Reviews Dissidia Final Fantasy NT
PS4  
Comments (2)

Dissidia Final Fantasy NT Hot

Πόλεμος χωρίς τέλος και αιτία.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/cd/3d/18/dissidia-final-fantasy-nt-box--48-1518469675.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Πόλεμος χωρίς τέλος και αιτία.

Στα τριάντα χρόνια ζωής της σειράς Final Fantasy έχουν βγει τόσα πολλά spin-offs που θα ήταν αδύνατο να τα απαριθμήσουμε χωρίς να καταναλώσουμε... τόνους μελανιού. Από την μεγάλη αυτή λίστα των spin-offs ξεχωρίζει το Dissidia Final Fantasy που κυκλοφόρησε στο PSP. Το game αυτό ξεχωρίζει λόγω της αναμφισβήτητης ποιότητάς της, αλλά και λόγω της ιδιομορφίας του. Μέχρι την κυκλοφορία του η Square Enix είχε να επιδείξει μόνο JRPG στο ενεργητικό της, εντούτοις το 2009 έκανε μια στροφή στον χώρο των Fighting. Οι πειραματισμοί αυτοί είχαν θετικά αποτελέσματα, καθώς το Dissidia Final Fantasy απέσπασε θετικές κριτικές και στην πορεία απέκτησε και ένα sequel, το Dissidia 012 Final Fantasy.

Το δεύτερο Dissidia μπορεί να μην γνώρισε ανάλογη απήχηση, εντούτοις ήταν αρκετά αξιόλογο και ικανοποίησε τους φίλους της σειράς. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για το Dissidia Final Fantasy NT που μεταφέρθηκε πρόσφατα από τα arcade στο PS4. Το νεότερο Final Fantasy spin-off αναπτύχθηκε από την Team Ninja, μια έμπειρη εταιρία στο χώρο των Fighting και των Action/Hack and Slash, η οποία μεταξύ άλλων μας έχει χαρίσει τη σειρά Dead or Alive, το Ninja Gaiden και το εξαιρετικό Nioh. Στο ενεργητικό της πάντως συναντάμε και λιγότερο ποιοτικά games, όπως το απογοητευτικό Yaiba: Ninja Gaiden Z. Στην ίδια μοίρα είμαστε αναγκασμένοι να βάλουμε και τη νέο εγχείρημα της Team Ninja, καθώς πρόκειται για ένα από τα χειρότερα games που έχουμε παίξει τον τελευταίο καιρό.

image


Σαν να ανοίγεις κλειδαριά

Το σενάριο του Dissidia Final Fantasy NT στηρίζεται και πάλι γύρω από τη διαμάχη δύο θεοτήτων. Αυτό που αλλάζει είναι οι θεότητες που εμπλέκονται στη διαμάχη, αφού αντί για τους Cosmos και Chaos, έχουμε τη θεά της προστασίας Materia και το θεό της καταστροφής Spiritus. Οι δύο θεοί “τραβούν” παρά τη θέλησή τους 28 χαρακτήρες της σειράς Final Fantasy στην παράλληλη διάσταση του World B και τους βάζουν να μονομαχήσουν αναμεταξύ τους για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Οι 28 χαρακτήρες προέρχονται από όλα τα βασικά κεφάλαια της σειράς Final Fantasy και απαρτίζονται από θαρραλέους ήρωες και μοχθηρούς villains. H πρόθεση της Team Ninja είναι να αυξήσει το roster στους 50 μαχητές και να συμπεριλάβει όλους όσους είχαμε δει στα Dissidia του PSP.

Ρίχνοντας μια ματιά στο κεντρικό μενού, είδαμε ότι το Dissidia Final Fantasy NT περιλαμβάνει τρία βασικά modes, τα offline, online και story. Όπως είναι φυσικό θέλαμε να ξεκινήσουμε την ενασχόλησή μας με το story και στην πορεία να “εξερευνήσουμε” και τα υπόλοιπα modes. Εκεί μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς διαπιστώσαμε ότι το story mode είναι πρακτικά κλειδωμένο! Για να ξεκλειδώσετε τα 51 κεφάλαια του θα χρειαστεί να ξοδέψετε materia points, τους οποίους αποκτάτε όταν ανεβάζετε το player level σας. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να παίξετε 20-25 ώρες στα υπόλοιπα modes για να μαζέψετε xp και μετά να δείτε όλο το περιεχόμενο του story. Μάλιστα το περιεχόμενο αυτό απαρτίζεται κυρίως από cutscenes με τις μάχες να καταλαμβάνουν μόλις το 1/5 του. Συν τις άλλοις, πλην από 2-3 εκπλήξεις στην πλοκή το σενάριο δεν προσφέρει συγκινήσεις οπότε όλος ο κόπος που κάνατε για να το ξεκλειδώσετε πάει στράφι.


Χάος σε όλα τα επίπεδα
Το σύστημα μάχης είναι ανάλογο με αυτό των δύο προηγούμενων κεφαλαίων της σειράς, οπότε αν τα είχατε παίξει στο PSP θα εγκλιματιστείτε πολύ γρήγορα. Ο εκάστοτε χαρακτήρας που ελέγχετε έχει πρόσβαση σε δύο ειδών επιθέσεις, τις Brave attacks που αυξάνουν το Bravery του, μειώνοντας αναλόγως το Bravery του αντιπάλου σας και τις HP attacks που μειώνουν τα hit points των εχθρών σας. Το βασικό σκεπτικό είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το Bravery σας, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλούν οι HP επιθέσεις. Κάθε φορά βέβαια που πληγώνεστε, το Bravery σας μειώνεται, οπότε θα πρέπει είτε να μπλοκάρετε, είτε να αποφύγετε τις επιθέσεις των αντιπάλων σας.

Η βασική διαφορά του Dissidia Final Fantasy NT είναι ότι οι μάχες είναι της μορφής 3 vs 3, οπότε για να νικήσετε θα πρέπει να μειώσετε τα party hit points της αντίπαλης ομάδας στο μηδέν, κοινώς να πάρετε τρία kills. Δεν έχει σημασία αν θα πεθάνουν και οι τρεις αντίπαλοι μαχητές, μπορεί δηλαδή κάποιος να πεθάνει δύο ή και τρεις φορές μέσα στη μάχη. Στα offline modes οι υπόλοιποι δύο μαχητές ελέγχονται από τη CPU, ενώ στα online ελέγχονται από τους δύο συμπαίκτες σας. Ένας ακόμη βασικός μηχανισμός είναι τα Summons, τα μυθικά πλάσματα της σειράς σαν τον Ifrit ή τον Bahamut, τα οποία μπορείτε να επικαλεστείτε μέσα στη μάχη για να προκαλέσετε ζημιά στους αντιπάλους σας. Για να καταφέρετε να επικαλεστείτε αυτά τα πλάσματα θα πρέπει να σπάσετε τους κρυστάλλους που εμφανίζονται -σε τυχαία κάθε φορά σημεία- στο πεδίο της μάχης.

image


Στα δύο προηγούμενα κεφάλαια της σειράς είχαν παρατηρηθεί προβλήματα με την κάμερα, τα οποία δυστυχώς κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους. Πέρα από την κάμερα όμως στην προκειμένη περίπτωση παρατηρούνται προβλήματα και στη στόχευση. Για παράδειγμα, για να κλειδώσετε πάνω στον κοντινότερο αντίπαλο θα χρειαστεί να πατήσετε ταυτόχρονα τα κουμπιά L2 και R2. Αν πατήσετε όμως λίγο παραπάνω από όσο χρειάζεται τα κουμπιά, τότε θα κλειδώσετε πάνω στους κρυστάλλους. Επειδή η μέθοδος του input είναι ίδια περίπου και για τις δύο λειτουργίες, το συνηθέστερο φαινόμενο είναι ότι θα παλεύετε με το DualShock 4 μέχρι να καταφέρετε να κλειδώσετε στον στόχο που επιθυμείτε.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της σειράς θα χρειαστεί να καλέσετε... κλειδαρά για να παίξετε το story mode.


Τα προβλήματα δυστυχώς δεν σταματούν εδώ, αφού η άμυνα που εκτελείται με το κουμπί L1 δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ, αφήνοντάς σας εκτεθειμένους στις επιθέσεις των αντιπάλων σας. Η δε κάμερα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον χαρακτήρα ή στον κρύσταλλο που έχετε lockαρει και ως εκ τούτου δεν μπορείτε να δείτε αν κάποιος άλλος μαχητής βρίσκετε πίσω σας. Όταν αντιληφθείτε την παρουσία του θα είναι ήδη πολύ αργά και δεν θα έχετε περιθώριο αντίδρασης.

image


Τόση προετοιμασία για το τίποτα
Το “ζουμί” του Dissidia Final Fantasy NT βρίσκεται κυρίως στο multiplayer, εντούτοις αν δεν αφιερώσετε χρόνο στα offline modes δεν θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε τα HP attacks και τα EX skills που απαιτούνται για να έχετε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας στο online περιβάλλον. Στα offline modes (Gauntlet και Sparring Match) δημιουργείτε ένα party τριών χαρακτήρων και μονομαχείτε απέναντι στη CPU. Το βασικό mode είναι στην ουσία το Gauntlet, το οποίο χωρίζεται στα Standard Battles και στα Core Battles. Στο δεύτερο θα πρέπει να καταστρέψετε τον κρύσταλλο της αντίπαλης ομάδας, πριν αυτή καταστρέψει τον δικό σας. Λόγω όμως των προβλημάτων που παρατηρούνται στη στόχευση σας προτείνουμε να αποφύγετε τα Core Battles. Στα Standard Battles μονομαχείτε απέναντι σε έξι ομάδες και ο σκοπός σας είναι να κάνετε το καλύτερο δυνατό σκορ. Όσο ψηλότερο είναι το rank της αντίπαλης ομάδας (Bronze, Silver, Gold, Platinum και Mythril), τόσο πιο ανταγωνιστική είναι η CPU.

Μετά από κάθε επιτυχημένο Gauntlet run κερδίζετε xp και κατ' επέκταση ανεβάζετε το player level σας, αλλά και το character level των μαχητών του party σας. Με τον τρόπο αυτό ξεκλειδώνετε νέες HP attacks, αλλά και νέα EX skills. Τα skills αυτά περιλαμβάνουν διάφορα buffs, καθώς και γνωστά spells της σειράς Final Fantasy, όπως το Slowga (επιβραδύνει τους αντιπάλους σας), το Poisonga (δηλητηριάζει έναν εχθρό) κτλ.

image


Για να ξεκλειδώσετε όλες τις επιπλέον επιθέσεις κάθε μαχητή θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετές ώρες παίζοντας ξανά και ξανά τα offline modes. Στην περίπτωση που θέλετε να ξεκλειδώσετε τα πάντα σε κάθε χαρακτήρα, αλλά και να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορα στυλιστικά αντικείμενα, όπως titles και icons, θα πρέπει να κάνετε... υπερωρίες. Αξίζει να μπείτε στο κόπο; Με την κατάσταση που επικρατεί στο online, μάλλον όχι. Από τη στιγμή που η Team Ninja δίνει τόσο μεγάλο βάρος στο ανταγωνιστικό multiplayer περιμέναμε ένα φιλικό και τεχνικά άρτιο online περιβάλλον. Δυστυχώς, το μόνο θετικό στοιχείο που εντοπίσαμε είναι ότι στα ranked matches παίζετε πάντα με αντιπάλους ανάλογου rank. Από εκεί και πέρα το matchmaking διαρκεί στην καλύτερη των περιπτώσεων 2-3 λεπτά και στη χειρότερη 5-6 λεπτά, ενώ οι συχνές πτώσεις του frame rate και το input lag μετατρέπουν κάθε online αναμέτρηση σε εφιάλτη.

Ακούγεται πιο ευχάριστα απ' ότι παίζεται
Το Dissidia Final Fantasy NT καταφέρνει να διακριθεί σε οπτικοακουστικό επίπεδο, διαθέτοντας εξαιρετικά γραφικά και ένα ομολογουμένως υπέροχο soundtrack που περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές συνθέσεις (πρωτότυπες και επανεκτελέσεις) από τα διάφορα κεφάλαια της σειράς Final Fantasy. O σχεδιασμός των μαχητών είναι πολύ λεπτομερής και αναδεικνύει την καλλιτεχνική φύση του Yoshitaka Amano, ενώ τα εντυπωσιακά particle effects μετατρέπουν κάθε αναμέτρηση σε μια πραγματική πανδαισία χρωμάτων.

image


Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται και το σταθερό frame rate (μόνο στα offline modes), το οποίο μένει κλειδωμένο στα 60fps. H εξαιρετική εικόνα που παρουσιάζει το νέο κεφάλαιο της σειράς σε ηχητικό επίπεδο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο voice acting (αγγλικό και ιαπωνικό). Όλοι ανεξαιρέτως οι ηθοποιοί χαρίζουν επιβλητικές ερμηνείες και μπαίνουν στο πετσί του ρόλου τους.

Αφήνει πίσω του συντρίμμια
Η Team Ninja παρά την εμπειρία της στα Fighting μας παρουσιάζει το χειρότερο και το πιο απογοητευτικό κεφάλαιο της σειράς Dissidia Final Fantasy. Το περιεχόμενο του παιχνιδιού είναι στην πλειοψηφία του κλειδωμένο (με αποκορύφωμα το story mode) και θα πρέπει να κάνετε δεκάδες ώρες grinding για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό. Η ποιότητα του gameplay όμως είναι τόσο χαμηλή που ειλικρινά δεν αξίζει να αφιερώσετε αυτό το χρόνο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το ελεεινό online multiplayer που μαστίζεται από το έντονο input lag και το μαρτυρικό matchmaking.

Θετικά:
- Σταθερό frame rate στα offline modes
- Υπέροχο soundtrack με όλες τις κλασικές... επιτυχίες της σειράς
- Εντυπωσιακά γραφικά
- Πληθώρα playable χαρακτήρων

Αρνητικά:
- Απαράδεκτο online multiplayer
- To “κλειδωμένο” story mode
- Προβληματική κάμερα και στόχευση
- Απαιτεί πολύ grinding

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 5
Αντοχή: 5
Γενικά: 5.5

Το ντεμπούτο της σειράς στο PS4 θα απογοητεύσει ακόμη και τον πιο αισιόδοξο φίλο της.

Ανδρέας Γρυπάρης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lyricaldemon (Level 22) 13/02/2018 13:05
Ίσως αν το είχε αναλάβει κάποιος άλλος να έκοβε καλύτερα νούμερα...Το γεγονός οτι έχει ένα τσουβάλι χαρακτήρες απο τα παιχνίδια που παίζω θα με κάνει να νοικοιάσω ps4 μόνο για αυτό!
#2 ashbringer (Level 25) 14/02/2018 11:19
H σειρά πρέπει να περιοριστεί στους απολύτως απαραίτητους τίτλους και να κοιτάξει πίσω στο παρελθόν στα ποιοτικά Final Fantasy.
Score 5.5
User Score ( 8 votes ) 5.5
User Reviews 0
Genre: Fighting, Action RPG
Developer: Team Ninja
Publisher: Square Enix, Tecmo Koei
Διάθεση: Gaming Galaxy (210-8008305)
Players: 1 (3-6 ανταγωνιστικό multiplayer)
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 30/1/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification