Reviews Planet of the Apes: Last Frontier
Comments (0)

Planet of the Apes: Last Frontier Hot

Όταν το gameplay είναι μόνο στη φαντασία.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/31/bd/fb/planet-of-the-apes-last-frontier-box-art-47-1518274377.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Όταν το gameplay είναι μόνο στη φαντασία.

Μετά τις επιτυχίες που δημιούργησε ο εκπληκτικός David Cage (Fahrenheit, Heavy Rain, Beyond Two Souls) αρκετοί προσπάθησαν να τον αντιγράψουν και να μας προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες με κύριο πυρήνα το storytelling. Η Telltale Games για παράδειγμα, μας προσφέρει πολύ ποιοτικούς τίτλους αλλά με σχεδόν μηδαμινή πρόκληση καθώς πιο πολύ παρακολουθούμε παρά αλληλεπιδρούμε με το κάθε τίτλο της. Αυτό όμως που ξεχωρίζει το Planet of the Apes: Lost Frontier από τα games της Telltale είναι ότι εδώ, καλώς ή κακώς, υπάρχει μόνο η δυνατότητα επιλογής και μηδαμινό… gameplay.

planet apes the last frontier 1
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τίτλο ο οποίος κατηγοριοποιείται στη λίστα με τα cinematic narrative games αν και άνετα θα μπορούσε να θεωρείται κάτι σαν interactive ταινία. Όπως και να’χει πάντως, ένα είναι το ζητούμενο. Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με το Planet of the Apes: Last Frontier ή να το προσπεράσει;

Πιθηκοκαταστάσεις
Το Planet of the Apes: Last Frontier έχει ανακοινωθεί πως θα κυκλοφορήσει σύντομα για PC και Xbox One αλλά μέχρι τότε εμείς ξεκοκαλίσαμε την PS4 έκδοση. Το Last Frontier αποτελεί ένα spin-off των πρόσφατων ταινιών της σειράς Planet of the Apes το οποίο λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο Dawn of the Planet of the Apes και της τελευταίας ταινίας του 2017, το War for the Planet of the Apes. Η πλοκή δεν έχει άμεση σχέση με το σενάριο των ταινιών και μας παρουσιάζει μια νέα ιστορία.

Μια φυλή πιθήκων (οι οποίοι μιλάνε) έχει εγκατασταθεί στα βουνά και αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπη με μια κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι είναι οι μοναδικοί επιζώντες από τη νόσο που εξολόθρευσε σχεδόν όλη την ανθρωπότητα. Να σημειωθεί ότι παρόλο που ο τίτλος δεν σχετίζεται με τις ταινίες συνδέεται άμεσα με τη παραγωγή των ταινιών και πιο συγκεκριμένα με το studio πίσω από τα εκπληκτικά motion capture, The Imaginarium. Αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι ο co-founder της εταιρείας είναι ο Andy Serkis που έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες ως motion capture ηθοποιός με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Gollum από τις ταινίες Lord of the Rings και –εντελώς τυχαία- τον Caesar από τις ταινίες Planet of the Apes.

planet apes the last frontier 2
Χιμπατζήδες εναντίον homo sapiens
Η φυλή των πιθήκων ακολούθησε τον Khan, τον μεγαλύτερο σε ηλικία και σοφότερο πίθηκο, ο οποίος τους οδήγησε στα βουνά για να παραμείνουν ασφαλείς και ζωντανοί από τους επικίνδυνους ανθρώπους. Αλλά τα δεινά ξεκίνησαν νωρίς καθώς ο χειμώνας έρχεται για τα καλά και η τροφή δεν αρκεί για όλη τη φυλή. Και εδώ είναι που “αναλαμβάνετε” τον ρόλο του Bryn ο οποίος είναι ο δεύτερος γιος του Khan. Ο Bryn είναι κάπως διχασμένος λόγω του επιθετικού και μεγαλύτερου αδερφού του, Tola, καθώς και του αδύναμου και ταυτόχρονα μικρότερου και αφελή αδερφού τους, τον Juno. Μέσα σε όλα αυτά έχετε και τη σύζυγο του Bryn, την Οaka (όχι το στάδιο) καθώς και τον ουρακοτάγκο Clarence οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους σας επηρεάζουν.

