Reviews Pro Evolution Soccer 2019
Comments (9)

Pro Evolution Soccer 2019 Hot

Ξημερώματα, παίρνεις δικαιώματα.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/25/dc/56/pro-evolution-soccer-2019-box-57-1535892337.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ξημερώματα, παίρνεις δικαιώματα.

Τα τελευταία χρόνια η σειρά Pro Evolution Soccer έχει αργή πορεία ανάκαμψης που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το gameplay, τα modes και η απόκτηση δικαιωμάτων. Φέτος η Konami αποφάσισε να αφήσει στην άκρη το συμβόλαιο με το Champions League και το Europa League. Επί της ουσίας της έδινε μόνο τα λογότυπα και το intro των αντίστοιχων διοργανώσεων, ωστόσο έχανε την ουσία που είναι είναι ότι τα συγκεκριμένα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν στην αγορά περισσότερων πρωταθλημάτων.

Φέτος λοιπόν έχουμε πρωταθλήματα από 15 χώρες στο PES 2019, τα περισσότερα από κάθε άλλη έκδοση μέχρι σήμερα. Από αυτά τα 11 έχουν το 100% των δικαιωμάτων, μιας και στα υπόλοιπα 4 υπάρχουν κάποιες ομάδες με αλλαγμένα ονόματα (για λόγους απόκτησης δικαιωμάτων), οπότε χρειάζονται την κλασική μετονομασία. Αρχικά περιμέναμε 12, ωστόσο η Konami πρόλαβε να προσθέσει τρία ακόμη με patch και θα συνεχίσει να προσθέτει κι άλλα μέσα στη σεζόν με data packs. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της εταιρείας, αλλά αν κρίνουμε από τα ελληνικά μενού και την ελληνική περιγραφή που υπάρχει εδώ και χρόνια, με τις ανάλογες πωλήσεις στη χώρα μας θα μπορούσε ίσως να προστεθεί στο μέλλον.

Από την Ελλάδα υπάρχουν οι κλασικές τέσσερις ομάδες: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Επίσης, κάθε ημέρα υπάρχουν live updates με αλλαγές στα στατιστικά παικτών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ας αφήσουμε ωστόσο την βάση δεδομένων κι ας περάσουμε στο ψητό.

Gameplay
Στο θέμα χειρισμού το PES 2019 διατηρεί το ίδιο προφίλ, με την διαφορά ότι η ανταπόκριση είναι κατά 5-10% ταχύτερη από πέρυσι. Οι διαφορές είναι μικρές, ωστόσο για τους έμπειρους παίκτες, το κοντινό κοντρόλ με R2 και οι ντρίμπλες με δεξί analog stick πατημένο και συνδυασμό αριστερού, θα τους επιτρέψουν να εφαρμόσουν ένα πιο ευέλικτο στυλ παιχνιδιού. Ενώ η ανταπόκριση χειρισμού βελτιώθηκε, αντίθετα δεν βελτιώθηκε η αντίδραση των παικτών. Ο χρόνος της διαθέσιμης αντίδρασης από την ώρα που θα πάρετε την μπάλα παραμένει ίδιος κρατώντας κάποια δέκατα του δευτερολέπτου χωρίς την δυνατότητα να δώσετε την εντολή. Αυτά γίνονται πιο έντονα στο κοντρόλ, δηλαδή κλασικά αν δεν παίξετε την μπάλα με την μία και αφήσετε τον παίκτη σας να κάνει κοντρόλ τότε ο χρόνος αντίδρασης μέχρι να σας επιτραπεί να δώσετε πάσα θα είναι αργός.

Οι πάσες εκτελούνται λίγο πιο γρήγορα και λίγο πιο δυνατά, κάτι τουλάχιστον θετικό, αλλά και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για διαφορά της τάξεως του 5-10%. Επίσης παρατηρούμε ότι οι συμπαίκτες μας κάνουν διαρκώς κίνηση για να πάρουν μπάλα. Από την οθόνη των τακτικών μπορείτε όπως πάντα να διευκρινίσετε αν θέλετε να παραμένουν στις θέσεις σας, να σας υποστηρίζουν για να πάρουν μπάλα πολύ ή λίγο κτλ. Στις σέντρες έχουμε περισσότερο Simulation στοιχείο καθώς παίζει μεγάλο ρόλο η κατεύθυνση του analog stick. Τέρμα δηλαδή οι Arcade σέντρες. Αντίθετα, τα σουτ και οι κάθετες πάσες παραμένουν Arcade. Δηλαδή όχι μόνο τα γκολ μπαίνουν εύκολα αν σημαδέψετε γωνία, αλλά όταν δίνετε κάθετη πάσα τότε οι παίκτες σας εξακολουθούν να κάνουν προγραμματισμένη κίνηση και οι αμυντικοί να μην ελέγχονται χειροκίνητα ώστε να τους προλάβουν.

Στον τομέα του A.I. η CPU στο Super Star επίπεδο σας ζορίζει περισσότερο από ποτέ. Σας πιέζει σε όλο το γήπεδο ασφυκτικά, ενώ στις πάσες κάνει γρήγορους συνδυασμούς χωρίς να κουράζει στο παιχνίδι της. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Εδώ η Konami παίζει φέτος πραγματικά τα ρέστα της.

Αναβαθμίζεται σημαντικά, χωρίς να ξεφορτώνεται όμως κάποιες ουσιαστικές παθογένειες.

Η διαιτησία στο νέο PES είναι περισσότερο δίκαιη από τις άλλες εκδόσεις. Πλέον ξεχάστε τα σκληρά τάκλιν όπου γελούσατε με τον αντίπαλό σας που τον γκρεμοτσακίσατε λες και παίζατε στην αλάνα. Όλα σφυρίζονται φάουλ και βγαίνουν κάρτες χωρίς δεύτερη σκέψη. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ομολογώ ότι αντί για κάρτα έχουμε προειδοποιήσεις από τους διαιτητές που θα έπρεπε να είναι ένα κλικ πιο αυστηροί. Σε κάθε περίπτωση αυτή η διαιτησία που είδαμε στις τέσσερις ημέρες που παίζουμε διαρκώς το PES 2019 είναι καλύτερη από αυτή της beta του Fifa 19 που παιξαμε στην Gamescom. Οι τερματοφύλακες έχουν επίσης βελτιωθεί και δεν έχουν μανταλάκια στα χέρια, αν και προσωπικά θα ήθελα να τους βλέπω να βγαίνουν πιο συχνά ή να πέφτουν πιο γρήγορα όταν η μπάλα περνάει από μπροστά τους συρτά.

Σημαντική είναι και η συμβολή του Player ID της Konami. Σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές υπάρχουν ειδικές κινήσεις που εκτελούνται μόνο από αυτούς, όπως π.χ. συγκεκριμένες ντρίμπλες. Γενικά στο dribbling έχουμε καινούργιες κινήσεις, που εκτελούνται κατά κύριο λόγο με πατημένο δεξί αναλογικό μοχλό προς μία κατεύθυνση και πάτημα του αριστερού προς μία άλλη. Επίσης, το Training βοηθά στο να μάθετε όλες τις κινήσεις, αλλά θα προτιμούσαμε να υπάρχουν ξεχωριστά σετ προπονήσεων, ειδικά για τις ντρίμπλες και τα σουτ.

Modes
Στο PES 2019 συναντάμε ακόμη περισσότερα modes. Υπάρχει αγώνας με τυχαίες ομάδες, 3v3 Co-op και φέτος για πρώτη φορά 3v3 με τις ομάδες μας από το MyClub. Σε αυτό κάθε τριάδα παικτών συνδυάζει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της (δυστυχώς τυχαία από την CPU) και έτσι παίζεται ένα ματς που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ποιος έχει το καλύτερο υλικό. Στο τέλος οι αγώνες μετράνε κανονικά στα συμβόλαια των παικτών σας που αγωνίστηκαν, ενώ σας δίνονται κάποιες κάρτες ως ανταμοιβές για το MyClub.

Στα υπόλοιπα modes υπάρχει το Master League όπου αποκτάτε ομάδα της επιλογής σας και κάνετε τις μεταγραφές που θέλετε, το Become a Legend στο οποίο ελέγχετε έναν παίκτη και αγωνιστική δράση Offline στο League ή το Cup και με Multiplayer στο Online Divisions όπου αγωνίζεστε με τον αγαπημένο σας σύλλογο. Από φέτος προστέθηκε επίσης επιλογή (What’s On) για να αγωνιστείτε online με άλλους χρήστες και να μπείτε στα προκριματικά των τουρνουά eSports της Konami που δίνουν έπαθλα αξίας 200.000 δολαρίων.

Άφησα την ανάλυση των modes επίτηδες σε ρόλο δεύτερου μεσότιτλου κι αυτό διότι πραγματικά δεν υπάρχει κάτι νέο που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε στα single-player modes. Το Master League και το Become a Legend έχουν μείνει στατικά, με μόνες αλλαγές…στα μενού για να δικαιολογηθεί η νέα έκδοση. Έχετε ξανά όριο πέντε ταυτόχρονων διαπραγματεύσεων, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο φίλτρο αναζήτησης οι καλοί παίκτες με Rating πάνω από 70 εμφανίζονται συνήθως πάνω από τα 6.000.000 ευρώ. Στο τέρμα του φίλτρου φαίνονται όμως και οι ελεύθεροι παίκτες, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν κλασικά generic ονόματα. Πάντως, το Master League δίνει μια καλή εικόνα με τις ατομικές προπονήσεις, εκεί όπου βελτιώνετε τους παίκτες σας όπου πραγματικά επιθυμείτε.

Στο MyClub για άλλη μια χρονιά δεν μπορείτε να πάρετε για μεταγραφή όποιον παίκτη θέλετε, παρά μόνο τυχαίους παίκτες που σας έρχονται από ατζέντηδες στη θέση που θα επιλέξετε. Για άλλο ένα PES θα πρέπει να συνδυάσετε 1-3 scouts με συγκεκριμένα στοιχεία (π.χ. συγκεκριμένο rating, θέση, χώρα ή που να είναι ειδικοί σε αντίστοιχα στατιστικά) και από το φίλτρο αναζήτησης θα προκύψει ο τελικός ή οι τελικοι ποδοσφαιριστές που θα υπογράψουν στην ομάδα σας. Η David Beckham Edition (συλλεκτική του PES 2019) σας δίνει επίσης πολλά extras όπως Coutinho, David Beckham ή δωρεάν premium agent και ανανεώσεις συμβολαίων. Οι Agents σας επιτρέπουν φέτος αντί να αγοράσετε έναν παίκτη σε θέση της επιλογής σας με 10.000 GP ή 100 coins να δώσετε 25.000GP ή 250 coins για τρεις παίκτες. Το σύστημα θυμίζει λίγο την λογική της αγοράς πακέτου (τύπου loot box), μιας και θα αναγκαστείτε κάθε φορά να μαζεύετε αρκετά GP points κάτι που θα αργήσει. Παρότι η τιμή είναι πιο συμφέρουσα, δυστυχώς θα φορτώνεστε με τρεις παίκτες σε θέση της επιλογής σας κάθε φορά. Οπότε αν είστε κάπου πλήρεις και απλά σας λείπει ένας παίκτης ή αν θέλετε τερματοφύλακα τότε θα έχετε θέμα και θα καταφύγετε στους δανεικούς. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα του MyClub mode φέτος είναι ότι καταργούνται τα Divisions και δεν υπάρχει άνοδος και πτώση σε κατηγορία αλλά μόνο το Rank κάθε παίκτη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι απλά ένας μεγάλος αριθμός, κάτι που αφαιρεί την αίσθηση του επιτεύγματος.

Γηπεδάρες
Στα πλαίσια απόκτησης νέων δικαιωμάτων, η Konami επένδυσε χρήματα και στην απόκτηση γηπέδων, ώστε να πάρει τα δικαιώματα για 43 γήπεδα, ενώ θα προσθέτει επίσης διαρκώς νέα μέσα στη σεζόν. Το θετικό είναι ότι όλα αυτά τα γήπεδα απεικονίζονται με την καλύτερη λεπτομέρεια που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε ποδοσφαιράκι. Τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά στη φισούνα, οι γραφίστες της Ιαπωνικής εταιρείας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να χτίσουν μια ατμόσφαιρα που θυμίζει τηλεοπτικό αγώνα και σας πωρώνει περισσότερο από ποτέ πριν μπείτε στο ματς.

Στα γραφικά έχουμε την προσθήκη νέων animations για κοντρόλ, πάσες και ντρίμπλες. Οι τερματοφύλακες έχουν νέα animations στις αποκρούσεις αλλά όχι τόσο στα μπλοκαρίσματα στις γωνίες τους. Βασικά έχουν διατηρηθεί κάποιες παλιές κινήσεις που θα έπρεπε να πεταχτούν, καθώς τους δείχνουν να προσγειώνονται κάπως…αργά. Η απεικόνιση των προσώπων ειδικά στους γνωστούς αθλητές είναι εξαιρετική και οι εκφράσεις τους σε κάθε γκολ όλα τα λεφτά.

Στο σχολιασμό οι Σωτηρακόπουλος και Θαναηλάκης πρόσθεσαν λίγες ατάκες στο κυρίως ματς και περισσότερες (από μεριάς Σωτηρακόπουλου) στην ανάλυση των καιρικών συνθηκών του αγώνα και στα γήπεδα. Επίσης, έχουν μπει περισσότερες αναφορές συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών (π.χ. “Ο τάδε παίκτης θα μπορούσε να είχε σουτάρει με μεγαλύτερη ακρίβεια στη φάση”). Σε σύγκριση με τον παλιό σχολιασμό τους, στον νέο, ειδικά στο intro κάθε παιχνιδιού, εμφανίζονται κάπως υποτονικοί.

Κερδίζει στα περισσότερα σημεία, μένει στατικό σε κάποια
Η Konami δείχνει ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση με το θέμα απόκτησης δικαιωμάτων και την ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση του A.I. Όφειλε όμως να βελτιώσει τον χειρισμό και τις παθογένειες των modes του (που περιέχουν μανατζερ-ιλίκι) για άλλη μια σεζόν. Το PES 2019 συνεχίζει να απευθύνεται στους hardcore οπαδούς της σειράς λόγω του Arcade συστατικού του και πιθανόν να φέρει πίσω όσους “αλλαξοπίστησαν” τις τελευταίες σεζόν, αλλά σε θέμα gameplay θα θέλαμε να το δούμε να παρουσιάζει το κάτι παραπάνω.

Θετικά:
- Γραφικά με νέα animations και λεπτομερή πρόσωπα
- Το καλύτερο A.I., αποτελεί υψηλή πρόκληση
- Η απόκτηση περισσότερων δικαιωμάτων
- Πλήθος από modes με προσθήκη ακόμα και eSports συμμετοχής

Αρνητικά:
- Ορισμένα θέματα με τον χειρισμό που παραδοσιακά δεν βελτιώνονται
- Κάποια από τα παλιά modes έμειναν στάσιμα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.2

Αξιόλογες προσθήκες σε A.I. και πρωταθλήματα αλλά διατήρηση της ίδιας φόρμουλας στον χειρισμό.

Μάνος Γρυπάρης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Pro Evolution Soccer 2019: Νέα πρωταθλήματα και ομάδες με data packs

[Αρχική δημοσίευση: 28/8/18] Όπως δήλωσε η Konami στο GameWorld κατά την διάρκεια της Gamescom 2018, στο παιχνίδι θα ...
Posted (19 Oct 2018)

Παίζουμε Pro Evolution Soccer 2019

[Αρχική δημοσίευση: 20/8/18] Στο νέο gameplay video του GameWorld, παίζουμε το καινούριο ποδοσ...
Posted (03 Sep 2018)

Pro Evolution Soccer 2019

[Αρχική δημοσίευση: 28/4/2018] Κυκλοφόρησαν Posted (30 Aug 2018)

Συνέντευξη για το Pro Evolution Soccer 2019

Το PES έχει γίνει αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης στο GameWorld, ειδικά μέσω συνεντεύξεων. ...
Posted (27 Aug 2018)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Efane (Level 24) 02/09/2018 21:20
Εξαιρετικό review, αν και το pro τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να με κερδίσει.
#2 Tas13 (Level 14) 03/09/2018 02:31
Σκέφτομαι σοβαρά να το αγοράσω τώρα που έβαλαν επιτέλους πολλά πρωταθλήματα.Το ότι είναι αργό με ανησυχεί μόνο και οι ψευτοετοιμες μεταγραφές του myclub.
#3 DimutriKs (Level 16) 03/09/2018 05:40
Μανό μιας και έπαιξες το demo και την τελική έκδοση τι διαφορές υπάρχουν? Οι ντρίπλες εφαρμόζονται πιο άμεσα η πρέπει να μάθω το r2? Το demo αν και στην αρχή το βαριόμουνα μετά από πειραμαστισμούς με κάποιες τακτικές κόλλησα. Είναι απίστευτο πόσο ωραία εφαρμόζονται και ανάλογα την ομάδα και τα γούστα σου φτιάχνεις ωραίες καταστάσεις. Η απόκριση με εξαίρεση τις ντρίπλες θεωρώ πως είναι ότι πρέπει. Υπάρχει σωστή αδράνεια και βγαίνουν ρεαλιστικές φάσεις. Δεν είναι σαν το φίφα που οι παίκτες κάνουν απότομες κινήσεις λες και είναι μύγες. Με λίγη αυξημένη ταχύτητα και το online θα είναι απόλαυση γιατί στο demo αν δεν είχες και καλή σύνδεση υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση λες και έπαιζες μάντεψε τι θα κάνεις. Μετά από περίπου μια 3ετία με βλέπω προς προ μέρια, ειδικότερα αν δεν βελτιωθούν σημαντικά θέματα στο νέο φίφα
#4 Manos (Level 38) 03/09/2018 20:42
Quoting DimutriKs:
Μανό μιας και έπαιξες το demo και την τελική έκδοση τι διαφορές υπάρχουν? Οι ντρίπλες εφαρμόζονται πιο άμεσα η πρέπει να μάθω το r2? Το demo αν και στην αρχή το βαριόμουνα μετά από πειραμαστισμούς με κάποιες τακτικές κόλλησα. Είναι απίστευτο πόσο ωραία εφαρμόζονται και ανάλογα την ομάδα και τα γούστα σου φτιάχνεις ωραίες καταστάσεις. Η απόκριση με εξαίρεση τις ντρίπλες θεωρώ πως είναι ότι πρέπει. Υπάρχει σωστή αδράνεια και βγαίνουν ρεαλιστικές φάσεις. Δεν είναι σαν το φίφα που οι παίκτες κάνουν απότομες κινήσεις λες και είναι μύγες. Με λίγη αυξημένη ταχύτητα και το online θα είναι απόλαυση γιατί στο demo αν δεν είχες και καλή σύνδεση υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση λες και έπαιζες μάντεψε τι θα κάνεις. Μετά από περίπου μια 3ετία με βλέπω προς προ μέρια, ειδικότερα αν δεν βελτιωθούν σημαντικά θέματα στο νέο φίφα


Δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές στις ντρίμπλες.
Κρατάς right stick δεξιά και κατεύθυνση left stick. Αντίστοιχα κρατάς left stick αριστερά και κατεύθυνση left stick. Πειραματίσου σε Free Training και θα τις δεις όλες.
#5 Astro (Level 19) 03/09/2018 22:29
Εξαιρετικό review, σκέφτομαι σοβαρά να το αγοράσω τώρα που έβαλαν επιτέλους πολλά πρωταθλήματα.
#6 Spiros Ocfp (Level 14) 06/09/2018 16:17
Ωραίο και αναλυτικό review! Θα περιμένω μήπως βγει patch με το ελληνικό πρωτάθλημα, για να το πάρω ή να κυκλοφορήσει η ΚΟΝΑΜΙ κάποια free to play edition με το myClub.
#7 n78 (Level 7) 07/09/2018 21:20
Μάνο για πόσα χρόνια έχει πάρει η ΚΟΝΑΜΙ τα δικαιώματα για το International Champions Cup;

Ευχαριστώ :-)
#8 Manos (Level 38) 14/12/2018 22:15
Quoting n78:
Μάνο για πόσα χρόνια έχει πάρει η ΚΟΝΑΜΙ τα δικαιώματα για το International Champions Cup;

Ευχαριστώ :-)

Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα.
#9 sozontas (Level 3) 15/12/2018 12:30
Πιστεύω από τα καλύτερα PRO που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια
Score 8.2
User Score ( 9 votes ) 8.33
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: Konami
Publisher: Konami
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players: 1-4 (2-6 Online)
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-3470 ή AMD FX 4350, Κάρτα γραφικών 2GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 30GB.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 30/8/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification