχή, όταν βρισκόμαστε στο βασικό μενού, όπου έχουμε αρχαία ελληνική μουσική με την αρχαία κιθάρα. Η προφορά όλων των χαρακτήρων εντός του παιχνιδιού είναι βαριά ελληνική, αλλά συγκεκριμένες λέξεις δεν προφέρονται έτσι όπως θα έπρεπε. Παρατηρούμε ότι συγκεκριμένοι χαρακτήρες έχουν την σωστή προφορά και άλλοι, λάθος. Γνωρίζουμε επίσης ότι η Ubisoft προσέλαβε αρκετούς Έλληνες στον τομέα του voice acting, παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι υπήρχε χώρος για βελτιώσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα μου είναι ότι το voice acting δεν είναι όλο στα ελληνικά αλλά στα αγγλικά, κάτι που μία μεγάλη εταιρεία σαν και αυτή θα μπορούσε σίγουρα να φτιάξει. Βέβαια, κατά την περιήγησή μας στον κόσμο του Odyssey ακούμε αρκετές ελληνικές συζητήσεις από NPCs, κάτι που υπήρχε και στο Origins φυσικά, αλλά εδώ οι ομιλίες είναι εξ ολοκλήρου στα ελληνικά και κυρίως στα αρχαία ελληνικά.

Θετικές εντυπώσεις
Το ταξίδι μας στον κόσμο του Odyssey ολοκληρώθηκε έπειτα από 50 με 60 ώρες βασικών και δευτερευόντων αποστόλων, αλλά και εξερεύνησης. Τόσο οι βασικές αποστολές όσο και η περιήγησή μας στην Αρχαία Ελλάδα μας κράτησαν το ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια του τίτλου και θα λέγαμε σίγουρα πως πρόκειται, αν όχι για τον καλύτερο τίτλο της σειράς, σίγουρα για τον δεύτερο καλύτερο. Αγοράζοντας το Odyssey θα μπορέσετε να συναντήσετε διάφορες ιστορικές φυσιογνωμίες, να συνομιλήσετε μαζί τους, να φιλοσοφίσετε με τον Σωκράτη να, βοηθήσετε τον Αλκιβιάδη με τις ερωτικές του σχέσεις, να συναντήσετε ιέρειες του ναού της Αφροδίτης στην Κόρινθο, να βοηθήσετε τον Περικλή και κυρίως να να βρείτε δικαίωση όσον αφορά την ιστορία της Κασσάνδρας και του Αλεξίου και την οικογενειακή τους τραγωδία.

Το ανανεωμένο σύστημα μάχης και τα νέα διευρυμένα στοιχεία RPG συμβάλλουν στην ευχαρίστηση μας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και σίγουρα κρατάνε το ενδιαφέρον μας για πολύ περισσότερο από προηγούμενους τίτλους Assassin's Creed. Κάθε φορά που έπαιρνα ένα νέο item ανυπομονούσα να μπω στο Inventory για να ελέγξω τα στατιστικά του και πόσο καλύτερα ήταν σε σχέση με αυτά που έχω ήδη. Επίσης, κάθε φορά που είχα νέο ability point ήθελα να το ξοδέψω σε ένα νέο ability για να δω τι θα μου προσφέρει περισσότερο στη μάχη. Τέλος, το σενάριο παρουσιάζει και αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο είναι ξεκάθαρα βγαλμένο και εμπνευσμένο από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και σίγουρα κάτι αρκετά διαφορετικό από αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής, πάντοτε συνδεδεμένο με την βασική ιστορία του Assassin's Creed και το κυνήγι για όπλα βασικού μαζικού manipulation από τους Assassins και τους Templars.

Θετικά:
- Οι ιστορικές αναδρομές και η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων
- Τεράστιο σε περιεχόμενο
- Η επιστροφή των θαλάσσιων μαχών
- Ενδιαφέροντα quests
- Κορυφαίες ερμηνείες με ελληνική χροιά και μεγάλη δόση χιούμορ
- Ανανεωμένο σύστημα μάχης
- Βελτιωμένα RPG στοιχεία
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Κάποια λάθη στην προφορά ορισμένων ηθοποιών
- Ορισμένα μικρά bugs
- Το multiplayer mode απουσιάζει και φέτος

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Σενάριο: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Ίσως το πιο ολοκληρωμένο Assassin's Creed που έχουμε δει μέχρι στιγμής...και ελληνικό.

Χριστιάνα Θάνου

User reviews

Average user rating from: 1 user(s)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
9.5

Assassin's Creed Odyssey

Κάποτε, ο Heath Ledger ως Joker ψέλισε μια μεγάλη αλήθεια στο εμβληματικό Dark Knight: “H παράνοια μοιάζει με την βαρύτητα. Ενα μικρό σπρωξιματάκι χρειάζεται για να δώσει την απαραίτητη ώθηση”. Αν και αλληγορικά μιλώντας, στην περίπτωση του Assassin’s Creed, το σπρώξιμο δεν φάνηκε αρκετό. Απανωτά κάρβουνα χρειάστηκαν για να ξαναπάρει μπρος η μηχανή της σειράς. Ευτυχώς αυτό έγινε με το εκπληκτικό AC Origins, το οποίο επανέφερε τα πράγματα στο σωστό δρόμο, ρίχνοντας βέβαια και κλεφτές ματιές στα RPG. Όλοι γνωρίζουμε πόσο λεπτές ειναι οι ισορροπίες που χωρίζουν την επιτυχία από την αποτυχία. Ειδικά η επιτυχία δεν είναι ποτέ ευκόλως διαχειρίσιμη και η Ubisoft Quebec (AC Syndicate) το γνώριζε προκαταβολικά, πριν ξεκινήσει τον σχεδιασμό του AC Odyssey. Κάνοντας ολοκληρωτική στροφή στο role playing και με βάση την αρχαία Ελλάδα, το AC Odyssey αποτελεί αναμφίβολα το πιο φιλόδοξο βήμα της σειράς (μέχρι το επόμενο).

Ξεκινώντας στο παρόν, μαθαίνετε ότι οι Assassins έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στην μάχη με τους Templars, όντας σκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ξαφνικά, η Layla Hassan και η ομάδα της, ανακαλύπτουν ένα χειρόγραφο κείμενο, γραμμένο από τον “πατέρα της ιστορίας” Ηρόδοτο, το οποίο αφηγείται της ζωή ενός Σπαρτιάτη μισθοφόρου που έζησε και έδρασε στην περίοδο του Πελλοπονησιακού Πολέμου. Σύμφωνα με τον διάσημο ιστορικό, ο μισθοφόρος αντλούσε την δύναμή του από το σπασμένο δόρυ (piece of eden) του βασιλιά Λεωνίδα, κάτι που τον έκανε εξ αίματος απόγονο του φημισμένου Σπαρτιάτη βασιλιά. Επιπλέον, ο Ηρόδοτος εντός του κειμένου αναγράφει την τοποθεσία όπου βρίσκεται κρυμμένο το δόρυ και η Layla δίχως να χάσει ιδιαίτερο χρόνο, ταξιδεύει στη σημερινή Ελλάδα και ξεθάβει το αρχαίο όπλο με σκοπό να χρησιμοποιήσει το DNA του κατόχου του για να αναβιώσει τις γενετικές αναμνήσεις του Σπαρτιάτη μισθοφόρου. Ο λόγος για τον οποίο η Layla επιθυμεί να “ταξιδέψει” στην αρχαία Ελλάδα είναι κάτι που ανακαλύπτετε εν καιρώ. Ως γνωστόν, spoilers δεν ρίχνω. Όταν η Layla συνδεθεί στο φορητό animus, άμεσα καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο αδέλφια, τον Αλέξιο ή την Κασσάνδρα, τους δυο πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Όποιον κι αν διαλέξετε, η αφήγηση της ιστορίας παραμένει ίδια, πέραν μιας απρόσμενης σεναριακής εξέλιξης που λαμβάνει χώρα σχετικά νωρίς στο παιχνίδι. Στο δικό μου playthrough και για τις ανάγκες του review, επέλεξα την Κασσάνδρα για να ξεφύγω λίγο απο την αντροκρατούμενη πρωταγωνιστική παράδοση των AC.

Το 431 π.Χ ο αρχαιοελληνικός κόσμος μαστίζεται από τον αιματηρό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στην Αθήνα και την Σπάρτη. Μέσα στο χάος και ύστερα απο μια ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία την οποία καλύτερο είναι να δείτε μόνος σας, η Κασσάνδρα μεγαλώνει μακριά από την γενέτειρά της, τη Σπάρτη και αισίως δραστηριοποείται ως μισθοφόρος στη σαγηνευτική Κεφαλλονιάς, υπό τις οδηγίες του απατεωνίσκου Μάρκου. Έχοντας αποτινάξει μια για πάντα από πάνω της, την ευγενή καταγωγή και το βασιλικό αίμα που ρέει στις φλέβες της, η Κασσάνδρα φέρει το παρατσούκλι “Eagle Bearer”, εξαιτίας της σχεδόν καρμικής σχέσης της με τον Ίκαρο, έναν αετό που έχει σαν κατοικίδιο. Η φήμη της εξαπλώνεται σταδιακά στον αρχαιοελλαδικό χώρο. Όλοι μιλούν για έναν θρυλικό πολεμιστή που δεν προσκυνά καμία Αθήνα και καμιά Σπάρτη. Για τον Eagle Bearer εξάλλου, μόνο η λάμψη της δραχμής μετρά.

imageΧάρμα οφθαλμών.

Η Κασσάνδρα όμως αδυνατεί να ξεχάσει την οικογένειά της. Η μητέρα της, Μυρίνη, ο αδελφός της, Αλέξιος, ο πατέρας της, Νικόλαος, είναι βαθιά χαραγμένοι στην καρδιά και στην ψυχή της. Συχνά-πυκνά, υπό την μορφή των flashbacks, βλέπετε cutscenes από το παρελθόν της ηρωίδας, με μερικά εξ αυτών να επικεντρώνονται πριν αλλά και κατά την διάρκεια της μάχης των Θερμοπυλών, με κεντρικό πρόσωπο τον παππού της Κασσάνδρας, Λεωνίδα. Σύντομα, η ζωή της Κασσάνδρας αλλάζει δραστικά μετά την γνωριμία της με τον μυστηριώδη ευγενή Elpenor. Αυτός την προσεγγίζει και της προσφέρει μια γενναία αμοιβή για να δολοφονήσει τον “Λύκο της Σπάρτης”, έναν Σπαρτιάτη στρατηγό που πρέπει να βγει από την μέση πάση θυσία. Μέσα από το σενάριο του παιχνιδιού, πληροφορήστε για την ύπαρξη του Cult of Cosmos, μιας σκοτεινής ομάδας που δρα στις σκιές, ελέγχοντας παρασκηνιακά την πορεία του πολέμου και την αρχαιοελληνική κοινωνία, δημιουργώντας έτσι μια απόκοσμη απειλή την οποία η Κασσάνδρα καλείται να πατάξει. Κάπου εκεί, ανάμεσα στο καθήκον και στο συναίσθημα, ανάμεσα στην δίνη του πολέμου και στην ανάγκη για επιβίωση, η Οδύσσεια ξεκινά για εσάς.

Ουσιαστικά, το AC Odyssey απαρτίζεται απο τέσσερις βασικές ιστορίες: την Οδύσσεια της Κασσάνδρας, το παρόν, το Cult of Cosmos και τον μύθο του First Civilization. Για πλοκή, ανατροπές, κορυφώσεις και αποκαλύψεις δεν χρειάζεται να γράψω πολλά. Τα προαναφερθέντα άλλωστε αποτελούν αναπόσταστα στοιχεία της σειράς AC. Σεναριακά και αφηγηματικά, το παιχνίδι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς, δεν μπορώ να γράψω περισσότερα διότι θα σας την “χαλάσω” και δεν το θέλω. Μοναδικό μελανό σημείο είναι η μη εστίαση στα γεγονότα του παρόντος. Παρότι το AC έχει επιστρέψει σε πιο storytelling μονοπάτια με την εισαγωγή της Layla, η Ubisoft παρουσιάζεται κάπως διστακτική στην εξιστόρηση του present day. Θέλει και δεν μπορεί; Κρατάει άσσους στο μανίκι της για μελλοντικά παιχνίδια; Δεν θέλει να “κάψει” γρήγορα τον χαρακτήρα της Layla; Το μέλλον θα δείξει. Για πολλοστή φορά πάντως, το present day αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Εκεί που σε πωρώνει με τα ουρανοκατέβατα plot twists, τελικά έρχεται και σε προσγειώνει ανώμαλα, με τα ερωτήματα να πολλαπλασιάζονται αντί να λιγοστεύουν.

Με το δίπολο Assassins-Templars να απουσιάζει σχεδόν σκόπιμα, το παιχνίδι καταπιάνεται βαθύτερα με το lore του Assassin's Creed. Οι αναφορές για το First Civilization, η δράση των Precursors ή αλλιώς Isu, η επιρροή των artifacts of eden, αποτελούν τα δομικά στοιχεία του τίτλου. Προσθέστε και την αριστοτεχνική απεικόνιση του άλλοτε κραταιού ελληνικού κόσμου, την ιστορικότητα των γεγονότων και το ταξίδι-λύτρωση της Κασσάνδρας και διαπιστώνετε τα στιβαρά συγγραφικά θεμέλια του τίτλου. Το Odyssey δεν αρκείται μονάχα σε αυτά όμως. Αντιθέτως, επιλέγει να εμφυσήσει στην αναπαράσταση γεγονότων της αρχαιοελληνικής κοινωνίας, στην καθημερινότητα και στις παραδόσεις της. Η εξάρτηση από το δωδεκάθεο, η εξάπλωση του λοιμού των Αθηνών, η επίδραση της δημοκρατίας, η απαρχή της πολιτικής διαφθοράς, η επιρροή της δημαγωγίας, οι πρώιμες εκφάνσεις της φιλοσοφίας, ο απελευθερωμένος ερωτικός βίος και η ανάπτυξη των τεχνών (πχ αγγειογραφία, γλυπτική) αποτυπώνονται σεμιναριακά, κοσμώντας με δέοντα τρόπο το αρχαιοελληνικό ιδεώδες.

imageΣυνομιλώντας με τον Σωκράτη.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι το πλήθος των ιστορικών προσωπικοτήτων που παρελαύνουν επί της οθόνης. Βρίσκεστε να επιχειρηματολογείτε δια της διαλεκτικής μεθόδου με τον Σωκράτη, ακούτε ιστορίες του Ηρόδοτου από τα ταξίδια του, συνομιλείτε για πολιτική με τον Περικλή, λογομαχείτε (ενδεχομένως) με τον Παυσανία, γίνεστε μάρτυρας των χρησμών της Πυθίας, “ερωτοτροπείτε” με τον Αλκιβιάδη κτλ. Ο κατάλογος είναι απίστευτα μακρύς. Οι μυημένοι και λάτρεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας θα νιώσετε νοσταλγία και συνάμα ένα αίσθημα περηφάνιας να σας κατακλύει. To AC Odyssey κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν multimedia-ακό εργαλείο σε σεμινάριο ιστορίας. Με δυο λέξεις: σοκ και δέος!

Από την άλλη, η Κασσάνδρα, αναλαμβάνοντας τα ηνία του πρωταγωνιστικού ρόλου, είναι το λιγότερο απολαυστική. Καταραμένη από το στοιχειωμένο πεπρωμένο της αλλά με εφαλτήριο το ρωμαλέο σπαρτιατικό ταμπεραμέντο της, επιχειρεί να διαβεί ένα σταυροδρόμι χωρίς επιστροφή. Οι οιωνοί δεν είναι υπέρ της. Εκείνη όμως, θέλει να ξεχυθεί στο πεδίο της μάχης, να καθορίσει ενδεχομένως την έκβαση ενός υποκινούμενου πολέμου, να ερωτευτεί ανέμελα, να πλεύσει στις ελληνικές θάλλασες με το πλοίο της (Αδρέστια) και να ξεσκεπάσει αρχέγονες συνομωσίες. Μετά την Aya δεν φανταζόμουν να δεθώ εκ νέου με θηλυκό χαρακτήρα στο σύμπαν του AC. Τρομερή σκιαγράφηση της προσωπικότητας της Κασσάνδρας.

Επόμενη στάση, ο χάρτης/κόσμος της αρχαίας Ελλάδας. Τα λόγια περισσεύουν πλέον. Η Ubisoft το έχει τερματίσει προ πολλού. Οι άνθρωποι έχουν απίστευτο μεράκι σε αυτό που κάνουν και στο Odyssey φροντίζουν για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσουν την σχεδιαστική δεινότητά τους στο world building και το level design. Το Odyssey είναι το πρώτο βιντεοπαιχνίδι στα χρονικά που αναπαριστά σε τέτοια κλίμακα και έκταση την αρχαία Ελλάδα (αν και απουσιάζουν η Θράκη, η Θεσσαλία και η Ήπειρος) και αυτό, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, είναι τεχνολογικό επίτευγμα. Μπροστά σας, ορθώνεται ένας γιγαντιαίο και ολοζώντανο ψηφιακό οικοσύστημα το οποίο περιλαμβάνει χερσαία εδάφη, νησιωτικές/ορεινές περιοχές και θαλάσσιες/υποθαλάσσιες ζώνες. Αυτό που εντυπωσιάζει σε υπερθετικό βαθμό είναι η ελευθερία κατά την μετακίνηση. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι το Black Flag θα έμενε στην ιστορία ως μια επανάσταση του free roaming. Κι όμως, το Odyssey έρχεται να να καταρρίψει ολοκληρωτικά και με περίσσια άνεση τον συγκεκριμένο “αστικό μύθο”. Σύμφωνα πάντα με την Ubisoft, ο χάρτης του Odyssey είναι διπλάσιος σε έκταση από τον χάρτη του Origins.

imageΧάσου από μπροστά μου!

Ιππεύοντας τον Φόβο (το περήφανο άτι σας), διασχίζετε δάση, φαράγγια, πόλεις, χωριουδάκια, εξερευνάτε ερείπια ναών, μυκηναικούς/μινωικούς τάφους, σπηλιές, οχυρά και με την Αδρέστια σαλπάρετε όπου προστάξει ο μακρινός ορίζοντας. Στο μεσοδιάστημα, αν σας τραβήξει την προσοχή κάποια ναυμαχία, η περιπλάνηση σε κάποιο γειτονικό νησί ή η εξερεύνηση του πλούσιου σε ιστορικά ευρήματα βυθού των ελληνικών θαλασσών, απλά βουτάτε και απολαμβάνετε τον υδάτινο κόσμο του παιχνιδιού. Δεν σας κρύβω ότι έπιασα άπειρες φορές τον εαυτό μου να χαζεύει τα μαγευτικά περιβάλλοντα. Τέτοιο πράγμα δεν έχετε ξαναδεί. Σας το υπογράφω κατηγορηματικά.

Οι τρεις κύριες πόλεις του παιχνιδιού είναι η Σπάρτη, η Κόρινθος και φυσικά η Αθήνα. Μολονότι, είναι άδικο να σταθώ μεμονωμένα στο σχεδιασμό μιας πόλης, όταν όλος ο χάρτης είναι ένα απέραντο... οφθαλμόλουτρο, πρέπει να ομολογήσω ότι ο σχεδιασμός της Αθήνας είναι απαράμιλλος. Ίσως πρόκειται για το πιο όμορφο αστικό περιβάλλον που έχουμε δει ποτέ στη σειρά. Αγάλματα του δωδεκάθεου σε κάθε γωνιά, η φημισμένη αγορά της Αθήνας, τα Μακρά Τείχη, οι αμέτρητοι ΑΙ κάτοικοι που συνυπάρχουν με τρόπο απολύτως αρμονικό, ο λόφος της Πνύκας, ο Άρειος Πάγος και φυσικά ο ιερός βράχος της Ακρόπολης που ορθώνεται στο κέντρο, παράγουν μαγεία και εικαστική μεγαλοπρέπεια. Η Σπάρτη, από την άλλη, παρουσιάζει το αυστηρό στρατιωτικό προφίλ της με τα αγάλματα των Διόσκουρων να φρουρούν την ακρόπολή της και το πελώριο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα να δεσπόζει στην κεντρική πλατεία. Η Κόρινθος, ή αλλιώς η “κυρία των δύο λιμανιών” όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, και η φανταχτερή ακρόπολή της (Ακροκόρινθος), οπτικά επίσης σοκάρει. Φυσικά επισκέπτεστε και άλλες φημισμένες περιοχές της περιόδου. Άργος, Δελφοί, Θήβα, Αμφίπολη, Ολυμπία είναι μόνο μερικά από τα μέρη που συναντάτε. Ο σχεδιασμός των νησιών είναι εξίσου εντυπωσιακός. Με το λευκό του ασβεστόλιθου και το γαλάζοπράσινο χρώμα της θάλλασας να υπερισχύουν, η νησιωτική Ελλάδα προκαλεί θαυμασμό. Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Μεσσάρα-Πεύκα (Κρήτη), Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Κύθηρα κτλ, είναι μικροί παράδεισοι που περιμένουν καρτερικά να τους ανακαλύψετε.

Περνώντας στα του gameplay, το Odyssey αποτελεί ένα action-RPG, διατηρώντας ωστόσο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σειράς AC. Κατά μια έννοια, είναι ένας συνδυασμός των Black Flag και Origins, με περαιτέρω έμφαση στο role playing. Αν λατρέψατε τους δυο προαναφερθέντες τίτλους, θα ευχαριστηθείτε και με το παραπάνω το Odyssey Σκαρφαλώνοντας σε viewpoints, ξεκλειδώνετε fast travel σταθμούς και παράλληλα βελτιώνετε την όραση/αντίληψη του Ίκαρου, όταν τον στέλνετε για scouting. Το parkour επιστρέφει και πάλι στον δρόμο που χάραξε το Origins, δίχως να παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Τα stealth assassinations επίσης λειτουργούν παρομοίως, με την μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχει πλέον το εμβληματικό hidden blade αλλά το σπασμένο δόρυ του Λεωνίδα.

imageΗ Μέδουσα είναι ένα από τα μυθολογικά πλάσματα του παιχνιδιού.

Ο story-driven πυρήνας του παιχνιδιού απαρτίζεται από τα κεντρικά quests, τις υποαποστολές που παίρνετε από δευτερεύοντες χαρακτήρες και τις επικηρύξεις που πρακτικά αποτελούν συμβόλαια θανάτου που λαμβάνετε από την πινακίδα ανακοινώσεων της εκάστοτε πόλης. Το εύρος του παράπλευρου περιεχομένου ποικίλει σημαντικά. Ημερήσιες/εβδομαδιαίες αποστολές που σας αμοίβουν αδρά, κυνήγι άγριων ζώων, μάχες στην αρένα της Πεύκας, περιηγήσεις σε τύμβους/τάφους, ναυμαχίες, “καθαρισμός” outposts/camps/forts, συλλογή θησαυρών και conquest battles. Αυξάνετε το level σας αποκομίζοντας XP από την in-game δράση σας.

Aρχικά, παρατηρείτε ότι οι περιοχές του χάρτη φέρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς το level. Αν για παράδειγμα είστε level 20, δύσκολα τα βγάζετε πέρα σε περιοχή που είναι για 22-24. Όσο περισσότερο “λεβελάρετε” όμως, το παιχνίδι ακολουθεί κι αυτό μαζί σας. Έστω ότι είστε level 40 και θέλετε να μεταβείτε στην Βοιωτία που είναι για level 38 για να κάνετε κάποιο side-mission που είχατε αφήσει. Όταν φτάσετε εκεί, διαπιστώνετε ότι οι εχθροί βρίσκονται στο levels σας. Το ίδιο ισχύει και με το level requirement των αποστολών. Με πιο απλά λόγια, όταν φτάσετε level 50 που είναι το ανώτατο όριο, παύουν να υπάρχουν low level περιοχές, αποστολές και εχθροί για να κάνετε πλάκα. Το παιχνίδι σας “παίζει” επί ίσοις όροις. Στο πλαίσιο αυτό να σημειωθεί πως η Ubisoft προωθεί το Odyssey ως παιχνίδι-υπηρεσία, προσθέτοντας συνεχώς περιεχόμενο και ελπίζοντας να κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον των παικτών για πολύ καιρό. Τέλος, microtransactions υπάρχουν, αλλά δεν είστε αναγκασμένος να πληρώσετε για να παίξετε, καθώς υπάρχει αφθονία σε XP και loot.

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης της σειράς AC παίζει η εισαγωγή του συστήματος διαλόγων που εφαρμόζεται in-game. Πέραν των βασικών και λιγότερο σημαντικών ερωτήσεων/απαντήσεων που ορίζουν την έκβαση ενός story mission και αποκαλύπτουν περισσότερα για το εν γένει lore του παιχνιδιού, η Κάσσάνδρα δύναται να δείξει συμπάθεια ή εμπάθεια προς τον συνομιλητή της, να φλερτάρει ασύστολα, να προσβάλει, να γίνει επιθετική δια του προφορικού λόγου ή ακόμα και να πει ψέματα προς όφελος της. Σαν πρώτη απόπειρα ενσωμάτωσής του σε παιχνίδι AC, το σύστημα διαλόγων λειτουργεί ιδιαίτερα πρακτικά και κατορθώνει να συμπλεύσει με το όλο εγχείρημα. Να σημειωθεί πως η Ubisoft έχει αναφέρει ότι υπάρχουν 30 ώρες διαλόγων!

imageTo break shield είναι μία από τις πιο χρήσιμες ικανότητες.

Μιλώντας για διάρκεια, προσωπικά χρειάστηκα 90 ώρες καθαρού gameplay για να δω τα τέσσερα από τα συνολικά εννιά διαφορετικά τέλη του παιχνιδιού. Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι μου απομένει ένα ποσοστό της τάξης του 30-40% ως προς το δευτερεύον περιεχόμενο. Τουτέστιν, εικάζω ότι για να ολοκληρώσετε όλες τις δραστηριότητες που παρέχει το παιχνίδι χρειάζεστε 120 ώρες περίπου. Στην αρχή επιλέγετε από τέσσερα επίπεδα δυσκολίας: easy, normal, hard, nightmare. Κάτι τελευταίο: το παιχνίδι, όπως και το 80% των open-world games, διαθέτει και map cleaning στοιχεία, αν και δεν σας ωθεί σε grind-άρισμα και καθάρισμα όλου του χάρτη. Δεν υπάρχει κάποιο άορατο χέρι που σας σπρώχνει να κάνετε τα πάντα, εκτός κι αν είστε... ψυχαναγκαστικός όπως εγώ. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να κάνετε λίγο απ' όλα και όπου σας βγάλει. Όπως προανέφερα, level και XP παίρνετε εύκολα και με πολλούς τρόπους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το exploration mode, όπου μπορείτε να ορίσετε την αφαίρεση του objective marker κατά την διάρκεια των αποστολών. Με το εν λόγω mode, πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις πληροφορίες της εκάστοτε αποστολής που εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά της οθόνης και να χρησιμοποιείτε τον Ίκαρο για να εντοπίσετε την περιοχή όπου λαμβάνει χώρα η αποστολή. Ως προς τις υποαποστολές, δεν θα μείνετε διόλου παραπονεμένος. Πολλά side-missions έχουν αυτόνομη πλοκή και εναλλακτικές καταλήξεις, όπως αυτό του Dagger στην Εύβοια το οποίο αξίζει και με το παραπάνω να κάνετε. Ανάλογα με τις αποφάσεις σας, παρεμβαίνετε σημαντικά στην εξέλιξη της ιστορίας, με τα αποτελέσματα των πράξεων σας να έχουν άμεσο αντίκτυπο. Συγκριτικά, ο αντίκτυπος είναι μικρότερος απ' ότι στο Witcher 3 αλλά εμφανώς μεγαλύτερος απ' ότι στο Horizon Zero Dawn. Πολλές φορές μερικά chain missions ρίχνουν αυλαία με κάποιο boss fight, πχ η αποστολή στην Κνωσσό που ολοκληρώνεται με την αναμέτρησή σας με τον μυθικό Μινώταυρο, η πυροδότηση της επανάστασης στην Μύκονο εναντίον του πολέμαρχου Ποδάρκη και οι αποστολές των Daughters of Artemis που σας αναθέτουν να κυνηγήσετε διάσημα ζώα της ελληνικής μυθολογίας όπως το Λιοντάρι της Νεμέας και ο Κάπρος του Ερυμάνθου.

Κάθε περιοχή στον χάρτη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αθηναικών ή των σπαρτιατικών δυνάμεων. Αν αποδυναμώσετε την τοπική στρατιωτική ηγεσία, πχ δολοφονώντας τον τοπικό στρατιωτικό αρχηγό της μιας παράταξης ή της άλλης και ξεπαστρεύοντας γειτονικά outposts, σύντομα οδηγείστε στο ανοικτό πεδίο της μάχης, επιλέγοντας διαφορετικό στρατόπεδο τη φορά. Όταν η κατάσταση οδηγηθεί σε ανοικτό πόλεμο, βρίσκεστε να σφάζεστε αδιακρίτως σε μια διαδικασία που παραπέμπει ολοφάνερα σε καταστάσεις Dynasty Warriors. Σύμμαχος των Αθηναίων ή των Σπαρτιατών; Όντας μισθοφόρος μπορείτε επιλέξετε όποια πλευρά θέλετε χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό να σας περιορίζει. Αν κερδίσετε την μάχη ανταμοίβεστε με XP, δραχμές και epic εξοπλισμό. Παρότι αυτά τα conquest battles ταιριάζουν γάντι με το συνολικό concept, από ένα σημείο και έπειτα δεν αποσκοπούν κάπου, εκτός και αν είστε φαν του hack-and-slash. Κοινώς, ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Πάντως, για να τα λέμε όλα, ο χαμός που επικρατεί επί της οθόνης, με 100-150 AI χαρακτήρες να πολεμούν μεταξύ τους, αποτελεί μια τεχνολογική πρόκληση την οποία το παιχνίδι κατορθώνει να φέρει εις πέρας.

imageΜην βγάλεις κιχ!

Μια ακόμη in-game δραστηριότητα είναι το ανθρωποκυνηγητό που ρίχνετε με τους υπόλοιπους μισθοφόρους που υπάρχουν στον κόσμο του παιχνιδιού. Μεταβαίνοντας στο μενού, στην επιλογή Mercenaries, βλέπετε τους κυνηγούς επικηρυγμένων και μπορείτε να τους κάνετε track, κοινώς να “σταμπάρετε” ένα στόχο σας και να μάθετε τα τρωτά σημεία του αλλά και τις πολεμικές ικανότητές του. Για παράδειγμα, ένας μισθοφόρος μπορεί να είναι ευάλωτος στα stealth assassinations αλλά να παράγει μεγάλα ποσοστά poison damage. Η στρατηγική λοιπόν έχει ως εξής: στήνετε stealth ενέδρα στον συγκεκριμένο και περιορίζετε την μάχη εξ επαφής. Το notoriety system του παιχνιδιού σας τιμωρεί όταν προβαίνετε σε βανδαλισμούς, κλοπές, δολοφονίες κτλ. Στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης εμφανίζεται μια γραμμή που αναπαριστά την ύπαρξη πέντε μισθοφόρων υπό την μορφή εικονιδίων. Κάθε φορά που παρανομείτε, εμφανίζεται ένας μισθοφόρος για να διεκδικήσει το κεφάλι σας, ενώ δεν είναι λίγες οι στιγμές που ενδέχεται και οι πέντε bounty hunters να σας κυνηγήσουν, αν συνεχίσετε τις ταρζανιές.

Οι επιλογές απο μεριάς σας είναι οι ακόλουθες: είτε δωροδοκείτε με δραχμές για να καθαρίσετε το bounty, είτε ψάχνετε να δολοφονήσετε τον sponsor, έναν ΑΙ χαρακτήρα που αυτομάτως ρίχνει στο μηδέν την επικήρυξη που συστάθηκε εναντίον σας. Αν δεν κάνετε τίποτα από αυτά, ο εκάστοτε μισθοφόρος σας παίρνει στο κατώφλι, οπότε αναγκαστικά πρέπει να τον αντιμετωπίσετε. Αν πεθάνετε, ο συγκεκριμένος μισθοφόρος ανεβαίνει level, αποκτά καλύτερο gear και αυξάνει το damage του. Αν τον σκοτώσετε αποκτάτε το loot του, σκαρφαλώνοντας παράλληλα θέση στην ιεραρχία των μισθοφόρων. Mια φορά μου έτυχε το εξής αξιοσημείωτο: δεν είχα χρήματα για να πληρώσω ώστε να διώξω το bounty και αποφάσισα να ξεφύγω απο την επικήρυξη δια της θαλάσσιας οδού. Ενώ έπλεα με την Αδρέστια στην ανοικτή θάλασσα έχοντας αποφύγει τον κίνδυνο, ο συγκεκριμένος μισθοφόρος εμφανίστηκε με την τριήρη του και ξεκίνησε εκ νέου να με καταδιώκει! Κατά μία έννοια, το σύστημα με τους μισθοφόρους παραπέμπει μερικώς στο nemesis system του Shadow of War, αλλά λειτουργεί πιο απλουστευμένα.

Τα μέλη του Cult of Cosmos έχουν επεκτείνει τον βαθμό επιρροής τους σε κάθε διοικητική θέση της Αρχαίας Ελλάδας. Κάποιοι Cultists είναι μέλη της ξακουστής Συμμαχίας της Δήλου, άλλοι υποκινούν τις σπαρτιατικές ή τις αθηναϊκές δυνάμεις, ενώ μερικοί ελέγχουν την εύθραστη πολιτική σκηνή, διαφθείροντας την δημοκρατία, κρύβοντας το πρόσωπό τους πίσω από διονυσιακές μάσκες. Ανοίγοντας την κατηγορία Cultists στο μενού του παιχνιδιού, παρατηρείτε το μωσαϊκό σχεδιάγραμμα των βασικών εχθρών σας. Συλλέγοντας διάφορα στοιχεία ή ενδείξεις για έναν Cultist από τον κόσμο του παιχνιδιού, ακολούθως αποκαλύπτετε το πραγματικό πρόσωπό του. Ο τρόπος και οι μέθοδοι ποικίλουν.

imageΝαυτική σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης.

Αλληλεπιδρώντας με τον πληθυσμό μέσω των διαλόγων, κάνοντας side-missions και ψάχνοντας σε investigation areas για στοιχεία, συγκεντρώνετε αδιάσειστα πειστήρια τα οποία αποκαλύπτουν σταδιακά την ταυτότητα του Cultist, πχ ο Cultist είναι γυναίκα, ιέρεια της θεάς Ήρας, έβλαψε τον τάδε κτλ. Πολλές φορές δε, ενδέχεται να μιλήσετε με έναν χαρακτήρα για τις ανάγκες ενός mission και στην πραγματικότητα να πρόκεται για τον Cultist που ψάχνετε. Εδώ έρχεται και κουμπώνει το σύστημα διαλόγων, καθώς απαιτεί παρατηρητικότητα και σωστές επιλογές από πλευράς σας. Όταν το “κατηγορητήριό” σας είναι επαρκές με τρανταχτά επιχειρήματα και στοιχεία, επιστρέφετε στο μενού των Cultists και με την επιλογή unveil, αποκαλύπτετε το πρόσωπο του Cultist, τον μαρκάρετε και ακολούθως εμφανίζεται το εικονίδιό του στον χάρτη. Με κάθε νεκρό μέλος του Cult, κερδίζετε ένα eden artifact το οποίο χρησιμοποείτε για να αναβαθμίσετε το δόρυ του Λεωνίδα. Προσωπικά μιλώντας, το Cultist system το βρίσκω εξαιρετική προσθήκη.

Η ποικιλία στο looting είναι απίστευτα πλούσια. Οι διαβαθμίσεις γύρω από τον οπλισμό/ρουχισμό αντικατοπτρίζονται από τα common (άσπρο), rare (μπλε), epic (μωβ) και legendary (χρυσό). Σπαθιά-κοπίδες, λόγχες, σκήπτρα, τόξα, κοντάρια, σφυριά, dual μαχαίρια εναλλάσσονται διαρκώς στο inventory σας. Δεν υπάρχουν διαφορετικά είδη τόξων α λα Origins. Ουσιαστικά, επενδύοντας skills στην κατηγορία hunter, ξεκλειδώνετε διάφορα είδη βελών (fire, poison, paralyzing, explosive κτλ.) Η χρήση του τόξου παραμένει καλοδουλεμένη πάντως. Η πανοπλία της Κασσάνδρας αποτελείται από περικεφαλαία, ζωνάρι, θώρακα, μεταλλικά περικάρπια και καλαμίδες. Ο οπλισμός/ρουχισμός της ηρωίδας παραμετροποιείται με αναβαθμίσεις στον πλησιέστερο σιδερά, αρκεί να έχετε δραχμές για ξόδεμα και τα κατάλληλα ορυκτά μεταλλεύματα. Για τα λοιπά υλικά crafting δεν παιδεύεστε ιδιαίτερα, ούτε καίγεστε στο ψάξιμο. Όταν έχετε κάποιο ή κάποια κομμάτια εξοπλισμού για “πέταμα”, μην τα πουλάτε σε εμπόρους αλλά να τα σπάτε (dismantle) για υλικά crafting. Μια ακόμα έξυπνη προσθήκη είναι τα engravings, επιπλέον perks που βάζετε πάνω στα όπλα ή στα μέρη της πανοπλίας για έξτρα damage. Τα engravings μπορούν να βρεθούν σε πτώματα μισθοφόρων, Cultists ή ψάχνοντας τους γρίφους Όστρακα-Αινίγματα ανά τον χάρτη.

Το σύστημα μάχης του Odyssey συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του αλλά και η σειρά Dark Souls. Εφαρμόζεται εκ νέου το γνώριμο σύστημα hitbox του Origins, με τις αποστάσεις κατά την διάρκεια των μαχών, τα είδη των melee όπλων που χρησιμοποείτε και το παραμετροποιήσιμο damage που κάνετε ανάλογα με τις αναβαθμίσεις της ηρωίδας. Τα light και heavy attacks συνδυαστικά παράγουν combo επιθέσεις, ενώ οι παράγοντες του critical damage, crit per hit, armor, assassin/warrior/hunter/elemental damage, καθορίζουν την αποδοτικότητα και προσαρμοστικότητά σας στην μάχη. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το Origins έγκειται στην απουσία της ασπίδας. Στο Odyssey δεν μπλοκάρετε επιθέσεις. Οι τρόποι για να αποφύγετε χτύπημα είναι το dodge/roll και το parry. Αυτομάτως, κατανοείτε ότι οι μάχες είναι πιο γρήγορες απ' ότι στο Origins και με μεγαλύτερη πρόκληση. Η εχθρική νοημοσύνη αποδεικνύεται άκρως ικανοποιητική, με τους εχθρούς να σας βάζουν δύσκολα αφού επιτίθενται μαζικά, τόσο από κοντά όσο και από μακριά. Δηλητηριώδη και φλεγόμενα βέλη, βόμβες φωτιάς, όπλα με elemental buffs είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά της φαρέτρας των εχθρών.

imageΒρέχει φωτιά στη στράτα μου!

Το σύστημα stealth παρουσιάζει γνώριμους μηχανισμούς. Κρύβεστε σε θάμνους, σφυρίζετε και απλά περιμένετε το ανυποψίαστο θύμα να εμφανιστεί για να το “τελείωσετε” με ένα stealth takedown ή εφορμάτε εναερίως με ένα aerial takedown στον φουκαρά που βρίσκεται από κάτω σας. Μολονότι το σύστημα stealth δεν λειτουργεί άσχημα, νομίζω ότι έχει κάνει τον κύκλο του. Για να μην αναφερθώ στην αλλόπροσαλη νοημοσύνη των εχθρών, που άλλοτε σας εντοπίζουν από χιλιόμετρα και άλλοτε σας αγνοούν επιδεικτικά στο μισό μέτρο. Δεν ισχυρίζομαι ότι κακώς προστίθεται στο gameplay, αφού υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται και λίγο stealth για “ξεμπούκωμα”. Άλλη είναι η ένστασή μου. Κατανοώ ότι το social stealth των AC δεν προσφέρεται για tactical προσεγγίσεις. Δεκτόν. Ωστόσο, η έλλειψη πρωτοτυπίας και εξέλιξης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής πλέον. Χρειάζεται επειγόντως ένα ρετουσάρισμα διότι μιλάμε για μηχανισμό δεκαετίας. Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο ζήτημα της νοημοσύνης στην τρέχουσα γενιά. Αναρίθμητα τα ΑΑΑ παιχνίδια με κάκιστο κώδικα νοημοσύνης. Δεν έχει νόημα να ξαναλέμε τα ίδια.

Κομβικής σημασίας στην εξέλιξη της Κασσάνδρας είναι η επένδυση των skill points, κάθε φορά που level-άρετε. Το skill tree χωρίζεται στις ενότητες assassin (stealth), warrior (damage) και hunter (τόξο). Μια ακόμη διαφορά του συστήματος μάχης σε σχέση με το Origins είναι η χρήση σε πρώτο χρόνο των διάφορων skills. Στα τρία διαφορετικά weapon wheels (range, stealth, melee) ορίζετε εως και τέσσερα active skills τα οποία χρησιμοποείτε συστηματικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε το break shield το οποίο αφοπλίζει την ασπίδα του εχθρού, τη θανατηφόρα επίθεση του overpower attack που ενεργοποιείται όταν φωτίσει η μπάρα του adrenaline gauge, το ring of chaos για περιμετρικό damage και το εθιστικό spartan kick, την διάσημη κλωτσιά του Λεωνίδα στην ταινία 300.

Στο stealth wheel μερικές χρήσιμες ικανότητες που μπορείτε να προσθέσετε είναι το rush assassination με το οποίο εκσφενδονίζετε το δόρυ του Λεωνίδα σε τέσσερις εχθρούς, μια κίνηση που θυμίζει αρκετά Talion, χωρίς βέβαια να αποδεκατίζετε στο χαλαρό στρατιές ορκ. Τέλος, στο range wheel, to devastating shot για έξτρα headshot damage και το predator shot με το οποίο ελέγχετε το βέλος για λίγα δεύτερα αφότου ρίξετε, συνιστούν σίγουρες επιλογές. Όλες αυτές οι ειδικές κινήσεις εξαρτώνται από τη χρήση του adrenaline gauge, της κίτρινης μπάρας που βλέπετε στο κάτω άκρο της οθόνης. Αν η μπάρα δεν φωτίσει, όλα τα active skills μπαίνουν σε προσωρινή αδράνεια (cooldown). Με κάθε εύστοχό χτύπημά σας, επανατροφοδοτείτε το adrenaline gauge και με τη σειρά του αυτό ενεργοποιεί τα skills σας.

imageΚάνοντας synchronization πάνω στον Μινώταυρο.

Οι ναυμαχίες επανέρχονται δριμύτερες στο AC Odyssey. Προφανώς κανονιοβολισμοί και mortars α λα Black Flag δεν υπήρχαν το 431 πΧ. Η Αδρέστια παραμετροποιείται σε μεγάλο βαθμό. Συγκεντρώντας τα κατάλληλα υλικά για upgrades (ξυλεία, μεταλλεύματα, ancient table κτλ) αναβαθμίζετε τους κωπηλάτες για μεγαλύτερη ταχύτητα, αυξάνετε το ramming και το range damage και το εξωτερικό armor του καραβιού. Επίσης με την ικανότητα recruit που ξεκλειδώνετε νωρίς στο παιχνίδι, στρατολογείτε απλούς αλλά και elite χαρακτήρες για το πλήρωμά σας, οι οποίοι αυξάνουν τα attributes του καραβιού (stamina, speed, damage κτλ.). Επιπροσθέτως, μπορείτε να αλλάξετε την όψη της πρύμνης, των πανιών και του πληρώματος, μια σαφώς κοσμητική διαδικασία.

Καθώς ελέγχετε την Αδρέστια, παίζετε με το ram, δηλαδή την μετωπική επίθεση με την μύτη του καραβιού στο αντίπαλο πλοίο, με ρίψη javelins (ακόντια) και με τόξα. Όταν η μπάρα του adrenaline gauge λάμψει, χρησιμοποιώντας τις σκανδάλες του χειριστηρίου, ρίχνετε φλεγόμενα βέλη τα οποία προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στο εχθρικό πλοίο. Φυσικά, όταν αποδυναμώσετε τελείως την αντίπαλη τριήρη, μπορείτε να επιβιβαστείτε με τσαμπουκά σαν άλλος Edward Kenway και να ρημάξετε το πλήρωμά της. Προσωπικά, γούσταρα να σπαμάρω ram και spartan kicks, για να βλέπω το εχθρικό πλήρωμα στο νερό να χαροπαλεύει με τους καρχαρίες. Πόρωση! Τα πράγματα δεν κυλούν πάντα ανέμελα όμως. Όταν πέσετε πάνω σε elite τριήρη, πρέπει να είστε καλώς εξοπλισμένος και αποδοτικός στις επιθέσεις σας, διότι το game over πάντοτε καιροφυλακτεί. Σε γενικές γραμμές πάντως, το ναυτικό gameplay του Odyssey, παρότι απλοικό συγκριτικά με του Black Flag, συναρπάζει με τους εθιστικούς μηχανισμούς του.

Το παιχνίδι τεχνικά είναι το λιγότερο συγκλονιστικό. Άνετα συγκαταλάγεται στα τέσσερα-πέντε πιο όμορφα open-world παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ. Draw distance που κάνει το βλέμμα να χάνεται, μνημειώδες art direction, κολοσσιαία κλίμακα των κτισμάτων, βλάστηση πυκνή και ρεαλιστική, καταπληκτικά γραφικά, οργανικός και ζωντανός κόσμος με ταυτόχρονη συνύπαρξη πολλαπλών AI χαρακτήρων, καλοσχεδιασμένα animation, έντονοι ογκομετρικοί φωτισμοί, κρυστάλλινη ευκρίνεια στις υφές των επιφανειών και μια θάλασσα... να την πιείς στο ποτήρι με τα μοναδικά animation της. Καθώς πλέετε με την Αδρέστια μέσα στο μάτι του κυκλώνα, η θάλασσα “φουσκώνει” με αποτέλεσμα να πρέπει να σκαρφαλώσετε υδάτινα βουνά για να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Ακόμα και ο τρόπος που σκάνε τα κύματα στα βράχια και στην ακρογιαλιά, αρκούν για να χαζέψετε. Στο PS4 Pro συνάντησα περιστασιακές πτώσεις του frame rate και κάποια ψιλοκουλά bugs τα οποία βέβαια δεν αλλοιώνουν τη συνολική εμπειρία. Το μοναδικό τεχνικό πταίσμα ήταν τρία-τέσσερα crash-αρίσματα που κατέληξαν στο κλείσιμο της παιχνιδιού. Μικρό το κακό βέβαια, αφού γίνεται συχνή χρήση του autosave, οπότε η in-game πρόοδος δεν χάνεται.

image"Χορεύοντας" με τον λύκο.

Ο ήχος κυμαίνεται σε εξίσου υψηλό επίπεδο. Η αρχαιοελληνική γλώσσα είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη στο παιχνίδι, καθώς ακούτε διαλόγους ανάμεσα στους κατοίκους, με ολόκληρες φράσεις με την ορθολογική απόδοση της γραμματικής, της προφοράς και του συντακτικού να εκπλήσσουν ευχάριστα. Μοναδική αστοχία είναι η λανθασμένη χρήση της λέξης “μαλάκας”, καθώς αρκετές φορές στο παιχνίδι αποδίδεται με τη λογική του “γαμώτο”. Γέλασα άπειρες φορές αλλά εντάξει, σιγά τα ωά τώρα. Η Μελισσάνθη Μάχουτ ως Κασσάνδρα, ο Μιχάλης Αντωνάκος ως Αλέξιος και ο παλιός μας γνώριμος Elias Toufexis (Adam Jensen στα Deus Ex) ως Λεωνίδας/Νικόλαος, αποδίδουν με πειστικότητα, συνέπεια, ζωντάνια και συναίσθημα τους χαρακτήρες τους. Συνολικά, εξαιρετικό το voice acting του τίτλου.Οι The Flight, υπεύθυνοι για την μουσική του Horizon Zero Dawn, παραδίδουν ένα καταπληκτικό μουσικό άθροισμα με τις νώτες του μπουζουκιού και της κρητικής λύρας να διαδέχονται ρυθμικά percussion τύμπανα και industrial beats.

Το Assassin's Creed Odyssey αποτελεί το καλύτερο AC της γενιάς. Οριακά ανώτερο από το εξαιρετικό Origins, έχοντας για ατού τον μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας και υιοθετώντας πλήρως το RPG στοιχείο, δημουργεί νέα δεδομένα για το μέλλον της σειράς. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ως θεματολογία, η πιστότητα των ιστορικών γεγονότων μπολιασμένη με το πλούσιο lore του AC, η αλληλεπίδραση με τους διάσημους Έλληνες της αρχαιότητας, το υπερφορτωμένο (με την καλή έννοια) περιεχόμενο, το άπλετο looting, το σβέλτο σύστημα μάχης και οι αξιομνημόνευτοι πρωταγωνιστές, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και εξαιρετικά συμπαγές τελικό αποτελέσμα. Αυτό το present day μόνο να σταματήσουν να ταλαιπωρούν και δεν θέλω τίποτα άλλο. Αφού έχει ψωμί η φάση, γιατί το τρενάρουν δίχως λόγο; Κατά τα άλλα, αγοράζετε το Assassin's Creed Odyssey χωρίς δεύτερη σκέψη. Χαίρε!

Was this review helpful to you? 
 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Assassin's Creed Odyssey

[Αρχική Δημοσίευση: 19/3/18] Από τις αρχές της σειράς Assassin's Creed θέλαμε να δούμε έναν τίτλο με θεματολο...
Posted (04 Oct 2018)

Assassin's Creed Odyssey: Η λόγχη του Αλέξιου από το Man at Arms: Reforged

Ένα χαρακτηριστικό όπλο του Assassin's Creed Odyssey που διεξάγεται στην Αρχαία Ελλάδα είναι η λόγχη του Αλέξιου (Alexios S...
Posted (01 Oct 2018)

Στα επόμενα Assassin's Creed θα διαλέγετε το φύλο του χαρακτήρα

Στο Assassin's Creed Odyssey επιλέγετε ανάμεσα σε δύο ήρωες διαφορετικού φύλου, κάτι που δεν συμβαίνει στα περισσότ...
Posted (27 Sep 2018)

Πίστα εμποδίων Assassin's Creed Odyssey

Ubisoft και Microsoft ετοιμάζουν μία ωραία έκπληξη για τους fans του Assassin's Creed.

Η Ubisoft Australia ανακοίνωσε πως το Metcalf...
Posted (22 Sep 2018)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +4 Manos (Level 39) 01/10/2018 15:13
Πολύ όμορφη και ρεαλιστική απεικόνιση της Αρχαίας Ελλάδας από την Ubisoft. Μπορεί να κυκλοφορεί την Παρασκευή αλλά έχω παίξει ήδη ένα τρίωρο από το account της Χριστιάνας. Ανυπομονώ να πιάσω στα χέρια μου την τελική έκδοση και να συνδεθώ από το δικό μου account και να φτάσω κάποια στιγμή στην αρχαία Αθήνα, την οποία θέλω να εξερευνήσω (Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Στοά Άτταλου κτλ. θα υπάρχουν; Μην με spoilάρετε, θέλω να τα δω ο ίδιος). Επιτέλους η σειρά είναι αφιερωμένη στην Αρχαία Ελλάδα, έτσι για να την γνωρίσουν και οι gamers και να την επισκεφθούν. Πολύ καλό review, θα επιστρέψω σύντομα με feedback στο Forum. Είναι ίσως το μόνο Assassin's Creed που θα τερματίσω με μεγάλη μου χαρά. :-)
#2 +2 Efane (Level 24) 01/10/2018 15:45
Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από το review! Ευχαριστούμε πολύ Χριστιάνα! Ένας τίτλος που πρέπει να παίξουμε οπωσδήποτε!!!
#3 DimutriKs (Level 16) 01/10/2018 15:51
Το Assassin's Creed Origins άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ύφος της σειράς όπως το ξέραμε και προσωπικά το είδα με θετικό μάτι και αφιέρωσα γύρω στις 50 ώρες. Το Odyssey το οποίο κυκλοφόρησε μόλις 12 μήνες μετά το ανανεωμένο Origins φαίνεται να έχει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του. Η σημαντικότερη είναι το σύστημα μάχης αν και προσωπικά η έλλειψη ασπίδας με ξενερώνει, ωστόσο κατανοώ πως ήταν αναγκαίο κακό για ένα πιο ανανεωμένο και skill based σύστημα. Στο Origins ο κόσμος σε σημεία ήταν άδειος και επαναλαμβανόμεν ος, ειδικά στα side quests. Φέτος η διάρκεια σίγουρα είναι μεγαλύτερη, και αν τα side quest είναι πιο προσεγμένα θα είναι ακόμα μια σημαντική καινοτομία. Σε story το origins δεν με ενθουσίασε και η αρχαία τραγωδία ακούγεται αρκετά υποσχόμενη. Καλή είναι η αρχαία Ελλάδα άλλα η ubisoft εδώ και χρόνια έχει χάσει την εμπιστοσύνη μου με τα συνεχόμενα και επαναλαμβανόμεν α games και τις πρακτικές ea. Το review είναι κατατοπιστικό και αναλυτικό οπότε μόνο μια ερώτηση έχω να κάνω. Σε σχέση με το origins οι βελτιώσεις είναι τέτοιες που να αξίζουν άμεση αγορά (με το origins ασχολήθηκα τον Μάρτιο οπότε δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα)? Ας αφήσουμε τον παράγοντα Αρχαία Ελλάδα ας πούμε πως είμαι "Αμερικανός"
#4 Efane (Level 24) 01/10/2018 16:27
Quoting DimutriKs:
Το Assassin's Creed Origins άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ύφος της σειράς όπως το ξέραμε και προσωπικά το είδα με θετικό μάτι και αφιέρωσα γύρω στις 50 ώρες. Το Odyssey το οποίο κυκλοφόρησε μόλις 12 μήνες μετά το ανανεωμένο Origins φαίνεται να έχει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του. Η σημαντικότερη είναι το σύστημα μάχης αν και προσωπικά η έλλειψη ασπίδας με ξενερώνει, ωστόσο κατανοώ πως ήταν αναγκαίο κακό για ένα πιο ανανεωμένο και skill based σύστημα. Στο Origins ο κόσμος σε σημεία ήταν άδειος και επαναλαμβανόμενος, ειδικά στα side quests. Φέτος η διάρκεια σίγουρα είναι μεγαλύτερη, και αν τα side quest είναι πιο προσεγμένα θα είναι ακόμα μια σημαντική καινοτομία. Σε story το origins δεν με ενθουσίασε και η αρχαία τραγωδία ακούγεται αρκετά υποσχόμενη. Καλή είναι η αρχαία Ελλάδα άλλα η ubisoft εδώ και χρόνια έχει χάσει την εμπιστοσύνη μου με τα συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα games και τις πρακτικές ea. Το review είναι κατατοπιστικό και αναλυτικό οπότε μόνο μια ερώτηση έχω να κάνω. Σε σχέση με το origins οι βελτιώσεις είναι τέτοιες που να αξίζουν άμεση αγορά (με το origins ασχολήθηκα τον Μάρτιο οπότε δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα)? Ας αφήσουμε τον παράγοντα Αρχαία Ελλάδα ας πούμε πως είμαι "Αμερικανός"


Απο που λείπει η Ασπίδα; μήπως κάνεις λάθος;
Μην περιμένεις απο κανένα συντάκτη να σου πει "τραβα παρτο".
Το σενάριο του και το setting του είναι το μεγάλο "όπλο" του Odyssey, οπότε και ένας Αμερικανός θα το έβρισκε ενδιαφέρον. Και κάτι τελευταίο, ο Μάρτιος δεν πέφτει και τόσο κοντά με Οκτώβρη, καλό μήνα και όσα γράφω φιλικά!
#5 DimutriKs (Level 16) 01/10/2018 17:17
Quoting efane:
Quoting DimutriKs:
Το Assassin's Creed Origins άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ύφος της σειράς όπως το ξέραμε και προσωπικά το είδα με θετικό μάτι και αφιέρωσα γύρω στις 50 ώρες. Το Odyssey το οποίο κυκλοφόρησε μόλις 12 μήνες μετά το ανανεωμένο Origins φαίνεται να έχει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του. Η σημαντικότερη είναι το σύστημα μάχης αν και προσωπικά η έλλειψη ασπίδας με ξενερώνει, ωστόσο κατανοώ πως ήταν αναγκαίο κακό για ένα πιο ανανεωμένο και skill based σύστημα. Στο Origins ο κόσμος σε σημεία ήταν άδειος και επαναλαμβανόμενος, ειδικά στα side quests. Φέτος η διάρκεια σίγουρα είναι μεγαλύτερη, και αν τα side quest είναι πιο προσεγμένα θα είναι ακόμα μια σημαντική καινοτομία. Σε story το origins δεν με ενθουσίασε και η αρχαία τραγωδία ακούγεται αρκετά υποσχόμενη. Καλή είναι η αρχαία Ελλάδα άλλα η ubisoft εδώ και χρόνια έχει χάσει την εμπιστοσύνη μου με τα συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα games και τις πρακτικές ea. Το review είναι κατατοπιστικό και αναλυτικό οπότε μόνο μια ερώτηση έχω να κάνω. Σε σχέση με το origins οι βελτιώσεις είναι τέτοιες που να αξίζουν άμεση αγορά (με το origins ασχολήθηκα τον Μάρτιο οπότε δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα)? Ας αφήσουμε τον παράγοντα Αρχαία Ελλάδα ας πούμε πως είμαι "Αμερικανός"


Απο που λείπει η Ασπίδα; μήπως κάνεις λάθος;
Μην περιμένεις απο κανένα συντάκτη να σου πει "τραβα παρτο".
Το σενάριο του και το setting του είναι το μεγάλο "όπλο" του Odyssey, οπότε και ένας Αμερικανός θα το έβρισκε ενδιαφέρον. Και κάτι τελευταίο, ο Μάρτιος δεν πέφτει και τόσο κοντά με Οκτώβρη, καλό μήνα και όσα γράφω φιλικά!


Σε κανένα gameplay βίντεο δεν είδα ασπίδα και είχα διαβάσει πως είχε αφαιρεθεί
Σεναριακά όπως προείπα φαίνεται πιο ενδιαφέρον από το origins
Δεν ρωτάω για ναι η όχι. Αλλά για το κατά πόσο οι διαφορές σε gameplay αξίζουν
Ο Μάρτιος είναι πιο κοντά στον Οκτώβριο από το spiderman και το rdr αν με πιάνεις...
#6 +1 Astro (Level 19) 01/10/2018 23:18
Το θελω χτες, απλά τα πραγματα.
#7 +1 JaGuAr (Level 30) 02/10/2018 02:27
Έπος φαίνεται πως θα είναι το νέο Assassin's Creed. Και πως να μην είναι, όταν έχει ελληνικό setting. Μακάρι να είναι πράγματι τόσο ποιοτικό και ανυπομονούμε σίγουρα όλοι για να το παίξουμε. Thanks Χριστιάνα! :D
#8 +1 Blood Prince (Level 29) 02/10/2018 11:28
Αρκετά ενδιαφέρον το review ! Το παιχνίδι είναι φοβερό . xD
#9 +2 akiszax (Level 21) 02/10/2018 22:06
Πολυ καλό review, και γενικά το game ειναι πολυ βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα. Απορώ ακόμα πως και βάλανε αρχαία Ελλάδα, πράγμα που έπρεπε φυσικά να γίνει κάποια στιγμή.Ένας game που πρέπει να παίξουμε ολοι οπωσδήποτε!!!
#10 timeghost (Level 1) 05/10/2018 21:04
Σορυ αλλα εμενα το review δε μου ειπε και πολλα.Το οτι υπαρχει πολυ περιεχομενο και οτι χρησιμοποιεις αλογο και πλοιο,ειναι πραγματα που ξέρει οποιοσδήποτε εχει παιξει Assassins creed. Περιμενα το review απο ενα ελληνικο site για να δω κατα ποσο συχνα υπαρχουν τα της χρησης λέξεων οπως μαλακας ή της χρησης ονοματων οπως Βαρναβας που ειναι τελειως εκτος εποχης και θρησκειας.Συγνω μη που ειμαι σκληρος αλλα απο τη στιγμη που η reviewer δε γνωρίζει οτι υπηρχαν λιονταρια στην αρχαία Ελλάδα,τοτε ισως θα επρεπε να καταπιαστει καποιος αλλος με αυτο το review, καποιος με περισσοτερες γνωσεις της εποχης.Φυσικα δεν εχει να κανει ολο αυτο ουτε με ουγκ αντιληψεις περι Ελλαδάρας κλπ παρα μονο με immersion.Απλου στατα δεν υπηρχε Βαρναβας το 400 πχ και δε χρησιμοποιουσε κανεις τη λέξη μαλακας,δεν υπηρχε spartan kick και οι πολεμιστες χρησιμοποιουσαν και ασπιδες.Και ολα αυτα μονο απο βιντεο που εχω δει.Ποιος ξερει τι γίνεται στο παιχνιδι...
#11 loup-garou (Level 11) 06/10/2018 11:59
Συμφωνώ με τον απο πανω...
Οι μεγάλες διαφορές με το Origins ξερουμε ποιες ειναι;
#12 +1 Glamorous (Level 27) 12/10/2018 16:24
Quoting timeghost:
Σορυ αλλα εμενα το review δε μου ειπε και πολλα.Το οτι υπαρχει πολυ περιεχομενο και οτι χρησιμοποιεις αλογο και πλοιο,ειναι πραγματα που ξέρει οποιοσδήποτε εχει παιξει Assassins creed. Περιμενα το review απο ενα ελληνικο site για να δω κατα ποσο συχνα υπαρχουν τα της χρησης λέξεων οπως μαλακας ή της χρησης ονοματων οπως Βαρναβας που ειναι τελειως εκτος εποχης και θρησκειας.Συγνωμη που ειμαι σκληρος αλλα απο τη στιγμη που η reviewer δε γνωρίζει οτι υπηρχαν λιονταρια στην αρχαία Ελλάδα,τοτε ισως θα επρεπε να καταπιαστει καποιος αλλος με αυτο το review, καποιος με περισσοτερες γνωσεις της εποχης.Φυσικα δεν εχει να κανει ολο αυτο ουτε με ουγκ αντιληψεις περι Ελλαδάρας κλπ παρα μονο με immersion.Απλουστατα δεν υπηρχε Βαρναβας το 400 πχ και δε χρησιμοποιουσε κανεις τη λέξη μαλακας,δεν υπηρχε spartan kick και οι πολεμιστες χρησιμοποιουσαν και ασπιδες.Και ολα αυτα μονο απο βιντεο που εχω δει.Ποιος ξερει τι γίνεται στο παιχνιδι...


Καλησπέρα και σε εσένα γκρινιάρη φίλε μου και θα μου επιτρέψεις να σε πω γκρινιάρη γιατί ο τρόπος σου δείχνει μόνο αυτό και δεν πλησιάζεις ούτε καν την εποικοδομητική κριτική που έαν έκανες θα δεχόμουν με χαρά.

Quote:
Το οτι υπαρχει πολυ περιεχομενο και οτι χρησιμοποιεις αλογο και πλοιο,ειναι πραγματα που ξέρει οποιοσδήποτε εχει παιξει Assassins creed.
- Το αν το ξέρει ο ένας ή ο άλλος δεν το γνωρίζω, εγώ οφείλω να το αναφέρω. Αν δεν το είχα πει, θα ήσουν εδώ πάλι στα σχόλια να λες ότι δεν λέω ούτε τα βασικά. Αν κάτι το ξέρεις ήδη, πας παρακάτω και διαβάζεις κάτι άλλο που ενδεχομένως δεν ξέρεις.

Quote:
Περιμενα το review απο ενα ελληνικο site για να δω κατα ποσο συχνα υπαρχουν τα της χρησης λέξεων οπως μαλακας ή της χρησης ονοματων οπως Βαρναβας που ειναι τελειως εκτος εποχης και θρησκειας.
- Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με βρισιές. Έχουμε πει αρκετές φορές πως η βρισιά αυτή δεν υπήρχε και δεν ήξερα ότι έπρεπε να το αναφέρω άλλη μια φορά για εσένα...όσο για το θέμα με την ονομασία Βαρνάβας, θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι δεν γνωρίζεις και πολλά πάνω στο θέμα. Η ιστορία του Odyssey διαδραματίζεται κατά το 431 π.Χ. Το όνομα Βαρνάβας δεν θα έπρεπε να το μπλέκεις με τον Χριστιανό Απόστολο Βαρνάβα. Άλλωστε ο Χριστιανισμός αποτελεί παρακλάδι του Ιουδαϊσμού και το συγκεκριμένο όνομα υπήρχε από το 500 π.Χ. Σου θυμίζω ότι οι π.Χ ημερομηνίες πάνε αντίστροφα μέχρι το 0.

Quote:
Συγνωμη που ειμαι σκληρος αλλα απο τη στιγμη που η reviewer δε γνωρίζει οτι υπηρχαν λιονταρια στην αρχαία Ελλάδα,τοτε ισως θα επρεπε να καταπιαστει καποιος αλλος με αυτο το review, καποιος με περισσοτερες γνωσεις της εποχης.Φυσικα δεν εχει να κανει ολο αυτο ουτε με ουγκ αντιληψεις περι Ελλαδάρας κλπ παρα μονο με immersion.
- Εγώ συγνώμη αλλά δεν θα σε χαρακτήριζα σκληρό, παρά μόνο λίγο ημιμαθή. Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπήρχαν λιοντάρια στον Ελληνικό χώρο. Έχουμε μόνο μαρτυρίες από Ηρόδοτο και Αριστοτέλη οι οποίοι επίσης έχουν μεγάλες διαφορές στις αναφορές τους και πάλι δεν είχαν δει από κοντά λιοντάρι αλλά αναφέραν σύμφωνα με τα όσα είχαν ακούσει από άλλους. Ορισμένα απολιθώματα από λιοντάρια έχουν βρεθεί σε Ευρώπη αλλά κανένα στην Ελλάδα. Επίσης η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε σοβαρές σχέσεις εμπορίου με την Ασία όπου δεν αποκλείεται και να είχαν μεταφέρει κάποιο λιοντάρι για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Τέλος, βρίσκουμε διακοσμήσεις με λιοντάρια σε διάφορα κτήρια στην Αρχαία Ελλάδα, επίσης επιρροή από άλλους πολιτισμούς.

Quote:
,δεν υπηρχε spartan kick και οι πολεμιστες χρησιμοποιουσαν και ασπιδες.
- Το Spartan Kick δεν το συνανταμε μόνο στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και σε άλλες τέχνες από διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα στο Muay Thai το λέμε Teep και όχι Spartan Kick.

Έχεις άλλες απορίες;
#13 +1 Glamorous (Level 27) 12/10/2018 16:36
Quoting loup-garou:
Συμφωνώ με τον απο πανω...
Οι μεγάλες διαφορές με το Origins ξερουμε ποιες ειναι;


Διαφορές που βρήκα στο παιχνίδι μέχρι στιγμής
1) Έχουμε το Exploration Mode το οποίο μας επιτρέπει να παίξουμε χωρίς πολλά Guides, αυτό διάλεξα και εγώ και έχω να πω ότι ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό να ψάχνω το quest μου από το να έχω συνέχεια ένα marker πάνω από το κεφάλι μου για το που να πάω. Φυσικά υπάρχει και το Guided mode σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε ψάξιμο.

2) Περισσότερες επιλογές για upgrade και engrave σε όπλα και gear για extra stats.

3) Βελτιωμένα στοιχεία RPG και νέα melee moves.

4) Επιστρέφει η εξερεύνηση στην θάλασσα και οι μάχες με τα πλοία όποτε έχετε όρεξη εσείς! Επίσης μπορείτε να κάνετε upgrade το πλοίο και να αναθέσετε "αρχηγούς" σε κάθε πόστο του πλοίου για να κάνετε το crew πιο δυνατό.

5) Έχουμε το menu με τους mercenaries οι οποίοι είναι κάτι σαν τους Phylakes από το Origins αλλά εδώ τους έχουμε σε σειρά και σκοτώνοντας τον έναν εμφανίζεται άλλος. Φυσικά εμείς κερδίζουμε δόξα, χρήματα και loot!

Ό,τι άλλο είναι ρωτάς.
#14 -2 timeghost (Level 1) 13/10/2018 20:47
Καλησπέρα και σε εσένα γκρινιάρη φίλε μου και θα μου επιτρέψεις να σε πω γκρινιάρη γιατί ο τρόπος σου δείχνει μόνο αυτό και δεν πλησιάζεις ούτε καν την εποικοδομητική κριτική που έαν έκανες θα δεχόμουν με χαρά.

Quote:
Περιμενα το review απο ενα ελληνικο site για να δω κατα ποσο συχνα υπαρχουν τα της χρησης λέξεων οπως μαλακας ή της χρησης ονοματων οπως Βαρναβας που ειναι τελειως εκτος εποχης και θρησκειας.
- Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με βρισιές. Έχουμε πει αρκετές φορές πως η βρισιά αυτή δεν υπήρχε και δεν ήξερα ότι έπρεπε να το αναφέρω άλλη μια φορά για εσένα...όσο για το θέμα με την ονομασία Βαρνάβας, θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι δεν γνωρίζεις και πολλά πάνω στο θέμα. Η ιστορία του Odyssey διαδραματίζεται κατά το 431 π.Χ. Το όνομα Βαρνάβας δεν θα έπρεπε να το μπλέκεις με τον Χριστιανό Απόστολο Βαρνάβα. Άλλωστε ο Χριστιανισμός αποτελεί παρακλάδι του Ιουδαϊσμού και το συγκεκριμένο όνομα υπήρχε από το 500 π.Χ. Σου θυμίζω ότι οι π.Χ ημερομηνίες πάνε αντίστροφα μέχρι το 0.

Quote:
Συγνωμη που ειμαι σκληρος αλλα απο τη στιγμη που η reviewer δε γνωρίζει οτι υπηρχαν λιονταρια στην αρχαία Ελλάδα,τοτε ισως θα επρεπε να καταπιαστει καποιος αλλος με αυτο το review, καποιος με περισσοτερες γνωσεις της εποχης.Φυσικα δεν εχει να κανει ολο αυτο ουτε με ουγκ αντιληψεις περι Ελλαδάρας κλπ παρα μονο με immersion.
- Εγώ συγνώμη αλλά δεν θα σε χαρακτήριζα σκληρό, παρά μόνο λίγο ημιμαθή. Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπήρχαν λιοντάρια στον Ελληνικό χώρο. Έχουμε μόνο μαρτυρίες από Ηρόδοτο και Αριστοτέλη οι οποίοι επίσης έχουν μεγάλες διαφορές στις αναφορές τους και πάλι δεν είχαν δει από κοντά λιοντάρι αλλά αναφέραν σύμφωνα με τα όσα είχαν ακούσει από άλλους. Ορισμένα απολιθώματα από λιοντάρια έχουν βρεθεί σε Ευρώπη αλλά κανένα στην Ελλάδα. Επίσης η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε σοβαρές σχέσεις εμπορίου με την Ασία όπου δεν αποκλείεται και να είχαν μεταφέρει κάποιο λιοντάρι για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Τέλος, βρίσκουμε διακοσμήσεις με λιοντάρια σε διάφορα κτήρια στην Αρχαία Ελλάδα, επίσης επιρροή από άλλους πολιτισμούς.

Quote:
,δεν υπηρχε spartan kick και οι πολεμιστες χρησιμοποιουσαν και ασπιδες.
- Το Spartan Kick δεν το συνανταμε μόνο στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και σε άλλες τέχνες από διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα στο Muay Thai το λέμε Teep και όχι Spartan Kick.


Έχεις άλλες απορίες;

Ναι αμε! Κανενα προβλημα να με πεις γκρινιαρη, το ημιμαθής είναι πολύ λάθος όμως.
To the point, μίλησα για immersion. Οταν συνεχώς ο πρωταγωνιστής λεει μαλάκα σε καθε αποστολή ή χρησιμοποιει το περίφημο spartan kick, τοτε αυτο χανεται. Δεν καταλαβα την απάντηση σου πανω στο spartan kick. Οχι, δεν το συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα, το συναντάμε μονο στην ταινία 300!
Highlight της απαντησης σου τα λιοντάρια. Έχεις κάνει google αν υπήρχαν λιοντάρια στην αρχαία Ελλάδα και έχεις πάρει τα πρώτα αποτελέσματα και τα έχεις μεταφέρει εδώ με δικά σου λόγια! ορίστε www.e-daily.gr/themata/86759/yphrxan-liontaria-sthn-arxaia-ellada-pics !

Τελικά, εγώ θα ήθελα να διαβάσω για τις αποστολές, για το αν παραμένουν fetch quests και tick points στο χάρτη του τύπου φέρε μου 10 μήλα,καθάρισε αυτό το στρατόπεδο,βρές το χαμένο μου όπλο ή αν έχουν κάποιο νόημα.Απο αλλού έμαθα οτι δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ main και side quest,οτι είναι έπαναλαμβανόμεν α μέχρι τέλους.
Θα ήθελα να διαβάσω για το ατελείωτο grinding και για τα microtransactio ns! Αλήθεια, δεν αξίζει αναφοράς αυτό;
Έχει ταυτότητα πλέον αυτή η σειρά; Δεν είναι απλά ένα ακόμα παιχνίδι ubisoft ίδιο τα υπόλοιπα ανεξαρτήτως ονόματος;
Δεν έχω να πώ κάτι άλλο, δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσω, αφού ούτε την άποψη σου θα μου αλλάξεις, ούτε την παρουσίαση σου.
Καλή συνέχεια σε όσους είναι ικανοποιημένοι με αυτό.
#15 +1 Geonick (Level 19) 17/10/2018 00:43
Ο λογαριασμός έγινε permaban γιατί διαφήμισε άλλο ελληνικό site και το σχόλιο έγινε edit.

2-3 πραγματάκια:
1)Σταμάτα να φτιάχνεις level 1 accounts και να μπαίνεις σε sites διαφημίζοντας ένα πεθαμένο ελληνικό μέσο, στο οποίο έχουν απομείνει μόνο οι συντάκτες του και οι συγγενείς και φίλοι.

2)Τα μέσα που διαβάζεις έχουν:
Α)Reviews 1-3 σελίδων.
Β)Βαθμολογίες με απόκλιση 0,5 , λες και το 8.8 με το 9.2 είναι ίσα κι όμοια.
Γ)Spoilers μέχρι αηδίας.
Δ)Καμία ανάλυση για το multiplayer.

Ακόμα κι ένας αδαής καταλαβαίνει τις προθέσεις κάποιου, ο οποίος είναι ταγμένο fanboy και κολλητάρι ενός άλλου μέσου, έχει ανύπαρκτο account εδώ και γυροφέρνει στα σχόλια μέχρι να διαφημίσει το μέσο και να πάρει 10-20 clicks.

3)Όλα αυτά την στιγμή που όταν το συγκεκριμένο μέσο έχει γράψει τρισμέγιστες πατάτες για games, όπως έλλειψη ανάλυσης multiplayer ή τεχνικού τομέα, αλλά φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις ποτέ δεν μπήκες να τους πεις ότι "τα αντίστοιχα reviews του GameWorld σε κάλυψαν πλήρως" για να μην φας το ban εκεί και κλαις το account σου.

Καλή συνέχεια και καλά μυαλά. Για τα υπόλοιπα στοιχεία θα σου απαντήσει η Χριστιάνα.
#16 +1 Glamorous (Level 27) 17/10/2018 17:00
Quoting timeghost:
Ναι αμε! Κανενα προβλημα να με πεις γκρινιαρη, το ημιμαθής είναι πολύ λάθος όμως.
To the point, μίλησα για immersion. Οταν συνεχώς ο πρωταγωνιστής λεει μαλάκα σε καθε αποστολή ή χρησιμοποιει το περίφημο spartan kick, τοτε αυτο χανεται. Δεν καταλαβα την απάντηση σου πανω στο spartan kick. Οχι, δεν το συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα, το συναντάμε μονο στην ταινία 300!
Highlight της απαντησης σου τα λιοντάρια. Έχεις κάνει google αν υπήρχαν λιοντάρια στην αρχαία Ελλάδα και έχεις πάρει τα πρώτα αποτελέσματα και τα έχεις μεταφέρει εδώ με δικά σου λόγια! ορίστε www.e-daily.gr/themata/86759/yphrxan-liontaria-sthn-arxaia-ellada-pics !

Τελικά, εγώ θα ήθελα να διαβάσω για τις αποστολές, για το αν παραμένουν fetch quests και tick points στο χάρτη του τύπου φέρε μου 10 μήλα,καθάρισε αυτό το στρατόπεδο,βρές το χαμένο μου όπλο ή αν έχουν κάποιο νόημα.Απο αλλού έμαθα οτι δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ main και side quest,οτι είναι έπαναλαμβανόμενα μέχρι τέλους.
Θα ήθελα να διαβάσω για το ατελείωτο grinding και για τα microtransactions! Αλήθεια, δεν αξίζει αναφοράς αυτό;
Έχει ταυτότητα πλέον αυτή η σειρά; Δεν είναι απλά ένα ακόμα παιχνίδι ubisoft ίδιο τα υπόλοιπα ανεξαρτήτως ονόματος;
Δεν έχω να πώ κάτι άλλο, δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσω, αφού ούτε την άποψη σου θα μου αλλάξεις, ούτε την παρουσίαση σου.
Καλή συνέχεια σε όσους είναι ικανοποιημένοι με αυτό.


Σχετικά με τα λιοντάρια, από το ίδιο το άρθρο που αναφέρεις και που δεν μπήκες καν στον κόπο να διαβάσεις:
"Η αλήθεια είναι πως δεν έχει αποδειχτεί ποτέ ότι υπήρχαν λιοντάρια στην Αρχαία Ελλάδα. Οι ισχυρισμοί για την παρουσία τους βασίζονται σε αγάλματα, ψηφιδωτές απεικονίσεις αλλά και στα γραπτά ιστορικών και φιλοσόφων, όπως ο Ηρόδοτος και ο Αριστοτέλης".

Σχετικά με τα quests: Έχω αναλύσει τα πάντα. Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου αφορά το gameplay, τα quests, τα skills κ.ο.κ. σε βαθμό που δεν αναλύονται σε...άλλα sites που συχνάζεις. Επίσης δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε spoiler στις αποστολές στο βαθμό που θα ήθελες, παρά μόνο να αρκεστούμε σε περιγραφική ανάλυση.

Σχετικά με την ταυτότητα, δες την παράγραφό μου για την συσχέτιση με το AC Origins, του οποίου αποτελεί εξέλιξη.

Μια χαρά ικανοποιημένοι είναι οι αναγνώστες του GameWorld.gr αφού στις σχετικές έρευνες ο τομέας των Reviews του site έχει την μεγαλύτερη αξιολόγηση από όλους (4,5/5).

Καλή συνέχεια κι από μένα και όπως προείπε και ο Geonick σε περιμένουμε στα επόμενα reviews μας, τα οποία διαβάζεις φανατικά, με το επόμενο smurf account σου. :-)
#17 +2 loup-garou (Level 11) 20/10/2018 01:44
Το λοιπον νοίκιασα το παιχνίδι να δω πως ειναι μιας και εχω 170 ωρες στο Origins
Παιζοντας 2η φορα λογω bug της Aya για να παρω την πλατινα σε Nightmare και σε αυτοματο επιπεδο
Το Οdyssey δεν παλεύεται με τιποτα ουτε στο νορμαλ
Σφουγγαραδες εχθροί και το Parry με 2 κουμπια = σπασιμο νευρων
Εκτος απο τα bugs [Πηρα αποστολη να σκωτωσω καποιους καρχαριες και βγηκαν στην στερια και με κυνηγούσαν] :lol:
Δεν εχει λογικη το παιχνιδι
Ερχονται οι Σφουγγαραδες mercenaries και μες στην ερημια σε καποια φαση μου επιτίθενται σκυλια γατια κοτες και ερχετε και ενας πολιτης και βαραει... Σε αλλη φαση ειμαι μες τους Σπαρτιατες και παμε σε καποιο μερος, εμφανιζεται ενας σφουγγαρας μου επιτίθεται και οι Σπαρτιατες αντι να με βοηθησουν με βαραν κι αυτοι χαχααχαχχα... Ειμαι σε μαχη μαζι με τους Σπαρτιατες και μου λεει σκωτωσε τους αρχηγους της Αθηνας. Καταλαθος μες τον χαμο βαραω εναν δικο μου, ε πού σε πονεί και πού σε σφάζει... :cry:
#18 Blood Prince (Level 29) 23/05/2019 13:07
Τραγικά επαναλαμβανόμεν ο.Καμία σχέση με το Witcher 3.Μετά από 75 ώρες δεν θέλω άλλο.
Score 8.5
User Score ( 16 votes ) 8.75
User Reviews 9.5
Genre: Action-Adventure
Developer: Ubisoft Quebec
Publisher: Ubisoft
Διάθεση: Ubisoft & Gaming Galaxy (211-8008305)
Players: 1
Requirements: Λειτουργικό σύστημα: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit), RAM: 8GB, Επεξεργαστής AMD FX 6300 @ 3.8 GHz ή Intel Core i5 2400 @ 3.1 GHz, Ryzen 3 – 1200. Κάρτα γραφικών: AMD Radeon R9 285 (2GB VRAM με Shader Model 5.0) ή NVIDIA GeForce GTX 660, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 46GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 5/10/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification