Hidden Agenda

Hot
REVIEWED ON PS4  

Το ξεσκέπασμα του Παγιδευτή.

Το ξεσκέπασμα του Παγιδευτή.

Το ξεσκέπασμα του Παγιδευτή.

Για όσους έδωσαν μία ευκαιρία στη σειρά PlayLink του PS4, σίγουρα θα συνάντησαν διάφορα games για παρέες με πλούσιο, ανταγωνιστικό περιεχόμενο, gameplays γεμάτα κόντρες και πολύ ανατρεπτικό χαρακτήρα. Το μοτίβο όλων αυτών ήρθε να σπάσει το Hidden Agenda, ένα Action-Adventure που ξεχωρίζει σημαντικά από τα υπόλοιπα games της υπηρεσίας πλην του Planet of the Apes: Last Frontier με το οποίο διαθέτει αρκετά κοινά στοιχεία. Αυτό διότι λειτουργεί ως περιπέτεια με διάφορες εκδοχές στο σενάριό του όπως είχαμε για παράδειγμα συνηθίσει από τα Heavy Rain και Beyond Two Souls της Quantic Dream.

hidden agenda 1
Αναπτύχθηκε σε Unreal Engine 4 από την Supermassive Games, ενώ η κυκλοφορία του αποκαλύφθηκε στην E3 2017. Καθότι δεν νοείται τίτλος της εταιρείας που δεν έχει Horror στοιχεία, το Hidden Agenda, ακριβώς όπως τα Until Dawn και The Inpatient που έχει στο ιστορικό της, διαθέτει και αυτό το στοιχείο του τρόμου, ενώ η πιο πρόσφατη δημιουργία της ακούει στο όνομα Bravo Team. Οι οιωνοί δεν ήταν ιδιαίτερα καλή γύρω από την ύπαρξη του Hidden Agenda. Μήπως όμως ο κόσμος ήταν προκατειλημμένος;

Ένας κατά συρροήν δολοφόνος με…φάκες
Η προετοιμασία σας για να παίξετε το Hidden Agenda είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τους έτερους τίτλους του PlayLink. Για την ακρίβεια το μόνο που έχετε να κάνετε, πέραν της δωρεάν λήψης της ομώνυμης εφαρμογής από τα Google Play και App Store, είναι να δώσετε ένα όνομα στο προφίλ σας για να χρησιμοποιείται κάθε φορά που το απαιτεί το παιχνίδι, αφού θα παρατηρήσετε και μόνοι σας την συνεχή αναφορά στα ονόματα των παικτών.

Από την άλλη, η υπόθεση του Hidden Agenda θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει ένα καλογραμμένο σενάριο μίας αστυνομικής ταινίας (γιατί όχι και σειράς) του Hollywood. Συγκεκριμένα, στον κόσμο του παιχνιδιού κυκλοφορεί ένας βάρβαρος τυπάς που αποκαλούν “ο Παγιδευτής” ή αλλιώς “the Trapper” για όσους επιλέξουν να το παίξουν στα αγγλικά, ο οποίος είναι ένας serial killer που αρέσκεται στο να παγιδεύει τα θύματα του, να τα δένει, να ράβει πάνω στα σώματά τους διάφορα εκρηκτικά και να τα βασανίζει, αφήνοντας πίσω ως σήμα κατατεθέν μία φάκα-παγίδα για ποντικούς.

Τον φρικιαστικό αυτό κακοποιό αναλαμβάνει να εντοπίσει ένα αστυνομικό τμήμα που παλαιότερα είχε συλλάβει τον Jonathan Finn, έναν άντρα που κατά τις υποψίες τους ήταν ο καταζητούμενος Παγιδευτής, αφού πιάστηκε να βασανίζει μία κοπέλα με ανάλογο τρόπο. Έχοντας περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια στην στενή, φτάνει η μέρα όπου το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο, με την ποινή του να αντιστοιχεί σε αυτή της θανατικής. Τα λόγια του όμως, προβλημάτισαν όσους εργάστηκαν πάνω στην υπόθεση, κάνοντας τους αστυνομικούς και ντετέκτιβ να πιστέψουν πως άλλο είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις παράνομες πράξεις του Παγιδευτή.

hidden agenda 2
Εσείς σε αυτό το μυστηριώδες ταξίδι αναλαμβάνετε να χρησιμοποιήσετε δύο χαρακτήρες. Η πρώτη είναι η αστυνομικός και ντετέκτιβ Becky Marney, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Katie Cassidy. Η ίδια ερευνά σε βάθος την υπόθεση και μάλιστα είναι παρούσα σε περισσότερες από μία επιθέσεις του Παγιδευτή. Στην ουσία αποτελεί το κύριο πρωταγωνιστικό πρόσωπο, ωστόσο οι αποφάσεις σας είναι πολύ σημαντικές για το αν θα είναι η καλή της υπόθεσης που θα ξεσκεπάσει το έγκλημα ή αν θα στοχοποιηθεί από τους συνεργάτες της λόγω των ύποπτων κινήσεών της.

Η συμπρωταγωνίστριά της ονομάζεται Felicity Graves, μία δικηγόρος που επίσης συμμετέχει στην υπόθεση του Παγιδευτή και του Jonathan Finn και παίζει άκρως σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας αφού τόσο η συνεργασία της με την Becky Marney όσο και το μέλλον της, καθορίζεται από τα δικά σας χέρια και πάλι. Είναι ένας πολύ απρόβλεπτος χαρακτήρας με πολλά μυστικά και στα σίγουρα θα σας προβληματίσει με τις κινήσεις της ακόμα και όταν κατευθύνεται από εσάς τους ίδιους.

hidden agenda 3
Σφαιρικά, το σενάριο του Hidden Agenda έχει εναλλακτικά endings που φυσικά και καθορίζονται από τις διάφορες επιλογές σας στο παιχνίδι, καθένα από τα οποία δίνει μία ενδιαφέρουσα τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης. Γενικά έχει πολλή πιασάρικη τροπή και πλούσιο σενάριο αν εξαιρέσουμε την μικρή διάρκειά του, με πολλές ανατροπές και στιγμές που θα σας φοβίσουν και θα ανεβάσουν πολύ υψηλά την αδρεναλίνη σας, αφού τα ελαφριά Horror στοιχεία είναι ικανά να σας κουνήσουν λίγο από τις θέσεις σας. Αξίζει δηλαδή να δείτε τις διάφορες καταλήξεις που ενδεχομένως να είχε το παιχνίδι αν κάνατε κάτι διαφορετικό ή αν αφήνατε λίγο την φαντασία σας να οργιάσει.

Σαν interactive ταινία
Το gameplay του Hidden Agenda σίγουρα δεν είναι το ίδιο πλούσιο με το σενάριο. Κάθε άλλο δηλαδή. Υπάρχουν τρία πράγματα που καλείστε να κάνετε ως παίκτες κατά την διάρκεια ενός πλήρους playthrough. Το πρώτο είναι να επιλέγετε την επόμενη κίνηση ή φράση του εκάστοτε χαρακτήρα σέρνοντας το δάκτυλο σας στο κινητό σας έτσι ώστε να μεταφερθεί η βούλα-κέρσορας σας στο κουτάκι της απάντησης που εσείς θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Επειδή είναι παιχνίδι για παρέες, η επικρατέστερη απάντηση είναι πάντοτε αυτή που συγκεντρώνει τους περισσότερους ψήφους βάσει πλειοψηφίας.

hidden agenda 4
Ήδη μας τα χαλάει το παιχνίδι αφού είναι πάρα πολλές οι ερωτήσεις που σημειώνεται το σχετικό “πρέπει να συμφωνήσουν οι παίκτες” γεγονός που δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση το παιχνίδι να συνεχιστεί άμα δεν έχουν συμφωνήσει όλοι οι παίκτες μεταξύ τους για το ποια απάντηση είναι καλύτερη. Από την άλλη αυτή η προσέγγιση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς οι διαφορετικές οπτικές γωνίες των άλλων παικτών και οι απόψεις τους σίγουρα θα ενισχύσουν το suspense και θα σας κάνουν να προβληματιστείτε αλλά και να συζητήσετε για να συνεργαστείτε προς την καλύτερη απόφαση.

Το δεύτερο διαφορετικό στοιχείο του gameplay είναι τα σημεία όπου απαιτούν την γρήγορη αντίδρασή σας. Μη θέλοντας να σας spoilάρουμε κάποιο παραπάνω κομμάτι της ιστορίας, προειδοποιούμε απλά πως θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε τάχιστα τα αντανακλαστικά σας και να κάνετε κάποια κίνηση αντίστοιχη με αυτές των ψήφων, που ωστόσο αν δεν πραγματοποιήσετε έγκαιρα θα αλλάξουν σημαντικά την εξέλιξη της ιστορίας. Τέλος, υπάρχουν τα σημεία εξερεύνησης, στα οποία πρέπει και πάλι γρήγορα να μετακινήσετε τον κέρσορα σας και να εντοπίσετε έναν αριθμό από αντικείμενα στον χώρο που θα σας φέρουν όλο και πιο κοντά στην λύση του μυστηρίου.

hidden agenda 5
Όσοι παίκτες επιτυγχάνουν να εντοπίσουν αυτά τα στοιχεία λαμβάνουν πόντους ελέγχου τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν για να είναι αυτοί που θα έχουν τον αποκλειστικό λόγο στην επόμενη απόφαση ενός διαλόγου. Ενδιάμεσα το παιχνίδι κάνει ερωτήσεις στους παίκτες του τύπου “ποιος από εσάς είναι πιο τολμηρός” και κατόπιν της ψηφοφορίας ο παίκτης που επιλέχθηκε επίσης θα κληθεί να λάβει μία σημαντική απόφαση στις ερχόμενες επιλογές. Όλοι δηλαδή θα βάλουν το λιθαράκι τους στο ξεσκέπασμα του τρομερού Παγιδευτή.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε τις πρωταγωνίστριες να τα…βρούνε…αλλά μάλλον μόνο το Life is Strange είχε την αξιοπρέπεια και την μαγκιά να το επιτρέψει.

Το πρόβλημα της υπερβολικής απλότητας του gameplay ενισχύεται και από τις περίεργες καταλήξεις των επιλογών σας και εξηγούμε. Αν παίξετε το Hidden Agenda για περισσότερες από μία φορές θα διαπιστώσετε πως πολλές από τις επιλογές σας οδηγούν αναπόφευκτα στο ίδιο αποτέλεσμα ακόμα και αν διαλέξετε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές. Για ένα video game που υποτίθεται πως το σενάριο χτίζεται βάσει των επιλογών σας είναι πολλά τα σημεία που η επιλογή σας αποτελεί τυπική διαδικασία και θα οδηγηθείτε σε προκαθορισμένη έκβαση ανεξαρτήτως επιλογής, πράγμα που προφανώς θα σας ξενερώσει σε μερικά σημεία του παιχνιδιού αφού θα βλέπετε τις ίδιες ακριβώς σκηνές χωρίς να μπορείτε να τις παραλείψετε. Επομένως δεν έχετε την απόλυτη εξουσία στην όλη πλοκή.

hidden agenda 6
Ντεντέκτιβ με κλειστά μάτια
Σίγουρα αν ήσασταν κάποιος επαγγελματίας ντετέκτιβ θα κρατούσατε συνεχώς στοιχεία γύρω από τα γεγονότα που συμμετείχατε, τα άτομα που ρωτήσατε και θα τα αποθηκεύατε σε ένα σημειωματάριο. Το Hidden Agenda προνόησε για όλα τα παραπάνω καταγράφοντας από μόνο του μία προς μία όλες τις πληροφορίες που συλλέξατε επιτυχώς, ωστόσο είναι όλες αχρείαστες για την εξέλιξη του παιχνιδιού και προσφέρουν μηδαμινή βοήθεια. Αν απλά έχετε καλή μνήμη και θυμάστε τα όσα έγιναν είναι σχεδόν το ίδιο βοηθητικό με το να ελέγχετε τις σημειώσεις του παιχνιδιού.

Για να μην ξεφύγει τελείως από τα υπόλοιπα games του PlayLink το Hidden Agenda πέραν του Story mode διαθέτει και Competitive mode στο οποίο πάλι συνεργάζεστε για να προχωρήσει η ιστορία, ωστόσο ενδιάμεσα κάθε παίκτης λαμβάνει κρυφές αποστολές που μπορεί να φέρει εις πέρας φέρνοντας την εξέλιξη της πλοκής εκεί που του ανατίθεται, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να μαντέψουν ποιος έχει αποστολές ή και να σαμποτάρουν τους πονηρούς κατασκόπους. Όσοι διεκπεραιώσουν την αποστολή τους ή μαντέψουν ποιοι δουλεύουν στο υπόβαθρο συλλέγουν έναν αριθμό πόντων και με το πέρας της ιστορίας ο μεγαλύτερος σε συγκομιδή βαθμών παίκτης είναι και ο νικητής του γύρου.

hidden agenda 7
Το ανταγωνιστικό αυτό mode δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και τόσο πρακτικό αφού θα αναγκαστείτε αρκετές φορές να υποχωρήσετε στην ίδια σας την αποστολή μπας και τελειώσει κάποια στιγμή το παιχνίδι, αφού όπως προείπαμε οι διαφωνίες δεν επιτρέπουν την ροή της ιστορίας. Κάπως έτσι το Hidden Agenda καταφέρνει να γίνεται κουραστικό και επαναλαμβανόμενο, με τις μόνες στιγμές που επισκιάζουν τα αρνητικά στοιχεία, να μετριούνται στα δάχτυλα και αυτές οφείλονται στο ανατρεπτικό του σενάριο και μόνο. Συνολικά οι παίκτες είναι πολύ παθητικοί καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού σε σημείο που θυμίζει απλή ταινία.

Εγκλήματα σε HD
Μεγάλη έκπληξη του τεχνικού τομέα του Hidden Agenda αποτελούν τα γραφικά του. Σαφώς και η Supermassive Games είχε δημιουργήσει καλό όνομα ύστερα από την ενισχυμένη οπτική εμπειρία του Until Dawn και συνέχισε να το στηρίζει, αφού το Hidden Agenda αποτελεί με διαφορά τον πιο άρτιο και πλήρη τίτλο στο κομμάτι των γραφικών. Πολύ υψηλή ανάλυση, αρκετή έμφαση στην λεπτομέρεια και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα το Hidden Agenda να κοιτάζει από πολύ ψηλά κάθε άλλο video game της σειράς PlayLink.

hidden agenda 8
Προφανώς και σε ορισμένα σημεία τα οπτικά εφέ ή οι κινήσεις των χαρακτήρων δεν έχουν αποδοθεί και πολύ καλά, φυσικά δεν είναι τέλειο, ωστόσο συγκριτικά με ότι έχουμε δει μέχρι στιγμής στο PlayLink το Hidden Agenda είναι μία κλάση από μόνο του. Τα αρκετά κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών ήταν αρκετά για να μας αποδείξουν την καταπληκτική δουλειά που έγινε στην ανάπτυξη του οπτικού του τομέα. Οι δυνατότητες του PS4 Pro μάλιστα τινάζουν στα ύψη την οπτική εμπειρία φέρνοντας το παιχνίδι με θετικότερο τρόπο αυτή την φορά κοντά στις πραγματικές ταινίες.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί με άρωμα Ελλάδας
Ίσως πιο πολύ από κάθε άλλο τίτλο του PlayLink αλλά και ως Adventure, το Hidden Agenda χρειαζόταν την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας για να γίνει πιο αρεστό στα αυτιά μας. Η Sony μας έκανε το χατίρι και το Hidden Agenda περιέχει ελληνικούς υπότιτλους αλλά και ελληνική μεταγλώττιση. Έτσι μπορείτε να βιώσετε ακόμα βαθύτερα την ιστορία του παιχνιδιού αφού το voice-acting παρουσιάζεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ οι Έλληνες ηθοποιοί φαίνεται πως έβαλαν τα δυνατά τους για να μην επιτρέψουν στην προσπάθειά τους να θυμίζει μία ακόμα κακή ελληνική μεταγλώττιση όπως συνηθίζουν να κάνουν ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας.

hidden agenda 9
Εξίσου καλά ήταν και τα ηχητικά εφέ του παιχνιδιού, αφού οι διάφορες εκρήξεις στον τόπο του εγκλήματος, οι φωνές και τα διάφορα αντικείμενα θα σηκώσουν όσο να ‘ναι τις τρίχες σας θυμίζοντάς σας πως η Supermassive Games είναι “μανούλα” στο κομμάτι δημιουργίας τρόμου. Τα πλάνα που θυμίζουν θρίλερ του σινεμά, που συνοδεύονται από σκιές και φόβο για το απροσδόκητο, δεν έλειψαν από το Hidden Agenda. Σίγουρα θα μείνετε ικανοποιημένοι από τη κάλυψη του ήχου στο Hidden Agenda, που με λίγη ακόμα μέριμνα από μεριάς Supermassive θα μπορούσε να την είχε τελειοποιήσει.

Μία και καλή
Παρά το γεγονός το ότι το Hidden Agenda προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στην υπόθεση της ιστορίας, το μονότονο και υπερβολικά απλοϊκό του gameplay δεν είναι ικανό να σας αναγκάσει να το παίξετε ξανά και ξανά για να ανακαλύψετε και τις άλλες πιθανές εκβάσεις. Αντιθέτως, οι περισσότεροι σίγουρα θα προτιμήσουν να το παίξουν μία φορά και στη συνέχεια θα μπουν στον πειρασμό να δουν τα διαφορετικά endings από κάποιο walkthrough στο YouTube.

hidden agenda 10
Συνεπώς, το gameplay αλλά και η μικρή επιρροή που έχετε σε ορισμένες φάσεις του παιχνιδιού αποθαρρύνουν τον παίκτη από το να το δοκιμάσουν ξανά και ξανά, ακόμα και μέσω του competitive mode το οποίο επίσης είναι ανίκανο να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα. Κρίμα διότι στους τομείς των γραφικών και του ήχου είναι μακράν καλύτερο από κάθε άλλο παιχνίδι της σειράς PlayLink και όχι μόνο. Αν το αντιμετωπίσετε ως μία ταινία που απλά θα δείτε μία φορά και ποτέ ξανά ίσως να σας αρέσει περισσότερο. Ως video game για παρέες…ήθελε πολλή δουλειά.

Θετικά:
- Εντυπωσιακή λεπτομέρεια στα γραφικά
- Υποστήριξη ελληνικής γλώσσας
- Καταπληκτικά ηχητικά εφέ
- Ικανοποιητικότατο voice-acting
- Διαφορετικά endings
- Καλό σενάριο

Αρνητικά:
- Παθητικό gameplay
- Περιορισμένες επιλογές
- Καθόλου πρακτικό στην επιλογή αποφάσεων
- Σχετική εξουσία των παικτών
- Ελάχιστο replayability
- Αναξιοποίητα χαρακτηριστικά

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 4
Αντοχή: 4
Γενικά: 6.2

Μία ενδιαφέρουσα αστυνομική περιπέτεια που έχει δυστυχώς υποβαθμισμένο gameplay και θυμίζει περισσότερο ταινία παρά video game.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 18/04/2018 16:40
Ενδιαφέρουσα αστυνομική περιπέτεια που θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.
Score 6.2
6.14 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Supermassive Games
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 2-6
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 22/11/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.