Από την άλλη μεριά, σε μια οχυρωμένη κωμόπολη, βρίσκεται η δεύτερη πρωταγωνίστριά μας, η Jess. Η Jess μόλις έχασε το σύζυγό της ο οποίος ήταν και ο δήμαρχος της πόλης. Έτσι η Jess αναλαμβάνει τα ηνία της πόλης και προσπαθεί να τη διοικήσει σωστά καθώς οι προμήθειες λιγοστεύουν επικίνδυνα και έρχεται βαρύς χειμώνας. Παρέα με τη Jess θα έχετε την ευκαιρία να συναναστραφείτε με το γιο της, τον Mark (σ.σ.δεν είμαι εγώ), και διάφορους ακόμη χαρακτήρες όπως μια νοσοκόμα, ένας κτηματίας και ένα κάπως μυστήριο δίδυμο μισθοφόρων. Με μια και μόνο λάθος κίνηση του Tola όμως, η ρήξη ήταν αναπόφευκτη.

planet apes the last frontier 3
Και κάπου εδώ αντιλαμβάνεστε ότι με του που ξεκινάτε το gameplay αυτό απουσιάζει. Το Planet of the Apes: Last Frontier θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κάτι σαν interactive ταινία. Δεν υπάρχει δυνατότητα για κίνηση του χαρακτήρα, ούτε υπάρχει εξερεύνηση ή έστω κάποιοι απλοί γρίφοι που έχουμε συναντήσει στους τίτλους της Telltale. Το μοναδικό σημείο στο οποίο έχετε κάποιον υποτυπώδη έλεγχο είναι όταν εμφανίζονται οι επιλογές που πρέπει να πάρετε πατώντας απλώς δεξιά ή αριστερά για να κάνετε highlight την επιλογή σας. Κάποιες στιγμές μπορεί να σας ζητηθεί να πατήσετε το Χ αλλά και να μην το πατήσετε δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν πρόκειται να συμβεί κάτι συνταρακτικό.

Το interaction είναι απελπιστικά φτωχό και βασικό και ενώ υπάρχουν επιλογές για να διαλέξετε και να αλλάξετε τη πορεία της ιστορίας, αρκετές φορές θα αναρωτιέστε αν βλέπετε ταινία ή ασχολείστε με video game

Πάντως, όπως και σε μερικά games της Telltale, αρκετές φορές ότι κι αν επιλέξετε δε θα αλλάξει κάποια βασικά γεγονότα της ιστορίας. Αυτό σίγουρα θα σας κάνει να αναρωτιέστε για ποιο λόγο επιλέγετε κάτι εφόσον θα συμβεί το αναπόφευκτο. Το θετικό της υπόθεσης όμως είναι ότι οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις που θα ζήσετε είναι πολύ καλά δομημένα και έχουν αρκετό βάθος που θα σας κάνει σίγουρα να νοιαστείτε για το αποτέλεσμα των επιλογών σας. Η αλήθεια είναι πως προσωπικά, πιο πολύ νοιάστηκα για τη φυλή των πιθήκων και όχι για τους ανθρώπους καθώς μου φάνηκε πιο πειστική η συμπεριφορά τους και πιο δύσκολη η θέση τους στην όλη ιστορία. Αν έχετε δει τις ταινίες θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά καθώς είναι πιο πειστική η μεταφορά των πιθήκων στο PS4 από αυτή των ανθρώπων.

planet apes the last frontier 4
Μέχρι τέσσερις παίκτες μπορείτε να παίξετε μέσω PlayLink, χρησιμοποιώντας DualShock 4 ή συσκευές Android ή iOS κατεβάζοντας την ομώνυμη εφαρμογή. Μπορείτε να ψηφίσετε τι θέλετε να επιλέξετε αλλά η «δράση» καθυστερεί παραπάνω καθώς το Planet of the Apes: Last Frontier είναι ήδη ένα πολύ αργό “game”. Και να μην υπήρχε αυτή η δυνατότητα, πιστέψτε μας, δε θα δίνατε καμία σημασία. Όταν δε βρίσκεστε σε ισοπαλία η ιστορία δεν προχωρά αν κάποιος από τους τέσσερις δεν αλλάξει την επιλογή του κάτι που κάνει το multiplayer κομμάτι του τίτλου κουραστικό έως ανούσιο. Για να ολοκληρώσετε μια φορά το story θα χρειαστείτε γύρω στις πέντε ώρες αλλά για να αποκτήσετε όλα τα trophies υπολογίστε καμιά δεκαριά ακόμη καθώς θα πρέπει να το ξεκινήσετε πάλι από την αρχή. Υπάρχουν τρία κεντρικά φινάλε αλλά και μερικά ακόμη που διαθέτουν μικρές ως ελάχιστες διαφορές με αυτά.

Άστε το controller και πιάστε το ποπ κορν
Τα γραφικά του Planet of the Apes είναι πολύ καλά και με τρομερές λεπτομέρειες. Όπως θα παρατηρήσετε και οι ίδιοι στις φωτογραφίες καθώς και σε gameplay videos, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τους developers και σε αυτό βοηθάει σίγουρα και το motion capture του Andy Serkis ο οποίος δίνει ένα ξεχωριστό animation ειδικά όσον αφορά τις εκφράσεις και τις κινήσεις των πιθήκων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στη περίπτωση των ανθρώπων όπου έχει γίνει και εκεί πολύ αξιόλογη προσπάθεια με τρομερές λεπτομέρειες στα πρόσωπά τους όπως ρυτίδες, η εναλλαγή συναισθημάτων κ.ά. .

planet apes the last frontier 5

Βέβαια υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα τα οποία χαλάνε κάπως το τελικό αποτέλεσμα. Κάποια ανεπαίσθητα pop-ups, το υπερβολικό tearing και stutter στην οθόνη καθώς και κάποια slowdowns σε μεγάλους ή ανοιχτούς χώρους είναι απαράδεκτα. Εφόσον ο τίτλος ακολουθά μια ροή interactive ταινίας θα έπρεπε να είχε δοθεί μια μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και να είχαν αποφευχθεί τέτοια λάθη που θυμίζουν μια λέξη, τη προχειρότητα. Ελπίζουμε πως στις επερχόμενες εκδόσεις να διορθωθεί αυτό ή έστω να πραγματοποιηθεί κάποιο patch μέσω update.

Οι διάλογοι είναι επιπέδου χόλιγουντ καθώς είναι καλογραμμένοι και συμμετέχουν αξιόλογοι ηθοποιοί στο voice acting. Τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά και αυτό που κλέβει σίγουρα τη παράσταση είναι οι κραυγές και τα μουγκρητά των πιθήκων τα οποία είναι ακριβώς όπως και αυτά στις ταινίες. Το soundtrack δε ξεχωρίζει αλλά δένει άψογα με την ατμόσφαιρα του τίτλου και συνοδεύει τα τεκταινόμενα στην οθόνη άψογα.

planet apes the last frontier 6
Τελικά τι έχουμε μπροστά μας;
Το Planet of the Apes: Last Frontier δεν πρόκειται να σας συναρπάσει είτε είστε hardcore gamer, είτε casual. Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αλλά ελάχιστοι θα ασχοληθείτε και για τα τρία κύρια playthroughs. Αν είστε fans των πιθήκων θα το απολαύσετε καθώς η δουλειά που έχει γίνει στο σενάριο, στις ερμηνείες και το motion capture των χαρακτήρων είναι υψηλού επιπέδου και επιπλέον ο τίτλος διατίθεται και σε χαμηλή τιμή, στα 20€ για την ακρίβεια. Κλείνοντας μπορούμε να καταλάβουμε ότι η Imaginarium και η Fox έκαναν μια προσπάθεια για να δουν κατά πόσο μπορεί να πετύχει σε video game η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στις ταινίες τους καθώς και να προσφέρουν στο κόσμο μια “cross-media experience”. Ξεχάσανε όμως το σημαντικότερο, τη συμμετοχή του gamer.

Θετικά:
-Ενδιαφέρον σενάριο και χαρακτήρες με πολύ καλές ερμηνείες
-Εκπληκτικό motion capture και σχεδιασμός των χαρακτήρων
-Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά:
-Αρκετά προβλήματα στο optimization
-Η εφαρμογή του PlayLink καθώς και το multiplayer είναι ανούσια
-Μικρή διάρκεια και μηδαμινό gameplay
-Κανένα ίχνος πρόκλησης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 1
Αντοχή: 5
Γενικά: 5.2

Αν διέθετε gameplay έστω σαν των τίτλων της Telltale θα ήταν σίγουρα μια καλύτερη εμπειρία. Αποκλειστικά για τους fans του franchise.

Μάρκος Ασκανιάν

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 5.2
User Score ( 10 votes ) 5.15
User Reviews 0
Genre: Interactive fiction
Developer: Imaginati Studios
Publisher: FoxNext Games
Διάθεση: FoxNext Games
Players: 1-4
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 21/11/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification