Finding Paradise

Hot
REVIEWED ON PC  

Η ευκαιρία σας να αλλάξετε το παρελθόν.

Η ευκαιρία σας να αλλάξετε το παρελθόν.

Η ευκαιρία σας να αλλάξετε το παρελθόν.

Η Freebird Games, με έδρα τον Καναδά, είναι μια εταιρεία ανάπτυξης που διοικείται από τον Kan Gao. Τόσο την ίδια την εταιρεία όσο και τον κάτοχό της τους γνωρίσαμε από ορισμένα indie games όπως τα Quintessence: The Blighted Venom, Do You Remember My Lullaby? και The Mirror Led, αλλά και από τα To the Moon και A Bird Story. Το Finding Paradise στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα sequel των τελευταίων δύο που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2017. Οι προσδοκίες ήταν αρκετά υψηλές για το Finding Paradise μετά από την επιτυχία του To the Moon που ήταν υποψήφιο για Best Writing και Innovation Award στα Canadian Videogame Awards, παρά το μικρό μέγεθος της ομάδας που εργάστηκε για την δημιουργία του. Συνεχίζοντας στο μοτίβο των Adventures, το έκτο παιχνίδι της εταιρείας μας προσφέρει μια ακόμα συγκλονιστική περιπέτεια, καθώς οι πρόγονοί του έλαμψαν χάρη στο εξαιρετικό τους σενάριο. Όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, σε αυτή την τακτική βασίστηκαν για ακόμα μια φορά και το αποτέλεσμα συναρπάζει.

Hollywood θαύμαζε
Με διαφορά χιλιομέτρων, το καλύτερο και ταυτοχρόνως πιο εντυπωσιακό στοιχείο του παιχνιδιού είναι το εξαιρετικά γραμμένο σενάριό του. Ταξίδια στο παρελθόν, μηχανές του χρόνου, εικονικοί κόσμοι, όλα αυτά τα απίθανα σενάρια έχουν παιχτεί πολλάκις σε ταινίες του Hollywood άλλοτε με αρκετή επιτυχία και άλλες φορές με ολοκληρωτικό πάταγο. Το Finding Paradise ωστόσο, δεν ανήκει σε καμία περίπτωση σε αυτά που απογοήτευσαν. Ξεκινάμε με την Sigmund Corporation, μια εταιρεία της οποίας η τεχνολογία είναι αρκετά προχωρημένη, σε σημείο που επιτρέπει στους γιατρούς-επιστήμονες να εισέρχονται μέσω μιας μηχανής και ηλεκτρονικών κρανών στο μυαλό των ανθρώπων και να έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν τις αναμνήσεις του παρελθόντος τους πραγματοποιώντας ορισμένες “ευχές” ατόμων που βρίσκονται κοντά στον θάνατο. Κάνοντας μικρές ή και μεγάλες αλλαγές, πράγμα που εξαρτάται από το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι “ασθενείς”, όταν οι άνθρωποι βρίσκουν τις αισθήσεις τους, συνεχίζουν την ζωή τους με προσαρμοσμένες αναμνήσεις, νιώθουν δηλαδή τις αλλαγές που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες σαν γεγονότα που πράγματι έζησαν στο παρελθόν.

finding paradise 1

Και αν η πλοκή δεν είναι αρκετή για να σας εντυπωσιάσει σίγουρα θα τα καταφέρουν οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες. Συγκεκριμένα έχουμε δυο επιστήμονες και εργαζόμενους της Sigmund Corporation, το δίδυμο Dr. Eva Rosalene και Dr. Neil Watts που είχαμε γνωρίσει στο To the Moon, ενώ ο παθών είναι ο γηραιός Colin Reeds. Οι δυο πρώτοι διακρίνονται για τα διαφορετικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Η δεσποινίδα Rosalene είναι σοβαρή, αφοσιωμένη στην δουλειά της και τυπική, ενώ ο Watts προτιμά να αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση πιο χαλαρά, με σαφέστατα περισσότερο χιούμορ. Γενικά το Adventure της Freebird Games έχει ένα αρκετά κρύο κλίμα, λόγω της εξερεύνησης αλλά και της κακής κατάστασης που βρίσκονται οι ασθενείς, παρόλα αυτά ο Neil Watts είναι παραπάνω από ικανός σε στιγμές που αναρωτιέστε, αγωνιάτε και στεναχωριέστε να…σπάει τον πάγο, με κάποιο πανέξυπνο αστείο ή και με τις πιο nerd τάσεις του να μετατρέπει όλα όσα συμβαίνουν στις μνήμες των ανθρώπων με περιπέτεια.

Στην περίπτωση του ασθενούς Colin Reeds όμως τα πράγματα είναι λιγάκι περίεργα. Ο ίδιος συμφώνησε με την Sigmund Corporation να αποκτήσουν πρόσβαση στην μνήμη του, ακόμα κι αν η σύζυγος και ο γιος του διαφωνούσαν. Έτσι και γίνεται. Οι δύο επιστήμονες εισέρχονται στον κόσμο των αναμνήσεων του ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη και τον συναντούν για να τους διατυπώσει την ευχή που θα ήθελε να του πραγματοποιήσουν. Προς έκπληξη τους, το αίτημα του Colin είναι να προβούν σε μικρές αλλαγές που θα τον κάνουν να νιώσει πως έζησε μια πιο γεμάτη ζωή, χωρίς ωστόσο να πειράξουν οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένειά του. Κοινώς, το έργο των δύο επιστημόνων ήταν Γολγοθάς, καθότι δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος στόχος, αντιθέτως έπρεπε οι ίδιοι να κρίνουν τι θα ήταν αυτό που θα τον ολοκλήρωνε συναισθηματικά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρουσιάστηκαν ανωμαλίες σχετικά με την μνήμη του Colin αφού οι επιστήμονες μεταφέρονταν σε τυχαίες φάσεις των αναμνήσεων του και όχι από την πιο πρόσφατη ανάμνηση προς την παλαιότερη όπως συνέβαινε με όλους τους άλλους ασθενείς.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα σενάριο που θα σας συναρπάσει με την πρωτοτυπία του. Κάθε σημείο όπου θα κάνετε υποθέσεις, θα τις δείτε να διαψεύδονται μία προς μία χάρη στο πολύπλοκο και μυστηριώδες παρελθόν του Colin Reeds. Ειλικρινά πάνω στην υπόθεση του Finding Paradise θα μπορούσε κάλλιστα να βασιστεί κάποια ταινία του κινηματογράφου, καθώς περιέχει άφθονες ανατροπές, έντονες συγκινήσεις και επικές στιγμές ανατριχίλας που αν δε σας κάνουν να δακρύσετε, σίγουρα θα βάλετε το χέρι στην καρδιά και θα αναγνωρίσετε το μεγαλείο ενός εξαιρετικού storyline. Το πονεμένο παρελθόν του Colin που στιγματίζει τις αναμνήσεις του, είναι παραπάνω από ικανό να αγγίξει τις καρδιές σας ακριβώς όπως άγγιξε τις καρδιές των πρωταγωνιστών επιστημόνων που ευαισθητοποιήθηκαν απέναντι στα γεγονότα και αντίκρισαν μια τεράστια πρόκληση.

Χαθείτε στις αναμνήσεις
Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα ικανά χέρια για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Γενικά το gameplay περιέχει λίγα και καλά χαρακτηριστικά συνθέτοντας μια πολύ ευχάριστη εμπειρία που δρα ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα γεγονότα και τις πράξεις σας. Συνεπώς χρειάζεται να είστε παρατηρητικοί, ώστε να θυμάστε από πού περάσατε, με τι αντικείμενα αλληλεπιδράσατε και τι ειπώθηκε ανάμεσα στους χαρακτήρες. Ο χειρισμός των χαρακτήρων είναι πολύ απλός καθώς τα μόνα πράγματα που έχετε να κάνετε είναι να μετακινείστε στον χώρο, να αλληλεπιδράτε με αντικείμενα και να αλλάζετε χαρακτήρες όποτε χρειάζεται ή όποτε το επιθυμείτε, εφόσον μπορείτε να χειριστείτε καθέναν από τους Dr. Eva Rosalene και Dr. Neil Watts.

finding paradise 2

Οι δύο χαρακτήρες μεταφέρονται σε διάφορες αναμνήσεις του Colin, ενώ προτού μεταβείτε σε αυτές εμφανίζεται μια μπάρα που παρουσιάζει διάφορα στάδια της ζωής του και σας δείχνει σε ποιο ηλικιακό στάδιο βρίσκεστε. Στην συνέχεια εμφανίζεστε σε μια τοποθεσία την οποία και πρέπει να εξερευνήσετε ώστε να αντικρίσετε με τα μάτια σας όλα όσα θυμάται ο Colin από εκείνη την ανάμνηση, από άποψη συζητήσεων και χρήσης αντικειμένων. Ορισμένα αντικείμενα, όπως το βιολοντσέλο του, ή ένα ρολόι τοίχου είναι τα “κλειδιά” σας προς την μεταφορά της επόμενης ανάμνησης και λέγονται mementos. Κάθε ανάμνηση του Colin περιέχει ένα memento που αποκαλύπτεται με το που το εντοπίσετε και απαιτεί έναν αριθμό από memory orbs για να τα ξεκλειδώσετε. Τα orbs συλλέγονται παρατηρώντας τις σημαντικές συζητήσεις που συμμετείχε ο Colin στο παρελθόν, ή βρίσκοντας τα καθοριστικά αντικείμενα. Μόλις συγκεντρώσετε τον κατάλληλο αριθμό από orbs που ζητά το εκάστοτε memento μεταφέρεστε σε ένα μικρό και εύκολο puzzle που καλείστε να λύσετε σχηματίζοντας τριάδες και τετράδες για να ξεκλειδώσετε εν τέλει το memento και να μεταφερθείτε στην επόμενη ανάμνηση.

Με gameplay τύπου Pokemon, με γραφικά Game Boy και με σενάριο που δανείζεται στοιχεία των Assassin’s Creed μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο καλύτερο θα ήταν στα χέρια μιας Nintendo ή μιας Ubisoft.

Άλλα features που θα συναντήσετε είναι ο ελαφρύς φωτισμός ορισμένων αντικειμένων που χρήζουν εξερεύνησης και το μικρότερης σημασία μενού που περιέχει τα Characters, Notes και Items. Το δεύτερο στην ουσία είναι ένα database όλων όσων έχετε βρει μέχρι στιγμής στο παιχνίδι. Για να μη δυσκολευτείτε επομένως πρέπει να προχωράτε σε κάθε διαθέσιμη τοποθεσία που προσφέρουν οι αναμνήσεις και να ακολουθάτε συνεχώς τον Colin μέχρι να σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχει άλλο interaction με αυτόν. Πολλές φορές ενδέχεται να χρειαστεί να επανέλθετε σε κάποιο δωμάτιο της ίδιας ανάμνησης, αν τα γεγονότα οδήγησαν τους χαρακτήρες στο να επιστρέψουν σε αυτό. Στον κόσμο των memories θα βρείτε και ορισμένα διάφανα ανθρωπάκια που μόνο μιλούν και δεν σας ενδιαφέρει η ταυτότητά τους.

finding paradise 3

Η πλοκή εξελίσσεται μέσα από μουγκούς διαλόγους που εμφανίζονται ως κείμενα, ακριβώς όπως αυτοί των παιχνιδιών Pokemon για παράδειγμα, ενώ η κίνησή σας στον χώρο δεν διαφέρει από τους τίτλους της Nintendo. Δεν πρέπει να ξεχνάτε τα όσα συμβαίνουν διότι τα γεγονότα είναι ο χάρτης σας προς την συνέχεια και η πυξίδα σας προς την αλήθεια που κρύβεται στο παρελθόν του Colin. Η Freebird Games φρόντισε να κάνει την συλλογή των orbs ευχάριστη, καθώς κάθε orb ενεργοποιεί έναν νέο διάλογο, πράγμα που όμως για μερικούς δεν αποκλείεται να φανεί κουραστικό από ένα σημείο και μετά. Βέβαια για ένα gameplay περίπου πέντε περίπου ωρών που περιέχει το παιχνίδι είναι τόσο επαναλαμβανόμενο όσο χρειάζεται να είναι. Φροντίστε να παρακολουθείτε από κοντά τα γεγονότα και σας βεβαιώνουμε πως θα ενθουσιαστείτε τόσο πολύ από την ιστορία του Finding Paradise, που η συλλογή των orbs θα καταντήσει για εσάς τυπική διαδικασία.

Επιστροφή στην γενιά του Game Boy
Εντάξει, δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Η Freebird Games είναι μια μικρή εταιρεία ανάπτυξης, επομένως δεν περιμένουμε να δούμε τίποτα εξαιρετικά οπτικά εφέ από μέρους της. Τα παλαιικά retro γραφικά του παιχνιδιού σε top-down οπτική γωνία θυμίζουν για ακόμα μια φορά τα Pokemon του Game Boy σε λίγο καλύτερη έκδοση. Βλέπουμε μεν πολλά χρώματα, έντονες διαφορές ανάμεσα στους χώρους ώστε να είναι ξεκάθαρο για το κοινό το που βρίσκονται, ωστόσο οι μικρόσωμοι χαρακτήρες διαφέρουν στο μάτι κυρίως λόγω των μαλλιών τους και λιγότερο λόγω της ενδυμασίας τους. Θα μπορούσε να είχε γίνει λίγο καλύτερη δουλειά στον σχεδιασμό των χαρακτήρων, ενώ υπάρχουν τοποθεσίες στην μνήμη του Colin που άλλοτε είναι εντυπωσιακές και άλλοτε διαθέτουν ένα κατάμαυρο φόντο που κουράζει όσο να ‘ναι τα βλέφαρα. Την κατάσταση σώζουν τα πολυάριθμα τοπία, ιδίως αυτά των παιδικών του αναμνήσεων γεμάτα πράσινο και όσον δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

finding paradise 4
Όταν η μουσική αφηγείται
Ένας τίτλος από τον οποίο απουσιάζει το voice acting, και το μόνο πράγμα το οποίο ακούγεται είναι η καθορισμένη μουσική και ορισμένες κινήσεις των πρωταγωνιστών με ηχητικό εφέ, είναι άκρως σημαντικό να στηρίζεται από ένα εξαιρετικό soundtrack. Βγάζουμε το καπέλο στην Freebird Games που επέλεξε απαλούς ρυθμούς, που καλούν τους χρήστες να κλείσουν τα μάτια και να ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο του παιχνιδιού γαλήνιοι. Η μουσική θυμίζει λίγο αυτή που προκύπτει από τα μουσικά κουρδιστά κουτιά με άρωμα παλαιοτέρας εποχής. Κάθε κατάσταση που θα συναντήσετε, είτε πρόκειται για απλή αναζήτηση από την Rosalene και τον Watts, είτε για την ανακάλυψη κάποιας σημαντικής λεπτομέρειας, είτε για τα λίγα μεν κωμικά στιγμιότυπα του παιχνιδιού, καλύπτεται και από την ανάλογη μουσική επένδυση τόσο αντιπροσωπευτικά, που ακόμα και κάποιος που δεν στρέφει το βλέμμα του στην οθόνη μπορεί να καταλάβει τι γίνεται. Μάλιστα, όπου έχουμε συγκινητικά γεγονότα οι δημιουργοί του φρόντισαν να βάλουν και τα ανάλογα κομμάτια που θα οριστικοποιήσουν τη στράγγιση των οφθαλμών μας όντας απλά αναπόφευκτη σε μερικά σημεία. Απλά καταπληκτική δουλειά στον ηχητικό τομέα.

finding paradise 5

Ένα μικρό θαύμα
Οι δυνατότητες του Finding Paradise είναι περιορισμένες λόγω budget, ωστόσο το παιχνίδι είναι συγκλονιστικό για την κατηγορία των Adventures. Μπορεί δηλαδή να μην έχει εντυπωσιακά γραφικά, ή να είναι μικρό σε διάρκεια, όμως προσφέρει μια διαφορετικού τύπου περιπέτεια που λόγω του εξαιρετικού του σεναρίου μπορεί εύκολα να εκπλήξει και να προκαλέσει συγκίνηση ακόμα και στους πιο σκληρόκαρδους gamers. Η απίστευτη πλοκή του προσελκύει τους παίκτες να εναρμονιστούν με το ευχάριστο και γεμάτο εκπλήξεις gameplay, αφού κάθε interaction είναι και μια ανακάλυψη, σε σημείο που δύσκολα θα το αφήσει κάποιος στην μέση και δεν θα βασανίζεται να μάθει την συνέχεια. Αν ένα τέτοιο video game είχε την τύχη να χρηματοδοτείται από κάποια μεγάλη εταιρεία που θα το κορύφωνε σε γραφικά και θα διόρθωνε μικρές λεπτομέρειες που ρίχνουν την αξία του, σήμερα θα μιλούσαμε για ένα κορυφαίο indie τίτλο. Εάν απολαύσατε τα To the Moon και A Bird Story, επιβάλλεται να το δοκιμάσετε, ενώ αν δεν έχετε παρελθόν με την σειρά, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει για εσάς μια κορυφαία αρχή και μια ασύγκριτη εμπειρία ως προς το storyline.

Θετικά:
- Καταπληκτική υπόθεση
- Απλό gameplay
- Φιλικό προς τον χρήστη
- Εξαιρετική μουσική υπόκρουση

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Μέτρια γραφικά
- Πολλά απαραίτητα collectibles

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.5

Μια καταπληκτική ιστορία με τόσο φοβερές ανατροπές και συγκινήσεις, που θα παρακαλέσετε να μην τελείωνε ποτέ.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Efane (Level 24) 18/01/2018 17:20
Το άρθρο είναι άριστο, συγχαρητήρια. Ένα ακόμα διαμαντάκι!
#2 +1 ashbringer (Level 25) 19/01/2018 10:42
Μπράβο στον Γιάννη για το άρθρο.Πολύ ωραίο game με ωραία ιστορία.
#3 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 20/01/2018 13:50
Sequel του To The Moon οπότε θα το παίξω σίγουρα. Από το review του Γιάννη κατάλαβα ότι η πλοκή θα είναι στα ίδια και καλύτερα επίπεδα οπότε ανυπομονώ για τα συναισθήματα που θα νιώσω!
Score 7.5
7.8 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure, RPG
Developer: Freebird Games
Publisher: Freebird Games
Διάθεση: Freebird Games
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Pentium III 800 MHz, Κάρτα γραφικών 1024x768 High Color, Xώρος στο σκληρό δίσκο 500MB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 14/12/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification